Alles over voetbal
    mijn ervaringen als voetbalscout
    15-06-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.speeldag 2 poulefase EK 2016
    Beginnen deden we met de wedstrijd uit poule B tussen Rusland en Slovakije. De wedstrijd begon aan een matig tempo met enkele kansjes. Na een half uur kapte Weiss twee man uit en plaatste de bal fraai in de hoek. Net voor de pauze knalde Hamsik de bal binnen via de tweede paal. Na de pauze liet Slovakije het balbezit aan de Russen maar veel gevaar konden ze niet creeren. 10 minuten voor tijd kon Gloesjakov dan toch scoren. Verder kwam Rusland echter niet zodat Slovakije nu 3 punten telt terwijl Rusland achter blijft met 1 op 6. Nadien waren er de  2 wedstrijden uit groep A . Eerst was het tijd voor Roemenie -Zwitserland. Zwitserland begon zeer aanvallend en kreeg 2 mooie kansen. Net als tegen Albanie werden ze echter gemist door Seferovic. Halfweg de eerste helft kwamen de Roemenen een eerste keer dreigen en dit leverde een strafschop op na een trekfout. Stancu kon zijn tweede strafschop op dit tornooi omzetten. Zwitserland bleef op zoek gaan naar een doelpunt en Roemenie kwam er enkele keren goed uit in een aangename eerste helft. Na de pauze bleef Zwitserland op zoek gaan naar de gelijkmaker en ook Roemenie bleef dreigen op de tegenaanval. Na een goed kwartier in de tweede helft trapte Mehmedi een corner mooi binnen. Zo stonden de bordjes in evenwicht. Nadien werd door de vermoeidheid de passing onzuiverder en zo bleef het 1-1 na een leuke pot voetbal. Later op de avond tenslotte nam Frankrijk het op tegen Albanie. Frankrijk liet zijn sterspelers Griezmann en Pogba rusten en ging vol voor de overwinning. Albanie verweerde zich kranig en het tactisch plannetje van hun trainer, De Biasi, leek te lukken. Na de pauze bracht Deschamps Pogba in voor Martial. Frankrijk verhoogde de druk en kreeg enkele kansen. Zo kopte Giroud op de paal. Dan bracht hij ook Griezmann en to slot Gignac in. Het Franse sloopwerk ging door en in de laatste minuut kon Griezmann dan eindelijk scoren na een voorzet van Rami. Frankrijk was verlost en dit leverde diep in de blessuretijd nog een tweede doelpunt op via de alweer uitblinkende Payet. Frankrijk is zo al zeker van een plaats in de tweede ronde. De eerste wedstrijd op donderdag ging tussen de Britse landen Engeland en Wales uit poule B. Ook deze derby werd al vaak gespeeld maar was nu van groot belang voor Engeland om zich te kunnen plaatsen voor de tweede ronde. Engeland nam dan ook het initiatief en Wales beperkte zich tot verdedigen en hopen op een snelle uitbraak. Zo was er maar weinig te zien in de eerste helft tot kort voor de rust Wales een vrije trap kreeg. Specialist Bale zette zich achter de bal en met de hulp van doelman Hart ging de bal in doel. De Engelse coach greep in met de rust en verving Kane en Sterling door Vardy en Sturridge. Dit bleek een gouden zet want invaller Vardy kon nog voor het uur gelijkmaken. Engeland ging vol voor de 3 punten en Sturridge kon in blessuretijd de winning goal maken. Zo komt Engeland in extremis aan de leiding voor Wales en Slovakije. Rusland sluit de rij. Alle ploegen maken nog kans om zicht te plaatsen voor de tweede ronde. Volgende wedstrijd ging tussen Oekraine en Noord Ierland. Beide ploegen verloren hun eerste match en moesten winnen om nog kans te maken op de volgende ronde. Over de eerste helft kan ik heel kort zijn. Geen enkele noemenswaardige kans te zien. Na de pauze was er direct animo want met een prachtige kopbal van Mc Auley kwam Noord Ierland al snel op voorsprong. Oekraine moest nu echt alles op alles zetten maar ze konden Noord Ierland nooit echt zwaar onder druk zetten. Zoals al zo vaak op dit EK werd er in de toegevoegde tijd nog gescoord en het was Mc Ginn die de fans liet juichen. Door deze zege is Oekraine zo goed als zeker uitgeschakeld voor de 2e ronde terwijl Noord Ierland nog kans maakt om zich te plaatsen.Later op de avond was er dan nog Duitsland -Polen. In een gesloten eerste helft kon Duitsland enkele kansjes afdwingen maar tot scoren kwamen ze niet. Na de pauze kreeg Polen direct een reuzekans maar Milic miste onbegrijpelijk. Duitsland reageerde direct maar ook Gotze faalde. Zo bleef iedereen wat op zijn honger zitten qua kansen en eindigde deze wedstrijd in de eerste 0-0 op dit EK waar opvallend weinig gescoord wordt. De eerste match op vrijdag was er een uit de groep van Belgie. Italie nam het op tegen Zweden. Geen enkele kans te noteren in de eerste helft. In de tweede helft ging het er aanvankelijk op dezelfde manier aan toe. In het laatste kwart gin Italie nadrukkelijker op zoek naar een doelpunt maar het was alweer wachten tot de laatste minuut vooraleer Eder kon scoren. Hij mocht vrij wandelen tussen de Zweedse verdedigers en kon zo de bal in doel schieten. Zweden presteerde het om geen enkele keer tussen de palen te trappen. Italie is door deze overwinning zeker van de tweede ronde. Morgen is de andere wedstrijd uit deze groep tussen Belgie en Ierland. In groep D ging de wedstrijd tussen Tsjechie en Kroatie. Beide ploegen tonen meteen hun aanvallende intenties. Kroatie toont zich de betere ploeg en Tsjechie moet de wet van de sterkste ondergaan. Toch kan Kroatie pas na 37 minuten de openingsgoal maken via Perisic'ex Club Brugge. Direct daarna een tweede grote kans maar deze wordt gemist. Na de pauze wil Tsjechie op zoek gaan naar de gelijkmaker maar Kroatie blijft met fraai voetbal hun overwicht tonen. Dit resulteert na een uur in een tweede doelpunt. Rakitic stift de bal fraai over doelman Cech na een verdedigende fout. De wedstrijd lijkt gespeeld en Kroatie blijft kansen creeren. Opeens kon Skoda met een fraaie kopbal tegenscoren. Kort nadien spijtig genoeg heisa in de Kroatische tribune met rellen onderling en vuurpijlen en voetzoekers op het veld. Na enkele minuten kon de match hervat worden en Tsjechie kreeg in de 93e minuut een strafschop toen Vidal de bal met de hand beroerde in een kopduel. Deze werd omgezet door Necid. Zo eindigde de wedstrijd alsnog in een gelijkspel nadat Kroatie de ganse wedstrijd heerste. De laatste wedstrijd van de dag was Spanje- Turkije. Spanje nam een goede start en drukte Turkije al snel terug op zijn eigen helft maar scoren konden ze niet. Na een half  uur was het dan toch raak toen Morata kon scoren na een heerlijke pas van Nolito. Diezelfde Nolito scoorde enkele minuten later zelf de 2-0. Na de pauze werd het al snel 3-0 via alweer Morata. Nadien nam Spanje wat gas terug en tikte de wedstrijd rustig uit. Dit Spanje laat samen met Kroatie tot nu toe voetballend de beste indruk na. Zaterdag waren er dan de laatste wedstrijden van speeldag 2. Beginnen deden we met Belgie tegen Ierland. Belgie moest absoluut winnen om zijn favorietenrol waar te maken. Trainer Wilmots wijzigde zijn ploeg op 3 plaatsen. Meunier nam de plaats in van Ciman, Dembele en Carrasco vervingen Fellaini en Naingolan. Hierdoor kwam De Bruyne centraal op het middenveld. Belgie toonde onmiddellijk zijn aanvallende intenties en zette hoog druk.Toch kwam Belgie aanvankelijk niet echt tot kansen. Hazard kreeg de eerste kans maar schoot over. Nadien kon Carrasco scoren maar zijn doelpunt werd terecht afgekeurd voor buitenspel. Na de pauze kwam Belgie al snel op voorsprong. Lukaku recupeerde de bal op de eigen helft en speelde De Bruyne aan. Deze ging zijn lijn af en gaf de bal terug aan Lukaku die de bal beheerst in de hoek plaatste. Een grote opluchting voor de Belgen. De Ieren reageerden en dreigden met hoge ballen voor doel. Na een uur kon de grote uitblinker Witsel de 2-0 maken op assist van Meunier. 10 minuten later kreeg Lukaku zijn tweede goal aangereikt door Hazard. Match gespeeld en hierdoor komt Belgie op de tweede plaats in hun groep. Bij een gelijkspel of winst tegen Zweden worden ze 2e in de groep na Italie en zijn ze zeker van de tweede ronde. Grootste fout die ze zouden kunnen maken is dat ze te laks worden door de euforie die er nu heerst na het debacle tegen Italie. Ierland is geen topploeg en nu moet alle focus op Zweden dat ook geen topploeg heeft maar wel een absolute sterspeler in zijn rangen heeft rondlopen, Zlatan Ibrahimovic. Die zal zich zeker nog eens willen tonen want hij kan net als Cristiano Ronaldo de eerste speler zijn die op 4 verschillende EK's scoort. Later op de avond was er Ijsland - Hongarije. Beide ploegen begonnen met een kansje maar nadien zakte het tempo en was er veel middenveldspel. 5 minuten voor de rust krijgt Ijsland een penalty na een vermeende fout op Gunarsson. Deze wordt omgezet door Sigurdsson. Na de pauze ging Hongarije op zoek naar de gleijkmaker maar echt grote kansen kregen ze niet. Kort voor tijd,alweer, kon Hongarije dan toch gelijkmaken, zij het met een owngoal van Saevarsson. In blessuretijd kreeg Ijsland nog een grote kans maar de vrije trap belandde in de muur en de herneming van Gudjohnsen belandde via een verdediger naast doel wat meteen het einde van de wedstrijd betekende. Hongarije heeft nu 4 op 6 en Ijsland staat met 2 op 6. Laatste wedstrijd was Portugal - Oostenrijk. Oostenrijk kreeg al direct een grote kans maar Harnik kopte naast. Nadien was het Portugal die kans op kans kreeg maar superster Cristiano Ronaldo en zijn ploegmaats kwamen niet tot scoren. Nani kwam er het dichtste bij met een kopbal op de paal. Na de pauze bleef Portugal vol voor de overwinning gaan en vooral Cristiano Ronaldo kregen kansen maar deze werden niet benut. Oostenrijk kon nog slechts 1 keer dreigen via Ilsanker maar de doelman redde. Kort voor tijd kreeg Portugal dan een unieke kans na fout op Cristiano Ronaldo. Hij nam zelf de penalty maar trapte op de paal. Zo bleef het 0-0 en moet Portugal winnen tegen Hongarije om nog door te gaan naar de volgende ronde. Nog een leuk weetje, Cristiano Ronaldo schoot in 2 matchen al 20 keer op doel, meer dan veel landen op dit tornooi. Hij kon echter nog niet scoren. Vanaf zondag beginnen de laatste poulewedstrijden die tegelijk beginnen waardoor we maar 1 match rechtstreeks kunnen volgen. Nadien weten we welke ploegen doorgaan naar de 1/8 finales. Volgende ronde wordt opnieuw dagelijks geupdate in een nieuw verslagje.

15-06-2016 om 00:00 geschreven door erwin

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    Tags:Noord Ierland