Project zeep was maar een klein project met een bundel van maar 14 pagina's, dus er valt niet zo veel over het onderzoek te vertellen.
Gisteren hebben we zelf vloeibare zeep gemaakt. Eerst mengden we water met tenside, daarna voegden we er zout aan toe en tenslotte moesten we een zelfgekozen geur en kleur aan toevoegen. Mijn resultaat: een paarse zeep die naar perziken ruikt!
Het volgende project? Project Transportmiddel: we moeten een transportmiddel maken die minstens 1 meter zelfstandig vooruit gaat! Meer nieuws daarover volgt later.
We moesten ons houden aan een strikt stappenplan. Eerst moesten we alle houden onderdelen schuren, toen dat klaar was, zetten we alle houten onderdelen in elkaar. We vernisten de lamp om het te beschermen tegen stof en vocht.
Daarna hielden we ons bezig met het elektrische gedeelte van de lamp. Ik ben niet zo goed met elektriciteit, dus ik verwachtte dat het moeilijk ging zijn. Maar eigenlijk was het zelfs heel gemakkelijk! Twee draadjes ontmantelen, met die draadjes de batterij en schakelaar verbinden, metalen plaatje erop en klaar! Ik vond dit ons leukste project tot nu toe.
Het volgende project is Project Zeep. Meer nieuws daarover volgt later!
waarschijnlijk hebben jullie wel eens gehoord van fossiele brandstoffen. Maar wat is dat nu?
Fossiele brandstoffen zijn eigenlijk versteende overblijfselen van planten of dieren.
De 3 bekendste zijn:
- aardolie (daarvan wordt o.a. benzine gemaakt)
- steenkool (wordt o.a. gebruikt als brandstof in fabrieken
- aardgas (o.a. voor gasfornuizen)
Fossiele brandstoffen zijn miljoenen jaren geleden ontstaan. Steenkool is ontstaan uit afzetting van plantenresten en aardolie en aardgas uit het land of de zee.
Er is een tijd geweest wanneer we niet zonder fossiele brandstoffen konden. Tegenwoordig wordt het nog heel vaak gebruikt, maar er zijn al veel alternatieven (bv. groene energie, elektrische wagens, ...)
Men plaats een kernreactor in een goed afgesloten betonnen bunker. Ook al zit de reactor in een bunker, er kan altijd wel iets fout gaan. Kijk maar naar de kern ramp van Tsjernobyl die zich plaatsvond in 1986.
Eigenlijk is uranium milieuvriendelijk tijdens het gebruik ervan, maar na het gebruik blijft er zeer gevaarlijk kernafval over. Die kernafval kan de natuur niet verwerken. Totdat ze daarvoor en oplossing gevonden hebben, steken ze het in bunkers, diep in de grond of de zee.
Kernafval is zeer gevaarlijk omdat het heel kankerverwekkend is. Afblijven is de boodschap!
we zijn van start gegaan met Project Energie! Het eindoel van het project: zelf een bureaulamp maken!
Net zoals ons vorig thema moesten we (per twee) zelf les geven aan onze medeleerlingen. Elke groepje kreeg een onderzoek waarover ze moesten vertellen. Ik en mijn vriendin Adelisa zaten samen in een groepje. Stiekem hoopten we op het onderzoek met de zon als energiebron. En raad eens? We kregen dat onderzoek! We zijn veel te weten gekomen over de zon. Wist je bv. dat de aarde meer dan een miljoen keer in de zon past? We spraken over de afmetingen van de zon, zonsverduisting, zonsondergang, zonsopgang en hoe je het komt dat je bruint. Als je dat laatste te weten wil komen, klik dan op de link hieronder en bekijk het filmpje.
We werkten in groepjes van drie, het was leuk, maar ook heel moeilijk. Het fruitsap maken zelf was niet moeilijk, maar we moesten vanalles tegelijkertijd doen: eerst controleren of iedereen al z'n materiaal die hij mee moest brengen mee heeft, taken verdelen, fruit snijden, ...
We mochten zelf kiezen hoeveel stukken fruit en welke stukken fruit we gebruikten voor onze fruitsap. Wij kozen voor appel, kiwi, witte druif, appelsien en een beetje citroensap. Toen de fruitsap gemaakt was, voegde we er blauwe kleurstof bij. We hadden blauwe fruitsap gemaakt! Het was echt heel lekker!
We moesten ook zelf een orginele naam bedenken. We noemden het lemonized (uitgesproken als ''lemonajsd") En we hadden een orginele slogan: when lif gives you lemons, just shut up and eat your lemons!
Volgende les gaan we beginnen met een andere project. Meer nieuws daarover komt later!
vandaag leerden we over de ladder van Lansik, maar wat is dat nu?
De ladder van Lansik stelt een soort schema voor over hoe we ons afval het best kunnen verwerken. Het begint (onderaan) met de minst milieuvriendelijke en het eindigt met de messt milieu vriendelijke manier.
Dus iedereen, probeer afval zoveel mogelijk te voorkomen! Steek je bv. je boterhammen in een brooddoos, niet in alluminiumfolie. Alle kleine beetjes helpen voor een beter milieu!