Huistaken:
Op maandag krijgen de leerlingen een bundeltje huistaken. De volgende maandag verwacht ik dat terug. Het is niet onmogelijk dat kinderen andere, meer persoonlijk gerichte taken krijgen. De leerlingen plannen zelf hun taken in hun agenda. De kringen plannen ze zelf in hun schema. Dit doen ze met een groene balpen. De planning in de agenda zal dus voor vele kinderen anders zijn. Zij hebben de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat zowel hun taken als hun kringen op tijd en in orde gemaakt zijn. Geen makkelijke opgave. Dit gaat gepaard met vallen en opstaan. Het is de bedoeling dat ze hun planning volgen, zodat ze een werkattitude gaan ontwikkelen. Lukt dit één keer, door een of andere omstandigheid niet, laat dan uw kind mij dat zelf vertellen. Het is de bedoeling dat ze zelf leren oplossingen zoeken om dit alsnog in orde te krijgen. Een overdruk naschools programma is niet meteen een reden om de taken niet te maken. Door deze manier van werken probeer ik aan dergelijke noden tegemoet te komen.
Is het pakket te zwaar, laat je kind het werk tot zondagavond liggen, of ervaart u een ander probleem, geef me dan een seintje. Dit kan het best en het vlotst via de link e-mail mij via de blog. U voelt het best uw kind aan, als leerkracht is het trouwens bijzonder moeilijk om de thuissituatie betreffende het huiswerk in te schatten. Dit zie ik dan ook graag als een gedeelde verantwoordelijkheid. Ik kan u enkel de oefeningen aanbieden.
Als de kinderen hun oefeningen niet begrijpen, nemen ze zelf het initiatief om mij extra uitleg te komen vragen. Daarvoor hebben ze de hele lesweek. Om maandag ochtend, net voor het afgeven, is dit te laat... Op maandag, na het uitdelen, krijg ik ook een uurtje hulp van Juf An. Tijdens dit uurtje zal, indien nodig, ook tijd vrijgemaakt worden voor kinderen die nood hebben aan een extra woordje uitleg.
Dit zijn de meest voorkomende taken per week:
Rekenen:
met de hulp van de leerlingen die nu naar het zesde leerjaar vertrokken zijn, hebben we een sterrenkaart ontwikkeld. Het wordt de bedoeling om de leerlingen te leren hun tijd te investeren in oefeningen die zij moeilijk vinden en geen tijd verliezen aan oefeningen en leerstof die ze al onder de knie hebben.
Aan de hand van deze oefeningen wordt de leerstof aanpast en bijgestuurd. De kinderen helpen bij het huiswerk is prima. Maar wanneer de taak te moeilijk was, heeft het geen zin om dit in zijn plaats te maken, gelieve dit dan op de taak te vermelden.
Taal:
meestal spelling en woordpakketten . De leerlingen maken niet alleen de blaadjes, ze oefenen ook de woorden in.
Nieuw voor dit schooljaar hebben we een stelportfolio. De leerlingen maken één vrije tekst per maand. Aan dit portfolio wordt twee jaar gewerkt.
Frans:
Elk Unité heeft ongeveer twee weken nodig om verwerkt te worden in de klas. Ongeveer om de veertien dagen zal de leerstof opgevraagd worden. De leerlingen krijgen een toetswijzer mee. We proberen doorheen het schooljaar verschillende studeertips uit werken en te bespreken, waaronder ook het werken met WRTS.
Rondes:
De rondes zijn de spreektijd van de leerlingen. Het is hun moment in de klas!
De data worden in september meegeven. Het portfolio wordt in september meegegeven en zal twee jaar lang gebruikt worden. De leerlingen krijgen de kans om zelf te kiezen welke ronde ze eerst willen maken, welke ronde ze willen uitstellen en welke ronde ze verkiezen niet te maken. Alle stappen en evaluatieformulieren vind je terug in de bundel.
Een prachtige presentatie in een vloeiende, foutloze taal, is fantastisch... maar het is niet de bedoeling. Wat wel de bedoeling is, is dat de leerlingen leren van hun fouten en die van hun klasgenoten en daar krijgen ze alvast twee jaar de tijd voor. Het kan wel een heel leuk moment zijn als ouder om je kind bij te sturen en ook daar leert het veel van. Het is echter niet de bedoeling dat u als ouder te taak op zich neemt.
Wereldoriëntatie:
dingen opzoeken, gegevens verzamelen, ... misschien een webquest uitvoeren. Maar ook en vooral studeren. Ook hier proberen we verschillende methodes uit.
Huistaken die af en toe voorkomen:
Het opzoeken van informatie, of het maken van een opdracht op de computer. Heeft u geen computer, of heeft u hieromtrent een ander probleem, dan kan de leerling de taak maken onder de middag op in de klas. Het is wel de bedoeling dat de leerling zelf het initiatief neemt om die taak dan ook op tijd te maken. Het is allerminst de bedoeling om van deze uitzondering een regel te maken.
Wie thuis problemen heeft met de printer kunnen de taken ook op school afgeprint worden. De kinderen zorgen zelf dat het afgedrukt wordt, dit in een momentje onder de middag.
|