De gps is ontworpen en gemaakt door het Amerikaanse Ministerie van Defensie,
als ondersteuning voor Amerikaanse legereenheden bij het bepalen van hun positie.
In de jaren 80 is door de Amerikaanse overheid besloten om het systeem ook beschikbaar
te stellen voor particulier.
Het gebruik is gratis. Je moet natuurlijk wel nog een GPS-ontvanger of (auto)navigatiesysteem
aanschaffen. Het systeem bestaat uit een groot aantal satellieten die een baan om de aarde draaien.
Deze satellieten zenden radiosignalen uit. Via een zogenaamde GPS-ontvanger kun je deze
signalen op de grond ontvangen. De GPS-ontvanger kan aan de hand van de signalen met precisie
bepalen waar de ontvanger zich bevind.
Ik vind dit heel erg handig als je bv. naar een locatie moet gaan maar je weet niet waar het is of als je met de auto op reis gaat. Ik gebruik dit ook als ik met de fiets naar ergens moet gaan.
Een katrol is een werktuig waarin de trekrichting van een touw wordt veranderd.
Ze vormen een takel, dat het mogelijk maakt een zware last met een beperkte kracht te verplaatsen.
Een katrol bestaat uit een schijf, met een groef op de omtrek, waar het touw in ligt. De schijf draait om een as. De schijf is eventueel voorzien van een lager om de wrijving met de as te beperken. De uiteinden van de as zijn bevestigd in de blokwangen. De blokwangen komen bij elkaar in een haak of oog, dat wordt bevestigd aan een vast punt of aan de hijslast. In een katrol kunnen meerdere schijven zijn verwerkt: samen op één as, of verdeeld over meerdere assen. Men spreekt dan van een takelblok of meerschijfs blok. Het uiteinde van het touw (het hondsend) wordt doorgaans bevestigd aan een oog dat aan een van beide blokken is bevestigd. Dat oog heet een hondsvot.
Een hefboom is een mechanisme waarmee een kleine kracht in combinatie met een grote beweging wordt omgezet in een kleine beweging die een grote last verplaatst, waarvoor een grote kracht nodig is. Dit principe was geformuleerd door de Griekse wis- en natuurkundige Archimedes, die berekende hoe hij met een hefboom de aarde zou kunnen optillen. De kleine kracht grijpt aan op het uiteinde van de lange arm van de hefboom. De verrichte arbeid is het product van de uitgeoefende kracht en de verplaatsing. De last bevindt zich aan het uiteinde van de korte arm van de hefboom en ondergaat een kleinere verplaatsing dan de uitgeoefende kracht. De last kan daarmee (veel) groter zijn dan de uitgeoefende kracht. Kracht en arm kunnen elkaar compenseren in hun product, maar de verrichte arbeid blijft gelijk. De katrol werkt volgens hetzelfde principe.
Een vrachtschip is een schip dat uitsluitend bedoeld is voor het vervoer van goederen.
Vrachtschepen zijn te verdelen in schepen voor rivieren en binnenwateren, en schepen voor de zeevaart. Schepen bedoeld voor de zeevaart kunnen in het algemeen niet gebruikmaken van de kleinere rivieren en/of sluizen in rivieren (of kanalen) vanwege hun afmetingen (lengte, breedte, diepgang en hoogte). De grotere rivieren zoals de Schelde en de Elbe worden zelfs zo druk bevaren door zeeschepen, dat havens als die van Antwerpen en Hamburg er hun bestaansrecht aan ontlenen. Vrachtschepen worden soms wel gebouwd met de maximale afmetingen waarmee het nog net een op een bepaalde route liggende kanaal, sluis, brug of ondiepte kan passeren. Panamax-schepen kunnen bijvoorbeeld nog net door de sluizen van het Panamakanaal. Ook kleinere schepen in de kustvaart en vooral de binnenvaart worden op deze basis gebouwd.
Een vrachtvliegtuig is een vliegtuig dat goederen vervoert. Het heeft een grote laadruimte op het "maindeck" maar daarnaast meestal ook nog ruimte voor vracht in het "lowerdeck". Van de meeste passagiersvliegtuigen is ook een vrachtversie ontwikkeld. Bekendste voorbeelden zijn de Boeing 747 en de McDonnell Douglas MD-11. Van de recent ontwikkelde Airbus A380 wordt ook een vrachtversie uitgebracht. Een "combi", die KLM ook in gebruik heeft, bestaat uit een passagiers- en een vrachtdeel. Een "convertible" kan seizoensmatig worden omgebouwd van passagiersvliegtuig naar vrachtvliegtuig.
Militaire transportvliegtuigen hebben aan de achterkant een grote laadklep waar goederen naar binnen en naar buiten gereden kunnen worden. Zeer grote uitvoeringen zoals de Lockhead C-5 en de Antonov An-124 hebben ook de mogelijkheid dat de neus omhoog geklapt kan worden zodat makkelijker zeer grote ladingen zoals tanks vervoerd kunnen worden.
Er bestaat ook nog een speciale categorie vrachtvliegtuigen: de Aero Spacelines Supper Guppy en de Airbus A300-600ST Beluga. Beide zijn ontwikkeld om zeer grote vrachtstukken (zoals delen van vliegtuigrompen) te vervoeren.
De waterkrachtcentrale is een elektriciteitscentrale die stromend water gebruikt om de turbine in beweging te brengen om zo energie te gaan produceren om het om te zetten naar elektriciteit met het gebruik van de generators.
Waterkrachtcentrales bevinden zich op rivieren.
Het verval heeft ook een bepaalde werking om de dammen te kunnen bouwen.
De waterkrachtcentrales hebben geen vervuiling voor het milieu.
Er zijn ook risico's om dammen te bouwen want als deze gaat breken komt er een grote hoeveelheid water
door de rivier en gaat een groot gebied onder water te komen staan.
De Hooverdam is een betonnen dam gebouwd van 1930 tot 1936.
De bouw van de dam had zo'n 6 miljoen ton beton nodig.
Duizenden werklozen werkten mee aan de dam maar het was geen veilige bouw.
De dam staat er tegenwoordig nog altijd.
De waterkrachtcentrales produceren een enorme hoeveelheid energie die we kunnen gaan gebruiken.
De zon is 3 000 000 keer zo zwaar en 1 000 000 keer zo groot als de aarde.
De hitte wordt opgewerkt door nucleaire reacties in de kern.
De temperatuur van de zon bedraagt 5 800 °C en de kern van de zon is nog veel warmer, tot wel 22 000 000 °C
De zon heeft een grote warmte maar de aarde krijgt ongeveer slechts 0,00000005% van de warmte.
De zon heeft maar een beperkte hoeveelheid waterstof om te gaan verbruiken om de warmte en energie uit te zetten,
momenteel heeft de zon ongeveer 50% waterstof verbruikt van haar voorraad en dat in een periode van 5 miljard jaar dus wetenschappers verwachten dat de zon gaat ontploffen waardoor alle binnenplaneten zullen worden meegetrokken tot hun einde.
De zon produceert een enorme hoeveelheid energie die we kunnen gaan omzetten naar elektriciteit,
We kunnen hiervoor de zonnepanelen gebruiken die zetten de stralingen van de zon om in energie.
De zonneboilers gebruiken dan de warmte om het water op te warmen.