Inhoud blog
  • Kleuren bij de volwassenen
  • 'Leuke' weetjes...
  • Kleuren herkennen bij kuikens
  • Foto's van de kuikens
  • Tips en goede raad
  • Foto's
  • Contactgegevens
  • Rovers en vijanden!
  • Mama en de kindjes
  • Afkomst
  • Nieuws
  • Kleurslagen
    Interessante links
  • Pieter Debruyne
  • Wikipedia
  • Sexen van kuikens
  • Pluimvee Schouppe Haaltert
  • Vereniging ter Promotie van Belgische Neerhofdieren
  • Werk VD Akker - Land Van Aalst
  • Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    De Ukkelse Baardkrielen
    Voetbevederd Belgisch Krielras
    19-04-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto's van de kuikens
    Enkele kiekjes...










    19-04-2017 om 00:00 geschreven door steven  


    Categorie:TEST
    22-09-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tips en goede raad

    Als je al wat jaren bezig bent dan ken je al wat kneepjes van het vak.  Hieronder zet ik wat eenvoudige tips en goede raadgevingen om de kweek te vergemakkelijken, om de kippen goed te laten opgroeien en wat hulp middelen tegen beginnende ziektesymptomen...

    1. Luizen en vlooien

    Onvermijdbaar krijgen de kippen luizen of vlooien.  Om dit preventief tegen te gaan gebruik ik PARAVET voor katten.  Met één flacon doe je gerust een viertal kippen.  Opgelet! Slechts één druppel in de nek van de kip.  Dit twee maal in het jaar.  Mijn ervaring is dat gewone veerluizen en andere luizen niet naar je kippen komen.  Enkel de bloedluis* is niet onder de indruk, hoewel het product Fipronil bevat.  Ik raad aan dit product dus niet te gebruiken wanneer je de eitjes ook consumeert!

    Twee keer per jaar, één druppel in de nek. 

    * Bloedluis is eigenlijk een spinachtige mijt, ook wel Noorse luis, bloedmijt of zwarte luis genoemd.  

    2. Bloedluis

    Zeer hardnekkig diertje.  Deze spinachtige, bloedzuigende mijt begrijpt slechts twee remedies: hetzij vuur, hetzij kokend water. Een tip is om de dieren eerst op te zuigen met de stofzuiger, want ze zijn zo licht dat een brander sommige dieren wegblaast.  Hierna ledig ik de stofzuigerzak in water, die ik afsluit zodat ze verdrinken of in een vuurbestendige pot waarna ik de inhoud verbrand.  Uiteraard gebruik je niet je gewone stofzuiger.  Neem een oude of zo, uitsluitend voor de bloedluis.  Je wil deze luis niet in je huiskamer...Controleer je zitstokken, kieren en spleten zeer regelmatig op bloedluis!!

    Ook Diatomeeënaarde is effectief!  Strooi diatomeeënaarde op de grond van je hok alvorens je het strooisel er bovenop legt.  Wrijf gerust je kippen in met het poeder.  Geheel biologisch middel.  Iets duurder in aankoop maar effectief!

    Rond de zitstokken smeer ik vaak Vaseline.  Bloedluizen raken in de vette smurrie vast.  Bovendien is het nog zeer goed voor de poten van de kip.

    Of je bloedmijten hebt of niet kan je pas als het donker is controleren.  Schijn met een felle lamp over de zitstokken en de muren dichtbij de kippen.  Zie je rode en grijze diertjes rondhossen...dat is bloedluis!

    3. Verkoudheid of snot

    Ik gebruik hiervoor twee zaken: Baytril en Terramycine oogzalf of Trafloxal oogdruppels.  Ook Vanhee Luchtwegen siroop helpt het dier wel om makkelijker te ademen. Let wel, omdat zowel de Baytril als de Vanhee Luchtwegen Siroop in het water moeten is het afgewezen de producten te mixen. 

    4. Voeding

    Fruit en meelwormen zijn aangewezen tijdens de wintermaanden.  Ook wanneer uw dieren zelden of nooit buiten gaan is dit een welgekomen extra.  Je dieren zijn gezond als ze goed in hun vel zitten.  Als je ze opneemt moet je echt wel wat gewicht voelen.

    5. Bodembedekking

    Als bodembedekking gebruik ik vlasvezel ipv de populaire houtschilfers.  Vlasvezel is onschadelijk wanneer kuikens ze oppikken. Houtvezel daarentegen kan problemen veroorzaken.

    6. Houten Zitstokken en legnesten

    Populaire plaatsen om allerlei klein ongedierte te huisvesten.  Houten zitstokken gebruik ik al enige tijd niet meer.  Ik gebruik ijzeren.  Vuurbestendig om geregeld eens met de brander over te gaan.  Ook qua legnesten gebruik ik enkel nog metalen.  Deze worden geregeld helemaal ondergedompeld in water om alle ongedierte te verdrinken en te verwijderen.

    7. Kalkpoten

    Kalkpoten zijn in principe de uitwerpselen van schurftmijten die zich ophopen op de poten.  Dit is zeer vervelend voor het dier, jeuk en misvormingen kunnen optreden indien er niets aan gedaan wordt.  Dit is nochtans heel eenvoudig op te lossen.  Smeer de poten in met een dikke laag vaseline, wanneer de kippen op stok gaan.  Dan zit de Vaseline er de hele nacht op.  Herhaal dit gedurende drie dagen.  Na de derde dag kan je heel voorzichtig de kalk van de poten halen met een zachte vod.  De mijten zijn dood door verstikking.  Trek vastzittende stukken er niet te bruusk af.  De poot zal anders bloeden, omdat je de huid er gewoon mee afrukt!  Indien dat het geval is, smeer je best nog wat Vaseline over de poot.  Dat stelpt het bloeden.  Let wel op! Deze mijt kan overgezet worden op de mens. 

    8. Coccidiose

    Is een bacteriële infectie die resistent is tegen de meeste ontsmettingsmiddelen!

    Te behandelen met Baycox (enkel op medisch voorschrift van de dierenarts).  Zet zieke kuikens apart maar behandel al je dieren met Baycox.  Zieke kuikens herken je aan bloedende ontlasting.  Ze zitten ook op een bolletje en wiebelen wat duf heen en weer.  Indien deze ziekte niet wordt behandeld zullen al je kuikens geïnfecteerd raken.  Het hok dien je uit te kuisen met Amoniak en water.  De bacterie sterft van Amoniak. 

    9. Marek

    Marek is een verlammingsziekte veroorzaakt door een virus die zich in de keratine van de veren en het stof van het hok bevindt.  Er is geen remedie.  Je kan de kuikens wel laten inenten en dit zo snel mogelijk na het uitkomen.  Zet nooit niet geënte kuikens bij geënte kuikens of kippen.  De niet geënte kuikens zullen de ziekte krijgen en sterven.  Wanneer je kuikens al een week oud zijn is de enting minder effectief zoniet waardeloos.



    22-09-2016 om 00:00 geschreven door steven  


    14-09-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto's
    Allerlei foto's:

























    14-09-2016 om 00:00 geschreven door steven  


    11-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Contactgegevens

    Steven De Pelsmaker

    Nieuwstraat 15

    9450 Denderhoutem

    stevendepelsmaker@gmail.com


    11-06-2014 om 00:00 geschreven door steven  


    09-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rovers en vijanden!
    Ratten

    Ik woon dicht bij een beek, gevolg, altijd ratten.  Een hongerige rat durft gerust een Ukkelse aanvallen.  Voorzie daarom dat je kipjes op stok kunnen zodat de rat er niet bijkan (niet te laag) of dat je je nachthok volledig kan afsluiten. 

    Wanneer je merkt dat er plots, tijdens de nacht, één dier ontbreekt dan kan het zeer goed om een rat gaan.  Ga even op zoek, onder je hok, tussen twee hokken, ...  Je vindt vaak het halfaangevreten kadaver terug... Een rattenval of -vergif, buiten bereik van je kippen, zal je helpen. 

    Uiteraard is ook de kat een te duchten vijand voor je kuikens maar niet voor je volwassen dieren.

    Eksters en kauwen

    Valt vooral de kuikens en de jonge dieren aan.  Ze werpt zich als een echte roofvogel uit de lucht.  Laat de kip struikelen en pikt het diertje herhaaldelijk in de kop.  Deze vogels vallen overdag aan, zelfs terwijl je op enkele meters verder het allemaal ziet gebeuren...

    Zijn vooral agressief tijdens het grootbrengen van hun eksterjongen!!

    Behandeling:   De oplossing is je kuikens in een volledig gesloten ren laten rondrennen.  Als dit echt niet kan, moet je je dieren binnenhouden of... de ekster vangen met een eksterval en een koekje van eigen deeg geven...

    Dan heb je natuurlijk ook nog de alom gekende rovers zoals de vos, de marter, de muishond, de buizerd, de valk...  Zelfs een egel oogt niet altijd onschuldig!

    De Egel

    Insecteneter...maar de egel is natuurlijk niet vies van een eitje én zelfs niet van een kipje. De egel is een roofdier. Neem eitjes daarom weg uit het leghok.  Bij periodes van lange droogte durft de egel een kip te roven. De kip zal natuurlijk alarm slaan door luid te gaan schreeuwen. Als je dat hoort, neem je best even een kijkje. De egel is niet snel, je zal hem op heterdaad betrappen.  Opgelet! De egel is een beschermd dier en als je hem niet ver genoeg verplaatst, komt hij terug. 










    09-02-2013 om 00:00 geschreven door steven  


    21-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mama en de kindjes











    PIEP



    PIEP PIEP!!


    21-05-2011 om 00:00 geschreven door steven  


    28-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afkomst

    Michel Van Gelder, de naam van de man die als doel had een voetbevederd ras te ontwikkelen.  In 1900 kruiste hij een aantal baardkrielen met elkaar om uiteindelijk in 1905 met de Ukkelse Baardkriel ten tonele te verschijnen.  Vooral de Antwerpse Baardkriel stond model voor dit bijzonder aangename ras.

    Eigenschappen

    De Ukkelse Baardkriel staat bekend als zeer rustig en vriendelijk.  Hun kleine gestalte maakt hen geschikt om in beperkte ruimte te houden.  Ook staan ze zeer mooi in de tuin.  Dit ras wordt niet voor niets 'levende bloem' genoemd.  Met hun bevederde poten brengen ze immers geen schade aan graszoden.  Toch, indien je de dieren lang laat buiten zitten zullen hun voetbevederde pluimen afbreken en kunnen ze wel gaan scharrelen in je tuin.

    Uitzicht

    Ze lijken heel fier te zijn omdat ze hun borst nogal vooruit steken.  Dit geeft hen een zeer sierlijke indruk, een kleine opstaande kam en driedelige baard maken hun imago af.  De hanen dragen hun staart verticaal, hun gekraai zacht.  Met hun weelderige kleuren mogen ze gerust één van de mooiste krielkippen worden genoemd.  Dit ras tolereert meer dan één haan in hetzelfde hok.

    Status

    Eerder zeldzaam, al vind je Duizendkleur nog vrij gemakkelijk terug.  De porseleinkleuren zijn, jammer genoeg, op hun retour.

    Let op voor ...

    Een Ukkelse heeft GEEN kinlellen. 

    Een Ukkelse heeft ALTIJD voetbevedering.

    De miskleuren bij de dieren.

    Huisvesting

    Zorg voor een degelijke omheining want vooral jonge dieren durven weg te vliegen.  Ze blijven wel in de buurt en komen zeker terug maar laat dit geen gewoonte worden.  's Nachts zitten ze graag op stok en nog het liefst van al tussen de bomen.  De Ukkelse Baardkriel kan je houden op een beperkte ruimte. 

    Het hok dien je regelmatig schoon te maken.  Enkel weghalen van mest en houthaksel of andere bodembedekker is niet voldoende.  Wees preventief tegen ongedierte zoals luizen en vlooien en spuit de hokken goed in met een daarvoor bestemd product.  Ukkelse Baardkrielen hebben net zoals alle andere dieren wel eens last van veerluizen.  Vooral rondom de aars en aflopend naar de buik toe.  Regelmatig poederen of inspuiten, vooral in de zomer, is geen overbodige luxe!!  Deze luizen zijn makkelijk te bestrijden. 


    28-02-2009 om 00:00 geschreven door steven  


    14-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuws
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    - Algemeen

    Beste bezoekers,

    Dit is een informatieve blog over Ukkelse baardkrielen. Zelf heb ik het ras tussen 2006 en 2021, gekweekt en verzorgd. 

    Het doet me enorm plezier dat u eventjes tijd neemt om mijn blog te bezoeken.  Het betekent ongetwijfeld dat u net als ik, het elegante en sierlijke krielkippenras, De Ukkelse Baardkrielen, zeer aangenaam vindt!   Aarzel dus niet om me te contacteren voor meer info.  Veel lees- en kijkplezier!!

    Steven

    Wat kan u verwachten van de uitkomst?
    * 1 ei, 1 kuiken? NEEN!
    - Er zijn altijd onbevruchte eieren.
    - Er zijn vruchtjes die afsterven tijdens het broedproces.
    - Er zijn volgroeide kuikens die te zwak blijken om uit het ei te breken.

    * Reken op 60% à 70% uitkomst in ideale omstandigheden. Dat wil uiteraard zeggen: temperatuur staat perfect, vochtigheidsgraad is aangepast naar uw machine en de eieren worden per dag ten minste 2x gedraaid.

    Na vervoer best de eitjes nog 12 uur laten rusten op kamertemperatuur vooraleer u ze in de broedmachine stopt of onder de hen legt.


    14-07-2008 om 00:00 geschreven door steven  


    30-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleurslagen

    Erkende kleurslagen: 

    •  Duizendkleur  Parelgrijsbont  Rood
       Wit  Patrijs  Zwartwit gepareld
       Zwart  Blauwzilverkwartel  Wit Blauwcolumbia
       Zwartbont  Blauw  Gezoomd Blauw
       Blauwbont  Zilverpatrijs  Blauwwit gepareld
       Blauwkwartel   Isabelporselein  Buff Zwartcolumbia
       Kwartel  Buff  Koekoek
       Zilverkwartel  Okerwitgepareld  Parelgrijs witgepareld
       Parelgrijs  Wit Zwartcolumbia
       Buff Blauwcolumbia

    Niet-erkende kleurslagen:

    * Witkwartel

    * Citroenporselein

    * Zilverporselein

    * Duizendkleur blauw

    * Buff witcolumbia


    30-03-2008 om 00:00 geschreven door steven  



    Verrassend elegant Belgisch krielras!
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs