De Hamburger bahnhof is een museum vol moderne kunsten. Toen we aankwamen kregen we een nederlandstalige gids. Ze legde de bekendste kunstwerken uit van bekende kunstenaren. Sommige kunstwerken waren van koper gemaakt andere van vet. het was een leerrijke rondleiding.
Kunst is niet alleen een schilderij of standbeeld het kan van alles zijn.
Er is een kunstwerk die mijn aandacht heeft getrokken. Dat is The right to be lazy, d.w.z. de recht om lui te zijn. het kunstwerk in buiten voor het gebouw zelf. In het midden groeit gras wild. Ik vind het een origineel kunstwerk.
Na de rondleiding mochten we vrij. Daarna hebben we de metro genomen. We moesten ons ergens verzamelen, maar toen we aankwamen was er niemand. Gelukkig is iemand ons komen halen. De dag is daarna goed afgelopen.
Het natuurkunde museum, zoveel moois te zien. Als je binnen kwam waren er grote dino skeletten. Via een soort verre kijker kon je zien hoe de dino er vroeger uitzag. Je kon ook de panda ten toonstelling zien. De panda's hadden verschillende houdingen. Je kon er zelf baby panda's zien. Zo Schattig. Je kon lezen hoe ze zicht voortplantte, wat ze eten en nog zoveel meer. Er was ook een deel waar je allerlei andere dieren kon zien zoals zebra's, een wolf, allerlei vogels, ... Natuurlijk zijn deze niet echt. Het enige echt dier dat je daar kon bewonderen was een vis dat boven water kan ademen. FANTASTISCH! Je kon er stenen bewonderen, ik wist niet dat er zoveel verschillende soorten stenen bestonden. Als je een deur opendeed en je in die zaal binnen kwam, stond je zo versteld. Versteld om te zien hoe ze de vissen konden bewaren. Het was daar kouder als in de rest van het gebouw.
Het was echt een super museum. Je kon er van alles bewonderen. Het was echt de moeite waard!
Op woensdag 29 april, zijn we
begonnen met een leuke activiteit. We moesten eerst verzamelen aan de
Fernsehturm op de Alexanderplatz. Daar hebben we onze gids ontmoet.
Nicole, heeft zichzelf dan kort voorgesteld en we zijn begonnen met onze
alternatieve tour. We hebben de tram gepakt om naar de Haus Schwarzenberg te
geraken.
Het is een plaats waar allerlei ateliers van streetartiesten zijn. De muren
zitten dan vol met allerlei graffiti.
De gids heeft dan uitleg
gegeven in een soort 'streekje', daar gaf ze ons tijd om rond kijken en vragen te stellen, wanneer we iets meer wouden weten.
We kregen genoeg vrije tijd
om rond te kijken want we hebben zelf een klasfoto van de meisjes kunnen maken
aan de deur van een speciale en mooie tekening.
Daarna heeft ons Nicole
meegenomen naar een streek waar de graffiti op de gebouwen stonden.
Hier ziet u de fotos van een werk van een Belgische bekende artiest die heel
graag met dieren werkt. En zijn werk begint van boven aan de muur, waar vroeger
betekende dat deze muur van hem was. Wanneer iemand iets op de muur wou tekenen
moest die zogezegd de toestemming vragen.
Dan hebben we ook de kans
gekregen om een speciale werkje te bekijken. Aan de hoek van de straat staat
een vlag van een autowinkel. s Nachts wanneer de lichten van de lantaarns
aangaan schijnen die op de vlag waardoor de schaduw van die vlag mooi in de
hand van de astronaut schijnt Wat zeker een mooie effect geeft!
We hebben nog veel ander
werken gezien, en ik persoonlijk, zou ik zeker naar Berlijn terug willen gaan.
Op het einde hebben we een paar fotos gemaakt met onze gids.
We kregen de keuze uit 5 musea, ik heb ervoor gekozen om naar het Jüdisches Museum te gaan.
Eerst en vooral wil ik zeggen dat ons bezoek aan het museum niet was wat ik verwacht had. Ik dacht dat we een uitleg gingen krijgen over de joden voor, tijdens en na de oorlog, maar dit bleek niet waar te zijn. Het bleek echter te gaan over de architectuur van het gebouw.
Hiermee wil ik natuurlijk niet zeggen dat ik het niet interessant vond, het was gewoon niet hetgeen dat ik gedacht had.
In het museum stonden je gevoelens zeer centraal, bij alles wat je zag kreeg je een specifiek gevoel.
De muren en het plafond waren scheef opgebouwd en ook de grond liep niet waterpas. Dit gaf je het gevoel van verwarring en een soort van desoriëntatie zelf.
Er waren 3 verschillende gangen: een gang over immigratie, een gang over concentratiekampen/de dood en de laatste gang ging over overleven.
In de gang over de immigratie van de joden naar het buitenland zie je op de muren allemaal verschillende grootsteden geschreven waar de joden allemaal naartoe zijn gevlucht tijdens de tweede wereldoorlog. Zo'n 280 000 Duitse joden zijn gevlucht naar het buitenland.
Ook heb je in deze gang de tuin van exile. De tuin deed mij persoonlijk een beetje denken aan het Holocaust Denkmal, het gaf je ook een gevoel van desoriëntatie en het gevoel van niet-wetendheid. Ook hier was de grond golvend en de betonblokken niet recht. Het enige verschil was dat er op de betonblokken in de tuin van exile planten werden gepland. Deze stonden symbool als 'het planten van je wortels', ze bedoelen hiermee dat het niet gemakkelijk is om van de ene op de andere dag naar een ander land te gaan en je dagdagelijkse leven verder te zetten.
In de gang dat over de joden ging dat naar concentratiekampen werden gestuurd viel vooral de holocaust toren op. Het was een hoge, donkere toren, de enige lichtbron kwam van een klein raampje helemaal boven in de toren. Het gaf je het gevoel van claustrofobie en van eenzaamheid. Je hoorde slechts enkele klanken van de buitenwereld als de zware deur volledig gesloten was, maar echte zinnen zal je niet verstaan.
En last but not least, de gang over de overlevende joden. Op het eerste zicht was er niets speciaal in deze gang, de gang eindigde gewoon met een kleine trap naar boven. Maar schijn bedriegt, want wat een trap van ongeveer 20 treden leek te zijn, was eigenlijk een trap van 3 verdiepen. Hij stond symbool voor de lange weg die de joden moesten afleggen naar geluk na de tweede wereldoorlog.
Aan de hand van een kaart werden wij los gelaten in het Schlosspark. Doorheen het park moesten wij vier monumenten tegenkomen. Ik en Nesrine besloten om gewoon rechtdoor te gaan, maar dat heeft ons gebracht naar de plaats waar we gedropt werden. Aangezien we geen kaart konden lezen, besloten we om de monumenten te zoeken. Algauw kwamen we het monument 'Belvedere' tegen. Op de één of andere manier hebben wij nooit het monument 'Mausoleum' gevonden. Doordat we weer verloren waren gelopen besloten we om mensen van onze school te zoeken. Deze mensen hebben ons gebracht naar het monument 'Tuinkantpaleis'. We waren nog net op tijd om met alle 6es op de foto te gaan voor het ruiterstandbeeld. Na de getrokken groepsfoto kwamen twee mensen nog van het Schlosspark. Na een vermoeiende wandeling in het park gingen we eindelijk naar de Ku'damm waar we ons geld mochten uitgeven.
's Avonds is er in Berlijn veel te doen. Je kan er lekker gaan eten in verschillende restaurants. Je moet er niet elke dag Mc Donalds eten want je vindt er verschillende wereldkeukens zoals thais, italiaans, chinees, indisch enzovoort.
Wie 's avonds iets wil afspreken met vrienden kan terecht in zeer gezellige loungebars. De loungebars zijn zeer gezellig en hebben elk hun eigen karakter.
De gebouwen zijn in Berlin zijn 's avonds zeer mooi verlicht zoals je kan zien op de foto's hieronder.
Voor de mensen die willen losgaan in Berlijn zijn er ook een aantal nachtclubs. Wij zijn woensdagavond naar de club "Matrix" geweest waar we ons goed hebben geamuseerd. Zie video http://magis.to/JyN_TF5THll5JywPYnZLAHo?l=vsm&o=i&c=c
De laatste avond zijn we dan naar de opera geweest. Voor velen was dit niet zo een geslaagde activiteit want de helft sliep en de de andere helft had helemaal niks begrepen van het stuk.
Dinsdag hebben wij met
onze groep een fietstocht gemaakt door Berlijn. Wij hebben langs de Berlijnse
muur gefietst om zo wat meer informatie op te doen over de Berlijnse muur. De
gids was goed, ze legde alles goed uit en ze kon vlot alles vertellen. Wat nadelig
was, was dat ze redelijk snel fietste en ze niet echt rekening hield met de
achterblijvenden. Maar het was een positieve uitstap want veel bijgeleerd. Zo
zijn we ook binnen gestapt in info zones om nog wat meer info te scheppen over
de Berlijnse muur. De fietsen waren goed, niemand had er enige last mee. De
jongens waren in het begin wel wat gevaarlijk bezig door dat ze onder hun zijn
beginnen spelen en zo zijn er kleine ongelukjes gebeurd, dat er een paar van de
fiets vielen. Gelukkig hadden ze niets ernstigs voor maar toch was dit heel
hinderlijk voor de rest van de groep. Maar voor de rest hebben we vaak gestopt
zo dat die 3 uur niet te zwaar werd en we hebben nog allerlei monumenten gezien
buiten de Berlijnse muur zoals wachttorens enz. We stopten telkens bij een
monument en kregen de nodige uitleg. We hebben zeker heel wat onthouden over de
fietstocht. Nadien waren we toch wel allemaal wat moe door de lange fietstocht
want we hadden ook geen goed weer. We moesten vaak door de regen fietsen en we moesten
vaak stoppen met fietsen want er zijn daar heel veel verkeerslichten en zij
duren vrij veel langer dan hier in België.
We hebben in Berlijn een super weekje gehad. We hebben super veel meegemaakt en super veel gezien.
Natuurlijk bij een een weekje Berlijn loopt niet altijd alles perfect :). We hebben een weekje plezier gehad en daar horen natuurlijk ook grappige foto's of leuke anekdotes bij. Van de foto's hebben we een super filmpje gemaakt die u kan bekijken door de volgende linkt te openen.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!
Stadsrondleiding door de leerlingen - Maxime Campbell
Ik
ga de stadsrondleiding uitleggen. Ikzelf en Timothy moesten dit voorbereiden,
het heeft ons toch redelijk wat werk bezorgd. Ik ben opzoek gegaan naar de adressen van alle monument die bezocht moesten worden. Nadien duidde ik de weg aan tussen elk monument op een kaart van Berlijn en had ik ook fotos voor de zekerheid. De dag zelf in
Berlijn verliep alles vlot en geraakten we overal op tijd. De uitleg van de leerlingen bij de monumenten waren interessant. Van het Alexanderplatz tot de Reischtag
was er een probleem met het vervoer, namelijk de metro. Dit was niet de taak
van de leerlingen maar we hadden de weg toch gevonden en geraakten er net op tijd. Dit was
een leuke ervaring en ik heb geen spijt gehad om voor gids te spelen. Hierbij ga ik
enkele fotos toevoegen van de rondleiding en foto's van wanneer de leerlingen hun uitleg geven.