Inhoud blog
  • Luxe zout
  • Onder zoutkorst gebraden dorade, raviolis van gekonfijte tomaat en gebakken artisjok
  • Sel de Guérande in de culinaire wereld
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Algemene informatie zeezout

    Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.


    Foto
    Zeezout of Sel de Guérande
    Meer weten over ongeraffineerd zeezout
    28-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Luxe zout
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Fleur de Sel ofwel het luxe zout geeft een aparte lekkere smaak aan je eten. Het voordeel van dit zout is dat het 80 verschillende mineralen bevat. Dit is een 100% natuurprodukt en wordt nog steeds op dezelfde manier ambachtelijk behandeld zoals 2000 jaar geleden.

    Fleur de Sel kristalliseert aan de oppervlakte van de zoutpan in zeer specifieke weersomstandigheden. Alleen bij de juiste weersomstandigheden, temperatuur van het water en de zoutbalans, ontstaat er een éénmalig dun vliesje van zout wat maar heel even aan de oppervlakte van het zeewater in de zoutpannen drijft. Dit vliesje wordt dan ook op het juiste moment, handmatig van de oppervlakte geschept en in de zon gedroogd.


    28-02-2011 om 21:58 geschreven door Dirk Claessens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    02-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onder zoutkorst gebraden dorade, raviolis van gekonfijte tomaat en gebakken artisjok

     

    ü       VOOR 4 PERSONEN :

    -          VOOR DE DORADE : 2 DORADE "ROYALE" VAN 500 À 600GRAM ONTDAAN VAN VINNEN EN STAART, DE SCHUBBEN NIET VERWIJDEREN!, 3 KG. GROF ZEEZOUT, 2 POTJES TIJM

    -          VOOR DE SAUCE VIERGE : 1 TOMAAT, 4 BASILICUMBLAADJES EN 1 CITROEN

    -          VOOR DE PISTOU : BASILICUMBLAADJES, DENNEBOOM PITTEN, OLIJFOLIE, GEMALEN PARMEZAANKAAS, TEENTJE LOOK, HAZELNOOTOLIE, PEPER EN ZOUT

    -          VOOR DE CAVIAR D'AUBERGINE :
    2 AUBERGINES, ALUMINUIM PAPIER, OLIJFOLIE

    -          VOOR DE POMMES BOUCHONS : 5 AARDAPPELEN, 3 PLAKJES GEROOKTE SPEK VAN EEN HALVE CENTIMETER DIKTE, 100 GRAM BOTER, 1 TAKJE TIJM, 1 LAURIERBLAADJE, 1 TEENTJE LOOK OF LOOKOLIE, OPBINDTOUW, UITSTEEKVORM VAN ONGEVEER 2 CM. DIAMETER

    ü       VOOR DE GROENE ASPERGES : 8 DIKKE GROENE ASPERGES, TAKJE TIJM, 3 LAURIERBLAADJES, OLIJFOLIE, KIPPEBOUILLON

    -          VOOR DE MINI VENKEL : 4 MINI VENKEL, SAFRAANDRAADJES

    -          VOOR DE RAVIOLIS VAN GEKONFIJTE TOMAAT EN BASILICUM :
    2 GEKONFIJTE TOMATEN, 16 VELLETJES VERSE LASAGNABLAADJES (WON-TON LASAGNABLAADJES VAN BIJ DE CHINESE WARENHUIZEN IS HIERVOOR HET GESCHIKTE), 2 BLAADJES BASILICUM, 2 EIERDOOIERS

    -          VOOR DE ESTOUFADE D'ARTICHAUTS: 4 KLEINE PAARSE ARTISJOKKEN ( ARTICHAUTS "POIVRADE")

    -          KLEINE OLIJVEN (BV. TAGGIASSCHE, OLIJVEN VAN NICE…)

    ü      
    BEREIDING :

    -          ONTDOE DE DORADE VAN DE INGEWANDEN, GOED SPOELEN EN AFDROGEN. KRUID DE DORADE AAN DE BINNENKANT MET VEEL PEPER EN OPVULLEN MET VERSE TIJM ( ZEKER GEEN ZOUT !!!).
    BEVOCHTIG HET ZEEZOUT MET WAT WATER. LEG EEN BODEM GROF ZEEZOUT OP EEN BAKPLAAT MET DAAROP DE DORADE. DIE MOOI INPAKKEN MET GROF ZEEZOUT, BEHOUD DE VORM VAN DE VIS. BAK DE DORADE 10 MINUTEN IN VOORVERWARMDE OVEN OP 200°C. HAAL DE DORADE UIT DE OVEN EN LAAT ONGEVEER 10 À 15 MINUTEN RUSTEN.

    -          VERWIJDER DE STEEL VAN DE AUBERGINES, INPAKKEN IN ALUMINUIM PAPIER EN GAAR IN DE OVEN. SNIJ DE AUBERGINES IN TWEE, LEPEL HET VRUCHTVLEES VAN HET VEL AF. DRUK HET VRUCHTVLEES IN EEN VERGIET AAN OM ZO HET OVERTOLLIGE SAP TE VERWIJDEREN. PLET DE "CAVIAR D'AUBERGINE" MET EEN VORK EN WARM MET EEN BEETJE OLIJFOLIE EN AFKRUIDEN MET PEPER EN ZOUT.

    -          DOMPEL DE TOMATEN 10 SECONDEN IN KOKEND WATER EN DAARNA ONMIDDELLIJK AFKOELEN IN IJSWATER. ONTDOE DE TOMATEN VAN HUN PEL, SNIJ DE TOMATEN IN TWEE EN VERWIJDER DE ZADEN EN ZAADLIJSTEN. SNIJ DE TOMATEN IN MOOIE DOBBELSTEENTJES, VERSNIPPER DE BASILICUM FIJN, TOEVOEGEN AAN DE TOMATEN EN BEVOCHTIG MET OLIJFOLIE. VOEG EEN PAAR DRUPPELS CITROENSAP ALSOOK EEN SNUIFJE ZOUT TOE.

    -          HAAL RONDJES AARDAPPEL VAN 2 CM BREED, EN 3 CM HOOG MET EEN UITSTEEKVORM UIT, SPOEL EN LEG ZE MOOI NAAST ELKAAR IN EEN PAN. BIND DE POMMES BOUCHONS MET BEHULP EERST VAN HET SPEK EN DAN VAN DE OPBINDTOUW HARD VAST, BEVOCHTIG MET WATER TOT OP NIVEAU VAN DE AARDAPPELEN. VOEG BOTER TIJM, LAURIER EN EEN PAAR DRUPPELS LOOKOLIE TOE. GEEN ZOUT TOEVOEGEN WANT HET SPEK ZAL BIJ HET KOKEN GENOEG ZOUT AFGEVEN. KOOK DE POMMES BOUCHONS OP MATIG VUUR. LAAT HET WATER VOLLEDIG WEGKOKEN EN KARAMELISEER DE ONDERKANT VAN DE POMMES BOUCHONS OP EEN ZACHTIG VUUR. SCHIK DE POMMES BOUCHONS MET DE GEKARAMELISEERDE KANT VAN BOVEN. AFWERKEN MET EEN BEENTJE FLEUR DE SEL .

    -          MIX AL DE INGRDIENTEN VOOR DE PISTOU SAMEN EN AFKRUIDEN.

    -          BAK DE ASPERGES MET OLIJFOLIE KORT AAN, KRUID MET PEPER EN ZOUT. BEVOCHTIG MET KIPPEBOUILLON OF WATER. EEN BEETJE ZOUT, TIJM, LAURIER EN EEN PAAR DRUPPELS LOOKOLIE TOEVOEGEN. LAAT ONGEVEER 5 À 7 MINUTEN OPKOKEN EN KOEL ONMIDDELLIJK AF IN IJSWATER. SNIJ DE ASPERGES SCHUIN IN STUKKEN VAN ONGEVEER 5 CM. EN WARM ZE KORT OP IN OLIJFOLIE NET VOOR HET BORD SCHIKKEN.

    -          SNIJ DE TOPPPEN VAN DE MINI VENKEL AF EN KOOK IN GEZOUTEN WATER MET SAFFRAAN.

    - LEGGEN 16 WON-TON BLAADJES OP TAFEL OPEN, LEG OP ELK BLAADJE EEN STUKJE GEKONFIJTE TOMAAT EN BASILICUM EN SMEER DE BOORDEN VAN DE BLAADJES MET EEN BEETJE DAURURE IN. PLOOI DE BLAADJES OVER EN DRUK GOED AAN. MET EEN GEKARTELDE UITSTEEKVORM RAVIOLIS UIT STEKEN. DRUK DE RAVIOLIS NOG EENS GOED AAN MET UW VINGERS EN KOOK KORT IN GEZOUTEN WATER MET EEN BEETJE OLIE.

    -          HAAL DE BUITENSE BLAREN VAN DE ARTISJOKKEN AF, SNIJ 2/3 VAN DE KOP VAN DE ARTISJOKKEN AF EN HAAL MET BEHULP VAN PARISIÈNNE LEPEL HET HARTJE VAN DE ARTISJOK UIT (STROOIACHTIG). PEL VOORZICHTIG MET EEN MESJE DE STELEN VAN DE ARTISJOKKEN. SNIJ ZE DOORMIDDEN EN DAARNA IN MOOIE FIJNE PLAKJES. GAAR DE PLAKJES IN OLIJFOLIE MET EEN BEETJE WATER (ESTOUFADE) EN KRUID MET PEPER EN ZOUT.

    -          GAAR DE DORADE 5 MINUTEN VERDER IN DE OVEN EN PRESENTEER DAN AAN DE GASTEN, HIERBIJ KAN EEN POTJE TIJM ALS GARNITUUR GEBRUIKT WORDEN. ONTDOE DE ZOUTKORST VOORZICHTIG VAN DE DORADE MET BEHULP VAN EEN LEPEL, VERWIJDER HET OVERTOLLIGE ZOUT. HAAL HET VEL AF EN FILEER VOORZICHTIG, VERWIJDER DE KLEINE GRAATJES EN OP BORD SCHIKKEN.

    ü      SCHIK DE GARNITUREN RONDOM DE DORADE, WERK DIT GERECHT MET EEN PAAR DRUPPELS PISTOU, 4 À 5 OLIJFJES EN EEN BEETJE LAUWE SAUCE VIERGE AF.

     


    02-12-2010 om 16:46 geschreven door Dirk Claessens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    01-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sel de Guérande in de culinaire wereld

    Sel de Guérande wordt ook veel in de keuken gebruikt. Bij het koken van pasta’s wordt er grof zeezout toegevoegd om een betere smaak te verkrijgen. Bovendien bevat het zout ook minstens 80 mineralen wat je dagelijkse gezondheid ten goede komt.

    Op tafel wordt er het fijnere zeezout, ‘Fleur de Sel’ gebruikt wat een betere, fijnere smaak geeft aan de groenten, aardappelen, vis of vlees. Dit zout wordt in een klein potje op tafel gezet al dan niet met een klein lepeltje of eventueel wordt er een klein beetje tussen je vingers genomen om zo over je eten te strooien.

    Smakelijk eten!

    01-12-2010 om 21:55 geschreven door Dirk Claessens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)

    Archief per week
  • 28/02-06/03 2011
  • 29/11-05/12 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Archief per maand
  • 02-2011
  • 12-2010

    Startpagina !



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs