Guns of the past
Inhoud blog
  • BRITSE SCHOUDERWAPENS
  • Inleiding

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    een verzameling
    18-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BRITSE SCHOUDERWAPENS



    1° VUURSTEENONSTEKING

    De oudste Britse stukken in de collectie zijn de volgende wapens met vuursteenslot, de zgn vuursteenmusketten van het type "Brown Bess".

    BR.FL.1
    De eerste betreft een standaard musket van de Britse infanterie zoals gebruikt tijdens de Napoleontische oorlogen met het hoogtepunt natuurlijk Waterloo, de Bronw Bess type India Pattern. Dit type musket was in feite een variant gemaakt voor de East India Company (vandaar "India" Pattern) en analoog aan de toen in het Brits leger gevoerde Short Land Pattern. Doch daar er tijdens de Napoleontsiche oorlogen een tekort aan musketten binnen het Brits leger dreigde, werden de musketten, gemaakt voor de East India Company door het Brits leger overgenomen.
    Ons musket is een officieel voor het Brits leger vervaardigde India Pattern en heeft op de slotplaat dan ook de Britse kroon met het monogram "GR" wat staat voor George Rex oftewel King George die in die periode de vorst van het Britse rijk was. De slotplaat draagt tevens het woord "TOWER" wat slaat op de Tower in Londen. Doorheen de 19de eeuw was de Tower namelijk een belangrijke wapenopslagplaats waar zowat alle wapens voor het Britse leger geassembleerd werden.



    Producent : TOWER
    Jaartal : circa 1810-1820
    Kaliber: .75
    Capaciteit : enkelschots gladde loop. Geoefend schutter 3 schoten/minuut
    Mechanisme : vuursteen
    Mondingssnelheid : tot 450 m/s afhankelijk van de lading
    Bereik : 50 tot 100 meter afh. v/d lading, tot op 50m nauwkeurig
    Ingezet : Napoleontische oorlogen

    BR.FL.2
    Een tweede Brown Bess in de collectie is een gelijkaardig stuk, maar dateert van 1796 en draagt ipv het koninklijke monogram een hart met erin HEIC wat staat voor Honorable East India Company. Boven het hart staat het cijfer 4. In feite moet dit een kruis zijn, doch daar deze wapens werden ingezet in gebieden waar het christendom niet beleid werd en om met een kruissymbool geen aanstoot te geven, werd deze vervangen door een 4. Het betreft dus een Brown Bess gemaakt voor de EIC die een eigen leger had ter ebscherming van hun eigen vloot, hun nederzettingen, opslagplaatsen, plantages enz in India. Het wapen werd medio de19de eeuw omgebouwd van vuursteen op percussie, iets wat vaker gedaan werd met vuursteenmusketten die in India bleven en er verder dienst deden tot zelfs begin 20ste eeuw. Dit musket werd omgebouwd met behulp van onderdelen voor het Brist musket model 1853 zoals de haan en eigenaardig genoeg werd er tevens een vizier opgezet, iets wat bij dergelijk musket totaal geen functie heeft



    Producent : London Gun Company 
    Jaartal : circa 1810-1820
    Kaliber: .75
    Capaciteit : enkelschots gladde loop. Tot 3 schoten/minuut
    Mechanisme : vuursteen
    Mondingssnelheid : 450 m/s
    Bereik : tot op 50 meter nauwkeurig 
    Ingezet : Koloniale oorlogen in Brits-Indië vanaf eind 19de eeuw tot tijdens de Indische Muiterij van 1858. Deze musketten bleven al dan niet
                 omgebouwd op percussie in gebruik tot zelfs in het begin van de 20ste eeuw

    BR.FL.3
    Het volgende stuk betreft een afgeleide van onze Brown Bess, het gaat nameijk om een donderbus, eveneens voorzien van de koninklijke monogram en de vermelding "TOWER". dergelijke donderbussen werden vnl op schepen gebruikt als anti-personeelswapens bij een entering. Dergelijke donderbussen werden geladen met alles wat men voorhanden had: spijkers, glasscherven, steentjes, enz... Met dergelijke "schrootladingen" die dus letterlijk genomen konden worden, kon men de enterende vijand prima afslaan. De trompetvormige monding had geen functie om de lading beter te verspreiden zoals men wel eens beweert. het heeft totaal geen invloed op de manier waarop de lading de loop verlaat. De trompet dient enkel als trechter dat zeer handig is bij het laden en natuurlijk is het psychologisch effect van zo'n indrukwekkende mond niet te onderschatten. 



    Producent : Tower
    Jaartal : circa 1810-1820
    Kaliber :
    Capaciteit : enkelschots gladloops
    Mechanisme : vuursteen
    Mondingssnelheid : onbekend
    Bereik : enkele tientalle meters
    Ingezet : Napoleontische oorlogen op zee

    2° PERCUSSIE-ONTSTEKING

    Toen in de jaren 30 van de 19de eeuw het percussiemechanisme algemeen in gebruik kwam, kon ook het brits leger niet achterblijven. In eerste instantie werden Brown Bess-musketten getransformeerd van vuurtseen naar percussie. Doch een grote brand in 1841 vernietigde een groot gedeelte van dit arsenaal. Hierbij werden niet enkel getransformeerde musketten (model 1838) vernietigd, maar gingen ook grote aantallen van het nieuwe musket (model 1839) in de vlammen op. Men was alzo genoodzaakt een nieuw model te ontwikkelen en dit werd dan ook het model 1841.
    Wanneer de getrokken loop in gebruik kwam, ging het Brits leger met deze evolutie mee. In eerste instantie werd het model 1841 omgeboord tot getrokken loop om uiteindelijk het model 1851 in tevoeren. Dit model werd nog verbeterd tot men uiteindelijk in 1853 tot het meest bekende en beste percussiemusket kwam, het model 1853 (of de P(attern) 53).

    BR.PE.1.1

    BR.PE.2.1

    BR.PE.2.2

    BR.PE.3.1

    BR.PE.3.2

    BR.PE.3.3

    BR.PE.3.4

    3° HET SNIDER -ACHTERLAADSYSTEEM

    Wanneer Duitsland en andere Europese landen beginnen over te schakelen op achterladers, beseft het Brits leger dat men in deze evolutie niet achterblijven kan. Probleem is echetr dat medio de jaren 60 van de 19de eeuw het Brits leger met een grote stock aan splinternieuwe percussiemusketten van het type P53 zit en bovendien heeft de ontwikkeling en aanmaak van deze wapens zoveel geld gekost, dat het niet haalbaar is een totaal nieuw concept van een achterlader te ontwikkelen en vervolgens te produceren. Gezien dit ook teveel tijd ion beslag nemen zou, besloot men om de bestaande arsenalen aan P53'ers om te bouwen tot achterladers. er werd een wedstrijd uitgeschreven om op een zo eenvoudig en goedkope manier een zo degelijk mogelijk achterlaadsysteem te maken waarmee de P53 op snelle maniert tot achterlader omgebouwd kon worden. De Amerikaanse ontwerper Jacob Snider won deze wedstrjd en vanaf 1866 werd begonnen met de ombouw van P53-musketten tot achterladers volgens het Snider-systeem : de Snider-Enfield. Toen men circa 1869 doorheen de voorraad bestaande P53-musketten zat (van Mark I tot Mark II**), werd besloten om de P53 opnieuw te produceren, ditmaal natuurlijk onmiddelijk als achterlader (Mark III). De Snider werd militair nog geproduceerd tot circa 1873 om dan vervangen te worden door een volgend systeem.

    BR.BR.1.1

    BR.BR.1.2

    BR.BR.1.3

    BR.BR.1.4





    18-10-2008, 03:09 geschreven door unknown soldier  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (7 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Inleiding
    Na  meer dan 20 jaar wapens en militaria te hebben verzameld, is het tijd om met de collectie eens naar buiten te komen. Via dit medium wil ik dan ook graag mijn collectie aan de wereld voorstellen.
    De verzameling omvat vnl militaire geweren van circa 1800 tot 1945, met als hoofdthema de evolutie van het Brits infanteriegeweer van Waterloo t/m WOII. Hiernaast bevinden er zich ook Franse, Duitse en Belgische exemplaren in de collectie. Naast geweren ook pistolen, revolvers, bajonetten enz...

    De Blog wordt ingedeeld in 4 grote afdelingen (Brits, Frans, Duits en Belgisch) die allen onderverdeeld worden in de categorieën schouderwapens, vuistvuurwapens, bajonetten en accessoires. Tot slot is er ook nog een afdeling "drukwerk en curiosa".

    Gezien de collectie zich in België bevindt, is alles dan ook conform de Belgische Wapenwet in orde. De verzameling kan helaas enkel via deze Blog bekeken worden. Niets in deze collectie is te koop, het is het werk van vele jaren en deze Blog dient dan ook om anderen na die vele jaren mee te laten genieten van dit werk

    Veel plezier en bedankt voor uw bezoek

    Eduard

    GEZIEN DEZE BLOG NOG ONDER CONSTRUCTIE IS, ZIJN DE MEESTE FOTOS NOG NIET VAN DE EXEMPLAREN UIT DE COLLECTIE ZELF. SYSTEMATISCH ZULLEN ZE GEFOTOGRAFEERD WORDEN EN VERVANGEN.

    18-10-2008, 02:08 geschreven door unknown soldier  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (27 Stemmen)
    Archief per week
  • 13/10-19/10 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs