Roken is het bewerken van voedsel door het in rook van smeulend hout te hangen. Niet alleen vis en vlees wordt gerookt; het proces wordt ook gebruikt om rooksmaak te geven aan kaas, groente, tofoe, zout en ingrediënten voor dranken, zoals whisky en thee (lapsang souchong).
Roken is een eeuwenoud proces om voedsel te conserveren. Vis en vlees
werden vroeger niet zozeer voor de smaak gerookt, maar om het voedsel
langer te kunnen bewaren. Tegenwoordig gebeurt het vooral voor de
bijzondere rooksmaak.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen warm en koud roken.
Koud roken gaat geleidelijk en kan uren duren. Bij dit proces gaat het er met name om dat het voedsel wordt geconserveerd.
Koud roken betekent niet per definitie dat het voedsel ook gegaard
wordt. De temperatuur van koud roken ligt onder de 25 graden.
Warm roken is meestal bedoeld om voedsel naast een specifieke rooksmaak te geven, ook meteen te garen.
Pmd is een afkorting voor het afval van plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons.
Het verpakkingsafval wordt samen ingezameld en na sortering
gerecycleerd. De term is in Vlaanderen gangbaar en is ook in Nederland
in zwang geraakt.
Pmd wordt meestal in een blauwe pmd-zak
huis aan huis ingezameld. De zakken zijn doorzichtig, zodat de ophalers
kunnen zien of ze wel degelijk alleen pmd bevatten. Als dat niet zo is,
wordt de pmd-zak niet meegenomen en krijgt die een rode
weigeringssticker.
Pmd kan ook in minicontainers of in ondergrondse containers worden ingezameld. Verder wordt pmd in het containerpark
aanvaard. De zakken worden naar een afvalsorteercentrum gebracht, waar
de verschillende fracties gescheiden worden om erna te worden
gerecycleerd.
Hallo iedereen vandaag zal ik praten over appelsap!!!!
Appelsap is een non-alcoholische drank gemaakt van appels. Het sap wordt geperst uit verschillende soorten appels zoals Elstar, Jonagold, Cox's Orange Pippin en Goudreinette. Als appelsap gepasteuriseerd wordt kan het ongeveer een jaar bewaard worden zonder toevoeging van conserveringsmiddelen. Het sap dat in pakken in de supermarkt
wordt verkocht is meestal gefilterd, waardoor het helder wordt, en
gemaakt uit een concentraat van appelsap. Dit concentraat komt veelal
uit China, Zuid-Amerika, Turkije of Polen. Lokaal wordt het concentraat
aangelengd met water, waardoor er weer appelsap ontstaat. Door het
concentraat is er minder vervoer nodig, waardoor het appelsap goedkoper
is. Meestal is appelsap niet gezoet, er kan wel suiker of zoetstof of conserveermiddelen toegevoegd worden. De Nederlandse warenwet stelt verplicht dat ingrediënten en toevoegingen vermeld moeten zijn op verpakkingen.
steriliseren:Steriliseren (Lat. sterere = glimmend) is het opzettelijk doden van micro-organismen, zoals bacteriën, virussen, schimmels en sporen
op of in allerlei materialen of stoffen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij
het houdbaar maken van voedsel en het vervaardigen van medisch materiaal
of met instrumenten voor wetenschappelijk onderzoek. Het doel is onder
andere voedselbederf of besmetting te voorkomen.
Steriliseren is onder te verdelen in voedselsterilisering, luchtsterilisering, watersterilisering en instrumentensterilisering.
lader van lansink: Ladder van Lansink is een standaard op het gebied van afvalbeheer. De standaard is genoemd naar de NederlandsepoliticusAd Lansink, die in 1979 in de Tweede Kamer
een motie voor deze werkwijze indiende. Internationaal wordt het
algemene principe achter de Ladder van Lansink vaak aangeduid met de
term "afvalhiërarchie".
Het afvalbeleid is erop gericht prioriteit te geven aan de meest
milieuvriendelijke verwerkingswijzen. Deze staan bovenaan de 'ladder'.
Het beleid van de overheid
moet erop gericht zijn zo veel mogelijk afval de Ladder van Lansink te
laten 'beklimmen'. In de praktijk betekent dit dat altijd zal worden
gekeken of een bepaalde stap gerealiseerd kan worden. Pas indien dit
niet het geval is zal een volgende, lagere stap in aanmerking komen.
PMD:Pmd is een in Vlaanderen gangbare afkorting voor het afval van plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. Het verpakkingsafval wordt samen ingezameld en na sortering gerecycleerd. De term is ook in Nederland in zwang geraakt.
Pmd wordt meestal in een blauwe pmd-zak
huis aan huis ingezameld. De zakken zijn doorzichtig, zodat de ophalers
kunnen zien of ze wel degelijk alleen pmd bevatten. Als dat niet zo is,
wordt de pmd-zak niet meegenomen en krijgt die een rode
weigeringssticker.
Pmd kan ook in minicontainers of in ondergrondse containers worden ingezameld. Verder wordt pmd in het containerpark
aanvaard. De zakken worden naar een afvalsorteercentrum gebracht, waar
de verschillende fracties gescheiden worden om erna te worden
gerecycleerd.
pasteuriseren: Pasteuriseren is een proces in de voedselindustrie dat schadelijke bacteriën
in aan bederf onderhevige voedselproducten vernietigt door het voedsel
kort te verhitten, zonder het product te beschadigen. Het proces is
vernoemd naar de uitvinder, Louis Pasteur. Pasteur en Claude Bernard voerden de eerste pasteurisatie uit op 20 april1862. Een afgeleide term is hogedrukpasteurisatie, waarbij het product onder extreem hoge druk wordt gebracht, maar niet verhit.
Bij pasteuriseren worden, in tegenstelling tot bij steriliseren, niet alle micro-organismen vernietigd. Pasteuriseren heeft tot doel het aantal micro-organismen
te verminderen tot een 'veilig' niveau, dit is het niveau waarbij het
niet waarschijnlijk is dat ze ziekten kunnen veroorzaken (bij gekoeld
bewaren en verbruik voor de vervaldatum).
Steriliseren is een met pasteuriseren vergelijkbaar proces met een veel hogere temperatuur waardoor de smaak sterk verandert omdat de eiwitten
in het gesteriliseerde product door de hoge temperatuur chemische
wijzigingen ondergaan. Door deze smaakverandering is sterilisering een
weinig gebruikt systeem bij voedingsmiddelen.
Hallo dieren vandaag zal ik het over een nieuw project hebben fruitjuice!!!!
UHT: UHT-sterilisatie (de afkorting staat voor ultra hoge temperatuur)
is het kortstondig (enkele seconden) verhitten op zeer hoge temperatuur
(ongeveer 140°C). Door deze speciale behandeling blijft de smaak van voedingsmiddelen beter behouden dan bij een langzamere (twintig tot veertig minuten) sterilisatie op een gematigder temperatuur van bijvoorbeeld 120°C.
Het procedé wordt bijvoorbeeld gebruikt voor productie van lang houdbare melk. De afkorting is ook vaak terug te vinden op verpakkingen van houdbare slagroom.
een zekering beschermt de bedrading van elektrische installaties tegen schade door te hoge elektrische stromen.
Smeltveiligheden komen voor in elektrische apparatuur, in voer- en vaartuigen, en in de elektrische installatie van gebouwen, hoewel deze laatste tegenwoordig steeds meer tegen overstroom beveiligd worden met installatieautomaten.
Smeltveiligheid is de formele naam voor een elektrische smeltzekering in de volksmond ook wel stop of plomb (Vlaanderen) genoemd, zoals die bijvoorbeeld in verdeelinrichtingen wordt toegepast, in woningen ook (enigszins verouderd) stoppenkast genoemd. Technici gebruiken de naam zekering in de algemene zin en smeltpatroon in het bijzonder.
Een waterkrachtcentrale of hydraulische centrale is een elektriciteitscentrale die stromend of neerstortend water (zie waterkracht) gebruikt om een turbine in beweging te brengen. Waterkrachtcentrales bevinden zich op stromen en rivieren, met al dan niet een kunstmatige dam. Het verval en het debiet van de stroom zijn bepalend voor de werking.
Het gebruik van waterkracht brengt geen vervuiling met zich mee en geen gevaarlijk radioactief afval. Daarom worden waterkrachtcentrales gezien als opwekker van groene energie.