Inhoud blog
  • Grenzen verleggen
  • STANDARD CHAMPION!!!!!!!
  • SK Nieuwkapelle bestaat niet meer
  • Standard forever deel 3
  • KVV SCHELDE SERSKAMP SCHELLEBELLE
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    marije
    www.bloggen.be/marije
    Laatste commentaren
  • QpHK (china louis vuitton)
        op Grenzen verleggen
  • ik (killian)
        op Standard forever deel 2
  • ik (killian)
        op Standard forever
  • thorinstinct
    Stories from the sideline
    08-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Standard forever
    Standard Club Luik,

    1)Waar begint mijn passie voor Standard de Liège ?

    Elke supporter heeft wel zijn eigen verhaal over hoe hij of zij supporter is geworden van de ene of de andere ploeg.
    Soms gaat het over van vader op zoon (veel voorkomend fenomeen in Engeland) of men supportert voor de ploeg van de stad waar men woont of geboren is, of soms is het bekijken van 1 formidabele wedstrijd van een bepaald team voldoende om zich supporter te noemen.
    Mijn eigen passie voor Standard is op een heel andere wijze tot stand gekomen.
    Mijn eerste kennismaking gaat terug tot de seizoenen 1981-1982 en 1982-1983. In die periode had ik de leeftijd van 12 - 13 jaar en met jongens uit de buurt kwamen we regelmatig samen om te voetballen in het park recht tegenover onze woning. Meestal betrof het wedstrijden 1 tegen 1 met 1 doelman. Waarbij we tegen elkaar speelden en de doelman een neutrale functie vervulde. De twee jongens die het tegen elkaar opnamen moesten evenwel een ploegnaam kiezen. De meeste van mijn vrienden hadden reeds interesse in de ene of de andere voetbalploeg. Anderlecht en Brugge waren al snel gekozen. Mijn broer en ik hadden juist rode voetbalkostuumpjes gekregen, evenwel zonder merk of naam. Mijn broer werd vereenzelvigd met SV Waregem en ondergetekende met Standard Luik.
    Hierdoor groeide ook de interesse voor de ploeg in kwestie en volgde ik de samenvattingen van de wedstrijden op tv en in de krant.
    Het waren ook de jaren dat Standard 2x na elkaar( 1983 werd de laatste maal in lange tijd zou nadien blijken) kampioen werd. Vanaf dat ogenblik was het Standard forever.

    2) Standard seizoen 1981-1982

    Het seizoen 1981 - 1982 was waarschijnlijk het beste seizoen ooit in de geschiedenis van Standard. Bij de start van het seizoen werd het duo Ernst Happel - Mathieu Bollen vervangen door het duo Raymond Goethals en Léon Semmeling. Raymond de Brusselse meester tacticus met de eeuwige sigaret en het schitterende Brusselse accent wist als geen ander zijn ploeg op te stellen en zijn mannen te motiveren (Raymond overleed in 2004 op 83 jarige leeftijd aan een slepende ziekte). Léon Semmeling die een groot deel van zijn carrière als voetballer bij Standard had opgebouwd (tussen 1957 en 1975 speelde hij meer dan 600 wedstrijden) en de club door en door kende. Zijn terugkomst op Sclessin werd op alle banken op gejuich onthaald. De trainer en adjunct trainer hadden reeds in het verleden vruchtbaar samengewerkt (Léon Semmeling speelde onder Raymond Goethals bij de nationale ploeg). De samenwerking moest dus wel vonken geven. Nochtans verlieten enkele spilfiguren de club zoals Ralf Edström, Michel Renquin, Asgeir Sigurvinsson, Willy Wellens en Louis De Matos. De aankopen waren evenwel ook niet mis. Zo maakten Arie Haan, Walter Meeuws , Benny Wendt, Johnny Dusbaba en Jean-Michel Lecloux hun opwachting op Sclessin. Het trainersduo diende opnieuw een ploeg te bouwen die mee kon strijden op 3 fronten. De vorige campagne onder Happel was men 3de geëindigd in de competitie achter RSC Anderlecht en het verrassende SC Lokeren. Onder de aanvoering van de fenomenale Asgeir Sigurvinsson werd na overwinningen tegen Tilleur, Berchem Sport, een derby tegen SC Cherleroi en de uitschakeling van Antwerp FC en Thor Waterschei de finale met 4-0 gewonnen van datzelfde SC Lokeren. Een fantstische prestatie gezien het van 1966 geleden was dat Standard nog de beker had gewonnnen. In de Uefa - beker haalde men de kwartfinales, waar men eruit ging tegen 1.FC Köln.
    Het werd dus een bijzonder zware opdracht.
    De eerste opdrachten in de zomerbeker tegen onder andere tegen BK Kopenhagen, Sturm Graz en MSV Duisburg brachten nog niet het verhoopte resultaat. Thuis werd er gewonnen maar op verplaatsing telkens verloren. Op het eigen tornooi in Luik, werd er gewonnen van AC Torino, maar in de finale ging men onderuit tegen HSV Hamburg de nieuwe club van Ernst Happel. Op het tornooi van Amsterdam, speelde men een fantastische wedstrijd tegen AZ uit Alkmaar, maar werd in de finale verloren van Ipswich Town FC dat in de halve finale reeds Ajax AFC had vernederd.
    De eerste belangrijke opdracht werd de supercup tegen RSC. Anderlecht. Er werd veel van deze parij tussen de twee eeuwige rivalen van het Belgische voetbal verwacht, maar het werd een tactisch steekspel, waarbij geen van beide elftallen de intentie had om aan te vallen. De wedstrijd eindigde dan ook op een troosteloze 0-0. Standard behaalde evenwel via de strafschoppenreeks de supercup binnen. De eerste prijs was binnen.
    De competitie voor Standard startte op 19 augustus 1981 met een thuiswedstrijd tegen KSV Cercle Brugge. Het werd niet onmiddellijk een succes. Aan de rust stond men reeds met 0-2 in het krijt. Een betere tweede helft zorgde uiteindelijk nog voor een punt dankzij doelpunten van Eddy Voordeckers en Simon Tahamata. Ook de volgende wedstrijd tegen en op het veld van Thor Waterschei, kon Standard zijn ambities niet waarmaken. Er werd 1-1 gelijk gespeeld met doelpunten van Buyst voor Waterschei en Gérard Plessers voor Standard.
    Pas vanaf de derde wedstrijd begon het echte Standard zich te manifesteren in een fel bevochten duel op het veld van FC Winterslag werd er gewonnen met 0-3 met doelpunten van Simon Tahamata (fantastisch schot vanop 25 meter), Guy Vandersmissen en Benny Wendt.
    Door een paar twijfelachtige beslissingen van scheidsrechter Alex Ponnet (de toenmalige nr 1 onder de scheidrechters) waren de gemoederen bij de Limburgers opgehitst en dit leidde tot rellen na de wedstrijd.
    Op zaterdag 12 september kwam RSC Anderlecht naar Sclessin met in het algemeen klassement 1 punt voorsprong op hun concurrenten uit Luik.
    De competitiewedstrijd was gelukkig voor de supporters van een ander niveau dan de wedstrijd voor de supercup. Standard overklaste Sporting en won met 2-0 na doelpunten van Eddy Voordeckers en Simon Tahamata op strafschop, na een een zoveelste overtreding van Michel Renquin (i tussenzeizoen van Sclessin verhuist naar het Astridpark) op de kleine en ongrijpbare Moluker. Met dezelfde score werd vervolgens gewonnen op het veld van Lokeren. De euforie van drie opeenvolgende overwinningen werd bruusk doorbroken door de wedstrijd tegen SK Tongeren net zoals tegen Cercle kwam Standard 0-2 achter, maar wist het uiteindelijk de achterstand in de tweede helft om te buigen in een gelijkspel(doelpunten Tahamata en Wendt). Het werd vervolgens nog erger met de eerste nederlaag van het seizoen op het veld van SK Lierse. De pallieters speelden niet overweldigend maar waren een stuk sluwer dan de Rouches, die nogal naïf de aanval zochten. En het Lierse uit die periode beschikte over echte sluipschutter namelijk Erwin Vandenbergh. Vervolgens ging het terug de goede weg op met een zege 3-0 tegen KV Kortrijk en een gelijkspel uit bij FC Beringen 0-0. Tussendoor speelde men ook europees in Budapest (maar straks meer daar over). Na de wedstrijd tegen Beringen kon Goethals eindelijk teerug een beroep doen op Jos Daerden, die geblesseerd was geraakt tijdens het tornooi van Amterdam in de wedstrijd tegen AC Torino. Na het europees avontuur ging een op dat ogenblik niet al te sterk Brugge voor de bijl. Het werd slechts 1-0 dankzij een doelpunt van Gérard Plessers. Ook de gevreesde derby op Rocourt tegen FC Luik (met doelpunten van Benny Wendt en Guy Vandersmissen) en de wedstrijd tegen R.W.D.M (2-0 - doelpunten Tahamata en Lecloux) werden al bij al vrij makkelijk gewonnen. Half november stond er voor Standard een lastige verplaatsing op het programma.Standard moest het opnemen In de Bruiloftstraat in Gentbrugge tegen het dat jaar zeer sterk gestarte AA Gent, dat op dat ogenblik aan de leider in eerste klasse. Het werd een vrij evenwichtige en vooral voorzichtige wedstrijd. Geen van beide ploegen wou verliezen. De wedstrijd eindigde dan ook op 0-0.
    November is een periode die standard niet ligt, vaak krijgen ze juist dan een terugval en in het seizoen 1981-1982 werd deze traditie in ere gehouden. Er werd zwaar verloren op eigen veld van een onder Van Moer uitstekend SK Beveren (0-3) en vervolgens ging het van kwaad naar erger met een nederlaag achter de kazerne tegen het op dat ogenblik laatst geklasseerde KV Mechelen (3-1 doelpunt Standard: Arie Haan). De laatste wedstrijd voor de winterstop tegen Antwerp FC diende te worden gewonnen. De supporters waren immers misnoegd en hier en daar zorgde de onrust voor spreekkoren die Goethals op de korrel namen. De wedstrijd op de Bosuil werd dan ook voorzichtig aangevat. Op een ondergesneeuwd veld viel vooral de goede prestatie op van Etienne Delangre. Jos Daerden en Benny Wendt zorgden na twee blunders in de Antwerp defensie voor een veilige 0- 2 voorsprong. Het late tegendoelpunt van Laslo Fazekas kon niet meer voor een kentering zorgen.
    Deze zege, net voor de winterstop zorgde net op tijd voor de nodige rust binnen het elftal. Begin januari werd de winterstop even onderbroken voor een inhaalwedstrijd tegen SV Waregem. De wedstrijd werd gewonnen met het kleinste verschil, dankzij een doelpunt van Wendt en bracht Standard naast Anderlecht in de stand. De terugronde werd thuis aangevat tegen FC. Winterslag. Standard zat snel op rozen na een vroege 2-0 van Wendt en Haan. Iedereen dacht aan een doelpuntenkermis, maar Standard viel helemaal stil en Winterslag kon tegenscoren via Berger. Toch had Standard verder kunnen uitlopen maar Helmut Graf miste een strafschop. De week nadien speelde Standard een stuk sterker tegen Sporting Lokeren maar de Waaslanders haalden niettemin een punt weg op Sclessin (2-2). Ook nu had men kunnen winnen maar opnieuw werd een strafschop gemist. Deze keer door Simon Tahamata. Gevolg Anderlecht wer alleen leider met 1 punt voorsprong. De week nadien werd de achterstand zelfs twee punten Anderlecht en Standard liet opnieuw net zoals in de heenmatch 1 punt liggen tegen SK. Tongeren. Toch was men bij Standard niet helemaal ontevreden, men had sinds de wedstrijd achter de kazerne niet meer verloren en bleef in het spoor van de rivaal uit Brussel. Vervolgens werd makkelijk gewonnen van Lierse 3-0 met mooie doelpunten van Wendt en Voordeckers en een strafschop eindelijk eens goed omgezet door Walter Meeuws. De overgekomen Zwitser René Botteron was de beste man op het veld. Het resultaat was dus te beter daar Anderlecht thuis niet verder was geraakt dan een magere 0-0 tegen KV Kortrijk. Datzelfde Kortrijk wist echter de week nadien ook Standard een punt te ontfutselen. Op 18 februari waren 38000 supporters afgezakt naar het Astridpark voor de topper. Anderlecht telde 1punt voorsprong op de rivaal uit Luik. Standard mocht in ieder geval niet verliezen. Nochtans kwam met op achterstand door een pynalty van Juan Lozano. Standard verdiende er eveneens één na handspel in de rechthoek van de toenmalige kapitein van Anderlecht de veel te vroeg overleden Ludo Coeck. Gerechtigheid geschiedde echter nog voor de rust dankzij een doelpunt van Guy Vandersmissen. Standard was na de rust sterker
    dan Anderlecht, maar kon uiteindelijk de klus niet afmaken. Vooral Benny Wendt liet de kansen onbenut. De weken nadien werd er vlot gewonnen thuis van FC Beringen (3-1)en uit bij FC Brugge (0-3 met een hattrick van Simon Tahamata, die opnieuw de goede vorm te pakken had. De derby thuis tegen FC. Luik liep veel minder gesmeerd. Een goed georganiseerd Luik wist ondanks een rode kaart voor Szijjarto overeind te bliven bij de buren (0-0). De moeilijke verplaatsing naar RWDM verliep dan weer een stuk Makkelijker dan verwacht, een uitstekend Standard diende te wachten tot na de rust om het verschil te maken. Standard liep vlot uit tot 0-3 met doelpunten van Haan, Meeuws (opnieuw op strafschop) en een doelpunt van een fantastische Tahamata. Op Sclessin bleek ook AA Gent dat een prima seizoen speelde geen pertij voor de Rouches. Het werd 3-1. De overwinning was van goud waarde daar Anderlecht verassend verloor in de derby op RWDM 0-1. Het einde van de competitie kwam in zicht en de eindsprint kon beginnen. Deze startte evenwel met een valse noot, daar de verplaatsing naar SK Beveren werd verloren na mooie en spannende wedstrijd met 3-2. Standard dat snel met 2-0 in het krijt stond (na 6 minuten), kwam na een enorme inspanning terug langszij. In de tweede helft gingen de Rouches evenwel toch met de billen bloot na een doelpunt van Ronny Martens. Gelukkig verloor een zwak Anderlecht eveneens tegen AA Gent. Het verlies bij Beveren bleek een " accident de parcours", want de volgende speeldag werd revanche genomen tegen KV Mechelen voor het verlies uit de heenronde. Standard won met 6-0. Met de wedstrijd uit bij SV Waregem kon Standard dat de koppositie van Anderlecht had overgenomen, zijn directe concurent helemaal uittellen. Sporting had immers met 3-0 verloren tegen Beveren. Was het faalangst of was de tijd er nog niet rijp voor Standard verloor op Waregem met 1-0 (doelpunt van Marc Millecamps). Op drie speeldagen van het einde stond Standard aan de leiding met één punt voorsprong op Anderlecht en twee op AA Gent en Antwerp FC. En juist nu kwam Antwerp naar Sclessin. Standard speelde voor een zo goed als vol huis de pannen van het dak en wist op het einde van de tweede helft uiteindelijk de twee punten in Luik te houden, dankzij een doelpunt van "de Leeuw" (Eric Gerets). De titel kwam steeds dichter voor de Rouches. Ook de moeilijke verplaatsing naar Cercle Brugge bracht men tot een goed einde. Er werd gewonnen met het kleinste verschil(0-1), en opnieuw scoorde Eric Gerets, als een ware kapitein trok hij zijn ploeg over de eindmeet. Standard mocht het de laatste wedstrijd thuis afmaken tegen Thor Waterschei. Voor een kolkend Sclessin had Standard genoeg aan 1 punt voor de titel. Maar de ploeg speelde voluit en greep Waterschei dat zich vooral voorbereide op de bekerfinale bij de keel. Het spel werd bekroond met 3 doelpunten van Vandersmissen, Wendt en Daerden. Vliegen maakte nog de eer redder voor Waterschei, maar de helft van het stadion was toen al niet meer te houden. Er werd gefeest tot in de vroege uurtjes zoals men er alleen in de vurige stede een pantent op blijkt te hebben. 
      
    De 21 spelers en trainer waarmee Standard kampioen speelde in 1981-1982
    1 Arie Haan
    2 Simon Tahamata
    3 Michel Preud'Homme
    4 Guy Vandersmissen
    5 Eric Gerets
    6 Walter Meeuws
    7 Théo Poel
    8 Gérard Plessers
    9 Benny Wendt
    10 Eddy Voordeckers
    11 Jos Daerden
    12 Johnny Dusbaba
    13 Anthony Englebert
    14 René Botteron
    15 Jean-Michel Lecloux
    16 Helmut Graf
    17 Etienne Delangre
    18 Roberto Sciascia
    19 Pascal Delbrouck
    20 Gilbert Bodart
    21 Erhan Oenal
    Trainer Raymond Goethals

    Eindstand kampioenschap 1981-1982

    P W G V + - DS Ptn
    1 R. Standard de Liège Kampioen   34 19 10 5 59 28 31 48
    2 RSC Anderlechtois - Europees 34 19 8 7 56 31 25 46
    3 AA Gent - Europees 34 16 13 5 38 20 18 45
    4 KSC Lokeren -Europees 34 17 10 7 56 32 24 44
      5 Antwerp FC 34 17 9 8 45 23 22 43
      6 KV Kortrijk 34 14 10 10 39 35 4 38
      7 KSK Beveren 34 14 9 11 45 33 12 37
      8 K. Lierse SV 34 14 8 12 49 51 -2 36
    9 K. Waterschei SV Thor Genk -  Bekerwinnaar 34 11 8 15 44 55 -11 30
      10 KSK Tongeren 34 11 8 15 40 54 -14 30
      11 RWD Molenbeek 34 11 7 16 41 49 -8 29
      12 KSV Waregem 34 10 9 15 30 34 -4 29
      13 KFC Winterslag 34 10 9 15 24 49 -25 29
      14 KSV Cercle Brugge 34 10 8 16 57 61 -4 28
      15 Club Brugge KV 34 10 8 16 46 46 0 28
      16 RFC Liégeois 34 10 8 16 36 50 -14 28
    17 K. Beringen FC (degradatie) 34 9 9 16 33 50 -17 27
    18 KV Mechelen (degradatie) 34 6 5 23 28 65 -37 17

    Doelpuntenmakers

    Speler Doelpunten Ploeg
    Erwin Vandenbergh 25 SK Lierse
    Søren Skov 23 Cercle Brugge  
    Preben Elkjær Larsen 17 KSC Lokeren
    Alex Czerniatynski 15 Antwerp FC
    Jan Sørensen 14 Club Brugge
    Benny Wendt 13 Standard Luik
    Willy Geurts 12 RSC Anderlecht
    Simon Tahamata 12 Standard Luik
    Jan Ceulemans 11 Club Brugge
    Juan Lozano 11 RSC Anderlecht


     









    08-03-2009 om 00:00 geschreven door Wolfje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    08-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Even kennismaken!

    Hallo,

    Ik ben gepassioneerd door voetbal, en ben daar gelukkig niet alleen mee.

    Het spelletje met de bal wordt door velen beoefend en door nog meer personen passief beleefd.

    Vooral de historiek van de grote ploegen, alsook van de mindere goden houdt me in de ban. Reeds geruime tijd leeft het idee tot het schrijven van een boek over de ploegen die me nauw aan het hart liggen. Via deze blog wil ik proberen wat hersenspinsels over voetbal in het algemeen en clubs in het bijzonder op papier te zetten. Met eventuele anecdotes over jullie favoriete club, kunnen jullie ook steeds terecht op deze blog.

    Er zijn natuurlijk naast voetbal ook andere thema's die mij boeien, zoals wolven, auto's en James Bond om er maar enkele op te noemen. Ook over deze onderwerpen zal ik af en toe proberen een artikeltje te schrijven.

    Zo, nu weten jullie iets meer over de reden van het ontstaan van deze blog. Tot binnenkort

    Wolfje

    08-02-2009 om 22:04 geschreven door Wolfje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)


    Archief per week
  • 05/10-11/10 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 02/02-08/02 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Foto


    Laatste commentaren
  • QpHK (china louis vuitton)
        op Grenzen verleggen
  • ik (killian)
        op Standard forever deel 2
  • ik (killian)
        op Standard forever
  • Mijn favorieten
  • bloggen.be
  • http://www.sporza.be
  • http://www.exqileague.be/
  • http://www.kvvschelde.be/
  • http://www.sknieuwkapelle.be/
  • http://www.standardliege.be/

  • Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs