De laatste provincie op de tocht,Galicië, is een buitenbeentje. Daar wordt geen Spaans gesproken maar Galicisch (een taal die verwant is aan het Portugees).In El Cebeiro,ro,op 1250 meter hoogte zie je nog de typische hutten,de pallozas. Op die plaats,zo vertelt de legende,gebeurde er in de veertiende eeuw een wonder Een priester las de mis en er was maar één persoon aanwezig.,want de tocht naar de kerk is zeer steil. De priester dacht bij zichzelf dat de boer een ezel was,omdat hij voor dat brood en die wijn zoveel moeite had gedaan. Op hetzelfde ogenblik veranderde het brood in vlees en de wijn in bloed.
In de montes de Leon staat op 1504 meter hoogte op een reusachtige hoop stenen een boomstam van 5 meter hoog waar een ijzeren kruis op is bevestigd. Al heel lang leggen bedevaartgangers hier een steen neer die ze hebben meegebracht,als symbool van de last die ze met zich meedragen en waarvan ze zich kunnen bevrijden door hun pelgrimstocht naar Jacobus. Iedereen neemt hier echt de tijd om tot zichzelf te komen. Er heerst hier bijna een doodse stilte.
Alle bezienswaardigheden opsommen zou ons veel te ver brengen, maar je komt prachtige kathedralen ,kastelen en kloosters tegen. Ik denk bijvoorbeeld aan Leon en Burgos. Het doet wel vreemd als je in de drukte van een stad aankomt. Een tocht naar Santiago de Compostela is immers een confrontatie met jezelf. Je hebt uren de tijd om te mediteren en alles op een rijtje te zetten. Dat is de reden waarom veel jongeren alles achter zich laten om de tocht aan te vatten. Er zijn er die maanden onderweg blijven en hun verdere leven heel anders aanpakken.
De hele weg naar Santiago is aangeduid op vershillende manieren. In de steden staat de Sint Jacobsschelp op de muren of is in brons ingelegd in de voetpaden. Op het platteland zie je een steen waarop de schelp getekend staat en naar het einde toe zie je mijlpalen. Je kunt dus hoe dan ook je weg niet kwijtraken. Daarbij komt nog dat je verschillende pelgrimsherbergen aandoet. Daar ontmoet je dan een heel gevarieerd gezelschap:jong en oud,alle mogelijke nationaliteiten komen daar samen. Het is er meestal een heel gezellige boel. Je krijgt daar ook een pelgrimsmenu voorgeschoteld dat aan de ribben houdt. Als je een dertig kilometer moet stappen,soms in de bergen,kan je dat wel gebruiken.
In de volgende dagen komen we heel wat typische dorpjes en gezellige stadjes tegen. Overal zijn de mensen ontzettend vriendelijk en ze wensen ons allemaal een goede tocht toe. We kunnen niet anders dan onszelf tegenkomen tijdens dat eindeloze kilometervreten. Dat is ook het positieve aan zo een tocht. Je zet alles op een rijtje en trekt de nodige conclusies. Je lijdt ook soms fysische pijn en dat maakt je alleen maar sterker.
We stappen kilometers en kilometers door desolate landschappen en dan komen we in de streek van de Rioja. Nu komen we weinig mensen tegen want heel veel pelgrims wandelen alleen de laatste 100 kilometer.
We zijn de Spaanse grens overgestoken en na een lange afdaling komen we in Roncevales aan. Een grote schare van pelgrims staat er al te wachten om plaats te krijgen in een herberg. Gelukkig kunnen wij terecht in een eenvoudig hotelletje.
Welkom op mijn blog. Ik zal jullie een en ander vertellen over mijn reis naar Santiago de Compostela. Waarom? Omdat dat een van de meest beklijvende reizen geweest is omwille van het speciale karakter ervan. Het was een echte pelgrimstocht.
Eindelijk zijn we klaar om de voettocht aan te vatten . We vertrekken aan de oude stadspoort van Saint Jean Pied de Port om de Pyreneeën over te steken. We krijgen daar ook onze Sint Jacobsschelp en ons boekje dat we in elke plaats die we voorbijkomen moeten laten afstempelen.
Neen, uw blog moet niet dagelijks worden bijgewerkt. Het is gewoon zoals je het zélf wenst. Indien je geen tijd hebt om dit dagelijks te doen, maar bvb. enkele keren per week, is dit ook goed. Het is op jouw eigen tempo, met andere woorden: vele keren per dag mag dus ook zeker en vast, 1 keer per week ook.
Er hangt geen echte verplichting aan de regelmaat. Enkel is het zo hoe regelmatiger je het blog bijwerkt, hoe meer je bezoekers zullen terugkomen en hoe meer bezoekers je krijgt uiteraard.