Een
vitamine is een stof waarvan de mens er per dag maar enkele grammen van
opneemt. De mens heeft er maar heel weinig van nodig maar toch zijn ze zeker en
vast noodzakelijk! We kunnen zelfstandig vitamine B3 ontwikkelen en vitamine D door de
UV stralen van de zon.
Er bestaan
13 verschillende soorten vitaminen door
het eten van een gevarieerde en gezonde voeding kunnen we er al een heleboel
onbewust opnemen!
Nog voor de uitvinding van
ijskast een kast waar men letterlijk ijs in legde en zo werden producten
ingevroren hiervoor gebruikte de mens technieken als wecken, drogen, pekelen,
konfijten.
Wecken
De voeding word in een glazen pot
met rubberen ring in een weckketel geplaatst met bijna kokend water.
Drogen
Drogen is en natuurlijke maar ook
kunstmatig proces dat ontstaat door het watergehalte in de voeding flink te
laten dalen.
Pekelen
Pekelen wordt ook zouten genoemd
dit wil zeggen dat de voeding gezout wordt. Door deze techniek ontstaat ook een
lekkere smaak.
Konfijten
Konfijten is een techniek waarbij
het serveren van fruit door het in te leggen met suiker. Na een tijd worden dat
dan hogere suikers.
Pasteuriseren is
een proces in de voedselindustrie dat schadelijke bacteriën in aan bederf
onderhevige voedselproducten vernietigt door het voedsel kort te verhitten aan
een temperatuur van 110°, zonder het product te beschadigen.
Bij pasteuriseren
worden, in tegenstelling tot bij steriliseren, niet alle micro-organismen
vernietigd. Pasteuriseren heeft het doel het aantal micro-organismen te
verminderen tot een 'veilig' niveau, dit is het niveau waarbij het niet
waarschijnlijk is dat ze ziekten kunnen veroorzaken.
(melk
kan ook gepasteuriseerd worden)
Steriliseren is
een met pasteuriseren vergelijkbaar proces met een veel hogere temperatuur
waardoor de smaak sterk verandert omdat de eiwitten in het gesteriliseerde
product door de hoge temperatuur chemische wijzigingen ondergaan. Door deze
smaakverandering is sterilisering een weinig gebruikt systeem bij
voedingsmiddelen.
De voedingsdriehoek is eenveel gebruikt hulpmiddel in vooral in Vlaanderen, en wordt door
diëtisten, gezondheidsvoorlichters, scholen etc. gebruiktom een evenwichtig samengestelde voeding uit
te leggen.
De driehoek is opgebouwd als een piramide met vijf
verschillende lagen. De laag onderaan heeft de grootste oppervlakte en is dus
de belangrijkste, de top daarentegen is smal en daar moet men dus minder van
eten, al is het een essentieel bestanddeel. De lagen zijn (van top naar basis):
zetmeel of koolhydraten: (brood, aardappels, rijst, pasta
etc.)
drank
In 2005 werd er eerder symbolisch een laag onderaan
toegevoegd: sporten en beweging nemen. Dit is geen voedsel, maar wel een
essentiële voorwaarde voor gezonde voeding en levenswijze. De
voorlichtingdiensten hanteren dus nu de "actieve" voedingsdriehoek.
Jullie kennen waarschijnlijk wel allemaal zonnepanelen maar
kennen jullie ook de zonneboilers en weten jullie hoe die werken ik leg het uit
Een zonneboiler zet zonlicht om in warmte en slaat die warmte op in een
voorraadvat met water. Geeft het zonlicht niet voldoende warmte, dan zorgt de
naverwarming ervoor dat we altijd voldoende warm water beschikbaar hebben.
De hoofdonderdelen van een zonneboiler zijn de zonnecollector, de
leidingen, het voorraadvat, de regeling en de naverwarming.
De zonnecollector vangt het invallende zonlicht op en zet het
om in warmte. De collector geeft de warmte door aan een vloeistof die de
zonnewarmte van de collector naar het opslagvat brengt.
De vloeistof circuleert in de leidingen tussen de collector
en het voorraadvat. De vloeistof neemt warmte op in de collector en geeft
die af aan het water in het voorraadvat. De afgekoelde vloeistof wordt dan
weer naar de collector gepompt om opnieuw op te warmen.
Het voorraadvat zorgt ervoor dat de door de zon geproduceerde
warmte wordt bijgehouden tot op het moment dat er warm water nodig is. Bij
voldoende zonlicht kunnen de zonnecollectoren het water in het voorraadvat
gemakkelijk opwarmen tot boven 80°C.
De regeling schakelt de pomp aan zodra de zonnecollector
warmer is dan het water in het voorraadvat. Ze
beschermt eveneens tegen oververhitting.
Als de zon niet voldoende warmte levert, zorgt de
naverwarming ervoor dat de gewenste temperatuur bereikt wordt. De naverwarming
is mogelijk een elektrische weerstand, een doorstroomtoestel op gas of de
CV-ketel. Bij een duoboiler zit de naverwarming in het voorraadvat.
Weten jullie wie
de uitvinder is van de elektrische batterij?
Graaf Alessandro
Giuseppe Antonio Anastasio Volta of gewoonAlessandro Volta.
Hij was een
Italiaans natuurkundige die bekend is geworden door zijn ontdekking van de
elektrische batterij ofwel de voltaïsche cel.
Zijn bijdrage aan
het begrip elektriciteit was zo belangrijk dat de eenheid van elektrische
spanning, de volt, in 1881 naar
hem werd vernoemd. Ook het mineraal voltaïet werd naar hem vernoemd. Volta
stond afgebeeld op het Italiaanse bankbiljet van 10.000 lire.
In de les leerden
we dat je de spanning van volt kan meten met een multimeter maar je kan er nog
veel meer mee doen.
Een multimeter of
universeelmeter is de benaming van een elektrisch meetinstrument waar een
aantal grootheden mee gemeten kunnen worden zoals spanning, stroomsterkte en
weerstand.
Uitgebreidere universeelmeters kunnen vaak ook
capaciteit, zelfinductie, frequentie, temperatuur, de doorlaatspanning van een
diode en de stroomversterkingsfactor van een transistor meten.
Jullie weten wellicht allemaal
wat radioactiviteit is maar weten jullie ook in wat het word uitgedrukt.
Het word uitgedrukt in Becquerel
het is vernoemd naar Antoine Henri Becquerel
Antoine Henri Becquerelis geboren in Parijs op 15 december 1852.
Hij was een Frans natuurkundige.
Op 1 maart 1896 ontdekte hij bij toeval radioactiviteit.
In 1903 kreeg hij de Nobelprijs voor de Natuurkunde met Pierre en Marie Curie
"ter erkenning van de buitengewone diensten die hij heeft verricht door
zijn ontdekking van spontane radioactiviteit.".
In dit artikel zal ik het hebben over groene stroom of groene energie.
Weten jullie eigenlijk wat er precies mee word bedoeld met groen stroom ik leg
het even uit:
Groene stroom is
elektriciteit opgewekt uit duurzame energie bronnen zoalszon, water en wind.
Het begrip wordt gebruikt om een onderscheid
te maken met de gewone elektriciteit, deze noemen we ook wel "grijze
stroom".
In het elektriciteitsnet is er fysisch gezien geen verschil tussen beide.
Deze vorm van energie is eigenlijk
goed en niet belastend voor het milieu. Er word al veel groene energie gebruikt
maar er moet er ook nog veel bijkomen.