Het eerste bewijs van het gebruik van zeep is van bijna 5000 jaar oud en stamt af uit Babylon. Een cilinder van klei uit 2800 v.C. bleek een zeepachtige substantie te bevatten. Er werd ook een kleitablet gevonden van 2200 v.C. waar een zeepformule op stond.
Ook de oude Egyptenaren gebruikten al vroeg zeep. De oliën waren zowel dierlijk als plantaardig.
Romeinse vrouwen zouden de reinigende werking van zeep per ongeluk ontdekt hebben. De klei van de oevers van de rivier de Tiber bleek te helpen bij het schoonmaken van hun was, doordat het vermengd was met dierlijk vet en as. Dit zou afkomstig zijn van de tempel van de berg Sapo, een naam die in veel talen terugkomt in het woord voor zeep. Er bestaat echter geen berg Sapo en meestal wordt aangenomen dat dit een verzinsel is. Zeep werd tot de Tweede Wereldoorlog veel als schoonmaakmiddel gebruikt, maar gedurende de tweede helft van de twintigste eeuw is zeep bijna geheel verdrongen door andere detergenten.
Er bestaan natuurlijk ook verschillende soorten zeep. Enkele voorbeelden zijn: - Antibacteriële zepen - Glycerinezeep - Plantaardige zepen - Geparfumeerde zepen - Babyzeep - ...
Deze zepen worden allemaal in andere situaties gebruikt. Na een dagje ravotten in het bos is de antibacteriële zeep het best. In chique restaurants of hotels worden vaak gaparfumeerde zepen gebruikt. In de kinderopvang wordt dan natuurlijk babyzeep gebruikt.
Dit was het dan, hopelijk hebben jullie genoten van wat geschiedenis over de zeep. Bedankt voor het lezen en tot bij het volgende bericht!
Enkele tips die handig zullen zijn bij het maken van je eigen zeep.
- Houd het veilig! Mocht er toch iets gebeuren met één van de stoffen bel dan zo vlug mogelijk het ziekenhuis of het antigifcentrume op. Neem zeker de fles en het etiket mee naar de dokter.
- Zorg voor een mooie zithouding. Rugpijn is niet leuk en als je het kan voorkomen, waarom niet!?
- Houd het ecologisch. In de zeep die wij zullen makn zitten weinig schadelijke stoffen voor het milieu. En bij U? Is uw zeep milieuvriendelijk gemaakt?
- Economisch.
Het kopen van de grondstoffen is niet altijd zo goedkoop. De kostprijs van onze flacon bedraagt al 1.30 euro. Werk in groep, dan krijg je misschien reductie of prijsverlaging.
- Houd het ook hygiënisch. Zorg voor een propere werktafel zowel voor het maken van de zeep als na het maken van de zeep.
Het is lang geleden dat ik nog een berichtje geplaatst heb. Ondertussen is onze bureaulamp al af. Het maken van de bureaulamp verliep vlot, we hadden ongeveer maar 2 lessen nodig om hem volledig af te kunnen werken. Nu zijn we bezig met een ander project. Het heet: zeep! We zullen op het einde van dit project onze eigen zeep mogen maken. Ik kijk er al naar uit! Maar nu eerst wat uitleg.
Ieder verstandig mens weet dat een goede hygiëne zeer belangrijk is. We moeten ons van kop tot teen verzorgen. Enkele tips voor een goede handhygiëne zijn: - Altijd je handen wassen voor het eten. - Altijd je handen wassen na het toiletbezoek. - Altijd je handen wassen na het snuiten en niezen. - Natuurlijk altijd je handen wassen als ze vuil geworden zijn.
Zeep bestaat uit veel ingrediënten, te veel om op te sommen maar ik zal het wel over een paar ingrediënten hebben.
In onze zeep zullen we natuurlijk kleustof toevoegen voor een mooie en aangename kleur en geurolie (bv. appel of perzik) voor een lekker geurtje. We zullen er ook vet aan toevoegen want zeep ontstaat tenslotte uit een chemische reactie tussen akaliën en vet. Het makkelijkste om te nemen is olijfolie maar zeker de moeite waard is runder- of varkensvet die wat moeilijker te verkrijgen is. We voegen er ook parabeen aan toe, zodat de zeep langer houdbaar is. Tenslotte nog wat zout en onze brij is af.
Als je alle ingrediënten samenvoegd kan je de brij altijd in een vormpje of moule gieten. Na het stollen heb je dan een mooie handzeep.
Dat was het dan, volgende week zal ik mijn eigen zeepje mogen maken in de klas. Ik vertel er jullie later over hoe alles gegaan is, bedankt voor het lezen en tot bij het volgende bericht.
Deze les hadden we een ICT-les. We kregen per 2 een onderzoek waarvoor we vooraan in de klas wat uitleg over moeten geven. Ik werk samen met Aude en we hebben onderzoek 15. Het gaat over windmolens en windturbines. Maar eerst zal ik het over een vorig onderzoek hebben. Onderzoek 10, deze werd uitgelegd door Anna en Bram. Het gaat over de dynamo van een fiets. Ze toonden ons de verschillende delen in de dynamo. Maar hoe werkt deze nu juist? Eerst heb je door het fietsen de beweging in het wiel, daarna draait de gekartelde kop die tegen het wiel is geplaatst. Hierna draait de centrale as, deze is verbonden met de gekartelde kop en de magneet. Hij draait mee met de magneet gekartelde kop en drijft de magneet aan. Hierdoor is er een opwekking van elektriciteit in de spoel. (De spoel bestaat uit 30 tot 40 meter koperdraad.) Dan gaat de elektriciteit via de geleiders naar de lamp waardoor de fietslamp brandt. Logisch toch! Wat besluit je nu? Je wekt elektriciteit op door een magneet te bewegen in een spoel. (= een elektromagneet.) Maar er zijn ook zaklampen waarbij je zelf de energie kunt opwekken hier een voorbeeld. Bij deze moet men draaien aan de hendel waarna de zaklamp brandt. Dit is een voordeel, je hebt hierbij geen energiebron nodig en is dus niet vervuilend. Dat was het dan. Bedankt voor het lezen!
Hoe komt elektriciteit nu bij jou thuis? Dit komt door geleiders, deze vervoeren de elektriciteit. Geleiders zijn dus kabels en draden die de elektriciteit vervoeren. Enkele voorbeelden van geleiders: een haspel, een verslengsnoer met verdeeldoos, een spiraalsnoer, ... Maar hoe is een elektrische snoer nu opgebouwd? Wel, de buitenkant van de 2 snoeren die wij onderzocht hebben waren allebei van plastiek. Dit is namelijk een isolator en laat de stroom niet door De binnen kant bestond uit ofwel koper ofwel ijzer. We merken dat een snoer uit verschillende materialen bestaat en dat de binnenkant niet gelijk is aan de buitenkant. Hierna deden we een proefje. Mevrouw had een elektrische kring gemaakt waarbij we het lampje aan het branden moesten maken, als het lampje niet brandde hadden we te maken met een isolator, als het lampje wel brandde hadden we te maken met een geleider. Enkele geleiders: ijzer, koper, tin, aluminium, zilver, ... Zilver is de beste geleider van allemaa,. Maar ook één van de duurste! Enkele isolatoren: plastiek, glas, hout, karton, katoen, ... Hieruit besluiten we dat geleiders de elektronen wel doorlaten en de isolatoren niet.
Wat betekent het BEBAT-logo nu eigenlijk? Wel, BEBAT is een organisatie die gebruikte batterijen inzamelt en recycleert. (Recycleren is het hergebruiken van de materialen.) BEBAT staat voor Belgische batterijen. Maar waarom verzamel en recycleer je batterijen en accu's? Ze zijn namelijk slecht voor het milieu en voor onze gezondheid. In batterijen en accu's zitten zeer giftige chemische stoffen die beter niet in aanraking komen met de buitenlucht. Batterijen en accu's kun je kwijt in BEBAT-afhaalpunten, het containerpark, ...
Hallo daar! Ons drankje was best wel lekker. Hij had niet de blauwe kleur zoals we verwacht hadden maar was groen. Zolang het maar lekker is ben ik blij. Ons nieuwe poject is: energie. Het is een dikker bundel dan ons vorige, er is dan ook veel om over te vertellen. Er zijn veel voorwerpen die je gebruikt van bij het opstaan tot het slapengaan. Er zijn er dan ook veel die op elektriciteit werken. Enkele voorbeelden: wekker, televisie, radio, gsm, haardroger, koffiezetapparaat, ... Weten jullie er nog een paar? Elektriciteit is in onze maatschappij zeer belangrijk. Maar wat is elektrische stroom nu? Elektriciteit kunnen we omschrijven als een stroom van heel kleine deeltjes die we elektronen noemen. Ze bewegen door een geleider. En het systeem waar elektriciteit vandaan komt noemen we de stroombron. Bv: de stroombron van een haardroger is het net, de stroombron van een fietslicht is een dynamo, de stroombron van een zaklamp is een batterij, ...
Morgen mogen we ons fruitsap zelf maken. Ik heb zo'n zin om er aan te beginnen! Ik zit in de groep samen met Emma en Rowan. Zoals ik al zei wou ik een fruitsapje maken met appel, peer en citroen. Mijn ploegmaten stemden hiermee in en morgen gaan we over tot de praktijk. We hebben al een paar flesjes en het etiket. We zijn op het idee gekomen om er kleurstof in te doen, ons fruitsap wordt blauw! Het wordt een heerlijk smurfensapje. Ik kijk er al naar uit!
Voor ik het vergeet, vandaag hadden we een herhalingstoets over dit project. Het is goed verlopen, nu alleen nog hopen op een goed resultaat! Dit is dan officieel mijn laatste bericht over dit project. In het volgende bericht zal ik wel laten weten over hoe lekker ons drankje is en verklap ik ons nieuw project met de nodige uitleg. Tot dan! PS: het is bijna Sinterklaas.
Het fruit dat bij de rijpe banaan zat is nu overrijp, de andere vruchten zijn nu rijp en klaar op om te eten. Het besluit is dus dat er in rijpe vruchten zoals bananen, kiwi's, appels,... een gas zit die het rijpen van andere vruchten versneld. We noemen deze stof Ethyleen. Een tipje voor thuis: leg nooit een rijpe vrucht zoals appel, banaan, kiwi, ... naast een andere vrucht in de fruitschaal, tenzij je van overrijp fruit houdt of het fruit snel mag rijpen. Nu zal ik jullie wat meer vertellen over het drankkarton waarin fruitsap verpakt zit. Het drankkarton bestaat uit 3 lagen: karton, aluminium en plastiek. Men gebruikt het karton voor de stevigheid, het plastiek voor een perfecte sluiting en als bindmiddel tussen de verschillende lagen en aluminium wordt gebruikt als bescherming tegen licht en lucht. Volgende les zullen we de groepen maken met wie we samen werken om ons eigen fruitssap te maken. Ik heb een ideetje om het te doen met appel, peer en citroen. Als gekke naam Apperoen! Ik hou jullie op de hoogte!
Door onze medeleerlingen werden ons verschillende bewaartechnieken uitgelegd. Enkele voorbeelden. Vacuüm verpakken: Luchtledig verpakken ( kiemvrij ) Het stereliseren van fruitsap: Dit is door verhitting de microben doden. Roken: het roken van zalm bijvoorbeeld. Men hangt voedingsmiddelen in rook met als reden het afremmen van microben. Zo zijn er nog veel, zoals opleggen in azijn, UHT, drogen, pasteuriseren, ...
Nu zal ik nog uitleggen waarom we een rijpe banaan niet naast een onrijpe vrucht mogen leggen. We deden hierbij een proefje. We legden een rijpe banaan in een papieren zak met nog een peer en een perzik. In de andere zak stopten we er enkel een peer en een perzik in. Het resultaat zal ik in mijn volgend bericht vermelden, ik kijk er al naar uit! Jullie ook?