Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum
Wedstrijdvissen Tips en trucs
07-09-2016
Zout???
Wist je dat zout in de zomer vis lokt. Bovendien stimuleert het de aanmaak van de slijmlaag vd vis. Het is dus ook nog eens goed voor de vis. Dus 2 vliegen in 1 klap.Wel niet overdrijven hiermee. Max. 100gr per kg.
Let er op dat je de vis onthaakt in een emmer met water. Hierdoor lijdt de vis het minste en geraakt hij niet zo snel gewond. Als je de vis in je net gooit, met het hoofd naar beneden in het net zetten. Nooit met de staart eerst, want hierdoor kan zijn Wervel erg makkellijk breken, met dikwijls de dood tot gevolg.
Op moeilijke dagen kan dit de vis toch dikwijls tot een aanbeet verleiden, sop je aas snel in een dip of bestrijk het met een borsteltje. Mijn favorieten zijn vitamo, brassen killer, of lever van top secret
Ga op een karperput zeker niet met hetzelfde getuig als op een brasemput aan de slag. Lijndiktes van 0.16 tot 0.20 zijn geen arigheid. De stok moet uiteraard afgestemd worden op de lijndikte, dus geen superlicht brasemstokje met 0.2 lijndikte!!!
Persoonlijk zijn dit mijn lievelingsadditieven voor op de maden en casters. Maple gebruiken voor op de casters. En een teelepeltje coconut op de maden. Sukses verzekerd. Coconut trekt vooral grote vis aan. Vang ze
Beide madensoorten hebben hun voor en nadelen, hieronder een woordje uitleg hieromtrent
Engelse maden worden gekweekt op kippenvlees, made heeft meer vaste stof en minder vocht in zich, vercasteren zeer snel en zijn bijgevolg niet zo lang houdbaar, loopt niet snel leeg. Ideaal voor de bodemvisserij op brasem, zakken snel naar de bodem.
Belgische maden worden gekweekt op slachterijafval of kippenvlees, made heeft meer vocht en minder vaste stof in zich, vandaar dat ze groter zijn, zijn lichter qua gewicht naargelang de grootte, lopen sneller leeg. Dalen minder snel naar de bodem. Vercasteren zeer traag en zijn heel lang houdbaar (enkele weken) Ideaal voor aan de haak omwille van het lichtere gewicht en bijgevolg de aasaanbieding in het water, ook ideaal voor karper.
lookpoeder - voorjaar en najaar - karper en brasem - 30gr/kg lokvoer curcuma - ganse jaar - brasem en in winter ook voorn - zomer 50 gr/kg voor en najaar 100 gr/kg lokvoer anijs - ganse jaar - zomer brasem en karper, - 5 tot 10 procent rest van het jaar voorn fenegriek - ganse jaar - voorn karper en brasem - 5 tot 10 procent koriander - zomer - brasem en voorn - 50 gr per kg lokvoer kaneel - zomer - brasem en karper - 30 tot 70 gr per kg lokvoer mosterdzaad - ganse jaar - brasem en karper - tot maximum 100gr/kg lokvoer venkel - ganse jaar - brasem en voorn - zomer 50 gr/kg winter 100gr/kg lokvoer speculaaskruiden- zomer - brasem, karper en voorn - 40 gr/kg lokvoer
Op de meeste putten is vers de vase verboden, wil je toch iets toevoegen aan je voeder dat sterk op vers de vase gelijkt, kook dan brasemzaad tot de zaden kiemen en voeg wat rode kleurstof toe. Als het zaad kiemt komt er een slijmerig vlies tevoorschijn, dat je door toevoeging van rode kleurstof rood maakt. quinoa of brasemzaad is verkrijgbaar bij de betere viswinkel of supermarkt.
Goede loodopzetting, de sleutel tot suksesvangsten
Een goede zetting van het lood op de lijn is cruciaal voor een goede vangst, er dient op gelet te worden dat de loodjes mooi verticaal onder elkaar komen te staan op de lijn. ook bevochtig je best eerst de draad vooraleer de bolletjes of het stijllood aan te drukken , om lijnbeschadigingen zo te voorkomen.
In het algemeen kan je stellen dat je in de winter beter iets lichter vist dan in de zomer, daar de vis deze periode schuwer en wantrouwiger is. Als je merkt dat de vis in de zomer heel voorzichtig is, dan kan je ook sukses hebben door je lijndikte aan te passen (dunner dus...)
Volgende richtlijnen worden normaal in de wedstrijdvisserij gehanteerd
- 8 tot 10 honderste : voor kleine vis (voorn) - 10 tot 16 honderste : voor middelgrote tot grote vis (brasem, middelgrote karper, zeelt) - 16 tot 22 honderste : voor grote vis (grote karper, grote zeelt, etc...)
we duiden de grootte van een haak aan met een cijver. De groottes gaan van 22 tot 1 en zijn redelijk kleine haken, waarbij 22 de kleinste is. De grotere haken worden aangeduid met een nummer gevolgd door een 0. (vb.3/0.) Deze haken zijn groter naargelang het nummer hoger is.
haak 22-18 zijn geschikt voor de fijne visserij op kleine vis.
haak 16-10 zijn voor vissen van gemiddelde grootte geschikt zoals brasem, kroeskarper, zeelt
haak 8-4 Voor de visserij op snoekbaars en karper etc.. Vanwege de grote krachten op de haak bij de karpervisserij wordt gebruik maakt van haken met een wat dikkere draad, zodat de haak niet uitbuigt of uitscheurt.
haak 1/0 of 2/0 worden Voor de visserij op snoek met streamers
als je geen casters hebt om in je voer te doen, en je toch een stilliggend aas wil aanbieden aan de vis, dan kan je je maden invriezen met een flavourtje erbij, of je kan ze koken en dan in het voer doen. Zo blijven ze stilliggen op de voerplek en kruipen ze niet in de grond.
probeer eens met kleine maden alleen te voederen, de kans is groot dat de vis je haakaas (grote made) dan sneller beetneemt omdat dit een groter hapje is voor hem en direct opvalt!
Heb dit voertje van een kampioen gekregen! Zijn vrienden vissen er bijna altijd top 10 mee op vijvers. Heb het zelf 1 maal gebruikt, en moet zeggen de vangsten liegen er niet om. eerste keer gebruikt en direct de eerste plaats met 24kg800 mee gevangen!
1kg pv1 collant 500 gr witvismeel 500 gr bio mix 50 gr coriander 100 gr bruine suiker
Bij het gebruik van smaak of geurstoffen moet men altijd zeer zorgvuldig tewerkgaan, beter te weinig dan te veel gebruiken! Additieven dient men druppelsgewijs te gebruiken althans op de maden of casters. Bij een te grote hoeveelheid additief of smaakstof is de kans groot dat je bot vangt. Dus goed doseren is de boodschap!!!
Controleer altijd of je casters niet zuur zijn voor aanvang van de wedstrijd, door ze simpelweg plat te nijpen en er is aan te ruiken, zure casters kunnen een visdag verpesten!
Gebruik degene die boven blijven drijven voor aan de haak, deze zweven van de grond, en zijn hierdoor extra aantrekkelijk als aas!
Doe ook eens de dag voor aanvang van de wedstrijd eens maple bij uw casterwater. Brasem is er gek op!!! Sukses gegarandeerd