De arbeiders uit deze sector rijden met een vrachtwagen of werken in een magazijn. Samen zorgen zij ervoor dat de koopwaar naar winkels en supermarkten wordt gevoerd. Dankzij hen blijven de rekken dus goed gevuld.
Ze vervoeren onder andere benzine, auto’s, meubelen, grondstoffen, dieren, eetwaren en onderdelen van machines.
Als morgen alle vrachtwagens stil blijven staan en elke magazijnactiviteit wordt gestaakt, ligt onze economie plat.
Wat alle vrachtwagenchauffeurs en magazijnarbeiders gemeen hebben, is zorgzaamheid, organisatietalent, behendigheid en verantwoordelijkheidszin. Veiligheid en kwaliteit dragen zij hoog in hun vaandel.
Gedrevenheid is nodig, maar niet voldoende. Goederen worden niet enkel tussen negen en vijf vervoerd, behandeld en geleverd. Onregelmatige uren schrikken je dus niet af. De goederen moeten natuurlijk ook op tijd geleverd worden, wat niet altijd vanzelfsprekend is door het fileprobleem op nationale en internationale wegen. Om het te maken in de sector heb je dan ook een flinke dosis flexibiliteit en stressbestendigheid nodig. Talenkennis, teamspirit en contactvaardigheid zijn belangrijk. En je moet van aanpakken weten.
Een chauffeur moet zowel in binnen- als buitenland vlot zijn weg kunnen vinden, ook zonder gps. De transport- en logistieke sector is steeds op zoek naar bekwame mensen, waardoor de tewerkstellingsmogelijkheden zeer ruim zijn.
duurzaamheid en transport, dat gaat toch niet samen? We weten dat het lijkt dat ze soms tegenpolen van elkaar zijn. Goederenvervoer gebeurt nou eenmaal ook op grootte schaal met fossiele brandstoffen en brengt de uitstoot van co2 met zich mee.
verschillende onderzoeken toont aan dat de transportwereld in 2050 volledig duurzaam kan zijn. om deze duurzaamheid tot stand te laten brengen, zouden andere vormen van brandstof kunnen worden gebruikt. Denk aan bijvoorbeeld een combinatie van elektriciteit en een andere brandstof, wat nu ook al veel in de auto-industrie gebeurt.Wanneer alle transporteurs tijd en moeite steken in het terug dringen van de co2-uitstoot, moet duurzaamheid in de transportsector gerealiseerd kunnen worden.
1. Niks is gevaarlijker dan reizen met een motorfiets of brommer. Per miljard afgelegde kilometer vallen er 131 doden.
2. Te voet reizen staat op nummer twee. 52 doden per miljard afgelegde kilometers te voet.
3. Fietsen staat op nummer drie. 44 doden per miljard gefietste kilometers.
4. De auto: 5,5 doden per miljard kilometers.
5. Ferries. 2,5 doden per miljard gevaren kilometers.
6. Bussen. 0,5 doden per miljard kilometers.
7. De trein: 0,4 doden per miljard kilometer
8. Vliegen: 0,05 doden per miljard gevlogen kilometers.
De clou is natuurlijk dat vliegtuigreizen bijna altijd over langere afstanden gaan, en dit de beste manier is voor de luchtvaartsector om de zaken voor te stellen. Maar als we hier naar kijken:
Het Global Positioning System (of korter: GPS) is de naam voor een systeem waarmee je precies kan bekijken waar je op het moment bent. Dit klinkt raar, je weet namelijk toch zelf wel waar je bent, maar als je bijvoorbeeld op zee vaart lijkt alles om je heen hetzelfde. Weten waar je dan precies bent, is dan heel handig.
Officieel heet het systeem NAVTAR (NAVigation Satellite Time And Ranging) en werd eerst ontwikkeld voor het Amerikaanse leger.
Tegenwoordig wordt het door niet alleen door het leger, maar ook door de luchtvaart, scheepvaarten zelfs door normale mensen (bijvoorbeeld in de auto) gebruikt. Alleen de overheid wil niet dat het systeem voor anderen dan zichzelf heel erg precies werkt, dus beperken ze dat.
Bij vervoer kan het gaan om tastbare zaken van dingen (bijvoorbeeld goederenvervoer), vloeistoffen (bijvoorbeeld olietransport), gassen (bijvoorbeeld aardgas), dieren (bijvoorbeeld veetransport) of mensen (personenvervoer), maar ook om niet direct tastbare zaken zoals energie (bijvoorbeeld elektriciteitstransport of warmtetransport) of informatie (bijvoorbeeld datatransport).
Voor het vervoer wordt gebruikgemaakt van vervoermiddelen. Elk type vervoer kent hiervoor zijn eigen specifieke vervoermiddel(en). Het proces van verplaatsingen wordt verkeer genoemd. Bij deze vormen van vervoer verandert het vervoermiddel van plaats en daarmee de zaken. Maar er is ook vervoer door middel van vervoermiddelen die op hun plaats blijven, zoals pijpleidingen, kabels, e.d.
geschiedenis:
Oude vormen van personenvervoer zijn het berijden van een paard en vervoer per postkoets of trekschuit. De evolutie van het transport is sinds de industriële revolutie in een stroomversnelling geraakt en nauw verbonden met nieuwe technologieën. Uitvindingen zoals de fiets en vooral de spoorwegen, auto en vliegtuig hebben nieuwe mogelijkheden gebracht. Sommige moderne vliegtuigen kunnen 90 of meer passagiers vervoeren.
Aarding is het geleidend ("galvanisch") verbinden van een object met aarde. De aarde kan als een geleider van praktisch onbeperkte capaciteit worden gezien. Het resultaat van aarding is dat het geaarde object daardoor een spanning krijgt van nul volt: de elektrische aarde.
Voor een goed begrip van aarding dient men te begrijpen wat in de elektriciteitsleer onder aarde wordt verstaan. Daarnaast dient men het doel van de aarding voor ogen te hebben; gaat het om:
een chassis of de geleidende behuizing van een elektrisch apparaat.
Voor de meeste mensen is de aarding gewoonweg een element dat vermeld staat op het elektrische plan van het huis.
Toch kan dit op het eerste gezicht onbeduidende element uw leven redden! Dankzij de aarding kan het teveel aan elektriciteit immers worden afgevoerd wanneer een toestel slecht geïsoleerd is. Een aarding beschermt u dus tegen elektrocutie.
Hoe werkt een aarding?
Het principe van een aarding is eenvoudig. Het komt erop neer om de elektrische stroom die uit een toestel kan ontsnappen, af te leiden naar een metalen geleider (kabel) die loopt naar een pin die in de grond is geslagen.
Zo'n stroomverliezen kunnen zich bijvoorbeeld voordoen wanneer een beschadigde kabel bloot komt te liggen en de elektrische draden in contact komen met de behuizing van het toestel. Zonder aarding zou die stroom doorheen het lichaam van de eerste persoon gaan die het toestel zou aanraken: dat is elektrocutie. In België verplicht het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI) de aanwezigheid van een aarding. Hierop worden alle elementen aangesloten die een potentieel gevaar vormen, zoals:
de stopcontacten
de lichtpunten van de elektrische installatie
de leidingen en metalen onderdelen van het huis (fornuis, douche enz.) die per ongeluk in contact kunnen komen met de elektrische stroom.
Een kerncentrale is een elektriciteitscentrale die elektriciteit opwekt met de energie die vrijkomt bij kernsplijting. Net zoals bij andere soorten elektriciteitscentrales wordt met deze splijtingswarmte stoom opgewekt die een turbine aandrijft. De mechanische energie in deze turbine wordt dan via een alternator omgezet in elektrische energie.
In 2018 was twee derde van de in België geproduceerde elektriciteit van koolstofarme oorsprong. Kernenergie, zon en wind hebben samen 66% van onze elektriciteit geproduceerd. Bij koolstofarme oorsprong denk je algauw aan zon en wind, maar het grootste gedeelte (80%) werd geproduceerd door de kerncentrales. Er is nauwelijks of geen uitstoot van CO2 bij de productie van elektriciteit via kernenergie.
- Een stroomkring is een gesloten elektrisch circuit.
* Met gesloten wordt bedoeld dat er een weg is waarlangs de elektrische stroom in staat is om vanuit één pool van de bron terug te keren naar de andere.
Voorbeeld: door een lichtschakelaar te sluiten ontstaat een stroomkring vanuit het lichtnet via de bedrading, de lichtschakelaar en de lamp. Er kan een stroom gaan lopen.
symbool voor een batterij
symbool voor een lampje
symbolen voor een gesloten en een open schakelaar
Een stroomkring kan bestaan uit een lampje, een batterij en twee stroomdraadjes. Dat kun je in een schematische tekening weergeven. Zo’n tekening noem je een schakeling.
Je kunt elektriciteit op verschillende manieren maken. Dit gebeurt in elektriciteitscentrales. Je hebt verschillende soorten elektriciteitscentrales: die elektriciteit maken uit stoom.
Centrales die elektriciteit op een andere manier maken zijn:
Daartoe wordt gebruikgemaakt van interne en externe communicatie om een bepaald publiek te informeren of te beïnvloeden met behulp van tekst, advertenties, publiciteit, promoties en speciale gebeurtenissen.
Edward Bernays wordt beschouwd als een van de grondleggers van de moderne public relations.