Inhoud blog
  • Een glaasje fruitjuice!!
  • Soorten verpakkingen.
  • Oude bewaartechnieken.
  • De brix-maat!
  • Vitaminen.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    elisa@techniek

    10-09-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom allemaal !!
    Hallo iedereen, 
    vanaf nu zullen jullie naar mijn blog kunnen kijken.
    Regelmatig zal ik hier nieuwe informatie op plaatsen.
    Per project die we op school starten of afwerken zullen jullie nieuwe informatie kunnen bezichtigen.
    Om alles duidelijk en afwisselend te houden zal ik naast de teksten ook beeldmateriaal toevoegen.
    Alle berichten zullen gaan over onze lessen techniek soms met wat extra informatie of een verdieping in een
    bepaald onderwerp die in de les aan bod kwam.

    Hopelijk tot gauw,
    ik kijk er alvast naar uit !!!!





    10-09-2014 om 00:00 geschreven door elisatje/techniek  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    12-05-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een glaasje fruitjuice!!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Is een glas fruitsap nu eigenlijk wel zo gezond?

    Suikers:

    Eerst en vooral is het een feit dat men meestal op de verpakkingen verteld dat er geen suikers aan toegevoegd zijn.
    Dat wil daarom helemaal niet zeggen dat er geen suikers inzitten!!
    Een glas puur appelsap kan evenveel suikers bevatten als een snoepreep!
    Een glas vruchtensap van meerdere vruchten bestaat meestal uit weinig fruitsoorten maar vooral uit water en heel veel suikers.
    Ze zijn even slecht als frisdranken!!
    In fruit zelf zitten er vanzelf al een heleboel suikers.

    Een vers stukje fruit:
    Natuurlijk zitten er wel vitaminen in fruitsap.
    Maar de meeste diëtisten zeggen dat je beter een gezond stuk fruit eet, omdat er in fruit vezels zitten in tegenstelling tot een glas fruitsap!
    Ook onderdrukt een appeltje bijvoorbeeld het hongergevoel.

    Ons gebit:
    Fruitsap is ook zeer slecht voor onze tanden.
    Het zuur bijt in onze tanden, poets nooit je tanden na het drinken van een glas fruitsap maar eet liever een stukje kaas of drink een glaasje melk!

    BESLUIT:  wil je toch graag een glaasje drinken? Doe het met mate (zoals met alles!) en maak het zelf. Wil je een origineel recept kijk dan zeker eens op http://sapjes.nl/ .

    12-05-2015 om 00:00 geschreven door elisatje/techniek  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    02-05-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Soorten verpakkingen.

    Soorten verpakkingen

    Onbewust komen we voortdurend in aanraking met verpakkingen.
    Verpakkingen hebben 4 algemene doelen:
    - onbewust wat reclame maken (door het uiterlijk van de verpakking!).
    - informatie geven over het product (ingrediënten,…).
    - het bijeenhouden van producten die bij elkaar horen.
    - de producten beschermen tegen stof, lucht, licht, vocht en bacteriën.

    Verpakkingen hebben ook 3 algemene soorten:
    - Verkoopverpakkingen: de fles waar je liter water in zit.
    - Verzamelverpakkingen: deze houden een aantal verpakte producten samen (bv: koekjes)
    - Verzendverpakkingen: om producten te verzenden (bv: een pallet met chocomelk)

    BESLUIT: de verpakking zorgt ervoor dat het product niet wordt beschadigt.
    Voor fruitsap is de beste verpakking brik, glas en daarna plastic.

    In bijlage kunnen jullie de meeste soorten verpakkingen eens van dichterbij bekijken!!


    Bijlagen:
    tech.jpg (45.3 KB)   

    02-05-2015 om 00:00 geschreven door elisatje/techniek  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    20-04-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oude bewaartechnieken.

    Hoe bewaarden de mensen lang geleden al hun voedsel?

    Vroeger kenden de mensen nog geen koelkast, ze gebruikten een ijskast.

    Dat is letterlijk een kast waarin met blokken ijs voedsel wordt bewaard.
    Vroeger kochten de mensen deze blokken ijs dan door huis aan huis verkopers.
    Of men zette de kast in hun ijskelder. Men kon in die tijd hun voedsel dan veel langer bewaren, ervoor konden ze dat nog niet.

    Hoe bewaarden de mensen hun voedsel VOOR de uitvinding van de ijskast?

    Voor deze uitvinding gebruikten ze andere methoden zoals: wecken, drogen, pekelen en konfijten. Hoofdzakelijk worden er enorm veel suiker en zout aan de voeding toegevoegd.

    Wecken

    Drogen

    Pekelen

    Konfijten

    De voedingswaren worden in een glazen pot met een rubberen ring in een weckketel geplaats met bijna kokend water.

    Is het natuurlijke maar ook kunstmatige proces dat ontstaat door het watergehalte in de voeding flink te laten dalen.

    Wordt ook zouten genoemd en betekent dat de voeding gezouten wordt. Hierdoor ontstaat er ook een lekkere smaak.

    Is het conserveren van fruit door het inleggen met suiker. Na een tijdje worden dat dan hogere suikers.

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b1/Weckpotten.jpg/1024px-Weckpotten.jpg

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a1/Dried_mushrooms.jpg/220px-Dried_mushrooms.jpg

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f0/ProsciuttoSeaSalt.JPG/220px-ProsciuttoSeaSalt.JPG

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e0/CanditiArancia.jpg

     




    20-04-2015 om 00:00 geschreven door elisatje/techniek  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    12-04-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De brix-maat!

    Brix-maat

    Waarschijnlijk hoorde jullie hier nog niet echt van!

    Brix is een maat voor de hoeveelheid opgeloste droge stof (bijvoorbeeld suiker) in een waterige vloeistof en geeft aan hoeveel massa-procent van de vloeistof uit vaste stof bestaat. De waarde wordt uitgedrukt in graden en kan bepaald worden door de brekingsindex van de vloeistof te meten met een refractometer of door het soortelijk gewicht van de vloeistof te meten met een gravimeter.

    Deze maat wordt voornamelijk gebruikt in de verwerkende industrie van de landbouwproducten om de kwaliteit van fruit en groenten aan te duiden.

    Maar ook om bijvoorbeeld de kwaliteit van het druivensap (om wijn van te maken) te controleren.

    Hoe hoger de waarde hoe hoger de kwaliteit van het product.

    Besluit: al onze fruitsoorten die wij gaan gebruiken om fruitsap van te maken zijn gecontroleerd door middel van de Brix-maat!!

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9e/Refractometer.jpg/1024px-Refractometer.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/31/Autograv_CG5_P1150838.JPG

    Refractometer        &                Gravimeter


    12-04-2015 om 00:00 geschreven door elisatje/techniek  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    30-03-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vitaminen.

    Weten jullie allemaal wat het woordje "vitaminen" betekent?

    Velen onder jullie hebben het wellicht al eens gehoord en weten vast ook wel dat het een soort stoffen zijn die heel gezond zijn voor de mens. Maar waar zitten ze in en waarvoor dienen ze?

    Een vitamine is een stof waarvan men/dag maar enkele grammen opneemt. De mens heeft er maar heel weinig van nodig maar toch zijn ze absoluut noodzakelijk! Zelf kunnen we vitamine B3 ontwikkelen en vitamine D (door de UV stralen).

    Er bestaan 13 verschillende vitaminen door het eten van een gezonde en gevarieerde voeding kunnen we er al een heleboel onbewust opnemen!

    In de winter kun je extra vitaminen opnemen door een supplement voorgeschreven door je arts.

    Dit kan dan dienen voor het opbouwen van een sterkere weerstand.

    Wil je graag een korte maar uitgebreidere uitleg: http://www.explania.com/nl/kanalen/gezondheid/detail/wat-zijn-vitaminen


    30-03-2015 om 00:00 geschreven door elisatje/techniek  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    27-03-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Project Fruitjuice.

    Hallo iedereen, 

    het is al weer enkele weken geleden en dus zijn we begonnen aan een nieuw project!!

    Project Fruitjuice, een idee over wat we het gaan hebben?

    Wacht nog enkele dagen en dan komen jullie het te weten…

    Voor de nieuwsgierigen alvast een tipje van de sluier!

    fruit melange Project Fruitjuice.


    27-03-2015 om 00:00 geschreven door elisatje/techniek  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    07-03-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De uitvinder van led.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ken jij Oleg Vladimirovitsj Losev?

    Vermoedelijk hoorde je nog niet van deze belangrijke man. Tijd om hier verandering in te brengen!!

    Deze wetenschapper is van Russische afkomst en werkte aan de led. In 1920 heeft hij deze uitgevonden maar erkenning hiervoor kreeg hij pas eind 20e eeuw en begin 21e eeuw.

    Led ken je wel, maar hij werkte voornamelijk eerst aan diodes.

    Diodes zijn elektrische onderdelen die de elektrische stroom zéér goed in 1 richting geleid maar moeilijker in de andere richting. Herinner je je nog onze verjaardagskaart die we vorig jaar maakten? Daar zat ook een diode in, een lichtgevende diode (LED).

     

    Dit zijn gewone diodes.


    https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTKuZigeoNd1LuDz7Vx3N9T3X2400uzOKHQ8p8w1ou-HElMrU7r Dit zijn enkele ledlampjes.

     

     


    07-03-2015 om 00:00 geschreven door elisatje/techniek  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    04-03-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het verband tussen Volt en Alessandro Volta.


    Het begon allemaal met Alessandro Volt… Maar wat is Volt?


    De volt (symbool van volt is V) is de SI-eenheid voor elektrische potentiaal.

    De eenheid is genoemd naar Alessandro Volta. Deze vond in 1800 de eerste chemische batterij, de zuil van Volta, uit.

    Alessandro Volta was een Italiaanse natuurkundige, de eenheid Volt is naar hem vernoemd.

    Dit is een meter, waarmee men onder andere Volt kan meten.

    In de grootte-orde van de volt liggen vele in het dagelijks gebruik voorkomende spanningen, zoals batterijspanning (1,5 V, 3 V, 12 V), de netspanning (230 V), en de draaistroom (400 V).

    Volt is moeilijk uit te leggen wat het eigenlijk inhoud, maar het belangrijkste is: Bij een elektrische bron spreekt men van elektrische spanning of kortweg spanning. Die spanning kunnen we opdelen in verschillende groottes van de eenheid Volt. Bij contact met een oplaadbare batterij komt er maar 1,2 Volt vrij. Bij een hoogspanningslijn kan dit oplopen naar 380 000 Volt, bij contact krijg je electrocutie!

    Hieronder zien jullie een klein overzichtje wanneer we allemaal in contact komen met Volt.


    04-03-2015 om 00:00 geschreven door elisatje/techniek  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    18-02-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Project Energie.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    Hallo iedereen,

    Het is al weer ongeveer een maand geleden dus dat wil zeggen dat er een nieuw project is gestart!!

    Dit keer met de naam: Project energie.                                                                                                                                                      

    In dit project moeten we een spreekbeurt geven i.v.m. verschillende energieproducenten.                                                                                                        

    In mij geval zal het gaan over fotovoltaïsche cellen, jullie wel bekend, toch?      

    De spreekbeurt hebben we nog niet gedaan maar ik geef jullie al een stukje informatie...                                                                 

    Zonnepanelen is misschien meer bekend dan fotovoltaïsche cellen. De zon levert warmte aan de cellen en hierdoor wekken die elektriciteit op.                                                                                                                                   

     Jullie misschien iets minder bekend…  Zonneboilers helpen uw huis energiezuinig verwarmen. De bekendste toepassing is de productie van sanitair warm water. Maar een zonneboiler kan ook gebruikt worden om uw huis te verwarmen (als bijverwarming van een CV) of zwembaden te verwarmen.    De werking van een zonneboiler.

    Een beetje uitleg: de zon schijnt, hierdoor wordt er warm water opgewarmd, dat wordt door de leidingen gepompt en wanneer jij je handen wil wassen met warm water krijg je heerlijk water opgewarmd door de zon!

    In bijlage heb ik de foto nog eens wat vergroot in verband met de werking van zonnepanelen en de verschillende lagen van zonnepanelen.

    Vergeet zeker ook niet om eens een kijkje te nemen op: http://www.duurzame-zonnepanelen.nl/Hoe-werken-zonnepanelen


    Bijlagen:
    zonnepanelen-werking.jpg (43.1 KB)   
    zonnepanelen.jpg (12.5 KB)   

    18-02-2015 om 00:00 geschreven door elisatje/techniek  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)


    Archief per week
  • 11/05-17/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014

    Stuur een E-mail!!

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs