RE: info
Dieter Dumolin [Dieter.Dumolin@transics.com]
Verzonden: donderdag 14 mei 2009 13:03
Aan:
Degraeve Thomas
Hallo,
Wij tracen vrachtwagens via GPS signalen. Simpel uitgedrukt komt het op het volgende neer.
1) De boordcomputer verzamelt GPS signalen net als CAN-bus informatie uit de vrachtwagen (RPM, snelheid, rijgedrag,...), tacho-informatie,...
=> De boordcomputer registreert via een verplicht vragenpad (als de vrachtwagen stilstaat) eveneens het hele doen en laten van de chauffeur:
2) Die boordcomputer zit op GPRS (draadloos internet) en zendt de gegevens op regelmatige basis door naar de backoffice. Die backoffice kan dan alarmen creëren op de OBC en in de backoffice
Vb. wanneer de vrachtwagen een cirkelvormige zone (met straat vb. 2 km) op een kaart binnenrijdt, buiten rijdt, niet heeft bereikt,...
Vb. wanneer rij- en rusttijden dreigen overschreden te worden
Vb. wanneer de CAN-bus alarmerende berichten geeft: vb. een te groot dalend brandstofpeil op korte termijn aangeeft (= brandstofdiefstal)
Vb. ...
=> Ik denk niet dat wij in jouw geval een rol kunnen kunnen spelen. Wij houden immers geen rekening met de onmiddellijke omgeving (via sensoren of camera's ) rond de vrachtwagen. Het gaat puur om transportfirma's efficiënter maken.
Vriendelijke groeten
Dieter Dumolin
Product Marketeer
Transics International N.V.
TX-CONNECT: Maximize your productivity, minimize your costs!
For more information check the NEW website:
www.transics.com
-----Original Message-----
From: Degraeve Thomas [mailto:Thomas.Degraeve@howest.be]
Sent: zaterdag 9 mei 2009 16:41
To: Dieter Dumolin
Subject: info
Beste,
Ik (Thomas Degraeve) had gisteren gebeld ivm informatie voor mijn opdracht op school.
Ik volg de richting Industrieel Ontwerp aan het pih in Kortrijk. Ik zit in mijn derde jaar en voor het vak ontwerp doen we mee aan de James Dyson wedstrijd. We dienen een oplossing te vinden voor een probleem.
Mijn probleem waar ik al een aantal weken aan bezig ben is het groot aantal ongevallen met fietsers op de weg. Alle producten/systemen die nu bestaan zijn er allemaal waarbij de bestuurder nog altijd de fietser zelf moet opmerken. En daar had ik graag verandering in gebracht. Mijn gedachten gaan uit naar een systeem waarbij de bestuurder gewaarschuwd wordt wanneer hij een fietser nadert of de fietser de bestuurder nadert. Dit kan aan de hand van een geluidssignaal of via een scherm of... Na wat opzoekingswerk kwam ik terecht bij jullie bedrijf.
Met dat jullie bezig zijn met detectie en navolgen van bestuurders/vrachtwagens/auto's op de weg had ik graag wat hulp ingeroepen van jullie kant. Het zou me een groot stuk op weg helpen.
Ik dien geen prototype te maken, maar mijn systeem moet wel uitgewerkt worden naar haalbaarheid. Dus graag had ik geweten of het mogelijk is om dus fietsers te detecteren adhv jullie producten of een variant ervan.
Hopelijk vind je even de tijd, het zou me een groot genoegen zijn.
Alvast bedankt op voorhand.
Mvg
Thomas Degraeve
E: informatie ongevallen met fietsers
Katrien Verkest [Katrien.Verkest@pzvlas.be]
Verzonden: vrijdag 8 mei 2009 15:44
Aan:
Degraeve Thomas
Beste,
Wij houden enkel cijfers bij van het aantal fietsers dat bij een ongeval
betrokken is per jaar, de oorzaak wordt bij ons niet bij gehouden. In
het jaar 2008 waren in de politiezone Vlas (Kortrijk-Kuurne-Lendelede)
192 fietsers betrokken bij een ongeval.
Vriendelijke groeten,
Katrien Verkest
Lokale politiezone Vlas
Verkeerspreventie en -educatie
Sint-Amandslaan 26
8500 Kortrijk
Katrien.Verkest@pzvlas.be
tel. 056/27 12 12
fax. 056/27 12 20
-----Oorspronkelijk bericht-----
Van: Degraeve Thomas [mailto:Thomas.Degraeve@howest.be]
Verzonden: donderdag 7 mei 2009 11:40
Aan: Verkeerspreventie
Onderwerp: informatie ongevallen met fietsers
Geachte,
Ik (Thomas Degraeve) ben derde jaars student aan het PIH van Kortrijk.
Ik volg de richting Industrieel Ingenieur Industrieel Ontwerp en in het
vak Ontwerpstudio dienen we mee te doen aan de James Dyson wedstrijd. We
moeten een probleem oplossen. Mijn probleem waar ik al een tijdje mee
bezig ben is de zichtbaarheid van fietsers in het verkeer. Ik ben aan
het werken aan een systeem zodat fietsers adhv gps of detectiemiddel
kunnen herkend worden. Zo wordt de bestuurder duidelijk gemaakt dat hij
dient uit te kijken.
Na veel opzoekingswerk heb ik al krantenartikels van ongevallen
gevonden. De meeste dodelijke ongevallen gebeuren door vrachtwagens. De
meesten zijn dan ook dodehoeksongevallen. Maar ik ben ook op zoek naar
niet-dodelijke ongevallen. Waar ook fietsers aangereden worden. Ik dien
wat situatieschetsen te bekijken maar had graag ook wat cijfers gehad
omtrent het aantal ongevallen per jaar. Dit mag van kortrijk zijn maar
ook van bv West-Vlaanderen.
Houden jullie ook statistieken bij ivm de reden van het ongeval, of de
omstandigheden, of ....
Hopelijk kan je me helpen.
Alvast bedankt voor je bereidwilligheid!
mvg
Thomas Degraeve
RE: info
BESupport [support@garmin.be]
Verzonden: dinsdag 5 mei 2009 11:27
Aan:
Degraeve Thomas
Hallo Thomas,
Dank om ons op de hoogte te stellen van je project.
Tot op vandaag zijn onze GPS toestellen enkel ontvangers van satellietsignalen. Zelf zenden ze niets uit!
Er bestaan daarentegen wel 'bijkomende' systemen zoals GPS-buddy (kijk eens op hun website) die gegevens doorsturen van posities naar een website ...
Zij zijn meer in die richting bezig dan wijzelf denk ik!
Succes met je project,
_____________________________________________________
Met vriendelijke groeten - Meilleures salutations - Best Regards.
Tom De Schrijver
After Sales & Web Manager Garmin BeLux
Garmin Belux | Rue Pierre Dupontstraat 165 | 1140 Brussel/Bruxelles | BE
T: + 32 2 672 52 54 | F: + 32 2 672 28 03 | www.garmin.be
T: 0903 99 641 Helpdesk end-users
-----Original Message-----
From: Degraeve Thomas [mailto:Thomas.Degraeve@howest.be]
Sent: zondag 3 mei 2009 18:27
To: BESupport
Subject: info
Geachte,
Ik (Thomas Degraeve) ben een 3de jaars student aan het PIH van Kortrijk. Ik volg de richting Industrieel Ingenieur Industrieel Ontwerp en in ons vak Ontwerpstudio doen we mee aan de James Dyson wedstrijd. We dienen een dagdagelijks probleem te zoeken en er een oplossing voor te ontwerpen.
Al enkele weken ben ik bezig aan een ontwerp voor fietsen en auto's. Mijn probleem is dat er te veel ongevallen gebeuren waarbij auto's en fietsers betrokken zijn. De bestaande oplossingen zijn allemaal voor fietsers, de bedoeling is overal dat de fietser zichtbaarder is voor de bestuurders van auto/bus/vrachtwagen/.... Mijn idee was om de taak niet meer op de bestuurder te leggen maar op een systeem. Dat de bestuurder gewaarschuwd wordt als een fietser nadert of ze een fietser naderen.
Na veel opzoekwerk had ik enkele vragen. Ik had gedacht om het systeem uit te werken op gps-toestellen. De meeste mensen zijn in het bezit van een gps-systeem en de meeste verkochte auto's hebben een geïntegreerd gps-apparaat. Denkt u dat het mogelijk is om fietsers te detecteren met behulp van een gps-apparaat? Is daar al onderzoek naar gedaan? Misschien is het mogelijk dat de fiets een zend-systeem (gelijkaardig aan gps) bevat zodat satellieten dit kunnen opmerken en doorsturen naar de gps-apparaten die zich dicht bij de fiets bevinden.
Alle info hieromtrent zou een enorme hulp voor me zijn. Graag zo snel mogelijk. De presentatie is voorzien binnen twee weken.
Hopelijk vind je even de tijd.
Alvast bedankt op voorhand
mvg
Thomas Degraeve
Na het op onderzoek gaan naar mogelijk technologische en/of elektronische oplossingen kan ik het volgende besluiten :
http://www.transics.com/
Het bedrijf transics in ieper verkoopt systemen waarbij vrachtwagens/bestelwagens op de voet kunnen gevolgd worden door het bedrijf. Informatie als snelheid, rusttijden, afgelegde weg, waar het zich bevindt,... kunnen opgevraagd worden om de zoveel minuten.
Na contact met dit bedrijf kwam ik te weten dat dit niet van toepassing kon zijn op mijn probleem. Dus alles met sateliet kan ik achterwege laten.
Na het vinden van de informatie over R/C zenders/ontvangers kon ik besluiten dat deze oplossing wel mogelijk is. Dus onderzoek nodig!!!
Peuter ziet mama verongelukken
KENZO (5) ZAT ACHTEROP FIETS DIE DOOR VRACHTWAGEN AANGEREDEN WERD
Reeds 2 reacties | reageer zelf
OOSTENDE - 'Ik besef nog niet dat mijn vrouw nooit meer thuiskomt.' Christophe Beernaert uit Oostende is aangeslagen nadat hij zijn vrouw verloor bij een dodehoekongeval. Zijn zoontje overleefde het drama.
Het ongeval gebeurde rond negen uur gistermorgen op de hoek van de Koningsstraat en de Leopold-II laan, vlak bij het Kursaal van Oostende. Caroline Compernolle (37) uit Oostende kwam met haar fiets uit de Koningsstraat en draaide de Leopold II-laan rechts in. Haar zoontje Kenzo (5) zat achteraan op de fiets. Op dat moment sloeg ook een vrachtwagen van Delhaize de Leopold II-laan in. De bestuurder zag de vrouw niet, met fatale gevolgen. Ze werd aangereden en belandde met haar fiets onder de truck. De hulpdiensten snelden ter plaatse en probeerde de vrouw te reanimeren. Tevergeefs, Caroline overleed op straat.
'Het is verschrikkelijk. Ik ben bij mijn vrouw geweest in het ziekenhuis. Ik herkende haar niet. Het dringt nog niet goed tot me door. Ik kijk constant naar de deur. Het is alsof Caroline straks thuiskomt. Maar dat zal nooit meer het geval zijn. Het is ongelooflijk hard dat te aanvaarden', zegt Christophe Beernaert.
Zijn zoontje Kenzo overleefde de klap. Het jongetje is er fysiek niet zo erg aan toe. 'Kenzo heeft een lichte hersenschudding en wat schaafwonden', vertelt Christophe. Emotioneel is het een ander verhaal. Kenzo zag alles gebeuren. 'Hij begint stilaan te beseffen dat zijn mama er niet meer is. Gelukkig vraagt hij nog niet naar haar, maar die dag komt wellicht wel. Het wordt een zware periode.'
Christophe was woensdagmorgen aan het werken als hulpkok in restaurant Petrus op het Sint-Petrus- en Paulusplein. De man was via de groenteleverancier van het restaurant al op de hoogte gebracht van 'een dodelijk ongeval met een fietser in Oostende'. Pas toen zijn schoonmoeder wat later het restaurant al roepend binnenliep, besefte Christophe dat het ongeval zijn gezin had getroffen. In enkele luttele seconden werd zijn leven dooreengehaald. Christophe is zijn vrouw voorgoed kwijt. Zijn zoontje kan hij gelukkig wel nog vastpakken. 'Kenzo is bij mij. Ik moet er zijn voor hem. Wat moet zo'n jongetje alleen in het ziekenhuis doen? Het is een wonder dat Kenzo het ongeval overleefd heeft. Ik mag er niet aan denken wat ik zou doen mocht ook mijn zoontje er niet meer zijn.'
Tussen de emoties door stelt Christophe zich vragen over de omstandigheden van het ongeval. 'Wat deed die vrachtwagen in het stadscentrum? Er is geen Delhaize in de binnenstad', zucht Christophe. In Oostende is er een Delhaizevestiging aan de Leopold III-laan naast het Mercatordok en in de Northlaan aan de Sleuyter Arena. Mogelijk was de vrachtwagen van de Sleuyter Arena op weg naar het Mercatordok.
Het ongeval van gisteren doet sterk denken aan een gelijkaardig ongeval op de hoek van de Torhoutsesteenweg en de Elisabethlaan in juni vorig jaar. Peter Viaene zag toen zijn vrouw Murielle Deconynck en zijn tweejarige zoontje Maarten gegrepen worden door een werfwagen. Beiden overleefden de aanrijding niet.
Fietser in levensgevaar na dodehoekongeval in Gent
GENT - Een 52-jarige fietsster is vrijdagnamiddag omstreeks 15.45 uur levensgevaarlijk gewond geraakt toen ze op het kruispunt van de Antwerpse steenweg en de Beelbroekstraat in Oostakker (Gent) onder de achterwielen terechtkwam van een vrachtwagen die wou afdraaien.
Volgens de eerste gegevens had de trucker bij het afslaan gewacht om een fietser door te laten maar had hij niet gezien dat er nog een tweede fiets achteraan kwam. Het slachtoffer, Nicole Bracke, werd met levensgevaarlijke verwondingen overgebracht naar het UZ.
Het parket heeft een verkeersdeskundige aangesteld om de omstandigheden van het ongeval te onderzoeken.
Meisje (12) zwaargewond na aanrijding door vrachtwagen
LOKEREN - Een meisje van twaalf raakte vrijdag in Lokeren zwaargewond toen ze op haar fiets werd aangereden door een vrachtwagen. Het parket van Dendermonde heeft een verkeersdeskundige aangesteld om de omstandigheden van het ongeval te onderzoeken.
De aanrijding gebeurde rond 8 uur op het kruispunt van de Koning Boudewijnlaan en de Molenstraat. Het meisje uit Lokeren was met de fiets op weg naar school. Ze stak de straat over op de daarvoor voorziene strook, zegt het parket. Een naderende vrachtwagen kon door nog onbekende oorzaak niet op tijd remmen. Het slachtoffer werd zwaargewond overgebracht naar het Universitair Ziekenhuis in Gent.
Lien (17) doodgereden op weg naar school
ZWART KRUISPUNT IN EEKLO EIST OPNIEUW SLACHTOFFER
EEKLO - De 17-jarige Lien Van Tomme uit Maldegem is gisterochtend op weg naar school met haar fiets onder de wielen van een vrachtwagen terechtgekomen. In de late namiddag bezweek ze aan haar verwondingen.
Lien Van Tomme fietste elke dag ongeveer vijf kilometer tussen haar woonplaats in Staalijzer in Maldegem en het College O.L.V. ten Doorn in Eeklo. Daarbij moest ze twee keer per dag het kruispunt van de Ringlaan met de Raverschootstraat oversteken, een punt dat al jaren bekend staat als een zwart kruispunt.
In Eeklo is er geen enkel kruispunt waar jaarlijks meer ongevallen gebeuren. Gisteren bewees het nog maar eens z'n bedenkelijke reputatie. Toen Lien samen met twee vriendinnen de Ringlaan wilde kruisen, werd ze om iets na acht uur gegrepen door een vrachtwagen van de firma Van Ganzewinkel. De eerste twee meisjes kon de chauffeur nog ontwijken, maar Lien werd met haar fiets frontaal aangereden.
Ze werd eerst met zware verwondingen opgenomen in het AZ Alma in Eeklo en nadien met spoed overgebracht naar het AZ Sint-Lucas in Gent, waar ze in de late namiddag overleed.
Het kruispunt werd tot iets voor de middag afgesloten door het parket dat een verkeersdeskundige aanstelde. Uit de eerste vaststellingen blijkt dat de chauffeur niet te hard reed, niet had gedronken en volledig in orde was met alle voorschriften. De politie van Eeklo heeft zowel de chauffeur als de ouders van het meisje slachtofferhulp aangeboden.
'Het valt amper te vatten dat mijn dochter er niet meer is', reageert de vader van Lien aangeslagen. 'Voor ze naar school vertrekt, zit je nog samen aan de ontbijttafel en een kwartier later ben je haar voorgoed kwijt.'
Sander (11) sterft onder wielen vrachtwagen
FIETSERTJE VERMOEDELIJK SLACHTOFFER VAN DODEHOEKONGEVAL
LEUVEN - De 11-jarige Sander Victor werd dinsdag het slachtoffer van een dodelijk ongeval in Leuven. De fietser uit Herent werd op weg naar school gegrepen door een vrachtwagen aan de Wijnpersstraat. 'Elke ochtend was ik bang', aldus de moeder van Sander.
Het kruispunt van de Donkerstraat met de Wijnpersstraat in Leuven werd gisterenmorgen omstreeks 8 uur getroffen door een drama. Sander Victor, een 11-jarige jongen uit Herent, was met zijn fiets op weg naar school en daalde de Donkerstraat af. Een vrachtwagen van Longin Services reed ook in de richting van het centrum van de stad en draaide de Wijnpersstraat in. De chauffeur had de jonge fietser niet gezien, met een drama tot gevolg. Sander Victor werd gegrepen en overleed ter plaatse aan zijn verwondingen.
'De politie sloot de Donkerstraat en de Wijnpersstraat meteen af voor het verkeer. Het parket stuurde een verkeersdeskundige naar het kruispunt om het dodelijk ongeval in detail te onderzoeken', aldus commissaris Marc Vranckx van de Leuvense politie. Meer dan waarschijnlijk bevond de jonge fietser zich in de dode hoek van de vrachtwagen. De chauffeur van Longin Services, het bedrijf van racepiloot Bert Longin, had niet gedronken en reed ook niet te snel.
Familie, vrienden en klasgenootjes verzamelden gisterenavond om 19 uur voor een herdenking op de plaats van het dramatische ongeval. Veel tranen, maar ook veel herinneringen aan een jongen die te vroeg uit het leven werd gerukt door het noodlot.
'Het zou niet mogen gebeuren', sprak de moeder van Sander emotioneel, al probeerde de vrouw zich sterk te houden voor haar drie andere kinderen. 'Je hoort zo vaak over dodelijke ongevallen met vrachtwagens, maar als het je eigen gezin dan treft... Elke morgen tussen 8 en 8.30 uur leefde ik met een soort angst voor het telefoontje dat ik nu heb gekregen. Kan men die vrachtwagens echt niet uit het verkeer bannen op uren dat kinderen naar school fietsen of terugkeren naar huis?'
Tijdens de plechtigheid werden er op de plaats van het ongeval veel bloemen, beertjes en boodschappen achtergelaten ter nagedachtenis van de 11-jarige Sander. 'We zijn hier omdat we Sander allemaal heel hard missen. De familie kan op onze steun rekenen. Zaterdag gaan we samen naar de begrafenisplechtigheid van Sander in Herent. Omdat we er in deze moeilijke tijden voor elkaar moeten zijn', klonk het. Ook Jan Victor, de oom van de jongen, had nog een boodschap. 'We moeten ervoor zorgen dat het verkeer veiliger wordt voor iedereen. Dat is mijn boodschap voor bestuurders van vrachtwagens en wagens, maar ook voor fietsers. Kijk alsjeblieft uit en wees voorzichtig, want elk verkeersslachtoffer is er één te veel.'
11-jarige fietser komt om in Leuven
LEUVEN - In Leuven is dinsdagochtend een elfjarige jongen om het leven gekomen toen hij op zijn fiets gegrepen werd door een vrachtwagen. Dat meldt het Leuvense parket. De jongen was op weg naar school. De vrachtwagenchauffeur is in shock, aldus het parket.
Het ongeval gebeurde dinsdagochtend omstreeks 08.00 uur in de Donkerstraat. Een vrachtwagen wilde rechtsaf de Wijnpersstraat inslaan terwijl de elfjarige jongen op het fietspad de helling kwam afgereden. De jongen werd gegrepen door de truck en overleed aan zijn verwondingen.
De juiste omstandigheden van het ongeval zijn nog niet duidelijk. Het Leuvense parket heeft een verkeersdeskundige aangesteld.
Ondertussen wordt de vrachtwagenchauffeur, die door het gebeuren in shock was, opgevangen door de Leuvense politie. De ouders van het slachtoffer krijgen steun van de dienst slachtofferonthaal.
Ook moeder overleden na ongeval Oostende
OOSTENDE - In Oostende zijn vanmorgen een 34-jarige vrouw en haar tweejarige zoontje om het leven gekomen. Het kind zat achteraan bij zijn moeder op de fiets toen ze door een vrachtwagen gegrepen werden.
Het ongeluk gebeurde op het kruispunt van de Elisabethlaan en de Torhoutsesteenweg. De vrouw wilde op het kruispunt rechtdoor rijden, terwijl een vrachtwagen die er naast reed, naar rechts ging.
Het kind zat in het kinderzitje achteraan op de fiets van de moeder en overleed ter plaatse. De vrouw werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis. Maar daar is ze enkele uren later ook overleden. De 44-jarige vader die ook bij het ongeval betrokken was, bleef ongedeerd.
Het parket in Brugge kwam ter plaatse om de omstandigheden van het ongeval te achterhalen. Er is volgens de Oostendse politie nog geen duidelijkheid.
GPS
GPS gebruikt 32 (bij opstart 24) verschillende satellieten die elk in een van de zes banen op 20.200 km hoogte cirkelen. Deze banen zijn zodanig samengesteld dat vanaf elke plaats op aarde altijd minstens vier satellieten waarneembaar zijn.
Het meetprincipe van het Global Positioning System is gebaseerd op de afstandsmeting tussen satelliet en ontvanger en het bekend zijn van de positie van de satelliet. De afstanden tussen de satelliet en de ontvanger worden uit de gemeten looptijden van radiogolven afgeleid.
Verschuiving van de pseudorange met de klokfout tot de ware afstand.
De looptijd wordt bepaald door de pseudo-random code van de satelliet te vergelijken met een door de ontvanger opgewekte code. De looptijd veroorzaakt een faseverschil tussen deze twee codes die door de ontvanger omgerekend wordt tot looptijd en met de voortplantingssnelheid van het signaal tot de afstand tot de satelliet, de pseudo-afstand (pseudo slant range, PSR). Deze berekende afstand bevat nog fouten, zoals de klokfout in de ontvanger en atmosferische storingen.
Aangezien de satelliet zeer nauwkeurige atoomklokken heeft, is de satellietpositie te berekenen uit de baanvoorspelling in de navigatieboodschap en de satelliettijd. De ontvanger kan daarna een bol met de straal PSR berekenen waarop men zich bevindt. Snijding met de bol van een tweede satelliet levert een cirkel op en snijding met een derde levert twee punten op, waarvan één zich ver weg van de aarde bevindt en daarom verworpen kan worden. Als er geen fouten zouden zijn, dan zou een vierde bol ook in dit punt snijden. Als er wel fouten zijn, dan moet de PSR gecorrigeerd worden. Deze correctie is een maat voor de klokfout. Hiermee vervalt de noodzaak om de ontvanger met een dure atoomklok uit te rusten. Voor het hele systeem geldt: hoe meer satellieten hoe nauwkeuriger de positie berekend kan worden.
Afstandsbediening speelgoedauto
http://users.skynet.be/smasher/rcinfo/rcstuff/elek/txrx/rczender.htm
Verkeer maakt nog te veel slachtoffers (09/10/2008)
VERKEER VEROORZAAKTE 1.067 DODEN EN 66.798 GEWONDEN IN 2007
Er gebeurden vorig jaar meer ongevallen dan vijf jaar geleden, maar er zijn minder mensen bij omgekomen. Het aantal zwaar- en lichtgewonden is aanzienlijk gestegen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Nationaal Instituut voor de Statistiek.
Exact 66.798 mensen kwamen vorig jaar met letsels uit een verkeersongeval. Dat zijn er net iets meer dan vijf jaar geleden, toen er 66.342 mensen gewond raakten. Elke dag is een ongeval voor maar liefst 183 mensen de oorzaak van verwondingen. De dienst Statistiek heeft die ontstellende cijfers nu uitgesplitst per gemeente en per weggebruiker om te analyseren voor wie het verkeer het gevaarlijkste is.
Uit de cijfers blijkt dat de kans om gewond te raken in een ongeval stijgt, maar dat er minder mensen overlijden op de weg. Het aantal ongevallen steeg van 47.619 naar 49.794, het aantal verkeersdoden daalde van 1.353 naar 1.067. 'Ten opzichte van 2006 is er zo goed als een stagnatie van het aantal doden', nuanceert Werner De Dobbeleer van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV). 'Dat het aantal ongevallen stijgt, is wel een slecht teken. Het is goed dat de ernst van die ongevallen vermindert, maar het dodental blijft onaanvaardbaar hoog.'
De auto blijft het minst veilige vervoermiddel. In 2002 raakten 39.548 mensen gewond in een auto-ongeval. Dat zijn er 108 per dag. Maar liefst 809 mensen stierven in een auto-ongeval. Vijf jaar later, in 2007, is dat aantal wel gedaald naar 545, al raakten er nog altijd dagelijks 106 gewond. Voor vrachtwagenchauffeurs is de trend minder hoopgevend. Vorig jaar stierven er 25 in een ongeval, waar dat er in 2002 nog maar 16 waren. Er vielen 742 gewonden. Op de bus viel in 2007 maar één dode.
Ook voor zwakke weggebruikers is het verkeer niet veiliger geworden. Vorig jaar raakten er elke dag 13 voetgangers gewond in een ongeval. Vijf jaar geleden waren dat er nog maar 11 per dag. Op de fiets raakten in totaal achthonderd mensen méér gewond bij een ongeval dan in 2002: 8.048 in plaats van 7.205. Er vielen wel nog 'maar' 88 doden, twintig minder dan vijf jaar voordien. 'Gelukkig zien we in de voorlopige Verkeersbarometer dat het aantal ongevallen dit jaar wel daalt', zegt De Dobbeleer. 'Het is nu afwachten of dat zich doorzet in de komende maanden.'
De dienst Statistiek maakt nu ook een onderscheid per gemeente. Daaruit blijkt dat grote steden het gevaarlijkst zijn. In Antwerpen raakten 6 op de 1.000 inwoners gewond in een verkeersongeval, in het Vlaams-Brabantse dorpje Bever waren dat er maar 1,5 op de 1.000. 'Er rijden veel meer auto's in steden omdat pendelaars daar moeten zijn', legt De Dobbeleer uit. 'Maar omdat de snelheid hoger ligt in landelijke gebieden, vallen daar in verhouding meer doden.'
Na heb bekijken van al deze krantenberichten kan ik volgende besluiten trekken :
- de meeste ongevallen zijn dodehoeksongevallen
- ook zijn er ongevallen te wijten aan vermoeidheid, onzichtbaarheid,...
Het systeem dat moet bekomen worden dient een oplossing te bieden voor elk van deze gevallen. De chauffeur moet uitermate geinformeerd worden waar de fietser zich bevindt.