Foto
Inhoud blog
  • de kakariki ( nieuw)
  • ringmaten europese vogels
  • vraag en antwoord (30-05- 2015)
  • vogels kopen (bijgewerkt 31-10-2014)
  • vraag en aanbod bijgewerkt 8-7--2015
  • links
  • evolutie van de sijs (bijgewerkt)
  • conditie vogels(de vogelliefhebber-hok-stam-voeding)
  • ingezonden stukken (bijgewerkt tm 29 juni)
  • vogels te vet
  • vererving bij de sijs
  • vogel ziekten (bijgewerkt)
  • aandachtspunten 2014 (bijgewerkt 10 mei 2014 )
  • ringmaten en kleur
  • de roodborst tapuit nieuw 2014
  • de tuinfluiter nieuw 2014 (Bijgewerkt 30-5-2015)
  • mexicaanse roodmus pheao (bijgewerkt (30-12-2016)
  • japanse nachtegaal (bijgewerkt 15-5-2015)
  • geelbuiksijs (bijgewerkt t/m 30-5-2015)
  • treursijzen (bijgewerkt t/m 4 okt 2013)
  • dennensijs (bijgewerkt t/m 29-09-2014)
  • magellaansijs/zwartkopsijs(bijgewerkt t/m 30-5-2015)
  • baardsijs(bijgewerkt t/m 07april 2013)
  • yarrelsijs(bijgewerkt)
  • de zwarte sijs (nieuw)
  • zwartborstsijs(bijgewerkt t/m 4 okt)
  • kapoetsensijs (bijgewerkt 30-05-2015)
  • Elzensijs (bij gewerkt t/m 015-05-2015)
  • duitse kuiven (bijgewerkt 30-5-2015)
  • algemeen(bijgewerkt 07-12-2016
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Laatste commentaren
  • dennendijs (john)
        op dennensijs (bijgewerkt t/m 29-09-2014)
  • Een interessant adres?
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    joggingclubmelsen
    www.bloggen.be/jogging
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    kris
    www.bloggen.be/kris
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    jikifiti
    www.bloggen.be/jikifit
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    animaties
    www.bloggen.be/animati
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    kris
    www.bloggen.be/kris
    Mijn favorieten
  • marktplaats
  • kapaza
  • vogelmarktplaats
  • www.paulsbird.nl
  • digitale fotografie
  • Over mijzelf
    Ik ben pim bakker
    Ik ben een man en woon in in limburg (belgie) en mijn beroep is was docent HBO/manager en had een eigen organisatie bureau .
    Ik ben geboren op 19/05/1941 en ben nu dus 82 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: fotografie,tuin en vogels.
    ik ben lid van de Werkgroep Amerikaanse sijzen (WAS) KEV belgie en de BNEC en exotica.Verder studeer ik voor foto graaf
    Dropbox

    Druk op onderstaande knop om je bestand naar mij te verzenden.

    zoek je nog een leuke site over vogels kijk dan eens op www.paulsbirds.nl


    Heeft u het hoofdje conditie
    vogels al geopend
    daar staat heel veel in over
    de liefhebber
    zelf, de verschilende kooien,
     de bodembedekking en het
    kweken van een stam enz zeer
     veel Verder heb ik bij de
    five fancy een interessant maar
     moeilijk stuk geplaatst over
    kleur vererving en heb ik bij de
    dennen sijs een mooie
    zelfgemaakte foto neergezet.
    wilt u op mijn kwekerslijst
    staan geef u dan op via mijn mail
    w.bakker@telenet.be
    neem eens een kijkje op
    www.bloggen.be/slissen
    www.bloggen.be/clubbruggeonline
    deze site is bijgewerkt
    sinds 29-06-2012 en kijk ook
    eens op mijn site
    www.bloggen.be/
    pim_bakkers_fotografie

    amerikaanse sijzen
    zaadeters
    vogelwereld in de voliere
    24-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.mexicaanse roodmus pheao (bijgewerkt (30-12-2016)


    Ik heb mij laten overhalen een koppeltje te kopen omdat mijnbuurman een stelletje heeft en ik ze in de zomer hoorde zingen en dat geluid beviel mij wel vandaar de komst van deze vogels. Ik heb geen ervaring met ze maar mij is gezegd dat zij net zo gemakkelijk kweken als kanaries

    De mexicaanse roodmus is een heel aangename vogel die zowel voor de zang als voor de mooie rode kleur van de man kan gehouden worden.

    Mexicaanse roodmussen zijn eigenlijk heel gemakkelijke vogels ,wat voeding en onderhoud betreft hebben ze hetzelfde nodig als kanaries,dus als basis een goede zaadmengeling ,regelmatig eivoer en ook op de nutribird pellets zijn ze verzot.In een gezelschapsvoliére passen ze zich heel snel aan ,ze zullen zelden voor problemen  met andere bewoners zorgen en trotseren de winterkoude zonder moeite.

    Herkomst: Mexico en het zuidwesten van de Verenigde Staten

    Lengte: 13-14 cm

    Kleurslagen: wildkleur en geel en nog vele andere mutaties

    Geslachtsonderscheid
    Het verschil tussen man en pop is, zeker in de broedtijd, heel duidelijk: de pop is geheel gevlekt bruin, de man is felrood op kop, borst en buik. Buiten de broedtijd neemt de felheid af naar een vaal oranje, maar de waas blijft duidelijk aanwezig. De man zingt heel aardig in de broedperiode, daarbuiten laat hij zich nauwelijks horen.

    Sociale eigenschappen
    Een sociale vogel, die goed kan worden gehuisvest in een gemengde volière, ook als daar kleine soorten als goudbuikjes, sint helenafazantjes bij zijn. In de broedperiode kan de man andere vogels opjagen, maar dit neemt meestal geen agressief karakter aan. Het enige voorbehoud moet worden gemaakt voor andere vogels met een overheersende rode kleur in het verenkleed: daar kan een mannetje wel agressief op reageren.

    Voedsel
    Een zaadmengsel voor tropen, eventueel aangevuld met trosgierst, onkruidzaden en wilde zaden. Naast grit en maagkiezel in ieder geval wordt tijdens de kweek veel eivoer en levend voer opgenomen, zoals geknipte meelwormen. Roodvoer (eivoer, paprika in kleine hoeveelheden en dergelijke) is noodzakelijk om de man de felrode kleur te laten behouden. Zonder bijkleuring wordt de man vaal oranje.

    Huisvesting
    De vogel kan in een broedkooi of een gemengde buitenvolière worden gehouden. Belangrijk is dat er een aantal hoge takken of stokken zijn aangebracht om te overnachten. Als die er niet zijn, gaan Mexicaanse roodmussen hoog tegen het dak in het gaas hangen om te overnachten. De vogels overnachten ook bij strenge vorst meestal buiten.

    Begroeiing wordt op prijs gesteld. In een buitenvolière foerageert de Mexicaanse roodmus graag op de grond. Een rozenstruik is ideaal: de roodmus is een vogel die er heel vaak te vinden is op zoek naar bladluis. Als je de grond in de volière af en toe omspit is hij je eveneens dankbaar: hij scharrelt er wormpjes en zaden bij elkaar.

    Kweek
    De Mexicaanse roodmus bouwt een nest van kokosvezel, sisaltouw, takjes, gras en ander materiaal in een traliekastje. Het nest blijft open: de bodem wordt goed bedekt, maar dat is het wel. Een legsel bestaat uit 3 tot 6 eieren, die voornamelijk door het popje worden bebroed. Na zo’n twee weken komen de eieren één voor één uit. De jongen worden snel groot en vliegen na zestien dagen uit. Het zijn dan grijsgevlekte vogels, die op hun kop nog enkele witte donsveren hebben. Die kunnen enkele weken blijven zitten, wat ze lange tijd het beetje koddige uiterlijk geeft van oude mannetjes.
    De jongen worden nog enkele weken bijgevoerd door de ouders. Als de condities goed zijn (natuurlijke omgeving, gevarieerd voer, enz.) beginnen de jonge mannetjes na ongeveer vier maanden rood te kleuren. Als de omstandigheden minder gunstig zijn kan dit een jaar duren.
    Onder goede omstandigheden brengen Mexicaanse roodmussen in één broedseizoen nog een tweede nest groot. Het is verstandig om de jongen uit te vangen als ze zelfstandig zijn, omdat vader zijn jongen, zeker de mannen, kan gaan opjagen.

    aldus Arno Meijer voor allevogels.nl
    ik heb dit allemaal gelezen en voor u uitgewerkt. Mijn ervaringen volgen. Mijn man was niet in orde en het is mij niet gelukt een phaeo man te kopen en dus staat er nu een wildkleur op en die gaan samen splitten geven. De pop heeft haar nest gebouwd en het is nu wachten op eieren. Ze heeft 2 eieren gelegd en de jongen zijn inmiddels geringd. Volgens de boeken worden het splitvogels. Ze groeien goed en beide ouders verzorgen de jongen goed.de jongen zitten mooi in de veren en gaan einde van de week weg bij de ouders. de man zingt de hele dag s'morgens als het licht wordt begint hij al en dat gaat de hele dag door. Beide ouders hebben uitstekend voor hun jongen gezorgd. foto's van de jongen komen er aan. De tweede ronde is ook al uit het nest en bijna zelfstandig. Wat zorgen deze ouders goed voor hun jongen. 1 jong van de 1e ronde begint al te zingen. Ik moet zeggen dit zijn wel hele makkelijke vogels en kweken uitstekend net als de kanarie. de jongen zijn zelfstandig en gaan einde van de week bij ouders weg. pop zit alweer op het nest. Eigenlijk moeten ze nu stoppen met broeden. Eind juli stopt bij mij het broedseizoen. eigenaardig dat ook deze man jongen net zoals de man kanaries gaan oefenen met zingen. Mijn seizen kunnen meteen zingen als zij man zijn en trouwens ook de poppen zingen alleen minder mooi. Goed toch liggen er alweer 3 jongen in het nest waarvan ik er 2 heb geringd de kleinste komt morgen aan de beurt. En ik heb 2 jongen al verkocht. Alles is verkocht en het waren allemaal poppen. Inmiddels heb ik de wildkleur man weggedaan en is daarvoor in de plaats gekomen een pheao man erbij gekomen In het begin zong hij prachtig en dat is nu gestopt wat normaal is bij de roodmussen. Ze gaan weer zingen als ze aan het broeden zijn. Man en pop dagen elkaar regelmatig en en dat houdt in dat het wel goed zit tussen die 2. Man is ondertussen weer gaan zingen en zingt alle vogels in de tuin en in de voliere plat. Ongelooflijk wat zing die man mooi. Ze zijn nu ook een koppeltje geworden en maken aanstalten te gaan nestelen. Ze hebben intussen een nest gemaakt hadden 4 witte jongen liggen waarvan er maar 1 nu in de veren in het nest ligt. Ze zaten in een vlucht met veel kunstbomen waaronder een kesrtboom, maar het jong was erg schuw en heeft zich kapot gevlogen hoe weet ik niet heel jammer. Pop zit alweer op nest met 4 eieren afwachten maar wat het resultaat wordt.


    24-02-2010 om 00:00 geschreven door yippens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (28 Stemmen)
    Categorie:help de vogels de winter door
    >> Reageer (0)
    22-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.japanse nachtegaal (bijgewerkt 15-5-2015)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen



    De Japanse nachtegaal ook wel Chinese nachtegaal (Leiothrix lutea) is een opvallend mooi en goed zingend vogeltje behorend tot de familie van de Leiothrichidae. Oorspronkelijk komt de soort uit de Himalaya tot Zuid- China en in het zuiden tot Thailand.

    Uiterlijk
    Het is een kleurige zangvogel, het voorhoofd is geel, de keel is lichtgeel, de borst is oranje-rood en zijn snaveltje is rood. Zijn buik is olijfgroen, bovenzijde is grijs- olijfgroen De vleugels hebben een oranje band. De staart is gevorkt en glanzend zwart. De totale lengte van de Japanse nachtegaal meet van kop tot staart 15 centimeter.[2] Het is een door vele kwekers zeer geliefde vogel met een mooie zang.

    Verzorging
    Deze vogels moeten paarsgewijs gehouden worden, en kunnen ook in gevangenschap tot broeden komen. Het grootbrengen van de jongen geeft echter in gevangenschap grote problemen. Ze blijken toch bepaalde voedingsstoffen te kort te komen waardoor ze niet overleven. Het gevolg hiervan was dat na het importverbod de prijzen van de Japanse nachtegaal omhoog schoten tot wel 150-175 euro per stuk, terwijl deze vroeger, toen ze nog werden geïmporteerd een waarde hadden van 15-20 gulden. Als men ze in een buitenvolière wil houden, is een veiligheidssluis dus geen overbodige luxe.

    Het menu bestaat uit universeel zaad, milletzaad, meelwormen en groenvoer.

    Naamsverwarring
    Er bestaat een groep vogels die nachtegalen heten, er is zelfs een groep Japanse nachtegalen, maar dit zijn lijsterachtigen en delen alleen de naam en hun mooie zang. Het is een kwestie van smaak, maar sommigen denken dat de zang van echte nachtegalen het mooiste is van alle vogels.Mijn nachtegalen zijn een koppeltje geworden vliegen met strootjes in hun bek rond maar echt nestelen is dat niet. Is het vrouwtje broeds dan heeft zij in principe in een paar dagen haar nest klaar. Ze had 2 eieren in een nest liggen maar dit nestmandje was wel leeg. Ze heeft tot het einde gebroed en net toen ik had gekeken of de eieren bevrucht waren en ze uit zouden moeten komen lagen een jong en een ei met jong erin op de grond. Ik vraag mij af of ik eraf had moeten blijven. nu 10 mei lijkt het erop dat de pop weer gaat leggen. Maar de nesten zijn weer leeg geen opvulsels dus. Ik heb het nest zelf wat opgevuld en nu lijkt het erop of dat door hen wat geordend is. Ik heb wel gelezen, dat je het beste al wat sisal in het nest kunt leggen en dat de nachtegalen dan zelf verder bouwen, maar bij mij kan het ook zijn dat de man het nest steeds kapot maakt dus als de eieren weer uit het nest gehaald worden dan is hij de boosdoener. ook wordt geschreven dat het popje alleen broed, maar bij mij zie ik ze steeds wisselen. Als het vrouwtje op haar nest zit begint de man uit volle borst te zingen. De pop had 4 eieren gelegd, maar ook deze eieren waren weer uit het nest gehaald. # weken gelden werd de man ziek en stierf na 2 dagen. intussen is er een man bij gekomen en sinds een week zijn zij een koppel geworden en bouwen zij een nest. Ik ben benieuwd hoe dat gaat het nest wordt in ieder geval niet leeg gehaald bouwsels zitten er nog. Eieren stonden op uitkomen en toen de jongen uit waren gekomen lagen zij op de bodem dus die man was de boosdoener niet. Dat is waarschijnlijk de pop links en rechts gevraagd wat ik moet doen maar de antwoorden waren niet duidelijk. eerste advies was geen pinkies meer geven en het andere advies was man voordat de jongen uitkomen wegzetten maar wel zodanig dat de pop hem kan zien en dan na 10 dagen terugplaatsen. Ga ik toch maar niet doen ik laat ze nu helemaal met rust en dan maar zien wat er gebeurt. Doet ze het weer dan gaat ze weg en koop ik een andere jonge pop of een kweek moeder. toen het eindelijk zover was dat er jongen moesten zijn heb ik vlug een blik geworpen net hun nest en zag in ieder geval 1 jonge met de bek naar boven liggen. Ik heb maar kort gekeken. Op de 5e dag heb ik ringen gepakt om te ringen geen idee hoeveel erin lagen. Ik zag de ouders wel steeds met wat wurpjes gegaan de bosjes in dus dat er jongen waren moest een feit zijn. Ik neem als ik ga ringen altijd een nestje mee waar ik de jongen indoe. Bij het nest gekomen zag ik maar liefst 4 stevige jongen liggen. En de ouders maar lawaai maken die vonden er nietsaan dat ik aan hun jongen zat. ik heb er 3 kunnen ringen en dat ging al niet eenvoudig zo stevig waren de poten al 1 jong heb ik niet geringd die was nog iets te klein en ik dacht ach wat maakt het uit 1 niet geringde. De ringen heb in afgeplakt. binnen kort hoop ik een foto te kunnen maken. De jongen zijn vandaag nest uitgevlogen er zitten 4 jongen in de bosjes.

    van die 4 zijn er 2 over die zelfstandig zijn de pop zat alweer op het nest maar toen ik de jongen weghaalde stopte ze met broeden nu zit zij weer op het nest en volgende week dinsdag moeten de eieren uitkomen. Met de jongen gaat het prima plonzen regelmatig in bad. Ik weet alleen niet wat het wordt man of pop. Nu maken ze samen het geluid van een pop en zitten samen in een nestkastje en doen daar zelfs wat takjes in alsof zij willen nestelen. Voordeel hiervan is dat zij volgend jaar ook en een nestkastje kunnen broeden. Ze krijgen van mij buffalo's pinkies en insecten patee. Af en toe een witte meelworm ze pakken die bijna uit mijn hand.
    de 2 jongen waren poppen 1 ervan heb ik geruild net een kennis die meerdere jongen had en dus ook een man die nu samen met mijn jonge pop zit. ik vraag mij nu af of ik beide koppels kan houden ik heb ergens gelezen dat dat niet zou kunnen en de koppels dan niet gaan broeden dus moet ik nog gaan uitzoeken of dat waar is. De jonge man zingt de hele dag schitterend om te horen maar ook wel erg hard veel harder dan mijn eigen man. Verder zijn beide jonge vogels schitterend van kleur. Overigens heb ik gelezen, dat het uit het nest gooien van jongen bij dit soort veel plaats vindt en dat de oorzaak voornamelijk ligt aan de voeding die zij krijgen tijdens het broeden. Als de pop nog op de eieren zit moet u alleen maar insecten pate geven en geen wormen,zoals meel en buffalo's enz daar worden ze te opgewonden van en gooien dan het nest leeg om opnieuw te beginnen en beide ouders doen dat. Verder valt te vermelden dat de mannen ongelooflijk goed zingen een lust voor het oor. alleen hebben ze concurrentie gekregen van de roodmus en de tuinfluiter. Beide koppels zijn op het moment dat zijn nestkorfjes kregen gaan nestelen en het ouder paar heeft al 2 eieren liggen. En ook dit jaar weer verkiezen zij de nestkorfjes die ik in de kunst dennen heb gehangen. Deze dennen zijn dennenbomen die ik voor een prikkie heb gekocht na de kerst. Grappige is ook dat de mannen beter zijn gaan zingen nu zij als concurrent de tuinfluiter man hebben die de gehele dag zingt. Eerste broed is op niets uitgelopen toen de jongen uit het ei kropen gaf de pop de brui er aan. Nu de 15e moeten er weer eieren uitkomen en is het afwachten wat het ouderpaar doet. Wat is het kweken van nachtegalen toch moeilijk. De jongen het 2e koppel doen nog steeds niets hebben wel al lang geleden een nest gemaakt maar daar blijft het bij de man zingt van s"morgens vroeg tot in de late avond ze zingen mij in de morgen om 0530 uur wakker zo luid zingt de man, Zijn zang is ook anders dan ik gewend ben. De pop krijst ook wat af dus denk ik dat zij ondanks dat zij een koppel lijken niet echt een paartje zijn en zo hard zingen omdat zij hopen op een andere partner. We wachten af. Jongen hebben het nest verlaten en groeien goed, maar ik blijf voorzichtig want het kan zo mis gaan. Pop heeft alweer een nest klaar en zag ik paren dus zijn er alweer nieuwe eieren op komst. Nu voeren de 2 ouders nog straks als de pop zit te broeden voert alleen de man nog. Alles moet wel in alle rust verlopen anders gaat het fout. Als ik het gras moet maaien moet ik dat op het juiste moment doen anders verlaat de pop het nest en stopt met broeden. Het andere koppel doet nog steeds niets de man vliegt af en toe met wat nestmateriaal rond maar daar blijft het bij.

    22-02-2010 om 00:00 geschreven door yippens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (35 Stemmen)
    Categorie:help de vogels de winter door
    >> Reageer (0)
    19-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.geelbuiksijs (bijgewerkt t/m 30-5-2015)
     



    De lengte van de geelbuiksijs bedraagt 10 – 11,50 cm. Hij is daarmee iets groter dan de kapoetsensijs en de yarrelsijs doch kleiner dan bijvoorbeeld de zwarte sijs.
    Man en pop zijn duidelijk van elkaar te onderscheiden.
    De kleuren bij jonge vogels zijn vrij gelijkaardig aan deze van de pop. Zwarte stippen op de kop kort na het uitvliegen, wijzen er op dat het om een man gaat. De geelbuiksijs heeft zoals bij de meeste sijzen een melodieus lied, aangenaam om horen doch niet erg gevarieerd. Het is een rustige vogel De geelbuiksijs komt voor in het noordelijke en centrale gedeelte van Zuid-Amerika. In bepaalde streken is hij vrij talrijk aanwezig. Door de in het verleden extreem hoge vogelvangst, is deze sijs in welbepaalde gebieden echter vrij schaars geworden.
    Je vindt deze tropische sijs terug aan de randen van wouden, op open plekken in wouden en op weidelandschappen, merendeel gelegen tussen 1400m en 2000m. Je vindt ze in paren of in kleine groepen tot 30 vogels. Af en toe zijn ze in het gezelschap van de zwarte sijs terug te vinden. De geelbuiksijs zal er zich tegoed doen aan allerlei zaden te vinden in planten, bomen en struiken.
    De geelbuiksijs is geen trekvogel. Hij is vrij plaatsgebonden. Dit betekent niet dat hij zijn woongebied occasioneel niet kan verplaatsen naar een andere nabijgelegen locatie waar bijvoorbeeld het voedselaanbod groter is.
     Ik had tot voor kort een koppeltje in mijn voliere zitten, maar was toch bang dat zij de winter niet door zouden komen. Het was een rustige tamme vogel. Ik vond de man slimmer dan de pop. Ik gaf ze het sijzenvoer dat je kunt krijgen in de meer grote dierenwinkels en daar doe ik wat kiemzaad bij. Wat dennenzaad en distelzaad. Ik ga in het voorjaar weer proberen een koppeltje te bemachtigen. Ik kan een koppel van 2008 krijgen van Jo Evers te Weert. Ga weer eens kijken of het lukt. Ze zijn intussen is 09 augustus gearriveerd. Hebben een aantal dagen in de kweekkooi gezeten. En zitten nu in de voliere en doen het goed. Na 3 weken kan ik pas zeggen of zij geacclimatiseerd zijn. Probeelm is dat Jo schitterende kerngezonde vogels heeft maar die zitten allemaal in kweekkooien en binnen. Bij mij gaan ze naar buiten en dat is natuurlijk een groot verschil dus maar duimen dat het goed gaat. De foto's boven zijn van de nieuwkomers gemaakt.Tot nu toe gaat het goed met dit koppel. Popje is begonnen een nest te bouwen zal wel niets worden maar het betekent wel dat zij het naar hun zin hebben. Pop heeft inmiddels 4 eieren gelegd en zit te broeden, dat is wel wat aan de late kant maar ik waag het erop en dan maar hopen dat de nachten niet te koud worden.
    Voor zover ik nu kan zien zijn de eieren onbevrucht

    Vandaag zaterdag 21 januari er een nieuwe man bij .Hij is van 2012  jong dus. Eigenlijk is het wat koud voor hem in mijn voliere, maar ik heb boxen gemaakt die tochtvrij zijn en dicht dus zitten ze daar beschut en dan kan het wel in een koude omgeving. Met mijn buurvrouw die ook vogels heeft heb ik afgesproken dat zij bij haar naar binnen kunnen als het te koud wordt. Ze zitten bij haar binnen ongeveer 10 graden boven nul en zij doen het goed. Vrouwtje ademt nog steeds een beetje zwaar maar ze kunnen het goed met elkaar vinden over een week of 3 komen ze als het weer het toelaat terug op hun honk. Nu 1 april 2013 zitten ze samen in een kweekbox. Er zitten koude nachten tussen momenteel maar zij kunnen er goed tegen. Pop zit er goed bij ademt goed. Man zingt de hele dag. Interesse om de nestelen is er gelukkig nog niet gezien het koude weer. 24 april 2013 heeft de pop een nest gemaakt maar zit nog niet op eieren. Zou heeeeeel leuk zijn als ik van hen jongen zou krijgen. Pop zit op 4 eieren en voorzover ik het heb kunnen zien is er in ieder geval 1 ei bevrucht. Eieren komen rond 12 mei uit.Ik heb de eieren goed bekeken zij zijn bevrucht. Er zijn tot nu toe 2 eieren uitgekomen maar 1 jong is nog in leven. Ik heb de man weg moeten zetten omdat hij en de pop begonnen te vechten. Nu voert de pop alleen het jong als de andere eieren morgen en vrijdag niet uitkomen haal ik ze weg en dan maar hopen daty dat ene jong groot wordt gebracht na 6 dagen als het ringen gedaan is probeer ik de man er weer bij te zetten. Er is nog een koppel geelbuiken uit 2011 bijgekomen. Ze komen bij claudio v.d. Rijt uit Gemert maar ik heb al weer spijt van het feit dat ik ze gekocht heb. Ze zitten beiden regelmatig met de kop in de veren. Popje ziet er slecht uit erg in de rui vind ik raar op dit tijdstip. Nu 1 juni 2012 kreeg ik een mailtje van Claudio dat hij nog een pop heeft zitten en die mag ik voor niets komen halen. Ik heb voorgesteld de jongen te delen. Kijk zo kan het ook.Mijn koppeltje ziet er veeeeeeel mooier uit. Overmorgen ga ik het jong ringen dan zie ik het voor het eerst na zijn haar geboorte en kan ik zien of het goed gegroeid is.Ik heb de man in de grote ruimte van de voliere losgelaten en het bovenste deurtje van zijn hok waarin de pop zit opengelaten. En ja hoor binnen zeer korte tijd zat hij en binnen daarna weer buiten. Misschien gaat het zo wel goed. Jong is geringd maar of hij blijft leven????? vaak zie dat zo'n eenling sterft van eenzaamheid. Hij is nu 6 dagen oud na de 8e dag heb je meer zekerheid veel ongezonde jongen sterven op de 7e dag. Jong is doodgegaan het zit niet mee. Oude pop is weer een nest aan het maken. Ze zit (2 juni) weer op 3 eieren ik ga eind volgende week kijken of de eieren bevrucht zijn en dan maar hopen dat ze meer dan 1 jong straks heeft liggen.Er is weer maar 1 ei bevrucht en dat ei heb ik onder de zwartborstsijs gelegd omdat haar man steeds onbevruchte eieren geeft terwijl ik ze goed heb zien paren. Pop van het andere koppeltje is gestorven. Heeeeeeel jammer . Maar lees 15 juni heb ik van Claudio een andere pop van 2011 gekregen. De man reageerde zeer opgewonden toen ik de pop in zijn kweekbox zette. Klikt goed tussen deze 2. De oudste pop en haar man heb ik uit hun kweekbox gelaten en wat zie ik de pop wil ineens gaan nestelen in een kastje dat in het open gedeelte hangt wat mij veel onrustiger lijkt dan de kweekbox. vreemd. Oude pop zit er ineens dik bij met de kop in de veren (24 juni). Ik denk dat ik maar ga stoppen met dit soort ze zijn en met name de poppen zijn te gevoelig voor ziekten in een buitenvoliere. De oude pop heeft weer een nest gemaakt en zit er regelmatig op dus zullen er wel eieren komen 27 juni. Het andere koppel is in de rui dus dat zijn late jongen 2011 geweest. Ik denk dat die niet meer gaan broeden. 08 juli oude pop 2007 heeft weer een ei gelegd kijken of er nu wel een jong groot te brengen is. Ze zit op 3 eieren waarvan er volgens mij 2 bevrucht zijn ik zit erover na te denken of ik ze niet over kan leggen misschien bij de dennensijs als daarvan de eieren niet allemaal bevrucht zijn. Alle eieren waren bevrucht en nu maar afwachten wat eruit gaat komen moet een dezer dagen plaats gaan vinden (22 juli)
    en ook is vandaag lees 22 juli het andere koppeltje begonnen met het maken van een nest. Nou dat zou nog net kunnen. Spannend als zij gaan broeden want dan heb je meer kans op jongen dan bij het oude koppeltje waarvan de pop eigenlijk al bejaard is. Tot nu toe heeft het oudere koppel 2 jongen van 3 dagen liggen rond vrijdag ga ik ze ringen en tot nu toe groeien ze goed en worden goed gevoerd. Maaaaaar het is afwachten hoe het verder loopt. Het andere koppeltje zie ik niet verder bouwen aan hun nest het lijkt wel of zij met de bouwvakantie zijn hahaha. Tja en toen sloeg de hitte toe 1 jong al dood en het andere lijkt het ook niet te gaan redden. Hier kan ik zo van balen maar ja wat doe je eraan niets toch. Andere koppeltje had 4 eieren in het nest allemaal onbevrucht wat is er toch aan de hand dit jaar dat ik zoveel onbevruchte eieren heb Ik vermoed dat het te druk is. Ik heb nu beide geelbuiksijs koppel in een kweekbox gezet omdat ze weer willen gaan nestelen en de mannen elkaar dan niet kunnen lastig vallen. Beide poppen zitten op hun nest en hebben eieren gelegd toch ga ik 1 koppel verkopen gezien het feit dat zij in de winter niet naar binnen kunnen. Van de oude pop zijn 2 eieren bevrucht en die heb ik overgelegd onder de pop van de baardsijzen omdat zij voor de 3e keer onbevruchte eieren heeft gelegd ik kijk of zij de jongen die eventueel uit de eieren van de geelbuiksijs komen kan groot brengen. Het andere koppel wordt waarschijnlijk na 3 september opgehaald de man die ze wil hebben heeft mij gevraagd ze te willen reserveren. Van het groot brengen van jongen is dus niet veel terecht gekomen. De pop van 2007 heeft veel onbevruchte eieren gelegd. Ze is nu in de rui en zit regelmatig met haar kop in de veren. ik denk niet dat zij volgend jaar haalt en vraag mij af of ik een pop zal gaan kopen of de man verkopen. Gezien het risico van de winter en dit soort vogels weet ik nog niet wat ik doe. Eerst maar de rui afwachten. Laatste koppel is ook verkocht en ik denk niet dat ik in het voorjaar er weer mee start. Ik mis ze wel het zijn hele rustige gezellige vogels en de man zingt mooi. Misschien koop ik in het voorjaar een reserve koppeltje. Er is weer een koppeltje bijgekomen van Jo Evers hier uit de buurt. Hij had genoeg jongen gekweekt en ik kon het koppel kopen. Heb ik gedaan en zij zitten nu op eieren. De eieren moeten a.s. woensdag uitkomen. ik ben benieuwd De eieren waren allemaal onbevrucht. Koppel is nu bijna door de rui en ik ga ze proberen door de winter te krijgen. Dat is prima gelukt ze zijn dus winterhard en zitten nu te broeden zal mij benieuwen hoe dat gaat. Ze hebben ondertussen 3 jongen en ik heb ze vandaag 30e geringd. Verder had ik 1 ei van de kapoetsen liggen die heb ik erbij gelegd en daaruit is 1 jong gekropen. Ouders zorgen goed voor de jongen.

    19-02-2010 om 00:00 geschreven door yippens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (30 Stemmen)
    Categorie:help de vogels de winter door
    >> Reageer (0)
    18-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.treursijzen (bijgewerkt t/m 4 okt 2013)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    De treursijs



    Wetenschappelijk : Carduelis tristis.
    Een eigenaardige naam voor een vogel die in de natuur steeds opgewekt en vrolijk de dagen doorbrengt. De treursijs is een algemene verschijning in de Nieuwe-Wereld. Vanaf de Canadese provincie Alberta tot in Mexico kan deze vogel paarsgewijs of in groepjes vrijwel het gehele jaar door waargenomen worden.
    Buiten de nominaatvorm C. t. tristis die onder meer voorkomt in Ontario, Colorado en Texas worden er nog drie rassen beschreven die vooral verschillen tonen in kleurdiepte en/of grootte.
    Deze rassen zijn:
                                o C. t. jewetti: komt voor in Britisch Colombia en Oregon;
                                o C.t. pailida: leeft in Britisch Colombia, Alberta, Ontario en Nebraska;
                                o C.t. salicamans: wordt teruggevonden in California en Mexico.
    Alleen de twee noordelijke rassen trekken bij strenge winters of bij voedseltekort zuidwaarts, echter nooit verder dan ongeveer 500 km van het broedgebied vandaan.
    De mannelijke exemplaren veranderen aan het eind van de zomer hun goudgeel pakje voor een meer bescheiden bruingroene kleur. Ze zijn echter nog steeds van de popjes te onderscheiden door het dieper zwart en het helderder wit in de vleugels en ook de goudgele kleur is nog miniem aanwezig in de nek en aan de kop. Het moet voor de waarnemer echter vrij moeilijk zijn om een groepje treursijzen op het geslacht te herkennen daar er dan ook jonge exemplaren bij aanwezig zijn.
    Mede door de soms langdurige winters valt het broedseizoen van de in Canada en in de noordelijke staten van de U.S.A. levende treursijzen vrij laat. Er wordt dan ook maar één broedsel per seizoen grootgebracht. Het kunstig nestje wordt gemaakt in bomen of struiken die her en der in het landschap zijn ingeplant. Ook in parken en dergelijke kunnen broedende treursijzen aangetroffen worden. Nooit zult u ze echter zien nestelen in bossen of wouden. Het nest dat op een hoogte van 2 tot 5 meter wordt gebouwd bestaat uit allerlei fijne materialen zoals plantenwortels, fijn gras en pluisjes van distels. De nestkom is soms zo dicht geweven dat na een regenbui het water er gewoon blijft instaan. Alleen de pop bebroedt de 4 tot 6 eieren die na 14 dagen uitkomen. jonge treursijsjes worden gevoed met kleine insecten en half voorverteerd distelzaad.



    De zang van de treursijs is zeer melodieus en de man verschuilt zich niet tijdens het voordragen ervan. Meestal zit hij zelfs goed zichtbaar ergens in de top van een boom. De vlucht is snel golvend en onvoorspelbaar.
    Zonnebloempitten vormen het hoofdbestanddeel op de voedertafels.
    In eerste instantie werd deze prachtige sijs maar weinig gekweekt in Europa. Mede door een uitvoerverbod in Canada en Amerika. Maar de laatste jaren is deze sijs meer en meer gekweekt en ook in de buitenvoliere. Zoals bij vele amerikaanse sijzen zijn de poppen minder sterk dan de mannen en zijn de mannen dus gemakkelijker te krijgen. Jammer dat de vogels nog steeds duur zijn. Zeker nu de winters bij ons langer gaan duren zullen ook onze treursijzen maar tot 1 nest komen en dan maar hopen dat er 4 jongen groot gebracht worden.(ik heb het over kweken in een buitenvoliere).Zoals u op de foto's kunt zien is de man in de winter duidelijk herkenbaar en anders dan de pop. Hij heeft meer zwart op de vlerken en op de kop. Ze moeten nog erg wennen aan mijn grote voliere en vooral de pop zit wat dik vind ik maar het is ook alweer behoorlijk koud. Wouter heeft mij verzekerd dat ze hard zijn en prima tegen de koude kunnen en in de zomer worden ze fel geel. Geler dan andere soorten treursijzen. Ik heb ze laten wennen in een broedkooi die in de voliere hangt. Na enkele dagen heb ik de kooi opengezet en mochten ze naar buiten de man was de eerste daarna volgde de pop. De andere sijzen gingen heel nieuwschierig zoals ze zijn de broedkooi binnen die eigenlijk tot het broedseizoen gesloten is. Weer enkele dagen later zondag dus zag ik de man als eerste de broedkooi weer ingaan om wat te eten en te drinken en daarna volgde de pop. Dus dat zit wel snor ze weten eten en drinken te vinden en dat laat ik zo een week en dan moeten ze hun eten en drinken in de voliere net als alle andere vogels vinden. Nu 27 dec 2010 kan ik stellen dat de treursijs goed gewend is en een hele leuke tamme rustige vogel is. Zijn tjilp is helder als ik op het terras kom om naar de voliere toe te lopen hoor ik hem en haar duidelijk tjilpen. Dat geluid is anders dan mijn andere amerikanen. De treursijs vliegt ook anders hij vladdert meer het is een soort zweefvliegtuig die af en toe met zijn wieken klappert. Ik vind hem anders vliegen dan de andere amerikaanse sijzen. Hij is ook wat logger in de lucht. Verder is het bij mij een hele rustige vogel. De man begint geler te worden ik zal een foto van hem maken (19 maart 2011).
    Man en pop zijn geler aan het worden.




    31 mei Pop vliegt met wat nestmateriaal rond.
    We zijn een maand verder maar ze hebben nog steeds niets gedaan jammer
    man nu 24 juli 11 augustus nog steeds niets. Man en pop kijken eigenlijk niet meer naar elkaar om. Ik hoor bij anderen dat zij regelmatig wel 6 eieren leggen en dan kun je er 3 onder de kanaries leggen of zelfs allemaal en dan nog een nest laten maken. Dan kun je er heel wat kweken. Ik denk toch dat het voor deze beesten te druk is in mijn voliere. Kijken volgend jaar als ik kweekboxen heb gemaakt of zij dan wel willen kweken. Ga er denk ik nog 1 koppeltje bij halen.(al vast sparen voor zo'n koppel ze zijn niet goedkoop)Man en pop kijken niet meer naar elkaar om wordt dus niets meer maar zien hoe dat volgend jaar gaat.
    Het jaar 2012 is nat en zacht begonnen. Man en pop zien er goed uit dus nu maar hopen dat zij in mei gaan nestelen. Man moet nu volwassen zijn. Je kunt wel aan ze zien dat zij wat met elkaar hebben. Pop vliegt veel achter de man aan. Zij zit veel binnen in een van de open boxen.1 april pop is door de rui heen en is wat geler geworden de man is nu prachtig geel met zijn zwarte pet op. Hij zingt mooi en toch heel anders dan de rest van mijn sijzen. Echt meer dat van de zang van een putter. man en pop zitten in een grote kweekbox met een koppel zwartkopsijzen, Ik zie ze regelmatig vrijen met elkaar, maar ze hebben de tijd tot eind mei. Ik doe wat watten in hun kweekbox, want ik heb gehoord dat zij dat graag als nestmateriaal gebruiken. Ze zijn nog steeds niet aan het nestelen slepen wel met materiaal maar daar blijft het bij(2 juni) 7 juni 2012 pop verdwijnt steeds in het groen zou ze aan het nestelen zijn we zullen zien. 15 juni Ik zie de pop alleen maar met nestmateriaal in het groen verdwijnen dus is zij druk een nest aan het maken het zal mij benieuwen wanneer zij gaat broeden. 27 juni pop heeft een plek in de buitenvoliere gevonden en is een nest aan het bouwen in houd mijn hart vast als dat maar goed gaat. Maar als ik daar een nest hang dan zoekt zij weer naar een andere plek dus laat ik haar maar. Ze heeft nu 30 juni een nest gemaakt tussen het groen ziet er allemaal niet zo soliede uit dus afwachten maar wanneer de eieren komen en dan na een week een gevlochten nestje er onder zien te krijgen. Gemakkelijk is anders. Pop heeft eieren voor haar geld gekozen en een nest gemaakt in een nestkastje dat buiten hangt nu de eieren nog.


    treursijs op haar nest 08 juli alleen nog geen eieren
    Inmiddels heeft zij 4 eieren gelegd. Ik heb de eerste drie voorzien van een rode stip zodat ik als ik straks eieren wil overleggen ik weet welke het eerst gelegd zijn. Al de eieren zijn bevrucht en moeten einde van de week van 22 juli uitkomen. Ik denk dat ik er 2 ga overleggen bij de dennensijs of bij de kanarie. Nou dat overleggen kan ik vergeten. De jonge die uit de eieren zijn gekomen zijn tijdens de hitte doodgegeaan Al mijn blijheid over de jongen en de eieren in een paar dagen vervlogen. balen en nog eens balen. Ik heb met een treursijs kweker gesproken over mijn koppel en hij beweert dat het komt omdat de treursijs niet alleen in een kweekbox broedt. Zij moeten per se alleen zitten en dat kan bij mij niet dus denk ik dat ik ze ga ruilen tegen mex.sijzen als dat lukt.e zijn verkocht.



    terwijl de pop aan het broeden is zit de man te zonnen
    Frans Hakvoort stuurde mij het volgende over zijn treursijzen
    Wat betreft de treursijzen.
    Afgelopen jaar ben ik begonnen met 2 koppels treuren.
    Het eerste koppel begon redelijk vroeg voor en treursijs, maar hier heb ik
    enkele nesten onbevruchte eieren van gehad.
    De man die hier bij zat was geringd met een oude ring, maar de kweker
    verzekerde mij ervan dat het een jonge vogel was maar dat zijn ringen op
    waren.
    Uit de resultaten bleek volgens mij het tegendeel en was het wel zeker een
    oude man.
    Later in het kweekseizoen kon ik een man van iemand lenen en gelukkig deden
    ze nog een ronde.
    Van de 4 eieren waren er nu 2 bevrucht en hier heb ik een jong van over
    gehouden.
    Dit koppel zat gehuisvest in een ren van 1 meter breed, 1.5 meter diep en 2
    meter hoog.

    Het tweede koppel treuren had ik in een van mijn kweekkooien gedaan, deze
    zijn 120 cm breed, 80 cm diep en iets van 60 cm hoog.
    Dit koppel begon wel later zoals gewend bij de treursijzen.
    Het eerste nest kwamen er 3 van de 4 eieren uit heb deze jongen hebben
    allemaal de rui goed doorgebracht.
    Het tweede nest ging helaas niet zo goed, deze 4 jongen gingen eigenlijk een
    voor een dood, later bleek bloedluis de oorzaak hiervan.

    Totaal heb ik nu 4 jonge vogels zitten een nog 3 overjarige vogels.
    Het is de bedoeling dat ik er nog een onverwant koppel bij haal en dan
    volgend jaar met 4 koppels ga kweken.
    Deze ga ik dan allemaal ik een kweekkooi plaatsen en niet meer in een ren.
    In een kweekkooi heb je naar mijn mening toch iets beter het overzicht over
    de vogels.

    Ik hang de metalen nestjes aan de tralies aan de voorkant en hiervoor hang
    ik wat kunstgroen zodat ze iets beschutting hebben.

    Het is voor mij dus ook nog allemaal redelijk nieuw en iedere keer leren we
    wat meer over deze vogels.
    Mij valt op dat het een leuke beweeglijke vogel is die wat zwiert al hij vliegt dat doen mijn andere sijzen niet.
    Het zijn sociale vogels en tjilpen uit volle borst en ook zij zitten heel veel in het open gedeelte van de voliere waarin nu volop sneeuw ligt, waarin ze zitten te pikken. Ze zijn dus al heel goed aangepast en zoals het er nu uit ziet gaat alles ondanks de behoorlijke kou goed.
    Aanvullend materiaal (is mij via email toegezonden alleen stond er niet bij door wie)

    De treursijs is een charmante, levendige vogel die uiterlijk wat lijkt op onze elzensijs (ben ik het niet mee eens), maar die wat levenswijze en zang betreft meer lijkt op onze Europese distelvink of putter. Het is een vogel die voorkomt van Canada in het noorden tot in het zuiden van de Verenigde Staten tot zelfs in Mexico. Het is dan ook niet verwonderlijk dat men daar spreekt over "The American Goldfinch".  Een bijzonder kenmerk van deze vogel is dat hij tweemaal per jaar een rui doormaakt.  Op het einde van de herfst verliest hij echter stilaan zijn felle, gele kleuren en gaat meer op de pop lijken.  Toch is hij nog van de pop te onderscheiden door het fellere zwart in de vleugels en de nog heldere gekleurde witte vleugeltekeningen. Oudere mannen behouden ook iets meer geel dan jongere exemplaren.  
    De treursijs is een late kweker. Pas in juni is de voorjaarsrui ten einde en komen ze in broedstemming. De snavel is dan verkleurd van grijsachtig naar fel geeloranje en de man is terug diepgeel.  Ook de pop heeft nu meer geel op de borst en ook haar snavel is geeloranje geworden. De man kan nu af en toe de pop fel najagen.  Hij laat ook voortdurend zijn distelvinkachtige zang horen en zet de zwarte kuif op zijn voorhoofd recht.  De pop begint met nestmateriaal rond te dragen en zal stilaan uitkijken naar een geschikte nestelplaats.  In mijn volière hebben ze de beschikking over de zogenaamde harzernestkastjes met tralies, gecamoufleerd met groene kunstofdoek, zoals ik die ook voor mijn putters gebruik. Hierin bevestig ik een kunstnestje van cocosvezel.  De treursijs heeft een voorkeur voor wit nestmateriaal (fijne witte vezels gemengd met watten), zoals dat ook voor de putters in de handel aangeboden wordt.  De pop maakt er een kunstig, klein nestje van met een diameter van zeven tot negen centimeter.  Gewoonlijk bestaat een legsel uit vijf eieren, maar het kunnen er ook vier of zes zijn. In tegenstelling tot de eieren van de putter komen er geen vlekken of streepjes voor op de eieren, maar zijn ze meer bleek lichtblauw van kleur.  De pop broedt alleen. Ik heb het koppel toen der tijd verkocht maar denk erover na nog een koppel te kopen. Nu heb ik de buitenvoliere voor en boven dicht gemaakt en zou het koppel buiten kunnen broeden. Dab hoeven ze niet in een kweekbox en kunnen kijken wanneer ze willen nestelen dat is meestal eind mei.
     

    18-02-2010 om 00:00 geschreven door yippens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (25 Stemmen)
    Categorie:help de vogels de winter door
    >> Reageer (0)
    17-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dennensijs (bijgewerkt t/m 29-09-2014)


    man van 2013 

    De Dennensijs komt voor in het zuiden van Alaska, Canada, USA en Centraal Mexico.
    In berggebieden tot 4000
    m hoogte. Ze komen hoofdzakelijk voor in dennenbossen op
    berghellingen, maar ook op de toendra’s van het
    Noorden. In het zuiden ook in
    dennenbossen en in tuinen, plantages, bosranden, naast bewoning en
    cultuurgronden.
    De dennensijzen worden gezien in grote vluchten, maar ook in
    het gezelschap van Treursijzen.

    Ik heb de ouders eind november 2010 gekocht bij John Verhiel te Kerkrade. Veel later echter heb ik gehoord dat John een handelaar is en niet te vertrouwen zou zijn. Goed kan wel waar zijn, maar de vogels die ik heb gekocht zijn prima in orde.De vogels zijn al aardig gewend. Weten eten en drinken al te vinden hetgeen betekent dat het slimme vogels zijn. Ze lijken wat op de jonge elzensijzen maar dan dieper van kleur en ze zouden zingen als de elzensijs (is mij verteld hoor) ik heb ze zelf nog niet horen zingen. Popje heeft wel een wat kaalgepikte kop, maar ik ga ervan uit dat dat wel weer normaal wordt. Verder ben ik benieuwd hoe ze het doen in de open buitenvoliere die in verbinding staat met het winter gesloten gedeelte. Mijn eerste reactie over de dennensijs is heel positief. Het zijn levendige vogels hebben een heldere tjilp en ze zoeken elkaar steeds op wat erop wijst dat zij al een koppeltje aan het vormen zijn. Ze hebben het erg naar hun zin in mijn voliere en zowel de andere sijzen als de vogels zelf verdragen elkaar. Ik moet zeggen zij passen uitstekend in deze ruimte en kunnen zo te zien uitstekend tegen het klimaat. Tja en nu gaat het koud worden dus maar zien hoe dat gaat. Ik doe het luik naar de buitenvoliere niet dicht ze moeten er maar tegen kunnen en als ze het koud vinden gaan ze wel binnen zitten. ! van de 2 doet dat niet en slaapt ondanks de kou buiten.Ik las laatst in een artikel over treursijzen en dennensijzen dat die twee elkaar in het wild niet goed zouden verdragen. Afgelopen begin december 2010 op vrijdag is er een koppel treursijzen bijgekomen om de vogels in mijn voliere te versterken het zal mij dus benieuwen hoe dat gaat en of dat wat in het wild geconstateerd is ook in de voliere geldt. Ze zitten nu al 3 weken bijelkaar de treursijzen en de dennensijs dat gaat uitstekend zijn beiden verdraagzame sociale vogels. Een van de dennensijzen slaapt altijd in het buitenstuk onder het doek dat als een soort dak dient op een tak ook nu het zo koud is dat verbaast mij. Ze of hij zal weten wat goed voor hem/haar is.     

    19 maart 2011: ze zijn een koppeltje geworden en bekken steeds met elkaar en slepen al met wat takjes. Ik heb omdat meerderen van mijn vogels dat aan het doen zijn en de neiging hebben in het kunstgroen te willen gaan nestelen, maar een aantal nestkastjes opgehangen. Ze hebben een nest gemaakt en het zal mij niet verwonderen als er een dezer dagen een ei in het nest ligt. Nu kun je zien dat de man wat dikker voller is dan de pop. En ik moet zeggen de zang van de man is hetzelfde als de zang van de elzensijs man alleen is deze man minder jagerig dan de elzensijs man die konstant achter zijn pop aan jaagt. op 12 april 2011 kreeg ik de schrik van mijn leven. Ik zag ineens de pop niet meer. Niet getreurd dacht ik even in het nestkastje kijken waar zij haar nest aan het maken was. Niets echter in dat kastje. Overal gekeken maar geen pop te zien of te vinden. na nog een keer een ronde gemaakt te hebben keek ik alle nestkastjes na en tot mijn grote verbazing zag ik haar in een ander nest kastje zitten. Wat bleek, en dat wist ik niet zij had een tweede nest gemaaakt en daarin haar 1e ei gelegd. Een pak van mijn hart moet ik zeggen. Goed dus nu haar maar met rust laten en kijken wanneer het echte broeden begint.

    Eieren moeten rond 27 april 2011 uitkomen. 25 april 2011 eerste jongen 2 stuks zag ik toen het popje even haar nest verliet liggen. Mannetje komt popje regelmatig eten brengen dus dat zit wel goed. Zaterdag zouden de jongen als alles goed gaat geringd moeten worden. Wordt dus een spannende tijd. Naast pop op nest geeft man pop te eten die op haar jongen zit. Hij doet dat heel veel en goed.
    De jongen zijn geringd. Ene jong ging het nog maar net en was gemakkelijk te ringen maar ooooohhhh wat een kleine ringen die 2.3 ringen heeft u dat ook ik ben als de dood dat ik een teen uittrek het is allemaal zo broos. Binnenkort ga ik een foto van de jongen maken. Nu eerst de volgende dagen afwachten, want vaak zie je dat de ouders na 7 - 8 dagen ineens stoppen met voeren ik heb het jong geringd maar vond het er klein ondervoed uitzien heb haar over legd bij de jongen van de zwartkopsijs en wat zie ik het vraagt onmiddellijk om eten ze gedijen beter met andere jongen om zich heen.(04 juli)
    jonge dennensijzen 7 dagen oud je kunt de kroppen vol met voer zien zitten.
    Het valt mij op dat vooral de man de jongen voert. Popje doet dat ook wel maar de man het meest.

    mutatie jong
    jongen 4 mei 2011. Ene jong lijkt grijs te worden de andere donker zal mij benieuwen. Ze worden goed gevoerd. Man is zeer actief naar zijn jongen toe.

    jong zie onder heb ik soms een mutatie gekweekt??? wordt dit een isabel dennensijs? Het andere jong is gewoon donker gekleurd.

    15 mei pop heeft 2e nest gemaakt eerst deed ze dat in het buitenstuk, maar toen ik dat verwijderd had heeft zij een nest binnen gemaakt en gaat binnen kort een ei leggen. Het is een torenhoog nest je ziet haar haast niet zitten. Ze heeft 4 eieren gelegd. Van die 4 eieren zijn er 3 uitgekomen. Er ligt nog maar 1 jong in het nest en die is 3 juni geringd 
    ong boven is uit 2e ronde. Is goed gegroeid en gaat einde van de week uitvliegen( 13 juni) 15 juni jong is uitgevlogen en vliegt al prima en zat onmiddellijk in het buitenstuk. Als ik hem kwa kleur vergelijk met de n2 anderen dan moet ik concluderen dat de 2 eersten mutaties zijn. De vraag is nu is de vader wel de verwekker geweeest van deze 2 jongen. Ik zal het wel te horen krijgen via een dna test. Dat ga ik doen als alle jongen zelfstandig zijn en er niet meer gebroed wordt.

    Genotypisch is een dennensijs niets anders dan een zwarte vogel waarbij de eumelanine niet zo ver is geoxideerd. In de plaats dat de kleur van het eumelanine zwart is, is deze maar bruin. De aanwezige bruine feomelanine ondergaat daarbij geen wijziging.
    Door het inbrengen van allerlei andere mutaties, factoren die hun invloed hebben op de structuur van de bevedering en omgevingsinvloeden kan de kleur van de melanine verbleken, verdonkeren of worden omgezet in een andere kleur. Zo is het onder meer bekend dat een aantal factoren de bruine eumelanine en feomelanine kunnen transformeren naar een (donker) grijze kleur dus hier zou dus door diverse omstandigheden de kleur omgezet kunnen zijn in isabelachtig en de ander in zelfs wat meer bruine vogel.  Wie weet, maar het kan net zo goed geweest zijn dat een andere man mijn pop heeft bevrucht.
    zelfstandige jongen: links dennensijs jong bruin en daarnaast mutatie jong isabel.
    jong wildkleur zelfstandig deze is tijdens de erge koude gestorven.
    20 nov pop is niet meer te vinden ik vrees dat ook zij gepakt is door de roodborst, die inmiddels verdwenen is.
    Maar ook de man is niet erg gezond in mijn ogen zit er al een hele lange tijd wat dik bij en regelmatig met de kop in de veren. Toch moet hij het maar redden. Wie ik aan wie zal gaan koppelen weet ik niet De isabel is een pop want de vader was split. Maar wat die andere wildkleur gaat worden weet ik niet. Onderzoek naar het geslacht vind ik te duur dat zelfde probleem heb ik met de zwartborstsijzen.

    Hieronder een kweekverslag van een website uit Duitsland over de dennensijs
    was wel heel moeilijk te vertalen in goed Nederlands. Mijn excuses daarvoor.

    Origineel
    Een grijze muis onder de zeer kleurrijke sijs-soorten is de dennensijs. Zijn eenvoudige kleur, zou de belangrijkste reden zijn dat deze vogels bijna niet te vinden zijn in de volières van kwekers. Daarnaast werden ze de afgelopen jaren nauwelijks ingevoerd in Europa.
    Midden van 80's, kreeg ik mijn eerste dennensijzen. Ze werden mij aangeboden door de toenmalige voorzitter van ICC, Franz-Theo Büchter uit Mannheim. Ik kreeg van hem twee paar van deze vogels . Ik zag deze eenvoudige dieren en nam ze mee. Ik zette ze in een kleine vlucht van ongeveer 2 m in mijn voormalige appartement. Verbazingwekkend, de vier waren hele rustige vogels. Hun vriendelijkheid en hun nieuwsgierigheid maakten mij blij  en ik besloot ze te houden. Maar verbazing waren ze al door iemand anders gereserveerd.

    In de vroege jaren 1990 kreeg ik verschillende vogels Alleen had ik ruimte gebrek. Er waren twee paren die ik in het voorjaar van 2000 opnieuw koppelde en hoopte ermee te fokken. Normaal gesproken zou ik geen verwante vogels moeten koppelen op dat moment, maar....
    Ik kreeg een telefoontje een ouden Friend uit Frankrijk Jacques Faivre,  die vroeg me om een gunst voor een filmproject. Hij moest noordamerikaane vogels hebben om nog een film te draaien. Ik zei mijn hulp toe en kreeg bezoek van Jacques en Jean Philippe Varin, die op dezelfde dag met mijn sijzen, sommige kardinalen, kleur vinken en core Busters kort daarna afreisde. Deze vogels waren gepland als extra's in de film "Nomaden van de hemel". Terwijl de heer Varin werd genoemd in de aftiteling van de film, waren mijn vogels vogels nergens in de film terug te vinden
    Pas in 2000 kwam een grotere invoer van sijzen uit Mexico naar Duitsland. De volières van Bürstadt werden bevolkt door sijzen en dat was in lange tijd niet voorgekomen. Deze dieren waren zo te zien in goede staat.Van deze dieren die behoren tot de ondersoort van Macropterus, kocht ik 11 nazaten
    Deze ondersoort komt voor in Mexico, van Baja Californië in het noorden naar het zuiden tot Chiapas.
    Ik heb onlangs via een Franse Fokker sijzen gekregen, die sommige dieren heeft geïmporteerd uit Canada. Deze Fokker heeft twee ondersoorten van dennensijs en heeft met goede resultaten vele jaren gekweekt.
    Spinus pinus macropterus heeft een bruinachtig basiskleur. De bovenkant van de kop en rug zijn grijs bruin met roodbruinen aflopend naar zwart-bruine strepen. Keel, borst en buik zijn wit tot beige en ook sterk onderbroken. De staart veren en de vleugels zijn zwart-bruin op de top, op de buik licht beige of wit. De buitenste staartveren zoals de vleugel bands zijn geel.

    Spinus pinus pinus is de grauwere van de mij bekende ondersoorten. De vogels lijken veel op Elzensijs poppen. Toch, met aardig wat groen in het verenkleed.
    het geel in de vleugels en de staart is ook niet zo uitgesproken als andere sijssoorten.
    U kunt onderscheid maken tussen de seksen door op de volgende punten te letten :
    Vrouwtjes hebben een langere kleurlijn dan de mannetjes. De donkere strepen op de borst en flanken scheid zich meer van het heldere verenkleed op de onderbouw, terwijl de lijn van het mannetje iets fijner is en minder sterk gescheiden is van het lagere verenkleed, zodat de vleugellijnlijn een vage indruk maakt.

    De gezochte vogels die ik had gekocht 20 stuks werden ondergebracht in het broedgebied in een afzonderlijk vak van ca. 1,5 kubieke meter. Dit vak is op papier ontworpen en werd voorzien van pijnboomtakken. Hoewel de vogels werden behandeld door de handelaar tegen Coccidiosis , gaf ik de vogels opnieuw voor twee dagen Baycox (1 ml tot 1 l water). Ook de Mexico-sijzen die ik op hetzelfde moment kocht, heb ik op dezelfde manier behandeld en met succes. Achteraf hoorde ik dat vele kwekers grote verleizen hadden bij de geimporteerde amerikaanse sijzen. De 11 koppels verbleven ongeveer 2 weken in het kl. Vak, waar ze gevoerd werden met de volgende diervoeders (Blattner Siskin 1a) en water, evenals een sans-grit mengsel in een afzonderlijke kom. Verder verstrekte ik enkele voedergewassen, vooral Paardebloem bladeren. Voor de winterkweek voerde ik de warmte en lichtsterkte op
    Aan het einde van de winter hoopte ik dat de dieren zouden gaan paren echter zonder resultaat.
    Kortom, was het een flop. Alleen het paar in de open volière kwamen op eieren maar die waren onbevrucht. Dus, ik had slechts een paar baard en zwarte borst sijzen om mee te kweken in het jaar 2001.


    Aan het einde van deze kweekseizoen, heb ik vervolgens alle dieren in de open kooi waar baard, zwart borst & vuren soorten ook winters zitten, gedaan.De winter van 2001/2002 werd uitzonderlijke koud in de Rijnvallei met veel sneeuw en extreme nachtvorst. Normaal gesproken zou ik nooit tropische vogels in een open kooi hebben laten zitten zoals de dennenr & zwarte borst soorten uit Mexico, maar zij vermaakten zich prima in de sneeuw en het bleek, dat deze vogels absoluut winterhard kunnen worden. En ik moet zeggen dat geen van mijn vogels de indruk maakten dat zij eronder leden- in tegenstelling ze vonden het baden in de sneeuw heerlijk! Op dat moment, heb ik de vogels natuurlijk meer eten dan gebruikelijke gegeven om de energieverspilling te compenseren.Eind januari, was de ergste vorst voorbij , de mannen begonnen te zingen, en ik kon zien dat twee mannen had gekocht. Ik had ondertussen de Mexico soorten en de soorten van mijn baardsijzen gekoppeld, zodat ik in 2002 alleen met twee paren fokken kon vanwege de beperkte ruimte 
    Begin April heb ik zo mijn paren samengesteld. Sommige in het broedgebied de open voliere, paar 2 in de open kooi. Beide paren begonnen onmiddellijk met de bouw van het nest. Bij het koppel in de open voliere was de man te agressief en vernietigde hij steeds het nest en verjoeg hij de pop uit het nestkastjes met nestmateriaal in zijn snavel.Gevolg de eerste koppeling ging verloren en ik hoopte op een nieuwe poging. In de open kooi had de pop van sisal vezels, watten, een mooie solide nest gebouwd en op 6 April drie eieren in het haar nest gelegd, die uitsluitend door de pop werden bebroed. De pop verliet alleen het nest om te drinken en er werd door haar nauwelijks gegeten. De man bracht haar onafgebroken voedsel zodat de pop haast niet van haar nest hoefde. Na dertien dagen kwam het eerste jonge uit het ei, de twee andere één of twee dagen later. Ik heb de eieren niet weggenomen om het broeden gelijktijdig te laten verlopen.De jongen werden alleen door de pop gevoed.

    Voer tijdens het kweken:


    Het oorspronkelijke voer bestond uit Blattner van Siskin 1a, ik geef zelfs kleine dennenzaden. Gekiemd zaad van Negro in voldoende mate in een langwerpige Plasticschaal die aan de kweekkooi was opgehangen. Om te voorkomen dat de ontkiemde zaden opgedroogd raakten gedurende de dag, legde ik een laag van ei voedsel daar overheen  Dat jaar, groeide er gelukkig veel Sterremuur/kippemuur in de buurt  Verbazingwekkend was,dat de dennen-soorten bijna alleen de bladeren van de gemeenschappelijke Sterremuur/kippemuur hebben gegeten en vrijwel geen zaden en dat de jongen daar ook alleen maar mee werden gevoed. daarnaast gaf ik paardebloem bladeren en verse paardebloem zaden.

    De jongen groeiden snel op en verlieten het nest op de leeftijd van ongeveer 13 dagen eerder dan ik bij mijn soorten vinken gewend was.
    Terwijl de pop snel een tweede nest ging bouwen nam de man de voeding van de jongen over tot zij zelfstandig waren. Bij jonge dennensijzen lijkt alles een beetje sneller te gaan, zodat de jongen op de leeftijd van 25 dagen niet meer werden gevoed en slechts af en toe de ouders smeekten om eten, maar die reageerden niet langer 

    Beschrijving van de jongen:

    Wat me opviel  bij jonge exemplaren waren de verschillende onderbroken strepen, jongen met zeer ruwe, grijze zwarte strepen op het groen in hun verenkleed en jongen met  een gelige buik met fijne strepen . Volgens mij waren dat de jonge mannen, terwijl de vogels zonder een geelachtig buik uiteraard dan de poppen moesten worden. De jongens waren op de top, donker met zwarte strepen en lage gedeelte bruin in het verenkleed. De bruine kleur werd pas na de jeugd dieper. Nu, is echter het probleem het onderscheiden van de seksen, omdat ik helaas de jongen niet met een kleurring heb onderscheiden was herkenning in een later stadium moeilijk.

    Samenvattend kan ik zeggen dat de dennensijs een zeer aangename rustige vogel is niet veeleisende, maar zeer interessant om naar te kijken.

    reacties op mijn mutanten;

    1.Hallo pim,
    Ik heb me de vogels nog eens bekeken op jouw site, de jonge mutant is geen agaat maar een isabel in dit geval een pop
    dus jouw man is split voor isabel.
    Maar zover ik weet zijn er nog geen mutanten bij de dennensijsen, dus ik vrees dat jouw man gekweekt is via een europese sijs man of pop in isabel.
    Dat is eigenlijk jammer want dit betekent dat je dus geen zuivere dennensijsman hebt, de vogels zijn kwalitatief wel mooi dus je hoeft je niet te schamen voor je vogels.
     
    gr jean meertens
    .

    2. Hallo Pim,
    Ik heb inderdaad ook nog niets vernomen over kleurafwijkingen bij dennensijzen.
    Interessante ontwikkeling. Zijn dit spontane mutanten, of is het over gekweekt
    vanuit de gewone sijs? Aangezien er 2 mutanten gelijk zijn, neem ik aan dat
    het overgekweekt is. Lijkt me wel zaak de vinger aan de pols te houden: het
    moet wel herkenbaar blijven.


    zoals u kunt zien is dit een foto van een jong. Er zijn 2 jongen grootgebracht en die zijn al zelfstandig. De jongen zijn goed door de rui gekomen en worden rond 5 oktober opgehaald door een engelsman die ze gereserveerd heeft met borg. ik heb alles verkocht en deze zijn naar duitsland verhuisd. ik heb net bericht ontvangen dat het vpoppen zijn geworden en dat zij met jongen lagen

    17-02-2010 om 00:00 geschreven door yippens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (8 Stemmen)
    Categorie:help de vogels de winter door
    >> Reageer (1)
    16-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.magellaansijs/zwartkopsijs(bijgewerkt t/m 30-5-2015)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen





    De Magellaansijs is een van de meest verspreide soorten in Zuid-Amerika. Iedere ondersoort bezit een eigen gebied, sommige ondersoorten overlappen deze gebieden. Deze gebieden zijn: Venezuela, Colombia, Ecuador, Peru, Bolivia, Chili, Argentinië, Paraguay en Uruguay. Het gebied van deze soort is groot met verschillende biotopen, waardoor zich verschillende verschijningsvormen hebben ontwikkeld.
    Er zijn Magellaansijzen, waarbij de zwarte kop strak is afgelijnd en er zijn er ook waarbij het uitvloeit in de borst, ook de diepte van de kleur kan onderling verschillen. Deze ondersoorten zijn veelal bij de kwekers door elkaar gekruist.
    De pop is in het rug-/vleugeldek grijzer en de lichaamskleur is geler.
    Bij beide zijn de
    dekveren van de onderkant van de staart grijsgeel. De Magellaansijs is ± 11-12 cm. Lang. Een Magellaansijs is van nature een vrij bewegelijke vogel. Hij heeft een vrij lange smalle spitse snavel. Zingt heel mooi.Wel is mij duidelijk geworden dat je de nesten met rust moet laten en later las ik dat je zeker niet aan de eieren mag komen dat kan met zich meebrengen dat bacteriën door de schaal zich kunnen verspreiden in het ei. Ik moet dus veel en veel meer geduld hebben tijdens de broedtijd en niet overal gaan neuzen of ze al eieren hebben of de eieren bevrucht zijn enz. Laat de natuur zijn gang gaan en als de eieren na zo'n 14 dagen nog niet uit zijn, kijk het dan nog even aan en dan kun je altijd nog kijken of zij bevrucht zijn. Trouwens aan de kleur kun je al zien wat wel en wat niet bevrucht is. D
    e geslachten van de jonge vogels zijn al te onderscheiden. Mannetjes laten de aanzet tot een grote borsttekening evenals een grote vleugelspiegel zien. In zijn totaliteit is de bevedering donkerder dan bij de oudervogels.

    Kweek 2012

    Met de nieuwe man uit 2011 en de pop 2009 heb ik in 2012 7 jongen gekweekt. De nieuwe man zong veel en zag er gezond en sterk uit. Ze werden 20 maart 2012 in een kweekbox bij elkaar gezet. Veel interesse voor elkaar was er in het begin niet. De pop joeg de man steeds weg als hij te dicht in de buurt kwam dat is normaal daarmee toont zij enige interesse.
    Pop legde 3 eieren en 24 mei ik zag 3 jongen in het nest. Eindelijk wel een nest met bevruchte eieren. Nu maar afwachten hoe ze groeien. Deze pop heeft verleden jaar 6 jongen grootgebracht. 27 mei ik heb 3 jongen geringd en het nest wat verlaagd want deze pop bouwt altijd een heel hoog nest. Jongen hadden veel voer in de kroppen worden dus goed gevroerd.Er zijn 2 jongen overgebleven zitten goed
    jong eerste ronde begint zwarte kop te krijgen beide jongen worden mannen.
    2e ronde 5 eieren bevrucht . De 1e 2 jongen zelfstandig en zaten in het begin met de kop in de veren zoals al mijn jongen hebben als zij zelfstandig zijn geworden moeten ze blijkbaar wennen aan milieu en voer. Ze moeten ook zeer snel zelfstandig worden van hun ouders.
    27 juni pop heeft weer 3 jongen liggen en 2 eieren moeten een dezer dagen uitkomen ik ga 1 ei overleggen bij de dennensijs. 2 zelfstandige jongen zien er goed uit volgens mij 2 mannen,  ze beginnen al te zingen. Van de 4 jongen die er nu 30 juni lagen zijn er 2 doodgegaan die heb ik verwijderd. Deze 2 jongen zijn inmiddels geringd en zullen einde van de week uitvliegen. Ik hoor ze tjilpen als zij gevoerd worden 14 juli pop heeft alweer haar derde nest gemaakt ik denk dat ik de eieren weghaal want de jongen uit de 2e ronde zijn nog niet uitgevlogen.
    17 juli jongen zijn uitgevlogen
    jongen hebben het weer moeilijk,want de pop zit al weer te broeden en jaagt de jongen hardhandig weg terwijl die eigenlijk nog te klein zijn om voor zichzelf te zorgen. man doet niets eigenlijk iets wat je ook ziet bij de zwartborstsijzen. De poppen moeten alles alleen doen en als zij dan te snel op het nest zitten krijgen de jongen problemen. Ze zitten nu dus weer met de kop in de veren en zodra zij goed zelfstandig kunnen eten is alles weer ok. Ik ga wel denk ik de eieren overleggen bij de zwartborstsijzen als die eieren weer onbevrucht zijn. De pop kan dan stoppen met broeden ze heeft al genoeg gedaan en mag gaan ruien. Ik laat haar volgend jaar niet meer in de grote voliere broeden die eigenlijk voor de jongen was en 1 kanarie koppel. Nu vallen de jongen haar steeds lastig terwijl zij zit te broeden. Pop heeft weer 4 eieren waarvan er 3 bevrucht zijn ik heb haar eieren overlegd bij de zwartborstsijs omdat die weer onbevruchte eieren heeft leuke van die pop is dat je haar zo van de eieren af moet halen omdat zij gewoon heel vast op haar nest zit. Die 3 eieren zijn inmiddels uitgekomen en de jongen worden a.s. woensdag geringd. Vervelende is dat de pop alweer een nest heeft gemaakt ik laat haar maar haar gang gaan. De jongen van de eerste ronde worden al zwart op de kop. Van de tweede ronde was een jong ontsnapt naar buiten maar kwam gelukkig na 2 dagen terug en zat op het gaas ik heb het deurtje van de sluis open gezet en zo kon zij weer binnen komen en deze 2 jongen is er 1 man en 1 pop. Bij de zwartborstsijzen liggen nog een 3 jongen die volgende week uit het nest gaan komen. Dan heb ik er 7 rond vliegen en de pop zelf zit ook nog eens op 2 bevruchte eieren het is wat dit is een super pop zo moet je van je vogels er een paar hebben en je hok zit zo vol met jongen. De 3 jongen die bij de zwartborstsijzen lagen zijn inmiddels uitgevlogen en zien er prima uit 2 kunnen al aardig vliegen de jongste probeert van de bodem naar boven te gaan is nog erg klein. Als de pop die nog op 2 eieren zit ook die 2 jongen groot brengt heb ik 9 jongen gekweekt. Eieren waren onbevrucht. Pop wil nog steeds maar weer nestelen. Wil paren met de man maar die heeft geen interesse meer. Er zijn dus 7 jongen gekweekt en dan kun je stellen dat de kweek zeer succesvol was. Misschien toch iets teveel want de laatste jongen zitten volop in de rui en dat is heel snel nadat zij zelfstandig geworden zijn. De pop is van 2009 en nu kun je met recht zeggen dat zij een kweekvogel is.
    Sinds gisteren 27 sept zijn er 2 topaas zwartkopsijzen bijgekomen en waarschijnlijk volgen er nog 2 van elders om verwantschap te ontlopen.
    dubbelpastel man 2013

    2014 van de jongen zijn er 2 wildkleur en 1 een hele mooie pastel maar wel lichter van kleur dan mijn andere pastellen en 1 meer de gewone pastel. de wildkleuren zijn al verkocht. Momenteel licht er bij de wildkleur 1 jong dat in de veren komt en is geringd en bij de pastelpop liggen nog 2 jongen, die net uit het ei zijn.(deze pop is gekoppeld aan een split man topaas). De laatkomer een pastel wordt een man daar ben ik blij mee want dat is een split man topaas. 1 wildkleur jong is ook al zelfstandig helaas is de pop mijn kweek pop van 2009 dood gegaan en heeft dat jong tot de laatste snik gevoerd ik heb dit jong bij de roodmusjongen gelegd en daar werd zij uitstekend gevoerd en tot mijn grote verbazing zag ik dat mijn kweek man van 2010 zijn jong kwam voeren bij de roodmussen en toen het jong uitgevlogen was werd zij een tijdje door hem gevoerd. Dit heb ik nog nooit meegemaakt helaas gaat ook deze man weg. Van de 2 pasteljongen die er nog zijn wil ik de pop koppelen aan mijn dubbelpastel man(over die man ben ik nog steeds niet tevreden). Ik heb nog 2 koppels over 1 oud koppel man is split topaas en pop pastel en een jong koppel beide pastel split topaas. Het oudere koppel heeft het nest al klaar en het wachten is op eieren. Nu 2015 zitten beide koppels te broeden en hebben jongen het ene koppel 4 jongen die geringd zijn en het andere koppel 3 jongen die nog geringd moeten worden. Ik zie dat al mijn foto's verdwenen zijn zal ze dus nogmaals erin moeten zetten sorry voor het ongemak dus heb ik deze pagina moeten aanpassen. De jongen van het enen nest zijn doodgegaan. Pop stopte ineens met voeren. Uit het andere nest zijn 4 jongen uitgevlogen en de pop bouwt alweer een nieuw nest. Zodra de jongen zelf eten gaan ze weg bij de ouders

    16-02-2010 om 00:00 geschreven door yippens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (65 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.baardsijs(bijgewerkt t/m 07april 2013)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen                                          Baardsijs (Carduelis barbata).
     
      
     

    Algemeen.

    De Baardsijs komt voor in het zuiden van Zuid Amerika, Chili, Argentinië Uruguay en de Falkland eilanden.
    In berggebieden tot 1500 m hoogte, in koude en vochtige gebieden door de overvloedige regenval.
    Ze komen daar voor in tuinen, plantages, bosranden naast bewoning en cultuurgronden.
    De Baardsijs is ± 12-13 cm. lang. Ik ben van mening dat de baardsijs ondergewaardeerd wordt tenopzicht van de andere amerikaanse sijzen. Het een zeer verdraagzame vogel is in e voliere. Hij zingt prachtig en is niet duur en zijn tekening is eigenlijk net zo mooi als bijvoorbeeld de yarell man en de baardsijs is veel sterker dan de yarell geelbuik enz.  
    De man is lief voor het popje en niet zo fel als bv. De magelaansijs. De baardsijs is een vogel waarmee 
    prima te kweken valt. Eigenlijk niet moeilijk maar ook niet makkelijk. Er zijn een aantal zaken
    waar je rekening mee moet houden, maar dat geldt eigenlijk voor alle amerikaanse sijzen. Je moet uitgaan van het gegeven dat je moet beginnen te kweken met vogels die een goede conditie hebben en die redelijk voldoen aan het ideaalbeeld van deze vogel. Al mijn baardsijzen ogen momenteel zeer goed en zijn vitaal en zingen hun hoogste lied.
    De samenstelling van het kweekstel zou moeten  zijn: half schimmel x half intensief groen (zie op foto's). Alleen komt dat niet altijd goed uit bij het koppelen. 
    Dit om de kwaliteit van de veren van de vogel te waarborgen.  Als nestgelegenheid verkiezen ze bij mij de bekende tralienestkastjes voor kanaries. Deze nestgelegenheid camoufleer ik met kunst dennetakken maar echt nodig is het niet. Zonder doen ze het ook goed.
    Het nestmateriaal is kokosvezel en wit kanarienestmateriaal. Het popje legt gemiddeld 4-6 eitjes die dertien
    dagen bebroed worden. De vierde of vijfde dag moeten de jonge baardsijzen geringd worden.(ringmaat 2.6/2.7) 
    Het is raadzaam om de ringen te voorzien van ventielslang(iets wat ik nog nooit heb gedaan en met goed resultaat), zodat de oudervogel het ringetje niet aanziet als vuil wat uit het nest verwijderd moet worden. Met de jonge vogel er bij!
    De eerste twee dagen hebben de jonge vogels weinig in de krop, denk je. De eerste dag krijgen ze geen voer omdat ze eerst de voedingsstoffen die ze uit het ei hebben meegekregen moeten verteren. De tweede dag krijgen ze van het popje alleen maar kropvocht toegediend. Vanaf de derde dag zie je dat ze steeds meer voer, eivoer en kiemzaad in de krop hebben. Ze groeien dan ook snel, denk hier aan bij het op tijd ringen van de jonge vogels. Je kunt zomaar te laat zijn.
    De eerste veertien dagen krijgen de jongen bij mij diepvriespinky's, buffelo's door het eivoer. Niet teveel hoor van insectenvoer want van al die eiwitten krijgen de ouders ook heel wat binnen en maakt hen soms te driftig. De pop gaat dan eigenlijk te snel nestelen en dat komt de jongen niet ten goede. Na zeventien dagen komen de jongen uit het nest.



    Als ze vier weken oud zijn zijn ze zelfstandig. Vanaf de tijd dat de jongen uit het nest zijn moeten je het mannetje goed in de gaten houden.
    Het kan zijn dat hij de jongen wil verjagen. Daar ik tot nu toe een gezelschaps voliere had kon ik de jongen en de ouders niet scheiden maar dat verliep eigenlijk probleemloos. Enige nadeel is dat de jongen te lang om eten blijven bedelen. Dit is dan ook een van de redenen dat ik in de voliere kweekboxen heb gemaakt. Die nu en tijdens de eerste broed gewoon open blijven en daarna worden de ouders afgescheiden zodat de jongen niet meer bij ze kunnen komen dat geeft meer rust. Als ik een man heb die de jongen aanvalt sluit ik hem eigenlijk uit voor de kweek, Dit noemt men selectie. Als ik op zoek ga naar vers bloed koop ik liever jonge vogels, de oudere dieren die te koop staan, zijn over het algemeen minder goed, tenzij je de kweker kent en het een kweekkoppel of gezond exemplaar is.
    In de winter houd ik meestal een aantal mannen en poppen aan. In het voorjaar ga ik pas selecteren en verkoop wat teveel is.
    In 2011 ben ik gestart met 1 koppeltje omdat mijn ruimte beperkt is en ik verschillende amerikaanse sijzen wil houden.
    Begin april 2011 had de pop haar nest klaar en lagen er 4 eieren in waarvan er 3 zijn uitgekomen. Jongen groeiden snel en ook dit jaar weer ontpopte de man zich als de ideale vader. Soms duwde hij de pop opzij om naar de jongen te kijken en ze te voeren. Ik heb bijna niet in het nest gekeken alleen toen ze geringd moesten worden een actie die ik vervelend en moeilijk vind omdat de jongen nog zo broos zijn. Gelukkig is alles goed verlopen en vlogen de jongen na zo'n 17-21 dagen uit en omdat ik niet veel gekeken heb waren ze groot genoeg om echt uit te vliegen en niet te vallen. Ze vlogen al zo goed dat het voor hen geen probleem was al naar het buitenstuk te gaan. Daar hebben lang gezeten ondanks het weer. Dus werden ze goed gehard voor ons klimaat.
     
    Daarna heeft dit koppel nog een 2e ronde groot gebracht en heb ik het broeden gestopt ondanks dat de pop alweer een nest met eieren had. Eind juli moeten ze niet meer broeden dat is mijn stelregel.
    Je ziet ze dan ook als het ware in de rui vallen en dan is rust van groot belang. Ook de jongen laat ik met rust en ook voor hen is het belangrijk dat zij goed door de rui komen. Ik verkoop ze dus pas na de rui en haal er ook liever niet iets bij tijdens de rui. Op de foto's is te zien dat de jongen goed op kleur beginnen te komen en de mannen zingen al dat het een lust is 

    impressies van mijn jongen 2011


    jonge pop
    Deze pop is gebleven de rest is allemaal verkocht. Haar ga ik op de baardsijs man zetten. De baardsijs man heeft een oogje op een zwartkopsijs pop maar ik ga ze over een week of wat scheiden en bijelkaar zetten om aan elkaar te wennen.
    De baardsijs man was van de ene dag op de andere dood. Heeeeeel erg jammer maar ik heb 2 prachtige mannen van 2010 en 2009 kunnen bemachtigen en er 1 pop erbij gehaald maar eens zien hoe dat gaat. De pop die niet nieuw was is bezig met een nest. Ik heb nog niet kunnen konstateren dat 1 van de mannen haar interesse heeft maar dat zal wel komen.Ik heb dit koppeltje waarvan de pop een nest maakte in een kweekbox gezet omdat ik zag dat zij iteresse had in de zwartkopsijs man. Nu zit zij al weer een aantal weken samen met de baarsijs man die ik haar heb toegewezen en het lijkt erop dat ze aan elkaar beginnen te wennen. Pop is wel een onrustige vogel eigenlijk alle 4. Het andere koppeltje is wel een koppel en bekt met elkaar maar interesse om te gaan kweken is er niet gelukkig maar het is veel te koud in de nacht. Zij hebben nu op 11 april hun nest klaar.Over een paar dagen zouden de eieren moeten komen en als dat het geval is heb ik jongen op 25 april nou dat is prima want dan wordt het niet meer zo koud goede planning dus.Baardsijs man nr 1 heb ik even met zijn pop uit de kweekbox gelaten bij het schoonmaken. Zij had in een mum van tijd een nest in de open voliere gemaakt en voor ik het in de gaten had paarde zij met de zwartkopsijs man. Ik heb haar maar weer snel in een kweekbox gezet . Het eerste koppel heeft 4 eieren liggen ( rond 13 april zijn de eieren gelegd komen dus uit op 25 april) het andere koppel is met elkaar aan het bekken dus zal de pop wel snel aan haar nest beginnen. Alle eieren waren onbevrucht zie je wel meer als het eigenlijk te koud is. Als de pop daarna weer op eieren komt en ze zijn onbevrucht gaat ze eruit. Het andere koppel heeft ook eieren 23 april dus die zou rond 5 mei jongen moeten hebben. Hoeveel eieren ze heeft weet ik niet.Ik laat haar maar met rust en kijk wel als er jongen zijn heoveel dat er zijn. Beide poppen bleken dus onbevruchte eieren te hebben. Ik was in de vogelwinkel de Kolibri in Bree en hij vertelde mij dat alle vogelhouders klagen over een grote hoeveelheid onbevruchte eieren. ook bij de mensen die binnen kweken. Waar ligt dat aan. Kijk als de vogelliefhebber zowel binnen als buiten problemen hebben dat kan dat niet aan de temperatuur liggen, want binnen ishet droog en op temperatuur. Dan blijvebn er maar 2 mogelijkheden open of we beginnen te vroeg met kweken of het heeft te maken met de grote wisselingen in de druk van onze atmosfeer hebben we last van grote verschillen in lage druk en hoge druk en lossen die elkaar regelmatig af dan zouden ook onze vogels dat kunnen merken en dat zou de mannen misschien lusteloos kunnen maken waardoor hun geslachtsdrift afneemt. Of ik gelijk heb wie zal het zeggen.Pop 1 heeft weer een nest gemaakt, maar de man vind ik wat lusteloos ik zag hem met de kop in de veren zitten maar even later zat hij wat te zingen. Ik houd hem in de gaten en ga hem omwisselen voor de andere man die ik heb gekoppeld aan een pop die ik persoonlijk niet het aller beste vind. Ik wacht nog het weekend af en als ik dan geen verbetering zie neem ik mijn maatregelen. ik heb de pop aan de andere man gekoppeld en zij begint nu op 2 juni weer een nest te maken. Nest is klaar nu is het wachten op eieren.(6 juni 2012) 15 juni ik de eieren gecontroleerd ze zijn weer niet bevrucht. Ik weet niet wat het is maar bij veel koppels van mij zijn de eieren steeds onbevrucht. Ik heb nog nooit meegemaakt. 25 juli de pop is weer een nest aan het maken en ik laat haar maar haar gang gaan ze heeft nog geeneen jong groot gebracht.
    Bij de laatste ronde 5 eieren allemaal onbevrucht dus denk ik dat de man niet bevrucht.
    Pop zit weer op eieren en ik zal haar goed met de man paren dus als de eieren nu weer onbevrucht zijn is de onvruchtbaar en moet ik hem vervangen voor een andere.

    ingezonden stuk over de baardsijs

    Kweken met de Baardsijs.

    geschreven door en met toestemming geplaatst
    Henk Ruijgh

    Evenals de Magellaansijs heb ik mijn eerste koppel Baardsijzen gekocht bij de heer van der Velde in Klazinaveen,helaas is de heer van der Velde gestopt met de verkoop van vogels, ik zeg met opzet helaas want ik heb met hem uitstekende ervaringen.  VOORBEREIDINGEN.
    Om de vogels in broedconditie te krijgen moet je in elk geval aan drie voorwaarden voldoen.
    a. Aantal licht uren in het vogelverblijf opvoeren naar 15 uren.
    b. Voeding aanpassen.
    c. Vogelverblijf op 20 graden houden.

    Afbeelding

    Ik probeer mijn vogels in de winter te laten broeden ik zeg met opzet probeer want een vogel kun je niet dwingen. Naast de speciale zaadmengeling voor Amerikaansesijs en krijgen ze in de voorbereiding twee maal per week( als er jongen zijn één of twee keer per dag) opvokvoer van Aves. Ik gebruik daarvoor drie eetlepels beschuitmeel twee hard gekookte eierdooiers een klein schepje Spirulina een maatschepje Aves en een half theelepeltje Roosvice dit alles meng ik door elkaar tot er een korrelig geheel is
    ontstaan omdat de Baardsijs de jongen voert met levend voer doe ik door dit mengsel Orlux dit is opfokvoer voor wildzang waarin gedroogde insecten zitten (wel even wat vochtig maken omdat het anders te droog en hard is) in plaats van Orlux zijn diepvries Pinkies (al dan niet geknipt)ook goed. Wees hier echter wel zuinig mee want als de Baardsijzen te veel eiwitten krijgen kan de man agressief worden t.o.v. de pop. Wat groenvoer mag natuurlijk niet ontbreken zoals bijv.witlof ook kiemzaad dient regelmatig tot hun beschikking te staan ook als ze jongen hebben. Veel kwekers scheiden de mannen en de poppen tot de kweek ik heb dat nooit
    gedaan ik laat de mannen en de poppen het gehele jaar bij elkaar.7 april 2013 zijn man en po bijelkaar gezet in een kweekhokje. Dat heb ik nog bniet eerder gedaan maar ik heb geen plaats voor ze in de voliere omdat de pop het had aangegelegd met mijn topaas zwartkopsijs man en dat wil ik niet. Ze zitten pas een dag bijelkaar kan er dus verder niet veel over zeggen. 

    Baardsijs
    Hier boven mijn baardsijsman die op allevogels.nl staat. Hij was toen nog geen jaar oud en zat in de rui.


    BROEDRIJP.
    Zo af en toe doe ik wat nestmateriaal in de kooi als de vogels daarmee beginnen te slepen is voor mij een teken dat ze in broedstemming komen de man begint dan te zingen en achtervolgt de pop.Dan hang ik de nestkastjes in de kooien dit kunnen gewone tralie nestkastjes zijn al dan niet met wat groen erom heen bijv.coniferen takjes.In deze periode is het even uitkijken want de man kan de pop behoorlijk najagen.

    BROEDEN.

    Als alles naar wens verloopt zal op een dag het eerste eitje in het komvormige nest liggen er zullen dan meestal nog drie-vijf volgen.Omdat de pop direct begint te broeden zit er dus vier tot vijf dagen verschil in het uitkomen van de eieren met als gevolg dat het eerst geboren jong vier tot vijf dagen ouder is dan het laatste jong.Veel kwekers halen daarom de eitjes uit het nest en vervangen deze door kunsteitjes en leggen de echte eitjes weer in het nest als het legsel compleet is,het voordeel hiervan is dat alle eitjes nagenoeg tegelijk uitkomen.Ik heb dat nog nooit gedaan omdat dit in de natuur ook niet gebeurt.Daar zit echter wel een risico aan want het gebeurt wel eens dat het laatst geboren jong dood gaat omdat de andere jongen die groter zijn deze verdringen. Na ongeveer dertien dagen broeden zal het eerste eitje uitkomen na vier dagen moeten de jongen geringd worden met ringmaat 2,7 mm na ongeveer zeventien dagen verlaten ze het nest en zijn na ongeveer vier weken zelfstandig. Dit kweekverslag is van toepassing op Baardsijzen die binnen (verwarmd) zitten de Baardsijs is een sterke vogel die ook buiten gehouden kan worden een nachthok wordt dan wel aanbevolen. Ik kweek in broedkooien van 100x50x40 cm en 160x50x40 cm. Met dit verslag wil ik beslist niet beweren dat dit de enigste manier is voor het kweken met de Baardsijs en dan bedoel ik hoofdzakelijk het voeren andere kwekers zullen het vast en zeker anders doen
    http://www.amerikaansesijzen.nl

    15-02-2010 om 00:00 geschreven door yippens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (24 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.yarrelsijs(bijgewerkt)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Yarrelsijs 


     
    pop

    Deze prachtige sijs, uit het noordoosten van Venezuela tot in het oosten van Brazilië, leeft langs de oevers van rivieren, parken, plantages en bosranden. Hij heeft zich, met zijn lengte van 10 cm, zijn diepgele tot olijfgroene kleur, zijn zwarte petje en zijn roodachtig-gele snavel en poten, in ons land een vaste plaats verworven bij de liefhebbers van Zuid Amerikaanse sijzen. Aanvankelijk dacht men dat je deze vogel alleen kon houden in kooien, maar de laatste tijd heeft uitgewezen dat zij prima te kweken zijn in een volière. De pop geeft heel tijdig aan geslachtsrijp te zijn en dan zou je de man erbij moeten doen. De rest gaat zoals in de natuur meestal van zelf.

    Zit de pop eenmaal te broeden (over het algemeen 4 eieren) en de man wordt te fel, zet de man dan niet weg (heb ik gelezen), maar bescherm de pop door bv. gaas tussen de man en de pop te plaatsen. De man voert de jongen niet maar de pop. Bij mijn sijzen heb ik gemerkt dat als de man te driftig wordt je hem het beste in een kooitje in de volière kunt zetten, dan kan hij de pop en de andere vogels toch zien en geef je hem het gevoel er toch nog bij te horen en je kunt hem af en toe weer loslaten. Ik blijf er dan wel bij zitten. Als de jongen uit het ei gekomen zijn laat ik hem weer los. Verleden jaar had de zwartkop sijs man geen interesse meer in zijn nest, maar daar trok het popje zich niets van aan en bracht alle jongen in haar eentje groot. Toen ze eenmaal uitvlogen sprong de man af en toe bij. Bij het samenstellen van de koppels sorteer ik daar wel op en gaat zo'n man er bij mij uit.

    Het eivoer, geldt eigenlijk voor alle sijzen, kan van  Aves zijn vermengd met beschuitmeel, een hardgekookte eidooier (dus geen eiwit) met diepvries pinky's en buffalo's . Daarbij nog wat eetlepels gekiemd zaad en wat paddy.  Blijkbaar hebben ze ook eiwitten hard nodig.
    Zodra de jongen zelfstandig worden, worden ze door de man verjaagd. Plaats ze dan in dezelfde ruimte achter een gazen schot waarbij je dan aan beide zijden van het gaas, op zo'n 3 cm afstand, een stok plaatst. De pop zal ze dan blijven voeren. Zet ze niet te snel in een andere ruimte.(aldus andere kwekers) Ik heb een 4tal maanden een koppel gehad. De pop stierf al snel en de man bleef achter en het lukte mij niet een pop erbij te krijgen. Ik vond de man een hele mooie getekende vogel (vooral zijn zwartje kapje en hij zong de hele dag en mooi. Dus denk ik erover om in het voorjaar uit te kijken naar een nieuw koppeltje om daarna de jongen winterhard te maken.
    inmiddels heb ik een prachtig koppel 2010 kunnen bemachtigen. Zij komen bij Henk van Marwijk vandaan te Nijmegen. Zie helemaal boven. Zij zitten nu in een kweekhok in de voliere zodat zij kunnen wennen aan hun omgeving.Zijn 18 mei de kweekkooi uit gegaan en het gaat voorlopig goed. Alles verloopt goed man ziet er prima uit pop minder. 19mei man is ineens dood en het popje ziet er ook niet goed uit enwat blijkt bij controle konstateer ik dat de pop aan beide poten slechts 2 tenen heeft. Tja dat komt er van als je iemand volledig vertrouwt en de vogels niet controlleert. Hoe heet dat ook weer "eigen schuld dikke bult". Eind van de maand komt er een man bij afkomstig van Jo uit Weert. Man is een week geleden gearriveerd. Vond snel eten en drinken maar sinds een 4 tal dagen zit hij steeds met de kop in de veren. Nieuwe vogels hebben dat meer bij mij hij moet wel binnen een week weer in orde zijn.Ik heb weinig geluk met de yarellen man is doodgegaan. Met de pop ondanks het gemis van haar teentjes gaat het prima. 
    De pop is verhuis naar den Bosch. In het blad van de WAS waarvan ik lid ben, stond een goed verhaal over de yarrellen en in dat verhaal wordt duidelijk wat een moeilijke vogel het is om te houden laat staan om mee te kweken. Steeds weer ervaar ik dat het een stress gevoelige vogel is laat het kweken met dit soort. Je moet erg veel geduld hebben om succes te hebben. Volhouden is dus de remedie. Ik ga in ieder geval in het voorjaar het weer proberen met een nieuw koppel. Maar als je naar de prijs kijkt, dan is het een dure vogel maar wel mooi. Even mooi is echter de treursijs en die is veel gemakkelijker te houden en kweekt ook nog eens gemakkelijk en is ook nog eens winterhard en eigenlijk verschillen ze niet zoveel in prijs

    opmerking Geerd de Jong

    hey

    Ik heb zelf trouwens wel de ervaring dat de  yarrelsijs man goed mee voert. misschien als aanvulling.

    groeten geerd





    14-02-2010 om 00:00 geschreven door yippens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (28 Stemmen)
    Categorie:help de vogels de winter door
    >> Reageer (0)
    12-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de zwarte sijs (nieuw)
     
    1-0 Zwarte sijs Spinus atrata  - de zwarte sijs
    Beschrijving:
    Grootte : 1 3 cm. Het verenkleed van de zwarte sijs is - zoals zijn naam ook laat vermoeden - met uitzondering van zijn gele vleugelspiegels en zijn evenzo gekleurde anaal streek en onderstaart-dekveren volledig zwart. Man en pop zijn van elkaar te onderscheiden doordat de poppen vooral doffer zijn van kleur.
    Voorkomen:
    De zwarte sijs leeft in de Andes op hoogtes die variëren van 3000 tot 4500 meter. Hij komt aldus voor in het hoogland van zuidelijk Peru, het noordwesten van Bolivia alsook in noordelijk Chili en het noordwesten van Argentinië.
    Biotoop:
    Daar de zwarte sijs zich ophoudt op hoogten gelegen tussen 3000 en 4500 meter worden de meeste nesten ook gevonden hoog tussen de rotsen, onder overhangende stenen of tussen spleten.
    Voeding:
    In de natuur voedt deze vogel zich met diverse wilde kruiden. Als volièrevogel volstaat een gewone kanariemengeling als basisvoeding.
    Kweek:
    De zwarte sijs wordt tot nu toe maar vrij sporadisch gekweekt. Toch, wie niet waagt niet wint.
    Kunt u een koppeltje op de kop tikken probeer dan op de eerste plaats de zwarte sijs zuiver te kweken.Ik heb ze zelf niet maar van horen zeggen dat zij het gevoeligst zijn tijdens de rui. Een kweker bij mij in de buurt vertelde dat hij maar liefst 6 jonge vogels in 1 keer kwijt was. Het is dus wel oppassen geblazen, maar om ze daarom maar konstant te kuren lijkt mij wat ver gaan en de mensen die mijn theorie kennen zullen zeggen nou Pim jij zult daar wel tegen zijn en meer ervan uitgaan dat je in de eerste plaats moet uitgaan van sterke vogels en tja als er dan een aantal moeten dood gaan in de rui dan moet dat maar dan houdt je sterke over waarvan akte. 
    Hoe kunt u te werk gaan?
    Breng omstreeks half april de vogels onder in een volière van pakweg 2 x 1 x 2 meter. Zorg er voor dat deze vlucht voorzien is van één of meerdere brembussels; hier nestelt de zwarte sijs immers graag in. Vervolgens brengt u nestmateriaal aan zoals sisal, katoen, jute en kokosvezel.
    Het wijfje zal, geholpen door het mannetje, omstreeks half mei tot nestvorming overgaan. Eenmaal het nest voltooid volgen dra drie tot vier eieren, zelden meer. De pop broedt deze in twaalf dagen uit. Zijn er jongen dan is een toevoeging van eivoer en gekiemde zaden een aanrader. Het probleem bij de kweek van de zwarte sijs is dat de pop haar opvoedende taak meer dan eens aan haar laars lapt. Pleegouders dringen zich dan op. Voor dit doel komt u uiteraard voor deze soort vogels terecht bij de kanarie. Belangrijk vind ik evenwel is om de pop zelf te laten broeden, kwestie van de cyclus niet al te veel te verstoren.
    Onder goed voederende kanaries zullen de jongen snel groeien. Reeds op de vijfde levensdag zult u ze met een ring (maat C = 2,50 mm) moeten ringen. Op de leeftijd van twee weken verlaten de jongen het nest. Nog eens twee weken later zijn ze zelfstandig. Vanaf nu is een regelmatige kuur met ESB 3 30% nodig en dit tot ze volledig uitgeruid zijn. (dit is niet mijn visie hoor maar van anderen ik ben hier radicaal op tegen ook omdat je ze dan wel moet blijven kuren stop je ermee dan is de kans heel groot dat ze dood gaan) Ik begrijp het wel de vogels kosten zo'n slordige € 500 en dat is niet mis als mijn vrouw zou horen dat ik dat ging uitgeven zou zij mij erop wijzen dat wij daar andere dingen van kunnen kopen die nu niet gekocht kunnen worden. Eeeeen zij heeft gelijk. Dus eerst andere vogels verkopen en zo het bedrag bijelkaar sparen en dan een goed niet gekuurd koppel kopen

    12-02-2010 om 00:00 geschreven door yippens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (65 Stemmen)
    Categorie:help de vogels de winter door
    >> Reageer (0)
    11-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zwartborstsijs(bijgewerkt t/m 4 okt)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Zwartborstsijs



      



    pop uit 2010 ik heb er nog 2 van er moet of een man bijkomen of zij wordt verkocht.

    De zwartborstsijs (Spinus Notatus) is, door zijn manier van doen, een van de meest interessante uit de Amerikaanse groep van de sijzen. Persoonlijk vind ik hem niet de gemakkelijkste om mee te kweken, wat meer ervaring in het kweken van sijzen, is bij deze vogels heel belangrijk. Het is een vogel die bij onjuiste voeding snel vet wordt. Dus moet ik erg oppassen met het eten geven aan de vogels. Niet elke man en pop accepteert elkaar, gevolg wekenlange vechtpartijen, heb je dan maar een stel dan kun je de kweek wel vergeten. Mijn koppel is aan elkaar gehecht.
    Bij mij broeden ze het liefst in een nestkastje van de kanarie, waarvan beide zijkanten met kunstgroen zijn bekleed, zij hebben net als baardsijzen een voorkeur voor wit nestmateriaal. Meestal is het legsel 4 eitjes, die tussen de 12 en 13 dagen uitkomen. De jongen worden probleemloos grootgebracht met eivoer. Verder wat diepvries pinky's, buffelowormen en een eetlepel kiemzaad. Deze samenstelling gebruik ik voor al mijn andere sijzen.




    Mijn zwartborstsijzen heb ik verkocht. Het waren rustige vogels niet erg opvallend en je moet oppassen dat ze niet teveel eten worden snel vet. Ook zijn ze gevoelig voor vocht en dus coccidiose. In mijn voliere is een gedeelte helemaal open de vogels kunnen baden in plassen die in het buitenstuk bij regen ontstaan en zij kunnen daarvan drinken. gevoelige vogels redden het niet in mijn buitenvoliere. Vandaar de verkoop daarnaast heb ik gemerkt dat je  met het houden van elk soort weinig succes hebt op het kweken van al die soorten amerikaanse sijzen dus heb ik gekozen voor de zwartkopsijs en zijn mutaties om daarvan verschillende te kweken. gebleken is dat die wel goed kweken bij mij.

    Kweekverslag van Filip Moentjes (hij is accoord met plaatsing hiervan) 
    Kweekverslag 2009

    Bij aankomst werden de vogels gehuisvest in kweekboxen van 80(B)x50(H)x40(D). Dit zijn de kooien waar ik vrijwel al mijn Amerikaanse sijzen in kweek. De verlichtingsduur in de kweekruimte stond op dat moment op 11,5 uur. Vanaf midden december 2008 werd deze langzaam opgedreven naar 15u à rato van 30 minuten per week. Het koppel, tot op dat moment gescheiden van elkaar, werd begin januari 2009 samengebracht in een andere kweekbox met dezelfde afmetingen. Al gauw werd duidelijk dat deze sijs, zeker tijdens de kweekperiode, niet thuis hoort in kooien van deze grootte. Ook al blijft het een kleine sijs, het jagen van de man is te heftig en de pop krijgt in kooien met deze afmetingen te weinig ruimte om de man te ontwijken. Daarom werd het koppel, evenals de 2 mannen, verplaatst naar 2 vluchten met iets grotere afmetingen nl. 100(B) x 100(H) x 50(D). Na alles een beetje van dichtbij aanschouwd te hebben, leek deze ruimte zeker te voldoen. Al vrij vlug na het samenbrengen werd begonnen met de bouw van een nest. Hiervoor werd gebruik gemaakt van een metalen kanarienestje met daarin een nestmatje. Als nestmateriaal kreeg de pop enkel sisal . Uit ervaring weet ik dat dit meestal voldoende is voor Amerikaanse sijzen om het nest op te maken. Aan de nestbouw werd zeker de nodige aandacht besteed. Het werd een mooi afgewerkt geheel waarin op 13 januari het eerste eitje werd gelegd. In totaal kwamen er 4 eitjes welke, na het dagelijks rapen, op 16 januari werden teruggeplaatst. De man, die in den beginnen zo heftig tekeer ging, kwam de pop nu regelmatig op het nest voeden. Ik heb gedurende de volledige kweek de man bij de pop gelaten, iets wat ik bij de andere sijzen niet steeds doe. 2 van de 4 eitjes bleken er  bevrucht en op 28 en 29 januari lagen er 2 jonge vogeltjes in de nest. Deze jongen werden vooral gevoed door de pop ook al sprong de man, vooral wanneer ze op 13 februari uitgevlogen waren, regelmatig bij. De jongen bleven een 3-tal weken bij het ouderpaar. Nadien werden ze uitgevangen en in een aparte kooi gezet. Vrij vlug na het uitvliegen werd met een 2de nestje begonnen. Op 21 februari werd terug een eitje gelegd, het eerste in een rij van 3. Deze eitjes werden eveneens geraapt en op 24 februari in het nieuwe nest gelegd. Hier leken er terug 2 van bevrucht en op 8 maart zagen de verwachte 2 jongen het levenslicht. Het uitvliegen gebeurde op 24 maart. Zodoende had ik van één koppel toch al 4 jongen op stok. Op het moment dat ik dit artikel schrijf, is het koppel aan een derde ronde begonnen. De pop heeft momenteel al 3 eitjes gelegd en, ook al zijn we reeds heel tevreden met het bekomen resultaat, de kweek met deze sijs zou helemaal geslaagd zijn  ochten ook tijdens deze ronde nog jongen volgen. Wat ik nog wil meegegeven is dat de jongen geringd werden met een diameter van 2,5mm en dit op de 5de dag na uitkomen. De ringen werden, zoals ik ook bij de andere sijzen doe, met tape afgeplakt. Ik heb geen enkele intentie gezien van de pop om de ring uit de nest te verwijderen. Voeding en verzorging Voor wat voeding en verzorging betreft, wijk ik niet af van deze bij mijn andere sijzen. De vogels krijgen het hele jaar door een goede zaadmengeling en aangekocht eivoer welke wordt aangevuld met kiemzaad. Om praktische  redenen wordt deze laatste ’s morgens verstrekt daar waar de zaadmengeling ’s avonds wordt aangevuld. Daarnaast hebben de vogels het ganse jaar door pellets ter beschikking. Deze worden niet door alle vogels even veelvuldig gegeten doch als aanvullend voer ben ik er zeker voorstander van. Een paar maal per week krijgen de vogels ook een klein deel  uo;mariadistel” ter beschikking. De zaden van deze plant worden gemalen en in een klein potje ter beschikking gesteld. Dit onkruid heeft niet alleen een heilzame werking op de lever, de sijzen zijn er eveneens verzot op. Op regelmatige basis wordt eveneens trosgierst verstrekt. De belangrijkste reden hiervan is dat het de vogels de nodige bezigheid verstrekt in de toch al niet te grote kweekruimte waarover ze beschikken. Een waterbakje met badzout wordt niet dagelijks voorzien toch wel op vrij regelmatige basis. Er zijn weinig sijzen die er, korte tijd na het verstrekken er van, nog geen gebruik van hebben gemaakt. Alle vogels worden medicatievrij opgekweekt. Ik probeer dit zo te houden door het blijven hanteren van een goede hygiëne in de kweekruimte. De laden van alle kweekboxen worden wekelijks gereinigd. Hierbij wordt geen verschil gemaakt of we ons binnen of buiten het kweekseizoen bevinden. Ik hou me dan ook wel beperkt tot een 10-tal kweekboxen. Het houden en kweken van vogels is voor mij een hobby waarbij het grote aantal jongen zeker niet wordt nagestreefd. Het kweekseizoen loopt bij mij af tegen ten laatste eind mei. In de naloop ervan kunnen we dan genieten van de opgroeiende gekweekte jongen. 


    Commentaar:

    leuk om te lezen hoe filip met zijn amerikaanse sijzen omgaat. Hij haalt over het algemeen de mannen weg. Ik niet en tot nu toe met succes.

    11-02-2010 om 00:00 geschreven door yippens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (20 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kapoetsensijs (bijgewerkt 30-05-2015)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Kapoetsensijs (carduelis cucullata)



     

     

     

    De kapoetsensijs zou in de winter naar binnen moeten. Ik heb helaas die mogelijkheid niet en dus moet de kapoetsensijs in de winter in de voli�re blijven. Verleden jaar tijdens de extreme koude periode, bij mij was het -20 in de voli�re, zat hij wel te bibberen, maar hij heeft het wel gered. Het is echt een sijsachtig vogeltje; snel, kwiek, levendig. Mooi van kleur en tekening, maar hij zou ook gevoelig zijn voor ziekten. Ik heb dat tot nu toe nog niet ervaren(even afkloppen). Wel zie ik regelmatig het popje vooral in de winter dik zitten soms zelfs met de kop in de veren. Zodra het warmer wordt is dat gedrag voorbij. De kapoetsensijs is populair vanwege de rode invloed op de kleurkanarie. Een Zuid-Amerikaans familielid van de Europese sijs.

    De kapoetsensijs bewoont de open savanneachtige gebieden van Venezuela en Colombia op een hoogte van 200-400 meter. Op het eiland Trinidad komt hij ook voor, maar daar werd hij waarschijnlijk uitgezet nadat hij was ingevoerd. Het zijn bewoners van dicht bebost gebied waarbij ze soms ook aan de rand ervan voorkomen. Bij hoge temperaturen (22�-25�C.) voelt deze vogel zich het prettigst. Ze zijn zeer gevoelig voor vocht en kou. Lengte 10 � 11 cm. Zingt melodieus en is zeer verdraagzaam naar andere vogels. Tijdens de broedtijd beginnen ze samen te bouwen, maar al snel stopt de man daarmee en gaat het popje in haar eentje verder. Zij gebruikt voor al droog gras en witte nest opvulsels voor haar nest. In mijn voli�re nestelt zij in een kanarie kastje het liefst aan beide kanten dicht met groen. Ik doe kunst dennetakken tussen de spijlen van de nestkastjes. Het vrouwtje bouwt bij mij een heel hoog nest in het kooitje bijna tot boven aan toe. Ze legt 4 eitjes en deze komen na zo'n 10 dagen broeden uit.
    Als de jongen uit zijn voert het popje in het begin de jongen alleen maar al snel springt de man bij. Ik moet zeggen dat zij beiden hun taken zeer nauwgezet uitvoeren. Zodra de jongen uitgevlogen zijn, zou, schrijft men, de man alleen doorgaan met voeren. Bij mij deden beide ouders dat, het i
    s het al bijna 9 weken winter en ik kan aan ze zien dat ze het zwaar hebben. Het vrouwtje heeft het moeilijker dan de man en je kunt aan de foto van haar zien dat zij eigenlijk nog niet in conditie is. Ze ziet er wat rommelig uit. De kleur is een natuurlijke kleur ik geef ze niets om de kleur feller, dieper te maken. Het popje is deze winter overleden en er komt 27 maart een nieuw popje aan van 2008. Ik ben benieuwd of zij ook met deze man voor een aantal jongen kunnen zorgen.
    Nieuwe pop is vadaag in de voliere geplaatst. Ze is van 2009. Mijn man begon onmiddellijk te zingen. Ben benieuwd hoe dat gaat. Popje is niet zo mooi, heeft een kale kop zit er af en toe dik bij. Ze ziet er veel slechter uit dan mijn vogels. Popje begint iets tieriger te worden.12 april. Pop en man hebben elkaar gevonden. Popje maakt aanstalten tot het maken van een nest. Ze is helemaal bijgekomen. Pop heeft haar nest min of meer klaar en is klaar om te gaan broeden.24 april ze zit wel steeds op het nest, maar heeft nog geen eitje gelegd.Ze heeft inmiddels 4 eieren. Eieren zijn onbevrucht. Dan zie je weer dat de geroutineerde vogelhouders gelijk hebben dat je de vogels pas half april bij elkaar moet zetten zodat ze nu pas op eieren zitten. Te vroeg koppelen brengt onbevruchte eieren met zich mee. Zij is weer begonnen met een nieuw nest te bouwen. 2e nest is klaar. Maaaaaaar ik ben niet erg weg van haar. Ze ziet er rommelig uit. Nee dan het popje dat gestorven is dat kon er wat van. Altijd bevruchtte eieren en ze heeft genoeg jongen groot gebracht Jammer dat ik niet weer zo'n pop heb kunnen vinden. De nieuwe pop heeft haar tweede nest gemaakt maar het duurt wel heel erg lang voordat de eieren komen. Kwekers uit de buurt beweren dat het door dit weer komt. Het gaat overal heel slecht met de kweek. Popje heeft weer een ei gelegd.
    Ze zit momenteel op 3 eieren. Of ze bevrucht zijn ?????? tja dat kan ik pas aan het einde van de volgende week zien. Twee eieren waren bevrucht 1 ei is vandaag uitgekomen ( 6 juni). Het is vandaag 11 juni morgen ga ik de jongen ringen. De jongen zijn geringd en komenin de veren. Ze worden goed gevoed door het popje. De man doet nog niets. Met zijn eerste pop was hij wel erg actief en voedde ook de jongen. Eigenlijk moet hij het na 8 dagen overnemen van de pop. Het zal mij benieuwen.

    Man doet helemaal niets en die kleine pop maar voeren. Wat een klasse poje is dat. Ze voert nu alleen maar haar eigen jong en niet de zwartkopsijs. Die geef ik dus maar te eten.
    jong is bijna zelfstandig. Popje heeft weer een nest gemaakt maar zit nog niet te broeden. Ze heeft 16 juli 2 eieren gelegd waarvan er 1 bevrucht is.Ei komt rond 30 juli uit. Het jong van de foto wordt een man.Hij heeft in zijn nek een soort zwarte vlek en uit ervaring weet ik dat dat mannen worden. Hij oefent al in het zingen. Popje zat op 2 eieren, maar die waren onbevrucht.

    Nu 2012 heb ik weer een koppeltje jonge vogels gekocht. Ze zien er goed uit zitten in 1 van mijn bovenste kweekboxen. Het popje heeft al een aantal keren het nestkastje bezocht maar is nog geen nest aan het bouwen. Van mij hoeft dat nog niet ze mag nog wel wat wachten.
    Het is nu 1 april 2012 en het koppeltje zit gezellig naast elkaar maar nestelen doen ze nog niet hoor. Maar ik weet dat het bij mijn andere koppeltjes die ik had ook pas later begonnen. Nu 24 april 2012 doen zij nog helemaal niets geen enkele interesse in elkaar en ook niet in nestelen, misschien moet het nog wat warmer worden. Popje begint met nestmateriaal rond te vliegen (17 mei) popje is begonnen met het maken van een nest. pop zit op 3 eieren. Ik heb boven in de kweekbox een deurtje gemaakt zodat de man en ook de treursijzen in en uit kunnen vliegen van de kweekbox naar de grote voliere en terug. De man doet dat heel graag en heeft het erg naar zijn zin zingt de hele dag.Daar de pop ook al tot 2x toe uit de kweekbox is gekomen heb ik besloten om de kweekbox voorlopig dicht te laten. Pop zit op 3 eieren deze moeten rond eind volgende week (9 juni) uitkomen.
    Er kwam maar 1 ei uit en dat jong is dood gegaan. Ik heb de kweekbox maar open gezet en nu zitten ze in de open voliere en wat zie ik de pop heeft een nestkastje in de open voliere uitgekozen om weer een nest te maken we zullen zien hoe dat gaat.(21 juni) 27 juni pop zit op haar nest ze gaat eieren leggen. 30 juni pop heeft 3 eieren in haar nest liggen. Ze heeft 4 bevruchte eieren liggen als die allemaal uitkomen zet ik 2 jongen bij de zwartbortssijs die weer onbevruchte eieren heeft.



    pop op nest 29 juni

    3 eieren had zij liggen in 2 waren de jongen in het ei doodgegaan en 1 jong kwam uit het ei en was binnen 2 dagen dood. Ik denk dat er teveel verwantschap is tussen deze 2 vogels want meestal bij te sterke inteelt gaan de jongen vroegtijdig dood. Koppeltje is verkocht durf de winter niet met ze buiten aan maar in het voorjaar komen er weer anderen bij. nu in oktober heb ik jongen gekocht die uit een voliere komen en buiten gekweekt zijn en deze kweker overwintert ze ook buiten. Zal mij benieuwen of het lukt.

    2013
    Ik heb mij weer laten verleiden om een koppel te kopen Beiden zijn van 2013 en moeten de winter door komen in mijn open volliere. Dat is mij al meer gelukt. Ik houd u op de hoogte. Man heeft het even moeilijk gehad maar is nu weer top pop heeft wat last met poepen maar is verder vitaal genoeg. Nu op 17 april 2014 zit de pop op 3 eieren die een dezer dagen uit moeten gaan komen foto's volgen
    pop op nest


    ze had 2 jongen vanmorgen lag er 1 op de grond dood de 2e lag nog in het nest heb ik overgelegd bij kanaries van dezelfde leeftijd. Dat jong was geringd maar werd geplet door het kanarie jong dat veel te groot werd. nu zit de pop weer op 3 eieren te broeden.Die heb ik weer overgelegd bij een kanarie maar zonder succes. Nu is zij weer een nest aan het bouwen. Ze zit op nest afwachten maar hoe het gaat. Verleden jaar is er niet veel van de breod terecht gekomen. Een week leden eind maar 2015 lag mijn schoonmoeder opsterven en heb ik heel weinig tijd aan de vogels besteed. Daardoor heb ik helaas niet kunnen zien dat de man zich in een afgesloten nestkastje had gewurmd en is doodgegaan omdat hij niet kon eten en drinken. Heel vervelend nu heb ik er weer een man bijgehaald en maar kijken hoe het nestelen verloopt. En weer iets geleerd haal alle nestkastejs weg. Het koppeltje zit te broeden. Hoop dat het nu eens goed gaat. heb niet echt veel geluk gehad met dit soort. Pop had maar liefst 5 eieren waarvan er 1 bevrucht was die heb ik overgelegd bij de geelbuiksijzen en daar is het ei uitgekomen. Pop bouwt aan 2e nest.

    10-02-2010 om 00:00 geschreven door yippens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (66 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elzensijs (bij gewerkt t/m 015-05-2015)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen  



    elzensijs man 2010

    De europese Sijs ( ik wil u erop wijzen dat ik niet alle tekst zelf bedacht heb er zitten verzamelingen van info bij uit verschillende webzites zoals  van o.a. www.allevogels.nl

    Van oorsprong, heb ik gelezen, komt de Europese sijs voor 99% uit Noord Amerika. En zoals ik heb geschreven( in mijn artikel over de evolutie van de sijs) stamt dit aantrekkelijke vogeltje af van de Dennensijs.In Zuid en West Europa is hij vooral een vogel van het Hoog- en middengebergte. De pop (wildkleur) heeft de kleur van de dennensijs nog behouden en de jongen ook. Bij de dennensijs is weinig verschil te zien tussen man en pop. Ik denk bij te pop te kunnen zien dat zij iets lichter van kleur is dan de man en de man is wat slanker van postuur. Maaaaaarr of ik het goed zie geen idee.Trouwens bij meerdere sijzensoorten lijken pop en jongen op hun voorouders de dennensijs. Een aantal mannen vertonen een bef of kinvlek b.v. de baardsijs zijn baard genoemd. Ik heb echter een baardsijs zonder bef dus dat zou een terugslag naar vroeger kunnen inhouden.

    De wetenschappelijke naam van de sijs is spinus.

    Dus de pop van deze sijs en de jongen lijken op hun voorouders de dennensijs alleen is hun streepkwaliteit wat minder dik dan die van de dennensijs. Ik vind de naam n.l. Elzensijs wel toepasselijk, want als je in de kooi een elzensijs tak hangt worden de katjes van die boom opgegeten .Het is een sijs die graag in de els vertoeft.

    Dus deze vogel kunnen wij in het wild tegenkomen, ik heb ze in mijn tuin al eens kunnen waarnemen, omdat mijn sijzen in een open stuk kunnen zitten en als zij dan met z'n allen uit volle borst zingen trekt dat soorten van hun eigen afkomst aan.Maar hun verspreidingsgebied is vooral Noord en Oost-Europa, Azie en Siberie. Daar verblijft hij hoofdzakelijk in de naaldwouden.Bij ons in het westen van europa komt hij voornameklijk als trekvogel voor, maar ik krijg sterk de indruk dat hij langzamerhand een vaste gast aan het worden is.( of ze blijven hangen in verband met het voer dat zij hier kunnen vinden. Zij broeden hier dan rond eind februari begin maart ).
    Ik heb weer voor de elzensijs gekozen omdat ik het een leuk beweeglijk vogeltje vind. Maar ook omdat hij als een van eersten in de evolutie van de sijs is gaan veranderen van bruingestreept naar groenachtig terwijl de pop hetzelfde bleef. Ik heb nu de dennensijs, de elzensijs, de baardsijs,de zwartkopsijs,de zwarborstsijs, de geelbuiksijs,de kapoetsensijs en helaas nog niet een zwarte sijs de maxicosijs enz.Let op mijn foto's van de elzensijs zijn mutaties. Ik heb daar voor gekozen, omdat ik al heel veel groenachtigen heb zitten tussen mijn sijzen en ik een mutatie wel leuk vond passen. Op de foto ziet u een wildkleur man split isabel en een man pastel de eerste man is van 2010 en de pastel uit 2011. Ik heb er nu een wildkleur pop bijgekregen uit Eijsden. Maar het rare is dat de 2 mannen een koppeltje zijn gaan vormen dus moeten die eerst een pop hebben om elkaar te vergeten. De pastel man vind ik er niet al te best uitzien. Hij is in ieder geval geen 100%. De split man is een koppeltje geworden met de mutatiepop van de dennensijzen (kleur bruin) en die maken momenteel een nest.



    Bij selectie zou u op de volgende kriteria moeten letten:
    1. Kies voor rustige vogels. Dit houdt niet in dat ze bol moeten zitten en niet beweeglijk mogen zijn. De elzensijs is een kwiek vogeltje. U snapt wat ik bedoel. Ze moeten niet bij elke beweging van de vogelliefhebber wegknallen met alle risico's van dien.
    2. de snavel moet correct zitten liever niet een kruisbek achtige snavel.
    3. De vogel moet scherp en helder uit de ogen kijken.Een niet te smalle kop zeker niet de man en moet in relatie tot de rest van zijn lijf in verhouding zijn
    4. Poppen en mannen moeten een rond model hebben. Bij de mannen is dat duidelijker aanwezig dan bij de pop, vind ik. Mannen moeten een mooie ronde bef hebben.De oogstreep moet scherp zijn.


    hierbovern mijn vorige sijzen man wildkleur split ivoor - pop ivoor.
    Ik heb wel gemerkt dat de man tijdens het broeden veel agressiever was dan mijn andere sijzen. Ik weet niet of ze dat allemaal hebben, maar ik selecteer daar wel op. Dus maar afwachten hoe deze mannen straks tijdens het voorjaar zich gedragen.
    De oorspronkelijke kleur van de sijs is wildkleur. Daarnaast zijn de volgende kleurafwijkingen gekweekt:
    bruin-agaat-isabel-ivoor.en er zijn pastelkleurigen. Ik heb ook wel horen praten over blauwachtigen. Eigenaardig is wel dat ze niet duur zijn en dus veel gekweekt worden, maar ik lees op internet maar heel weinig over de sijs in gevangenschap.
     
    Vererving

    Over vererving wordt in veel boeken wel iets geschreven, maar toch blijft het voor vele mensen een moeilijke materie. Op deze pagina ga ik proberen om de erfelijkheidsleer op een eenvoudige manier uit te leggen, zodat de materie voor meer mensen toegankelijk wordt.

    Inleiding:
    Op 22 juli 1822 werd de grondlegger van de erfelijkheidsleer, de Oostenrijker Gregor Mendel geboren. Door zijn experimenten met onder andere de erwt, kwam hij tot de ontdekking dat bepaalde eigenschappen steeds in een vast patroon terug te vinden waren in de nakomelingen van de erwt. De publicaties omtrent zijn experimenten trokken in 1866 echter nauwelijks de aandacht van zijn collega's.
    Pas in 1901 werden, door de in Nederland geboren Hugo de Vries, de wetten opnieuw ontdekt. Hierna is aan deze experimenten een naam gegeven, die de ontdekker ervan alsnog benoemen. De "wetten van Mendel" waren geboren.

    De wetten:
    Om het eenvoudig te houden, gaan ik hier de letterlijke wetten niet plaatsen. Mensen die ze toch een keer willen lezen, kan ik adviseren om bij een zoekmachine in te typen "Wetten van Mendel". De wetten geven in theorie een vast uitkomstpatroon. De praktijk kan echter totaal onverwachts zijn, maar daar later meer over.

    De vogels:
    Bij de vogels kunnen we de theorie van de erwt ook toepassen. Wel hebben we bij de vogels te maken met een aantal patronen die mede de uitkomst bepalen. Deze patronen houden zich schuil in de verschillende verervingsfactoren. Deze verervingsfactoren zijn: geslachtgebonden vererving en autosomale vererving. Daarnaast heeft m.i. het milieu ook invloed op de vererving van de kleur. Daarnaast kandat ook op het gedrag van de vogel. Maar hier gaat het vooral om de kleur.

    Geslachtgebonden vererving:
    De geslachtgebonden vererving zorgt er voor dat een pop nooit een drager kan zijn van een andere kleurslag terwijl een man deze andere kleurslag wel bij zich kan dragen (een zogenaamde splitvogel). Dus er zijn wel mannen die b.v. wildkleurig zijn en split bruin,isabel of agaat in zich dragen. Splitpoppen bestaan niet.

    Autosomale vererving:
    Er zijn 2 soorten autosomale vererving, de recessieve en de dominante.

    Autosomale recessieve vererving:
    Bij de autosomale recessieve vererving kan zowel de man als de pop een andere kleurslag bij zich dragen. Deze kleurslag dient dan wel bij de beide ouders aanwezig te zijn en doorgegeven te worden aan de jonge vogel om het te zien.
    Dit houdt dus in dat als of de man of de pop deze factor niet bij zich draagt, dat het jong deze kleurslag niet kan tonen. Hij draagt deze dan wel bij zich, wat hem dan op zijn beurt weer een zogenaamde splitvogel maakt. (maar dat worden dan volgens deze theorie mannen)

    Autosomale dominante vererving:
    Bij de autosomale dominante vererving kan zowel de man als de pop een andere kleurslag bij zich dragen. 1 van de ouders dient deze kleurslag op zijn minst te dragen en hem door te geven aan de jonge vogel om deze op de jonge vogel te kunnen zien.

    De uitkomst:
    De uitkomst van een kweekkoppel is dus vooraf redelijk goed vast te stellen. Wel dient men dan te weten wat voor verervingfactor een bepaalde kleur heeft. Dit bepaald namelijk hoe een jong er uit zal zien.

    Toevalstreffer:
    Ondanks alle bovenstaande wetten en regels kan er toch een totaal andere kleurslag ontstaan uit de aan elkaar gekoppelde vogels. Dit kunnen we dan een toevalstreffer noemen. Mocht iemand zo'n "toevalstreffer" kweken, dan is het zaak, indien men dit wil, om deze vast te leggen voor het nageslacht. Hiertoe is het noodzakelijk dat men een duidelijke administratie bijhoudt en liefst zorgt dat men hulp krijgt van mensen die meehelpen met het uitzoeken van allerlei zaken omtrent het vastleggen van deze kleur. Men kan dan bijvoorbeeld denken aan een keurmeester. En je moet meer over de kleurgeschiedenis van de ouders weten.

    Tot slot:
    De bovenstaande uitleg is geen kompleet verhaal over de vererving. Er zijn nog diverse andere factoren die van invloed kunnen zijn op de uitkomst van een kweekkoppel zoals het milieu denk aan voer klimaat enz.. Het gaat echter te ver om dat hier allemaal uiteen te zetten.

    Autosomaal vererving
    De uitleg van deze vererving lijkt veel op die van de geslachtsgebonden vererving, alleen wordt in het schema hieronder niet gesproken over man of pop, maar over ouder 1 of ouder 2. Dit omdat een pop ook een mutatie bij zich kan dragen.



    Ouders

    Jongen


    Ouder 1

    Ouder 2

    man + pop

    1

    Wildkleur

    Wildkleur

    Wildkleur 100%

    2

    Wildkleur

    Wildkleur split mutatie

    Wildkleur 50%

    Wildkleur split mutatie 50%

    3

    Wildkleur

    Mutatie

    Wildkleur split mutatie 100%

    4

    Wildkleur split mutatie

    Wildkleur split mutatie

    Wildkleur 25%

    Wildkleur split mutatie 50%

    Mutatie 25%

    5

    Wildkleur split mutatie

    Mutatie

    Wildkleur split mutatie 50%

    Mutatie 50%

    6

    Mutatie

    Mutatie

    Mutatie 100%


    Als je kijkt naar het schema, dan zie je dat bepaalde paringen de voorkeur hebben en wel die met nummer 1, 5 en 6. Dit omdat de uitkomst van deze paring geen verrassingen kent, daar de jongen gelijk te herkennen zijn. Paring 3 wordt gebruikt om het formaat van de vogel op te waarderen, daar een wildkleur vogel in de praktijk vaak groter is dan een mutatie. Paring 2 en 4 worden niet aangeraden, omdat bijna alle jongen zogenaamde "kanssplitten" zijn. Je kunt aan de buitenkant niet zien of de vogel split is, dit kun je alleen maar te weten komen door met deze jongen verder te kweken.

    Bovenstaande kan alleen worden toegepast als iedere vogel ten hoogste 1 mutatie bij zich draagt. Dit dient uiteraard wel dezelfde mutatie te zijn. 


    pastel pop


    dubbel pastel man


    Wil ik dubbel pastel kweken, dan zou ik het onderstaande schema moeten volgen.dubbelpastel 

     Ik heb dubbel pastel. Dit wil zeggen dat de pastel faktor op beide chrosomen liggen. Behalve in een ei en zaadcel liggen de chrosomen altijd in paren de mens heeft 23 paar en de meeste vogels ongeveer 11 paar. Een paar daarvan bepaalt het geslacht. Bij de vogels is dat bij de man XX en bij de pop XY. Anders dan de klassieke kleuren ligt het gen, dit is onderdeel van een chrosoom, wat zorgt voor de reductiefaktor bij de sijs, dit noemen wij pastel, niet op een geslachtschrosoom maar op een autosomaal chrosoom. Ligt het pastel gen op één chrom0soom van een paar dan noemen we dit enkelfatorige pastellen. Bij dit soort vogels kunnen we man en pop nog goed onderscheiden. Wanneer op beide chrosomen van een paar het pastel gen aanwezig is noemen we dit dubbelfaktorige vogels. Ook worden deze wel een overgoten genoemd. Overgoten bruin/agaten ( isabel) en bruinesijzen laten niet veel geslachts kenmerken
    zien. Bij sommige vogels verdwijnt de tekening volledig en de mannen zijn dan vrijwel geheel geel. De poppen zijn veel witter en laten op de borst vooral wit zien. De vogels met een bruinkapje op de kop kunnen pastel bruin/agaten (isabel) mannen zijn of dubbelfakorige bruine mannen. De gehele gele vogel kan een dubbelfaktorige bruin/agaat zijn. Om alles nog maar eens duidelijker te maken. Dus mijn man is eigenlijk dubbel factorig want zijn bruine kapje is duidelijk te herkennen.

    Alle jongen zijn doodgegaan ook dit koppel stopte met voeden toen de jongen al in de veren zaten. Het was in het voorjaar vooral snachts heel erg kouw misschien lag het daaraan maar met hen ga ik verder de 2 andere sijsmannen heb ik weggedaan. Ik heb nu al 5 jaar sijsen maar ik heb nog geen jong kunnen kweken misschien volgend jaar wie weet. Ik heb een isabel pop erbij gehaald en op de dubbelpastel man gezet. Zij hebben momenteel 5 eieren die een van deze dagen moeten uitkomen ik ben benieuwd. Ik heb de eieren wel onder een kanariepop gelegd en haar eieren onder de sijspop omdat het eerste legsel uit het nest waren gegooid voordat ze uitkwamen.Alle eieren waren uitgekomen maar de jongen gingen dood. Nu zit de pop weer op eieren en ik laat het haar maar zelf doen als het niet lukt haal ik dit koppel uit elkaar. 1 jong heb ik door een andere sijs laten groot brengen en dat is een heel mooi isabel sijsje. Pop heeft nu weer jongen liggen. En nu maar hopen dat zij wel willen groeien. jong 1 is volledig zelfstandig en volgens mij een isabel zie foto


    verder liggen er nu nog 3 in het nest en die groeien goed. Door het onweer is 1 jong blijkbaar zo geschrokken dat hij zichzelf kapot heeft gevlogen. Nu vliegen er dus 3 rond prachtige jongen waarvan 2 in de kleur als die hier boven en ik denk dat dat isabel wordt genoemd en 1 vind ik meer bruin agaat maar zeker weet ik het niet want ik heb niet zoveel verstand van de benoeming van de kleuren. 

    hierboven een jong dat puur pastel is geworden terwijl het jong een foto hierboven neigt naar lutino of ino ik weet eigenlijk niet hoe deze kleur genoemd wordt en dan heb ik nog een jong zitten dat iets meer bruin op de rug heeft. de zuivere isabel wordt mi een pop en de puur gele wordt een man. Maar ja ze moeten helaas verkocht worden.ik heb geen ruimte voor ze.

    nog een sijsjong van mij mooie kleur alleen weet ik niet welke

     en nog een jong

    nu 2015 heb ik de ouders nog steeds zitten. Ze zijn mooi en in prima conditie. Toen ik van de week begin april 2015 de nestkastje ophing was de pop onmiddellijk begonnen aan de bouw van haar nest en het nest is klaar bu wachten op de eieren. Zij heeft inmiddels 2 jongen in de veren zitten en is aan haar 2e nest bezig. 2 jongen zijn nu zelfstandig de ene is bruin en de andere isabel. (sorry voor het feit dat de foto's weg zijn zal zoeken naar vervanging)


    09-02-2010 om 00:00 geschreven door yippens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (13 Stemmen)
    Categorie:help de vogels de winter door
    >> Reageer (0)
    05-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.duitse kuiven (bijgewerkt 30-5-2015)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen




    Kijk om bovenste beeld houd ik nou vogels is het niet prachtig de pop met 2 van die koppies onder haar die op de rand van het nest liggen. 

     

    albino jong 2015

    De jongen zien er prachtig uit. Verder hebben alle koppels weer eieren liggen zitten er 3 in de veren en worden alle drie geel met donkere kuiven.Deze zijn verkocht.Nu heb ik nog 4 bonte jongen rondvliegen die ook nog met hun ouders verkocht worden. Ik ga verder kweken met de witte kuiven en met de witte kuiven met grijs op hun kop. Mijn witte koppel geeft wit rode ogen albino's dus daarvan liggen nog 4 geringde jongen in het nest. Mijn andere koppels hebben ook nog jongen liggen die bijna gaan uitvliegen een superkweekjaar dus.

    Albino jong nu volwassen

    heel wat duitse kuiven gekweekt en er komen nu nog 2 witten bij er zijn al 6 verkocht maar ik heb er noch 16 zitten waarvan er maar 4 kunnen blijven dus moet de rest als ik weet wat man en pop is weg dan moet ik ook nog selecteren op gladkoppen en kuiven. Het zijn allemaal prachtvogels maw ik heb een uitstekende kweek gehad. 1 liefhebber heeft alle jongen gekocht en wil met de albino's op de tentoonstelling deelnemen ik ben benieuwd hoe ze gaan scoren volgens mij heel hoog. Nu 2015 zitten de ouders er nog, maar nu is er iets heel raars gebeurd. Ik had nog 5 duitse kuiven zitten 1 man als reserve, die blijft omdat hij mooi zingt maar eigenlijk niet echt op zijn poten kan staan hij ligt dus min of meer op de zitstokken. Ik kom op een dag het hok binnen en zie in 1 oog opslag dat er meer zijn en ga tellen en kom op 6 stuks. Hoe kan er 1 bijgekomen zijn en de ring om de poot van 1 pop is groen dus een jong uit 2014. Ik heb de vogel gevangen en ja hoor het is een jong van mijzelf maar alles was verkocht. Nu was er in de zomer 1 jong ontsnapt en verdwenen maar ik kan mij haast niet voorstellen dat die terug is gekomen.En hoe is die binnen gekomen. Er was wel op een dag een duitse kuif is mijn sluisje en misschien was zij dat wel. Maar hoe is zij dan daarin gekomen zonder dat ik het gemerkt heb. Het zal voor mij een raadsel blijven. Als ik het verhaal aan vrienden vertel kijken zij mij aan en zie ik ze denken die is gek dit kan niet anderen zeggen ook dat het niet kan maar toch is het gebeurd en ik heb mij heus niet vertelt in het najaar en al mijn jongen waren verkocht. Blijft dus een raadsel en dat is nu een mooie pop albino. Eigenlijk heb ik er geen man voor. De 2 andere koppels zitten in hun kweekhok en een koppel heeft al eieren. Ik weet eerlijk gezegd niet op de mannen wel bij de poppen horen ik zie het verschil bij de poppen niet dus heb ik op goed geluk ze bij elkar gezet. De ene pop heeft nu jongen maar de interesse van de mannen is niet erg groot en dat was verleden jaar wel het geval. Het ene nesy heeft nu 3 jongen in de veren liggen waarvan 2 kuiven en 1 gladkop. Het andere nest heeft 2 jongen liggen die net geringd zijn.

    05-02-2010 om 00:00 geschreven door yippens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (26 Stemmen)
    Categorie:help de vogels de winter door
    >> Reageer (0)
    02-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.algemeen(bijgewerkt 07-12-2016
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Amerikaanse sijzen en andere voliere vogels


                           
    Inleiding.
    December 2016

    Dat is lang geleden dat ik wat geschreven heb. Dat heeft onder andere te maken met het matige functioneren van dit blog en opnieuw beginnen op een ander blog of site is weer zo'n werk . En doordat ik door velen een verzoek heb gekregen om weer wat op te schrijven doe ik dat. Eerste vraag is natuurlijk hoe was 2016 voor mij. Het kweekjaar was niet goed maar ook niet slecht , De kanaries ging wel de zwartkopsijzen redelijk en de sijzen matig de enige geelbuiksijzen die ik nog had gaven ondanks hun leeftijd (2012) nog steeds jongen. Maar ze van de hand doen lukte bijna niet en dat geldt eigenlijk voor alle sijzen. Ze zijn moeilijk te verkopen vooral de zwartkopsijzen daar zijn er blijkbaar teveel van gekweekt. Daarom en omdat ik 10 alleen maar amerikaanse sijzen had heb ik besloten ze van de hand te doen en over te stappen op wat grotere vogels. Nachtegalen heb ik nog en die kweekten prima en nu zit ik te denken aan de blauwe bisschop of aan kardinalen. Ik laat het u weten nu heb ik al mijn zwartkopsijzen te koop gezet/


    In April 2015  zag ik dat al mijn foto's weg waren en ik dus weer op zoek moet naar een aantal en veel heb ik helaas niet opgeslagen( ik zie dat heel veel foto's verdwenen zijn hoe dat komt weet ik niet maar ik merk wel dat bloggen.be steeds slechter begint te functioneren en als je om hulp bij hen vraagt krijg je heel weinig respons heel jammer. 

    Verslag 2015

    Ik heb nu weer zowel zaadeters als insecten eters. ze zitten allemaal in kweekboxen, dus kunnen ze elkaar niet lastig vallen. Ik had verleden week een duitser op bezoek die mijn laatste reserve zwartkop sijs wilde kopen en die viel de goede conditie van de vogels op en het verbaasde hem dat ik zo weinig vogels had. Hij had gelijk ik selecteer streng uit en wil niet teveel vogels bij elkaar hebben. En zoals u las zijn mijn vogels in uitstekende conditie dus toen ik ze van de week bijelkaar zettenen de nest kastjes ophing begonnen ze onmiddellijk te nestelen.U zult mij wel wispelturig vinden, maar alle insecteneters zijn verkocht. Ik had 6 jongen gekweekt deze zijn met de ouders verkocht, maar ook de tuinfluiter. Ik mis ze wel met hun gezang, maar het werk dat ik eraan had om de kweek goed te laten verlopen was te intensief,
    Ik ben een 5 jaar geleden gestart met het opzetten van mijn blog.Ik realiseerde mij toen niet dat deze site in korte
    tijd meer dan 100.000 bezoekers zou trekken. Nu in 2015 ben ik op weg naar de 120.000. Het heeft mij wel gestimuleerd hem bij te houden en regelmatig nieuwe foto's te plaatsen. Dus denkt u niet dat u alles al gezien of gelezen heeft want bijna wekelijks vul ik mijn site aan. Er gaan weer vogels en er komen weer nieuwe bij, hetgeen inhoudt, dat ik nog wel zoekende ben naar vogels die ik leuk vind en die mij liggen. 2015 februari. Zit ook te wachten op het broedseizoen. Ik wel en dus moet ik steeds weer tegen mijzelf zeggen, dat het nog maanden duurt voor ze gaan nestelen. Mijn ervaring is, dat als je al in maart start de eerste broedsels meestal mislukken en dat de nesten pas goed gevuld raken en de jongen goed groeien het midden april is. Dus kun je beter wachten tot eind maart met het koppelen of beter gezegd met het open stellen van de nestkastjes. IK ben met het houden van vogels zo'n 8 jaar geleden gestart, toen ik in Belgie ging wonen.Ik ben Nederlander en heb mijn hele leven daar gewoond. Als jongen hield ik ze ook al maar dan in mijn slaapkamer ongezonder kon het niet. Toen kocht je de mooiste vogels voor heel weinig geld. daarna ben ik duiven gaan houden en die hebben eigenlijk nog steeds mijn grootste voorkeur. Maar eenmaal besloten deze niet meer te houden kwamen de voliere vogels in zicht en ik moet zeggen het houden van deze beestjes is ook heel leuk.
    Ik zou het heel leuk vinden dat als u dit leest en zelf ook amerikaanse sijzen houdt, informatie stuurt over uw ervaringen. Dan wordt deze site ook een plek waarop we ervaringen uitwisselen die anderen weer kunnen gebruiken. Doe het aub en denk niet ik kan niet schrijven of maak teveel schrijffouten of taalfouten ik corrigeer wel.
    Tevens zullen mensen die een eigen website hebben zoals allevogels.nl tekst herkennen die zij ook op hun site hebben staan. Deze site is een verzamelimg van info van mij zelf en het internet of ingezonden stukken.
    Ik wens u dan ook heel veel lees plezier.
    groeten
    Pim bakker

    Algemeen.


    Ik was in najaar 2015 aan een evaluatie toe. Zo'n acht jaar geleden dacht ik dat mijn theorien over duiven ook van toepassing zouden zijn op het houden van vogels. Dat is niet helemaal uitgekomen omdat bij zangvogels andere factoren een rol spelen. Zo komen ze uit een totale ander leefklimaat. ik heb nog geen hok gezien dat op de mijne leek kwa leefklimaat ik had een open ( in de winter gesloten) binnenstuk en een open buitenstuk. Ik dacht na selectie houd ik vogels over die tegen het natte stuk zouden kunnen en niet ziek zouden worden, dat klopt niet welke vogel dan ook wordt door zijn omgeving fysiek beinvloed. Nat blijft nat en op het stuk van 3 x 3 meter ontstaat een kwetsbare situatie met veel bacterien. Iemand zei tegen mij dat ik mijn vogels veel moest kuren omdat het buitenstuk hun gezondheid zou beinvloeden. Ik merk wel dat vooral vreemde vogels en niet tegen kunnen en mijn eigen jongen na een zware periode en degenen daar doorheen komen er wel tegen kunnen. Dus had ik veel minder vogels moeten verkopen en zelf meer moeten houden omdat die sterker zijn. Weer wat geleerd. Als voorzorg heb ik mijn buitenvoliere van boven en achter dichtgemaakt. En ik heb besloten er 6 kweekboxen in te maken van 1x1 meter en 230 hoog. Dan kunnen ze rustig gaan broeden zonder last van anderen te hebben. Verder ga ik het tussenschot dat eerst de buiten kant was weg te halen zodat de verbinding tussen binnen en buiten open wordt en in die ruimten komen de jongen.Op de bodem komt een cementen vloer en daarop beukenstukjes als strooisel. Daar is in het voorjaar van 2014 weer wat verandering in gekomen ik heb na een heel goed broedseizoen met veel jongen, besloten om minder sijzen te gaan houden en er insecteneters bij te nemen. Ik had in het voorjaar al japanse nachtegalen in mijn grootste kweekbox en nu heb ik van 4 boxen twee kweekboxen gemaakt en dar komen insecteneters in.  op 2-10-2014 komen er een koppel tuinfluiters aan en heb ik de jongen van de nachtegalen nog op het hok zitten. Er zitten ook rode kroonvinken bij maar die wil ik verkopen want die zingen haast niet.
    Mijn Voliere. (zo was hij in 2009) en daaronder anno 2015.




    Ik had in de winter 2009/2010 een voliere van 4 bij 3 meter. In de winter wordt deze winddicht gemaakt met dubbelwandige doorzichtige platen.
    In het voorjaar 2010 heb ik deze voliere uitgebreid met een 2e gedeelte dat nog eens 2 bij 3 meter kwa oppervlakte is en zoals u kunt zien is ook dat gedeelte praktisch dicht

    Nu in 2016 heb ik de buitenste kweekbox omgebouwd tot duivenhok  Ik kan het niet laten duiven te houden daarin zitten nu 5 tilduiven die veel in den haag worden gehouden kroppers die lang in de lucht staan.


    Mijn Vogels.
    Ik had insecteneters en zaadeters.  Ik zou wel een nachtegaal man erbij willen hebben voor zijn prachtige zang. Ik bezit nu een koppel en de man zing prachtig. Waarom heb ik gekozen voor amerikaanse sijzen. Nou het zijn hele vlugge en tamme vogeltjes. Ze zijn levendig en zingen heel mooi. Verder heb ik ze omdat ik het prachtig vind een groot deel van de evolutie van de sijs in mijn voliere te hebben. Zoals ik al schreef waarom ik voor de amerikaanse sijs heb gekozen. Het zijn niet alleen leuke vogels die mooi kunnen zingen maar zijn zien er ook nog eens mooi uit. Ze zijn zeker de moeite waard om te gaan houden, maar denk niet oh even een koppel kopen en de start is gemaakt. Je moet eerst eens te rade gaan bij een kweker van amerikaanse sijzen Jo Everts in Weert of Hans Haans in Geldrop ( is gestopt met amerikaanse sijzen ) is er zo een als je bij hen langs mag komen luister dan goed naar wat hij te vertellen heeft want die mannen hebben een schat aan kennis. Als je dan besluit amerikaanse sijzen te gaan houden start dan met de baardsijs. Hij is rustig, tam en zingt heel mooi. Hij kweekt redelijk gemakkelijk en is relatief goedkoop in de aanschaf. Een andere sijs die het ook goed doet is de magellaansijs of zwartkopsijs. Koop eerst wildkleurigen en niet al meteen de mutaties als je die mooi vindt schaf die dan aan als je wat ervaring hebt opgedaan. De dennensijs is ook een rustige en leuke vogel om te houden maar niet zo goedkoop en is toch wel erg gevoelig voor ornithose. Alle andere sijzen vragen al meer ervaring en alleen de zwartbortsijs kun je kweken in de zomer en eigenlijk alle andere amerikaanse sijzen moeten in onze winter gekweekt worden. Maar realiseer je dat de hokken dan verwarmd moeten worden en dat er in de winter veel licht nodig is via kunstlicht dat is geen goedkope zaak (zie de prijs voor electriciteit). Ondanks dat de ervaren kwekers zeggen dat je de andere sijzen in de winter moet kweken denk ik dat in de zomer het ook mogelijk moet zijn.Die ervaring heb ik met kapoetsensijzen en de treursijs broed ook in de zomer alleen veel later dan de anderen. De yarell, de geelbuik, de zwartesijs enz zouden niet in de zomer broeden. Volgend jaar ga ik met een paar van die koppels kijken of dat klopt.Omdat ik een grote vlucht heb en geen boxen houdt ik tijdens de winter van elk soort meerdere vogels aan en schift pas als er gebroed gaat worden en start dan met 1 koppel van elk soort.
    Ik heb besloten om in de winter 10 worden van 1m breed 1m80 cm hoog en 100 cm diep. Ik hoop wel dat mijn vogels zo'n kleinere ruimte aan kunnen omdat zij nu twee vluchten tot hun beschikking hebben van in totaal 7m lang en 3m diep en 200 hoog. Maar ik ga het toch doen. Dan kan ik een aantal mannen en poppen die ik wil koppelen in het voorjaar scheiden en voor een aantal koppels  in die boxen is het tijdens het broeden rustiger voor ze. Van elk soort ga ik twee koppels aanhouden. Ik heb een tekening gemaakt van de kweekvlucht en een plattegrond als er mensen zijn die adviezen voor mij hebben dan graag ik ben geen beste timmerman.
    de kweekvlucht aan de voorkant. Ik had aan de voorkant ook 2 vluchten gepland, maar die laat ik zitten ik heb 5 voorkanten kunnen kopen van aluminium met een luik daarin aan de bovenkant die je eruit kunt halen. Ik ga nu zo'n 9 koppels aanhouden waarvan er 2 in het grote open gedeelte blijven. Tijdens de eerste ronde laat ik die luiken eruit zodat de mannen tijdens het broeden naar buiten kunnen en als de jongen uitkomen laat ik die luiken er de eerste 3 weken eruit en daarna worden de ouders tijdens de 2e ronde in de kweekvluchten opgesloten zodat de jongen niet vervelend kunnen doen en zelf gaan eten en de ouders rust hebben
    Ik heb een 5tal kweekboxen gemaakt waarvan ik foto's heb gemaakt
    In het buitenstuk komen er 3 bij zodat ik er dan 7 heb. (4 zijn 3 x 1 meter lang ) hier zitten de insecteneters in.

    Inmiddels heb ik al weer schotten weggehaald omdat ik grotere vogels wil gaan houden.






    De Rui

    Dit kent elke vogelliefhebber en hij weet ook dat dit een jaarlijks terugkerende periode is in het leven van onze vogels .Een beginnende liefhebber geeft er in het begin nog niet zoveel aandacht aan maar al vrij snel merkt hij of zij dat er iets aan de hand is met het verenpakje van hun vogels .De rui heeft zijn intrede gedaan en dit is een heel belangrijke periode in het vogelleven ,maar ook voor ons liefhebbers .Een vogel die niet goed door de rui komt mist iets in zijn stofwisseling en zal nooit echt 100 % meer fit worden ,zal zeker verder leven maar men moet er geen grote dingen meer van verwachten .Bij de rui komen alle zwakke kanten naar voren die in een vogellichaam verborgen zitten ,maar ook zeker de goede denk maar eens aan het verwisselen van het verenpakje ,en hoe mooi daarna de kleur en tekening is geworden ,of ja dit kan ook het verenpak is niet goed geworden en de gezondheid lat te wensen over,komt niet goed door de rui ,of de bevedering of tekening is na de rui toch niet geworden wat we er van verwacht hadden. Kortom voor de vogel zelf en voor de liefhebber een spannende periode.  

    De rui periode :

     Een normale rui periode begint omstreeks begin  tot einde juli dit is afhankelijk wanneer men aangevangen heeft met de kweek ,vroege kwekers hebben hun vogels eerder in de rui, dan die kwekers die pas beginnen in einde maart begin april .Maar de natuur helpt ook hier mee en je moet daarom ook tijdig stoppen met de kweek om de rui tijdig te kunnen laten aanvangen, en dit ook in een periode met redelijk goed weer. De rui kan en mag men nooit forceren de vogel heeft zijn energie nodig om dit tot een goed einde te brengen ,en het is voor de vogel goed als dit ook valt in een periode met redelijk weer. Is aan deze voorwaarden voldaan ,dan is de rui periode tussen een week of 6 a 8 volledig achter de rug.

    Jonge vogels ruien in het algemeen alleen hun donsveertjes ,en geen vleugel of slagpennen .Oudere vogels hebben een nog zwaardere taak bij het ruien zij vervangen niet alleen hun donsveertjes maar ook de vleugel staartpennen ,ja soms heb ik er medelijden mee hoe sommige vogels er uit zien tijdens deze volledige rui ,maar bij een goede verzorging sta je ook versteld hoe snel de vogel zich hier van hersteld. In tegenstelling wat wel eens gezegd wordt is een vogel die ruit is niet ziek, maar weet wel dat ze erg gevoelig zijn voor ziekten,zeker als er een tekort is aan voeding ,mineralen ,en voldoende rust.Als een van deze zaken ontbreken ,zullen sommige vogels dit laten zien in het uiterlijk van de veerschachten dus het is van groot belang deze vogels in deze periode goed te voederen en te blijven observeren.

     Verzorging tijdens de rui.

     Om de rui goed te laten verlopen is een vrij constante temperatuur gewenst weinig vocht veel frisse lucht en een goede uitgebalanceerde voeding en een drie tal keren per week eivoer. Erg belangrijk is ook dat er niet te veel vogels in een ruimte zitten, de vogel moet ruimte en rust hebben, en dit zal ook verenpikken voorkomen, ook is het belangrijk dat de zitsokjes afzonderlijk zijn zodat de vogel rustig kan zitten zonder gestoord te worden door andere vogels. De vogel ook wat afleiding geven door trosjes sisal touw in de ruimte te hangen of nog beter regelmatig trosjes trosgirst ter beschikking stellen.Regelmatig vitamine toevoegen aan het drinkwater ,en denk bij de rec witte vogels aan het toevoegen van vitamine A. Aan te raden is ook wekelijks een halve ajuin ter beschikking te stellen, het is even wennen, maar als ze dit voer eenmaal kennen eten ze het graag en is erg goed voor en tijdens de rui. Verder kan men regelmatig  twee a drie maal per week een stukje fruit ter beschikking stellen, maar steeds zoveel geven dat na ongeveer 2.1/2 uur opgegeten is, al wat je meer geeft is eigenlijk te veel en kan gaan schimmelen met alle gevolgen van dien .Uiteraard mag een goede zaadmengeling nooit ontbreken en moet altijd in voldoende mate aanwezig zijn.De laatste jaren zijn er ook van diverse firma's producten te koop die tijdens de rui bekend staan als hulpmiddel in deze periode kan het zeker geen kwaad hier gebruik van te maken .Bij een goede verzorging en tijdige aanvang  van de rui zul je zien dat deze bij goed verzorgde vogels erg snel gaat en na ruim 6 weken zien de vogels er weer bijna schitterend uit . Overigens helpt een stukje ui in het drinkwater de gezondheid op peil te houden.

     Badwater en de rui.

    Ik heb dit bewust hierboven nog niet vermeld om toch in een apart hoofdstuk te vermelden hoe belangrijk badwater eigenlijk altijd is, maar zeker in de rui periode moet dit regelmatig zeker 3 maal per week beschikbaar gesteld worden voor de vogels, en een maal per week is het aan te bevelen hier iets badzout in te doen.Wat ook aan te bevelen is ook regelmatig gebruik te maken van een goede bloemenspuit en benevel daar de vogels ook eens goed mee enkele malen per week. De vogels zijn er dol op ,en niet alleen is het goed voor de vogels en de bevedering ,maar ook de vogels worden er rustiger door en dat is voor bv de latere tentoonstellings vogels mooi meegenomen. Dus tijdens de rui nooit te zuinig met badwater de vogels zijn je er dankbaar voor. En de bloemenspuit doet wonderen !!!!!

    De start van het broedseizoen is belovend er liggen nu 7 jongen geringd in de veren. Er komen er nog 5 aan die volgende week geringd moeten gaan worden en de nachtegaal moet nu jongen gaan krijgen spannend allemaal. 

    stand van zaken nu : 4 mutatie elzen sijzen er zittn 3 prachtige bij, 2 nachtegalen, 4 pastel zwartkopsijzen en 5 duitse kuiven.

    TROPISCHE HITTE

    Het was hier meer dan 40 graden in het hok dus wel 10 graden hoger. Ik heb dagen het dak nat gehouden zonder resultaat want de hele 2e ronde is dood gegaan. ik had net jongen liggen en ik vrees dat de eieren die nu moeten uitkomen kapiot zijn . Gelukkig nog tijd genoeg voor een volgende ronde.

    02-02-2010 om 00:00 geschreven door yippens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (161 Stemmen)
    Tags:algemeen vogels,vogelwereld,volierevogels, vogelsite,sijzen,insecteneters, kapoetsensijs,baardijs,zwartkopsijs,citroensijs,zwarborstsijs,blauwborst,winterkoninkje,japanse nachtegaal
    >> Reageer (0)

    Archief per week
  • 05/12-11/12 2016
  • 10/11-16/11 2014
  • 23/01-29/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 15/08-21/08 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 06/12-12/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010



    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.




    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs