er zijn 2 soorten stroomkringen: een paralelle en een serie. het verschil is dat bij de serie bv (kerstmislampjes van vroeger)als er 1 lampje stuk was, ze allemaal niet meer gingen en bij parallel als er 1 stuk is gewoon hij niet meer gaat maar al de rest wel. Dit komt omdat bij serie het echt in een kring is en bij parallel elk lampje nog eens appart stroom krijgt.
hallo ik ben jens en vandaag ga ik het hebben over elektrice toetstellen. elektrice toestellen zijn bv. een computer, een gsm, een verwarming, ... elektrische toestellen zijn eigenlijk omzetters want ze zetten elektriciteit om naar.
-warmte of koude
-licht
of -beweging
bv. een verwarming zet elektriciteit om in warmte maar een koelkast in koude.
een gelijder is een stof dat gemakkelijk elektriciteit vervoert. maar welke stoffen zijn dat nu? wel dat zijn ijzer, koper (ook de beste gelijder van warmte), tin, aluminium en zilver. maar hoe noemen we nu de stoffen die elektriciteit niet zo gemakkelijk vervoert? Wel die noemen we isolatoren. dit zijn bv: hout, plastic, karton, ...
we weten allemaal op wat onze gsm's en andere apparaten werken: elektriciteit. Maar hoe komt die elektriciteit nou tot bij ons? wel dat zal ik uit leggen: eerst word het gemaakt in een centrale dan word het vervoerd door hoogspaningsmasten. dan gaat het naar een transformator dan word het vervoerd door bovengrondse leidingen. dan word het vervoerd via ondergrondse leidingen en dan uiteindlijk door de leidingen thuis en uitijndelijk gaat het via die leidingen in je apparaat.
het systeem waar elektriciteit vandaan komt noemen we een stroombron. een stoombron kan in alle vormen voorkomen, de bekentste vorm is een batterij. Als deze leeg is en je gooit hem weg in de natuur kan het heel veel schade aanrichten. Om dit te voorkomen is er een organisatie genaamd: BEBAT. de naam BEBAT staat voor BElgishe BATerijen. deze recycleren de batterijen en zo word er geen schade aan de natuur aangericht en is er geen verspilling.
Hallo beste lezers ik ben Jens, en vandaag ga ik jullie vertellen wat aggregatietoestandan zijn. Aggregatietoestanden betekend: "de vorm waarin een stof voorkomt". Bijvoorbeeld: H2O (beter bekend als water ) smelt bij 0°C en word dus ijs --> ijs is een aggregatietoestand.
Welke eisen stel je aan je zeep in opzichten van kwaliteit en waar moet je op letten bij het maken van zeep?
Hallo beste lezer ik ben Jens, en vandaag ga ik jullie vertellen welke eisen je moet stellen aan je zeep en waar je moet op letten bij het maken van zeep. In het vorige bericht vertelde ik jullie over welke beroepen er nodig waren om zeep te maken en te ontwerpen, en ik had 1 woord vetgedrukt gezet omdat ik in dit bericht er nog wat over ging spreken. Namelijk: een kwaliteitscontroleur moet de kwaliteit controleren maar wat is een goede kwaliteit? Wel: - allereerst moet de zeep een lekkere geur hebben. - ten tweede moet het een goede werking hebben. - en ten laatste moet het een goede vorm hebben. Als je zeep dit allemaal heeft dan heb je een zeep met een goede kwaliteit.
Nu het tweede deel van het bericht. Bij het maken van zeep moet je opletten met de stof genaamd: Natriumhydroxide beter bekend als Caustische of bijtende soda. Hiermee moet je opletten omdat als je het laat oplossen in water krijg je natronloog en dit is sterk bijtend en kan brandwonden veroorzaken. Laat staan als je dat in je ogen krijgt.