verkeersveiligheid
verkeer
Inhoud blog
 • plaats van de fietser op de openbare weg
 • Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  29-01-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  file:///C:/Documents%20and%20Settings/stefke.ooms/Mijn%20documenten/Downloads/Compressed/PCDJ%20VJ%205.1/Just%20A%20Lil%20More.mp3
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  29-01-2010, 18:42 geschreven door ferrari_steff1  
  Reacties (0)
  06-01-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.plaats van de fietser op de openbare weg
                                                                      Plaats van een fietser op de openbare weg

  Een fietshelm en fluomateriaal zijn al goede middelen om veiliger te fietsen. De fietshelm zal u voor meer dan 80% beschermen tegen hersenletsels wat ook meestal de doodsoorzaak is bij fietsers die een ongeval krijgen! Het fluoriserend materiaal zal je veel beter zichtbaar maken en is ook van doorslaggevend belang om de kans op ongeval te verminderen. Om veilig te kunnen fietsen in het verkeer is er meer nodig dan alleen een helm en een fluovestje! Het is zeer belangrijk om de verkeersregels goed te kennen! Nu gaan we het  hebben over de plaats van een fietser op de openbare weg!


  Als er een fietspad is ben je verplicht dit te gebruiken behalve als het fietspad beschadigd is en onveilig is (bijv. putten, vol sneeuw of ijs, glas enz). Een fietser mag een fietspad enkel verlaten in volgende gevallen: Om van richting te veranderen, om een hindernis voorbij te rijden( bijv. geparkeerde auto, werken, een groep mensen), om een andere fietser in te halen. Fietsen op de rijbaan omdat het materiaal van de rijbaan beter rijdt dan het materiaal van het fietspad is niet toegestaan want een fietser hoort zoveel mogelijk op het fietspad te rijden. Als je het fietspad verlaat dan  moet je al de bestuurders die de rijbaan gebruiken voorrang geven. Het is een groot misverstand dat je als fietser altijd voorrang hebt omdat je een zwakke weggebruiker bent!!! Als je bijvoorbeeld links wilt afslaan doet u dit als volgt:

  1Kijk achter je, laat achteropkomend verkeer door en steek ook al uw arm uit als dat veilig kan zonder te vallen,

  2 Als de weg achter je vrij is of de automobelist vertraagt en doet teken. Dan rij je van het fietspad naar het midden van de weg ( voorsorteren) en laat u de tegenliggers voor!

  3 Als nu ook het tegenliggers voorbij zijn kun je in een boog afslaan.

  OPMERKINGEN:
  1 Probeer steeds oogcontact te maken met het verkeer dat achter je komt wanneer je links wilt afslaan. Als je jou bedoeling goed duidelijk maakt door uw linkerarm uit te steken dan zal een vriendelijke chauffeur die achter je komt jou meestal wel voorlaten zodat je naar het midden van de weg kunt rijden ( voorsorteren) en voor hem uw boog naar links kunt maken.Je hebt geen voorrang omdat je een maneuver uitvoert en rechtdoorgaand verkeer voorrang heeft. Dit is dus niet uw recht maar een kwestie van hoffelijkheid. Blijf wel op de tegenliggers letten want zij hebben dikwijls al een behoorlijke snelheid en/ of hebben uw niet gezien. Als ze je toch voorlaten wees hen dan zeker dankbaar.Je mag hier nooit op rekenen! 

  2Je weet het: een ongeval is vlug gebeurd. Zeker omdat de bestuurders niet weten wat je van plan was. Plotse bewegingen kunnen bestuurders hevig doen schrikken en tot een ongeluk leiden. Wees dus altijd duidelijk in uw bedoelingen en probeer oogcontact te maken!
                                                                                                                                                                                                            
  3Als je niet zeker bent mag je ook in twee stukken oversteken in een rechte lijn( als voetganger) en zelfs afstappen en volledig te voet oversteken


  Er zijn twee mogelijkheden voor een fietspad. Ofwel aangegeven door een bord( zie afbeelding) ofwel door evenwijdige witte strepen( zie afbeelding). Als geen van beide zichtbaar zijn dan spreekt men niet van een fietspad! Alleen een rode strook is geen fietspad maar een fietssuggestiestrook. Dat wordt aangebracht als de weg bijvoorbeeld te smal is om de plaats voor de fietsers weer te geven. Wettelijk heeft dit geen betekenis en je rijdt dus eigenlijk gewoon op de rijbaan. Andere bestuurders mogen hierop rijden.Een fietsoversteekplaats wordt aangeduid door blokken.Fetsers moeten dit gebruiken als dat mogelijk is. Het is veel veiliger omdat automobelisten hier extra moeten opletten en slechts met matige snelheid zo'n oversteekplaats mogen naderen. Je hebt hier NOOIT voorang. Voetgangers hebben wel voorrang op hun oversteekplaats( zebrapad). Een fietser niet bij een oversteekplaats voor fietsers. Soms is dit verwarrend omdat hier langs een zebrapad ligt. Maar al fietsend heb je ook op een zebrapad geen voorrang. Als je afstapt dan heb je wel voorrang op een zebrapad omdat je dan voetganger bent.
  Er zijn ook wegen waar geen fietspaden zijn aangelecht. In zo'n geval volg je best de rijbaan. Je mag BUITEN DE BEBOUWDE ook op het trottoirs of verhoogde bermen. BINNEN DE BEBOUWDE KOM mag je de gelijkgrondse berm. Dit is een onverhoogde strook langs de weg dat geen voetpad is. Het is u ook toegestaan op lege parkeerstroken te rijden. Dit is dikwijls geen goed idee omdat je dan moet gaan slalommen van de lege parkeerstroken rond de geparkeerde auto's.dit is gevaarlijk en maakt je ook niet goed zichtbaar voor de andere bestuurders.
  Best rijd je ook hier rechts van de rijbaan.

  OPMERKINGEN TIPS:
  Op een voetpad rijden is gevaarlijk en verboden omdat het voor voetgangers is.
  Je rijd altijd rechts van de weg. Als er links en rechts een fietspad is dan gebruik je dus altijd het rechtse. Indien er maar aan een kant van de weg een fietspad is dan fiets je ook rechts van de weg. Behalve als het een fietspad is voor beide richtingen(wordt aangegeven door 2 tegengestelde pijlen). Als in jou richting het blauwe verkeersbord met de fiets met de voorkant naar je toe staat dan moet je dit fietspad volgen. In al de andere gevallen ben je aan het 'spookrijden' .Een fietspad  voor 2 richtingen is breder als een gewoon fietspad.Als je op de rijbaan rijdtdan rijd je zo dicht mogelijk tegen de rand van de rijbaan.
  Ga niet te rechts rijden, putjes kunnen er voor zorgen dat je je evenwicht verliest.
  Als je langs geparkeerde auto's rijd dan hou je best een meter afstan van de rand van de weg. Als iemand dan zijn deur open zwaait kan je nog tijdig lichtjes naar links wijken en rijd je niet in de deur.  Dit was al een deeltje van het verkeersregelement voor fietsers. Het betreft de plaats van een fietser op de openbare we en al bepaalde belangrijke wegmarkeringen. Ook een gevaarlijkste en moeilijkse maneuver ( links afslaan) voor fietsers kwam aan bod. Volgende keer ga ik het meer hebben over voorrangsregels voor fietsers.  Geschreven door: Lemmens Christophe en Stef Ooms

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  06-01-2010, 22:51 geschreven door ferrari_steff1  
  Reacties (1)
  05-12-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  altijd een fietshelm dragen


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  05-12-2009, 11:37 geschreven door ferrari_steff1  
  Reacties (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  05-12-2009, 11:36 geschreven door ferrari_steff1  
  Reacties (0)
  03-12-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  veilig zijn in het verkeer is heel belangrijk daarom moet u altijd een fluovestje,achterlich,voorlicht,bandjes en lichtgevende bandjes

  gelieve deze instructies te volgen
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  03-12-2009, 20:14 geschreven door ferrari_steff1  
  Reacties (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  03-12-2009, 20:09 geschreven door ferrari_steff1  
  Reacties (0)
  Archief per week
 • 25/01-31/01 2010
 • 04/01-10/01 2010
 • 30/11-06/12 2009
  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

  Blog als favoriet !

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!