Inhoud blog
  • vitaminen
  • UTH techniek
  • voedsel bewaren vroeger
  • de pasteuriseer techniek
  • de actieve voedingsdriehoek
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    lander@sticker@techniekblog

    15-05-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vitaminen

    Vitaminen

    Een vitamine is een stof waarvan de mens er per dag maar enkele grammen van opneemt. De mens heeft er maar heel weinig van nodig maar toch zijn ze zeker en vast noodzakelijk! We kunnen zelfstandig  vitamine B3 ontwikkelen en vitamine D door de UV stralen van de zon.

    Er bestaan 13 verschillende  soorten vitaminen door het eten van een gevarieerde en gezonde voeding kunnen we er al een heleboel onbewust opnemen!

    http://www.alleswetenovervitaminen.nl/wp-content/uploads/2014/02/Vitaminen-gekleurde-knikkers.png

     

     


    15-05-2015 om 13:27 geschreven door stickerlander

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.UTH techniek

    UHT verpakken

     

    Iets UHT verpakken betekent dat je het product heel kort verhit om de bactereën te doden.

    De Afkorting van UTH is Ultra Hoge Temperatuur.

    Voedingsmiddelen die het UHT proces zijn ondergaan blijven langer goed.

    Bij UHT steriliseren worden de voedingsmiddelen ongeveer verhit tot 140 graden.

     

     

     

    https://boodschappenboer.nl/wp-content/uploads/2015/01/Volle-Melk.jpg


    15-05-2015 om 13:27 geschreven door stickerlander

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.voedsel bewaren vroeger

    Hoe bewaarden mensen vroeger hun voedsel?

    Nog voor de uitvinding van ijskast een kast waar men letterlijk ijs in legde en zo werden producten ingevroren hiervoor gebruikte de mens technieken als wecken, drogen, pekelen, konfijten.

    Wecken

    De voeding word in een glazen pot met rubberen ring in een weckketel geplaatst met bijna kokend water.

    https://www.foodwelove.nl/content/newsitem_originals/78.jpg

    Drogen

    Drogen is en natuurlijke maar ook kunstmatig proces dat ontstaat door het watergehalte in de voeding flink te laten dalen.

     http://www.naturespride.nl/uploads/tx_npdata/Dried-fruits-header_03.jpg

    Pekelen

    Pekelen wordt ook zouten genoemd dit wil zeggen dat de voeding gezout wordt. Door deze techniek ontstaat ook een lekkere smaak.

    http://www.orangetop.eu/cms/images/fotoalbums/varkensvlees/maskers_800x600.jpg

    Konfijten

    Konfijten is een techniek waarbij het serveren van fruit door het in te leggen met suiker. Na een tijd worden dat dan hogere suikers.

    http://www.france-exquise.com/164-225-thickbox/gekonfijte-uien.jpg


    15-05-2015 om 13:26 geschreven door stickerlander

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de pasteuriseer techniek

    Pasteuriseren

    Pasteuriseren is een proces in de voedselindustrie dat schadelijke bacteriën in aan bederf onderhevige voedselproducten vernietigt door het voedsel kort te verhitten aan een temperatuur van 110°, zonder het product te beschadigen.

    Bij pasteuriseren worden, in tegenstelling tot bij steriliseren, niet alle micro-organismen vernietigd. Pasteuriseren heeft het doel het aantal micro-organismen te verminderen tot een 'veilig' niveau, dit is het niveau waarbij het niet waarschijnlijk is dat ze ziekten kunnen veroorzaken.

    http://ts1.mm.bing.net/th?&id=JN.2V6zBIk8Ap94j3eENexqOA&w=300&h=300&c=0&pid=1.9&rs=0&p=0(melk kan ook gepasteuriseerd worden)

    Steriliseren is een met pasteuriseren vergelijkbaar proces met een veel hogere temperatuur waardoor de smaak sterk verandert omdat de eiwitten in het gesteriliseerde product door de hoge temperatuur chemische wijzigingen ondergaan. Door deze smaakverandering is sterilisering een weinig gebruikt systeem bij voedingsmiddelen.


    15-05-2015 om 13:26 geschreven door stickerlander

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de actieve voedingsdriehoek

    De actieve voedingsdriehoek

    De voedingsdriehoek is een  veel gebruikt hulpmiddel in vooral in Vlaanderen, en wordt door diëtisten, gezondheidsvoorlichters, scholen etc. gebruikt  om een evenwichtig samengestelde voeding uit te leggen.

    De driehoek is opgebouwd als een piramide met vijf verschillende lagen. De laag onderaan heeft de grootste oppervlakte en is dus de belangrijkste, de top daarentegen is smal en daar moet men dus minder van eten, al is het een essentieel bestanddeel. De lagen zijn (van top naar basis):

    olie/vet

    eiwitten: vlees, vis, eieren, melkproducten, vleesvervangers

    groenten en fruit

    zetmeel of koolhydraten: (brood, aardappels, rijst, pasta etc.)

    drank

    http://static.oefen.be/tmp/files/162165/images/pic004.jpg

     

    In 2005 werd er eerder symbolisch een laag onderaan toegevoegd: sporten en beweging nemen. Dit is geen voedsel, maar wel een essentiële voorwaarde voor gezonde voeding en levenswijze. De voorlichtingdiensten hanteren dus nu de "actieve" voedingsdriehoek.

     


    15-05-2015 om 13:25 geschreven door stickerlander

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    13-03-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De werking van zonneboilers

    De werking van zonneboilers

    Jullie kennen waarschijnlijk wel allemaal zonnepanelen maar kennen jullie ook de zonneboilers en weten jullie hoe die werken ik leg het uit

    Een zonneboiler zet zonlicht om in warmte en slaat die warmte op in een voorraadvat met water. Geeft het zonlicht niet voldoende warmte, dan zorgt de naverwarming ervoor dat we altijd voldoende warm water beschikbaar hebben.

     

    De hoofdonderdelen van een zonneboiler zijn de zonnecollector, de leidingen, het voorraadvat, de regeling en de naverwarming.

    1.  De zonnecollector vangt het invallende zonlicht op en zet het om in warmte. De collector geeft de warmte door aan een vloeistof die de zonnewarmte van de collector naar het opslagvat brengt.
    2.  De vloeistof circuleert in de leidingen tussen de collector en het voorraadvat. De vloeistof neemt warmte op in de collector en geeft die af aan het water in het voorraadvat. De afgekoelde vloeistof wordt dan weer naar de collector gepompt om opnieuw op te warmen.
    3.  Het voorraadvat zorgt ervoor dat de door de zon geproduceerde warmte wordt bijgehouden tot op het moment dat er warm water nodig is. Bij voldoende zonlicht kunnen de zonnecollectoren het water in het voorraadvat gemakkelijk opwarmen tot boven 80°C.
    4.  De regeling schakelt de pomp aan zodra de zonnecollector warmer is dan het water in het voorraadvat. Ze beschermt eveneens tegen oververhitting.
    5.  Als de zon niet voldoende warmte levert, zorgt de naverwarming ervoor dat de gewenste temperatuur bereikt wordt. De naverwarming is mogelijk een elektrische weerstand, een doorstroomtoestel op gas of de CV-ketel. Bij een duoboiler zit de naverwarming in het voorraadvat.



     


    13-03-2015 om 17:04 geschreven door stickerlander

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De uitvinder van de elekrtische batterij

    De uitvinder van de elektrische batterij

    Weten jullie wie de uitvinder is van de elektrische batterij?

    Graaf Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta of gewoon  Alessandro Volta.

    Hij was een Italiaans natuurkundige die bekend is geworden door zijn ontdekking van de elektrische batterij ofwel de voltaïsche cel.

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/52/Alessandro_Volta.jpeg/220px-Alessandro_Volta.jpeg

    Zijn bijdrage aan het begrip elektriciteit was zo belangrijk dat de eenheid van elektrische spanning, de volt, in 1881 naar hem werd vernoemd. Ook het mineraal voltaïet werd naar hem vernoemd. Volta stond afgebeeld op het Italiaanse bankbiljet van 10.000 lire.


    13-03-2015 om 16:59 geschreven door stickerlander

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De multimeter

    Waarvoor gebruiken we de multimeter?

    Hebben jullie al eens van de multimeter gehoord?

    In de les leerden we dat je de spanning van volt kan meten met een multimeter maar je kan er nog veel meer mee doen.

    Een multimeter of universeelmeter is de benaming van een elektrisch meetinstrument waar een aantal grootheden mee gemeten kunnen worden zoals spanning, stroomsterkte en weerstand.

     Uitgebreidere universeelmeters kunnen vaak ook capaciteit, zelfinductie, frequentie, temperatuur, de doorlaatspanning van een diode en de stroomversterkingsfactor van een transistor meten.

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a6/Digital_Multimeter_Aka.jpg/220px-Digital_Multimeter_Aka.jpg


    13-03-2015 om 16:58 geschreven door stickerlander

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Radioactiviteit

    Radioactiviteit

    Jullie weten wellicht allemaal wat radioactiviteit is maar weten jullie ook in wat het word uitgedrukt.

    Het word uitgedrukt in Becquerel het is vernoemd naar Antoine Henri Becquerel

    Antoine Henri Becquerel  is geboren in Parijs op 15 december 1852.
    Hij was een Frans natuurkundige.
    Op 1 maart 1896 ontdekte hij bij toeval radioactiviteit.
    In 1903 kreeg hij de Nobelprijs voor de Natuurkunde met Pierre en Marie Curie "ter erkenning van de buitengewone diensten die hij heeft verricht door zijn ontdekking van spontane radioactiviteit.".

    Antoine Henri Becquerel


    13-03-2015 om 16:57 geschreven door stickerlander

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groene stroom

    Groene stroom

    In dit artikel zal ik het hebben over groene stroom of groene energie. Weten jullie eigenlijk wat er precies mee word bedoeld met groen stroom ik leg het even uit:

    Groene stroom is elektriciteit opgewekt uit duurzame energie bronnen zoals  zon, water en wind. 

     

    Het begrip wordt gebruikt om een onderscheid te maken met de gewone elektriciteit, deze noemen we ook wel "grijze stroom".
    In het elektriciteitsnet is er fysisch gezien geen verschil tussen beide.


    Deze vorm van energie is eigenlijk goed en niet belastend voor het milieu. Er word al veel groene energie gebruikt maar er moet er ook nog veel bijkomen.


    Hieronder enkele voorbeelden van groen energie:

    http://www.marcspoor.nl/cache/showcase/Zonnepanelen/Zonnepanelen.jpg

    Zonnepanelen

    http://www.friesland-post.nl/wp-content/uploads/2014/10/Windmolens1-GW.jpg

    Windmolens

    http://www.ardennentop.be/coo_stuw_groot.jpg

    Stuwmeer Coo

     

     


    13-03-2015 om 16:48 geschreven door stickerlander

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)

    Archief per week
  • 11/05-17/05 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 08/09-14/09 2014

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs