Videofilmen
Welkom op mijn blog over videofilmen !
Zoom
Zoeken in blog

Inhoud blog
 • Basistips
 • Filmtips
 • Monitor-kalibratie
 • Blu-ray
 • camcorder
 • Montage
 • Montage pc
 • Een DVD maken
 • Neutral Density filter
 • Witbalans
 • VIDEOCODECS
 • Analoog naar digitaal
 • Eigen Films
  Foto
  Ik op de motorfiets voor mijn woning
  Foto
  Foto
  Over mijzelf
  Ik ben Brandt Norbert, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Rontreb.
  Ik ben een man en woon in Beernem -West-Vlaanderen (België) en mijn beroep is Verantwoordelijke afvalbeheer.
  Ik ben geboren op 03/08/1953 en ben nu dus 65 jaar jong.
  Mijn hobby's zijn: PC,Filmen,Fotografie,Gitaar spelen,Motorfiets-rijden,Fietsen..
  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

  We zijn de 03de week van 2019
  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Zoeken met Google


  Gastenboek
 • Hallo allemaal
 • hallo gegroet!
 • film toevoegen Blog
 • Mooi
 • Goede avond

  Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

  Blog als favoriet !
  Mijn favoriete links
 • Bloggen
 • DVD authoring
 • Hardwarestore
 • Videoholland
 • Hardwareinfo
 • Seniorennet
 • WIKIVID
 • TV Vlaanderen
 • omzetten van filmformaten
  Tutorials
 • Tutorial Adobe Premiere Elements 1.0
 • video tutorial Adobe premiere pro 2.0
 • Tutorial Studio 10 Plus
 • Tutorial Adobe premiere PDF
 • Tutorial Adobe premiere 6.0
 • HTML
 • Software-Varia
 • Adobe Premiere Pro Basics
 • Noa Film
 • Rondvraag / Poll
  Welk onderwerp op deze blog vindt je persoonlijk meest interessant ?
  Filmtips
  Pellicule naar DVD
  Analoog naar digitaal
  VOB naar AVI of MPEG
  Een DVD maken
  Montage PC
  Camcorder
  Bleu-rai
  Monitor-kalibratie
  Tutorials
  Basistips
  Witbalans
  Neutral Density filter
  Bekijk resultaat

  Mijn materiaal.
  semi-pro Camcorder,sony DCR VX2100 3CCD Mini DV.
  Montage software:Pinnacle studio,adobe premiere,avid liquid,TMPGEnc DVD author,TMPGEnc xpress.
  Hardware:Pentium dual core 1.86 ,2048 RAM,1x seagate barracuda 300 Gb ,1 x samsung spinpoint 400 Gb.
  Eumig mark II super 8 camera en projector.

  17-03-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Witbalans

  Licht en kleur

  De witbalans
  Licht heeft altijd een kleur.Wit als lichtkleur, bestaat uit een mengsel van alle kleuren van de regenboog.Zwart is geen kleur, maar ontstaat door een gebrek aan terugkaatsend licht.
  Het is u ongetwijfeld opgevallen dat ochtendlicht dikwijls koel of blauw lijkt. Net zo goed als u hebt gemerkt dat de late middag en vroege avond iets warms of geel hebben.
  Men noemt dat verschil in lichtkleur de kleurtemperatuur. Of u een boek in de ochtend of in de late middagleest, de bladzijden zijn wit in uw ogen. Uw hersenen hebben een herinnering aan witte blaadjes en corrigeren dus direct bij de waarneming de kleur die onze ogen zíen.Uw camcorder kan binnen behoorlijke grenzen de correctie die mensen met hun hersenen maken, ook uitvoeren. Als de kleur niet al te extreem afwijkt van het normale, blijft u in uw opnamen wit als wit zien.
  Oudere camcorders hebben vaak een knopje om van daglicht (een zonnetje) om te schakelen naar lamplicht (een lampje). Alle andere hebben een zo uitgebreid correctiesysteem, dat u normaal gesproken niet zelf hoeft in te grijpen. Dit systeem heet de automatische witbalans. De camcorder kan onder normale omstandigheden vrijwel alle kleurafwijkingen corrigeren. Maar maak het hem niet te moeilijk: als u onder een oranje zonnescherm staat en naar buiten filmt, gaat hij 'fouten' maken. F{r1 zaI proberen van het oranje wit te maken en alle andere kleuren verschuiven dan mee. Dat ziet u niet in uw viewfinder, die meestal een zwartlwit beeld geeft, maar wel thuis op het beeld en dan is er zonder dure technische ingrepen niets meer aan te doen. Ook vanuit een kamer naar buiten het zonnige terras filmen, geeft, nog afgezien van het verschil in helderheid, ook een redelijke kans op een kleurverstoord beeld.

  Met de hand witten

  De automatische witbalans van de camcorder zorgt ervoor dat de kleuren correct worden weergegeven .
  Athans in theorie,want in sommige opname situaties kan de automatische witbalans het niet aan In die bijzondere situaties gaat de automatische witbalans fouten maken en moet u hem dus corrigeren. Hij produceert dan te koele(blauwe)of te warme(gele)opnames.Ook de vaste instelbare waardes voor daglicht(blauwachtig) en kunstlicht (geelachtig)helpen je niet verder.Situaties waarbij uw camcorder zích kan vergissen zijn: filmen bij kaarslicht (zeer lage kleurtemperaturen van rond 1300 tot 2500 °Kelvin) of filmen rond het middaguur (8000 tot 10.000 °Kelvin;. Oppassen dus!
  Let ook vooral op als u wilt filmen bij voorbeeld in een ruimte met ongebruikelijk licht, zoals een disco of in een donker bos.
  Veel camcorders hebben daarom de mogelijkheid om de witbalans manueel vast te leggen.
  Hoe een wit blad papier voor de camera en die houdt dan dit kleur als referentie.

  Kleurtemperatuur

  Image Hosted by ImageShack.us

  U kunt corrigeren door de automaat uit te schakelen en de kleurtemperatuur met de hand te 'witten'. Door de camcorder te richten op een wit stuk papier of een ander wit vlak en daarna de knop voor de witbalans in te drukken, bepaalt u zelf heel precies welk referentiepunt als wit geldt voor het beeld. Er zijn ook camcorders die witten op een witte doorschijnende lensdop.
  Verschillende lichtbronnen genereren ook licht van een verschillende kleur. Gloeilampen geven een warmere kleur dan daglicht en halogeenlampen weer een wat kouder, dus blauwer licht dan kunstlicht.
  Een oude lamp is zelfs vaak warmer dan een nieuwe en de avondzon is roder en warmer dan die van midden op de dag. Deze verschillen worden aangegeven in graden Kelvin. Gloeilampen hebben een kleurtemperatuur van ongeveer 2800 "K, halogeenlampen van 3000 °K terwijl daglicht ongeveer 6000 °K meet. U neemt deze verschillen meestal niet bewust waar. wíit blijft voor u wit, ongeacht het feit of het witte voorwerp in kunst- of in daglicht staat. Een camcorder bezit deze fexibiliteit niet. U moet hem steeds weer vertellen wat in een bepaalde situatie als wit moet worden weergegeven.Alleen dan zal een beeld op het scherm door het menselijk oog als goed worden ervaren.

  Kleurgebruik

  Kleur heeft een emotionele waarde.
  Tracht uw gevoel daarvan bewust te maken. Als u opstaat en het blijkt een grauwe regenachtige dag te worden ziet uw wereld er anders uit dan wanneer blijkt dat onverwacht toch de zon schijnt. De kleur van licht bepaalt bij veel mensen onbewust het gevoel en dat kunt u in uw videofilm gebruiken.
  Grauw of blauwachtig licht geeft een sombere indruk. Daarentegen geeft helder geel licht een indruk van warmte. Zelfs als het vriest, maar de zon geeÍt vrolijk licht, krijgen velen het gevoel datje zo naar buiten zou kunnen lopen. Bruinachtig licht geeft een beeld van armoede en uitzichtloosheid.
  Uw automatische witbalans zorgt er praktisch altijd voor, dat wit op uw beeld ook wit wordt afgebeeld. Dat is erg handig ) maat het ontneemt u de mogelijkheid om de sfeer te bepalen. De witbalans kan niet denken en kan niet weten welke film u aan het maken bent. Voor snelle reportages of 'recht-voor-zijn-raap-gefilmde' vakantieherinneringen kan de witbalans uitstekend en tijdbesparend werk voor u doen. Omdat het zo makkelijk gaat vergeet u misschien wel, dat u zelf heel dikwijls kunt ingrijpen in dat werk ten gunste van het door u gekozen eindresultaat.D e vraag is of u wel in wilt grijpen?
  Stelt u zich de volgende situatie voor: u maakt een herinnering van een dagje uit, dat wordt afgesloten met een gezellig dinertje bij kaarslicht.
  Dan kunnen zich twee problemen voordoen. De witbalans blijft aangeven dat wit niet wit wordt en/of de camcorder geeft aan: 'Er is te weinig licht'. Als u gebruik maakt van de opzetvideozon zal het resultaat ronduit teleurstellend zijn. Prima kleuren, voldoende uitgelicht, maar... weg sfeervol kaarslicht.
  Veel camcorders hebben de mogelijkheid om de automaat van de witbalans uit te zetten of om te schakelen op manuele bediening. Probeert u eens met uitgeschakelde witbalans zo'n gezellig met kaarsen verlicht tafeltje op te nemen. U zult verbaasd staan hoe goed de sfeer wordt getroffen. Kunt u bij uw camcorder de witbalans niet uitschakelen, dan kunt u de witbalans opzettelijk een verkeerde informatie geven (manipuleren) en hem vervolgens vastzetten en op die manier ingesteld gaan opnemen. Stel dat de camcorder aangeeft dat er te weinig licht is. De witte videozon slaat alle sfeer weg. Als u echter ook in dit geval de witbalans instelt zoals hierboven beschreven, blijkt later. dat ondanks de witte lichtbron de weergegeven kleur in het beeld het effect heeft van kaarslicht. En zeker, wanneer u opzettelijk iets onderbelicht. Door met de hand te witten kunt u ook een kleurzweem maken.wanneer u een licht getint stuk papier voor de camcorder houdt of een gekleurd filter voor de lens plaatst en daarop wit zal de camcorder dat binnen zekere grenzen accepteren en geloven dat het papier dat u voorhoudt wit is. Naarmate de kleurzweem zwaarder dient te worden, kunt u een intensere kleur voor de camera plaatsen. Per camcorder zullen de mogelijkheden om de witbalans te 'foppen' verschillend zijn. Proefopnamen zijn noodzakelilk.

  Misleiding van de witbalans

  U kunt meestal de automaat van uw camcorder wel manipuleren. Hoe stelt u dat proefondervindelijk vast? In elk geval lukt zoiets nooit tijdens het opnemen. Zoals met bijna alle vaardigheden, moet werken met de camcorder ook worden geleerd. Vooraf bedenken welke problemen u kunt tegenkomen en daarvoor de oplossing bedenken en oefenen. Van tevoren hebt u, met uw camcorder aangesloten op een televisietoestel, met blauwe en/of magenta filtertjes voor het witbalans- oog van uw camcorder de juiste combinatie uitgezocht om uw witbalans de suggestie te geven dat het licht te blauw is. De automaat begint direct zijn werk te doen en stelt elektronisch de kleurtemperatuur bij totdat het ingebouwde geheugen vaststeltd, dat 'wit' nu wit zal worden opgeslagen op de videoband. U controleert dit beeld op uw televisieschermen ziet wat en hoe sterk het effect zaI zijn in het beeld. Als u vindt dat de juiste sfeer wordt weergegeven noteert u welke filternummers u hebt gebruikt.

  Kies voor de kleurverandering de tegenoverliggende tint van filter of papier
  Bron TELEAC 1995

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (17 Stemmen)
  16-03-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. VIDEOCODECS

  Videocodecs voor topkwaliteit

  Met codecs comprimeer je grote videobestanden tot handzame afmetingen.
  H.264 en DivX 6 comprimeren momenteel het best en maken films met een hoge resolutie mogelijk. In dit artikel lees je wat je over deze codecs moet weten.
  Het grootste voordeel van DivX is wel dat je op 1 enkele CD (of 2 als de film heeeeeel erg lang is, of als je alle extras erbij wilt hebben) kunt zetten.

  H.264: De koploper

  Als je al een HDV-camcorder hebt en je films in een hoge resolutie op een dvd wilt branden, kun je niet meer om H.264 heen. Codecs die volgens deze MPEG4-standaard werken, heb­ben voor dezelfde beeldkwaliteit slechts twee­derde van de ruimte nodig die een DivX in beslag zou nemen.

  H.264-codecs kunnen fijne structuren en randen nauwkeurig weergeven door de beeldgegevens niet alleen in de gebruikelijke blokgrootte van 16x16 beeldpunten samen te voegen, maar zo nodig de blokgrootte te verkleinen naar 4x4 pixel. Zo worden zelfs sterk gecomprimeerde films nog in een zeer goede kwaliteit afgespeeld. Geïntegreerde debloc­king-filters zorgen er bovendien voor dat de beeld details maar weinig vervagen en dat er geen artefacten zichtbaar zijn.

  Op dit moment wordt H.264 onder andere in Nero Recode gebruikt, het dvd-kopieerpro­gramma van Nero 6 en 7 (ca. 70 euro). De videobewerkingspecialist MainConcept biedt' al een encoder voor professioneel gebruik aan (ca. 500 euro) en ook in Quicktime 7 van Ap­ple zit een zeer goed presterende H.264-codec. Er is ook een opensourceversie met de naam x264 (http://developers.videolan.org/x264.html) beschikbaar.

  MPEG4 of MP4 bestanden zijn videobestanden Deze bestanden gebruiken een videocompressie-techniek die veel wordt toegepast in digitale mobiele apparatuur, zoals mobiele telefoons en videowalkmans met video-opnamefunctionaliteit maar ook bij digitale televisie. Mpeg4-part10 maakt gebruik van de H.264  codec standaard. Mpeg4-part10 kan een 2 maal sterkere compressie bereikt worden dan met MPEG-2. De prijs is echter een grotere storinggevoelingheid. Mpeg4-part2 codecs zijn DivX en Xvid. De bestandsextensie van deze bestanden is meestal .AVI of .MOV. MPEG staat voor Moving Picture Experts Group.

     DivX 6: De allrounder

  DivX is waarschijnlijk de populairste en meest verspreide MPEG4-codec. In tegenstelling tot oudere versies is DivX 6 niet meer volledig gratis. De 'Create Bundie' inclusief encoder kost ongeveer 20 euro. Als je eerst wat films wilt converteren om DivX uit te proberen, ga je naar de website www.divx.com. Daar down­load je het programma dat je 15 dagen gratis mag uitproberen. Wanneer je alleen DivX-films wilt afspelen, heb je voldoende aan het gratis pakket 'Play Bundie'.

  Met de DivX-converter uit de Create Bund­le is het converteren van films erg eenvoudig. Je hoeft slechts een profiel te selecteren en de film via drag&drop naar het programmaven­ster te slepen. Het programma gaat dan met­een aan de slag. Net als bij de vorige versies kan de gecomprimeerde film als een AVI- of als een DivX-bestand worden opgeslagen. In dit DivX-bestand schuilt het nieuwe DivX Media­formaat, waarmee je meerdere geluidssporen en ondertitels in verschillende talen aan de film kunt toevoegen.

  Hoe goed comprimeert DivX 6 in vergelijking met enco­ders die de H.264-standaard gebruiken ?. De subjectieve beeldindruk weet te overtuigen, maar als de compressie beeld voor beeld wordt bekeken, blijkt dat DivX 6 niet zo goed is als H.264.

  Pas op met codec.packs

  In principe zijn er twee soorten codecs, na­melijk de encoder en de decoder. Encoders comprimeren videobestanden en je moet er meestal voor betalen. Decoders pakken de gecomprimeerde gegevens weer uit en wor­den door video- of dvd-spelers gebruikt om de beelden weer te geven.

  Vaak kun je codecs gratis downloaden van websites als www.freecodecs.com Die zitten dan meestal samen met andere codecs in een pakket. Dat is makkelijk, maar het kan ook pro­blemen opleveren als er niet de meest recente codecs in het pakket zitten. Zodra je het codec­pack installeert, kunnen geïnstalleerde codecs overschreven worden door oudere versies. Ook is het vaak niet mogelijk om de codecs apart te verwijderen, want doorgaans wordt het volle­dige pakket verwijderd.

  Als je precies weet welke decode­r je nodig hebt, is het beter om alleen die specifieke codecs op je computer te installeren. Er bestaan overigens bijna geen pakketten die encoders bevatten.

  Geïnstalleerde codecs
  Je wilt weten welke codecs er al op je computer geïnstalleerd zijn? Dan geeft Windows XP je daar uitsluitsel over, hoewel het besturingssysteem daarbij niet volledig is. Open »Start I Programma's I Bureau-accessoires I Systeemwerkset I Systeeminfo« en klik op »Videocodecs« in »Onderdelen I Multimedia«. Je ziet dan wel veel geïnstalleerde codecs, maar nog niet de algoritmes die via programma's of via de DirectShow-interface aan het systeem zijn toegevoegd.
  Er zijn gratis tools waarmee je op de computer naar codecs kunt zoeken, zoals MMCompView (
  www.nirsoft.net/utils/mmview.html ) of CodecViewer (www.free­codecs.com/downloadt CodecViewer.htm). Na een dubbelklik op het EXE-bestand geven beide tools een overzicht van de geïnstalleerde codecs, inclusief producent en versienummer.
  De juiste dvd-speler
  Nadat je een film met DivX of de open­sourcevariant XviD hebt gecomprimeerd, kun je die op de televisie bekijken. Ondertussen is er een grote keus aan dvd-spelers die deze formaten afspelen. Op de website www.divx. cam/hardware staat een overzicht van alle compatibele apparaten.
  H.264-filmskunjevoorlopigalleen nog maar op je computer bekijken. Op de IFA in Berlijn presenteerden Nero en hardwarefabrikant Kiss (www.kiss-technology.com) de eerste dvd­ speler die ook het H.264-formaat ondersteunt. Aan het einde van dit jaar zal het formaat door meer dvd-spelers afgespeeld kunnen worden.
  Als je geen geluid hoort
  Als je een DivX- of AVI-bestand op je computer afspeelt en daar geen geluid bij hoort,helpt het gratis programma GSpot (
  www.headbands.com/gspot) je verder. Wanneer je deze tool opstart en de film inlaadt, geeft Gspot bij "audio Format"aan welke codec je nodig hebt. Achter »Stat« zie je of er al geschikte codecs op je systeem staan. GSpot biedt ook uitkomst wanneer je wel het geluid van je vakantiefilm hoort, maar het beeld zwart blijft. In dat geval zoekt de tool naar de noodzakelijke videocodec.
  Hoe MPEG4 gegevens comprimeert
  . Om ervoor te zorgen dat een videofilm van 90 minuten op een dvd (ca. 4,7 GB) of zelfs op een cd (ca. 700 MB) past, moeten de grote oorspronkelijke filmbestanden verkleind worden. Tijdens deze compressieslag gaat er onvermijdelijk beeldinformatie verloren. De kunst is om alleen die beeldgegevens weg te laten die we toch niet waarnemen.
  Zo werkt het: Iedere film bestaat uit opeenvolgende beelden (frames) en ieder frame wordt tijdens het comprimeren in macroblokken van 16x16 pixel verdeeld, zodat er een soort raster ontstaat. De encoder voegt daarna maximaal 300 beelden samen in een zogenaamd Video Objects Plan (VOP). Het eerste beeld (I-frame) bevat alle noodzakelijke beeldinformatie. Voor de overige frames worden alleen de veranderingen ten opzichte van het voorgaande of de daarop volgende frames berekend. De beelden die na het I-frame komen hebben dus minder opslagruimte nodig. Door middel van het inschatten van bewegingen (Motion Estimation) bepaalt de codec wat de veranderingen zijn. Met behulp van bewegingsvectoren beschrijft de codec hoe de positie van een macroblok verandert (afbeelding rechts). MPEG4 kan zelfs complete objecten met bewegingssensoren volgen. Daarbij worden de macroblokken van zo'n object als het ware samengevoegd en is er minder informatie en dus geheugenruimte nodig.
  GSpot geeft aan welke audiocodec je nodig hebt voor de film.

  GENIAAL TRUCJE: Om geheugenruimte te besparen, voegen codecs meerdere frames samen en slaan ze alleen de veranderingen (hier de auto) als vectoren op.

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (19 Stemmen)
  14-03-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Analoog naar digitaal

                                 

  Analoog naar digitaal

  Analoge banden digitaliseren en op DVD branden

  Iedereen weet dat de kwaliteit van VHS-banden in de loop van de tijd afneemt door slijtage bij het afspelen. Maar zelfs als ze gewoon in de kast staan neemt de kwaliteit van de zeer gevoelige magnetische laag af. Als je niet oppast ben je over een paar jaar al je oude vakantie- en familiefilms kwijt. Red ze voordat het te laat is!

  Alles draait om digitale beeldbewerking, maar dat er nog steeds vele gebruikers zijn die een heleboel analoog beeldmateriaal hebben liggen wordt nog wel eens vergeten. Want wat nu als u een digitale camera heeft en een digitale bewerkingskaart en u wilt toch nog die "oude" VHS of HI8 opnames bewerken of ze zelfs door uw huidige film heen monteren? Hoe gaan we dat oplossen? Maar dat is geen probleem. We doen dit met zogenoemde A/D- converters. Dus analoog naar digitaal omzetters . Eén ding kan ik u vertellen:- de werkwijze van al deze apparaten is erg eenvoudig.

  Hoe werkt het dan? Al deze kastjes hebben zowel analoge (geel, rood en witte) aansluitingen als wel een digitale aansluiting. Uw HI8 of VHS recorder/camera sluit u aan op de analoge aansluiting en de DV aansluiting op uw digitale bewerkingskaart en klaar zijn we. Omdat we analoge beelden willen omzetten (converteren) is het niet mogelijk om deze apparaten aan te sturen. Dat wil dus zeggen dat u de VHS recorder zelf op afspelen moet zetten. Vervolgens klikt u op de capture knop van uw digitale bewerkingskaart en het feest kan beginnen.
  Is de ene AD-convertor beter dan de andere? Want welke moet ik nu kopen? Dat is een moeilijke vraag die ik ook niet zomaar kan beantwoorden. Natuurlijk heeft iedereen een eigen voorkeur, ik ook. Maar surf eens naar de site van de betrokken importeur en lees de referentie tabellen eens door. Dan komt u een heel eind. Let vooral op de kleine verschillen zoals bekabeling. Zit dat erbij geleverd of dient u dit apart aan te schaffen. Of zit er soms ook nog software bij? En wat voor bedrag heeft u ervoor over?
  Het eerste merk wat met een betaalbare converter op de markt kwam was Dazzle. Zij introduceerden de Hollywood Bridge en nam direct een voorsprong op de concurrenten. Daar achteraan kwam Canopus met hun ADVC-100 en al gauw had de Hollywood Bridge een geduchte tegenstander. Ook omdat deze weer goedkoper is. Toen was het hek van de dam en kwamen Miglia en Datavideo ook met hun versies.
  Ook Pinnacle is in navolging van de andere merken al met een analoog/digitaal converter in de markt gekomen. De Moviebox. Op zich dus niet zo heel bijzonder maar wel het feit dat ze het wel direct zeer compleet en voordelig in de markt zetten. De A/D-converter is niet alleen één van de voordeligste oplossingen maar wordt er ook Pinnacle Studio software bijgeleverd.

  Als je een niet al te oude computer bezit kun je al binnen een uur over je eerste gedigita­liseerde video beschikken. Zelfs als je een iets tragere pc hebt kun je al je videobanden nog redden. Daarvoor moet je dan wel beroep doen op een hardwarematige encoder (MPEG2 videokaart)die een tragere pc veel werk uit handen neemt. Het leeuwendeel van het rekenwerk wordt dan name­lijk op de PCI-insteekkaart uitgevoerd en niet meer door de processor. Zodoende kun je zelfs al video's digitaliseren en branden op pc's die niet sneller zijn dan 200 MHz en maar 1 gigabyte aan schijfruimte beschikbaar hebben. De benodigde apparatuur heb je al voor zo'n 100 euro. Maar als je dvd-kwaliteit wilt, heb je zelfs met een hardware-encoder minstens een 400 MHz processor en 10 GB aan opslagruimte nodig. Als je processor snel genoeg is om de encoding voor zijn rekening te nemen, heb je ook genoeg aan een goedkope analoge tv-kaart, met prijzen beginnend bij 45 euro. Het digitaliseren gebeurt dan niet door een speciale chip op de kaart, maar door de processor van de computer. Het videosignaal wordt ongecomprimeerd via de PCI-bus naar de processor gestuurd, waardoor de pc een datastroom van ongeveer 18 MB per seconde te verwerken krijgt. Iedere minuut aan ongecomprimeerd videomateriaal neemt op de harde schijf iets meer dan 1 GB in. Dat betekent dat een harde schijf van 100 GB al door een gemiddelde speelfilm volledig gevuld wordt. Daardoor houd je geen ruimte meer over voor het bewerken van het videomateriaal.

                                                 Keuze van de codec

  Gelukkig bieden codecs uitkomst. Een codec (een samentrekking van de woorden compres­sor en decompressor) comprimeert de video tot een handzame grootte en pakt de beelden tij­dens het afspelen weer uit. Dit werk komt he­lemaal voor rekening van de processor. Helaas is het onvermijdelijk dat de kwaliteit van de film hierdoor wat minder wordt, maar meestal valt dat niet echt op. Als vuistregel geldt dat je met een steeds slechtere beeldkwaliteit genoegen moet nemen naarmate een computer trager en de opslagruimte kleiner is.

  De populairste codecs zijn DivX en MJPEG. DVD's gebruiken het mpeg2-formaat, waar­voor vanwege afgeschermde licenties geen losse codecs beschikbaar zijn. Dit probleempje kan echter omzeild worden door gebruik te maken van de codecs die in veel commerciële videobewerkingsprogramma's zitten, zoals in Ulead DVD MovieFactory, NeroVision Express, MainConcept PVR en Roxio Creator.

  Om je video's op dvd te branden, moet je ze opslaan in het MPEG2-formaat. De meeste dvd-spelers spelen ook video-cd's in vcd- en svcd-formaat af, twee formaten die eveneens op mpeg zijn gebaseerd. Bovendien komen er steeds meer spelers op de markt die DivX on­dersteunen.

  Mpeg is trouwens niet het beste opname­formaat, omdat de codering ervan nogal wat voeten in de aarde heeft. Net als DivX codeert mpeg niet ieder beeld afzonderlijk, maar com­primeert het 10 tot 16 beelden ineens. Dit be­spaart behoorlijk wat opslagruimte, omdat een scène waarin de afzonderlijke beelden nauwe­lijks van elkaar verschillen sterk gecomprimeerd kan worden. Voor deze procedure is echter behoorlijk wat reken kracht nodig. Daarom is het voor de opnemen van de video beter dat je een codec gebruikt die ieder beeld afzonderlijk comprimeert, bijvoorbeeld MJPEG. Deze codec is te downloaden van www.jpg.com .

  Wie voor het eerst een codec installeert en in het startmenu op zoek gaat naar een snel­koppeling, zoekt tevergeefs. Codecs installeren zich namelijk onder de motorkap van Windows, waardoor je instellingen alleen kunt wijzigen via het configuratievenster van videobewerkings­programma's. Een van die programma's is het populaire VirtualDub. In dit programma vind je de codec onder »Video I Compression«. In het alternatieve programma VirtualVCR moet je op het hamerpictogram klikken en vervolgens de optie »Use Compression« onder »Video« acti­veren. Na de installatie van MJPEG kun je hier de »PICVideo MJPEG Compressor« vinden.

                                                             Schokken en artefacten verwijderen

  Ook analoog VHS-materiaal is gecomprimeerd. Het beeld is namelijk in de breedte voor de helft in elkaar gedrukt. Dit heeft tot gevolg dat de band in plaats van 768 x 576 pixels slechts 352 x288 beeldpunten heeft ,wat vergelijkbaar is methet VCD MPEG1 Layer 2 formaat.. Dit heeft echter als voordeel dat je de waardes voor dit samenge­drukte beeldformaat kunt instellen bij het op­nemen zonder dat er kwaliteitsverlies optreedt, bijvoorbeeld in VirtualVCR. Het kan zijn dat het stuurprogramma van je tv-kaart dit formaat niet ondersteunt, maar dat probleem verhelp je snel met de flexibele driver van Eduardo Tagle .

  Het meest voorkomende probleem bij het encodingproces is dat afzonderlijke beelden soms 'gedropt' worden. Want als de pc over­belast is, kan hij het digitaliseringproces name­lijk niet bijbenen en laat hij soms een beeldje weg. De beste manier om dit te voorkomen is door gebruik te maken van een tweede harde schijf met een partitie die uitsluitend gebruikt wordt voor video-opnames. Maar ook met één harde schijf en een aparte videopartitie kom je al een heel eind. Als er beelden gedropt wor­den bij gebruik van de DivX-codec, los je het probleem wellicht op door over te stappen op de effectievere MJPEG-codec. Als ook dat niet helpt, kun je nog proberen de resolutie van de video te verlagen of een hardware-encoder te gebruiken.

  Als je films van de televisie opneemt, kun je het beeldmateriaal ontdoen van reclame en de beeld- en geluidskwaliteit verbeteren door er een aantal filters op los te laten. Het open source programma VirtualDub ( http://virtualdub.org ) is hiervoor uitstekend geschikt. Met deze applicatie lees je het videomateriaal in, se­lecteer je de reclameblokken en verwijder je ze vervolgens met een druk op de [Delete]-knop.

  Met de talloze filters in VirtualDub kun je de beeldkwaliteit verbeteren. Als je onze aanbe­velingen opgevolgd hebt en opgenomen hebt met een beeldgrootte van 352 x288 pixels,moet je eerst het resize-filter toepassen om het beeldformaat weer naar een grootte van 768 x 576 pixels op te blazen. Onder »Video - Filters« kun je in VirtualDub een hele reeks filters sa­menstellen die uitgevoerd worden. Met de de­interlacer verwijder je bijvoorbeeld kamarte­facten. Iedere video-opname heeft bovendien in meer of mindere mate last van beeldruis, waardoor het lijkt alsof er een fijne stoflaag over het beeld ligt. Om dit te verhelpen, is het »Smoother«-filter ontworpen. Op de website www.neuron2.net vind je nog een groot aan­tal andere filters. Maar ook op het gebruik van filters is de spreuk "minder is meer" van toe­passing. Bovendien geldt dat geen enkel filter wonderen kan verrichten.

  Met het programma VirtualVCR (http://virtualvcr.souceforceforge.Net ) neem je de video's op. Het beeldmateriaal moet eerst gecomprimeerd. worden, omdat ongecomprimeerde films zelfs nog te groot zijn voor de groot­ste harde schijven. Voor de com­pressie heb je een codec nodig, zoals MJPEG (WWW.jpg.com ).je moet deze twee tools dus eerst downloaden en installeren.

                                                                   Hardware-encoder

  Ideaal voor pc’s op leeftijd :in plaats van een tv-kaart gebruik je een hardware-encoder waardoor de processor ontlasr wordt.Vmagic Movie Basic is een echte aanrader.Deze kaart digitaliseerd video’s snel en levert een perfect resultaat.

  Analoge TV kaart.

  Videosignalen worden via een tv-kaart overgezet naar de pc. WinTV Express van Hauppauge (ca. 45 euro) gebruikt de chip die alle videofans een warm hart toedragen, namelijk de Fusion 878. Deze chip werkt probleemloos met alle freeware tools en bevat een ontvanger die geschikt is voor kabeltelevisie.

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (64 Stemmen)
  06-02-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eigen Films

                 

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (11 Stemmen)
  >

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!