Inhoud blog
  • vervolg Lilianae 2
  • Vervolg op Lilianae koppel 1
  • Lilianae actueel
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Gastenboek
  • geweldig

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    PARKIETENKWEKER
    ERVARING TELT
    07-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vervolg Lilianae 2

    Ik weet nu meer omdat de tijd dat alle eitjes uit zouden moeten zijn om is en ik kan jullie het volgende melden.

    Wat ik had vermoed blijkt ook te kloppen, de pop heeft tijdens het nog aanwezig zijn van haar 3 jonge Lilianae’s 4 eitjes gelegd, die ik het 1e legsel noem.  Na het apart zetten van de 3 jonge vogels heeft de pop een 2e legsel van 4 eitjes gelegd en u zult misschien zeggen, waarom?? 
    Mijn visie is de volgende, de pop heeft in de gaten gehad dat het 1e legsel niets zou gaan worden omdat zij en haar echtgenoot te veel gestoord werden in de voorbereiding. Tijdens het 2e legsel waren de jongen reeds apart gezet en kon er dus ongestoord gepaard worden. Deze eerste 4 eitjes(1e legsel) had ik geraapt en er een merkteken aan gemaakt. In mijn vorig berichtje vertelde ik al dat op 11-01-‘11 moeilijk te zien was of er eitjes bevrucht waren. Van deze gemerkte eitjes (1e legsel) bleek dan ook niets bevrucht te zijn.  De andere 4 eitjes (2e legsel)bleken alle 4 bevrucht te zijn.  Het 1e jong kwam uit op 27 januari, helaas kwam het 2e en 3e eitje niet uit. Op 2 februari kwam het 4e eitje wel weer uit en ik heb nu 2 jongen in het nest liggen met een leeftijdverschil van 6 dagen. Gelukkig worden beide vogeltjes goed gevoerd en het oudste jong kan binnenkort al geringd worden. Ik ring de Lilianae’s  meestal  rond de 10 dagen met 4 mm ringen.
    Omdat het koppel split voor lutino en pastel is, had ik gehoopt op een jong met rode ogen. Helaas hebben beide vogels weer zwarte ogen maar kunnen wel pastel zijn omdat deze net als de wildkleur Lilianae, zwarte ogen hebben.
    De beide bevruchte eitjes ga ik later open maken om te kijken of er afgestorven jongen in zitten met rode ogen, momenteel ben ik met vakantie en wil daar niemand anders mee belasten.  Zodra ik meer weet over de kleur van de jongen zal ik het hier melden.

    07-02-2011 om 08:17 geschreven door wilvers  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    11-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vervolg op Lilianae koppel 1
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zoals beloofd heb ik vandaag 11-01-2011, naar het legsel gekeken, het blijkt dat de pop 8 eitjes heeft gelegd. Zou ik er niet 100% zeker van zijn dat het een koppel is, zou ik denken dat ik 2 poppen bij elkaar heb zitten. Zoals ik eerder schreef hebben deze 2 vogels al enkele nestjes grootgebracht .
    Momenteel kan ik nog niet zeggen hoeveel eitejs bevrucht zijn, waarschijnlijk is de pop omdat ze 8 eitjes gelegd heeft pas laat gaan broeden.
    Zoals jullie zien heb ik een foto van het legsel bijgevoegd, op de foto is nog moeilijker te zien of iets bevrucht is. Zodra ik hierover meer weet zal ik het melden.

    11-01-2011 om 00:00 geschreven door wilvers  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    28-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lilianae actueel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hallo bezoeker,

    allereerst een beknopte beschrijving van de Agapornis Lilianae met wat aanvullende informatie en natuurlijk een foto van een wildkleur vogel.

     

    De volledige beschrijving van de agapornis Lilianae laat ik achterwege omdat het grootste gedeelte op de foto te zien is.  Wel wil ik enkele opmerkingen maken. De lilianae is met 13,5 cm zo’n 1,5 cm kleiner dan de fischeri. De Lilianae mag geen blauwe veertjes in de stuit hebben, deze geven n.l. aan dat het geen raszuivere vogel is. De snavel is donkerrood en gaat vlak bij de basis gedeeltelijk over naar wit, de snavelriem is eveneens wit. Beide geslachten zijn identiek gekleurd.

    Jonge vogels zijn matter van kleur, vooral het masker en hebben een wat mattere kleur snavel met grijze vlekken. Verder is de kleur achter het masker wat donkerder, zijn de poten wat grijzer en de teennagels wat donkerder.

    De agapornis lilianae komt voor in zuidelijk Tanzania, in het noordwesten van Mozambiek, noord Zimbabwe, zuid Malawi. Ze houden van een bad en houden zich dan ook bij voorkeur op in riviergebieden met bebossing van Acasia’s en kleinere boomsoorten. Tijdens bepaalde gedeelten van het jaar zoeken ze de open graslanden op omdat ze van halfrijpe en rijpe graszaden houden. Verder houden ze van bladknoppen en bessen maar ook van graansoorten en kunnen daaraan nogal wat oogstschade aanrichten. Buiten de broedtijd kan men grote groepen waarnemen van meer dan honderd vogels en zoeken dan de hoger gelegen gebieden op. Vlak voor en gedurende de broedtijd gaan ze terug naar de lager gelegen gebieden om te nestelen en  zijn het nog maar kleine groepjes. Ze nestelen bij voorkeur in holtes van afgestorven acacia’s. De lilianae is dan ook geschikt voor de koloniebroed maar paargewijs in een broedkooi werkt net zo goed. Begin 1900 zijn de eerste importen binnengekomen en bleek het moeilijk te zijn deze importvogels in leven te houden. Vooral hadden de jonge vogels destijds problemen tijdens de 1e rui en gingen er veel dood. De huidige vogels hebben zich inmiddels volledig aangepast. De kweek, huisvesting en voeding komen in mijn artikeltjes aan bod.







    Lilianae actueel

    Een bericht over de huidige stand van de kweek met de agapornis Lilianae.
    Ik begin met Koppel 1, een kweekkoppel (beiden split voor lutino) dat ik van een bevriend kweker heb overgenomen. Hij stopte met de kweek van de Lilianae om zich nog beter bezig te kunnen houden met de kweek van een ander soort.
    Uit dit koppel, beiden uit 2008 zijn reeds enkele mutanten voortgekomen n.l. de Pastel-ino en de lutino. Op het moment hebben ze 3 jongen die geregeld het broedblok verlaten om te gaan eten. Helaas is er deze keer geen mutant bij, misschien bij het volgende broedsel. De pop heeft gisteren alweer het 2e ei gelegd. Om te voorkomen dat de drie jongen de eitjes beschadigen, haal ik ze zo vroeg mogelijk weg en vervang ze door een kunsteitje van vergelijkbare grootte. Als de pop het 4e of 5e eitje heeft gelegd leg ik de echte eitjes terug, de pop zal de jongen dan niet meer de kans  geven de eitjes te beschadigen. Gelukkig kan ik de drie jongen binnenkort apart zetten en kan het koppel zich volop gaan concentreren op de broed en daarna hopelijk het grootbrengen van de jongen. De drie jongen zal ik binnenkort d.m.v. veer analyse laten onderzoeken op geslacht. Uiterlijk zijn namelijk beide geslachten identiek en de bekkentest is mij niet betrouwbaar genoeg. Daarna zal ik een geschikte onverwante partner voor ze gaan zoeken, de jongen zijn n.l. kans split voor lutino. Uiterlijk is niet zichtbaar welke van de 3 vogels nu split is en welke niet.
    Vandaag 6-1-2011 heb ik de uitslag gekregen van de veer analyse, het zijn 2 mannen en 1 pop. Nu kan ik een geschikte partner gaan zoeken. De ouders hebben momenteel 6 eitjes en ik kan nog niet zien of er iets bevrucht is omdat ik ze geraapt had en pas 2 -1-2011 heb teruggelegd. Het duurt nog een dag of 5 voordat ik hierover iets zeggen kan. Bericht volgt!

    28-12-2010 om 00:00 geschreven door wilvers  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (8 Stemmen)

    Archief per week
  • 07/02-13/02 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 27/12-02/01 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs