%%%FOTO1%%% Pèpé, zo heet onze klaspop. Hij is zelf een kleuter en gedraagt zich ook zo. Soms peutert hij in z'n neus en eet dan z'n vangst op! Samen met de kleuters zullen we Pèpé dus het een en ander moeten leren dit jaar! Pèpé zit al in de klas te wachten op alle nieuwe vriendjes die hij morgen zal zien!
Vandaag mochten alle kleuters naar hartelust snoepen in de klas. Heel de kom mocht leeg ... en ze was leeg! Onze buikjes werden gevuld met een hoge dosis aan vitamientjes van: appel, peer, nectarine, banaan, pruim, druiven, braambessen, kiwi, ... De kleuters mochten het fruit zelf snijden en in de grote 'snoep'kom doen. En zelfs tijdens het snijden werd er af en toe stiekem van het fruit gesnoept, omdat het zo lekker was!
Kinderen mogen naar hartelust snoepen. Wablief? Jawel, je leest het goed. Kinderen mogen veel snoepen van sappig fruit en verse groenten, smikkelen van melkproducten, lekker bruin brood en andere volkoren graanproducten. Vers en gevarieerd eten, dat is precies wat ze nodig hebben om te groeien en te bloeien. Met een gezonde en evenwichtige voeding van jongs af aan kan je de kans op overgewicht en andere vervelende gezondheidsproblemen op latere leeftijd verminderen.
De actieve voedingsdriehoek als hulp bij een gevarieerde voeding.
Beestig gezonde tussendoortjes - groente- en fruittussendoortje
Varieer de groente-en fruittussendoortjes van je kleuter.
De manier waarop voedingsmiddelen gepresenteerd worden, kan een verschil maken voor kleuters en stimuleert hun eetlust. Een potje samengesteld gesneden fruit doet kinderen meer zin krijgen in fruit. Staafjes rauwe wortel, schijfjes komkommer, roosjes van bloemkool zijn aantrekkelijker voor kinderen als je er een gezond dipsausje (bijvoorbeeld: gemaakt van platte kaas en tomatenpuree) bij serveert. Satéprikkers met stukjes groenten of fruit zijn nog een andere variatie. Ook een groentefruitsalade is mogelijk (bijvoorbeeld met fijn gesneden witloof en stukjes appel of rode biet). Door er een beetje citroensap over te sprenkelen kan men voorkomen dat het fruit bruin kleurt.
Beestig gezonde tussendoortjes - melk en zuivelproducten
Tussendoortje: melk en zuivelproducten
Melk is rijk aan veel belangrijke voedingsstoffen (calcium, vitaminen, eiwitten). Melk kan in tussendoortjes vervangen worden door producten zoals yoghurt, calciumverrijkte sojadrinks, kaas, pudding en calciumverrijkte sojadesserts.
Geef de voorkeur aan witte melk en ongesuikerde zuivelproducten. Zuivelproducten met een smaakje zoals drinkyoghurts bevatten veel suiker (vergelijkbaar met frisdrank) en zuren. Dagelijkse inname van zuiveldranken met een smaakje is schadelijk voor het gebit en verhoogt het risico op overgewicht. Suikers veroorzaken gaatjes in de tanden en zuren geven aanleiding tot tanderosie (oplossen van tandglazuur).