Inhoud blog
 • Actua: opslag met 39% onvoldoende in Rio : politie en brandweer staken voor carnaval
 • Volgende Jeugdkampioenschappen - Update
 • Brazilië - update - gelezen in De Morgen na terugkeer
 • Slot : een gelukkige Mher
 • Eindevaluatie met de coach
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Jeugdwereldkampioenschap Brazilië 2011

  16-02-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Actua: opslag met 39% onvoldoende in Rio : politie en brandweer staken voor carnaval
  De Morgen 10/02/12, 07u00
  Niet lang voor het beroemde carnaval (18-21 februari) hebben politie en brandweer in de Braziliaanse metropool Rio de Janeiro tot stakingsacties besloten. Ze eisen veel hogere lonen.

  Vakbondsleiders hebben gisteravond het aanbod van het parlement van de deelstaat Rio de Janeiro afgewezen. De parlementariërs dachten de politie, de brandweer en het gevangenispersoneel een gul aanbod te doen met een loonsverhoging van 39 procent. Ze hoopten daarmee acties kort voor het carnaval af te wenden. Die opzet slaagde vooralsnog niet.

  Een brandweerman zei voor de plaatselijke televisie dat de nationale garde en het leger nu maar voor de veiligheid moeten gaan zorgen. (vsv)

  16-02-2012 om 23:17 geschreven door johan  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  13-01-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Volgende Jeugdkampioenschappen - Update
  De vroeger opgegeven data zijn licht gewijzigd en aangevuld als volgt:

  Europees Teamkampioenschap -18 : Pardubice, Tsjechië : 11/7-19/7

  Europese Unie kampioenschap tot -14 : Mureck, Oostenrijk : 31/7-8/8

  WK -20 : Athene 1/8 - 16/8

  Europees Teamkampioenschap -14 : Rusland : 1/8-8/8

  het EK tot -18 gaat door in Praag, Tsjechië, uitzonderlijk in de zomer, nl. van 16/8 - 26/8

  Olympiade : Istanbul, Turkije :27/8-10/9

  WK tot -18 gaat door in Maribor in Slovenië van 7/11 tot 19/11


  13-01-2012 om 18:41 geschreven door johan  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  20-12-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brazilië - update - gelezen in De Morgen na terugkeer

  Auto's in Rio rijden nog maar 20 km per uur

  19/12/11, 18u09

  In de Braziliaanse miljoenenstad Rio de Janeiro kun je met je auto nog maar gemiddeld 20 kilometer per uur rijden. De groeiende middenklasse heeft vorig jaar een recordaantal auto's gekocht.

  Rio de Janeiro, na São Paulo de grootste stad van Brazilië, telt zes miljoen inwoners, met die van de voorsteden erbij zelfs dertien miljoen. De files zijn er zo problematisch geworden dat gewone auto's er gemiddeld nog maar 20 kilometer per uur kunnen rijden.

  Bussen moeten zelfs met 17 kilometer per uur tevreden zijn.
  Als er niets drastisch verandert, zal de gemiddelde snelheid voor auto's over tien jaar tot 16 kilometer per uur gedaald zijn en die voor bussen tot 15 kilometer per uur, zegt het ministerie van Transport van de deelstaat Rio de Janeiro.

  Rio ziet zijn verkeer niet alleen toenemen door de natuurlijke bevolkingsaangroei. Brazilië heeft al enkele jaren een van de sterkst groeiende economieën ter wereld. De middenklasse is daardoor flink toegenomen, en daardoor ook de verkoop van auto's.

  91 miljoen Brazilianen bijgekomen in middenklasse

  In heel Brazilië werden 3,45 miljoen auto's verkocht in 2010, een stijging met 10 procent ten opzichte van 2009. In Rio steeg de autoverkoop de afgelopen tien jaar met bijna 50 procent.
  Op het vlak van autoverkoop staat Brazilië wereldwijd al op de vierde plaats, voor Duitsland. Het moet alleen nog China, de VS en Japan laten voorgaan.

  De Braziliaanse consumentenorganisatie Fecomercio berekende dit jaar dat er sinds 2005 91 miljoen Brazilianen zijn bijgekomen in de middenklasse, en over drie jaar zal dat aantal opnieuw met 36 miljoen zijn aangegroeid. Brazilië telt ongeveer 200 miljoen inwoners.

  Hoe sterk de consumptie is gestegen, blijkt ook uit het gebruik van kredietkaarten. Het gezamenlijke kredietkaarttegoed van de Brazilianen is vorig jaar sterker gestegen dan dat van de Chinezen. In 2010 zwol de schuld van de Chinezen bij de kredietkaartmaatschappijen aan met 17,1 procent, die van de Brazilianen met maar liefst 28,9 procent. (ips)

  PS : Noot van de redactie : ons gastgezin, waaronder een politieman scheurde toch tegen een veel hogere snelheid door de straten van Rio.
  Ook de bus waarmee we naar het Christo-beeld trokken, ging sneller. 20km/u lijkt wat overdreven weinig.

  20-12-2011 om 14:24 geschreven door johan  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  04-12-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slot : een gelukkige Mher
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  04-12-2011 om 11:01 geschreven door johan  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  02-12-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eindevaluatie met de coach
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Deel 2: interview met IM Mher Hovhanisian

     B: Wat onthoud je van dit WK in Brazilië in het algemeen ?

   

  Ik heb me heel erg gestoord aan de organisatie die ons de eerste dag niet toeliet in het hotel. De kinderen waren zo goed voorbereid, de reis was in stukjes georganiseerd zodat ze fris waren. Maar toen moesten we lang wachten in het hotel.

  Er sprak ook bijna niemand Engels, onbegrijpelijk toch ?

   

  Ik ben heel blij dat ik heel wat contacten kon leggen, met mijn Armeense, Kazachse vrienden, enz... Vooral ben ik blij met het contact met de Russen die ons land uitnodigden voor een Team Championship volgend jaar in Rusland. Prachtig, toch, weer een kans voor onze jeugd.

  Ik vind het belangrijk dat er stages, trainingskampen en internationale tornooien komen. Zo wordt de jeugd sterker. Dat is hier ook gebleken.

   

  B: Wat trof je van Brazilië als land ?

   

  Zonder enige twijfel : het Cristo-beeld : zo indrukwekkend. Het gaf een straf gevoel als groep daar zo hoog te staan en dit mee te maken. Ik ben heel blij dat we vroeger zijn gekomen en die enkele dagen heb meegenomen.

   

  Ik heb me helemaal in vakantiestemming gevoeld in Rio. Het was ideaal als groepsvorming; iedere dag konden we trainen; ik heb de 4 kinderen (zonder Rein) zo op de laatste trainingsdag één stelling gegeven waar ze alle mogelijke varianten moesten uitzoeken zo diep als het kon; de stelling was zo complex dat ze er 2 uur mee bezig geweest zijn; achteraf overliepen we de oplossingen die ze gevonden hadden; toen zag ik dat ze de voorbije dagen goed opgewarmd waren en de tactiekjes vlot gingen.

  Ik vond dat dit al in de richting ging van de trainingsweek die Rusland en Armenië organiseren. Voor volgend jaar raad ik echt een ganse week training aan in eigen land, voor het tornooi, met verschillende trainers, verschillende uren per dag. Voetballers, fietsers trainen toch ook voor een belangrijke wedstrijd ?

   

  B: Wat zijn de mooiste momenten van dit schaaktornooi ?

   

  Ik wil vooreerst zeggen dat ik met elk kind vooraf, voor we naar hier gingen heb samen gezeten, om te zien hoe ze spelen. We hebben in de Allerheiligenvakantie een training voorzien voor de vier kinderen en Rein is gaan schaken in Bad Wiessee om competitieritme tegen sterke spelers op te doen. Hij heeft daar trouwens remise gespeeld tegen een GM. Daarom kies ik de partij van Rein tegen IM Shiven toch als het mooiste moment voor mezelf. Het was zo spannend, voor mezelf. Ik leefde echt mee en hoopte altijd maar dat hij toch de goede zet zou doen. Ik train met hem ongeveer 1,5 jaar en zag de partij live in de zaal. Ik moest dus alles zelf uitrekenen (zonder engine). Ik heb gezweet tot en met. Na de partij was de ontlading enorm. 

  Tegelijk heb ik enorm genoten van het enorme talent van Jasper Beukema. Jasper is een aparte speler. Ik heb hem - net als de anderen- na dit tornooi een aantal specifieke tips gegevens om zijn schaakspel te verbeteren in het algemeen, maar het is duidelijk dat hij een heel sterke speler kan worden. Hij ziet heel veel. Zijn zus Louise is aanvallend heel sterk en scoorde tweemaal tegen veel hoger geklasseerde spelers een vol punt.


  Arno is een jonge die ik graag zie spelen. De goesting in schaken is groot. Zijn stijl is vergelijkbaar met die van Jasper: veel inzicht, heel aanvallend. Ze hebben allebei prachtige combinaties laten zien. Toen ik hen zag spelen, zei ik 'If you think you can play chess, watch Belgium'. Dat was echt genieten van die talenten!

  Ten slotte, Iris, die net als Jasper nog in de laatste ronde tot 5 punten kwam. Fantastisch resultaat. Iris is een kampioenschapbeest. Ze blijft heel rustig en gaat overtuigd af op haar doel. Iris is een gevaar voor hoger geklasseerden. Ze is er op vooruit gegaan tegenover het WK van 2 jaar geleden, net zoals Jasper en Rein.

  Dat lijkt me een passende conclusie: als je louter naar de punten kijkt, zie je bij deze 3 spelers tegenover 2 jaar geleden in Turkije een groot verschil. Er is vooruitgang. Ik meen dat dit WK heeft aangetoond dat België een plaats heeft op het WK.  

   

  Slot: "So you think you can dance", " jij bent een fitnesstraining", "schaker zkt dame", wij hebben op dit WK een andere Mher leren kennen; de Vlaamse jeugdschaakleider riep op om "mher" van dat, wat doet dat met jou ?

   

  Ik heb me speciaal gevoeld op dit tornooi: JULLIE JOURNALISTEN HEBBEN MIJ OPEN EN BLOOT GESTELD.

   

  Gelukkig heb ik nog enkele geheimen die jullie niet hebben gepubliceerd, wat zou anders schakend België wel niet denken van mij....?

  02-12-2011 om 00:00 geschreven door johan  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  30-11-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eindevaluatie met de spelers
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Naar een WK gaan, een uitgebreide blog schrijven zonder eindevaluatie, kan natuurlijk niet.

  Wij laten graag de spelers en de coach aan het woord om enkele gebalde eindconclusies te trekken.

  Vandaag leest u deel 1: interview met de spelers
   
  B: Wat onthoud je van dit WK in Brazilië in het algemeen ?

  Louise: het was heel fijn om zo'n tornooi te mogen spelen tegen al die tegenstanders van vele landen.
   
  Arno: ik onthoud vooral het "warme" zwembad; een unieke avond in het bad, spijtig dat de dag erna een partij moest gespeeld worden...
   
  Iris: spijtig dat we de eerste dag pech hadden met het hotel, maar uiteindelijk kwam het toch in orde

  B: Wat trof je van Brazilië als land ?
   
  Louise: het was goed dat we op tijd vertrokken, dat we ook iets van Brazilië konden zien; het verblijf bij de familie van Ricardo vond ik heel gezellig en uiteraard onthoud ik het lekkere fruit en zeker de watermeloenen!
  Jasper: ik vond het strand van de Copacabana heel mooi; ik werd overspoeld door de golven van de zee, zalig!
  Iris: het beeld van de krotten, de kleine huisjes in de favelas blijft mij bij; de huizen zijn gebouwd op de heuvel, vlakbij de dure hotels, het strand.
  Rein - Arno - Iris - Louise: we hadden nooit gedacht dat het beeld van Cristo zoveel indruk zou maken; het is echt een prachtig beeld, zo groot, bovenop een berg, met een ongelooflijk zicht op Rio, op de zee op alles errond.

  B: Wat blijft je bij van je eigen schaaktornooi ?
   
  Louise: de tegenstanders waren heel erg sterk, vaak meer dan 1700-1800+, maar ik kon er toch 2 winnen tegen meisjes met 400 elo meer.
   
  Iris: ik ben heel blij met mijn resultaat; mijn mat in 5 in het begin van het tornooi deed wel deugd.

  Jasper: het is jammer dat ik de laatste ronde niet kon winnen, dan had ik dicht bij een top-10 klassering gezeten. Maar ik ben toch heel tevreden over mijn resultaat.
  Rein: mijn partij tegen IM Shiven.

  Morgen deel 2: interview met Mher.

  30-11-2011 om 00:00 geschreven door johan  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  29-11-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terugreis in goed gezelschap
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Zondagochtend heel vroeg vertrokken we met de bus naar Goiania. Daar aangekomen was de ganse luchthaven in "voetbalmania".

  Rood-zwarte supporters zongen in de gangen luidkeels. In het vliegtuig naar Brasilia dachten we even dat we tussen al die supporters zouden zitten, maar wat bleek : we zaten tussen de spelers!

  De vorige avond was er namelijk een beslissende match geweest in de Braziliaanse serie B om de stijger aan te duiden voor de serie A.

  De ploeg die won is Sport Recife.

  In die ploeg spelen onder andere Marcelinho (o.a. ex-speler van Hertha Berlin, Marseille, Trabzonspor, Wolfsburg en nationale ploeg) en de fameuze keeper Saulo.

  Hier ziet u een filmpje op Youtube waar deze keeper -zoals Proto- een goal scoort op het einde van de wedstrijd (94e minuut), maar daarna bij het vieren ten val komt en ... zijn knie breekt...

  Als je deze Saulo ziet, ben je wel onder de indruk: echt een beer van een man. In het vliegtuig zat hij naast ... Mher!


  Dat was natuurlijk feest aan boord... Die gasten vonden het ook super om kennis te maken met een Belgisch schaakteam. De vliegtuigreis was zo voorbij.


  29-11-2011 om 21:02 geschreven door johan  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Einde van de blog of toch (nog) niet ?
  Klik op de afbeelding om de link te volgen De spelers en begeleiders zijn aan het terugreizen en zullen wat slaap moeten inhalen.

  U mag de volgende dagen van alle spelers én van de coach hier een evaluatie verwachten. Tijdens de terugreis werden zij elk geïnterviewd.

  Wat kon beter ? Wat leren we hieruit ? Hoe pakken we het beter aan naar de toekomst ?

  Relaas hiervan volgt.

  Tevens is er nog een opmerkelijk verhaal over de terugreis (mogelijk met filmpje) voor u.

  29-11-2011 om 00:00 geschreven door johan  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Volgende WYCC
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Wie weet er waar het WYCC doorgaat in 2012 ?

  En het Europees ?

  Juist, ja :

  het WK gaat door in Maribor in Slovenië van 7 tot 19 november

  het EK gaat door in Praag, Tsjechië, uitzonderlijk in de zomer, nl. van 16-26 augustus (voorheen stond er op de fide-site: juli)
  WK -20 : Athene 1-16 augustus

  en om helemaal te watertanden : 2013

  WK Al Ain Verengide Arabische Emiraten 13- 25 augustus 2013

  EK : Budva Montenegro

  WK -20 :  Antalya Turkije

  29-11-2011 om 00:00 geschreven door johan  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (2)
  28-11-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat aten we in Caldas Novas ?
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Een kort filmpje voor het thuisfront, bij de opening van de eetzaal.

  Eerst ziet u onze tafel, daarna de koude schotels, de warme schotels en de desserts.

  De zaal was nu nog leeg, wat heel weinig gebeurde.  28-11-2011 om 00:00 geschreven door johan  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)


  Archief per week
 • 13/02-19/02 2012
 • 09/01-15/01 2012
 • 19/12-25/12 2011
 • 28/11-04/12 2011
 • 21/11-27/11 2011
 • 14/11-20/11 2011
 • 07/11-13/11 2011

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!