Pasteuriseren -> kort verhitten aan maximum 100°C om bacteriën te doden
UHT -> Ultra Hoge Temperatuur kort en hoog ( tot 140°C ) verhitten .
Azijn -> Door voedingsmiddelen in azijn te leggen stopt de groei van bacteriën .
Steliseren -> Verhitten boven de 100°C om bacteriën te doden .
Drogen -> Vocht uit voedingsmiddelen halen en zo krijgen de bacteriën geen kans meer om verder te ontwikkelen .
Vacuüm -> Luchtledig verpakken waardoor geen enkele bacterie kan overleven .
Roken -> Door in rook op te hangen en zo de groei van bacteriën te remmen .
2. Bewaren van fruit
Veel rijpe vruchten (appels , kiwi's ,perzik en zo voort ) geven een gas af dat Ethyleen genoemd wordt . Het werkt als natuurlijk rijpingshormoon in vruchten .
Als het om het bewaren gaat voor een korte periode meestal in een fruitmand want het wordt meestal al snel overrijp ,
het is zelfs zo dat wanneer sommige fruitsoorten samen bewaard worden , het rijpingsproces bij de andere soort versneld wordt .
De snelle verkleuring van gesneden fruit is verklaren bij de werking van een enzym .
Door het doorsnijden komt het enzym vrij en reageert het met de buitenlucht .
Fruit wordt het best vers gegeten , in het seizoen waarop ze normaal geoogst worden ( fruitkalender ) .
Vers fruitsap dient onmiddellijk geconsumeerd te worden omwille van het risico dat micro-organismen het bederven en in de VS verloren gaan ! Je kunt het minstens 1 dag ver houden in de frigo .
Op industrieel vervaardigt fruitsap moet er steeds voorzien zijn van gegevens in verband met de houdbaarheid .
1 "Ten minste houdbaar tot ... "
Dit zijn producten van 5 dagen houdbaar of meer , dan nog steeds geschikt voor comsumptie zoals koekjes .
2. " Te gebruiken tot ..."
Van deze producten voorbeeld vlees , vis en salaatjes is de bewaartijd minder dan 5 dagen ,
na datum niet meer geschikt voor consumptie !
Indien de datum verstreken is gewoon eens kijken en ruiken of het mogelijk bedorven is .
Pasteuriseren is een zeer goede manier om langdurig fruitsap te bewaren , want de verpakking speel ook een grote rol .
Enkele verpakkingsmaterialen voor voeding :
verpakkingsmateriaal voorbeeld
glas wijn
aluminium koeken
plastic waterflessen
karton eieren
brik fruitsap
Voedingsmiddel stelt eisen aan zijn verpakking .
De eisen van de verpakking voor fruitsap of fruitlimonade :
Beschermen tegen microben - langdurig bewaren - beschermen tegen schokken en breken - makkelijk op te slaan en te bewaren - standaardafmetingen hebben die bij heet transport makkelijk zijn - licht van gewicht zijn .
Tetrabrikken zijn zeer licht en worden uitsluitend gebruikt voor het bewaren van voedingsstoffen ,
en dus zijn dit de meest ideale verpakkingen .
Na de Tetrabrik komen als meest ideale verpakkingen het plastic en daarna het glas .
Een Tetrabrik bestaat uit deze grondstoffen :
- plastic
- karton
- aluminium .
Tetrapak sloot een overeenkomst met de firma Fostplus .
Deze firma sorteert en recycleert de lege Tetrabrikken .
Een lege tetrabrik gooi je in blauwe PMD-(Plastic Metaal Drankkartons ) -zak , deze zak is doorzichtig om verkeerde gesorteerde zaken op te merken bij de ophaling ervan voorbeeld een slagerspotje,botervlootje en een tandpastatube .
Hoe scheidt je de 3 grondstoffen ?
Aluminium door magneetisme ,
plastic en drankkartons door hoge luchtdruk weggeblazen .
De 3 lagen van de Tetrabrik worden los geweekt in een bad .