Hallo welkom op mijn blog Tecnhika. Dit is een blog over techniek, de naam Technika is Pools voor techniek ik heb deze naam gekozen omdat het mooi klonk. Deze blog moet ik regelmatig aanvullen met tekst en beeld. Zo veel plezier nog met het lezen met mijn blog!!!!
04-05-2013
Dag beste bloglezer!
Vandaag zal ik het hebben over zeep. Eerst ga ik enkele tips geven van handhygiëne:
- Handen veel en goed wassen - Handen goed afdrogen - Na toilet bezoek ook altijd wassen - Voor het eten wassen - Na school handen wassen - ....
In de les techniek hebben we ook onze eigen handzeep mogen maken. Nu zal ik jullie vertellen hoe.
Vandaag zal ik het hebben over elektriciteit! Ik zal tips geven hoe je elektriciteit kan besparen & hoe je er veilig mee moet werken. Elektriciteit is duur dus het is wel handig om te weten hoe je erop kan besparen:
Tip 1. Koop elektrische apparaten met een A label.
Tip 2. Doe het licht uit als je de kamer
verlaat.
Tip 3. Plaats toestellen niet in stand-by maar schakel ze volledig uit.
Tip 4. Ga op zoek naar de goedkoopste leverancier.
Tip 5. Zorg dat de koelkast en de diepvriezer goed gevuld zijn. Dan gaan ze minder energie nodig hebben om de ruimte koel te houden.
Tip 6. Installeer spaarlampen.
Tip 7. Lekkende kranen herstellen.
Tip 8. Verwarming verminderen --> kledij aanpassen. ........
Hoe kan je nu veilig omgaan met elektriciteit, hier enkele tips:
Tip 1. Niet met een haardroger werken terwijl je in bad zit. Tip 2. Geen radio terwijl je in bad zit. Tip 3. Lopende batterijen weggooien. Tip 4. Stopcontact niet aan de draad uittrekken.
Tip 5. Niet met natte handen aan het stopcontact komen.......
Hopelijk hebben jullie weer wat bijgeleerd ! Tot schrijfs,
Het project Fruit Juice is al even geleden afgerond, dus hebben we een nieuw project namelijk Techniek en Energie! Bij dit project ga ik weer 5 tekstjes op mijn blog zetten over dit onderwerp.
Het eerste berichtje gaat over BEBAT.
Zoals jullie allemaal weten is BEBAT een organisatie die gebruikte baterijen inzamelt en recycleert. Maar waarvoor staan de letters BEBAT nu? Wel BE staat voor BElgische en BAT staat voor BATterijen dus --> Belgische batterijen. Waarom doen ze dit nu? Wel omdat batterijen zeer slecht zijn voor het milieu en ook zeer slecht voor onze gezondheid.
Waar kan je nu met je batterijen en accu's terecht? - bij BEBAT afhaalpunten - het containerpark
Een tijdje geleden hebben we ook zelf les moeten geven! We moesten ons verdelen in groepjes van 3, ik zat namenlijk in de groep met Aude en Nora. Wij moesten onderzoek 6 doen over het bewaren van fruitsap. In dat onderzoek hebben we een glas vers fruitsap en een glas fruitsap uit brik een week in de warmte gezet en dan meegenomen naar school. Na een week zag je dat het vers fruitsap al helemaal beschimmeld was terwijl er aan het ander fruitsap (uit brik) nog niets was. Zo zieje dat vers fruitsap maar 1 dag goed is, dat komt omdat er in vers fruitsap geen bewaarmiddelen zitten.
Van een ander groepje hebben we dan weer geleerd over verschillende bewaartechnieken hieronder vind je er een paar:
U.H.T. : Ultra Hoge Temperatuur: kort verhitten aan zeer hoge temperatuur om kiemen te doden.
Opleggen in azijn: Door het azijnzuur hebben de microben geen kans op overleven.
Drogen: Het vocht gehalte verlagen om de groei van bacteriën te belemmeren.
Pastoriseren: Voedingsmiddelen kort verhitten om de micro organismen op een veilig niveau te brengen.
Vacuüm: Luchtledig verpakken
Roken: Voedingsmiddelen in rook hangen met als reden het afremmen van de microben.
In dit berichtje zal ik jullie wat vertellen over de pictogrammen op verpakkingen.
De 1ste pictogram waar ik over ga vertellen is de ECOTAX dit betekent tax op schadelijke of niet schadelijke verpakkingen.
De 2de pictogram is RECYCLEERBAAR ---> dat betekent herverwerkt het cijfer verwijst naar het soort plastiek en zijn dichtheid.
De 3de pictogram is het GROENE PUNT dit betekent de fabrikant betaalt een milieu bijdrage voor de verwerking van zijn verpakkings afval.
De 4de en dan ook de laatste is de BAR- of STREEPJESCODE die bevat gegevens omtrent het land van herkomst, het artikel, de fabrikant en een controlegetal. Deze code wordt door een scanner in de supermarkt gelezen.
Hier ben ik weer! Een paar lessen geleden hebben we in de klas proefjes gedaan. Ik heb weer een paar foto's getrokken zie hieronder:
Hier zieje Nora aan het werk om druivensuiker in water te doen om dan met een diastix* te meten hoeveel suiker er in fruitsap zit <---> en in water.
Dit zijn de diastix waar ik het daarjuist over had --> om suiker te meten
Dit is eiwit.
Hier zieje Nora weer aan het werk.
Het resultaat van de diastix je ziet duidelijk dat het strookje van het fruitsap bruin gekleurd is --> dat wil zeggen dat er suiker in fruitsap zit.
Hier zieje nog een proefje met albustix dat zijn strookjes om eiwitten te meten dit in het linker bekertje heb je fruitsap en in het rechter bekertje eiwit. Het strookje van de fruitsap kleurt groen en dat van het eiwit kleurde blauw, zo zieje dat er geen eiwitten aanwezig zijn in fruitsap.
Dit was de voorlaatste proef om zetmeel te meten in fruitsap. In het linker potje zat enkel fruitsap met een druppeltje of 2 iso-bitadine en in het rechter potje zat water met zetmeel en ook een paar druppeltjes iso-bitadine. Dit was het resultaat --> in fruitsap zit geen zetmeel vandaar is er geen kleurverandering.
Dit is de laatste proef om de aanwezigheid van vettten te meten. We namen een stukje papier en deden er een beetje boter op en smeerden het open. Dit deden we ook met fruitsap dat ging als volgt je moest een paar druppeltjes fruitsap op het blaadje doen en ook openwrijven. Dan moesten we het even laten drogen en voor het licht houden zo kan je dien dat er (bijna) geen vetten in fruitsap zit. (fruitsap = de linker vlek)
In 1 van de eerste lessen van ons nieuwe project hebben we moeten proeven. Idereen moest met 2 werken, de ene werd geblinddoekt en de andere moest alles aangeven. Dan moesten we namenlijk 3 proefjes doen. Het ene bekertje was gevuld met water en suiker, het 2de was gevuld met water en zout en het 3de was gevuld met water en citroensap. Tussen de proefjes moesten we een stukje peperkoek eten om de smaak optimaal te houden .