is energie die wordt ontleend aan water, hetzij door gebruik te maken van een hoogteverschil hetzij door gebruik te maken van de stroomsnelheid van water. Men spreekt ook van "witte steenkool". Met het "witte" doelde men vooral op de kleur van het schuimende water en op het schone karakter van dit type energie.
Tegenwoordig wordt vrijwel alle waterkracht omgezet in elektriciteit in waterkrachtcentrales, in het verleden werd de opgewekte mechanische energie ook wel meteen gebruikt, bijvoorbeeld om water op te pompen met een watermolen.
Achtergrond
Het gebruik van waterkracht is al eeuwen oud. Reeds in het Oude Egypte en Mesopotamië werd waterkracht gebruikt voor irrigatie. In India en het Romeinse Rijk kende men reeds systemen om molens en wielen aan te drijven met waterkracht. In China werden sinds de Handynastie watermolens op grote schaal toegepast, bijvoorbeeld voor het delven van erts.
Bij een pompcentrale of spaarbekkencentrale wordt water in de daluren opgepompt naar hoger gelegen bekkens. Tijdens de piekuren stroomt het water terug en drijft de turbines aan. Op deze manier kan men elektriciteitscentrales die bij voorkeur op constant vermogen draaien (met name kolencentrales en kerncentrales) economisch beter benutten.
Waterkrachtcentrale
Een waterkrachtcentrale of hydraulische centrale is een elektriciteitscentrale die stromend of neerstortend water (zie waterkracht) gebruikt om een turbine in beweging te brengen. Waterkrachtcentrales bevinden zich op stromen en rivieren, met al dan niet een kunstmatige dam. Het verval en het debiet van de stroom zijn bepalend voor de werking.
Het gebruik van waterkracht brengt geen vervuiling met zich mee en geen gevaarlijk radioactief afval. Daarom worden waterkrachtcentrales gezien als opwekker van groene energie.
Hydraulisch turbine
Een hydraulische turbine is een turbine die gebruikmaakt van de stromingsenergie van water tussen twee punten met een hoogteverschil. Hydraulische turbines vormen dus het centrale onderdeel van waterkrachtcentrales. In één waterkrachtcentrale zijn vaak meerdere turbines aanwezig.
Naargelang de werkwijze (meer bepaald de reactiegraad) maakt men onderscheid tussen actie- en reactieturbines. De belangrijkste en meest gebruikte types hydraulische turbines zijn: de Peltonturbine, de Francisturbine en de Kaplanturbine (opgesomd in volgorde van stijgende reactiegraad).
Getijdenenergie is wel hernieuwbare energie, maar geen vorm van zonne-energie, omdat de getijden op aarde primair worden veroorzaakt door de aantrekkingskracht van de maan.
De zon is een ster die zich gemiddeld op 150 miljoen kilometer afstand van de aarde bevindt. De energie die de zon uitstraalt ontstaat door kernfusie. De atmosfeer en de magnetosfeer (het magnetisch veld van de aarde) beschermen het leven op aarde tegen het grootste deel van de schadelijke straling die de zon naast licht en warmte eveneens uitstraalt. De hoeveelheid energie die de aarde bereikt, is ca. 9000 maal groter dan de energiebehoefte van alle 7 miljard aardbewoners samen. De energie bereikt de aarde als licht en warmtestraling, een mengsel van elektromagnetische straling van verschillende golflengten.
Gebruikt door planten
planten gebruiken zonne-energie voor fotosynthese, waarbij zij water en kooldioxide uit de lucht omzetten in suikers. Het fotosynthetisch proces waarop vrijwel het gehele leven op aarde draait, vangt slechts ongeveer 1% van de energie op voor nuttig gebruik, hetzij door lichamelijke activiteit, hetzij door consumptie, hetzij als fossiele brandstof. Bovendien zijn er grote stukken aardoppervlak zoals de woestijnen waar door gebrek aan water de fotosynthese geen kans krijgt.
Gebruikt door de mens
Met zonne-energie wordt tegenwoordig meestal bedoeld de energie die mensen zelf met hun technologie opwekken direct vanuit van zonnestraling. Dit gebeurt op dit moment in West-Europa vooral op twee manieren:
Een andere manier om gebruik te maken van zonlicht is thermische zonne-energie waarbij zonlicht wordt omgezet in warmte. Dit gebeurt door zonneboilers, oftewel zonnecollectoren.
De term zonnepanelen wordt voor beide methodes wel gebruikt en is dus niet geheel eenduidig.
Een elektriciteitscentrale is een centrale productielocatie voor de opwekking van elektriciteit.De meeste elektriciteitscentrales wekken energie op door middel van een generator.
Een middel om de generator te laten draaien is deze te koppelen aan een stoomturbine. In een thermische centrale wordt water verwarmd en omgezet in stoom en onder hoge druk door een turbine geperst. Bij elektriciteitsopwekking komt veel warmte vrij die niet volledig benut wordt. Vaak wordt dit door middel van waterkoeling met grote koeltorens in het oppervlaktewater van een nabije rivier geloosd.
De nodige warmte kan op verschillende manieren geproduceerd worden. Naargelang de bron onderscheidt men de volgende thermische centrales:
Sommige van dit type centrale hebben als nevenfunctie het opwekken van warmte voor bijvoorbeeld stadsverwarming of industrie. Dit type noemt men warmte-krachtcentrale. Een dergelijke centrale heeft meestal wel een lager rendement voor de elektriciteitsopwekking omdat een deel van de energie bewust wordt gebruikt voor het opwekken van warmte. Echter het totale thermische rendement is veel hoger, omdat de vrijkomende warmte effectief benut wordt.
Een eenvoudige turbine bestaat slechts uit één rotor met schoepen, die zorgen voor energie-uitwisseling met de stroming. Vroege voorbeelden van turbines zijn windmolens en watermolens.
Gas-, stoom- en waterturbines hebben meestal een behuizing rond de rotor. Deze behuizing leidt de stroming in de gewenste richting, wat de doelmatigheid ten goede komt.
Het omgekeerde van een turbine is een compressor. Compressoren worden in sommige gasturbines gebruikt en zijn er in 2 uitvoeringsvormen: de radiale compressor en de axiale compressor, genoemd naar de richting waarin het fluïdum stroomt tijdens de compressie.
De naam:
De naam turbine werd voorgesteld door Claude Burdin tijdens een ingenieurswedstrijd in 1828. Deze naam is afkomstig van het Latijnseturbinis, wat wervelstroom betekent.
Constructie:
Turbines vereisen grote nauwkeurigheid wat de onderdelen betreft (schoepvormen, afsluitingen). De gebruikte materialen moeten bestand zijn tegen de extreme omstandigheden (druk, temperatuur) die in de machine heersen. Vele speciale legeringen zijn enkel ontwikkeld voor toepassingen in turbines. Gebruikte materialen zijn bijvoorbeeld inconel, monel, nimonic en hastelloy. Deze materialen zijn echter moeilijk bewerkbaar wat de constructie van een turbine nog lastiger maakt. Maar dankzij deze materialen kan men werken op hogere temperaturen waarmee een hoger energetisch rendement behaald kan worden.
Software of programmatuur is computerprogramma's met bijbehorende data.
Een computerprogramma is een opeenvolging van instructies met als doel om een specifieke
taak met een computer uit te voeren.
Naast toepassingen voor mainframes, pc's en spelcomputers, bevatten ook apparaten
als televisies, telefoons, telefooncentrales, auto's en machines sinds de jaren zeventig steeds
vaker embedded software.
De essentie van een embedded system is dat er software zit ingebed in een hardwareapparaat.
Bij
een embedded system nemen processoren (microprocessoren en/of controllers) met
software een gedeelte van deze elektronische meet- en regeltaken over.
Doordat de software
eenvoudig vervangen kan worden, is het apparaat flexibeler aan te passen aan toekomstige
eisen.
Het begrip "software" komt uit het Engels en is de tegenhanger van hardware (apparatuur),
waarmee alle "tastbare" apparatuur wordt bedoeld.
Met hardware of apparatuur worden in de computertechniek alle fysieke componenten
aangeduid die in een computer een rol spelen.
Het onderscheid tussen hardware en software bestond al voordat de computer bestond.
Een radiotoestel is hardware, het radioprogramma is software.
Een grammofoon is hardware, de grammofoonplaat bevat software.
Een gammofoon een platenspeler (ook draaitafel, grammofoon of pick-up) is een apparaat
om grammofoonplaten af te spelen.
Dit illustreert dat de hardware onbruikbaar is zonder software.
Public Relations is het bevorderen tussen een organisatie en haar publieksgroepen.
Daartoe wordt gebruikgemaakt van interne en externe communicatie om een bepaald publiek te
informeren of te beïnvloeden.
Met behulp van tekst, advertenties, publiciteit, promoties en speciale gebeurtenissen.
Een advertentie is een publicatie die bedoeld is de lezer ervan te verleiden tot een bepaalde
actie, zoals het kopen van een product of deelnemen aan een actie.
Meestal gaat het hier om het
promoten van commerciële producten en/of diensten.
publiciteit: men probeert daarmee het publiek te bereiken om een zaak of een product onder
de aandacht te brengen.
Promotie is het onder de aandacht brengen van een nieuw of bestaand product of service met
als doel de omzet positief te beïnvloeden.
Promotie is een onderdeel van de marketingmix, wat
weer een onderdeel is van het bredere marketing.
De marketingmix, soms marketinginstrumentenmix genoemd, is de combinatie van
instrumenten die een organisatie kan gebruiken voor het invullen van haar marketingstrategie.
Het gebruik van elk van deze instrumenten en hun onderlinge wisselwerking is onder andere
afhankelijk van de doelstellingen, de markt, de doelgroep en de concurrentie.
Aan de andere kant heeft PR ook een signaalfunctie om trends en zaken uit de buitenwereld op
te merken en ernaar te handelen.
De rol van internet is enorm gegroeid en het web geldt nu naast de bedrijfsbrochure als het
belangrijkste medium.
Een computernetwerk is een systeem voor communicatie tussen twee of meer computers.
De communicatie verloopt via netwerkkabels of via een draadloos netwerk.
Een netwerkkabel is een kabel waarlangs informatie wordt verstuurd in een computernetwerk.
Een computernetwerk is over het algemeen alleen beschikbaar binnen een organisatie of
gebouw.
Om een internet goed te laten werken is het nodig om afspraken te maken over protocollen.
Een protocol is een gedragsovereenkomst, meestal in de vorm van een aantal uit te voeren
stappen.
Er bestaan verschillende typen protocollen, zoals communicatieprotocollen,
computerprotocollen, wetenschappelijke protocollen, ceremoniële protocollen, ethische
protocollen en verdragsprotocollen.
Een bijna universeel gebruikt protocol is het zogenaamde Internetprotocol (IP).
Het internetprotocol, meestal afgekort tot IP, is een netwerkprotocol waarmee computers op
een computernetwerk met elkaar kunnen communiceren, zoals op het internet.
Computers in verschillende computernetwerken kunnen dankzij die afspraken met elkaar
communiceren.
Ergonomie is de wetenschappelijke studie van de mens in relatie tot zijn omgeving.
Dit kan een product, ruimte of werkplek zijn.
Ergonomie zit vervat in ons dagelijks leven, maar is vooral bekend in arbeidssituaties.
Het is afgeleid van de Griekse woorden ergon (werk) en nomos (wet) en moet ervoor zorgen
dat de veiligheid en gezondheid van de werknemers verzekerd wordt.
Bij het ontwerpen van consumentengoederen en interieurs speelt vooral comfort en het
doeltreffend functioneren een rol.
Fysieke ergonomie houdt rekening met de menselijke anatomie, antropometrie, fysiologie,
biomechanica in relatie tot de fysieke activiteit.
Relevante topics zijn de werkhoudingen, manueel
hanteren van lasten, repetitieve bewegingen, werkplekinrichting, veiligheid en gezondheid.
Cognitieve ergonomie bestudeert de mentale processen zoals perceptie, geheugen, denken en
motorische reacties in de interactie tussen mens en systeem.
Relevante topics zijn de mentale
werkbelasting, beslissen, mens-computer interactie, menselijke betrouwbaarheid, stress en
training.
Organisatie ergonomie focust op het optimaliseren van sociotechnische systemen zoals
organisatiestructuren en processen. Onderwerpen zijn communicatie, ontwerpen van
werkplekken en tijden, teamwork, participatieve ergonomie, telewerken en kwaliteitszorg.
Silicon Valley is een veelgebruikte benaming voor de zuidkant van de Baai van San Francisco in
de Amerikaanse staat Californië.
De Baai van San Francisco, Engels: San Francisco Bay, is een grote baai aan de westkust van
de Verenigde Staten. De omgeving rond de baai staat bekend als de San Francisco Bay Area,
een grootstedelijke agglomeratie met als belangrijkste stad San Francisco.
De Verenigde Staten, officieel de Verenigde Staten van Amerika, afgekort VS (Engels: United
States of America, afgekort USA, US of A of US), vaak (totum pro parte) Amerika (America)
genoemd, zijn een federatie van 50 staten en het District of Columbia, grotendeels in NoordAmerika
gelegen.
Californië (Engels: California) is een van de vijftig staten van de Verenigde Staten van Amerika.
Het ligt van noord naar zuid uitgestrekt langs de westkust van het land, aan de Stille Oceaan. De
hoofdstad is Sacramento. Los Angeles, San Diego, San Jose, San Francisco, Fresno,
Sacramento, Long Beach en Oakland zijn de grootste steden. Californië omvat twee van 's lands
grootste stedelijke gebieden, de Greater Los Angeles Area en de San Francisco Bay Area. Met
een bevolking van ruim 39 miljoen mensen (2016) heeft Californië meer inwoners dan enige
andere staat in de VS.
Oorspronkelijk verwees de term (Silicon Valley) naar de grote hoeveelheid bedrijven die bezig
waren met de productie en innovatie van siliciumchips.
Het is een populair gebied voor hoog-opgeleide technici uit de hele wereld om te werken.
Enkele bekende bedrijven die hun hoofdkwartier in het gebied hebben zijn Apple, HewlettPackard,
Intel, IBM, Sun Microsystems, eBay, Google Inc., AMD, Facebook en McAfee.
Het gebied is te bereiken per vliegtuig via de luchthavens van San Jose en San Francisco.
De
iconische U.S. Route 101 doorkruist Silicon Valley.
U.S. Route 101 of U.S. Highway 101 is een noord-zuid U.S.
Highway die langs de westkust van
de Verenigde Staten door de staten Californië, Oregon en Washington loopt.