Inhoud blog
  • Vaststellingsovereenkomst en recht op WW, waar op letten?
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Vaststellingsovereenkomst recht

    23-09-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vaststellingsovereenkomst en recht op WW, waar op letten?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hoe kan ik ontslag nemen en toch recht hebben op WW?

    Als je ontslag krijgt heb je gewoonlijk recht op een uitkering op grond van de WW. Maar dat recht vervalt als je zelf schuldig bent, of mede schuldig bent, aan het verlies van je baan.

    Maar wat houdt dat in, schuldig of mede schuldig zijn? Natuurlijk, het is duidelijk, wanneer de werknemer zelf weggaat bestaat er geen recht op steun uit middelen waar we met zijn allen voor betalen. Maar ook als de werknemer bijvoorbeeld al heel lang zijn werk niet voldoende goed doet, en de werkgever kan dat aantonen bij de uitkerende instantie, het UWV, kan het UWV besluiten geen WW uit te keren. Ook wanneer de werknemer bijvoorbeeld zonder goede reden steeds te laat op het werk verschijnt kan de werkgever besluiten een ontslagvergunning aan te vragen.

    Als het al zo ver is dat de relatie met de werkgever slecht is, kan er weinig meer aan gedaan worden. Het is dus zaak voordat het niet meer kan, in overleg te treden met de werkgever.

    Overleg nooit alleen!

    Zoek eerst een goede advocaat, een specialist in het arbeidsrecht. Zeker wanneer je eigenlijk liever je baan zou willen behouden. Dan kan een brief met een vriendelijke en diplomatiek gestelde uitnodiging voor een gesprek, met de advocaat, de oplossing zijn.

    Een oplossing zoeken samen met een advocaat kan ook leiden tot het beƫindigen van de arbeidsovereenkomst door middel van een andere overeenkomst.

    Overleg met een advocaat over de vaststellingsovereenkomst

    Het overleg van de advocaat met de werkgever kan er toe leiden dat besloten wordt de arbeidsrelatie op een gecontroleerde manier te beƫindigen. In een dergelijke overeenkomst kunnen afspraken gemaakt worden over bijvoorbeeld doorbetaling van het salaris voor een bepaalde periode.

    De opzegtermijn uit het arbeidscontract of de fictieve opzegtermijn van het UWV wordt dan weer betaalde tijd, maar zonder een arbeidsverplichting. Dit zou de werknemer tijd geven uit te kijken naar een volgende werkkring.
    Of er kan afgesproken worden een ontslagvergoeding uit te keren. Voor de werknemer zou daaruit ook een overbrugging van de eerste maand of maanden zonder werk kunnen ontstaan.

    De vaststellingsovereenkomst en het UWV

    Het UWV zal in de meeste gevallen een vaststellingsovereenkomst wel accepteren, zonder verlies van het recht op een uitkering, wanneer er een aantal regels opgevolgd worden.

    De belangrijkste daarvan is het initiatief. Het initiatief voor het ontslag moet uitgaan, op papier, van de werkgever. Dat moet duidelijk uit de overeenkomst naar voren komen. Er moet ook uitdrukkelijk in staan dat het ontslag niet verwijtbaar is, dat er geen urgente reden is voor het ontslag en dat er geen ontslagverbod geldt.

    Vergeet ook niet duidelijke afspraken te maken over de opzegtermijn. Anders gaat het UWV uit van de fictieve opzegtermijn, het aantal maanden kan dan oplopen, afhankelijk van het aantal gewerkte jaren.

    Overigens maakt het UWV ook zelf gebruik van vaststellingsovereenkomsten. Ook overleg met het UWV is dus een mogelijkheid. 

    23-09-2016 om 04:52 geschreven door Vaststellingsovereenkomstrecht  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:vaststellingsovereenkomst gratis, vaststelling overeenkomst, bepalen vaststellingsovereenkomst
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 19/09-25/09 2016

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs