UitSteken(d)estappers
Wandelnieuws
In deze blog worden onze wandelavonturen beschreven
Over mijzelf
Ik ben Van Herreweghe Brigitta
Ik ben een vrouw en woon in Stekene (België) en mijn beroep is gestopt met werken..
Ik ben geboren op 16/07/1958 en ben nu dus 65 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Wandelen, lezen.
Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Zoeken in blog

Inhoud blog
  • 06/04/2022: Geraardsbergen - Thuis
  • 05/04/2022: Valanciennes - Geraardsbergen
  • 04/04/2022: Saint-Quentin - Valanciennes
  • 03/04/2022: Soissons - Saint-Quentin
  • 02/04/2022
    31-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.28/05/2016 Santiago - Stekene
    Dag 25: gisteravond hadden wij, via personeel van het pension, een taxi besteld om ons tegen 06.15 uur weg te voeren naar de luchthaven van Santiago voor de vlucht van 09.00 uur. Om 05.00 uur zijn wij opgestaan, douche, opruimen en het laatste inpakken. Om 06.00 uur gingen wij naar buiten, waar Patrick ons al stond op te wachten. Wij zouden de taxi delen. Om 06.02 uur kreeg ik een SMS van de vliegmaatschappij Veuling, met de mededeling dat de vlucht vertraging had, zonder verdere info. Enkele ogenblikken later kwam de taxi al toe, dus wij naar de luchthaven. Bij de incheckbalie wist men nog de reden van de vertraging niet, maar wel dat de vlucht pas om 12.30 uur zou plaatsvinden. Iedereen kreeg wel een bonnetje als compensatie voor de vertraging, goed voor een broodje en een drankje. Door de taxfree winkel, waar wij drank kochten, hoe kan het ook anders, en dan een koffie gaan drinken. Er waren nog pelgrims en de straffe verhalen werden bovengehaald. Dat was uiteraard zeer goed om de wachttijd te milderen. Ondertusen kregen wij verschillende berichten van Veuling met info, afgewisseld met berichten van onze dochter, die ons zou afhalen in Zaventem.

       Om 12.00 uur werd de boarding aangekondigd, dus het ging toch nog lukken. Om 12.45 uur stegen wij op en verlieten wij Santiago, waar het al de ganse voormiddag aan het regenen was.

       Om 14.30 uur zijn wij geland in Zaventem, de rugzakken ophalen en we gingen naar de parking, waar onze dochter ons opwachtte. Dat moest daar wel want er mocht nog niemand naar de aankomsthal gaan. Een uur later waren wij thuis.




    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    31-05-2016, 00:00 geschreven door WiBi  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.27/05/2016 Laatste dag Santiago
    Dag 24: na het laatste ontbijt in het Pension, trokken we nogmaals de stad in. Ondertussen had John ( uit Ierland ) ons laten weten per sms wanneer hij zou toekomen in Santiago. We zijn dan weer een paar flessen cava gaan kopen om die net zoals toen Patrick, Arnau en Rassa aankwamen, die gezamelijk te nuttigen. Genoeg op voorhand stonden wij hem op te wachten. Wij hadden ook de anderen ingelicht van het vermoedelijke uur dat John zou toekomen. Wij hielden de plaats in het oog waar de pelgrims normaal toekomen, maar plotseling zagen wij John staan temidden van het plein. Hij was langs een andere kant gekomen om te zoeken waar het plein was. Dit is nochtans niet moeilijk te vinden, als je de stroom pelgrims gewoon volgt.

       Het werd een aangenaam weerzien. John had in Oviedo een verplichte rustdag moeten nemen en had ons niet meer ingehaald. De cava smaakte in feite iets te goed. Toen Patrick en Rassa, die nog maar juist uit bed waren geveerd ( het was toen nog maar 14.30 uur ) na het nachtbraken, daar bijna een uur later toekwamen, waren er enkel nog de lege flessen. John was in de wolken van zijn ontvangst, misschien ook deels van de cava. Tja, als je zelf niet zorgt voor een deftige ontvangst, dan is er niets.... Dat is wel jammer en wordt ook door de meeste pelgrims zo ervaren. Bij ons was er dus geen ontvangst want wij waren daar als eersten van onze groep toegekomen.

       We spraken af om alweer gezamelijk te gaan eten. John ging nog anderen opzoeken, waarmee hij tesamen had gestapt en zou niet mee gaan.

       's Avonds waren we met 6, wijzelf, Patrick, Rassa ( de jonge vrouw uit Litouwen ), en het koppel John ( een andere Ier ) en Joanie ( uit Nieuw-Zeeland ). We gingen naar het restaurant Botafumeiro, waar we twee jaar geleden ook hadden geweest en waarvan wij zeker waren dat het goed was. Uiteraard kon de wijn bij het eten niet ontbreken, zodanig dat de patron, een grapjas, al eens kwam kijken naar de onderkant van de wijnflessen, of daar soms een gat in was. Na het eten nog een digestief ( cognac en whisky ) en tot slot kregen wij van de patron nog een glaasje Spaanse kruidenlikeur.

       Na dat feestje namen wij afscheid van iedereen, behalve van Patrick, die zouden wij de dag nadien nog zien.



    Links den John

    Lange baard en korte baard

    Tesamen met Patrick en Rasa voor de kathedraal

    Nog eens

    En nog eens

       

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    31-05-2016, 00:00 geschreven door WiBi  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.26/05/2016 Santiago
    Dag 23: gisteravond gingen wij allen tesamen naar het restaurant Caracolles, waar Arnau gereserveerd had voor ons allen. Hij bestelde schotels, schotels en nog schotels met allemaal zeevoedsel. Aangezien het gesukkel met tangen om de scharen van de zeedieren te breken niets voor mij is, bestelde ik vlees. Ons maal, wat zo een beetje op het "laatste avondmaal" leek, werd aangevuld met de nodige wijn. Er werd bovendien veel plezier gemaakt. Daarna waren we blijkbaar nog niet verzadigd ( van drank ) en gingen wij nog wat wijn drinken op een andere locatie. Tenslotte namen we afscheid van Stanislas, die op 27/05 naar huis ( Slovakije ) zou vliegen en van Arnau, die ook op die dag verder zou gaan naar Muxia en Fistera. We lagen om 01.30 uur in bed met een overvolle maag en een half stuk....

       Omdat het stappen gedaan was, konden wij ons eens goed uitslapen. Na het ontbijt in het pension zijn wij de stad ingetrokken. Twee jaar geleden hadden wij daar bijna alles bezocht zodat wij dat nu niet meer hoefden te doen. Om 12.00 uur was er een pelgrimsmis en toen wij daar 20 minuten voor tijd toekwamen, waren alle zitplaatsen in de kathedraal al ingenomen en moesten wij genoegen nemen met een staanplaats aan een pilaar. Er hadden groepen pelgrims bijeen gelegd om de Botafumeiro ( 50 kg wegend wierookvat ) te zien zwieren, dus hadden wij geluk en kon ik dat een tweede maal filmen.

       In de namiddag deden wij wat terrasjes en luisterden we naar straatmuzikanten... 's Avonds gingen we uit eten en zijn wij iets vroeger gaan slapen.




    Het plein voor de kathedraal


    In deze straat was ons pension


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    31-05-2016, 00:00 geschreven door WiBi  
    Reacties (0)
    25-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.25/05/2016 Lavacolla - Santiago de Compostela
    Dag 22: gisteravond zijn we gaan eten in het hotel. Het was zeer goed en aan pelgrimsprijzen. Het was ook allemaal "sandalenvolk" zoals Brigitta ze pleegt te noemen, die aan tafel zaten. Om 22.00 uur zijn wij onder de lakens gegaan. 

       Deze morgen zijn wij opgestaan rond 06.15 uur. Wij zij ook gaan ontbijten in het hotel. Voor 5 euro per persoon kregen wij één tasje koffie, een glaasje sinaasappelsap en één croissant. Geen brood of zo en geen extra koffie, want dat moest je bijbetalen. Dat is wel het tegenovergestelde dan wat we gewoon waren in Spanje. 2, 3 of 4 euro voor een ontbijtbuffet met alles erop en eraan, dus hier viel het wat tegen, in feite een pelgrimsontbijt onwaardig.

       Om 07.10 uur zijn wij vertrokken voor onze laatste kilometers. Het was zwaar bewolkt maar het regende niet. Het terrein ging wat op en neer, maar dat zijn we inmiddels al meer dan gewoon. In San Marcos sloegen wij linksaf om naar de beelden te gaan, beelden van pelgrims die uitkijken over Santiago. Daar aangekomen waren we een bezienswaardigheid voor een bus gedropte Nederlandse toeristen op leeftijd wat resulteerde in een spervuur van vragen. De nodige foto's werden genomen en dan gingen wij langs een paadje naar het monument van Monto Gozo. Dat was onze eerste koffiepauze. En dan.... begon het te regenen. Tarp overgooien en verder. Spoedig kwamen wij aan de ring rond Santiago. Dan is het nog 4 km tot aan de kathedraal. Plotseling begon het nog harder te regenen en in echte plensregen bereikten wij de kathedraal van Santiago, begeleid door doedelzakmuziek, en dit om 10.30 uur. Het bleef maar gieten, zodat de straten werden herschapen tot rivieren. We besloten onze Compostela te gaan afhalen. 

       Vroeger was dat op een andere plaats, doch om één of andere reden is dat bureau verhuisd naar een andere locatie. Daar aangekomen regende het nog steeds met bakken. Wij troffen daar een lange rij pelgrims aan. Volgens een Nederlandse vrouw van het "huis van de lage landen" zou het nog ongeveer 45 minuten wachten zijn. Dat werd algauw 1 uur en 10 minuten, maar dat werd beloond met onze tweede Compostela. Daarna gingen we op weg naar het pension, waar we hadden gereserveerd. Ondertussen regende het niet meer en kwam de zon zelfs tevoorschijn.

        Daar kwamen wij aan om 12.00 uur. We checkten in en de jongedame begeleidde ons naar ons onderkomen voor drie nachten. Dat bleek niet in hetzelfde gebouw te zijn, maar ergens achterin een ernaast liggend gebouw. Het bleek een kleinere kamer te zijn dan de kamer die wij in het gebouw van het pension gewoon waren. Zo zie je maar, als je boekt met Booking.com geven ze je een betere kamer omdat je dan je mening over de kamer kwijt kunt op de site van Booking.com met de daaraan gekoppelde score. Maar goed, we hebben een bed, douche en toilet...

       Ondertussen hadden we onderling berichten gestuurd met Patrick en Arnau. Wij spraken af op het plein voor de kathedraal. Wij hadden ook beloofd om cava mee te brengen. Rond 13.00 uur waren zij daar, Patrick, Arnau en de Litouwse jonge vrouw. Even later kwam Stanislas daar ook toe. Het werd een prettig weerzien, aangevuld met enkele glaasjes cava. Hiervoor had Arnau, altijd handig als er een Spanjaard in je gezelschap is, de toelating gevraagd aan de politie, die daar een oogje in het zeil hield op het plein. Daarna gingen wij tesamen op restaurant de hongerige magen vullen. 

       Na het eten gingen we elk onze weg naar ons onderkomen, maar we hebben wel afgesproken om deze avond ook gezamenlijk te gaan eten. 

       Vandaag hebben wij 10 km gedaan, totaal op 527 km. Dit was dus de laatste stapdag. Nu gaan we eerst douchen en dan kunnen we gaan genieten van onze resterende dagen hier in Santiago de Compostela. 



    Het bekende standbeeld

    Santiago op de achtergrond



    Monument opgericht ter gelegenheid van het bezoek van de paus

    We zij er

    allebei

    Aanschuiven voor de Compostela

    Daarna de anderen opgewacht en het werd gezellig

    Rasa, Patrick en Stanislas

    Hier ook nog met Arnau

    We gingen eten, of was het plezier maken...

    Wacht, even mijn bril afzetten....

    Dat is beter, se

    Het was niet warm, daarom gingen wij ons in de zon zetten aan de kathedraal

    Eerst een glaasje drinken

    Dan gaan eten

    Face-swappen met Arnau

    Detail van één van de schotels


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    25-05-2016, 00:00 geschreven door WiBi  
    Reacties (1)
    24-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.24/05/2016 Arzúa - Lavacolla
    Dag 21: gisteren waren we een halve dag in Arzúa. Buiten bars en terrasjes was daar niks te zien, dus hebben we gretig gebruik gemaakt van wat er wel was, de terrasjes. Gelukkig scheen de zon en dat maakte ons gelukkig, dat gevoel werd nog versterkt door hetgeen ons geserveerd werd ... 's Avonds gingen we eten in hetzelfde restaurant dan waar we twee jaar geleden ook gingen eten. Daar was dat toentertijd rustig, maar nu heeft men blijkbaar het pelgrimsgeld geroken. De 3 gangen werden in spoedtempo na elkaar geserveerd en wanneer de laatste hap in onze mond verdween, werd het bord onmiddellijk weggenomen, en kwam de volgende gang er al aan. Ik hield dat wat in het oog en zag dat wanneer pelgrims gedaan hadden en de zaal verlieten, de tafel binnen de twee minuten was opgeruimd, opnieuw gedekt en onmiddellijk werd ingenomen door andere pelgrims.  Dat was echt een geoliede machine. Moe en met een indigestie van het snelle eten zijn we om iets na 21.00 uur in bed gegaan. Dat was ook nodig want de volgende dag stond er 30 km op het programma.

       Vandaag zijn wij opgestaan om 06.00 uur. Ontbijt op de kamer en om 07.10 uur waren we op weg. Zoals verwacht liepen er steeds mensen voor en achter ons. Gelukkig waren er voldoende bars en andere drinkgelegenheden onderweg, zodat daar de plaspauzes konden gehouden worden. Onderweg gaat dat niet met al dat volk, tenzij je een zijweg neemt, aan het zicht onttrokken. We hadden wel pech vandaag, na de eerste drinkpauze begon het te regenen. Bijna de ganse tocht heeft het geregend, juist het laatste uur niet. Gelukkig maar, anders waren we half verzopen toegekomen op de bestemming. Door de regen moesten we wel door de modder ploeteren. Voorbij O Pedrouzo verminderde de hoeveelheid pelgrims en werd het rustiger ploeteren. We gingen tenslotte rond het vliegveld van Santiago en kwamen om 14.20 uur aan op  de  plaats van bestemming, hotel Garcas. Daar lopen nog sandalen rond, dus we zijn niet de enige pelgrims die wat luxe opzoeken. Na inchecken hebben we onze eigen sandalen aangetrokken en zijn onze dorst aan het lessen met, tja... ik kan het ook niet helpen maar als je dorst hebt en je niet meer hoeft te wandelen is één of meerdere ( in dit geval het laatste ) frisse pinten ( 33-tigers ) en glazen witte wijn voor de ega, meer en welkom. 

       Vandaag hebben we 30 natte kilometers afgelegd in spoedtempo( om hetzelfde tempo van het eten gisteravond te behouden ). Het totaal staat nu op 517 km. We zij nu op een boogscheut van Santiago, minder dan 10 km, een straffe boog nodig dus,  dus morgen wordt het een "walk in the park" of als het is zoals vandaag een "wet walk in the wet park". 







    Op de Camino Francès

    Daar loop je nooit alleen, zelfs niet in de regen



    Ha...de wegwijzer naar het hotel!

    200 meter verder lag het hotel


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    24-05-2016, 00:00 geschreven door WiBi  
    Reacties (2)
    23-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.23/05/2016 Melide - Arzúa
    Dag 20: gisteravond zijn we gaan verkennen naar het kruispunt met de Camino Francès. De terrasjes zaten goed vol met pelgrims van verschillende nationaliteiten. Eerst een paar glaasjes wijn en dan gingen we daar eten, ook nog met wijn...tja, men leert je hier wel drinken, hoewel we dat al meester waren. Om 22.15 uur lagen we in bed. In die albergue waren we maar met 13, dus vrij rustig.

       Tot om 06.00 uur, dan veerden er 4 pelgrims recht, begonnen in te pakken met het nodige geritsel. Wij hadden evenwel tijd, maar toch zijn wij opgestaan. We hebben ook eerst ingepakt en om 07.00 uur gingen we daar ontbijten: koffie, toast en een enorm grote croissant, en vermageren dat wij doen....niet dus, integendeel! 

       Om 08.00 uur waren wij op weg over vertrouwd terrein. Dat haalde herinneringen naar boven van onze tocht naar Compostela van twee jaar geleden. We haastten ons niet want wij hadden gereserveerd in Arzúa, en dat was ongeveer 14 km verder. We namen twee rustpauzes, de tweede met koffie. Ondertussen verzamelde de stempelgekke Brigitta stempels in ons paspoort waar zij maar kon, kerk, bar, enz. Voordien hadden wij niet zoveel pelgrims gezien, maar wij werden ingehaald door zij die vertrokken waren in Palas de Rei. Het werd dus wat drukker. Om 11.45 uur arriveerden wij aan het Pension in Arzúa. De vriendelijke vrouw toonde ons direct de kamer.

       Nu zijn we in een bar onze dorst aan het lessen met een frisse pint en....bijgekregen stukjes varkenspoot of oren! Rare gewoontes hier. Het wordt dus een relaxnamiddag. Dat zal nodig zijn want morgen staat er 30 km op het programma, tot in Lavacolla, waar wij ook hebben gereserveerd. Wij zullen ons dan ook niet moeten haasten. 

       Vandaag hebben wij 14 trage kilometers gedaan, totaal op 487 km. Nog ongeveer 38 km naar Santiago. Stilaan het landingsgestel uitklappen.....


    Opkomende zon

    Vertrek uit Melide

    Eerste dag op de Camino Francès



    Twas maar een korte dag, we zijn al in Arzua

    Ons verblijf voor de nacht


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    23-05-2016, 00:00 geschreven door WiBi  
    Reacties (1)
    22-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.22/05/2016 San Roman de Retorta - Melide
    Dag 19: gisteravond werd het wat fris in de albergue maar de hospitalero stak de houtkachel aan, was dus ineens opgelost. Het bestelde eten arriveerde om 19.15 uur en werd helemaal verorberd. Dan nog wat gelezen (Brigitta) en muziek beluisterd (ikke) en om iets na 22.00 uur lagen wij in bed. We lagen alleen op een kamer van 5, en in een andere kamer lagen 4 Spaanse vrouwen, meer volk was er niet. 

       We zijn opgestaan om 07.00 uur na een uitmuntende rustige nacht. Het ontbijt stond klaar. Na het ontbijt opruimen, zoals altijd en pas als laatste om 08.45 uur op weg. We waren van plan om maar tot As Seixas te gaan, ongeveer 13 km. Sneltrein dat we zijn, kwamen we daar al aan om 12.00 uur. Het dorpje bestond uit een paar huizen en een bar. In die bar aten we een boccadillo (broodje) met koffie. We vonden het te vroeg om al te stoppen want dan zouden we ons de rest van de dag maar vervelen. We besloten om verder te gaan tot Melide, nog 15 km. Aangezien het terrein alsmaar makkelijker werd, kwamen we daar al aan om 15.30 uur in de Albergue Alfonso II. Dat is een nieuwe en moderne albergue, zoals een albergue hoort te zijn. Het is ook de laatste op de Camino Primitivo. Inschrijven en betalen, een frisse pint drinken, douchen en de was doen. 

       We zijn hier op de laatste meters van de Camino Primitivo, op enkele honderden meters van het kruispunt met de Camino Francès. Dat zullen we morgen wel ondervinden als we verder gaan naar Arzúa, gedaan met de rust! 

        Vandaag hebben we 28 km afgewandeld als een sneltrein. Het totaal staat nu op 473 km. We zijn slechts 53 km verwijderd van Santiago. Dat gaan we doen in 3 dagen. morgen gaan we naar Arzúa, dan naar Lavacolla (wordt een lange dag ongeveer 30 km) en dan een paar uur uitbollen naar Santiago. 


    Fractie van een seconde te laat, de eend lag vlak naast de hond, wat een liefde!



    De bar, waar wij een bocadillo aten en koffie dronken



    We klommen hoger

    Wat een uitzicht



    Melide in de verte

    Mooi baantje in het bos

    Er werd gratis "water uit de supermarkt" aangeboden

    We zijn er...oh neen, dat is maar een deelgemeente van Melide

    Prachtige nieuwe albergue

    Zicht vanop het balkon


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    22-05-2016, 00:00 geschreven door WiBi  
    Reacties (1)
    21-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.21/05/2016 Lugo - San Roman Da Retorta
    Dag 18: gisteravond zijn wij gaan eten tesamen met de 69-jarige Gilbert, op een terras, want het was zwoel. Ik kreeg een serieuze lap vlees. Toen de Nieuw-Zeelandse Joanie voorbij kwam zei ze:"that is half a cow". Daarna zijn we  nog een pint gaan drinken.... Om 23.00 uur lagen wij in bed, met spijt dat we hier geen 2 dagen hadden gereserveerd, Lugo is een mooie stad, met bruisend nachtleven. En dat hebben we geweten...om middernacht werd er nog iemand ingecheckt in het appartement naast het onze, via een gemeenschappelijke gang. En dat met het nodige gebonk en ander lawaai. Op diezelfde gang bevindt zich onze badkamer en de badkamer van het ander appartement. Om 04.00 uur hoorde wij water stromen, precies of het was zwaar aan het regenen. Om 04.30 uur hoorden wij een haardroger opstarten en dat duurde ongeveer een half uur. Mevrouw had dus duidelijk een douche of bad genomen en dat moest persé op dat uur. 

       Om 06.30 uur zijn we opgestaan. We gingen eerst ontbijten in de keuken die wij bereikten via de gemeenschappelijke gang. Plotseling kwam de vrouw kijken, want blijkbaar hadden wij haar wakker gemaakt.... Om 08.15 uur waren we op weg. Eerst nog eens naar de kathedraal om te pogen een stempel te bemachtigen, maar helaas, de kathedraal was nog gesloten. Dan maar verder de stad uit. Het was nog tamelijk zwoel, zodat bij de eerste stop kledij werd uitgedaan en de tocht verder ging in t-shirt. Na ongeveer 10 km was de eerste bar in bereik. We dronken daar koffie tesamen met Lieven. Dan was het nog 10 km tot de eindbestemming waar wij aankwamen om 13.00 uur. Ondertussen was het heel wat frisser geworden. Ingecheckt in de albergue O Candido als eerste klanten, men was nog aan het kuisen. We kunnen hier vanavond ook blijven eten en morgenvroeg is er een ontbijtbuffet. 

       Vandaag liep de tocht hoofdzakelijk langs de weg. We hebben 20 km gedaan, totaal op 445 km. We nemen morgen een kort traject om niet te lang in Santiago te moeten verblijven. Er resten ons nog 83 km tot de eindbestemming. Vandaag was het ook een rustdag voor mijn enkel, het terrein was makkelijk en ik heb hem bijna niet gevoeld. 


    Bij het verlaten van Lugo



    Stopplaats halverwege

    Overal reclame

    Langs de baan, gelukkig met weinig verkeer

    De albergue in San Roman da Retorta

    Knap gedaan, die muurschildering

    De bank ook, de rugleuning is een schilderij, net echt

    Mevrouw voor de kachel, met wijn


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    21-05-2016, 00:00 geschreven door WiBi  
    Reacties (1)
    20-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20/05/2016 Cádavo-Baleira - Lugo
    Dag 17: gisteravond zijn we gaan eten tesamen met Lieven en Pascal, een champagneboer uit de streek van Reims. We aten een pelgrimsmenu voor 9 euro en dat smaakte goed. We gingen eens wat vroeger slapen want er stond een zware dag voor de boeg.

       We zijn opgestaan om 06.30 uur. De Polen waren al bezig met het inpakken. Na het ontbijt zijn wij om 07.20 uur vertrokken, voor de verandering? in de mist. Na een klim zaten wij boven de mist en scheen de zon. Het beloofde een warme dag te worden. Bij de eerste stop kregen we al een stempel in ons pelgrimspaspoort en werd de t-shirt met lange mouwen uitgedaan. Verder naar Castroverde waar we koffie dronken. Het werd alsmaar warmer, gelukkig ook vlakker van terrein. Het was ongeveer 28 graden, dus in feite geen goed wandelweer, maar we klagen niet, eindelijk zon!

       Iets voor 15.00 uur deden wij de laatste klim en gingen Lugo binnen. Om 15.15 uur waren we aan de kathedraal. We hadden dorst en dronken een paar frisse pintjes met bijbehorende tapa's. Plotseling waren Arnau en Patrick daar. Zij hadden geslapen in Castroverde en waren naar Lugo geslenterd. 

       Even een telefoontje naar de eigenaar van het appartement dat we gehuurd hadden en we mochten al komen. Bleek daar dat de sleutels zoek waren, maar dat was in 20 minuten opgelost. Douchen, de was in de wasmachine en morgen kunnen we weer proper vertrekken. 

       Straks gaan wij nog uit eten, misschien tesamen met Arnau en Patrick, moeten wij nog afspreken. 

       Vandaag hebben we 30 km gedaan, totaal op 425 km. Als we de kilometerpalen mogen geloven zijn wij op 103 km van Santiago.


    Opkomende zon door de bomen





    Eerste kerkje = eerste stempel

    Plein in Castroverde

    Kathedraal in Lugo

    DE muur rond Lugo is ook een joggingpiste

    De man op de voorgrond is Gilbert, ook uit België

    Bruisend nachtleven in Lugo


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    20-05-2016, 00:00 geschreven door WiBi  
    Reacties (2)
    19-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.19/05/2016 A Fonsagrada - Cádavo-Baleira
    Dag 16: gisteravond zijn we met zen achten tesamen pulpo gaan eten in naar her schijnt de beste pulperia van A Fonsagrada. Het kan allemaal te maken hebben met de wijze waarop het klaargemaakt is, maar wij zijn daar beiden niet wild van geworden. De wijn die er bij was, vonden wij ook niet lekker, gelukkig was er voldoende brood bij. Nadien werd er in de supermooie en moderne albergue nog een flesje wijn gekraakt, die wel goed smaakte. Het werd laat en pas om 23.15 uur lagen wij in bed. 

       Deze nacht was het alsof de inktvis nog aan het zwemmen was in mijn buik. Gans de dag lag mijn spijsvertering overhoop. Om 05.30 uur was er al beweging in de andere kamers. Wij zijn opgestaan om 06.30 uur en dan was er al een drukte van jewelste in de keuken. We namen gezamenlijk ontbijt met Patrick en Arnau en om 07.45 uur waren we op weg. Patrick en Arnau stapten vlugger dan ons vandaag en pas bij de eerste stop, een winkel/bar zagen wij hen terug. Kort nadien gingen zij verder en wij hebben hen niet meer gezien. Wij dronken daar koffie met melk en dat waren elk drie tassen. De uitbaatster zei dan nog dat we het maar moesten vragen indien wij er nog wenstten, en dat voor 1,20 euro per persoon. Wij hadden meer dan voldoende met 3 tassen elk. Wij waren toen halfweg van de dagetappe. Het eerste deel was mooi met paadjes door de bossen, hier en daar modder. Het tweede deel was wel wat zwaarder, 2 steile klimmen waarbij het zweet bijna uit ons vel spoot, dit afgewisseld met de nodige plaspauzes van de koffie. Nog een laatste lange afdaling en we kwamen rond 15.00 uur aan op de bestemming, de gemeenteherberg van Cádavo-Baleira. 

       De albergue was open en wij konden ons installeren en douchen. Het is hier niet zo luxueus dan de vorige albergue, maar de uitrusting is voldoende. 

       Vandaag hebben we 23 km gedaan, totaal op 395 km. 

       Nu, om 16.45 uur is de zon er aan het doorkomen, die hebben we al enkele dagen niet meer gezien en kregen mist in de plaats, met een maximum temperatuur van 14 graden.

       Morgen wordt het een zware dag, 30 km naar Lugo, anders zijn er geen overnachtingsmogelijkheden...


    Ruine in de mist

    Nog van da

    Rustplaats met heerlijke koffie

    John en Joanie zijn er ook, en in het lichtblauw de Belg Lieven

    Speelse hond



    DAT was een LASTIGE, LANGE klim



    De albergue in Cadavo-Baleira

    Nog slechts 134 km...

    Bovenaanzicht van Cadavo-Baleira

    Rechts achteraan zit Lieven en naast hem Pascale


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    19-05-2016, 00:00 geschreven door WiBi  
    Reacties (2)
    18-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.18/05/2016 Grandas de Salime - A Fonsagrada
    Dag 15: gisteren zijn we nog naar een museum geweest in Grandas, een museum met allemaal oude ambachten. Het was dan nog gratis op de koop toe, dus dat was lekker meegenomen. Daarna hebben we spaghetti gemaakt en toen kwam Arnau toe in de albergue, een beetje moe, want hij had bij a 2 etappes ineens gedaan. We hadden toch spaghetti genoeg en moeder Theresa heeft hem er een portie van gegeven. Dat werd met de nodige wijn doorgespoeld. Om 22.00 uur lagen we in bed.

        Deze morgen zijn we om 06.30 opgestaan. Ontbijten, inpakken en op weg om 07.45 uur, in het gezelschap van Arnau. Hij en Brigitta spraken voortdurend in het Spaans, om haar Spaans wat bij te schaven. Het ging weer op en neer en de enige lange klim was naar de Alto Al Acebo. Daarna was het grotendeels naar beneden. In Acebo dronken wij koffie en aten wij een stuk taart uit Galicië. Op de Alto zijn wij namelijk de grens met Galicië overgewandeld. Om 15.00 uur waren we in A Fonsagrada. Inchecken in de supermoderne albergue en dan een douche nemen. Hier krijg je voor 10 euro een set verse lakens, een donsdeken en een handdoek. Er zijn hier ook een batterij douches en toiletten. 

        Patrick was hier ook al toegekomen en ook de Fransman Pascal, het Iers-Nieuw Zeelands koppel Joanie en Johny. We gaan vanavond met zen allen op restaurant pulpo eten, wij zijn benieuwd.

       Vandaag hebben wij 26 km gedaan, totaal op 372 km. 

       Mijn enkel geeft geen problemen om verder te gaan, ik voel hem lichtjes bij het afdalen, anders niet. Dus... Vamos!


    Immer dreigende luchten





    Hier gaan wij de grens met Galicië over

    Mooi hé



    Voor mij liep de Spaanse les





    De oude bron

    De albergue

    Ondergaande zon, gezien vanuit het pulpo restaurant

    Hier is alles nog goed, alleen maar wijn...





    Daar is de "overheerlijke" pulpo

    Aan ons gezicht zie je het al, hoe lekker het was

    Even voorstellen: de grijze man naast Brigitta is de Franse champagneboer Pascale, naast hem zit Joanie uit Nieuw-Zeeland en recht tegenover haar zit haar vriend John uit Ierland, niet te verwarren met "John met de baard" uit Ierland. Ik denk dat ze daar allemaal John noemen.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    18-05-2016, 00:00 geschreven door WiBi  
    Reacties (1)
    17-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.17/05/2016 Berducedo - Grandas De Salime
    Dag 14: om 06.45 uur heb ik het kamertje verlaten en ben naar de albergue gegaan waar Brigitta heeft geslapen. Daar was nog maar 1 persoon opgestaan, een Italiaan, een jongeling van 72 jaar. Met hem heb ik dan een gesprek gehad, totdat de heilige Brigitta verscheen. Even later was Patrick er ook. Gezamenlijk ontbijt en om 08.00 uur waren we op weg. Er hing een zware mist en het was amper 10 graden. Het ging even omhoog en dan langzaam naar beneden tot in La Mesa. En dan begon het echte werk, een paar honderd meter hoogteverschil naar boven over een weg. Daar hebben wij Patrick ook zien verdwijnen in de mist. Daarna ging het steeds naar beneden, een hoogteverschil van maar liefst 800 meter. Dan waren we aan de stuwdam van Salime. Die moesten we over en vervolgens weer 400 meter omhoog. Om 13.30 uur waren we in Grandas De Salime aan de albergue. 

       Inschrijven, douchen, de was in het wasmachine en dat was nodig, want we hadden goed gezweet, ik ga voor mezelf spreken, ik stonk! Tja, gisteren niks kunnen uitwassen wegens laat op de bestemming. 

       De Poolse jongelingen zijn hier ook, evenals de Italiaan en Lieven, een Belg. Ondertussen is het hier aan het vollopen, het is ook het enige dat hier is, buiten een hotel. Bars zijn hier voldoende, we zitten nu op een terras ervan in het zonnetje met een frisse pint en.... WiFi. Een beetje verwennen mag wel hé?

       Vandaag hebben we 20 km gedaan en dat was voldoende, de andere toekomers vonden dit ook meer dan voldoende. Het totaal staat nu op 346 km. We zitten ondertussen 2 volle dagen op voorsprong dus we gaan wat kortere afstanden nemen, voor zover er overnachtingsmogelijkheden zijn. Brigitta wil geen drie dagen in Santiago doorbrengen...


    Vertrek in de mist

    Gans stuk langs de baan

    Begonnen aan de lange afdaling, 800 meter hoogteverschil naar beneden

    Het stuwmeer van Grandas

    Slingerpaadje



    De stuwdam van Grandas de Salime

    Het laatste stuk voor het dorp

    Voilà, we zijn er

    Na de douche een lekker frisse pint, of meerdere, gaan drinken

    In het museum, dat die dag gratis was

    Idem

    Nog idem

    En nog

    Nog, nog

    Luguber



    Verschillende klompen per streek



    Klopt Arnau, dat is de tweede maal dat wij onze spagetti delen met jou

    Tis al op

    De albergue van Grandas de Salime


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    17-05-2016, 00:00 geschreven door WiBi  
    Reacties (2)
    16-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.16/05/2016 Campiello - Berducedo
    Dag 13: zoals gepland opgestaan om 06.00 uur. Na het ontbijt in de albergue hebben we ingepakt en zijn we vertrokken om 07.00 uur. Het was fris, maar het beloofde een mooie dag te worden. Eerst een stukje langs de straat en dan een stuk modderig pad. Na het dorp Borres begon het klimwerk, van 700 meter naar 1228 meter. Al gauw waren we voorbij de boomgrens en was er een frisse wind. Jammer dat er wat lichte mist was, dat belemmerde de vergezichten. Patrick stapte de ganse weg met ons mee. Aan een top van 1205 meter was er een poel, waarin wilde paarden gretig het wier met bloemen aan het verorberen waren.  Een weinig later waren we aan de top en dan begon een steile afdaling. Ik had gisteren mijn enkel licht verzwikt en enkel bij de afdaling voelde ik dat. Na nog een rustpauze in een bijna verlaten bergdorp Montefurado gingen wij verder en pas in Lago was de eerste bar van de dag die open was, je moet moet hier dus je voorzorgen nemen. Daar werden de dorstigen gelaafd. 

         Om 16.30 uur waren we op de bestemming, het dorp Barducedo. Daar zijn 2 albergues en een hostal. In de eerste albergue stonden de bedden zeer dicht naast elkaar, bijna geen plaats en het was er bovendien zeer druk. We gingen naar de volgende, een private herberg, en daar waren alleen de bovenste bedden vrij. Ik had geen zin om naar een bovenste bed te kruipen. We gingen kijken naar het hostal maar daar was enkel een éénpersoonskamer vrij voor 20 euro, dus maar 5 euro meer dan in de albergue. Brigitta zat er niet mee in om in de albergue te overnachten, maar ik nam de kamer. We slapen dus eens apart, mag wel eens na 31 jaar... en ik zit hier dus wel in de onmiddellijke omgeving van de bar ;-) Staks gaan we hier eten in het hostal. 

        Vandaag was het een zware tocht, dat wisten we op voorhand. We hebben 28 km gedaan, totaal 326 km. Het is erg druk geworden, bijna  alles volzet, dat belooft voor de volgende dagen....


    Begonnen aan de hoge route

    Allee, nog even doorbijten...

    Die is niet te houden



    Eerste bergkam en de Polen moeten weeral eten

    Moet me al ondersteunen om niet omver te vallen van het lachen

    Patrick op zen best

    Bij de ruine van Hospitales

    Nu met meer licht



    En we gingen verder

    100 meter naast de top werden we op dit getrakteerd





    Nog ruines



    Nee Brigitta, er woont niemand meer...



    De afdaling



    Even rusten

    Nog even

    Aankomst in Berducedo, de albergue


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    16-05-2016, 00:00 geschreven door WiBi  
    Reacties (1)
    15-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.15/05/2016 Bodenaya - Campiello
    Dag 12: de ervaring in Bodenaya is met geen woorden te beschrijven, een ervaring apart. De ontvangst van David, de hospitalero was hartverwarmend. Na de ons aangeboden koffie, gingen wij ons installeren in een knus hoekje in het dortoir. 's Avonds was er een gezamenlijke maaltijd met wijn à volonté, daarna was er eigengebrouwde aqua dente. Om 21.30 uur was het al stil. 

       Zoals afgesproken werden wij om 06.45 uur met lichte muziek gewekt door David, de hospitalero. Hij had ook de kledij van de 11 gasten gewassen, gedroogd en ze lagen opgevouwen op een tafel. Daarna gingen wij gezamenlijk ontbijten. Na het opruimen vertrokken wij om 08.00 uur, omhelst en uitgewuifd door David, zoals echte familie, want zo beschouwde hij ons. Hij kende ook al onze namen. 

       En dan de tocht... Modder was ons deel, niet even maar het grootste deel van de tocht. Om 11.30 uur hadden we eindelijk een bar gevonden die open was, in Tineo. Patrick was daar ook, evenals Arnau en even later ook Stannis. Het was in die bar precies Vlaamse kermis. Verder wachtte ons nog een stevige klim met dito afdaling en om 16.15 uur kwamen we aan in Campiello. Er is daar concurrentie tussen 2 albergues die naast elkaar gelegen zijn. We namen onze intrek in de albergue Ricardo voor 10 euro per persoon, uiterst modern en zeer netjes, wasmachine, droogkast, perfecte bedden. We namen een douche en waren weer nieuw. De kledij in de wasmachine, later in de droger.

       Maar dan kregen wij dorst. Wij waren vergezeld van Patrick en gingen wat drinken in de bar van de albergue. Plannen werden gesmeed voor morgen, we gaan de hoge route nemen, die is wat zwaarder, wel wat korten maar met het goede weer morgen worden wij dan beloond met adembenemende vergezichten.

        Na het plannen gingen we daar eten om genoeg energie te hebben om de tocht morgen tot een goed einde te brengen. Straks ook op tijd naar bed, want om 06.00 uur moeten wij uit de veren. 

        Vandaag hebben wij 25 km gedaan, totaal op 298 km. 


    Afscheid van David en zijn albergue in Bodenaya







    De sloebers...



    twee concurrerende albergues, één in het groen en één in het rood

    Wij namen de groene



    Binnenhof van de albergue

    De slaapzaal, zeer proper en verzorgd

    zelfs een bron in de slaapzaal ( stond wel droog )

    Nog een oude waterput... in de slaapzaal


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    15-05-2016, 00:00 geschreven door WiBi  
    Reacties (3)
    14-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.14/05/2016 San Juan De Villapañadada - Bodenaya
    Dag 11: opgestaan om 06.15, eerst zijn wij gaan eten, daarna inpakken en op weg om 07.30 uur. Het had tijdens de nacht geregend, zodat modder ons deel werd. Het traject was fantastisch, de modder niet meegerekend. Om 12.30 uur waren we al ik Salas. We besloten om verder te gaan, maar pas nadat wij flink gegeten hadden, een pelgrimsmenu voor 7 euro per persoon. Ik was precies in verwachting na die maaltijd. 

       Dan met volle maag op weg voor een stevige klim, onze eindbestemming voor de dag was Bodenaya. Daar werden we om 15.30 uur verwelkomd door de hospitalero met koffie, thee of fruitsap. Na het inschrijven werd een douche genomen. Alles wat iedereen van kledij had gedragen tijdens de tocht, ging de hospitalero wassen en drogen, en morgenvroeg zou dat klaar zijn, laten we hopen! 

        Straks gaan wij hier nog een gezamenlijke maaltijd gebruiken. 

        Vandaag hebben wij 25 km gedaan, totaal op 273 km. 

        Volgens de hospitalero zijn er heel veel mensen onderweg, gisteren waren alle albergues in de omgeving volledig volzet. 


    Ochtendzicht vanaf de albergue

    Klooster/abdij

    Rustpauze onderweg

    Die twee linkse kennen we al lang, helemaal vooraan in beeld is Arnau, rechts achteraan Patrick en helemaal achteraan de schuchtere Poolse Magdalena

    Onze rugzakken mochten ook wat rusten

    Binnenkomen van Salas

    Kerk van Salas



    Wacht, even mijnen bril af doen, want dat trekt anders op niks

    Das al beter

    Die gaan hier blijven fotograferen zeker?

    Nog ééntje

    Oeps, staat er al eens op...maar tis wel nen mooien hé?

    Ja Stanislas, ik heb U ook met uwen ducktape...

    Typisch schoeisel van de streek

    Na het eten gingen wij verder

    En kwamen wij aan in Bodenaya

    Even later was het aan het regenen



    Interieur

    Foto van het gezelschap toen de selfiestick van Arnau nog intact was. Rechts op de voorgrond staat David, de hospitalero





    Later op de avond ging het er gezellig aan toe, in de plastic fles zat geen water maar zelfgebrouwen sterke drank

    Onze slaapplaats voor de nacht, voor sommigen lijkt het op " de laatste rustplaats "






    Oeps, ze leeft toch nog, hier tesamen met David


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    14-05-2016, 00:00 geschreven door WiBi  
    Reacties (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.13/05/2016 Oviedo - San Juan De Villapañada
    Dag 10: gisteravond zijn wij tesamen met John en Patrick, een Belg uit Herentals, die wij voor het eerst zagen, uit eten geweest. Daarna zijn wij nog enkele glaasjes wijn gaan drinken. Om 22.00 uur lagen wij in bed. 

       Wij zijn opgestaan om 05.30 uur, want de eerste dag van de Camino Primitivo stond op het programma. Om 07.00 uur waren we op weg. Het duurde een uur om het stad uit te geraken. Daarna ging het op en neer, een mooi parcours. Het eerste wat wij tegenkwamen om iets te eten en te drinken was in Peñaflor, en toen was het al middag. Dat was welkom, want onze beer grolde al goed. Daarna gingen wij verder en om 14.45 uur kwamen we als eerste aan in de albergue van Villapañada. Brigitta telefoneerde naar de hospitalero en wij mochten binnen en ons installeren. Dat deden wij en na een douche waren we weeral nieuw. Daarna deden we de was en toen begonnen de andere pelgrims toe te stromen. In totaal waren we met ongeveer 13, Polen, Spanjaarden en Belgen. 

       Even later kwam de hospitalero toe. Hij controleerde alles en we moesten onszelf inschrijven. Op een gegeven ogenblik werd Brigitta gebombardeerd tot hospitalero ad interim, want hij moest even weg. Dat even was met een elastiek, want hij was anderhalf uur weg. Zij moest dus de nieuwkomers begeleiden, alles uitleggen, enz. En dat omdat zij Spaans kon!!! Zo zie je maar....

       Rond 18.00 uur begonnen wij aan het eten. Patrick was er ook en wij besloten om samen eten te maken. hij is kok van opleiding, dat was dus gemakkelijk. Wij hadden toch genoeg spaghetti gemaakt en Arnau, een jonge Spaljaard, die geen eten bij zich had, mocht gerust mee aan tafel schuiven. Dat liet hij zich geen twee keer zeggen. 

       Daarna hebben we nog enkele glazen wijn gedronken en om 21.30 lagen we al in bed.

       Vandaag hebben we 29 km gedaan, totaal op 248 km. 


    Is zij nu gekrompen?



    Zulke bouwsels kom je daar overal tegen


    De albergue van San Juan de Villappanada, in de deuropening de tijdelijke hospitalero


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    14-05-2016, 00:00 geschreven door WiBi  
    Reacties (0)
    12-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.12/05/2016 Pola de Siero - Oviedo
    Dag 9: gisteravond zijn we nog gaan eten, platos combinados met een flesje wijn en voor geen geld. Daarna keerden wij terug naar de albergue. De Duitse jonge vrouw, Louise, stelde voor om in de bar-sidreria aan de overzijde van de straat, tesamen met Stannis, de Slovaak, de sidra te gaan proberen. Stannis zou achterna komen, want hij wou zich nog scheren. Toen wij even in de bar zaten, kwam Stannis er toe met wat bloed in het aangezicht. Hij had goedkope mesjes gekocht en het scheren daarmee was niet zo prettig geweest, het resultaat was zichtbaar. Het uitschenken van de sidra is een ritueel. Na de proeverij zijn wij naar bed gegaan om 22.30 uur.

        Deze morgen zijn wij opgestaan om 07.00 uur. Na het ontbijt in de keuken hebben we opgeruimd en zijn wij vertrokken om 08.30 uur. Het was maar een kort traject, maar 17 km. Het was aan het regenen, dus alvorens te vertrekken werd de tarp overgegooid. Onderweg in Collota dronken wij koffie. Om 12.45 uur, toen wij juist aan de binnenring van de stad waren, werden we ingehaald door een Fransman, die had verbleven in de albergue van Vego de Sariego. Na een korte babbel en het bekijken van de kaart, gingen wij verder naar het hotel waar wij een kamer hadden geboekt. Wij kwamen daar aan om 13.30 uur. Inchecken en straks gaan wij het oude stadsgedeelte verkennen, met paraplu.

       Vandaag was het traject niet zo mooi, bedrijven, fabrieken, enz. Daarbovenop was het de ganse tijd aan het regenen. 

       Vandaag hebben we een kort traject gedaan, 17 km, totaal 219 km. Vanaf morgen begint stilaan het zware werk op de Camino Primitivo....


    Stappen in de regen

    Even een tussenstop in een "gezellige" bar



    Nog een Middeleeuwse brug...

    Oviedo

    Grappig standbeeld

    Romeinse bron


    Ons onderkomen voor de nacht


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    12-05-2016, 00:00 geschreven door WiBi  
    Reacties (4)
    11-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.11/05/2016 Villaviciosa - Pola de Siero
    Dag 8: opgestaan om 06.30 uur. Het ontbijt was klaargezet op een tafeltje, net buiten onze kamer en voor de deur. Dat smaakte uiteraard en na het inpakken zijn wij om 08.15 uur vertrokken. Het was frisjes, amper 13 graden, maar ondanks dat waren we snel opgewarmd. We stapten flink door over een mooi pad, dan langs de baan en dan kwamen we aan het punt waar de wegen splitsten, rechts verder over de Camino del Norte, maar we namen links naar Oviedo, de Camino Primitivo.  In feite begint die pas vanaf Oviedo, en dit zijn dus nog 2 overgangsdagen. Tijdens de eerste rustpauze kwam er een vrouw uit Duitsland voorbij. Even later kwam de man uit Slovakije aangewandeld. Wij hadden hem al enkele malen gezien de vorige dagen en hij had ook overnacht in San Esteban, waar wij verbleven. Hij wandelde dan een tijdje met ons mee, maar ging dan verder met de Duitse vrouw. 

       En dan begon het... een forse klim over en modderig pad dat half overwoekerd was. Dat werd weer zweten! Toen wij boven kwamen in een dorp waar nog 3 mensen wonen, hebben we de tweede rustpauze genomen. De Duitse vrouw haalde ons in, maar even later haalden wij haar in. Eindelijk na drie uur stappen kwamen wij de eerste bar tegen en die was nog open ook! Tortilla met koffie en nog een cola om ons vloeistoftekort aan te vullen. De Duitse vrouw kwam daar ook toe en was blij dat ze daar iets kon eten en drinken, want ze had bijna 4 uur gestapt zonder te stoppen. 

        We waren voldaan en gingen verder. Na 1 km waren we in La Vega De Sariego en in 2 etappes waren we aan de Ermita de la Bienvenido, een eeuwenoude kerk. Dat was onze laatste rustpauze, want van daar gingen we in 1 etappe naar Pola de Siero. 

        Om 16.30 uur kwamen we aan op de overnachtingsplaats, de nieuwe albergue. Inschrijven, installeren en de was doen, want dat was hoognodig na al dat zweten. 

        We zijn nu de stad aan het verkennen bij enkele glaasjes wijn. ;-) Straks nog iets zoeken om te eten. 

        Vandaag hebben we 27 km gedaan, totaal 202 km. Morgen gaan we naar de stad Oviedo op 17 km. 

         Het kan zijn dat we eens één of zelf meerdere dagen geen verslag posten, maar dan komt dat omdat er gen WiFi beschikbaar is, we trekken namelijk de bergen in...

         Gelukkig dat we de tocht in mei doen, dat vermindert de discussies met de schapen en geiten onderweg.....


    Hier is de splitsing, ofwel verder de Camino del Norte, ofwel de Camino Primitivo

    Actiefoto







    Ermita de la Bienvenida



    Middeleeuwse brug



    De albergue in Pola de Siero

    Het dortoir: veeeeeel ruimte

    Bedjes met verse wegwerplakens


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    11-05-2016, 00:00 geschreven door WiBi  
    Reacties (2)
    10-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10/05/2016 San Esteban - Villaviciosa
    Dag 7: opgestaan om 06.00 uur en ondertussen was John bezig in de keuken met het maken van havermoutpap als ontbijt. Een goede koffie en om 07.15 uur waren wij op weg. Het was nog wat frisjes maar goed stapweer. Na elk stapuur stopten wij 15 minuten. Nergens was er iets open zodat het tot Colunga duurde om iets te kunnen eten en drinken. Dan gingen wij verder langs paden en wegen, allemaal vrij vlot. We stapten Sebrayo voorbij, want daar was wel een albergue zonder meer en zouden we vanaf Colunga eten moeten meezeulen. Daar hadden wij geen zin in. We stapten verder naar Villaviciosa, waar we aankwamen om 17.30 uur. We namen een kamer in een hotel, voor 25 Euro, alles netjes en eigen badkamer. We gingen eerst de dorstigen laven en namen een douche. Straks gaan wij iets zoeken waar we kunnen eten. 

       Alles is in orde met ons en de fysiek is aan het groeien.

       Vandaag deden wij 33 km, totaal 175 km. 






    Muurschildering









    Fantastische zichten

    Colunga


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    10-05-2016, 00:00 geschreven door WiBi  
    Reacties (3)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.09/05/2016 Poo - San Esteban
    Dag6: om 06.00 uur uit de veren. Tesamen met John hebben wij ontbeten en om 07.00 uur waren we op weg. Het was heel mooi wandelweer en hele mooie paden met af en toe zicht op zee. Tijdens de eerste etappe zei John "nature calls" en verdwijnt in de struiken nog zeggende dat we verder mogen gaan en hij ons wel zal inhalen. Na elk uur wandelen rustten we 15 minuten, maar we hebben John niet meer gezien. Op een gegeven ogenblik zijn we verkeerd gelopen, maar een Spaanse dame heeft ons de goede weg getoond, dus wij liepen slechts weinig om. 25 minuten later pikten wij het pad weer op. In Nueva de Llanes gingen se koffie drinken en nog steeds geen spoor van John. In Ribadesella gingen we inkopen doen voor in de herberg, brood en kaas en uiteraard wijn, want volgens het boekje was er geen keuken. We stapten verder en toen begon het lichtjes te regenen. Om 17.15 uur kwamen wij aan in de albergue te San Esteban!  Het was er proper en ruim en de hospitalera was uiterst vriendelijk.en toonde ons met trots de nieuwe inductie kookplaat. Douchen en we waren weer nieuw. 

       Om 18.30 uur was het tijd voor een glaasje wijn, ikke meegezeuld vanaf Ribadesella. Om 18.40 uur kwan de verloren zoon John daar ook aan. Tesamen aten wij brood met kaas en wijn en chocolade als dessert. Nog wat gepraat en om 22.15 uur was het tijd om in bed te kruipen. 

       We waren daar met 7 pelgrims, waarvan en ééntje de tocht doet op crocs, amai zijn voetjes!

       Vandaag deden wij 32 km, totaal 142 km. 


    Duistere foto

    Lief hé



    Het kustpad







    Mooie stranden





    Gerestaureerde brug uit de Middeleeuwen







    De albergue in San Esteban



    Keuken

    Koffie-en frisdrankenautomaat

    Het dortoir

    Kleurenpracht bij avondschemering

    Met in de verte besneeuwde bergtoppen


    John doet yoga oefeningen


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    10-05-2016, 00:00 geschreven door WiBi  
    Reacties (0)
    Over mijzelf
    Ik ben Leys Willy
    Ik ben een man en woon in Stekene (België) en mijn beroep is gepensioneerd.
    Ik ben geboren op 10/11/1956 en ben nu dus 67 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Wandelen, viool spelen (poging), violen en altviolen bouwen..
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Archief per week
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 10/05-16/05 1976

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs