Niet iedereen kent een sommelier. Een sommelier is iemand die wijn beoordeeld en combineert met gerechten (de gepaste wijn vinden). Andere woorden voor wijnkelner of wijnober. Een sommeliers is gespecialiseerd in wijn, en sommige kunnen zelfs het precieze jaar kennen door alleen te ruiken, proeven en te kijken naar het kleur. Men weet ook meteen de naam van de wijn. Natuurlijk zijn er ook 'slechtere' wijnobers die dat niet meteen kunnen.
De beste sterrenrestaurants hebben hun eigen sommelier. Maar het is wel een paar jaar leren, de normale afstudeerleeftijd is 30 jaar.
Nu zal ik het hebben over 'de ladder van Lansink. De ladder van Lansink is uitgevonden door Ad Lansink.
De ladder van Lansink draait rond recyclage. Bovenaan de ladder is het beste, het hoogste. Onderaan is dan natuurlijk het slechtste, wat je zou moeten vermijden (maar wat nog niet word gedaan!).
Dit staat op 'de ladder van Lansink' (1 is beste, 5 slechtste): 1. Afval vermijden, voorkomen. 2. Afval hergebruiken. 3. Afval recycleren. 4. Afval verbranden. 5. Afval storten.
Het is de bedoeling om zoveel mogelijk afval te verkopen en zo weinig mogelijk te storten.
Ik zal het hier hebben over roken. Roken heeft twee betekenissen: -Tabak roken: het inademen van een brandende sigaret en dan terug uitademen. -Verpakkend roken: het bewerken van voedsel door het in rook van smeulend hout te hangen.
Ik zal het hebben over de tweede betekenis; het verpakkend roken. Vis en vlees word vooral gerookt om het langer te kunnen bewaren, maar men rookt ook kaas, groente, tofoe, zout en ingrediënten voor dranken (zoals whisky en thee) voor een speciale rooksmaak.
Het proces 'roken' is al eeuwenoud om voedsel te conserveren. Vis en vlees werden vroeger niet zozeer voor de smaak gerookt, maar om het voedsel langer te kunnen bewaren. Tegenwoordig word voedsel meer gerookt voor de smaak.
Aardolie is een uitputbare bron. Het is een brandbare vloeistof bestaande uit een mengsel van koolwaterstoffen dat is ontstaan uit organische resten. Bijna elke organische stof die gebruikt wordt in het dagelijks leven wordt gewonnen of gesynthetiseerd vanuit een verbinding uit aardolie. Aardolie zit onder de grond en gaat ooit op zijn. Tegen dan gaan we iets nieuws moeten uitvinden als vervanging. Ook de fijnchemie gebruikt aardolie als grondstof, onder andere voor medicijnen.
Er zijn ook spreekwoorden gemaakt met aardolie (bv: oliedom zijn (= dom zijn), olie in het vuur gooien (=iets aanwakkeren))
Alessandro Volta is de uitvinder van 'volt'. De naam volt komt dan ook van Alessandro's achternaam. Alessandro is geboren op 18 februari 1745 en gestorven op 5 maart 1827 en hij had drie kinderen. Hij is beroemd geworden door de elektrische batterij ofwel de voltaïsche cel die hij zelf heeft uitgevonden.
Elektrocutie is een schadelijke elektrische stroomdoorgang door het menselijk of dierlijk lichaam met de dood als gevolg. Bij elektrocutie gaat de elektriciteit door de zenuwen en bloedvaten. Hierdoor kan er schade aan het hart, de longen of aan de bloedvaten ontstaan, bij erge schade is de dood dan ook het gevolg... Vanaf 230 volt word het levensgevaarlijk beschouwd. Gelijkstroom veroorzaakt één, hevige samenstrekking van de spieren, waarna de getroffene meestal het voorwerp direct loslaat.
jullie hebben vast wel al eens gehoord over bebat. Bebat is een organisatie voor het verzamelen van gebruikt batterijen. De organisatie recycleert batterijen, accu's,... In Nederland hebben ze dezelfde organisatie alleen heet het daar Stibat.
Debat verzamelt batterijen op verschillende plaatsen. Het is gratis om ze af te geven en je kan er ook nog eens prijzen mee winnen! Je kan je oude batterijen ingeven in scholen, winkels, bedrijven,...
Dit was de informatie over debat. Nog een kleine tip: 'Bewaar je nieuwe batterijen op een koele en droge plaats, ver van hitte en vochtigheid. Zo gaan ze langer mee.'
Iedereen kent wel een magneet, maar niet iedereen kent de fisica die hierachter zit. Een magneet heeft twee plaatsen (polen!) waar de magneetwerking het sterkst is en wordt daarom ook dipool genoemd. Door het aardmagnetisch veld wijst een vrij opgehangen magneet naar de geomagnetische noordpool. Die plaats op de magneet wordt de noordpool genoemd. De tegenoverstaande kant, die er aan magnetisch is, heet de zuidpool. Het middelste gedeelte, word het 'neutraal gedeelte' genoemd.
De zuidpool en noordpool trekken elkaar aan, maar twee keer dezelfde pool (noordpool- noordpool; zuidpool- zuidpool) stoot elkaar af. Best logisch, toch!?
Ik ga jullie wat meer vertellen over een dynamo, geen artiest maar de dynamo batterij die aan je fiets hangt
Een dynamo of gelijkstroomgenerator is een machine waarin mechanische energie, binnenkomend via een draaiende as, omgezet wordt in elektrische stroomenergie. De tegenpool van de dynamo is de elektromotor; daarin wordt elektrische energie omgezet in mechanische energie.
De Engelsman Michael Faraday wist in 1831 een magneet te laten draaien
in een koperen spoel. Dat was de eerste (bruikbare) dynamo. Toen was
deze dynamo de verbeterde versie van de elektromotor. De dynamo was vroeger een andere naam voor elektrische generator, maar wordt na de ontwikkeling van de alternator voornamelijk gebruikt om generatoren aan te duiden die gelijkstroom opwekken met behulp van een commutator. De wisselstroomgenerator van een fietsz wordt echter nog steeds dynamo genoemd.
Door de verbeterde techniek van gelijkrichters is het toepassingsgebied van dynamos sterk achteruitgegaan.
In een dynamo wordt mechanisch vermogen omgezet in elektrisch vermogen volgens onderstaande formule:
Dit was wat meer informatie over de dynamo! Danku voor het lezen.