internet
Inhoud blog
  • telefoneren met muis
  • telefonie
  • Telefoneren over het internet met Picophone
  • De nieuwe hype heet Skype.

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Foto

    surfen
    13-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Telefoneren over het internet met Picophone

    Telefoneren over het internet met  Picophone

     

    Dit wordt ook wel voicechat genoemd; je hoort elkaars stemmen en kunt ook net als bij de telefoon door elkaar heen praten.

    Voor wie typen lastig of omslachtig is, of gewoon telefoneren door de tijdsduur of afstanden erg prijzig wordt, is telefoneren via het internet een goed en zelfs een  "gratis" alternatief, als je al een breedband of flat fee verbinding hebt. Maar met Amerika praten voor lokaal tarief, is ook voor de ouderwetse 56k modem gebruiker interessant, al zal de kwaliteit van het geluid dan wel iets minder zijn. Hoewel er een grote groep is, die de zegeningen van deze mogelijkheden al ontdekt heeft, verbaast me het toch vaak dat veel mensen met familie in een ander werelddeel, deze mogelijkheden niet kennen en of gebruiken. Maar ook langdurig overleggen met iemand met wie je samenwerkt of bijvoorbeeld ondersteuning geeft, gaat prettiger al pratende dan al typende; vind ik tenminste.

    Ook binnen het onderwijs wordt wel gechat (getypt), maar voor zover ik weet weinig gepraat. En dat zou een hele goede oefening kunnen zijn bij het taalonderwijs of bij wereldoriëntatie. Via Kennisnet zouden de contacten met in het buitenland verblijvende Nederlands sprekende jeugd of andere emigranten gebundeld kunnen worden en de ervaringen van deze kinderen en/of volwassenen kunnen worden benut.

    Er zijn allerlei chatprogramma's, die het met de stem communiceren als mogelijkheid in zich hebben, zoals MSMessenger en Paltalk.

    Ik bespreek Picophone, omdat het een simpel, zelfstandig en gratis "praat"programma is zonder reclame en spyware; omdat het kwalitatief een geweldige verbinding oplevert (beter dan telefoon!), met weinig gebruik van je systeembronnen en omdat het wérkt, waar veel firewalls, routers of andere beschermmaatregelen tegen ongewenste binnendringers, die je toch moet hebben, bij andere programma's nog wel eens roet in het eten gooien.

    Vereiste hardware

    Je hebt wel een hardware voorziening nodig; namelijk een computerheadset, dit is een koptelefoon met een microfoontje eraan; die hoeven echt niet duur te zijn, voor tien euro heb je er al een die voldoet. Als je ook gebruik maakt van spraakherkenningsoftware (bijv. Dragon Naturally Speaking), schaf je je het best gelijk een microfoon met ruisonderdrukking aan, omdat dat de resultaten daarbij erg verbeterd. Ik heb zelf een Plantronics Audio 80 (€ 50,-), die prima voldoet.

    Maar voor praten met Picofoon is een goedkope headset goed genoeg en hoor je het  verschil niet.

        Plantronics audio 80  
    TRUST MULTI FUNCT. HEADSET  9,90 euro

    Stereo hoofdtelefoon (hoge kwaliteit), met verstelbare microfoon)
    Headphone:
    Frequency range: 50 - 13.000 Hz
    Impedance: 32 Ohm
    Sensitivity: 109 dB

    Microphone:
    Frequency range: 20 - 16.000 Hz
                                 Sensitivity: 62 dB
                                 S/N ratio: >40dB

     

                                                             

    Installatie Picophone

    Allereerst download Picofoon v.1.64 hier. Plaats het in een door jou te maken map Picophone  als submap in de map Program Files (rechtsklik in de map Program Files, in Verkenner in het rechtervenster en kies Nieuw Map). Maak een snelkoppeling (rechtsklik op picophone.exe en kies  snelkoppeling maken) en verplaats die naar het bureaublad. (Selecteer snelkoppeling, Ctrl + X (=knippen), klik op bureaublad en Ctrl+V (=plakken).  Als je standaard Picofoon samen met Windows op wilt starten, plaats de snelkoppeling dan in de programmamap Opstarten.


    Voor oudere versies van Picofoon geldt: Als je Picofoon opstart verdwijnt het automatisch naar de achtergrond in de taakbalk; je kunt nu gebeld worden als je  wilt bellen, dubbelklik dan daar op het pico-icoontje.


    Dubbeldik op het PicoPhone16*.exe bestand; het programma vraagt om een nickname of een bijnaam; beslis of je het programma automatisch op wilt starten. Ik ben daar nooit zo voor, omdat voor je het weet twintig programma's willen opstarten, als je Windows opstart. Dat belast je systeem.

    Gebruik Picophone

    Het programma legt een directe verbinding tussen de ip-nummers; als je je ipnummer niet weet of als je via een intern netwerk of via een router contact legt met internet, is de makkelijkste en betrouwbaarste manier om je ip-nummer te achterhalen even naar deze site te gaan: http://www.backupsoft.net/myip.php ; voeg  als je er voor het eerst bent dit adres toe aan je favorieten in een nieuwe map Mijn IP Nummer, zodat je het later snel terug kunt vinden. Dit ip-nummer verandert meestal regelmatig als je een breedband verbinding hebt. 

    Ook via de knop About in het picofoonvenster kan je je ip-nummer vinden.

    Je weet nu je ip-nummer; via e-mail of een ander chatprogramma heb je afgesproken te gaan praten; als je weet dat je beiden online bent, stuur je je ip nummer naar je vriend(in) of gesprekspartner. Die kopieert dat naar of typt dat in in de eerste, ip regel. En drukt vervolgens op Call. Het ipnummer kun je dus vergelijken met het telefoon nummer; een van beide hoeft maar te bellen en de gebelde hoeft alleen maar  op te nemen.

    Controleer of je mic(rofoon) en sp(ea)k(ers) uitslaan. Zoniet heb je de microfoon er niet inzitten of de geluidskaart niet aanstaan.

                         

    Bijnaam gebruiken

    Picofoon heeft ook nog een gratis serverservice; geef je hier op; die gebruikt de bijnaam waar we het eerder over hadden; iemand hoeft dan alleen je bijnaam in te typen en hij kan je bellen; een nadeel is dat je het programma regelmatig moet gebruiken, want als je je dertig dagen niet meldt, vervalt je overigens gratis registratie.

    Hoe stel je dat in?  Ga naar PREF (knop rechtsonder); dat opent dit venster: 

                     

    Vul je nickname en je password in en zorg dat het IP-nummer van de picoserver er staat, 193.189.186.30; klik op OK en dan zie je bij sv (server) een rood lampje; zie screenshot boven.

    13-05-2006, 21:58 geschreven door roland  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De nieuwe hype heet Skype.
    De nieuwe hype heet Skype.

    Het nieuwe softwareprogramma Skype maakt het mogelijk om gratis te bellen via internet. Het programma is ontwikkeld door Niklas Zennstrom (foto) en Janus Friis, de oprichters van Kazaa (de gratis uitwisselingsdienst waarmee je via het internet gratis muziek, films en software kan downloaden).

    Terwijl Kazaa nog altijd kritiek krijgt omdat het illegaal zou zijn (of tenminste illegaal downloaden zou mogelijk maken) is er helemaal niets onwettelijks aan gratis telefoneren via internet.

    De eerste testversie van Skype is on line sinds begin september. De eerste weken is het wereldwijd bijna een miljoen keer gedownload. Dat betekent dat bijna een miljoen mensen nu al gratis telefoneren met Skype. Downloaden is snel en gemakkelijk.

    Internettelefonie bestaat al langer, maar had tot nu toe meer nadelen dan voordelen: je moest ervoor betalen, je moest vaak ingewikkelde installatieprocedures volgen en de kwaliteit van de verbinding was veel slechter dan die van je mobiele of vaste telefoon.

    Skype is eenvoudig en snel te installeren, het werkt goed en de kwaliteit van de verbinding is zelfs in de testversie al erg goed. De meerwaarde van Skype (behalve dat het gratis is) zit in de gebruiksvriendelijkheid en de kwaliteit. Met deze troeven lijken de oprichters van Kazaa nu ook via Amsterdam de wereldwijde doorbraak van gratis telefoneren via het internet te forceren.

    Wat heb je nodig om gratis te bellen?

    1. Een pc
    Met het besturingsprogramma Windows XP of Windows 2000

    2. Een internetverbinding
    Liefst een breedbandverbinding (Telenet, ADSL of andere...). Een trage verbinding gaat ook (minimum 33.6 Kbps modem - dat is heel traag).

    3. Een geluidskaart
    Zit standaard in de meeste, zoniet bijna alle pc's.

    4. Een microfoontje en speakers
    Een headset met microfoontje is nog handiger. Dat koop je voor iets meer dan 10 euro in een computerwinkel.

    5. Het softwareprogramma Skype
    Lees verder hoe je dat snel en gemakkelijk kan downloaden.

    Let op: je gesprekspartner moet aan dezelfde voorwaarden voldoen om gratis te kunnen telefoneren.

    Voordelen van Skype

    1. Snelle en goede telefoonverbinding.

    2. Snel en gemakkelijk te installeren.

    3. Helemaal gratis.

    4. Het blijft gratis. In de toekomst moet alleen voor afgeleide produkten betaald worden.

    5. Je wordt niet gestoord door reclame.

    6. Het werkt in heel de wereld.

    Nadelen van Skype

    1. Telefoneren via een mobiele of een vaste telefoon is toch handiger dan via een pc. (Maar dat is natuurlijk niet gratis.)

    2. Je gesprekspartner moet aan zijn pc zitten op het ogenblik dat je hem belt.

    3. Je baas zou het je wel eens kwalijk kunnen nemen als je Skype installeert op de pc op het werk, maar daar heb je op reis of op vakantie natuurlijk weinig last van.

    Wat moet je doen om gratis te bellen?

    1. Surf naar www.skype.com

    2. Klik op "download"

    3. Volg de installatieprocedure

    4. "Zoek een vriend"

    5. Klik op het telefoon icoontje

    ... en je bent gratis aan het bellen.

    13-05-2006, 21:57 geschreven door roland  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Archief per week
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Telefoneren via het net
  • www.isoc.be forum
  • het nieuwsblad
  • lerarenforum
  • belcorrect forum

  • Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs