Inhoud blog
  • Beroepen bij fruitsap maken
  • verpakking van fruitsap
  • smaken
  • Hoe wordt fruitsap gemaakt? + soorten friutsap in handel
  • bewaartechnieken
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Techniek@ school !

    17-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beroepen bij fruitsap maken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Hallo allemaal!
    Thuis kan iedereen fruitsap klaarmaken maar als het op industriële wijze gebeurt , komen daar heel wat beroepen bij kijken.

    1 In labo's zoeken mensen naar nieuwe smaken en texturen : dit zijn meestal laboranten
    2 Tijdens de productie controleert de kwaliteitscontroleur of de samenstelling van ieder sap aan de eisen voldoet.
    3 Een productieleider regelt welke sappen , wanneer gemaakt moeten worden . Hij doet dit volgens de binnengekomen bestellingen . Hij/zij controleert of alles goed verloopt. Hij staat in nauw contact met de dienst verkoop en de dienstverzending.
    4lijnverantwoordelijke controleert voor zijn productielijn of er voldoende ingrediënten voor handen zijn, of er genoeg verpakkingsmateriaal klaar staat, etiketten genoeg zijn ,...
    5 Een inpakker stopt de brikken in kartonnen dozen en voorziet ze van een etiket
    6Wanneer fruitsap aan het eind van de productielijn komt moet die klaargemaakt worden voor verzending , dit doet de magazijnier .

    dit waren de beroepen .
    Bedankt voor het lezen 
    volgende keer ben ik terug met een nieuw project !Razz

    17-05-2018 om 17:32 geschreven door Louka Jaecques  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.verpakking van fruitsap
    Hallo allemaal !
    Ik ga jullie vertellen over de verpakking van voedsel en welke verpakking het beste is voor fruitsap en waarom.

    Bijna ieder voedingsmiddel is verpakt. Dit gebeurt meestal in fabrieken. Afhankelijk van het voedingsmiddel kiest men een bepaald materiaal , rekening houdend met de eigenschappen van het materiaal.

    bv:
    - karton => melk, eieren 
    - metaal => Erwten , soep in blik
    - plastic => water,sla
    - glas => bier , frisdranken
    - papier => brood


    ieder voedingsmiddel stelt eisen aan zijn verpakking. de eisen voor fruitsap zijn : 
    - beschermen tegen licht
    - langdurig bewaren
    -beschermen tegen microben
    - makkelijk op te slaan zijn en te bewaren
    -standaardafmetingen makkelijk voor tijdens transport

    Brik is de beste verpakking , want :
    1 makkelijk stapelen
    2 recycleerbaar
    3lang te bewaren
    4 beschermt tegen microben
    bestanddelen van brik :
    - 75% karton = stevigheid
    - 20% plastic = voor perfecte sluiting en als bindmiddel tussen de lagen
    - 5% alluminium = als bescherming tegen licht en lucht
    Afbeeldingsresultaat voor fruitsap in brik


    BEDANKT VOOR HET LEZEN!!!!



    17-05-2018 om 16:53 geschreven door Louka Jaecques  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    16-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.smaken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Hallo allemaal !
    Ik zal het hebben over smaken en waarom het belangrijk is in sommige jobs!

    er zijn 4 soorten smaken :

    Zoet (bv snoep)
    Zuur (bv citroen)
    Bitter (bv pompelmoes) 
    Zout  (bv zoutLaughing )



    Op je tong zitten duizendeeeeeen smaakpapillen die signalen sturen naar je hersenen .

    Voor bepaalde beroepen is smaakherkenning heel belangrijk!

    enkele voorbeelden : 
    -Sommelier => wijn proeven en smaak beschrijven.
    - kok/kokkin => eigen eten proeven om te smaken of het goed is of nog toevoegingen nodig heeft
    - verkoopster van voeding => beschrijven hoe het product smaakt 

    Bedankt voor het lezen!

    16-05-2018 om 16:56 geschreven door Louka Jaecques  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe wordt fruitsap gemaakt? + soorten friutsap in handel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Hallo allemaal!
    Vandaag ga ik vertellen hoe fruitsap gemaakt wordt en welke soorten er op de markt zijn.

    stap 1 : bewerken en prepareren
    Het fruit wordt schoongemaakt en gesorteerd na het oogsten in het land van herkomst. Het fruit wordt klaargemaakt voor verzending , of direct geperst en geconcentreerd om optimaal gebruik te maken van de transportcapaciteiten. Als de bottelfabriek dichtbij is , kan het sap direct gebotteld worden zonder geconcentreerd en weer verdund te worden.
    stap 2 : verdunnen en bottelen
    In de bottelfabriek wordt het sap verdund met water tot de juiste concentratie. Dit is meestal  de originele concentratie . Verschillende vruchtensappen worden ook gemixt . Tot 15 gram suiker , of meer wordt toegevoegd bij enkele sappen van citrusvruchten. De toegevoegde ingrediënten moeten , als gebruikelijk , op het etiket vermeld worden.
    Het fruitsap wordt gepasteuriseerd aan 85°C à 110°C gedurende 15 seconden en vervolgens snel afgekoeld tot 20°C à 25°C . Zo worden de eigenschappen van het fruitsap optimaal bewaard.

    Soorten fruitsap in handel

    1 Vers fruitsap
    Het sap wordt niet geconcentreerd ,maar onmiddellijk na de oogst gepasteuriseerd en verpakt , pas dan getransporteerd , dan staat op de verpakking 'vers geperst fruitsap ' vermeld.

    2 geconcentreerd fruitsap 
    Dit vinden we in België nauwelijks, maar volop in steden zoals de Verenigde Staten en Zweden . In dit geval koop je zelf het concentraat en leng je zelf met water aan.

    3 nectar
    Bevat minstens 25 tot 50% fruitsap , afhankelijk van het soort vrucht . De twee basisbestanddelen van nectar zijn fruitsap en water. Een nectar is bij gevolg een goede dorstlesser die de eetlust niet remt. Het bevat ook suiker of zoetmaker , kan verrijkt worden met pulp en vitamines.


    Dit was het , hopelijk heb je bijgeleerd! 
    Tot volgende keer!!Wink

    16-05-2018 om 16:49 geschreven door Louka Jaecques  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.bewaartechnieken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Hallo allemaal!Cool
    We zijn in de klas begonnen met een nieuw project , project fruitjuice en we hebben geleerd over bewaartechnieken . I ga jullie daar nu iets meet over vertellen.


    1. pasteuriseren
    = een proces in de voedselindustrie dat schadelijke bacteriën in aan bederf onderhevige voedselproducten vernietigt door het voedsel kort te verhitten (tot 72° C) .
    Hierbij wordt de smaak van het product het minst aangetast , maar worden ook niet alle bacteriën gedood.

    2. inleggen
    = het zuur zorgt ervoor dat microben hun werk NIET kunnen doen.

    3. steriliseren
    = het opzettelijk doden van micro-organismen ,zoals bacteriën ,virussen , schimmels en sporen. Steriliseren gebeurt door sterke verhitting boven 100°C  , of met een hoge dosis straling. Hierbij gaan alle bacteriën eraan maar verandert de smaak wel.

    4. drogen
    = is het (natuurlijk of kunstmatig) proces waarin het watergehalte van een stof of voorwerp wordt verlaagd.

    5. vacuüm 
    = in dagelijks taalgebruik gebruikt het ook wel de term luchtledig

    6. roken
    = het bewerken van voedsel door het in rook of smeulend hout te hangen.

    Dit was het bedankt voor het lezen!

    16-05-2018 om 14:00 geschreven door Louka Jaecques  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weetjes over LED
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Hallo allemaal !
    Dit is mijn laatste bericht over techniek & energie . 
    Ik zal enkele weetjes vertellen over LED , veel plezier !Very Happy

    *LED = Light Edmitting Diode ofwel lichtgevende diode
    * In 1927 publiceerde de Russische wetenschapper Oleg Losev in een Russisch tijdschrift details over wat men zou kunnen beschouwen als de eerste LED en vroeg een octooi aan.
    Losev's werk bleef echter onopgemerkt en hij kwam tijdens het Beleg van Leningrad om .  Daarbij waren de materialen die hij gebruikte niet bijzonder geschikt voor een goede lichtopbrengst en zo duurde het tot  1962 voordat de LED echt doorbrak . In dat jaar ontwikkelde Nick Holonyak een werkende LED.
    *Een LED kan veel meer uren licht geven dan een spaarlamp voordat hij kapot gaat .Vaak staat op de verpakking van LED verlichting dat deze zeker 30.000-50.000 uur zou moeten branden. Van cruciaal belang bij een ledlamp is dat de warmte goed afgevoerd wordt . Gebeurt dat niet , dan gaat de levensduur va, de led aanzienlijk  achteruit.
    *Waar gebruikt? in huis : verlichting , tv, gsm , tablet , trapverlichting,...
    op straat : verkeerslichten , straatverlichting,auto's,...

    16-05-2018 om 13:37 geschreven door Louka Jaecques  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.taal en energie
    Hallo allemaal!Laughing
    Vandaag ga ik het hebben over enkele leuke spreekwoorden die met energie te maken hebben .


    De zon
    De zon in iemands ogen gunnen => iemand al wat goed is toewensen 

    Het leven van de zonnige kant bekijken => altijd optimistisch zijn

    Na regen komt zonneschijn => na miserie komt altijd iets goeds op de proppen

    Wind
    Tegen windmolens vechten => tegen hoge instanties ingaan 

    Goede raad in de wind slaan => alle hulp weigeren

    De wind waait uit een andere hoek => het is een totaal ander verhaal

    Water
    Dat staat als een paal boven water => dat is absoluut zeker

    Het water komt mij tot aan de lippen => n financiële problemen zitten

    Het water loopt me in de mond => goesting hebben in iets

    Aardolie
    oliedom zijn => niet al te slim zijn

    olie in het vuur gooien => er een schepje bovenop doen 


    Zo dit was het , bedankt voor het lezen!
    Tot de volgende!!Wink







    16-05-2018 om 13:16 geschreven door Louka Jaecques  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.serie en parallel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Hallo allemaal !
    Vandaag ga ik het hebben over serie en parallel schakelen .
    Schakelaars ,omzetters en stroombronnen kun je in een stroomkring SERIE /PARALLEL schakelen.

    SERIE=
    elektriciteit stroomt achtereenvolgens naar alle omzetters. Schakel je 1 omzetter uit , dan is de stroomkring onderbroken.
    De spanning wordt verdeeld over alle omzetters . Daardoor zullen ze minder krachtig werken.

    PARALLEL=
    Elektriciteit stroomt tegelijkertijd door alle omzetters , schakel je 1 uit dan blijven de andere werken.
    Elke omzetter ontvangt dezelfde spanning als die van de stroomron. De omzetters werken allemaal even krachtig.


    Zo dit was mijn bericht.
    Tot de volgende!

    16-05-2018 om 13:04 geschreven door Louka Jaecques  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    28-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aarding
    Hallo iedereen!!!!Laughing

    Ik ga jullie iets bijleren over aarding.

    Wat is aarding?   Aarding is het geleidend verbinden van een object met de aarde , het resultaat daarvan is dat het object een spanning krijgt van nul volt.

    D.w.z. dat een object bv. een  wasmachine , verbonden wordt met een draad (altijd geel-groen) die aan een ijzeren pin hangt , die pin zit in de grond . Dus als er overtollig veel elektriciteit aanwezig is in de wasmachine , geleid die naar de grond en wordt je niet geëlektrocuteerd .




     

    28-03-2018 om 14:02 geschreven door Louka Jaecques  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Allesandro Volta
    Hallo allemaal! Very Happy
    In de techniekles leren we nu over techniek en energie , en ik ga wat vertellen over een  belangrijke man die de eenheid van elektriciteit bedacht.

    Allesandro Volta 

    Graaf Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta (Como, 18 februari 1745 – Camnago, bij Como, 5 maart 1827) was een Italiaans natuurkundige die bekend is geworden door zijn ontdekking van de elektrische batterij ofwel de voltaïsche cel (Zuil van Volta). Hij werd in 1774 rector van het gymnasium en hoogleraar in de natuurkunde te Como en in 1779 hoogleraar in de natuurkunde te Pavia. De eenheid van spanning (volt) is naar hem genoemd.


    28-03-2018 om 13:50 geschreven door Louka Jaecques  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 14/05-20/05 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs