Aha! Jullie hebben de doos dus goed ontvangen! Dit zijn allemaal voorwerpen die we met onze klas samen gezocht hebben.
Heb je al eens goed nagedacht wat die voorwerpen precies zijn?
Waarschijnlijk ken je niet alle voorwerpen uit de doos... samen met de klas hebben we wat extra informatie verzameld die je wat op weg zouden moeten helpen.
Veel succes en plezier met zoeken!!
Liefs, Zinga
ps we zouden ook graag eens met de klas zo'n doos ontvangen, met voorwerpen uit België, misschien iets voor jou??
Maniok is in vele delen van Congo het belangrijkste voedingsmiddel. Maniok wordt op vele verschillende manieren verwerkt. Vasco en ik houden heel veel van maniok. Onze mama probeert zoveel mogelijk te gebruiken van de maniokplant.
--> Maniokwortel en gedroogde maniok
De maniokwortel is de wortel van een plant. Na het oogsten wordt de wortel in water geweekt. Daarna wordt hij gedroogd en geschild. De gedroogde maniokwortel is wit.
--> Maniokmeel
Op de markt wordt maniokmeel verkocht. Het maniokmeel komt van de maniokwortel. De stukken gedroogde maniok worden geplet of gestampt tot meel. Dan wordt het maniokmeel gezeefd.
--> Maniokbladeren
De jonge bladeren van de maniokplant worden als groente gebruikt. De bladeren worden fijngestampt of fijngehakt. Nadien worden de bladeren gekookt en bereid als spinazie. Deze bereiding noemt men in het Lingala "sakasaka".
In Afrika groeien veel soorten palmbomen. De kokospalm waaraan kokosnoten groeien ken je waarschijnlijk wel. Ken je ook de palmnotenboom?
Op de foto zie je hoe de palmnoten eruit zien. De vrucht bestaat uit een tros palmnoten. Uit de palmnoten wordt er palmolie gemaakt.
--> Palmnoten en palmolie
Het is een heel werk om palmolie te maken. De palmnoten worden gewassen, gekookt en geplet. Zo krijg je palmolie.
De palmolie wordt verkocht op de markt. Om de palmolie vloeibaar te maken, moet je ze verwarmen. Je kan ze dan in kleine plastieken zakjes doen om te verkopen. Met palmolie kan je heel lekkere gerechten maken.
De kokosnoot, de vrucht van de kokosnoot kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden.
In sommige delen van de wereld worden de vruchten geoost door apen. In België wordt kokos vooral rauw gegeten. In zuiderse landen wordt kokos gebruikt in gerechten.
Kokosolie kan gebruikt worden in allerhande gerechten.
Van de andere materialen kan er touw, kokosmatten, borstels,... gemaakt worden.
PROEFJE: In de doos vind je ook een potje met wat gemalen kokos, hier mag je even van proeven. Hoe smaakt het?
Een panje is een echte Afrikaanse doek. Iedere vrouw hier in Afrika heeft er wel een paar. Die panjes worden zeer handig rond hun middel geknoopt. Je hebt op tv of op een foto vast al een Afrikaanse vrouw gezien met een baby op de rug gebonden. Dit wordt ook gedaan met zo'n panje. Als er in ons dorp wordt gedanst hebben alle vrouwen en meisjes zo'n panje aan.
PROEFJE: Misschien kunnen jullie dit zelf eens testen. Haal de panje uit de doos en bind die rond je middel.
Het sap van het suikerriet wordt ingekookt, gekristalliseerd en gezeefd. Er is licht-bruine en donkerbruine rietsuiker. Ruwe rietsuiker bevat meer vitamines en mineralen dan de 'gewone' witte suiker.