Welkom en geniet
Inhoud blog
  • WELKOM
  • De kakariki
  • Roodrugparkiet
  • Monniksparkiet
  • Halsbandparkiet
  • Bergparkiet
  • Valkparkiet
  • Turquoisineparkiet
  • Grasparkiet
  • De grijze roodstaart
  • De Geelvleugelamazone
  • De Molukkenkaketoe
  • De Grote geelkuifkaketoe
  • Blauwe ara
  • De Groenvleugelara
  • blauwgele ara
    Foto
    Foto
    Papegaaien en Parkieten
    Papegaaien en Parkieten
    13-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.blauwgele ara

    Blauwgele Ara

    De blauwgele ara (Ara ararauna) is een papegaai uit het geslacht Ara. De soort leeft in bossen van het tropische gedeelte van Zuid-Amerika van Panama tot Brazilië, Bolivia en Paraguay. Het is nu waarschijnlijk uitgestorven op Trinidad.

    Blauwgele ara's worden ongeveer 76-86 centimeter lang en wegen tot 900-1300 gram. Ze worden gekenmerkt door hun kleurrijke vertoning met blauw en gouden vleugels en staart en groene tip op het hoofd van de papegaai. Hun snavel is zwart en zeer krachtig en in staat om grote noten te kraken

     

    Ondanks dat de blauwgele ara veelal wordt gehouden door hun zeer mooie vertoning en mogelijkheid om te kunnen praten, maken de gemiddelde prijs van 1200 euro en hun grootte het tot moeilijk te houden vogels.

    Ze vereisen veel meer aandacht en kennis van hun eigenaar dan bijvoorbeeld honden of katten. Ze tonen een grote intelligentie in hun gedrag en vereisen constante intellectuele stimulatie om hun nieuwsgierigheid te bevredigen. Blauwgele ara's genieten van veel aandacht, en te weinig aandacht kan leiden tot gedragsproblemen en kunnen de papegaai erg ongelukkig maken.

    Ook de best verzorgde blauwgele ara zal "schreeuwen" en andere zeer luide geluiden maken. Luide geluiden en het afknagen van velerlij objecten zijn een natuurlijk onderdeel van hun gedrag en moeten worden geaccepteerd door hun eigenaar. U kunt de ara speeltjes aanbieden om op te knagen maar indien u de ara alleen in de kamer laat dan worden mogelijk enkele objecten totaal afgeknaagd. Takken van een fruitboom of wilgentakken zijn een ware delicatesse voor de papegaai en zullen met plezier gesloopt worden. Let er wel op dat deze producten altijd gewassen worden omdat deze vaak bespoten zijn.

    Ze vereisen een zeer gevariëerd diëet en alleen zaad of pellets zal leiden tot gezondheidsproblemen zoals vitaminetekort of in het geval van pellets problemen met de krop. Een voorbeeld van een goede basisvoeding voor de ara papegaai is bijvoorbeeld een duurder merk mixvoer zoals Vitakraft Amazonian speciaal voor ara-papegaaien in combinatie met een goed merk pellets en daarnaast vers fruit, groente en noten. Het komt vaak voor dat de blauwgele ara met hun eigenaar mee eet. Papegaaien zijn van oudsher herbivoren en mogen vrijwel alle groenten, fruit en noten die de mens ook eet behalve **avocado**. Ze eten ook wel vlees maar beperk dit tot kleine hoeveelheden en zonder zout en vet en in het bijzonder. Een stukje droge kipfilet vinden ze vaak erg lekker en is gezond. Geef een papegaai nooit alcohol of chocolade deze producten zijn zeer schadelijk en kunnen de dood als gevolg hebben. Chocola kan tevens dodelijk zijn voor honden. Het is belangrijk om de papegaai niet van te vet voer te voorzien zoals voer waarin veel zonnebloempitten of pinda's zijn verwerkt. Overigens vinden papegaaien dit erg lekker en kan zelfs leiden tot een beperkte eetverslaving van zonnebloempitten. Voorkom dit dus!! Hele walnoten zijn een gezonde aanvulling op het voer zodat de papegaai iets te slopen heeft alleen het gevaar bestaat dat de inhoud beschimmeld is en de buitenkant bespoten en dit is schadelijk voor de gezondheid, let hier dus op. Palmnoten vinden papegaaien vaak erg lekker en eten deze ook in hun natuurlijke leefomgeving zodat deze dagelijks per 1 of 2 toegevoegd kunnen worden aan het dagelijkse voer. Tot op heden alleen in speciaalzaken verkrijgbaar. Indien de papegaai dit niet eet is er ook palmolie beschikbaar waar enkele druppels van aan het voer toegevoegd kunnen worden. Het is zeer goed voor een papegaai en zorgt ervoor dat de veren een mooie glanzende kleur behouden.

    Er zijn enkele producten die giftig zijn voor vogels en papegaaien in het bijzonder zoals kersenpitten , avocado, chocolade, en cafeïne. Deze producten zijn bij kleine hoeveelheden dodelijk voor papegaaien. Sigarettenrook is net als bij mensen zeer schadelijk voor de gezondheid en kunnen een vroegtijdige dood als gevolg hebben dus voorkom het contact hiermee zoveel mogelijk. Papegaaien houden ook niet van tocht dus probeer dit te vermijden.

    In gevangenschap wordt deze papegaaisoort ook wel gekruist met andere rassen, met als doel nieuwe kruisingen voort te brengen. Wanneer de Geelvleugelara met de Blauwgele ara wordt gekruist, ontstaat er de Catalina macau; in een kruising met de Groenvleugelara ontstaat de Robijnmacau







    13-10-2008 om 18:06 geschreven door kevin  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (66 Stemmen)

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Foto

    Mijn favorieten
  • voge arena
  • papegaaien



  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs