Morgenvroeg reeds verlaat ik Minsk en vlieg terug naar Charleroi. Daarom kriskras door mekaar enkele beelden van verschillende aspecten van Minsk: gebouwen, parken, standbeelden, de metro, ...
Wie mij kent weet dat elke reis allerminst één en liefst meerdere Bokrijken omvat. Naar dit Staatsmuseum van Volksarchitectuur en -huisvesting rijdt bus 170E, en dus ...
Vanavond weer een toneelvoorstelling met "Wolven en schapen" van Alexander Ostrovski in de Kinoacteurs-schouwburg (Minsk telt een vijftiental schouwburgen). Niet slecht gespeeld, maar foto's mochten niet tijdens de voorstelling genomen worden ...
Vandaag de (uiteraard elektrische) bus genomen naar het Overwinningspark en naar het grootste en beste museum van Belarus: het Museum van de Geschiedenis van de Grote Vaderlandse Oorlog. De beelden spreken voor zichzelf. De nazi's hebben in Belarus zo'n tweeënhalf miljoen mensen vermoord, zowel burgers als krijgsgevangenen, en hun wreedaardige heerschappij is verdreven en vernietigd door het Rode Leger, de partizanen in de bossen en het veelzijdig verzet in de steden. De moorddadige aanval vanuit het Westen oefent tot op de dag van vandaag een zeer diepe invloed uit op de ingesteldheid van het volk.
Vandaag greep de voorziene uitstap plaats, met chauffeur SERGEJ MISIOEKEVITSJ die ik iedereen aanbevelen kan, naar het paleis van Nesvizj en de burcht MIR. Beide bouwsels zijn Unesco-werelderfgoed en werden gebouwd door één van de belangrijkste Pools-Litouwse adellijke geslachten, de Radziwill's. Ja, Belarus maakte eeuwenlang deel uit van het Pools-Litouwse koninkrijk tot de Russische tsaren het land in 1793 overnamen. Daarom vind je in dit land zowel Rooms-katholieke kerken (waar zelfs vaak nog Pools gesproken wordt) als orthodoxe kerken (waar meestal Russisch gesproken wordt). Het barokke stadhuis van Nesvizj is het oudste stadhuis van Belarus en is kenmerkend voor die vroegere Pools-Litouwse tijden. Dat verklaart ook waarom het Poolse nationaal epos "Heer Tadeusz", dat elk Pools schoolkind kennen moet, begint met de woorden "Litouwen, mijn vaderland!" ... terwijl de schrijver Adam Mickiewicz hiermee het huidige Belarus bedoelt, vanwaar hij uit verdreven was.
Vanochtend zondag eerst naar het "Mirakelveld" gegaan, naar de grote rommelmarkt annex goedkope-kledingmarkt, en heb daar uiteraard enkele tweedehands boeken gekocht. Dan naar de andere kant van de stad, naar Mali Trastsenets, het concentratiekamp waar de nazi's vele honderdduizenden Joodse en andere burgers van Wit-Rusland en vele andere landen omgebracht hebben, waaronder bijna alle Joodse Oostenrijkers. In de buurt staat een kerkje waar vandaag, "Dag van de Heiland", héél veel volk stond aan te schuiven. Daarna wat in het groene centrum gewandeld en het staatscircus bekeken, en ook het huisje bezocht waar het allereerste congres van de Russische Sociaal-Democratische Arbeiderspartij gehouden werd, nog vóór Lenin er bij kwam -- maar de geheime politie van de tsaar was er helaas wél meteen bij. Dan een gebakje bij de sjieke bakker Thierry, en tenslotte de avondlijke balletvoorstelling van "La Bayadère" in de Nationale Opera- en Balletschouwburg. Een goed gevulde dag!
Vandaag bezocht ik ook de werkplaats van de Sovjet-beeldhouwer A.I.Azgur. Geboren in een arm Joods gezin is hij enkel dank zij het Sovjet-systeem kunnen ontsnappen aan de aloude gewelddadige onderdrukking en armoede en "iemand" kunnen worden. Zijn werkplaats bevat een driehonderdtal beelden, meestal in gips dat later beschilderd werd of met metaal overgoten. De eerste foto toont zijn eigen gezin (vader en moeder, hij en zijn broer), de andere beelden tonen personages uit zijn tijd. Wie herkent hier: Marx, Lenin, Stalin, Froenze, Mao Zedong, Ho Tsji Minh ... en anderen?
Weer andere beelden vanuit Minsk vandaag. Het "traneneiland" herdenkt de in Afghanistan gevallen soldaten. Dan enkele beelden uit het oude centrum, met ook kerken en het stadhuis. Dan zal je zien dat Minsk een overwegend groene stad is, waar de Svislatsj-rivier in veel bochten doorheen vloeit. Het centraal station, een tramrijtuig, het druk bezochte Maria-Magdalena-kerkje en de Opera- en Balletschouwburg komen dan, en we eindigen op de enorm uitgestrekte markt, met een open seizoensmarkt en een overdekte hal, de "Komarov"-markt.