Hallo iedereen, vanaf nu zullen jullie naar mijn blog kunnen kijken. Regelmatig zal ik hier nieuwe informatie op plaatsen. Per project die we op school starten of afwerken zullen jullie nieuwe informatie kunnen bezichtigen. Om alles duidelijk en afwisselend te houden zal ik naast de teksten ook beeldmateriaal toevoegen. Alle berichten zullen gaan over onze lessen techniek soms met wat extra informatie of een verdieping in een bepaald onderwerp die in de les aan bod kwam.
Hopelijk tot gauw, ik kijk er alvast naar uit !!!!
Eerst en vooral is het een
feit dat men meestal op de verpakkingen verteld dat er geen suikers aan
toegevoegd zijn.
Dat wil daarom helemaal niet zeggen dat er geen suikers inzitten!!
Een glas puur appelsap kan evenveel suikers bevatten als een snoepreep!
Een glas vruchtensap van meerdere vruchten bestaat meestal uit weinig fruitsoorten
maar vooral uit water en heel veel suikers.
Ze zijn even slecht als frisdranken!!
In fruit zelf zitten er vanzelf al een heleboel suikers.
Een vers stukje fruit:
Natuurlijk zitten er wel vitaminen in fruitsap.
Maar de meeste diëtisten zeggen dat je beter een gezond stuk fruit eet, omdat
er in fruit vezels zitten in tegenstelling tot een glas fruitsap!
Ook onderdrukt een appeltje bijvoorbeeld het hongergevoel.
Ons gebit: Fruitsap is ook zeer slecht voor onze
tanden.
Het zuur bijt in onze tanden, poets nooit je tanden na het drinken van een glas
fruitsap maar eet liever een stukje kaas of drink een glaasje melk!
BESLUIT:wil je
toch graag een glaasje drinken? Doe het met mate (zoals met alles!) en maak het
zelf. Wil je een origineel recept kijk dan zeker eens op http://sapjes.nl/ .
Onbewust komen we
voortdurend in aanraking met verpakkingen. Verpakkingen hebben 4 algemene doelen:
- onbewust wat reclame maken (door het uiterlijk van de verpakking!).
- informatie geven over het product (ingrediënten, ).
- het bijeenhouden van producten die bij elkaar horen.
- de producten beschermen tegen stof, lucht, licht, vocht en bacteriën.
Verpakkingen hebben ook 3
algemene soorten:
- Verkoopverpakkingen: de fles waar je liter water in zit.
- Verzamelverpakkingen: deze houden een aantal verpakte producten samen (bv:
koekjes)
- Verzendverpakkingen: om producten te verzenden (bv: een pallet met chocomelk)
BESLUIT: de
verpakking zorgt ervoor dat het product niet wordt beschadigt.
Voor fruitsap is de beste verpakking brik, glas en daarna plastic.
In bijlage kunnen jullie de meeste soorten verpakkingen eens van dichterbij bekijken!!
Hoe bewaarden de mensen lang geleden al hun voedsel?
Vroeger kenden de mensen nog
geen koelkast, ze gebruikten een ijskast.
Dat is letterlijk een kast
waarin met blokken ijs voedsel wordt bewaard.
Vroeger kochten de mensen deze blokken ijs dan door huis aan huis verkopers.
Of men zette de kast in hun ijskelder. Men kon in die tijd hun voedsel dan veel
langer bewaren, ervoor konden ze dat nog niet.
Hoe bewaarden de mensen hun voedsel VOOR de uitvinding van de
ijskast?
Voor deze uitvinding
gebruikten ze andere methoden zoals: wecken, drogen, pekelen en konfijten.
Hoofdzakelijk worden er enorm veel suiker en zout aan de voeding toegevoegd.
Wecken
Drogen
Pekelen
Konfijten
De voedingswaren worden in een glazen pot met een
rubberen ring in een weckketel geplaats met bijna kokend water.
Is het natuurlijke maar ook kunstmatige proces dat
ontstaat door het watergehalte in de voeding flink te laten dalen.
Wordt ook zouten genoemd en betekent dat de voeding gezouten
wordt. Hierdoor ontstaat er ook een lekkere smaak.
Is het conserveren van fruit door het inleggen met
suiker. Na een tijdje worden dat dan hogere suikers.
Waarschijnlijk hoorde jullie
hier nog niet echt van!
Brix is een maat voor de hoeveelheid opgeloste droge stof
(bijvoorbeeld suiker) in een waterige vloeistof en geeft aan hoeveel
massa-procent van de vloeistof uit vaste stof bestaat. De waarde wordt
uitgedrukt in graden en kan bepaald worden door de brekingsindex van de
vloeistof te meten met een refractometer of door het soortelijk gewicht van de
vloeistof te meten met een gravimeter.
Deze maat wordt voornamelijk
gebruikt in de verwerkende industrie van de landbouwproducten om de kwaliteit
van fruit en groenten aan te duiden.
Maar ook om bijvoorbeeld de
kwaliteit van het druivensap (om wijn van te maken) te controleren.
Hoe hoger de waarde hoe
hoger de kwaliteit van het product.
Besluit:al onze fruitsoorten die wij gaan
gebruiken om fruitsap van te maken zijn gecontroleerd door middel van de
Brix-maat!!
Weten jullie allemaal wat het woordje "vitaminen" betekent?
Velen onder
jullie hebben het wellicht al eens gehoord en weten vast ook wel dat het een
soort stoffen zijn die heel gezond zijn voor de mens. Maar waar zitten ze in en
waarvoor dienen ze?
Een
vitamine is een stof waarvan men/dag maar enkele grammen opneemt. De mens heeft
er maar heel weinig van nodig maar toch zijn ze absoluut noodzakelijk! Zelf kunnen
we vitamine B3 ontwikkelen en vitamine D (door de UV stralen).
Er bestaan 13 verschillende vitaminen door het eten van
een gezonde en gevarieerde voeding kunnen we er al een heleboel onbewust
opnemen!
In de winter kun je extra vitaminen opnemen door een supplement voorgeschreven door je arts.
Dit kan dan dienen voor het opbouwen van een sterkere weerstand.
Vermoedelijk hoorde je nog niet van deze belangrijke man. Tijd om hier
verandering in te brengen!!
Deze wetenschapper is van Russische afkomst en werkte aan de led. In 1920 heeft hij deze uitgevonden maar erkenning
hiervoor kreeg hij pas eind 20e eeuw en begin 21e eeuw.
Led ken je wel, maar hij werkte voornamelijk eerst aan diodes.
Diodes zijn elektrische onderdelen die de elektrische stroom zéér goed in
1 richting geleid maar moeilijker in de andere richting. Herinner je je nog
onze verjaardagskaart die we vorig jaar maakten? Daar zat ook een diode in, een
lichtgevende diode (LED).
Het begon allemaal met Alessandro Volt Maar wat is Volt?
De volt (symbool van volt is V) is de SI-eenheid
voor elektrische potentiaal.
De eenheid is genoemd naar Alessandro Volta. Deze vond in 1800 de eerste chemische batterij,
de zuil van Volta, uit.
Alessandro Volta was een Italiaanse natuurkundige, de
eenheid Volt is naar hem vernoemd.
Dit
is een meter, waarmee men onder andere Volt kan meten.
In de grootte-orde van de volt liggen vele in het
dagelijks gebruik voorkomende spanningen, zoals batterijspanning (1,5 V,
3 V, 12 V), de netspanning (230 V), en de draaistroom
(400 V).
Volt is moeilijk uit te leggen wat het eigenlijk inhoud,
maar het belangrijkste is: Bij een elektrische bron spreekt men van elektrische
spanning of kortweg spanning. Die
spanning kunnen we opdelen in verschillende groottes van de eenheid Volt. Bij
contact met een oplaadbare batterij komt er maar 1,2 Volt vrij. Bij een
hoogspanningslijn kan dit oplopen naar 380 000 Volt, bij contact krijg je
electrocutie!
Hieronder zien jullie een klein overzichtje wanneer we allemaal
in contact komen met Volt.
Het is al weer ongeveer een maand geleden dus dat wil zeggen dat er een nieuw project is gestart!!
Dit keer met
de naam: Project energie.
In
dit project moeten we een spreekbeurt geven i.v.m. verschillende energieproducenten.
In
mij geval zal het gaan over fotovoltaïsche cellen, jullie wel bekend, toch?
De spreekbeurt hebben we nog niet gedaan maar ik geef jullie al een stukje informatie...
Zonnepanelen
is misschien meer bekend dan fotovoltaïsche cellen. De zon levert warmte aan de cellen en hierdoor wekken
die elektriciteit op.
Jullie misschien iets minder bekend De werking van een zonneboiler.
Een beetje
uitleg: de zon schijnt, hierdoor wordt er warm water opgewarmd, dat wordt door
de leidingen gepompt en wanneer jij je handen wil wassen met warm water krijg
je heerlijk water opgewarmd door de zon!
In bijlage heb ik de foto nog eens wat vergroot in verband met de werking van zonnepanelen en de verschillende lagen van zonnepanelen.