reizen Wil
Inhoud blog
 • Voorbereiding voor morgen
 • Indianen fair
 • Een dag als thuis
 • komst Hans en Hinke
 • Mount Lemmon

  Zoeken in blog  Mijn favorieten
 • USA vakantie 2010
 • De reizen van Dick en Wil
 • Amerika reis 2011
 • USA 2012
 • Amerika reis 2013

 • 06-06-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 17 Orkhon-vallei
  Vannacht was het heel erg koud. ik heb met een fleecetrui en fleecebroek geslapen en moest vannacht 2 keer naar het toilet, dat betekent ......in het donker slaapdronken de zaklamp zoeken dan de ger uit en je weg in het stikkedonker zien te vinden naar het toiletgebouw. Stel je voor, ik loop nog half in slaap buiten en hoor ineens Alex zeggen; "Hé Wil heb je die prachtige sterrenhemel al gezien?" (de heren hadden weer tot heel laat zitten drinken) dus ik riep; "Stil, ik slaap nog". Dat heb ik dus nog lang moeten horen, het feit dat Alex mij op zoiets moois attendeerde en ik heel bitserig deed. We konden vanmorgen uitslapen, om half 9 was het ontbijt en om half 10 het vertrek. Het doel van deze dag was de Orkhon-vallei waar vulkaanuitbarstingen en aardbevingen een indrukwekkend landschap hebben gecreëerd. We gaan ook op bezoek bij een nomaden familie. Orla (onze Mongoolse gids) legt uit hoe nomaden leven en wat hun dagbesteding is. We zitten met 20 mensen en de nomadenfamilie in de ger. De familie bestaat uit oma en opa (opa was bij zijn vee) 3 dochters en vier kleinkinderen, waarvan één nog een baby was. De hele familie woont, kookt en slaapt in één ger. Hun kudde loopt buiten vrij rond en graast. Wanneer er niet meer genoeg gras is, pakt de familie de hele handel in (inclusief ger) en verhuist naar een plek waar wel gras is. Het opvallende was dat de familie wel een schotel buiten had staan en binnen een tv, zij zijn dus steeds meer op de hoogte van wat er in de wereld gebeurt. De kinderen heb ik blij kunnen maken met bellenblaas en kleine kleurpotloden. Na het bezoek aan de familie zijn we richting waterval verder gegaan. De waterval en de omgeving waren prachtig, mede door de regenval van de afgelopen 24 uur, viel er over een grote breedte water naar beneden. Een aantal mensen gingen de uitdaging aan om naar de bodem van de waterval te klimmen. Ik wilde ook graag mee, alleen toen ik de afdaling zag ben ik er van teruggekomen. Het was een hele klimpartij over grote en kleine rotsen, dit vond ik te risicovol. Sander vertelde later dat ik een goed besluit had genomen. Na het bezoek aan de waterval gingen we op weg naar het volgende gerkamp. Twee busjes waren al ver vooruit gegaan en de andere volgden iets langzamer. Op een gegeven moment stopte het busje waar wij niet inzaten. Er brandde een lampje op het dashbord, er was iets met de koeling. Er was duidelijk iets mis want er kwam vloeistof onder de bus vandaan. Na enig onderzoek bleek de radiator kapot. De chauffeurs zijn volgens mij ook volleerde monteurs, want in no time lag de radiator naast de bus. Eén van de compartimenten was kapot. Inmiddels kwam er een bus terug om te kijken wat er met ons aan de hand was. Nu waren er dus 3 monteurs. Eén van de chauffeurs is naar een dichtbij stromende rivier gereden om water te halen en de hele handel werd na reparatie weer in elkaar gezet, met water gevuld en we konden weer verder.
   
     
     
     

  06-06-2016, 00:00 geschreven door Wil


  07-06-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 18 naar Mongol Els
  Het was weer heel erg koud vannacht. Je voelt de kou door je matras heen. Margo heeft zelfs met haar jas aan geslapen. Toen ik wakker werd was Margo weg en zat er een Mongoolse dame in de tent om de kachel aan te maken. Margo had dit aan haar gevraagd, zodat het binnen warm zou zijn als ik wakker werd. "That's were friends are for". We zaten vanmorgen weer om half 8 aan het ontbijt en om half 9 reden we weg.We zijn op weg naar de resten van de stad die Ödögei Khan vanaf 1235 als hoofdstad heeft laten bouwen. In die tijd stonden er imposante gebouwen zoals het Paleis van de Wereldvrede. 25 Jaar later al verruilde Dzenghis' kleinzoon Koeblai Khan de stad voor Beijing, zodat Khar Kharin aan het barre klimaat en de plunderende nomaden werd overgelaten. De nog aanwezige stenen werden vanaf 1586 gebruikt voor de bouw van het Erdene Zoeoe Chiid (een klooster). Dit klooster werd in later eeuwen door invallende Mantsjoes verwoest. Tijdens de stalinistische periode werden slechts 3 tempels van de vroegere honderd ongemoeid gelaten. In de immense muren van 400 meter lang die het gebied omringen, staan 108 stoepa's. Voor de boeddhisten is dit een heilig getal. In de omgeving van Mongol Els, halverwege Khar Kharin en Ulaanbaatar, logeren we voor het laatst in een ger.
   
     
     

  07-06-2016, 00:00 geschreven door Wil


  08-06-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dag 19 van Mongol Els naar Ulaanbaatar
  We vertrekken vanmorgen om 8.30u uit ons laatste gerkamp in Mongol Els. Het wordt weer een lange tocht (150 km) maar gelukkig deze keer over asfalt. Iedereen voelt zich een beetje melangolisch omdat we afscheid nemen van een heerlijk verblijf in de woestijn, maar we verheugen ons erop om vanavond heerlijk in het hotel een warme douche te nemen. Een aantal mensen wil rechtstreeks naar Ulaanbaatar. Het grootste deel van ons kiest ervoor om een bezoek te brengen aan het beeld van Chengis Kahn. We moeten daar een eind voor om rijden, maar dat hebben we er wel voor over de kans is nl. groot dat we hier nooit meer terugkomen en nu hebben we de kans om het beeld van dichtbij te zien en kansen moet je pakken als ze zich voordoen. Het beeld is enorm en uit de verre omgeving al te zien. We hebben in het restaurant onder het beeld genoten van een heerlijke lunch en zijn daarna heel veel trappen op gegaan tot we uitkwamen in de borstkas van het beeld en een terras op konden. Je hebt een prachtig uitzicht over de omgeving en daar boven zie je pas goed hoe enorm groot het beeld is. Om 18.00u komen we aan in het hotel in Ulaanbaatar. Ik ga gelijk naar de hotelkamer om te douchen en schone kleding aan te rekken voor zover ik nog schone kleding heb, heerlijk. Daarna heb ik wat gegeten en de koffer en rugzak opnieuw ingepakt, want morgen is het weer vroeg dag. De wekker staat op 6u. De trein vertrekt om 9u.
   
     

  08-06-2016, 00:00 geschreven door Wil


  09-06-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 20 vertrek uit Ulaanbaatar
  Iedereen is weer op tijd op zoals gewoonlijk. Mijn complimenten voor de heren die het wel eens heel erg laat maken s'nachts, ze zijn altijd op tijd. Het regent pijpenstelen, dat is wat minder. We zijn dik op tijd op het station. We krijgen de tickets uitgedeeld, nemen hartelijk afscheid van Orla (onze Mongoolse gids) en gaan op weg naar de trein. We zijn weer ingedeeld met Jan en Alex. De trein rijdt niet snel omdat hij veel bochten moet maken, dus deze reis gaat lang duren. De trein is een Mongoolse trein met Mongools personeel en dat maakt een groot verschil in vergelijking met de Russische trein. De dames die verantwoordelijk zijn voor het wel en wee in de trein zijn meer stewardessen en bijzonder vriendelijk. De trein is vrij nieuw, behoorlijk luxe en schoon, maar we kunnen nog steeds niet douchen in de trein. We moeten de grens over tussen Mongolië en China en dat heeft nogal wat voeten in aarde. Bij de grensovergang van Mongolië gaat de controle 2 uur duren. De toiletten zijn op slot en niemand mag uit de trein. De paspoorten worden door de douane opgehaald en meegenomen en 2u later krijg je het paspoort weer terug. Als de trein weer gaat rijden duurt het een half uur voor we bij de Chinese grensovergang aankomen. De douane komt gelijk de trein in, controleert de paspoorten en neemt onze paspoorten weer mee, weer mogen we de trein niet uit. Na verloop van tijd krijgen we onze paspoorten weer terug en kan de trein naar een emplacement waar de onderstellen van de hele trein worden gewisseld voor Cinese onderstellen. De breedte van het Mongoolse spoor heeft een andere maat dan de breedte van het Chinese spoor. De hele operatie gaat 5u in beslag nemen en niemand mag uit de trein en de toiletten blijven op slot. We besluiten om maar te gaan slapen, af en toe word je wakker geschud van gebonk als de wagon omhoog of omlaag gaat. Uiteindelijk konden we om 2u in de nacht weer rijden. Dat heb ik niet meer meegekregen want ik was in diepe rust.
   
     

  09-06-2016, 00:00 geschreven door Wil


  10-06-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 21 Aankomst Beijing
  We komen ongeveer om 14.00u met de trein aan in Beijing. De bus staat klaar om ons naar het hotel te rijden. In het hotel kunnen we snel even douchen en schone kleding aantrekken, daarna gaan we om de hoek van het hotel naar een restaurant, waar we een heerlijke Chinese lunch krijgen voorgeschoteld. Na de lunch vertrekken we naar de Verboden Stad. De Verboden Stad was de plaats van waaruit de Chinese keizers van de Ming- en de Qing-dynastie hun rijk bestuurden. De in de Chinese hoofdstad Peking gelegen stad werd gebouwd en voltooid onder de Yongle-keizer, in 1422. Om 19.15u zijn we op het Plein van de Hemelse Vrede, om het hele toneelstuk van het neerhalen van de vlag bij te wonen, er is veel militair vertoon. Dit gebeurt elke avond en elke morgen wordt de vlag weer gehezen, dit alles onder het toeziend oog van Mao. Zijn portret is groots afgebeeld op een foto die hangt boven de poortingang van het mausoleum. Een aantal mensen van de groep gaat nog uit eten, maar Margo en ik gaan naar het hotel. We hebben nog wel iets te eten op de hotelkamer en we zijn heel erg moe. Het was een lange dag.
   
     
     
     

  10-06-2016, 00:00 geschreven door Wil


  11-06-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 22 Excursie De Verboden Stad, het Zomerpaleis en de Grote Chinese Muur
  We worden alweer vroeg bij het hotel opgehaald voor een bezoek aan de Verboden Stad, het Zomerpaleis en de Grote Chinese muur. Als we met de bus op de plaats van onze eerste bestemming aankomen, blijkt dat we niet de eersten zijn. Ons bezoek aan Beijing valt samen met het eerste vakantieweekend van de Chinezen, dus naar welke bezienswaardigheid we ook gaan, we komen ze overal in grote getale tegen. Bij aankomst bij de Verboden Stad, zijn Margo en ik gelijk naar de laatste tempel gelopen en zo weer terug. We hadden alle gelegenheid om alles goed te bekijken voor de Chinezen bij ons waren. Daarna zijn we naar het Zomerpaleis gegaan. Bij aankomst stappen we op een drakenboot die ons naar de andere kant van een groot meer zal varen. We kunnen dan rond het meer naar de uitgang lopen. Onderweg passeer je het Zomerpaleis en daar kun je er voor kiezen om de trappen te beklimmen en als je boven bent van het prachtige uitzicht, over de hele omgeving, te genieten. Wij besluiten om niet naar boven te gaan. Het is veel te warm en te benauwd voor zo'n klim. Het Zomerpaleis is één van de meest indrukwekkende paleizen in heel China. Het is gelegen op de Heuvel van het Lange Leven aan een kunstmatig aangelegd meer. Het bestaat uit vele paleizen, tempels, paviljoenen, bruggen, pagodes en letterlijk honderden wandelpaden in uitgestrekte tuinen. Eeuwenlang werd het door de Chinese keizer en zijn entourage gebruikt als buitenpaleis, wanneer het tijdens de zomer weer eens te heet werd in de binnenstad. Het Zomerpaleis kent de grootste en best bewaard gebleven Chinese tuin in deze stijl en het staat sinds 1998 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Na het bezoek aan het zomerpaleis is het tijd voor een ander hoogtepunt.... De Chinese Muur. Onderweg naar de Muur gaan we eerst lunchen en ook deze lunch is weer heerlijk. Er worden allemaal schalen op tafel gezet en je kunt pakken wat je wilt. Na een uur rijden zijn we bij De Muur. Volgens Sander is dit gedeelte van De Muur minder druk dan andere delen, alleen niet als de chinezen vakantie hebben. Aan de rechterkant van de weg is de muur heel moeilijk te beklimmen, aan de andere kant van de weg schijnt het iets makkelijker te gaan. 5 Mensen besluiten de moeilijke kant te beklimmen, 2 daar van komen al vrij snel terug. Ze vinden het te moeilijk en te warm. Margo en ik gaan met Linda en nog 2 mannen de "makkelijke"kant proberen. De rest durft het niet aan en gaat in de schaduw op een terras zitten. We hebben de hele weg afgelegd en we hebben er een uur over gedaan. Het is moelijk te beschrijven hoe zwaar het is om op allemaal ongelijke treden, de trappen naar boven te klimmen. Soms had ik het gevoel dat mijn hoofd uit elkaar ging barsten en dat mijn hart uit mijn borstkas zou bonken, maar.......ik heb het wel gedaan en als je dan eindelijk boven bent, moet je nog naar beneden. Dat lijkt makkelijk, maar is het zeer beslist niet en doodeng. Sommige delen van de trappen zijn heel stijl en als je dan naar beneden kijkt word je helemaal duizelig. We hebben de vakantie afgesloten met een gezamenlijk diner met als hoofdgerecht Pekingeend. Het was weer heerlijk. Petra heeft Sander toegesproken met een hele mooie speech en hem namens ons allen bedankt voor zijn inzet.
   
     
     
     
   


  11-06-2016, 00:00 geschreven door Wil


  12-06-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 23 Vlucht naar Amsterdam
  Vandaag met het vliegtuig weer naar huis, ik zal nog vaak aan deze reis terug denken, het was een geweldige ervaring met een groep hele leuke mensen. Het was een fantastische reis. Morgen lekker weer thuis, is ook fijn. Heerlijk kinderen en kleinkinderen weer zien.
  We hebben 9000 km met de trein gereisd en ongeveer 2000 km met de busjes gereden.

  12-06-2016, 00:00 geschreven door Wil


  Archief per week
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 20/02-26/02 2017
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 06/06-12/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 18/04-24/04 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015

  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!