Inhoud blog
 • poep[
 • info over valkparkieten
 • het ei
 • voedsel voor valkparkieten
 • aanschaf van valkparkiet
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Foto
  Foto
  Foto
  VALKPARKIETEN

  11-08-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.poep[
  poep onder mijn voet

  11-08-2008 om 22:47 geschreven door VICTOR  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (24 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  03-08-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.info over valkparkieten
   Onderwerp:  Uitleg:
  Oorsprong Bijna in heel Australie, alleen niet in de vochtige kuststreken.
  Leefomgeving Landbouwgebieden, droge gebieden, grassteppes, halfwoestijnen, maar steeds in de beurt van vochtige gebieden.
  Uiterlijk Oorspronkelijke valkparkiet: Wildkleurig (grijs). Nu zijn er talrijke mutaties.
  Grootte Van kop tot staart 30cm - 33cm.
  Staart ± 15 cm.
  Gewicht Varieert tussen de 80 tot 100 gram.
  Levensduur 15-20 jaar, in sommige gevallen ouder.
  Geslachtsrijp Met 9 maanden.
  Broedseizoen In Australie: augustus tot december, in gevangenschap van april tot augustus en in een verwarmde omgeving het gehele jaar.
  Rui Einde van het broedseizoen, en het hele jaar door af en toe een veertje
  Eitjes per legsel Ongeveer 4 tot 5, soms meer.
  Eitjes leggen Om de dag ei
  Broed begin Meestal na het 2e ei
  Broedduur 18 tot 21 dagen
  Ouderlijke zorg Ongeveer 33 dagen

  - Er zijn veel planten giftig voor valkparkiet.
  - Valkparkieten kunnen erg hard schreeuwen / krijsen.
  - Koop de valkparkiet indien mogelijk altijd bij een kweker, deze kan veel vertellen over de vogel.
  - Als ze vaak op gepropt zitten of de hele tijd stil in een hoek zitten, zijn ze vaak ziek.
  - Veel knagen, neem daarom bij voorkeur natuurlijke zittakken. En maak een soort
    "speelplaats". Hiermee voorkomt men dat ze over aan gaan knagen.
  - Zittakken bij voorkeur van een wilgenboom of een fruitboom.
  - Met veel training kunnen valkparkieten ook een paar woordje zeggen.
    Mannetjes zijn vaak spraakzamer dan vrouwtjes.
  - Er zijn veel mutaties (kleursoorten) gekweekt.
   

   
  Verzorgingstabel:
   
  Per dag Per week Per maand
  Alle water reservoirs schoonmaken. Controleren of er nog voldoende voer aanwezig is, lege hulsen verwijderen. Indien nodig bijvullen of schoonmaken.

  Badje schoonmaken en weer vullen met schoon water.
  Het verblijf van de valkparkiet geheel schoonmaken:

  De bodem van het verblijf ook goed schoonmaken met heet water reinigen. De bodem daarna bedekken met nieuwe houtsnippers.

  Is er nog voldoende grit? En is de sepiaschild niet versleten? 
  Vervangen alle natuurlijke zittakken.

  Knip indien nodig de nageltjes af.

  Controleer de valkparkiet op parasieten.

  Maak alles grondig schoon.
   

  03-08-2008 om 20:55 geschreven door VICTOR  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (10 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het ei
  Uitkomen van de eieren: Synchroon en asynchroon
  Er zijn twee manieren waarop de eieren van vogels kunnen uitkomen, gelijktijdig (synchroon) of niet gelijktijdig (asynchroon). Als de eieren synchroon uitkomen, beginnen de ouder vogels pas met broeden als alle eieren gelegd zijn. Bij asynchroon beginnen de ouders direct na het eerste ei met broeden. Bij synchroon broeden komen alle jongen vrijwel tegelijk uit en zullen allemaal om eten vragen, als er te weinig voedsel aanwezig is krijgen alle jongen minder voedsel. De overleving kansen zijn bij alle jongen gelijk. Bij de valkparkiet komen de eieren asynchroon uit. Het voordeel hiervan is dat het oudste en sterkste jong makkelijk aan voedsel kan komen, als er weinig voedsel voor de ouders aanwezig is zullen de jongen ook minder krijgen. Hierdoor zal het zwakste jong geen voer meer krijgen en zal sterven. Het sterkste jong heeft hierdoor een grotere kans op overleven.

  Wanneer bevrucht?
  Als er een ei gelegd is kan men zo'n drie tot vier dagen later gaan schouwen. Is het ei bevrucht dan zal het ei roodkleurig zijn met kleine adertjes. Het ei op de foto is een dag of 3 a 4 oud en vertoond kleine rode adertjes, naar mate het jong groeit in het ei zal de rode plek groter worden.
   


  Luchtkamer
  Let bij het schouwen van een ei goed op dat je de lamp aan de kant houdt, waar de luchtkamer zit.
  De luchtkamer bevindt zich aan de ronde zijde van het ei.

  Risco's tijdens het schouwen
  Het grootste risco wat men loopt tijdens het schouwen is wel dat het ei kapot valt, wees daarom altijd voorzichtig en schouw in de buurt van de nestkast. Pas op met schouwen, doe dit niet te lang, omdat het te heet kan worden. Als een ei éénmaal bevrucht kan er nog meerdere keren geschouwd hoe het jong groeit in het ei. Om de risco's te verkleinen is éénmaal schouwen voldoende Een bevrucht ei kan bij kamertemperatuur voor zo'n 10 minuten buiten het nest. Het eitje mag niet koud aanvoelen. 

  Licht sterkte
  Er zijn speciale schouwlampen te koop, het zijn kleine lampjes die mooi om een ei sluiten. Een kleine zaklamp volstaat hier echter ook voor. Zolang de lichtopbrengst maar hoog is van de gebruikte lichtbron.

  Het ei was bevrucht maar niet uitgekomen
  Er kunnen vele redenen voor wezen. De meest voorkomende oorzaak bij ons was uitdroging. Het ging hierbij om eieren die in het voorjaar gelegd waren. De oorzaak was de schommelde luchtvochtigheid, vooral bij vorst kan de luchtvochtigheid snel dalen. We vernevelen sinds die tijd een kleine beetje water in de nestkasten en we hebben sindsdien geen problemen meer gehad met uitdroging

  Wist je dat...
  De 0,2 à 0,3 mm dikke eierschaal beschermt de inhoud van het ei tijdens de broedtijd tegen mechanische invloeden. Bovendien dient de schaal met een kalkaandeel van 90% als calciumreservoir voor de opbouw van het skelet van het embryo. De eierschaal bevat ongeveer 10.000 poriën, die ervoor zorgen dat tijdens het broeden de noodzakelijke luchtuitwisseling plaatsvindt tussen de inhoud van het ei en de wereld daarbuiten. Overigens kunnen door de poriën ook rottingsbacteriën, schimmelsporen en salmonella naar binnen dringen. Om dit gevaar af te wenden is er het eihuidje, de cuticula. De cuticula is de ingedroogde rest van de slijmlaag waarmee het ei werd bedekt voor het gelegd werd.
   

  03-08-2008 om 20:51 geschreven door VICTOR  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.voedsel voor valkparkieten
  Voeding
  In de natuur zijn valkparkieten een groot deel van de dag bezig met het zoeken naar voedsel in gevangschap zit het al in zijn voerbakje en is zo een groot deel van de dag indeling te niet gedaan van de valkparkiet. Geef daarom een grote verscheidenheid aan voedsel. Begin hier vooral jong mee zodat de valkparkiet alles ook leert eten. Mocht de valkparkiet opeens minder eivoer eten dat wil niet zeggen dat het niet meer gevoerd hoeft te worden. En met alle voedings soorten die hier beschreven worden buiten het basisvoer om: teveel ergens van is nooit goed voor de valkparkiet. En dagelijks verversen is ook erg belangrijk! 

  Basisvoeding
  Bij de dierenspeciaalzaak zijn zakken voer verkrijgbaar voor grote parkieten of valkparkieten. De voedingswaarde neemt na verloop van tijd af, koop daarom altijd kleinere hoeveelheden. Bij de winkel worden regelmatig voer aangevuld. Oud voer smaakt voor de valkparkiet ook minder lekker. Het voer zal dagelijks gecontroleerd moeten, let op de valkparkiet pelt de zaden waardoor de hulzen terug vallen in de voerbak. Hierdoor lijkt de voerbak gevult maar is in werkelijkheid leeg. Geef het voer altijd in de morgen, dan neemt de valkparkiet de meeste voeding tot zich. Geef nooit in de avond voer, de valkparkiet wacht dan tot de volgende dag met eten. 

  Eivoer
  Ook een basis behoefte van de valkparkiet. Geef dagelijks schoon en nieuw eivoer, sommige eivoer product zijn te "rullen" (vochtig maken) lees hiervoor wel eerst de gebruiksaanwijzing. Er zijn ook eivoer producten met insekten toegevoegd, dit geeft een goede afwisseling voor de valkparkiet. Eivoer is ook erg goed te mengen met fruit, groenten en andere voedingsmiddelen. Let wel op dat dit alles snel bederft en bij hoge tempraturen vaker vervangen moet worden.

  Trostgierst
  De lievelings maaltijd van elke valkparkiet. Geef hiervan nooit te veel, niet meer dan 1 a 2 strengen per week per valkparkiet. De valkparkiet eet dan namelijk alleen nog maar trostgierst en zal de andere voedingsmiddellen niet meer nuttigen. 

  Groenten
  Groenvoer hoort bij het dieet van de valkparkiet.
  Met bladgroenten zoals: Sla, muur, andijvie, spinzie enzovoort oppassen dat er niet teveel gegeven wordt iv.m. mogelijk problemen met de ontlasting. Een stukje wortel, komkommer, courgette, rettich en bleekselderij wordt ook altijd op prijs gesteld door de valkparkiet. 
  Dit kan ook gemengd worden met eivoer. Verder kunnen ook boontjes, rijst, tauge gevoerd worden.

  Fruit
  Een stukje appel, peer , mandarijn of sinaasappel wordt ook altijd gewaardeerd, dit kan ook gemengd worden door het eivoer. Houdt er wel rekeing mee dan het bederft. Een beetje kiwi of zelfs een halve kiwi is ook leuk om te voeren, de valkparkiet is dat tijden druk met de kiwi en er zitten ook nog eens zaadjes in. Denk ook eens aan aardbeien, rode bessen, kersen enzovoort, de valkparkiet ziet er na de maaltijd dan wel verschrikkelijk uit. Meestal zitten ze dan helemaal onder de aardbei, dit kan echter geen kwaad. 

  Lekkernij
  Een schijfje hard gekookt ei, waarbij het de valkparkiet alleen gaat om het eiwit, is een echte aanrader. Probeer ook eens een pinda (eventueel met dop) te voeren of noten, op walnoten zijn ze ook erg gek.

  Op knabbelstaven kunnen ze uren knagen en het is nog goed voor ze ook. Dit zijn houten stokken met daar rondom zaden met honing geplakt. De valkparkiet moet hiervoor veel moeite doen om de zaden los te krijgen. Dit is ook goed tegen verveling. Deze staven zijn verkrijgbaar bij bijna elke dienspeciaalzaak. 

  Mineralen
  Voor een goede opbouw van het skelet en het onderhouden daarvan is het belangrijk bronnen hiervoor aan te bieden. Een stukje sepia en een kalk- of mineraalblokje mag daarom niet ontbreken in de kooi. Het toevoegen van grit (oestergrit) aan het eivoer of apart verstrekken in een zogenaamd snoepvoerbakje is een belangrijke calciumbron. Een valkparkiet neemt hiervan naar behoefte, soms een hele tijd niet, maar het moet altijd beschikbaar zijn. 


  Water
  Er moet altijd vers water voor de valkparkiet aanwezig zijn. Op kamertempratuur en zeker niet koud of ijskoud! Dagelijks moet het water ververst worden, op warme dagen moet het water meerdere malen ververst worden. 

  03-08-2008 om 20:49 geschreven door VICTOR  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  30-07-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.aanschaf van valkparkiet

  bedenk u zich goed voordat u een valkparkiet aanschaft. Het gebeurt nog te vaak dat mensen een dier in een opwelling kopen en na 3 maanden niet meer naar het dier omkijken.

  Stelt u zich daarom de volgenden vragen voordat u een valkparkiet koopt.

   
  bullet Wilt u wel een huisdier? (geen enkel huisdier mag een impulsaankoop zijn)
  bullet Kunt en wilt u een valkparkiet 15 tot 30 jaar verzorgen?
  bullet Heeft u een vertrouwd adres waar uw valkparkiet tijdens de vakantie kan logeren?
  bullet Bent u bereid om dierenartskosten enzv te betalen als het dier ziek wordt?
  bullet Kunt u het dier een goede leefomgeving bieden?
  bullet Vindt u het erg als er wat veertjes, stof en etensresten uit de kooi vallen?
  bullet Heeft u iedere dag tijd om het dier te verzorgen en even uit de kooi te halen om hem los te laten vliegen?(alleen binnen)
  bullet Bent u overdag thuis? Zo niet, neem er dan een valkparkiet bij, want een valkparkiet is een gezelschapsdier zoals een grasparkietje of een catherinaparkiet of natuurlijk een valkparkiet.
  bullet Een valkparkiet kan hard schreeuwen, kunt u daar wel tegen?
  bullet Als een valkparkiet los vliegt moet er altijd toezicht zijn.
  bullet Valkparkieten zijn echte slopers, sta er dus niet raar van te kijken als een  valkparkiet zich tegoed doet aan uw meubels. zorg er dan voor der bijv een lakken overlicht.
   
   

   

  30-07-2008 om 20:33 geschreven door VICTOR  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  29-07-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.prijslijst
  hier staan de mutaties en wat ze kosten

  Wildkleur € 13,50
  Grijs Gepareld € 20,00
  Cinnamon € 20,00
  Cinnamon Gepareld € 20,00
  Lutino € 20,50
  Lutino Cinnamon € 20,00
  Lutino Gepareld € 20,00
  Bont € 20,00
  Bont Cinnamon € 20,00
  Bont Gepareld € 20,00
  Bont Cinnamon Gepareld € 20,00
  Witmasker € 30,00
  Witmasker Cinnamon € 30,00
  Witmasker Gepareld € 30,00
  Witmasker Cinnamon Gepareld € 30,00
  Witmasker Bont € 30,00
  Witmasker Bont Cinnamon € 30,00
  Witmasker Bont Gepareld € 30,00
  Albino € 40,00
  Albino Cinnamon € 40,00
  Fallow € 50,00
  Witmasker Fallow € 55,00
  Witmasker Fallow Gepareld € 60,00
  Geelwang € 100,00
  pas op bij hobby fokkers kan de prijs anders zijn

  29-07-2008 om 00:00 geschreven door VICTOR  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (10 Stemmen)
  >> Reageer (0)


  Archief per week
 • 11/08-17/08 2008
 • 28/07-03/08 2008

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !

  nu zijn er 4 jonge valkparkieten waarvan 3 zijn uitgevlogen
  Mijn favorieten
 • bloggen.be

 • Over mijzelf
  Ik ben victor
  Ik ben een man en woon in lith (nederland ) en mijn beroep is krantenjongen .
  Ik ben geboren op 16/01/1994 en ben nu dus 25 jaar jong.
  Mijn hobby's zijn: vissen,fotografie.
  ik heb begin 2008 een koppeltje valkparkieten en catrinaparkieten gekocht. met deze vogels ben ik aan het kweken

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!