Het dagelijkse wel en wee van dit groots(t)e evenement
28-04-2010
De Floraliën: Een fantastische uitdaging!
Dat vonden we in het begin en dat vinden we nog steeds. Dankzij de inzet van vele helpende handen zijn we er in geslaagd van deze uitdaging een succesvol evenement te maken. We hebben een prachtige kringlooptuin neergezet. De enorme kringloopwand trok de aandacht van álle voorbijgangers. De kunstige kringloopelementen evenzeer. Op de Floralideeën hebben we een mooie grote stand kunnen inrichten, die we ook nog eens 10 dagen lang goed en intens hebben bemand. Opnieuw mede dankzij de inzet van compostmeesters, lesgevers en compostproducenten. De 4.000 zakken compost die over de ganse Floraliën zijn verspreid, bevatten compost van uitstekende kwaliteit. Een betere promotie voor het product compost kunnen we ons niet indenken.
Aan ieder die ons heeft geholpen en bijgestaan, een welgemeend hartelijk dank. De fijne samenwerking heeft ons enorm deugd gedaan.
Een dikke pluim verdienen ook de Vlaco-medewerkers. Zij hebben zich volledig ingezet, een team dat loopt als een goed geoliede machine. Een puike prestatie!
De Floraliën zijn zowel voor Vlaco als haar leden, een belangrijke opstap om de kringloopprincipes in Vlaanderen verder ingang te doen vinden. Met vernieuwde moed gaan we voort op de ingeslagen weg.
Dit is dan meteen het einde van deze blog. Hopelijk hebt u er als lezer plezier aan beleefd, om de gebeurtenissen van op de eerste rij te kunnen volgen.
Vandaag de eerste dag na de Floraliën. 12 compostmeesters hebben zich vandaag kandidaat gesteld om de boel af te breken en op te ruimen: Hilde Noël, Luc Boni, Julien Van den Broeke, Jef Monsieur, Léon Vermeir, Patrick Vanaudenaerde, Riet Canoot, Yves Deschryver, Aimé Vigoureux, Liliane Sap, Chris Werbrouck en Johan Derous. Mannen en vrouwen met handen aan hun lijf; met 2 rechterhanden
Zo nauwgezet de opbouw van de tuin, des te bruter mocht het er vandaag aan toe gaan. Geen millimeterwerk, maar met de botte bijl Het werk vloog vooruit: in geen tijd waren de plantjes, struiken en bomen gesorteerd, waren de stenen verwijderd, waren de plantvakken vrij gemaakt en leeg geschept. Het was nog geen middag of we waren al gestart met het sluitstuk van het tuinafbraakwerk: het doorknippen van de betonnet-lasnaden zodat de snipperwanden konden leeggemaakt worden. Goed 16u was ook dat werk afgerond en konden de staanders uitgegraven worden. Een uurtje later zag onze tuin er alweer uit zoals we op 31/3 gestart waren: kaal, bruin en plantenloos, bestaande uit grond, wat compostresten, de graszoden die het Flanders Expo-binnenklimaat niet zo heel erg hadden gewaardeerd, en enkele hopen met snippers.
Omdat iedere compostmeestes quasi voor 2 telt, schoot het afbraakwerk van de infostand ook zeer goed op. Onze huurcamionette stopten we vol met al het standgerief dat terug naar Vlaco moest. Zo hadden we de handen vrij om, met voldoende ruimte rondom, de snipperwanden leeg te maken en open te knippen. Ook hier was het pas 17u toen we het laatste snippertje opveegden en we een kraaknette standruimte achter lieten.
Op wat transport na zitten onze Floraliën-activiteiten er helemaal op.
En wat is er nu met al het (plant)materiaal gebeurd ?
-de kleine snipperwand van de infostand is binnenkort te bewonderen op de demoplaats van Aalst.
-de grote snipperwand van de infostand gaat naar de kinderboerderij in Wilrijk
-de reuzensnipperwand en de (Limburgse) plantvakken van de tuin staat binnenkort te pronken bij Comité Jean Pain in Londerzeel
-de zandbak en de twee banken gaan terug naar Knokke-Heist
-de waterdoorlatende stenen worden voortaan als oefenmateriaal gebruikt door de Hogeschool Gent
-de stenen waarmee we één van de plantvakken metselden, gaan in het vervolg als lesmateriaal bij CVO gent door het leven
-een belangrijk deel van de snippers ging mee met de snipperwand-bouwpakketten
-alle strobalen mochten terug naar onze tuinaannemer
-de bomen en grote struiken werden door ons met zachtheid behandeld en mochten terug naar het baasje (Houtmeyers)
-firma Mortier was blij met de thuiskomst van haar 75 haagplanten
-Jan Spruyt trieerde nauwgezet alle bodembedekkers
-Marc Geens nam met veel plezier zijn gezonde kleinfruit-demoplanten in huis.
-de kaders van de posters krijgen een plaatsje bij IVAREM
-de Lichterveldse compostmeesters geven de met vlechtwerken opgesmukte plantvakken van de stand een tweede leven
-Ecoflora planten krijgen een tweede leven in verschillende tuinen in het Vlaamse land
U ziet het: Vlaco is trouw aan de kringloop.
Voilà, beste bloglezer, dat was het. Hopelijk heb je een beetje kunnen genieten van ons Floraliën-tuindagboek. Wij vonden het alvast een geweldige ervaring. Misschien voor herhaling vatbaar ? De tijd zal het uitwijzen. Groetjes.
De twee allerlaatste dagen van de Floraliën. De laatste loodjes voor onze standbemanners op de Floralideeën
Op zaterdag 24 april werden we bijgestaan door compostmeesters Urbain De Vuyst, Elke Dondt, Alfonso Medinilla (informó a los visitantes españoles ;o)), André Vispoel, Paul De Dene en Staf Salens. Emanuel Wandels was de sterkhouder bij de compoststand. Workshopper Jozef Verplaetse was niet te houden: beladen met vermoedelijk de helft van al zijn persoonlijk snoeihout arriveerde hij aan onze stand, parkeerde zich pal naast het wandelpad, en gaf de passanten in alle mogelijke wereldtalen info over snoeihoutverwerking. En of onze stand aandacht trok !
Zondag 25 april. Van uitbollen was geen sprake. Compostmeesters Urbain De Vuyst (bis), Roger Vander maelen, Herman Proost, Herman Tummeleer en André De Pelseneer zetten hun beste beentje voor. Roger bracht s namiddags bovendien nog een gesmaakte reeks workshops ten berde inzake compostgebruik.
Omstreeks 18u zat de werkdag er op. Het was plezant, heel plezant. We hebben de afgelopen dagen op onze stand vele duizenden mensen persoonlijk info kunnen verschaffen over kringlooptuinieren, professioneel composteren en thuiscomposteren, en vele honderdduizenden mensen hebben in onze tuin kunnen zien hoe ze kringloop-creatief kunnen omgaan met hun eigen tuin. En daar was het uiteindelijk toch allemaal om te doen. Met pijn in het hart nemen we afscheid van onze stand en tuin. Morgen begint de afbraak.
Wordt alles dan echt gewoon afgebroken en weggegooid ? Nee, natuurlijk niet. Vlaco zou Vlaco niet zijn wanneer we voor alle tuin- en standonderdelen geen afnemer zouden gevonden hebben. Maar daarover lees je hier de komende dagen meer
D-day; of toch iets van die strekking. Vanavond is het namelijk VIP-avond en komen er een heleboel genodigden van intercommunales, compostproducenten, OVAM langs om onze stand en tuin in levende lijve te bewonderen. Een beetje meer stress dan anders, dus
s Ochtends de tuinplanten nog een laatste opfrisbeurt gegeven zodat de tuin s avonds pico bello oogt. De enkele voorjaarsbloeiers die de afgelopen week reeds het loodje hadden gelegd, vervingen we nog snel door frispaars bloeiende Muscari-plantjes (Blauwe druifjes).
Ook vandaag konden we op de stand rekenen op een hele reeks toffe compostmeesters die ons van heinde en verre wilden komen helpen: Nico Gousseau, Marc Van Slijcken, Mady Vermaerke, Walter Herman, Peter Hulpiau en Arlette Acke. Patrick Verhelst, Carine Remue en Griet verleenden het nodige advies aan mensen die meer info wilden over professioneel geproduceerde compost. Lesgeefster / workshopster Sonia Hannon begon extra vroeg aan haar druk bijgewoonde mini-workshopjes rond het thema Vaste planten. Om 15u bouwden we onze stand om tot receptie- en walking dinner-ruimte voor het geplande VIP-bezoek, en niet veel later arriveerden reeds de eerste genodigden.
Omstreeks 17u was iedereen present en was het dan ook heel erg druk in en om onze stand. We kregen - bij een heerlijk glaasje bubbels - een korte toelichting van onze RvB-voorzitter Luc Vanacker. Luc ging dieper in op de milieuvriendelijke en door iedere Floraliën-deelnemer zeer gewaardeerde Vlaco-compost, en op de inspanningen die Vlaco zich de afgelopen maanden heeft getroost om de kringlooptuin en de kringloopstand uit de grond te stampen. Na deze schets en na het ledigen van de glazen trokken we met meer dan 100 deelnemers de Floraliën-tuinen in. Pieter Toebaert, chief operations van de Gentse Floraliën, gaf een historische schets van de Floraliën en lichtte de organisatorische en inhoudelijke aanpak van de editie 2010 toe. Bij de kringlooptuin stonden enkele Vlaco-medewerkers klaar om ons VIP-bezoek enige kringlooptechnieken bij te brengen. In verspreide slagorde trok iedereen verder, opnieuw richting stand waar het heerlijke walking dinner en de uitgelezen desserthapjes ons lieflijk toelachten. Het moet gezegd: het was een gezellige avond.
We kregen niets dan positieve reacties op onze Floraliën- en Floralideeën-prestaties, en - we moeten het toegeven - dat deed ons heel erg veel plezier en deugd. Merci allemaal !
'Gewone', maar daarom niet minder interessante (en vermoeiende) standdagen. Op woensdag 21 april werden we bijgestaan door compostmeesters Inge Bams, Wim Liefsoens, Roger Boogaerts, Dirk Balcaen, Greta Verschuere en Boudewijn Dierickx. André Verheecke leerde de mensen in een vijftal korte workshops hoe en waarom ze nu precies compost moeten gebruiken. Joke Eeckhout was present om op de compoststand ondersteuning te verlenen. Veel 'vreemd' volk vandaag. En dus moesten we onze talenknobbel(tjes) aanspreken. Een leuke uitdaging voor iedereen. Ook veel 'vreemde' verhalen gehoord. Zo zijn er in Duitsland heelder snelwegen van snipperwand-geluidswallen voorzien, en plant men in New Orleans (met de massale hoeveelheden houtsnippers die overal gestockeerd werden na het hakselen van alle gesneuvelde bomen na de doortocht van orkaan Katrina) echte 'snipper'huizen op te trekken ...
Donderdag 22 april stond Vlaco-lesgever Myriam De Munter als vrijwilliger op onze kringloopstanden, en in de namiddag nam ze op de koop toe nog de workshop Vaste planten voor haar rekening. Op de compoststand entertainde Louis Vignero van Ecowerf met allerlei kwinkslagen de passanten. Kringloopinfo werd deskundig verzorgd door John Demeyer, Luc Vandendriessche, Hilde Noël (andermaal), Jef Monsieur en Marie-José Moyson. Bedankt allemaal !
Vandaag kwam tuinauteur Ivo Pauwels signeren op onze infostand op de Floralideeën. Maar vóór hij op onze stand plaatsnam mocht Ivo eerst even 'on air' op het Radio 2-programma 'De Madammen' dat op 20 april rechtstreeks liep vanop de Floraliën (het Radio2-bloemencafé ligt overigens precies naast onze Floralideeën-infostand). Nadat Ivo daar zijn kringloop-zegje had gedaan, vleide hij zich neer op onze stand en sloeg hij aan het signeren. Heb je deze signeersessie gemist ? Er volgt er nog één op 25/4, 's middags. Moet je daarvoor een nieuwe toegangskaart voor de Floraliën kopen ? Nee hoor, op de Floralideeën-beurs is iedereen gratis welkom.
Vandaag kregen we gewaardeerde compostmeester-hulp van Henk Lemaire, Hugo Tackaert, Johan Van Avermaet, Geertrui Acke en Pierre Van der Veken, terwijl Vlaco-lesgever Jos Timmermans het wel en wee van het thuiscomposteren uitdiepte in een mooie workshop. Herwig De Brandt was present om op onze compoststand info te verschaffen over de hoogkwalitatieve Vlaco-compost.
Floraliën en Floralideeën - 16, 17, 18 en 19 april
Officieel gaan de Floraliën voor het grote publiek open op 17/4. Maar ook op 16/4 waren de Floraliën en de parallelle beurs van de Floralideeën geopend. De Cera- en de KBC-vennoten hadden immers op 16/4 de Floraliën 'afgehuurd'.
Op 16/4 was Eddy Michiels present om een workshop snoeihoutbeheer te geven en waren er heel wat Vlaco-medewerkers aanwezig om informatie te verschaffen. Martina Kinders, Dirk Verbruggen, Carine Remue en Isabelle Vandepopeliere namen de compoststand voor hun rekening .
Op 17/4 'workshopte' Ivo Vandenberghe rond het thema grasbeheer, en konden we beroep doen op compostmeesters Cecile Verlee, Valère Verlee, Eric Vandergheynst, Gino David, Willy Van Breusegem en Eudêche Neyrinck om de nodige thuiscomposteer- en kringlooptuin-informatie te verschaffen, en Emanuel Wandels en Dirk Beernaers hielden de wacht bij de compoststand.
18/4 waren compostmeesters Armand Puttemans, Ivo Haentjens, Lucien De Coster, Katrien De Valez, Greet Vermeire en Nico Ruttens present om de mensen inzake de kringlooptuin van tekst en uitleg te voorzien. Lesgever Eric de Cuyper stond in voor de workshop 'Grasbeheer'.
Op 19/4 was het de beurt aan Emelda Debouvere, André Verstraete, Jan Minner, Inge Singelyn, Hilde Noël en Willy Keymeulen om de kringloop-honneurs waar te nemen, terwijl Vlaco-lesgevers Frans Druyts een workshop inzake thuiscomposteren ten beste gaf.
7u vanochtend stond ik, met naast mij tientallen andere tuin-gieters, aan de hoofdingang van Floraliën. Maar we mochten niet binnen, niemand mocht binnen. Alle poorten waren hermetisch afgesloten, bij elke poort stond een beveiligingsagent, overal liep brandweer, hier en daar politie, Een totaal andere sfeer in vergelijking met de voorgaande dagen.
Over gieters die s ochtends zouden opduiken aan de poorten, hadden de veiligheidsmensen niks gehoord, dus die mochten niet binnen. Alle gieters dropen verongelijkt af, maar met een 4-tal dapperen probeerden we enkele nooduitgangetjes uit op de grens van de Floralideeën-hal en Floraliën-hallen. Eén van die uitgangen was open, we slopen binnen, een beetje verder brandde licht en hoorden we tractor-gebrom, we slopen verder, en ... Het mocht niet baten. We werden ook hier zeer kordaat de deur gewezen. De beperkte glimp die we opvingen van de tuinhallen, verried nog zeer veel werk; overal lag nog vuil op de paden. En over 3u kwam de prins 10u: aankomst van (de jarige) prins Filip, prinses Mathilde en hun 4 kinderen (Elisabeth, Gabriël, Eléonore en Emmanuel). Zij werden doorheen de Floraliën rondgeleid door Roland De Wulf, secretaris-generaal van de KMLP, de organisator en initiatiefnemer van de Gentse Floraliën 2010. Ter hoogte van de Vlaco-kringlooptuin had Luc Vanacker, de voorzitter van de raad van bestuur van Vlaco vzw, post gevat. Geheel volgens de etiquette diende Luc te wachten tot prins of prinses een vraag stelden over de tuin of de tuinaanpak. Prinses Mathilde bleek ten zeerste geïnteresseerd in het aspect recuperatie, recyclage en kringloop, en onze voorzitter had de handen vol om onze prinses de gepaste informatie te verstrekken. Bedankt, Luc. Heel fijn dat je deze taak op jou wilde nemen.
Zo in de ochtendzon is onze wand indrukwekkend. Het is koud in de hal maar de stand ligt net naast de open poort waardoor de warme zon binnenvalt. De wand is klaar, we beginnen vandaag met de bloemperken. Eddy Michiels komt ons drie vandaag helpen.
Een bloemperk is één bak die we in één geheel tegen de wand schuiven. In die bak bevestigen we dikke vijverfolie en bevloeiingsmat. In elke bak passen wel vijf zakken Vlaco-compost. We hebben zeven soortenbloemplantjes (Campanula, Waldsteinia, Geranium, Aster, Carex, Luzula, Symphytum) die we in het potje in de compost verspreiden.
Een heerlijke groene geur verspreidt zich tussen onze zwetende lijven. Na de bloembakken is het even zoeken naar middageten. Gelukkig is er toch een broodjeszaak in de buurt. TV oost komt onverwacht onze tuin filmen en wat vragen stellen. Gelukkig doen De Dames van Aalst, Inge en Sabrina, de babbel. Vanavond om half acht te zien op de nieuwsuitzending van TV OOST. Net gemist? Surf dan snel naar: http://www.tvoost.be/nl/2010-04-14/aalsterse-compostmeesters-op-floralien/
We bedanken de tuinbouwschool van Mechelen voor het schenken van de bevloeiingsdoek voor onze stand!
We zijn ondertussen ook al enkele dagen aan de slag voor onze tweede Floraliën-opdracht: een aantrekkelijke infostand op de Floralideeën. En ja ook hier schieten de werken goed op dankzij de vele helpende handen van de compostmeesters van Knokke-Heist, Eeklo, Merelbeke en Gent. We staan al wat voor op ons strakke schema. Vandaag hebben we de eyecatcher van onze stand al klaar: een statige kringloopwand. Het lassen en slijpen gebeurde vlot en nauwkeurig. Het was soms spetterend vuurwerk.
Het vullen van de wand ging heel vlot. De boomstammetjes zijn deskundige gestapeld en de snippers goed aangedrukt. Het resultaat mag er zijn. Ervaren handen staken de compostbak ineen. Ook het ophangen van de posters gaat vooruit. Guy monteerde de kaders voor de posters en Eddy zorgde voor de ophanging van de posters. De posters recht hangen was geen sinecure gezien de organische vorm van de kaders en de artisanale rekkertjes. Nog 2 dagen om alles af te werken.
Om kort te zijn: de tuin is klaar. Dankzij een laatste krachtinspanning van de jeugd van Groep Advance en dankzij de hulp van de Knokse compostmeesters die eigenlijk vandaag aan de stand zouden werken, maar de eerste uren nog wat tijd vrij hadden om een handje toe te steken in de tuin, slaagden we er in om vandaag alles netjes af te werken
Het maken van de kringlooptuin op de Floraliën was pas mogelijk dankzij een hele reeks medewerkers.
Bedankt aan:
-Wim Collet, onze schitterende tuinarchitect, om altijd klaar te staan met deskundig advies maar ook open te staan voor onze visie
-Guy Berckmans, aka De Groene Klusser, voor zijn creativiteit inzake snoeihout en andere tuinresten
-Groep Advance, Tom Baeyens en zijn professioneel team, voor al het zware tuin- en graafwerk, en voor het aanleveren van alle stro, houtsnippers, stammetjes en boomschijven
-Houtmeyers, voor het aanleveren van enkele mooie bomen en struiken
-Mortier, voor de levering van 75 flink uit de kluiten gewassen haagplanten
-Jan Spruyt, voor de mooi ontwikkelde vaste planten en bodembedekkers
-Casteels, voor de rozen die zich slingeren langs de snipperwand
-Ecoflora, voor de kruiden, groenten en wilde planten in het gazon en in de verhoogde plantvakken
-Ebema, voor de waterdoorlatende tuinverharding
-IVAREM, voor de prachtige en alom geprezen Vlaco-compost die niet alleen de bodem van onze tuin bedekt, maar de bodems van alle Floraliën-tuinen
-Snebbout, voor het opzakken en aanleveren van al die Vlaco-compost
-De Bree Solutions, voor de 3m³ wortelhoutsnippers die we gebruikten op het tuinpad
-Intercommunale Durme-Moervaart, voor de vele kuubs herfstbladeren
-Bezoekersruimte Hof ter Winkelen / Comité Jean Pain, voor al de logistieke ondersteuning
-CVO van de Stad Gent, voor het laswerk en de recuperatiestenen
-Limburg.net, voor het maken van de verhoogd plantvakken met takken en met vlechtwerk
-Knokke-Heist, voor het maken van de zandbak in boomstammetjes en de 2 boomstambanken
-Leuven, voor het aanleveren van de onbehandelde compostbakken,
- en uiteraard de vele tientallen, reeds eerder vermelde compostmeesters van IDM, Knokke-Heist, Zedelgem, Eeklo, Ivago, Lovendegem en Antwerpen.
Onze tuin is er helemaal klaar voor. Hij staat te popelen om je te mogen ontmoeten in hal2 van de Floraliën van 17 tot 25 april.
De tuinmedewerkers -ad-interim van Knokke-Heist. Wie goed kijkt ;o), herkent van links naar rechts: Luc Fieuw, Siska Willems, Willy Vanlandschoot, Dennis Monbaliu, Marleen Savels, Kris Struyf en Fred Anthierens
Opbouw tuin - Dag 11 (10/4): grasmatten leggen en aanplanten
Nu de afwerking van de tuin in de laatste rechte lijn zit, wordt er vandaag ook begonnen met de opbouw van de Vlaco-stand op de Floralideeën. Er loopt op deze weekenddag dus een heel Vlaco-bataljon rond in de hallen van Flanders Expo. Voor de tuinaanleg kunnen we vandaag rekenen op compostmeesters/helpers Gaston Baertsoen, André Lambrechts en Patrick De Wael, allemaal actieve vrijwilligers bij IDM. Op deze op één na laatste tuinwerkdag moet er vooral heel voorzichtig tewerkgegaan worden; alles wat we vandaag afwerken kunnen we nadien niet meet betreden. Betreden zou immers het gras en de verharding doen verzakken. De ondergrond moet de komende dagen goed uitstabiliseren want de veelvuldige betreding van de afgelopen dagen deed de bodem natuurlijk geen goed. 's Voormiddags trokken we uit om de bodem heel nauwkeurig te effenen, het pad met wortelhoutsnippers af te werken, tussen de houtige beplanting compost aan te brengen en aan de buitenzijde van de hal onze rommel (afval of tuinresten ?) eens duchtig op te ruimen. Na een lekker hapje in de cafetaria samen met onze standopbouwers, brachten we 's namiddags het grootste deel van de grasmatten aan, plantten we de kleine Hedera- en Viburnum-struikjes, en konden we meer dan de helft van de bodembedekkers in de grond stoppen. De voorjaarsbloeiertjes die we hier en daar tussen de grasmatten aanbrachtten gaven het geheel een vrolijk cachet. Alles verliep netjes vandaag. Moe maar voldoen, konden we zaterdagavond beginnen aan het weekend. Maandag nog enkele grasrollen aanbrengen, de bodembedekkers afwerken, overal compost tussenstrooien en de verharding rond de plantvakken keurig maken. En dan ... schluss! Héhé ...
Het Vlaco-bataljon dat vandaag zowel bij de tuin-eindfase als de stand-opstartfase betrokken was: (v.l.n.r.) Kristof Van Stichelen (Vlaco), Gaston Baertsoen (compostmeester), Elfriede Anthonissen (Vlaco), Barbara Hoekstra (Vlaco), Kristel Vandenbroek (Vlaco), Evelien Janssens (Vlaco), Guy Berckmans (De Groene Klusser), André Lambrechts (compostmeester), Patrick De Wael (compostmeester), en Gerrit Van Dale (fotograaf van dienst, en dus niet óp de foto)
Enkele sfeerbeelden van de tuin op het einde van de dag
'Goei marchandise', 'Zalig om te gebruiken', 'Het dekt perfect'
Het zijn slechts enkele van de reacties van de andere tuinwerkers in hal 2, die de kwaliteiten van Vlaco-compost mochten ervaren.
Vlaco-compost wordt namelijk in heel de Floraliën gebruikt als afdeklaag, in plaats van de gebruikelijke turf-afdek. Het spreekt voor zich dat er ook compost werd gebruikt bij de realisatie van de Vlaco-kringlooptuin. Maar kwalitatief hoogstaande Vlaco-compost vindt u terug in àlle tuinen van de Gentse Floraliën, editie 2010! En daarmee kiezen wij én de Floraliën resoluut voor duurzaamheid; compost is een lokaal milieuvriendelijk product. Door turf te vervangen door compost bespaart de Floraliën 74 ton CO². Dit komt overeen met bijna 500.000 km met de auto.
links: Een zak gevuld met het zwarte goud van de Floraliën rechts: Iedereen gebruikt dezer dagen Vlaco-compost (hier onze buren: de Hogeschool Gent Opleiding Landschaps- en tuinarchitectuur)
Opbouw tuin - Dag 10 (9/4): afwerking plantvakken en aanplantingen
Vandaag begint het échte aanplantwerk. Al wat we tot nu toe deden was eigenlijk een voorbereiding hierop. We hebben vandaag de hulp van maar liefst 6 tuinmannen (De Groene Klusser en Groep Advance, onze vaste tuinmedewerkers) en 3 compostmeesters van IDM (nl. Johan Vandewege, Valère Verlee, en Marc Dhondt). Én het ging vooruit, ... snel vooruit...
De compostmeesters/helpers van vandaag: (v.l.n.r.) Marc Dhondt, Valère Verlee en Johan Vandewege
Terwijl de tuinmannen zich een hele dag zoet hielden met de doorlaatbare verharding te leggen en de grotere planten op hun plaats te zetten en aan te binden, mochten onze compostmeesters het fijne (lees: plezante) werk voor hun rekening nemen: de 3 compostbakken vullen, de verhoogde plantvakken inplanten en aanvullen met Vlaco-compost, de graszoden leggen, hier en daar de grond nog wat egaliseren en wortelhoutsnippers aanbrengen. Onze gedreven compostmeesters brachten dat allemaal tot een goed einde. Wat hadden ze graag nog wat verder gewerkt!
Nu is het écht niet lang meer. Nog één dag aanplanten en graszoden leggen, en komende maandag nog enkele uurtjes klinkers leggen, en dan is de tuin helemaal af. Vandaag zijn er maar liefst 4 cameraploegen en fotografen langs geweest om onze (bijna-)tuin te filmen en te fotograferen, en geregeld houdt er wel iemand halt om ons te feliciteren met dit prachtig resultaat.
We zijn er verdomd fier op!
De Bree Solutions brengt de wortelhoutsnippers voor het wandelpad Enkele sfeerfotos van het eindresultaat van vandaag
Opbouw tuin - Dag 9 (8 april): plaatsen kringloopelementen
Het was druk in onze tuin(-in-wording) vandaag. We waren maar liefst met 2 Vlaco-medewerkers, 5 tuinmannen en 8 compostmeester-vrijwilligers. 15 mensen: dat vroeg enige coördinatie zodat we mekaar niet te veel voor de voeten liepen. De 8 compostmeesters van dienst waren Alex Ackx, (al)Fred(o) Anthierens, Dennis Monballiu, Marleen Vandewalle, Willy Vanlandschoot en Marleen Savels (alle 6 van Knokke-Heist), Piet Balemans (Antwerpen) en Yves Deschryver (IVAGO).
De compostmeesters/helpers van vandaag: (v.l.n.r.) Willy Vanlandschoot, Yves Deschryver, Piet Balemans, Alfred Anthierens, Marleen Savels, Alex Ackx, Marleen Vandewalle en Dennis Monballiu
Eerste opdracht: die reuzen-snipperwand helemaal klaar krijgen. Eén Chinese vrijwilliger werd een dik uur opgesloten ìn de kringloopwand om boomschijfjes vast te houden, stammetjes goed te leggen, en snippers open te smeren (dank u Marleen S.), terwijl de anderen al het gerief naar boven sleepten. Rond 10u waren we hiermee klaar.
links: Schrijnwerkers-werk: compostbakken in elkaar schroeven rechts: Vele handen maken licht werk
Ondertussen had de aannemer alles in gereedheid gebracht en de grond voldoende gestabiliseerd om de diverse kringloopelementen aan te brengen: het verhoogd plantvak met takken en het verhoogd plantvak met vlechtwerk (beide gemaakt door compostmeesters van Limburg.net), de zandbak en de boomstam-bankjes (beide gemaakt door compostmeesters van Knokke-Heist), de 3 houten compostbakken (met dank aan de stad Leuven), en een stenen plantvak dat ter plaatse gemetseld werd. Heel wat schop-arbeid en kruiwagen-geduw in onze drassige, wobbelige tuingrond. Behoorlijk vermoeiend.
Naast de kringloopelementen was er ook tijd voor het uitzetten van het pad, het plaatsen van de gepyrograveerde boomschijven (schijfjes waarin het Vlaco-logo is gebrand), het planten van alle sierstruiken en het perfect op niveau brengen van het maaiveld van onze tuin. Het was al bijna 17.30u toen de werkdag er op zat. Maar wàt een succes zeg! Dankzij de inzet van onze 8 compostmeesters zitten we opnieuw op schema. Merci allemaal.
links: Pad met bessensteun erlangs rechts: Het gemetste plantvak en het takkenril-plantvak, nauwlettend in de gaten gehouden door hét oog van de snipperwand
Opbouw tuin - Dag 8 (7 april): afwerken snipperwand
Vandaag alweer een belangrijke dag. We gaan de reusachtige snipperwand helemaal vullen en finaal afwerken. Althans dat was 's ochtends de bedoeling ...
Omstreeks 9u zijn alle meebouwende compostmeesters present. Riet Canoot van Lovendegem en 4 gedreven compostmeesters uit Zedelgem: Joost Decock, Johan Derous, Liliane Sap en Chris Werbrouck. Na een korte toelichting over het tuinconcept en na het definitief aftekenen van de wandboog, vliegen we er in. De taak is even eenvoudig als vermoeiend: vullen en nog eens vullen. Af en toe verzakt er plots eens iets, of vliegen de gensters van het slijpwerk toch wel iets te dicht bij de strobalen, of moeten er stammen bijgezaagd worden om ze te laten passen, of blijkt er plots iemand in de snipperwand te zitten die er niet meer uitgeraakt .... Allemaal dingetjes die ad hoc moeten opgelost worden.
De compostmeesters/helpers van vandaag Johan Derous , Joost Decock , Liliane Sap, Riet Cannoot en Chris Werbrouck De kringloopestafette: vol naar boven en leeg terug
Tussen het vullen en het vullen door, is er nog even tijd om alvast de betonnetten voor onze infostand op de Floralideeën klaar te snijden (dan moeten we dat volgende week al niet meer doen), en om de (netjes op tijd door IDM geleverde) droge bladeren in het laagste deel van de snipperwand te verwerken. Een keivermoeiende dag, met veel hef- -en estafettewerk, maar het resultaat mag er wezen.
Of we klaar geraakt zijn met de snipperwand ? De snipperwand is ondertussen gevuld met ±4m³ bladeren, ±16m² stro, ±22m² snippers, ±200 stamschijven en ±70 stammetjes. Morgen nog 4m³ snippers te gaan, en dan is de kringloopwand écht helemaal af. Pffff ....
Opbouw tuin - Dag 7 (6 april): vullen snipperwand en planten haag
Het is 4.30u en ik schiet wakker. Inslapen lukt niet meer. Er zijn plots zoveel dingen waar ik nog aan denk en die mij compleet uit mijn slaap houden. Heel wat vragen duiken plots op en ik ben bang om ze vergeten te zijn bij het ochtendgloren. Dus sta ik maar op en begin te SMS'en naar onze tuinaannemers omtrent allerlei dingen die ze zeker niet mogen vergeten meebrengen. Binnen de minuut krijg ik van hen een reactie. Blijkbaar kunnen ze ook niet meer slapen, of heb ik ze echt wakker ge-SMS't ?
7.30u: Flanders Expo. Onze lasser is al (nog ?) volop bezig. Zijn werk ziet er perfect uit. Centraal in onze reuzen-snipperwand bevindt zich een 'oog', een grote oogvormige spleet die de passanten aanstaart wanneer ze voorbij onze tuin lopen. Even dit oog uittekenen, vooraleer de anderen allemaal arriveren.
Vandaag komen er, naast onze vaste tuinmedewerkers, drie compostmeesters mee opbouwen: Dirk Van Haver van Lovendegem, Patrick Van Audenaerde en Gery Wauters uit Eeklo. Ze hebben er duidelijk zin in. De voorafgaande uitleg over de tuinaanleg dient voor hun part niet echt lang te duren; ze willen er in vliegen.
De meehelpende compostmeesters van vandaag: (v.l.n.r.) Dirk Van Haver, Gery Wauters en Patrick Van Audenaerde Even pauzeren/poseren in/op/achter/tussen de snipperwand-in-spe
Rond 10u arriveert de transporteur met de haagplanten. 75 ribessen, meidoorns, esdoorns en haagbeuk; stevige, bijna 1,5m hoge planten in containertjes laden we af. Terwijl de kraanman een mooie, diepe sleuf maakt om de haag aan te brengen, starten we met het plaatsen van stammetjes in de snipperwand. In die wand zit namelijk een doorgang en dat 'oog' (waar ik het daarnet over had). In de buurt hiervan bestaat de snipperwand uit stammetjes. De andere delen van de wand bestaan echt uit snippers. Als die stammetjes geplaatst zijn beginnen we met het vullen van het breedste deel van de snipperwand.
Hoog en droog, bovenin de snipperwand
In de vroege namiddag planten we de haag, en de tijd die ons rest tot ±15u vullen we de snipperwanden verder op. Een heel karwei, maar dankzij de hulp van onze compostmeesters komen we al een heel eind.
Om 15u vertrekken we met een 6-tal mensen richting Sint-Amandsberg waar de (Limburgse en Knokse) kringloopelementen (zie eerder op deze blog) gestockeerd staan. Deze tussen de 200 en 300kg wegende kringloopelementen laden we met z'n zessen in de vrachtwagen van onze transporteur, om ze een half uurtje later te lossen op de Floraliën. Overmorgen plaatsen we ze.
De kringloopelementen klaar voor transport richting Floraliën
Het is ondertussen bijna 17u. Het zit er op voor vandaag. Hal 2 is ondertussen quasi muisstil. Alle tuinmensen zijn naar huis; wij keren met z'n allen ook huiswaarts. Het was een heel vruchtbare dag, en jawel ... we zitten nog steeds op schema.
Vaste planten thema van Juni Compostmaand 2010 zijn niet enkel mooi en onderhoudsvriendelijk, sommige ruiken ook erg aangenaam en zijn zelfs bijzonder lekker. Heel wat kruiden maar ook aardbeien zijn immers overblijvende planten die meerdere jaren op dezelfde plaats blijven staan en lekkere vruchten opleveren. Ze mogen dus niet ontbreken in de kringlooptuin van de Floraliën. Voor de planten in dit gamma kunnen we terecht bij Ecoflora, die naast een eigen productie van inheemse vaste planten en kruiden, ook inheemse haagplanten, oude fruitboomrassen, bloembollen en zaden voor bloemenweiden aanbiedt. Bekijk hun gamma op www.ecoflora.be.
links: Freddy Sparenberg van Ecoflora toont een partij mooie bostulpen en kievitsbloemen, bestemd voor de kringlooptuin van de Floraliën. rechts: Enkele bodembedekkende kruiden en overblijvende groenten van bij Ecoflora werden nog enkele dagen in een verwarmde serre geplaatst.
Opbouw tuin - Dag 5 en 6 (4 en 5 april): rustdagen
Pasen en paasmaandag. Zalige pauze.
Wat heen-en-weer-getelefoneer, het briefen van meehelpende compostmeesters en het verzamelen en reserveren van al het benodigde materiaal (zoals zeildoek, kruiwagens, spitvorken, metserskuipen, spandraad, ...). Kleine, maar belangrijke zaken om de komende werkweek tot een succes te maken ...
Opbouw tuin - Dag 4 (3 april): aanbrengen en vastlassen betonnetten
Wat een dagje uitblazen had kunnen worden, werd een dagje keihard werken. Benny (onze lasser van dienst), Kristof en Gerrit waren een hele dag present om de betonnetten aan te brengen, bij te slijpen en vast te lassen. Een dag vol blauw laslicht, rondspattende gensters, en een geur die zowat het midden hield tussen oververhit metaal, brandend rubber en rokend steenkool. Dat gemengd met de uitlaatgassen van de af en aanrijdende kranen en vrachtwagens, ... en je middagboterhammetjes smaken nog zo lekker
Maar het is ons gelukt: om 7.30u zijn we gestart en iets voor 16u hingen alle betonnetten er aan. Nu de voorlopige lasnaden allemaal één voor één vastzetten, maar daarbij konden wij van Vlaco niet echt meer helpen. Benny zorgde daarvoor. Merciekes ...
We zitten voorlopig nog mooi op schema, maar het blijft een race tegen de tijd.
Hoe dan ook: een zorgeloze paaszondag en -maandag lachten ons toe.
links: Nooit geweten dat lassen zo een secuur werkje was. Wist je dat alle netten dienen geaard te zijn tijdens het lassen; zoniet mag je je aan een stevige stroomstoot verwachten rechts: Hier moet maar liefst 26m³ houtsnippers in. Hoe ? Alle tips zijn welkom
Opbouw tuin - Dag 3 (2 april): grondwerken en bomen planten
Vandaag egaliseren we de bodem van de kringlooptuin en brengen hem op het niveau zoals aangegeven op het tuinplan. Een heel karwei omdat de staanders van de kringloopwand al geplaatst zijn en dus behoorlijk in de weg staan (maar ja, het kan niet anders), en omdat men in onze Floraliën-hal iedereen voorzien heeft van wel heel vette en natte grond. Ons tuinniveau is hellend en vanochtend stond er zelfs heel wat kwelwater - of wat daar voor moet doorgaan - aan het laagste tuindeel: Floraliën-kwel. Benieuwd of het bij de opening van de Floraliën aan de voet van onze tuin en op het pad waar de 300.000 bezoekers langs moeten ook nog zo drassig zal zijn.
Rond 10u arriveert het materiaal van Houtmeyers: 5 prachtig bomen en 5 mooie struiken, allemaal met een dikke wortelkluit, die allemaal met het kraantje moeten gelost worden. Een lange oplegger vol prachtig materiaal.
Waar de stenen van Ebema waren gebleven ? Dat wisten we even niet. Ze waren in de vroege ochtend gelost voor poort 23 van hal 2, wist men ons te melden. Na wat zoekwerk vonden we ze terug tussen het vele materiaal dat ondertussen overal op en rond Flanders Expo gestockeerd staat om de komende dagen netjes te worden aangebracht in de tuinen ín de hallen.
Rond 15u ligt de tuin volledig op niveau. Hehe, eindelijk. We bleken tijdens het egaliseren nog wel wat grond nodig te hebben. In totaal zit er maar liefst 190m² grond in onze tuin.
Nu de bomen er in. We meten de plantputten uit, deze worden voorzichtig uitgegraven door het kraantje, terwijl het andere kraantje rollend de bomen binnendraagt. We kozen er uiteindelijk voor om 4 van de 5 bomen voor de snipperwand te plaatsen, in tegenstelling tot het oorspronkelijke tuinplan. Op deze manier zullen ze ook veel beter tot hun recht komen. Achter onze torenhoge snipperwand geplaatst, zouden de bezoekers er maar een glimpje van opvangen, en dat was nu ook weer niet de bedoeling. De tuin - of de plek die over enkele dagen de Vlaco-kringlooptuin moet worden - ziet er al heel wat frisser uit nu er wat bomen in staan.
Vlaco's algemeen coördinator Kristel Vandenbroek en Evelien (die gisteren een hele dag present was) brachten ons 's namiddags een bezoekje. Een hart onder de riem, zeg maar; want dat hadden we bij het ophangen en vastlassen van de eerste betonnetten aan de staanders écht wel nodig. Man, man, ... dat ophangen viel tegen. Traaaaaaag dat dat vooruit ging. Zeker die eerste reuzengrote betonnetten aanbrengen, verliep niet van een leien dakje. Maar het bleken slechts groeipijnen. Bij betonnet n° 4 ging het al een pak vlotter. Eén probleempje: het was ondertussen al ruim laat geworden. Er zat maar één ding op: zaterdag een hele dag verder werken. Want de betonnetten moeten zaterdagavond allemaal ophangen willen we niet in de problemen komen met onze verdere timing.
links: Een oplegger vol bomen en struiken van Houtmeyers rechts: Die bomen met al hun kleine bloem- en bladknoppen zonder schade afladen, was geen sinecure
links: Guantanamo Gerrit rechts: Grond egaliseren én bomen planten: ook mannen zijn multitaskers
Opbouw tuin - Dag 2 (1 april): plaatsen staanders snipperwand
Vandaag: start van de grondwerken en plaatsen van de staanders voor de enorme blad-en-snipperwand. Die snipperwand wordt dé eyecatcher van onze kringlooptuin. Iedereen is op post: tuinarchitect Wim Collet, en de beide tuinaannemers Tom en Guy. Aan Vlaco-zijde zijn Kristof, Gerrit en Evelien present. Na een kwartiertje rondkijken, krabben in onze haren en (heel eventjes) denken 'waar zijn we aan begonnen?', vlogen we er met z'n allen in. Eerst afpalen, en met lintmeter en stokjes precies uitmeten waar de snipperwand komt. Na veel vijven en zessen, en vaststellen dat onze tuin maar liefst 35m² groter is dan voorzien, hadden we de ligging van de kringloopwand precies gelokaliseerd. Oef... Tom kon beginnen aan het uitgraven van de sleuf waar de staanders van de snipperwand heel nauwkeurig en - vooral- loodrecht moesten worden in geplaatst. Terwijl Tom, Guy, Wim en Kristof zicht over het plaatsen van de staanders ontfermden, sneden Evelien en Gerrit met benedictijnengeduld de betonroosters op maat. Het was alweer avond voor we er erg in hadden.
links: De eerste zonnestralen dringen tot in de nog rustige hal 2 rechts: Het Vlaco-team van vandaag: Evelien, Kristof en Gerrit
links: Tussendoor nog even de houtsnippers en de boomstammetjes lossen rechts: s Nachts dromen van vierkantjes en rechthoekjes en lijntjes, na een hele dag knipwerk
Wat s ochtends nog ondenkbaar was, is s avonds realiteit: de staanders van onze reuzen-snipperwand staan er
Op 31/3 gingen we langs bij Casteels, de leverancier van onze klimrozen. De klimrozen mme Alfred Carrière staan klaar om te worden overgeplant in onze tuin.
Een doolhof van Floraliën-planten De Mme Alfred Carrière die in onze tuin zal worden aangeplant
Opbouw tuin - Dag 1 (31 maart): aanvoer grond en staanders
9.30u stonden we bij het Centrum voor Volwassenenonderwijs. De staanders voor de snipperwand waren netjes gelast, en stonden voor ons klaar. Alles werd ingeladen in de container. Vervolgens, op weg naar Flanders Expo.
Het was even zoeken: de omgeving van Flanders Expo is momenteel één grote omleidingszone. Na wat zoekwerk geraakten we bij poort 23 van hal 2 van Flanders Expo; de plek waar het allemaal moet gebeuren, de plek waar onze kringlooptuin zal worden gerealiseerd. Er werd al druk gewerkt aan de aanvoer van grond. De hoeveelheid grond die we nodig hebben was al quasi allemaal aangevoerd. Alle hallen hingen vol met een prikkelende (diesel)mist. We stockeerden de staanders op een veilige plek, zodat we morgen snel aan de slag kunnen. Morgen is een belangrijke dag.
links: Met de staanders van het Centrum voor Volwassenenonderwijs naar Flanders Expo rechts:Hier komt onze tuin
Dé aandachtstrekkers in zowel de kringlooptuin als in onze stand op Floralideeën worden 2 grote, mooi golvende blad- en snipperwanden. Het knappe ontwerp van tuinarchitect Wim Collet omzetten in een stabiele en fraai ogende constructie was geen gemakkelijke opdracht. Gelukkig konden we rekenen op de vakkundige ondersteuning van Danny Gyselbrecht, leraar lassen aan het Centrum voor VolwassenenOnderwijs (CVO) van de stad Gent. Hij tekende de staande - de basiselementen van de beide wanden - een voor een minutieus uit, hij berekende hoeveel metaal er nodig was en ging vervolgens met zijn leerlingen aan de slag.
Op de foto zien we Danny Gyselbrecht zelf aan het werk tijdens het aan mekaar lassen van de vooraf gezaagde profielen tot stevige staanders. Daar zullen we tijdens de opbouw de betonnetten aan bevestigen. In een samenleving die wordt gekenmerkt door voortdurende en ingrijpende veranderingen, speelt het CVO Leerdorp van de stad Gent een toonaangevende rol in de opleiding van volwassenen in de regio Gent en daarbuiten. Ze doet dit in een context van "levenslang en levensbreed leren". Het CVO verzorgt opleidingen en vormingen in vier entiteiten: Ambachten, Horeca, Techniek en Tweedekansonderwijs. Meer info over het CVO vind je op www.cvo-stadgent.be.
De aanleg van de Vlaco-kringlooptuin is alleen mogelijk met de hulp van tientallen vrijwilligers. We konden in het najaar van 2009 op IDM (Intercommunale Durme-Moervaart) rekenen om voor ons maar liefst 6m³ herfstbladeren te verzamelen. We willen immers aan de bezoekers van de Floraliën duidelijk maken dat je in de tuin ook met bladeren alle kanten uitkunt, en dat dit heel interessant materiaal is om te verwerken in de kringlooptuin. Om er voor te zorgen dat de herfstbladeren mooi droog (en niet gecomposteerd) waren tegen het voorjaar konden we rekenen op IDM-personeel. Zij keerden quasi dagelijks de bladeren. Bij deze: hartelijk dank!
Herfstbladeren drogen. Regelmatig keren bleek de boodschap!
Van 16 tot 25 april kan je een kijkje komen nemen bij onze kringlooptuin op de Floraliën. Maar daarnaast kan je ook onze stand bezoeken op de Floralideeën. Zoals we reeds vermeldden, kan je ook elke dag aan onze workshops deelnemen. Wij geven je graag het programma mee:
Datum
Lesgever
Thema
vrijdag, 16/04
Eddy Michiels
Snoeihout
zaterdag, 17/04
Ivo Vandenberghe
Grasbeheer
zondag, 18/04
Erik De Cuyper
Grasbeheer
maandag, 19/04
Frans Druyts
Thuiscomposteren
dinsdag, 20/04
Jos Timmermans
Thuiscomposteren
woensdag, 21/04
André Verheecke
Compostgebruik
donderdag, 22/04
Myriam De Munter
Vaste Planten
vrijdag, 23/04
Sonia Hannon
Vaste Planten
zaterdag, 24/04
Jozef Verplaetse
Snoeihout
zondag, 25/04
Roger Van der maelen
Compostgebruik
De workshops starten telkens om 13u30; 14u30; 15u30; 16u30; en 17u30.
De Floraliën: dat betekent niet alleen een kringlooptuin inrichten in hal 2 en een infostand bouwen op de Floralideeën, maar dat betekent ook het klaar krijgen van heel wat infomateriaal zoals folders, posters, brochures, Op basis van de nieuwe Vlaco-huisstijl passen we dezer dagen al ons communicatiemateriaal aan.
In de nieuwe huisstijl kiest Vlaco vzw vooral voor folders (gratis). Hierin vinden de mensen de voornaamste informatie, beperkt weergegeven en ondersteund door fotos. We stappen af van de A5-leaflets en kiezen voor drieluikfolders als aandachtstrekkers. De eerste drie folders die we uitbrengen, handelen over de keuze van vaste planten, de aanplant en het onderhoud van vaste planten, en het mulchen en de mulchmaterialen. Hieronder vind je alvast een voorsmaakje.
In de nieuwe huisstijl kiest Vlaco vzw ook voor brochures (betalend). Deze brochures richten zich tot de geïnteresseerde leek die meer achtergrond wil over een specifiek thema. De twee eerste brochure in de nieuwe huisstijl boekjes liggend A5-formaat nu i.p.v. staand A5 toen zijn Thuiscomposteren in de kringlooptuin en Vlaco-compost brengt leven in uw tuin.
In de nieuwe huisstijl kiest Vlaco vzw uiteraard ook voor posters. De volgende posters worden momenteel klaar gestoom: 'Grasbeheer', 'SnoeIhoutverwerking', 'Thuiscomposteren', 'Vaste planten' en 'Vlaco-compost brengt nieuw leven in de kringlooptuin'.
Al deze nieuwe communicatiemiddelen tonen we voor de eerste maal aan het grote publiek op de Gentse Floraliën. Benieuwd? Kom dan zeker een kijkje nemen.
En uiteraard pakken we op de Floraliën ook uit met een Floraliën-folder - we spreken bij Vlaco al gemeenzaam van de FLOR-folder - met als titel De Vlaco-kringlooptuin op de Gentse Floraliën. Benieuwd ? Een voorsmaakje van deze folder zie je hieronder. De binnenkant van de FLOR-folder verraadt trouwens de inrichting van onze kringlooptuin. Maar voor we je die inrichting verklappen, moet je nog enkele weekjes wachten ;o).
In de laatste rechte lijn ânaar de finishâ ⦠of is het nog maar ânaar de startâ ;o}
Vandaag zaten we voor de laatste keer samen met onze tuinarchitect Wim Collet (www.natuurlijktuinieren.be), en met tuinaannemers Guy Berckmans (alias de Groene Klusser; www.degroeneklusser.be) en Tom Baeyens van Groep Advance (www.groepadvance.be). We overliepen stap voor stap het werkschema voor de aanleg van de Vlaco-kringlooptuin en de Vlaco-infostand, we bespraken het nodige materiaal, het transport ervan, de nuttige inzet van al onze mee opbouwende compostmeesters, We hebben nog bergen werk te verzetten, maar langzaam valt alles netjes in zijn plooi.
foto: van links naar rechts: Wim Collet, Tom Baeyens, Guy Berckmans klik op de foto om te vergroten
Vandaag zeven ze bij IVAREM de Floraliën-compost fijn af (0-12mm). Sinds september rijpt de compost onder een afdak verder na en werd hij maandelijks gekeerd. Na vele maanden is deze compost nu zeer goed uitgerijpt en heeft een ideaal vochtgehalte om op te zakken.
Donderdag en vrijdag vertrekt de compost naar de opzakker van dienst: M.SNEBBOUT N.V. uit Kaprijke.
In de Vlaco-kringlooptuin van de Floraliën komt het thema van Juni Compostmaand 2010 volop in beeld. We maken duidelijk dat vaste planten uitgebreide gebruiksmogelijkheden hebben. Een van de borders in de tuin wordt beplant met bodembedekkers die van een eerder vochtige, schaduwrijke omgeving houden. In de andere komen zonnekloppers die beter in een goed doorlatende bodem gedijen. Op een verhoogd bed komen enkele typische insectenlokkers.
In de kringloopstand plaatsen we achter een laag vlechtwerk drie lage bedden met bodembedekkers en daar geven we er een woordje uitleg bij.
Het plantgoed is afkomstig van bvba Jan Spruyt Van der Jeugd (www.vasteplant.be) , een vaste plantenkweker met een bekendheid tot ver buiten onze grenzen. Kijkers van Tuindromen-met-Mark (Vitaya) zullen zich nog herinneren dat Mark Demesmaeker tijdens de vorige uitzending Jan Spruyt interviewde op zijn bedrijf. Ze hadden het onder meer over de onderhoudsvriendelijke prairietuin.
Op de foto zien we Nic Spruyt, de oudste zoon van Jan, bij de planten die hij reserveerde voor onze tuin en onze stand. Ze werden in een serre geplaatst en nog eens extra met plasticfolie afgedekt. Zo komen ze sneller in de was tot frisgroene planten tegen het begin van de Floraliën.
Tijdens je bezoek aan de Floraliën zal je noch in de kringlooptuin noch op de stand naast de snipperwand kunnen kijken. Behalve met snippers zullen we die ook vullen met bladeren en boomschrijven. Tijdens een van de voorbereidende vergaderingen kwamen we op het idee om een aantal van de schijven te 'personaliseren' met ons nieuwe logo. Maar hoe? Ze beschilderen in kleur? Of met inkt? Via via kwamen we terecht bij Ivan Govaerts die in zijn vrije tijd 'pyrograveert'. Op zijn website
http://home.base.be/vt686295/ vind je meer uitleg over deze ongewone kunstvorm en toont hij enkele mooie realisaties. Ivan werkt liefst op zacht hout. Gelukkig lagen bij het Comité Jean Pain in Londerzeel nog enkele stronken van een linde die er vorig jaar werd geveld. Bert en Philippe sneden de stammetjes in schijfjes.
Houtbewerker Mark Ingelaere uit Gent schaafde de schijven mooi vlak en vervolgens ging Ivan Govaerts er mee aan de slag.
Kom het resultaat bewonderen van 17 tot 25 april in onze tuin en op onze stand tijdens de Gentse Floraliën.
Bij de inrichting van de kringlooptuin werd met de kleinste details rekening gehouden. Alle onderdelen maken deel uit van het systeem, de kringloop. Snipperwand, compostbak, bodembedekkers,... zijn enkele duidelijke voorbeelden. Maar er zijn ook minder vanzelfsprekende elementen, zoals het betegelde terras bijvoorbeeld. De tegels voor dit terras worden geleverd door Ebema (www.ebema.com). Zij specialiseren zich in verhardingen die het regenwater laten infiltreren, het bufferen en voor een vertraagd insijpelen van het water in de bodem. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat deze tegels ook in de kringlooptuin thuishoren. De kringloop van het water wordt immers niet onderbroken of belemmerd. Voor meer informatie over dit systeem kan u op onze Vlaco-stand terecht.
Geen kringlooptuin zonder compostbakken. In de kringlooptuin van de Floraliën heeft tuinarchitect Wim Collet 3 aaneen geschakelde compostbakken voorzien met op de tweede en derde bak een dak. Op de stand in Floralideeën komen twee halve bakken, voldoende om er een volwaardige uitleg bij te geven.
De compostbakken werden ons aangeboden door de stad Leuven. De stad verkoopt niet alleen de bakken, ze worden ook door henzelf gemaakt! Bij het afhalen konden we kennis maken met Luc Huygens die ons enthousiast vertelde over het stijgende aantal bakken dat dezer (lente)dagen de deur uitgaat. Hij liet ons ook zien hoe de onderdelen van de bakken snel en efficiënt ter plaatse worden in elkaar gevezen tot een gemakkelijk te vervoeren bouwpakket. De koper krijgt er de nodige vijzen bij zodat hij alles thuis snel tot een gebruiksklare compostbak kan monteren.
Met dank aan Hilde Van Rillaer en haar collegas van de milieudienst en aan Luc Huygens en zijn collegas van de reinigingsdienst.
In een kringlooptuin horen uiteraard ook planten thuis en zeker als die tuin deel uitmaakt van een evenement als de Floraliën, moeten de planten van de allerbeste kwaliteit zijn. We zijn daarom erg verheugd dat enkele gerenommeerde Vlaamse plantenkwekers ons van hun beste plantgoed ter beschikking stellen. Een van hen is Louis Houtmeyers uit Laakdal (www.houtmeyers.be), een van de meest prominente boomkwekers van ons land. Hij stelt ons enkele grote bomen en meerdere mooi gevormde struiken ter beschikking. We zien zoon en opvolger Wim Houtmeyers (links) hier op de foto samen met Ivo Pauwels (rechts), auteur van het boek Composteren en Kringlooptuinieren. Beide werken vaak samen voor het programma Groene Vingers op VTM. Ze staan bij een van de mooie, grote bomen die Wim voor ons uitdeed en nu in serre op gang trekt zodat ze in april in vol ornaat de kringlooptuin zullen sieren.
Vlaco-compost maakt Floraliën milieu-vriendelijker
Vlaco vzw legt niet alleen een heuse kringlooptuin aan op de Floraliën, maar onze Vlaco-compost wordt in alle tuinen als afdekmateriaal gebruikt. De afdekking tussen de beplanting op de Floraliën gebeurde traditioneel met turf. Turf is echter een eindige grondstof met een zware milieuimpact. Dit jaar kiezen de Floraliën resoluut voor een milieuvriendelijker alternatief: rasechte Vlaamse Vlaco-compost. De compost is een lokaal product dat heel wat besparingen oplevert.
Door de 300 m² turf te vervangen door 100 ton compost, vermijden we 57 ton CO2 emissies vanuit het veen zelf, de ontginning en het transport ervan. Dit komt overeen met 384 000 km met een auto. Behoorlijk ver: dit is de afstand van de aarde tot de maan.
IVAREM produceert de compost met zorg en op maat van de Floraliën. Omdat de compost binnen gebruikt zal worden, rijpt hij enkele maanden extra na onder een afdak. Zo bekomen we een zeer goed uitgerijpt product met een ideaal vochtgehalte en grofheid.
Naast het milieuvriendelijke aspect is ook het gebruiksgemak om de compost toe te passen van belang. De compost wordt daarom met veel zorg opgezakt. Zo kunnen de ruime 130 paletten met compost gemakkelijke over de 4,5 ha aan te leggen tuin verdeeld worden. Ook na de Floraliën kan de compost nog zijn nut bewijzen: bij de afvoer zal de compost met de teelaarde worden gemengd voor de volgende editie.
Tijdens de Floraliën zal u op onze infostand het boek Composteren en Kringlooptuinieren kunnen kopen. En met een beetje geluk heeft u een gesigneerd exemplaar! Ivo Pauwels zal immers op dinsdag 20 april en zondag 25 april aan onze stand te vinden zijn. Rond 11u30 vertelt hij u alles wat u nog niet wist over kringlooptuinieren, waarna hij telkens een signeersessie zal houden tot 13u.
Ondertussen zijn de laatste schoonheidsfoutjes uit onze Floraliënfolder verdwenen en vertrekt hij richting lay-out. Nu kunnen de posters worden afgewerkt. Deze posters zullen de geïnteresseerde bezoeker heel wat bijleren over composteren en kringlooptuinieren, zeker als ze even tijd maken voor een verhelderende uitleg van een van onze compostmeesters aan de stand. Voor wie meer wil, zijn er de workshops die door onze lesgevers worden verzorgd. Hier krijgt u een uitleg van 15 à 20 minuten over een kringloopthema aan de hand van inspirerend beeld- en kringloopmateriaal.
Dit weekend werd er hard gewerkt. De compostmeesters van Limburg en Knokke-Heist staken de handen uit de mouwen en dat leverde vier kringloopelementen voor onze Floraliëntuin op. In Genk werd er aandachtig geluisterd naar de lesgevers, waarna een verhoogd plantvak in elkaar werd gevlochten. Een tweede plantvak werd met takken gemaakt. Ook in Knokke-Heist werd er niet stilgezeten. Hier maakten de compostmeesters twee banken in stamhout voor ons en een zandbak met kleine stammetjes. Dankzij de compostmeesters wordt onze tuin alweer een stukje meer tastbaar!
In Mechelen zijn we sinds vrijdag volop gestart met de lay-out van de Floraliën-folder. Deze folder met info over de kringlooptuin en Vlaco zal aan de bezoekers van onze stand worden aangeboden. Ook de andere folders die we zullen aanbieden zitten in de laatste fase van opmaak.
Maart begint dit jaar met vorstige nachten in de nasleep van de koudste Belgische winter sinds 96. Toch doen de eerste straaltjes zon ons wat ontdooien enwe kijken al halsreikend uit naar heerlijke lentedagen vol bloesems en bloemen. En ook hét bloemenfestijn bij uitstek komt steeds dichterbij. Nog 45 dagen resten er ons om er voor te zorgen dat de kringlooptuin en Vlaco-stand op de Floraliën niet onopgemerkt zullen blijven. Hoe groot de bloemenpracht in Gent ook zal zijn, de indrukwekkende Vlaco-kringlooptuin en stand die ecologisch tuinarchitect Wim Collet voor ons uittekende, zal alvast in het oog springen! De komende weken zal dan ook alles in het werk worden gesteld om het plan op papier om te toveren tot een heuse tuin en stand. Dat dit geen eenvoudig klusje is, had u als lezer wellicht al in de gaten. Maar hoeveel drukte, inspanning en zenuwen er werkelijk nog aan te pas zullen komen, zal je de komende weken in deze blog dagelijks kunnen volgen. Gelukkig zijn er vele (vrijwillig) helpende handen die samen aan het grote geheel werken. Wij tellen reeds af naar de 16de april om het resultaat van al dat noeste samenwerken voor te stellen aan het grote publiek!
De Floraliën, u kent het zeker wel. Een eeuwenoud evenement rond bloemen en planten, 10 dagen lang, 300.000 bezoekers, paleizen vol met aangelegde tuinen. Vanaf 2010 kan ook Vlaco aan de Floraliën deelnemen. Onze vriend des huizes, Ivo Pauwels, bracht ons in contact met de Florliën. En zo groeide het plan om een heuse kringlooptuin (van 271 m²) aan te leggen. In het kader van duurzaamheid zal turf in de Floraliëntuin vervangen worden door Vlaco-compost, waarmee de HELE tuin gemulchd zal worden en we hebben een stand van 100 m² op de Floralideeën.
Gelukkig kunnen we rekenen op een heel netwerk van mensen die onze werking ondersteunen, laaiende enthousiastelingen die tegen een kilometervergoeding en een inkomkaart graag vlechten, snipperen, timmeren en graag met hun handen uit de mouwen, in de compost zitten. We hebben het hier over compostmeesters, intergemeentelijke verenigingen, professionele composteringen, Vlaco-lesgevers en ja zelfs hier en daar een echtgenoot.
Heel langzaam komt dan het tuinconcept tot leven, nog langzamer wordt het standplan recht getrokken. Stap-voor-stap leggen we contacten met sponsors voor planten, verhardingen, bomen, struiken, kruiden, bloembollen, hout, gras, bladeren, constructies en andere professionele helpende handen. Vlechtwerken moeten gemaakt worden, bakken, plantensteunen, een reusachtige snipperwand, bankjes, ... We doen er ook nog een Vip-avond, workshops en signeersessies bij.
Het is als een puzzel van 1000 stukjes. Je doet eerst de doos open, denkt "hoe moet ik daar aan beginnen". Je neemt de hoekstukjes en vanaf daar bouw je de rand. En als de rand klaar is begin je één voor één stukjes in te passen. En ook zo beginnen wij aan de Floraliën.