Welkom op mijn blog, deze blog zal ik gebruiken om per project van techniek 5 berichten op te zetten over het project. Dank je voor het lezen van mijn blog ;).
De citruspers is een
apparaat voor het elektrisch of handmatig uitpersen van het sap uit
citrusvruchten, zoals sinaasappel, citroen en grapefruit.
Het apparaat bestaat uit drie delen
Een onderstel met daarin de elektromotor voor de
aandrijving, dat door middel van een snoer en stekker op het stopcontact kan
worden aangesloten.
·
Een kan voor het opvangen van het sap. Deze is
op het onderstel geplaatst. In het midden bevindt zich een soort hals, waardoor
de aandrijfas voor de eigenlijke pers omhoog steekt. De kan is voorzien van een
handvat om hem op te pakken en leeg te schenken en een tuitje voor het
uitschenken. De kan is meestal voorzien van een schaalverdeling, zoals op
maatbekers en maatcilinders, zodat je kan zien hoeveel vruchtensap er geperst
is.
·
De eigenlijke pers. Deze rust op de kan. Dit is
in principe een schaaltje met geperforeerde bodem en een uitstulping in het
midden, die is voorzien van grove ribbels, meestal 5 of 6 stuks. Binnenin deze
uitstulping zit een uitsparing die aansluit op de omhoog stekende as. Door de
citrusvruchten hierop te drukken, wordt de pers geactiveerd en worden ze direct
uitgeperst. Er zijn ook modellen waarbij op een aparte knop moet drukken om de
pers aan te zetten. Deze zijn vaak te vinden in de horeca, waar vaak veel
sinaasappels in één keer moeten worden uitgeperst. Nadat dan op de knop is
gedrukt, kan de pers dan totdat deze weer is uitgeschakeld, continu blijven ronddraaien,
zodat men snel achter elkaar meerdere sinaasappels kan uitpersen zonder
hierdoor lamme armen te krijgen. Zo kan dan gemakkelijk een hele kan in één
keer gevuld worden met vers geperst sap, waaruit dan meerdere glazen kunnen
worden geschonken voor de consumenten.
Voor het
transport over zeer lange afstanden van exotische producten afkomstig uit Azië,
Zuid-Amerika en Afrika viel men in de eerste plaats terug op het gebruik van
vliegtuigen of boten, afhankelijk van de snelheid waarmee het voedsel de
eindbestemming diende te bereiken. Verse producten zoals ananas of asperges
worden bijvoorbeeld vervoerd met het vliegtuig. Deze producten hebben immers
een beperkte houdbaarheid en moeten zo snel mogelijk naar de verkooppunten
getransporteerd worden. De producten met een langere houdbaarheid worden dan
weer vaak per boot vervoerd. Hier gaat het doorgaans om bananen, kiwi's, ... .
Deze producten kunnen bewaard worden gedurende meerdere weken tot zelfs maanden
wanneer men ze laat rijpen tijdens de reis.
Na levering
in een Europese zee- of luchthaven, worden de voedingswaren naar de
verkooppunten vervoerd via de weg of per spoor. Dezelfde transportroutes worden
uiteraard ook gebruikt in de omgekeerde richting voor de export van producten
uit de Europese landen.
Eennutriënt ofvoedingsstof is
een natuurlijk bestanddeel dat noodakelijk is voor het lichaam van een levend
wezen. Voedingsstoffen zorgen voor de levering van energie en zijn belangrijk
voor de opbouw van het lichaam en de cellen en het goed functioneren van het lichaam.De mens kent ongeveer 50 voedingsstoffen.Daarvan kan het lichaam de meeste niet
of onvoldoende zelf maken; die worden de essentiële voedingsstoffen genoemd.Bij dieren gebeurt opname van voedingsstoffen
gewoonlijk via de spijsvertering, planten nemen ze meestal op via hun wortels uit grondwater.
De voedingsdriehoek is een (vooral in Vlaanderen) veel gebruikt hulpmiddel voor diëtisten, gezondheidsvoorlichters, scholen etc. om een evenwichtig samengestelde voeding uit te leggen.
De driehoek is opgebouwd als een piramide met vijf verschillende lagen. De onderste laag is het grootste in oppervlakte, dus het belangrijkste, de top is slechts smal en daar moet men dus minder van eten, al is het een essentieel bestanddeel. De lagen zijn (van top naar basis):
olie/vet
eiwitten: vlees, vis, eieren, melkrpoducten en vleesvervangers
groenten en fruit
zetmeel of koolhydraten: brood, aardappels, rijst, etc.
drank
In 2005 werd er (eerder symbolisch) een laag onderaan toegevoegd: sporten en beweging nemen. Dit is geen voedsel, maar wel een essentiële voorwaarde voor gezonde voeding en levenswijze. De voorlichtingdiensten hanteren dus nu de "actieve" voedingsdriehoek.