Thuis kan iedereen fruitsap klaarmaken maar als het op industriële wijze gebeurt , komen daar heel wat beroepen bij kijken.
1 In labo's zoeken mensen naar nieuwe smaken en texturen : dit zijn meestal laboranten
2 Tijdens de productie controleert de kwaliteitscontroleur of de samenstelling van ieder sap aan de eisen voldoet.
3 Een productieleider regelt welke sappen , wanneer gemaakt moeten worden . Hij doet dit volgens de binnengekomen bestellingen . Hij/zij controleert of alles goed verloopt. Hij staat in nauw contact met de dienst verkoop en de dienstverzending.
4lijnverantwoordelijke controleert voor zijn productielijn of er voldoende ingrediënten voor handen zijn, of er genoeg verpakkingsmateriaal klaar staat, etiketten genoeg zijn ,...
5 Een inpakker stopt de brikken in kartonnen dozen en voorziet ze van een etiket
6Wanneer fruitsap aan het eind van de productielijn komt moet die klaargemaakt worden voor verzending , dit doet de magazijnier .
dit waren de beroepen .
Bedankt voor het lezen
volgende keer ben ik terug met een nieuw project !
Ik ga jullie vertellen over de verpakking van voedsel en welke verpakking het beste is voor fruitsap en waarom.
Bijna ieder voedingsmiddel is verpakt. Dit gebeurt meestal in fabrieken. Afhankelijk van het voedingsmiddel kiest men een bepaald materiaal , rekening houdend met de eigenschappen van het materiaal.
bv:
- karton => melk, eieren
- metaal => Erwten , soep in blik
- plastic => water,sla
- glas => bier , frisdranken
- papier => brood
ieder voedingsmiddel stelt eisen aan zijn verpakking. de eisen voor fruitsap zijn :
- beschermen tegen licht
- langdurig bewaren
-beschermen tegen microben
- makkelijk op te slaan zijn en te bewaren
-standaardafmetingen makkelijk voor tijdens transport
Brik is de beste verpakking , want :
1 makkelijk stapelen
2 recycleerbaar
3lang te bewaren
4 beschermt tegen microben
bestanddelen van brik :
- 75% karton = stevigheid
- 20% plastic = voor perfecte sluiting en als bindmiddel tussen de lagen
- 5% alluminium = als bescherming tegen licht en lucht
Hoe wordt fruitsap gemaakt? + soorten friutsap in handel
Hallo allemaal!
Vandaag ga ik vertellen hoe fruitsap gemaakt wordt en welke soorten er op de markt zijn.
stap 1 : bewerken en prepareren
Het fruit wordt schoongemaakt en gesorteerd na het oogsten in het land van herkomst. Het fruit wordt klaargemaakt voor verzending , of direct geperst en geconcentreerd om optimaal gebruik te maken van de transportcapaciteiten. Als de bottelfabriek dichtbij is , kan het sap direct gebotteld worden zonder geconcentreerd en weer verdund te worden.
stap 2 : verdunnen en bottelen
In de bottelfabriek wordt het sap verdund met water tot de juiste concentratie. Dit is meestal de originele concentratie . Verschillende vruchtensappen worden ook gemixt . Tot 15 gram suiker , of meer wordt toegevoegd bij enkele sappen van citrusvruchten. De toegevoegde ingrediënten moeten , als gebruikelijk , op het etiket vermeld worden.
Het fruitsap wordt gepasteuriseerd aan 85°C à 110°C gedurende 15 seconden en vervolgens snel afgekoeld tot 20°C à 25°C . Zo worden de eigenschappen van het fruitsap optimaal bewaard.
Soorten fruitsap in handel
1 Vers fruitsap
Het sap wordt niet geconcentreerd ,maar onmiddellijk na de oogst gepasteuriseerd en verpakt , pas dan getransporteerd , dan staat op de verpakking 'vers geperst fruitsap ' vermeld.
2 geconcentreerd fruitsap
Dit vinden we in België nauwelijks, maar volop in steden zoals de Verenigde Staten en Zweden . In dit geval koop je zelf het concentraat en leng je zelf met water aan.
3 nectar
Bevat minstens 25 tot 50% fruitsap , afhankelijk van het soort vrucht . De twee basisbestanddelen van nectar zijn fruitsap en water. Een nectar is bij gevolg een goede dorstlesser die de eetlust niet remt. Het bevat ook suiker of zoetmaker , kan verrijkt worden met pulp en vitamines.
We zijn in de klas begonnen met een nieuw project , project fruitjuice en we hebben geleerd over bewaartechnieken . I ga jullie daar nu iets meet over vertellen.
1. pasteuriseren
= een proces in de voedselindustrie dat schadelijke bacteriën in aan bederf onderhevige voedselproducten vernietigt door het voedsel kort te verhitten (tot 72° C) .
Hierbij wordt de smaak van het product het minst aangetast , maar worden ook niet alle bacteriën gedood.
2. inleggen
= het zuur zorgt ervoor dat microben hun werk NIET kunnen doen.
3. steriliseren
= het opzettelijk doden van micro-organismen ,zoals bacteriën ,virussen , schimmels en sporen. Steriliseren gebeurt door sterke verhitting boven 100°C , of met een hoge dosis straling. Hierbij gaan alle bacteriën eraan maar verandert de smaak wel.
4. drogen
= is het (natuurlijk of kunstmatig) proces waarin het watergehalte van een stof of voorwerp wordt verlaagd.
5. vacuüm
= in dagelijks taalgebruik gebruikt het ook wel de term luchtledig
6. roken
= het bewerken van voedsel door het in rook of smeulend hout te hangen.
* In 1927 publiceerde de Russische wetenschapper Oleg Losev in een Russisch tijdschrift details over wat men zou kunnen beschouwen als de eerste LED en vroeg een octooi aan.
Losev's werk bleef echter onopgemerkt en hij kwam tijdens het Beleg van Leningrad om . Daarbij waren de materialen die hij gebruikte niet bijzonder geschikt voor een goede lichtopbrengst en zo duurde het tot 1962 voordat de LED echt doorbrak . In dat jaar ontwikkelde Nick Holonyak een werkende LED.
*Een LED kan veel meer uren licht geven dan een spaarlamp voordat hij kapot gaat .Vaak staat op de verpakking van LED verlichting dat deze zeker 30.000-50.000 uur zou moeten branden. Van cruciaal belang bij een ledlamp is dat de warmte goed afgevoerd wordt . Gebeurt dat niet , dan gaat de levensduur va, de led aanzienlijk achteruit.
Wat is aarding? Aarding is het geleidend verbinden van een object met de aarde , het resultaat daarvan is dat het object een spanning krijgt van nul volt.
D.w.z. dat een object bv. een wasmachine , verbonden wordt met een draad (altijd geel-groen) die aan een ijzeren pin hangt , die pin zit in de grond . Dus als er overtollig veel elektriciteit aanwezig is in de wasmachine , geleid die naar de grond en wordt je niet geëlektrocuteerd .
In de techniekles leren we nu over techniek en energie , en ik ga wat vertellen over een belangrijke man die de eenheid van elektriciteit bedacht.
Allesandro Volta
Graaf Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta (Como, 18 februari1745 Camnago, bij Como, 5 maart1827) was een Italiaans natuurkundige die bekend is geworden door zijn ontdekking van de elektrische batterij ofwel de voltaïsche cel (Zuil van Volta). Hij werd in 1774 rector van het gymnasium en hoogleraar in de natuurkunde te Como en in 1779 hoogleraar in de natuurkunde te Pavia. De eenheid van spanning (volt) is naar hem genoemd.