In het nieuwe magazijn, dat 115 op 85 meter meet en liefst 23 meter hoog is, zal Samsonite over 10.000 vierkante meter opslagruimte beschikken.

Het bedrijf zal er 20.000 paletten kunnen stockeren. Met deze investering, die twaalf miljoen euro bedraagt, breidt Samsonite haar Europees distributiecentrum in Oudenaarde gevoelig uit.

‘Momenteel moeten we ongeveer 15.000 paletten buitenshuis stockeren. Dat gebeurt in zes magazijnen in Oudenaarde en in een opslagplaats bij Katoennatie in Gent’, vertelt Patrick Baele, Vice President Finance and CFO Samsonite Europe. ‘Het is de bedoeling dat die paletten naar het nieuwe magazijn komen. Uit een kosten-batenanalyse bleek dat het voordeliger was om in een eigen magazijn te investeren. Aanvankelijk was het zoeken naar een geschikte locatie, tot de stad Oudenaarde op de industriezone De Bruwaan een terrein te koop stelde. Deze opportuniteit konden we niet laten voorbijgaan. Als de planning naar wens verloopt, kunnen we het nieuwe gebouw in maart volgend jaar in gebruik nemen.’

De investering is alvast positief nieuws na een moeilijke periode. Bij een herstructurering in 2009 werden in de Oudenaardse vestiging op de industriezone Westerring 159 jobs geschrapt.

‘Het nieuwe magazijn wordt ook gebouwd in functie van de te verwachten groei. In 2010 kwam al een kentering en vorig jaar boekten we in Europa een omzetstijging van 5,8 procent. In de eerste helft van 2013 noteerden we een stijging van de omzet met 6 procent. De Europese directie gelooft ook in Oudenaarde als Europees distributiecentrum. Belangrijke troeven zijn de centrale ligging in Europa, de werkkracht en de competentie van de werknemers en weinig sociale onrust.’

In de vestiging op de industriezone Westerring zijn ook een productie-eenheid, de administratieve diensten en de marketing gevestigd. In Oudenaarde werken momenteel tweehonderd bedienden en driehonderd arbeiders. ‘Het nieuwe magazijn op De Bruwaan zal wel weinig bijkomende tewerkstelling tot gevolg hebben, maar dat is ook niet de bedoeling. Belangrijk is de stevigere verankering in Oudenaarde’, vertelt Baele.

Alle Samsonite-valiezen die in Europa worden verkocht, zullen eerst in Oudenaarde passeren. Overigens wordt veertig procent van de Europese verkoop geproduceerd in de vestigingen in Oudenaarde en Hongarije. De overige zestig procent komt uit fabrieken in het Verre Oosten.


Tekst en info : www.nieuwsblad.be