Een kerncentrale kun je vergelijken met een stoommachine. In een stoommachine wordt water opgewarmd, waardoor een grote dynamo begint te draaien, die op zijn beurt elektriciteit opwekt. Het verschil is dat er bij een kerncentrale geen verbranding aan te pas komt.
De binnenkant van een reactorgebouw. De kernreactor bevindt zich in het zwembad in het midden van de foto (bron: ENGIE Electrabel).
In kerncentrales wordt elektriciteit opgewekt door uranium- of plutoniumkernen te splitsen. Wanneer een splijtbare uranium- of plutoniumkern met een neutron wordt gebombardeerd, breekt die in stukken. Bij zo'n splitsing komen telkens twee of drie neutronen vrij, waaruit nieuwe atomen ontstaan (splijtingsproducten zoals xenon, krypton, jodium, cesium,...). Bij deze kettingreactie komen grote hoeveelheden warmte vrij, waarmee water wordt verwarmd dat vervolgens in stoom wordt omgezet. Die stoom zet een turbine in gang waaraan een alternator is gekoppeld. Die produceert elektriciteit.
Een stroomkring is een gesloten elektrisch circuit. Met gesloten wordt bedoeld dat er een weg is waarlangs de elektrische stroom in staat is om vanuit één pool van de bron terug te keren naar de andere. Voorbeeld: door een lichtschakelaar te sluiten ontstaat een stroomkring vanuit het lichtnet via de bedrading, de lichtschakelaar en de lamp. Er kan een stroom gaan lopen.
ik ga vandaag schrijven over de Gevaar van Elektriciteit.
Elektriciteit is een noodzaak voor elke onderneming. We kunnen elektriciteit niet zien of horen en net daar schuilt het gevaar. Bent u zich terdege bewust van de mogelijke impact van een ongeval met hoog- of laagspanning op u of uw collega's?
1. Elektrisering of elektrocutie
2. Brandwonden
3. Schrikreactie
4. Brand
5. Explosie
1. Elektrisering of elektrocutie
Als u fysiek rechtstreeks in contact komt met stroom, is er sprake van elektrisering of elektrocutie. Elektrocutie betekent dat de schok dodelijk is, bij elektrisering blijft het beperkt tot een niet-dodelijke schok.
2. Brandwonden
Doordat elk lichaam zout water bevat en bij een schok tussen twee spanningen het toestel en de grond terechtkomt, fungeert een slachtoffer even als stroomgeleider.
3. Schrikreactie
U werkt dagelijks met elektriciteit, vaak onbewust. Tot diezelfde elektriciteit plots wegvalt. Het ideale moment om nog snel achterstallig onderhoud uit te voeren aan een machine of om verlichting te vervangen? Niet altijd. Werknemers die niet op de hoogte zijn van het moment van de heropstart en aan een machine werken of ander onderhoudswerk uitvoeren, kunnen verongelukken denk aan een val van een ladder door een plotse schrikreactie als gevolg van elektrisering net na die heropstart. Een ongeluk zit in een klein hoekje, zo klein zelfs als eenvoudigweg een gloeilamp vervangen.
4. Brand
Wist u dat maar liefst 30% van alle bedrijfsbranden in ons land ontstaat door een elektrisch defect? Zo goed als alle elektrische apparaten en machines wekken warmte op, waardoor mogelijk brand kan ontstaan.
5. Explosie
Een elektrische ontploffing kan ontstaan wanneer aan de volgende 3 voorwaarden voldaan is: er moet voldoende zuurstof aanwezig zijn (wat altijd het geval is), er moet brandstof zijn om de ontploffing te voeden (stofdeeltjes, gasnevels of andere explosieve dampen), er moet een ontbrandingsbron actief zijn, bijvoorbeeld een actieve elektrische installatie.
Elektrische stroom is het transport van elektrische lading. In een elektrisch netwerk vindt dit transport voornamelijk plaats door de beweging van elektronen door gleiders en halfgleiders onder invloed van een poteniaalverschil. Ook de beweging van ionen in een elektrolyt of een plasma veroorzaken een elektrische stroom. In al deze gevallen vindt het ladingstransport plaats door de verplaatsing van ladingdragers. Daarnaast ontstaat ook een elektrische stroom als verandering van de elektrische flux, zoals tussen de platen van een condensator gedurende het laden en ontladen, zonder dat zich ladingsdragers verplaatsen.
In verdunde gassen, elektrolytische oplossingen en gesmolten elektrolyten verplaatsen positieve en negatieve ionen zich in tegengestelde richtingen; in een metalen gleider bewegen de negatief geladen elektronen zich van de negatieve (elektronenoverschot) naar de positieve (elektronentekort) pool.
Ergonomie is de wetenschappelijke studie van de mens in relatie tot zijn omgeving. Dit kan een product, ruimte of werkplek zijn. Ergonomie zit vervat in ons dagelijks leven, maar is vooral bekend in arbeidssituaties. Het is afgeleid van de Griekse woorden ergon (werk) en nomos (wet) en moet ervoor zorgen dat de veiligheid en gezondheid van de werknemers verzekerd wordt. Bij het ontwerpen van consumentengoederen en interieurs speelt vooral comfort en het doeltreffend functioneren een rol.
Ons kapitalistisch systeem is de eerste verantwoordelijke voor de huidige milieucrisis
Velen proberen de redenen van de ecologische crisis vast te stellen maar volgens IBON, een gerespecteerd Filippijns onderzoekscentrum en partner van G3W, buigen we ons niet over het juiste probleem. Volgens hen ligt het bestaande economisch systeem aan de oorzaak van de huidige ecologische, economische en sociale crisis en is het nutteloos andere problemen aan te pakken als we niet eerst ons actueel systeem wijzigen. G3W geeft u een overzicht van IBONs mening.
De overbevolking
Velen zijn van mening dat de overbevolking, en dan vooral in de landen van het Zuiden, één van de voornaamste oorzaken is voor de milieurampen en dat een controle hierop de invloed van de mens op de omgeving zal doen verminderen. Toegegeven, met hoe meer mensen we op deze planeet wonen, hoe meer middelen er beschikbaar dienen te zijn om onze noden te bevredigen en hoe moeilijker de planeet het zal hebben om de steeds groter wordende afvalberg te verwerken.
Nochtans is een bevolkingscontrole geen oplossing voor de klimaatverandering. Het probleem heeft te maken met het feit dat de rijkere landen van het Noorden een grotere verantwoordelijkheid dragen voor de milieuproblemen dan de armere landen van het Zuiden door hun consumptie en verspilling van productie per inwoner. Het probleem is met andere woorden niet te wijten aan de overbevolking maar aan ons destructief productiesysteem waar het maken van winst steeds voorop staat. Onze consumptiemaatschappij, voornamelijk aanwezig in de landen van het Noorden, moedigt de inwoners inderdaad aan om meer te verbruiken dan hun essentiële behoeften. Een voorbeeld ter verduidelijking: hoewel de Amerikaanse populatie veel kleiner is dan de Chinese ligt het verbruik per inwoner daar beduidend hoger. Het bevolkingsaantal is bijgevolg niet de hoofdreden.
Zolang het kapitalistisch systeem blijft zoals het nu is, zal het terugdringen van het bevolkingsaantal niet voldoende zijn om de milieuproblemen op te lossen. Men moet eerder de kern van ons economisch en financieel systeem aanpakken en de structuur veranderen.
De moderne industriële ontwikkeling
Het is verkeerd te stellen dat de economische en industriële groei de oorzaak is van de ecologische crisis en dat de samenleving moet de-industrialiseren, terug moet gaan naar producties op kleine schaal en hun groei een halt moet toeroepen.
De industriële productie heeft vanzelfsprekend negatieve gevolgen op onze omgeving zoals het gebruik van bruine energie, het ontginnen van natuurlijke rijkdommen enz. Maar het is het misbruik van het kapitalisme en het imperialisme van de industriële productie die onze omgeving teniet doet en niet de rationele industriële methodes op zich. Het constante winstbejag en de drang naar verrijking, nog benadrukt door de concurrentie en het monopolie, dwingt de kapitalisten om hun productie voortdurend te versnellen en uit te breiden en hun kosten te verlagen, zelfs als dit meer vervuiling en meer afval betekent, de ontginning van natuurlijke rijkdommen en de overconsumptie met zich meebrengt en eventueel zorgt voor de overbelasting van de economie dat kan leiden tot het ineenstorten ervan.
Als we ons zouden bevinden in een omgeving van echte duurzame ontwikkeling en eigendommen gebaseerd op principes die democratischer zijn dan zou de samenleving een industriële productie kunnen ontwikkelen die ecologischer is en waar iedereen baat bij heeft.
De groene economie
Het is verkeerd te geloven dat het kapitalisme kan blijven bestaan dankzij haar markten, de eigendomsrechten, de regelgeving, de openbare investeringen en de technologische vooruitgang.
Momenteel heeft men drie benaderingen gevonden om een groene economie te bekomen. De eerste benadering zou men de milieumentaliteit van de vrije markt kunnen noemen. Deze benadering legt de nadruk op de marktmechanismen en private eigendomsrechten. Volgens deze benadering zouden de milieuproblemen het resultaat zijn van de tragedie van de gemeenschappelijke goederen. Het huidige gebrek aan motivatie om de natuurlijke rijkdommen te beschermen en ermee om te gaan met de nodige voorzichtigheid komt doordat veel natuurlijke rijkdommen openbaar zijn en door iedereen vrij gebruikt kunnen worden. Dit zou kunnen opgelost worden door eigendomsrechten vast te stellen op onze natuurlijke rijkdommen en de markt de prijzen te laten bepalen. Kortom, diegene die iets nodig heeft moet bereid zijn om er de prijs voor te betalen.
De tweede benadering heet het groene Keynesianisme of het economisch herstel door een groene groei. De klemtoon ligt hierbij op de investeringen van de regeringen in milieuvriendelijke infrastructuren en hernieuwbare energie zonder alle industrieën die gebruik maken van bruine energie te elimineren. Dit zou toelaten om uit de crisis van 2008-2009 te geraken door nieuwe groene ondernemingen te creëren door middel van nieuwe technologieën en met meer groene werkgelegenheid.
Het technologisch optimisme tenslotte ziet de technologische ontwikkelingen als wondermiddel om de milieugrenzen en hun problemen op te lossen. Zo denkt men bijvoorbeeld dat de technologische ontwikkelingen het gebruik van energie en van de natuurlijke hulpbronnen van de economie stelselmatig zal doen verminderen.
Het hoofdprobleem bij deze benaderingen echter is dat ze het winstbejag van bruine technologieën en van ondernemingen probeert om te zetten in naar winstbejag van groene technologieën en industrieën die aanvaardbaarer zijn. Zij rekenen hierbij echter opnieuw op de winst om het kapitalisme om te vormen en een groene economie te bekomen in plaats van zich te concentreren op de kern van het probleem nl. het winstbejag die de sociale ongelijkheden tot stand brengt en vergroot. Het is wel degelijk de structuur van ons systeem dat gebaseerd is op een extreme vermeerdering van winst die aan de grondslag ligt van onze milieuproblemen. Het accent verleggen naar een groenere activiteit zal bijgevolg niets veranderen. We moeten het probleem in de kern aanpakken willen we kunnen leven in een rechtvaardigere en milieuvriendelijkere wereld.
Een serviceprovider (van het Engelse woord service provider, wat dienstaanbieder betekent), is een aanbieder van één of meerdere diensten.
Veelal wordt de term gebruikt op het internet, met name als het gaat om de partij die bepaalde internet- of telefoniediensten aanbiedt, maar zeker ook buiten het internet om komt men de term tegen. Het woord dienstenaanbieder of serviceprovider wordt dus veelal ten onrechte alleen met het internet geassocieerd. Een betere term voor serviceprovider in deze context zou dan ook 'internetaanbieder' zijn.
Het woord 'dienst' in deze samenstelling verwijst in dit geval naar het leveren van een bepaalde hulp / ondersteuning van een partij aan een wederpartij. De dienstverlenende partij (de aanbieder) is vaak een bedrijf dat de dienst tegen betaling aanbiedt. Een dienst is een wat abstracter product; het is niet tastbaar. Voorbeelden van diensten zijn: telecommunicatiediensten, buitenschoolse opvang, glazenwassen, banken, enzovoort.
Eigenlijk zijn alle personen die in de zogenoemde 'dienstverlenende sector' werken, dienstenaanbieders en zou men ze dus ook 'serviceproviders' kunnen noemen.
Microsoft Office is een kantoorsoftwarepakket van Microsoft en wordt ontwikkeld voor Windows, Windows 10 Mobile, macOS, iOS en Android. Het werd geïntroduceerd op 1 augustus 1989 als een marketingterm voor een softwarebundel van Microsoft: Microsoft Word, Microsoft Excel en Microsoft PowerPoint. In de loop der jaren zijn er nieuwe Office-applicaties bij gekomen, maar ook zijn er andere verdwenen. De programma's delen tevens sommige functies, zoals de spellingscontrole, OLE-data-integratie en de scripttaal Microsoft Visual Basic for Applications (VBA). Office zou wereldwijd door meer dan een miljard mensen worden gebruikt.[1]Om de drie jaar wordt een nieuwe versie van het programma uitgebracht.
Bill Gates werd geboren als zoon van een advocaat en een onderwijzeres. Hij heeft twee zussen. Hij werd door zijn ouders naar de Lakeside Prep School in Seattle gestuurd. Daar zag hij in 1968 een terminal die was verbonden met een timesharing-Computer bij GeneralElectric.
Gates en Paul Allen, een vriend en latere zakenpartner, waren niet bij de terminal weg te slaan. Het tweetal werd zelfs hacker: ze braken in in het systeem dat de hoeveelheid verbruikte computertijd bijhield. Een lokaal computerbedrijf, dat inmiddels de computertijd op de terminal sponsorde, besloot hen daarom maar in dienst te nemen om bugs (programmeerfouten in een programma of spel) te vinden, in ruil voor een onbeperkte hoeveelheid computertijd. In de herfst van 1973 ging Gates studeren aan de Harvard-universiteit. Hij stopte daarmee toen Allen hem wees op de Altair 8800, een zelfbouwcomputer. Gates realiseerde zich dat voor een computer software nodig zou zijn. Hij belde MITS, de producent van de Altair, op en blufte dat hij samen met Allen een programma had geschreven - een BASIC-interpreter voor de Altair. Dat wilde het bedrijf graag zien. Gates werkte koortsachtig aan het programma en Allen kon het ten slotte aan MITS laten zien. Op 22 juli 1975 sloot MITS een overeenkomst met Gates en Allen om de rechten van hun BASIC-interpreter te kopen. Dit was de geboorte van Microsoft, het bedrijf dat Gates en Allen beide multimiljardair zou maken.