hallo vandaag zal het gaan over de ladder van lansink
De Ladder van Lansink is een standaard op het gebied van afvalbeheer. De standaard is genoemd naar de nederlandse politicus ad lansicnk, die in 1979 in de 2de kamer een motie voor deze werkwijze indiende.
heyyy mensjess vandaag zal ik alle soorten van de bewaartechnieken zeggen.
je hebt 6 soorten:
-pasteuriseren
-inleggen in
-sterilliseren
-drogen
-vacuum verpakken
-roken
info
pasteuriseren:is een proces in de voedselindustrie dat schadelijke bacteriën in aan bederf onderhevige voedselproducten vernietigt door het voedsel kort te verhitten, zonder het product te beschadigen
inleggen in:is het conserveren van levensmiddelen door het in een conserveermiddel te leggen. Dit kan door: het inleggen in zout, ook pekelen genoemd → pekelharing, pekelvlees, maar ook zuurkool. het inleggen in zuur → tafelzuur, zure bom, piccalilly, rolmops, zilverui.
sterilliseren:is het opzettelijk doden van micro-organismen, zoals bacteriën, virussen, schimmels en sporen op of in allerlei materialen of stoffen.
drogen: proces waarin het watergehalte van een stof of voorwerp wordt verlaagd.Drogen is ook de naam van de bewerking waardoor een stof of voorwerp droogt. Ook het verlagen van het gehalte aan een niet-waterig oplosmiddel wordt drogen genoemd, bijvoorbeeld het drogen van lijm of verf.
vacuum verpakken: in het dagelijkse taalgebruik hanteert men ook wel de term luchtledig
roken: is het bewaren van voedsel door het in rook van smeulend hout te leggen.
vandaag zal het gaan over steenkool en een stukje over kerncentrale.
hoe ontstaan steenkool
steenkool ontstaan door ophoping van plantenresten die zich zijn hebben gevormd door aardverschuivingen en vulkaanuitbarstingen miljoenen jaren geleden.
waar vinden we steenkool?
steenkool vinden we diep in de bodem op ongeveer 700-800 meter diep. een streek waar men steenkool ontgint noemt men steenkoolbekkens.
* in belgie hebben we 2 steenkoolbekkens:
zuidelijke bekken rond Luik en Charleroi.
Kempens bekken in beringen, Genk, Houthalen en Zolder.
voordelen steenkool
* steenkool is ongeveer overal te vinden in de wereld.
* steenkool kan je makkelijk vervoeren naar de centrales.
* steenkool is een goedkope energiebron.
nadelen steenkool
* steenkool wordt gevonden in mijnen, het werken in de mijnen is wel gevaarlijk.
*het vervoer van steenkool door een vrachtwagen of trein zorgt wel voor vervuiling.
*steenkool is een niet-hernieuwbare energiebron.
* mijnwerkers kunnen ziektes krijgen door in de mijn te werken bv. stoflong dat is als ze te veel van het kolengruis inademen.
nu zal ik de voor en nadelen van de kerncentrale zeggen.
voordelen kerncentrale
* schone energie: kerncentrales stoten geen vuile gassen uit en andere broeikas gassen in de lucht. daarom wordt de kernenenergie de schone energie genoemd.
* het is goedkoop
* zuinige energie: in vergelijking met overige energiebronnen zijn er voor kernenergie maar weinig grondstoffen nodig vb.
1 kilo hout= 1 kilowattuur.
1 kilo kolen= 3 kilowattuur.
1 kilo uranium= 40.000 kilowattuur.
nadelen kerncentrale
* gevaarlijk
* kernafval wordt voor het merendeel opnieuw verwerkt tot splijtstof, maar daar zal altijd een deel van overblijven dat soms tot wel 100.000 jaar radioactief kan blijven.
*het is ongezond voor je lichaam.
*is het milieuvriendelijk? eigenlijk wel als er correct mee opgesprongen wordt.
vandaag zal ik meer uitleg geven over aardolie en aardgas
*hoe ontstaat aardolie en aardgas
aardolie ontstaat uit plankton. voor degene die niet weten wat plankton is plankton is een microscopisch klein leven is water, het vermenigvuldigt zich razendsnel
soorten brandstoffen en hoe komen ze bij ons terecht?
er bestaan dus 3 soorten brandstoffen: aardolie, aardgas en steenkool.
hoe komt het nu bij ons terecht?
de aardolie komt naar ons met mammoettankers of via ondergrondse of bovengrondse buizen.
aardgas komt naar ons via ondergrondse of bovengrondse buizen.
en steenkool via vrachtvervoer.
wat is een raffinaderij?
een aardolieraffinaderij is een installatie voor de raffinage van aardolie tot bruikbare producten.
raffineren is het zuiveren van een chemische stof door middel van destillatie.
* bekende olieraffinaderijen:
shell
total
exxon
esso
en Q8
voordelen aardgas en aardolie
*olie en aardgas zijn te vinden in tal van plaatsen in de wereld
* we kunnen olie en gas transporteren in pijpleidingen en met tankers of schepen.
nadelen van aardolie en aardgas
* schade aan het milieu kan worden veroorzaakt bij boren en oppompen van olie en door olierampen bij het vervoer
* olie en gas zijn niet hernieuwbaar
*het verbranden van olie en aardgas brengt broeikasgassen in de lucht.
hey allemaal vandaag zal ik het hebben over het led.
voor wat staat led?
led= light edmetting diode in het nederlands heet dat lichtgevende diode
* in 1927 publiceerde de Russische wetenschapper Oleg Losev in een Russisch tijdschrift details over wat men zou kunnen beschouwen als de eerste LED en vroeg een octrooi aan.
in 1962 is het LED eindelijk doorgebroken. in dit jaar ontwikkelde Nick Holonyak de eerste werkende Led.
*een Led kan veel meer uren licht geven dan een spaarlamp voordat hij kapot gaat.
meestal staat op de verpakking van de ledverlichting dat ze 30.000-50.000 uur meegaan. van Cruciaal belang bij een ledlamp is dat de warmte goed afgevoerd wordt. gebeurt dat niet, dan gaat de levensduur van de led aanzienlijk achteruit.
waar gebruikt?
verlichting, toestellen, verkeerslichten, straatverlichting, in auto's(lichten,...)
*led's zijn de toekomst op het vlak van verlichting. dit dankzij hun groot rendement
hallo welkom op mijn blog vandaag zal ik het hebben over wind.
hoe ontstaat wind?
wind ontstaan door verschillende temperaturen in de luchtlagen.
welke windsnelheid?
wind wordt uitgedrukt in beaufort.
vanaf 30 km/uur= 5 beaufort kan men energie uit de wind halen.
* een windmolen gebruikt men om granen of tabak te malen.
* een windturbine levert elektriciteit.
voordelen
*wind is gratis
* wind is een onuitputtelijke energiebron,wereldwijd beschikbaar.
* windenergie levert geen broeikasgassen,....
nadelen
* landschapsverontreiniging: turbines ontsieren het landschap
* geluidsoverlast: door het bewegen van de rotorbladen ontstaat geluid.die is ongeveer 96 decibel.moderne turbines hoor je maar van een afstand van 250-300 meter.
* vogels vliegen tegen de rotorbladen aan dus sterven.
Ergonomie is de wetenschappelijke studie van de mens in relatie tot zijn omgeving. Dit kan een product, ruimte of werkplek zijn. Ergonomie zit vervat in ons dagelijks leven, maar is vooral bekend in arbeidssituaties. Het is afgeleid van de Griekse woorden ergon (werk) en nomos (wet) en moet ervoor zorgen dat de veiligheid en gezondheid van de werknemers verzekerd wordt. Bij het ontwerpen van consumentengoederen en interieurs speelt vooral comfort en het doeltreffend functioneren een rol.
DEFINITIES
Ergonomie streeft naar het zodanig ontwerpen van gebruiksvoorwerpen, technische systemen en taken dat de veiligheid, de gezondheid, het comfort en het doeltreffend functioneren van mensen wordt bevorderd.
Ergonomie (of human factors) is de wetenschappelijke discipline die zich bezighoudt met het begrijpen van de interactie tussen de mens en andere elementen van een systeem. Het is het beroep dat de theorie, principes, gegevens en methodes toepast om zo te ontwerpen dat het menselijk welzijn en de globale prestatie van het systeem geoptimaliseerd wordt."
"De ergonoom draagt bij tot het zodanig ontwerpen en evalueren van taken, jobs, producten, ruimtes en systemen dat ze tegemoetkomen aan de noden, mogelijkheden en beperkingen van mensen."
Verder worden nog drie specialisatiedomeinen afgebakend:
Fysieke ergonomie: houdt rekening met de menselijke anatomie, antropometrie, fysiologie, biomechanica in relatie tot de fysieke activiteit. Relevante topics zijn de werkhoudingen, manueel hanteren van lasten, repetitieve bewegingen, werkgerelateerde musculoskeletale klachten, werkplekinrichting, veiligheid en gezondheid.
Cognitieve ergonomie bestudeert de mentale processen zoals perceptie, geheugen, denken en motorische reacties in de interactie tussen mens en systeem. Relevante topics zijn de mentale werkbelasting, beslissen, mens-computer interactie, menselijke betrouwbaarheid, stress en training.
Organisatie ergonomie focust op het optimaliseren van sociotechnische systemen zoals organisatiestructuren en processen. Onderwerpen zijn communicatie, ontwerpen van werkplekken en tijden, teamwork, participatieve ergonomie, telewerken en kwaliteitszorg
een rekenmachine is een apparaat waarop berekeningen kunnen worden uitgevoerd. Een rekenmachine is geen algemeen programmeerbare computer , hoewel er in sommige modellen wel eenvoudige functies kunnen worden geprogrammeerd. De eerste rekenmachines waren mechanisch, maar de huidige rekenmachines zijn elektronisch en werken doorgaans op batterijen .
GEBRUIK
Met een rekenmachine wordt over het algemeen een zakrekenmachine bedoeld. De andere soorten rekenmachines zijn niet meer in gebruik.
Op elke moderne zakrekenmachine kunnen minstens de volgende berekeningen worden uitgevoerd: optellen , aftrekken, vermenigvuldigen en delen . Uitgebreidere versies bieden ook worteltrekken , procentberekenen en allerlei wetenschappelijke en statistische functies zoals machtsverheffen sinus en nog veel meer.
Daarvoor zijn op de rekenmachine knoppen geplaatst zoals de aan-uit knop, cijfers ( 1, 2 enz ) , operator ( +, - enz ) , verschillende soorten functies
Rekenmachines worden gebruikt door mensen in financiële beroepen en ingenieurs om berekeningen uit te voeren die te simpel zijn om een echt computerprogramma nodig te maken. Ook worden ze gebruikt door leerlingen op lagere en middelbare scholen.
Een rekenmachine bestaat gewoonlijk uit een toetsenbord, bestaande uit een numeriek gedeelte en bij geavanceerdere modellen een alfanumeriek gedeelte en toetsen waaronder menu's en functies zitten verscholen, en een display om de invoer en resultaten te kunnen zien.
GESCHIEDENIS
De voorloper van de rekenmachine was het telraam. Ook instrumenten als het rekenliniaal werden wel gebruikt om berekeningen uit te voeren.
In 1623 bouwde Wilhelm Schickard de eerste mechanische rekenmachine die getallen van zes cijfers kon optellen en aftrekken. Deze machine had zelfs een bel die een overflow aangaf. Hij was daarmee Blaise Pascal en Gottfried Wilhelm Leibniz een twintigtal jaren voor. De rekenmachine werd gebruikt om astronomische tabellen te berekenen. Helaas heeft men daar toen het nut niet van ingezien, want zijn uitvinding ging verloren.
Daardoor heeft men lang gedacht dat Blaise Pascal de uitvinder van de rekenmachine was. Maar de tekeningen werden herontdekt in de negentiende eeuw in de briefwisseling tussen Blaise Pascal en Johannes Kepler. Een werkend model werd pas in 1960 gebouwd.
De volgende rekenmachine werd pas gebouwd in 1673 door Gottfried Wilhelm Leibniz, deze rekenmachine kon ook worteltrekken. Toch duurde het nog vele jaren voor de rekenmachine echt een succes werd. Veel mensen maakten in de daarop volgende eeuwen allerlei rekenmachines maar deze waren allemaal erg duur.