Inhoud blog
  • Citruspers
  • Transport van exotisch fruit
  • Voedingsstoffen
  • De voedingsdriehoek
  • UHT verpakking
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    zeno/tech

    10-09-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom
    Welkom op mijn blog,
    deze blog zal ik gebruiken om per project van techniek 5 berichten
    op te zetten over het project.
    Dank je voor het lezen van mijn blog ;).

    10-09-2014 om 11:33 geschreven door  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    15-05-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Citruspers
    Citruspers

    De citruspers is een apparaat voor het elektrisch of handmatig uitpersen van het sap uit citrusvruchten, zoals sinaasappel, citroen en grapefruit.

    Het apparaat bestaat uit drie delen                     

    Een onderstel met daarin de elektromotor voor de aandrijving, dat door middel van een snoer en stekker op het stopcontact kan worden aangesloten.

    ·         Een kan voor het opvangen van het sap. Deze is op het onderstel geplaatst. In het midden bevindt zich een soort hals, waardoor de aandrijfas voor de eigenlijke pers omhoog steekt. De kan is voorzien van een handvat om hem op te pakken en leeg te schenken en een tuitje voor het uitschenken. De kan is meestal voorzien van een schaalverdeling, zoals op maatbekers en maatcilinders, zodat je kan zien hoeveel vruchtensap er geperst is.

    ·         De eigenlijke pers. Deze rust op de kan. Dit is in principe een schaaltje met geperforeerde bodem en een uitstulping in het midden, die is voorzien van grove ribbels, meestal 5 of 6 stuks. Binnenin deze uitstulping zit een uitsparing die aansluit op de omhoog stekende as. Door de citrusvruchten hierop te drukken, wordt de pers geactiveerd en worden ze direct uitgeperst. Er zijn ook modellen waarbij op een aparte knop moet drukken om de pers aan te zetten. Deze zijn vaak te vinden in de horeca, waar vaak veel sinaasappels in één keer moeten worden uitgeperst. Nadat dan op de knop is gedrukt, kan de pers dan totdat deze weer is uitgeschakeld, continu blijven ronddraaien, zodat men snel achter elkaar meerdere sinaasappels kan uitpersen zonder hierdoor lamme armen te krijgen. Zo kan dan gemakkelijk een hele kan in één keer gevuld worden met vers geperst sap, waaruit dan meerdere glazen kunnen worden geschonken voor de consumenten.




    15-05-2015 om 13:26 geschreven door zenom  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Transport van exotisch fruit
    Transport van exotisch fruit

    Voor het transport over zeer lange afstanden van exotische producten afkomstig uit Azië, Zuid-Amerika en Afrika viel men in de eerste plaats terug op het gebruik van vliegtuigen of boten, afhankelijk van de snelheid waarmee het voedsel de eindbestemming diende te bereiken. Verse producten zoals ananas of asperges worden bijvoorbeeld vervoerd met het vliegtuig. Deze producten hebben immers een beperkte houdbaarheid en moeten zo snel mogelijk naar de verkooppunten getransporteerd worden. De producten met een langere houdbaarheid worden dan weer vaak per boot vervoerd. Hier gaat het doorgaans om bananen, kiwi's, ... . Deze producten kunnen bewaard worden gedurende meerdere weken tot zelfs maanden wanneer men ze laat rijpen tijdens de reis.

    Na levering in een Europese zee- of luchthaven, worden de voedingswaren naar de verkooppunten vervoerd via de weg of per spoor. Dezelfde transportroutes worden uiteraard ook gebruikt in de omgekeerde richting voor de export van producten uit de Europese landen.

    Afbeeldingsresultaat voor transport van fruit

    15-05-2015 om 13:18 geschreven door zenom  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voedingsstoffen
    Voedingsstoffen

    Een nutriënt of voedingsstof is een natuurlijk bestanddeel dat noodakelijk is voor het lichaam van een levend wezen. Voedingsstoffen zorgen voor de levering van energie en zijn belangrijk voor de opbouw van het lichaam en de cellen en het goed functioneren van het lichaam. De mens kent ongeveer 50 voedingsstoffen. Daarvan kan het lichaam de meeste niet of onvoldoende zelf maken; die worden de essentiële voedingsstoffen genoemd. Bij dieren gebeurt opname van voedingsstoffen gewoonlijk via de spijsvertering, planten nemen ze meestal op via hun wortels uit grondwater.

    Afbeeldingsresultaat voor gezond eten

    15-05-2015 om 13:10 geschreven door zenom  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    14-05-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De voedingsdriehoek
    De voedingsdriehoek

    De voedingsdriehoek is een (vooral in Vlaanderen) veel gebruikt hulpmiddel voor diëtisten, gezondheidsvoorlichters, scholen etc. om een evenwichtig samengestelde voeding uit te leggen.

    De driehoek is opgebouwd als een piramide met vijf verschillende lagen. De onderste laag is het grootste in oppervlakte, dus het belangrijkste, de top is slechts smal en daar moet men dus minder van eten, al is het een essentieel bestanddeel. De lagen zijn (van top naar basis):

    • olie/vet
    • eiwitten: vlees, vis, eieren, melkrpoducten en vleesvervangers
    • groenten en fruit
    • zetmeel of koolhydraten: brood, aardappels, rijst, etc.
    • drank

    In 2005 werd er (eerder symbolisch) een laag onderaan toegevoegd: sporten en beweging nemen. Dit is geen voedsel, maar wel een essentiële voorwaarde voor gezonde voeding en levenswijze. De voorlichtingdiensten hanteren dus nu de "actieve" voedingsdriehoek.

    Afbeeldingsresultaat voor voedingsdriehoek wikipedia

    14-05-2015 om 13:43 geschreven door zenom  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.UHT verpakking
    UHT verpakking

    Iets UHT verpakken betekent dat je het heel kort verhit om de bactereën te doden.
    UHT is de afkorting van Ultra Hoge Temperatuur.
    Daardoor kunnen de voedingsmiddelen die het UHT proces zijn ondergaan langer goed blijven.
    Bij UHT sterilliseren  worden de voedingsmiddelen ongeveer verhit tot 140 graden.

    Afbeeldingsresultaat voor melk in brik

    14-05-2015 om 13:33 geschreven door zenom  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Project FruitJuice
    Project FruitJuice

    In de les techniek zijn we een nieuw project begonnen: FruitJuice
    In dit project zullen we alles over fruitsap leren. 
    Zoals welke verpakking er gebruikt wordt en welke voedingsstoffen er in zitten.
    We zullen ook zelf fruitsap maken.
    Afbeeldingsresultaat voor fruitsap

    14-05-2015 om 13:22 geschreven door zenom  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    13-03-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geschiedenis van de fotovoltaïche cel
    Geschiedenis van de fotovoltaïsche cel

    Een fotovoltaïsche cel is meer bekend als een zonnepaneel.
    Fotovoltaïsche komt van het Griekse φώς (=licht) en de Italiaanse uitvinder Volta.
    In 1839 werd het fenomeen dat de zon elektriciteit kan leveren voor het eerst ontdekt door Alexandre-Edmond Becpuerel.
    De eerste fotovoltaïsche cel werd in 1883 gemaakt door Charles Fritts.
    Hij patenteerde (= als je dat doet ben jij de officiële uitvinder en mag niemand het kopiëren) de eerste zonnecel in 1946.
    Afbeeldingsresultaat voor zonnecel



    13-03-2015 om 08:04 geschreven door zenom  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    12-03-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Benjamin Franklin: ontdekker van de elektriciteit
    Benjamin Franklin: ontdekker van de elektriciteit

    Benjamin Franklin leefde tussen 1706 en 1790 en is geboren in Boston.
    Hij was politicus en wetenschapper. Hij was de eerste die de link legde tussen de bliksem en elektriciteit.
    Hij is vooral bekend voor zijn experiment met de vlieger waaraan een sleutel hangt en hij vliegerde daarmee in een onweersbui.
    Tegenwoordig denken de meeste wetenschappers dat hij dit experiment niet heeft uitgevoerd omdat hij dan bijna zeker dood ging zijn.
    Hij ontdekte dat elektriciteit een positieve en een negatieve lading hebben en hij vond de bliksemafleider uit.
    Afbeeldingsresultaat voor benjamin franklin vlieger

    12-03-2015 om 20:04 geschreven door zenom  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Getijdencentrale
    Getijdencentrale

    In de les hebben we over veel centrales geleerd die elektriciteit opwekken geleerd, maar niet over deze.
    Een getijdencentrale is een beetje hetzelfde als een waterkrachtcentrale, maar een getijdencentrale bevindt zich in zee.
    Als het vloed is staan de sluisdeuren van de getijdencentrale open en stroomt er water binnen in een bekken,
    wanneer het bekken genoeg gevuld is gaan de sluisdeuren terug dicht. En als het dan eb wordt stromen ze langs een andere buis naar buiten,
    en in die buis zit een generator die door het water aan het draaien wordt gebracht en dat werkt elektriciteit op.

    12-03-2015 om 19:52 geschreven door zenom  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)


    Archief per week
  • 11/05-17/05 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Dropbox

    Druk hieronder om iets naar mij te sturen.



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs