Inhoud blog
 • Verspreiding
 • Voortplanting
 • Communicatie
 • Voedsel
 • Kenmerken
 • Wolf (dier)
  Laatste commentaren
 • pazen (jean)
      op Voortplanting
 • Foto
  Foto
  Archief per jaar
 • 2006
  Foto
  Foto
  Wolven
 • Wolven Weblog
 • Wolven - Huilen naar de maan?
 • Wolven Overzicht
 • Wolven - Wikipedia
 • Wolfen - Foto's
 • Wolven - Animaties
 • Blog als favoriet !

  Wolf Park

  Gastenboek
 • wolf gezocht
 • Mooie blog!
 • wolf
 • wolven zijn te gek en mooi en schitterend
 • welkom

  klik hieronder

  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  E-mail mij

  Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

  > Wolven <

  14-10-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wolf (dier)

  Wolf (dier)  De wolf (Canis lupus) is een zoogdier uit de orde Carnivora. Het is naar alle waarschijnlijkheid de voorouder van de hond (Canis lupus familiaris). In ieder geval kunnen ze samen vruchtbare nakomelingen voortbrengen, zodat de hond en de wolf, althans volgens bepaalde definities, tot dezelfde soort kunnen worden gerekend.

  14-10-2006 om 16:15 geschreven door wolf  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (163 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kenmerken

  Kenmerken

  Wolf

  De wolf heeft een grijze tot grijzige vacht, met een rossig bruine kleur op rug, kop en oren. De verschillen tussen individuele wolven en ondersoorten zijn echter groot en ze komen in allerlei kleurvariëteiten voor, van geheel wit via roodbruin tot geheel zwart.

  Wolven hebben een kop-romplengte van 80 tot 160 cm, en een staart van 30 tot 50 centimeter. De schouderhoogte is 65 tot 80 centimeter. Vrouwtjes zijn zo'n tien procent kleiner dan mannetjes: mannetjes wegen 20 tot 80 kg, vrouwtjes worden gemiddeld 18 tot 50 kg zwaar.

  De wolf heeft in rust een hartslag van 90 slagen per minuut en een ademhalingsfrequentie van 15 tot 20 per minuut. Bij grote inspanning kan dit oplopen tot een hartslag van 200 per minuut en een ademhalingsfrequentie van 100 per minuut.

  Het gehoor, de reukzin en het zichtvermogen zijn goed ontwikkeld. Een wolf kan tegen de wind in andere dieren ontdekken die zich op een afstand van 300 meter van hem bevinden. Ook kan hij uitstekend zien in het donker. De wolf heeft een zichthoek van 250° (ter vergelijking: 180° bij mensen). De wolf kan tonen horen tot 40 Khz, tonen die te hoog zijn voor het menselijk gehoor. Speciale hondenfluitjes zijn ontwikkeld, die niet voor mensen, maar wel voor honden en wolven hoorbaar zijn.

  De druk van de hoektanden, de druk die een wolf kan uitoefenen tijdens het bijten, is 150 kg/cm2.

  14-10-2006 om 16:59 geschreven door wolf  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (99 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voedsel

  Voedsel

  Een bison die zich beschermt tegen een roedel wolven.

  De wolf is een
  opportunist. Hij eet knaagdieren, haasachtigen, hoefdieren en vogels, maar ook aas en afval worden gegeten. Enkele grotere prooidieren zijn eland, edelhert, wild zwijn, rendier, bever en ree.

  Indien voldoende aanwezig vormen hoefdieren de belangrijkste prooidieren. Bij een onderzoek naar het menu van Pools-Duitse wolven bleek dat ree ongeveer de helft van het menu beslaat, edelhert dertig procent en wild zwijn ongeveer vijftien procent. Kleinere dieren beslaan slechts vijf procent van het menu.

  Ook vee en zelfs honden worden gegrepen. Een onbeschermd schaap is voor een wolf vaak een eenvoudige prooi, makkelijker dan bijvoorbeeld een ree.

  Een gemiddelde roedel van ongeveer 10 dieren zal per dier ongeveer 2 tot 4 kg vlees per dag eten. Op jaarbasis eet een roedel wolven dus ongeveer 125 reeën, 30 edelherten, 5 wilde zwijnen, plus nog wat kleinere dieren.

  14-10-2006 om 17:01 geschreven door wolf  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (39 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Communicatie

  Communicatie

  Een huilende wolf

  De wolf kent een grote verscheidenheid aan expressies en geluiden. Het bekende
  huilen is vooral bedoeld om te communiceren over langere afstanden.Afhankelijk van de omstandigheden kunnen wolven het gehuil van andere wolven op afstanden van zes tot tien kilometer horen. Het afbakenen van het territorium, door middel van te urineren met een opgetilde achterpoot, is voorbehouden aan dominante dieren. De wolven begroeten anderen door onderwerping te laten zien, met neergeslagen ogen en een zacht gejank. Als wolven boos of bang zijn laten ze dat meestal zien met ontblote tanden en gegrom.

  14-10-2006 om 17:06 geschreven door wolf  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (40 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voortplanting

  Voortplanting

  Een wolvenpuppie.

  De paartijd verschilt per gebied. In Scandinavië duurt dit van februari tot april. Het nest van een wolf bevindt zich in een grot of een hol, verscholen onder boomwortels of tussen rotsen. Soms graaft hij zijn eigen hol, of vergroot hij het hol van een vos of een dassenburcht  Tussen maart en mei, na een draagtijd van 63 dagen, worden de welpjes -drie tot zeven per worp- geboren. Beide ouders zorgen voor de jongen. Ze krijgen daarbij hulp van de andere roedelleden. De reu brengt voedsel aan het zogende teefje.

  Na acht weken zijn de jongen gespeend en ze blijven minstens een jaar bij de roedel. Vaak blijven ze langer bij de roedel, maar soms verlaten één- of tweejarigen de groep, vooral als ze worden gedomineerd door broertjes en zusjes en andere roedelleden en ook afhankelijk van het voedselaanbod en de jachttechniek. In gebieden met grotere prooidieren, zoals eland, bizon en edelhert is het voordelig een grote roedel te hebben.

  Wolven kunnen vijftien tot twintig jaar oud worden in gevangenschap, maar worden in het wild niet zo oud; iets van 5 tot 10 jaar.

  14-10-2006 om 18:20 geschreven door wolf  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (55 Stemmen)
  » Reageer (1)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verspreiding

  Verspreiding

  Leefgebied wolf

  Wolven passen zich makkelijk aan allerlei omstandigheden aan, en leven in een grote verscheidenheid aan habitats. Zowel op toendra's, steppen en prairies als in dichte bossen komen ze voor, in laagland en in gebergten. Hierdoor hebben ze zich verspreid over de gehele
  Holarctis, noordwaarts tot voorbij de poolcirkel, en zuidelijk tot Mexico, Zuid-Europa, Noord-India, China en zelfs in Arabië. De wolf was vroeger het roofdier met het grootste natuurlijke verspreidingsgebied. Tegenwoordig gaat deze eer naar de vos.

  14-10-2006 om 21:34 geschreven door wolf  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (59 Stemmen)
  » Reageer (0)

  T -->

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!