Welkom op Ugandaproject! Veel lees en kijk plezier
Uganda ... Parel van Afrika

15-03-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dringend naar Oeganda

Beste (Oeganda) vrienden, 

Het is alweer een tijdje geleden dat er nog nieuws was van ons. Daar hebben we wel enkele goede redenen voor. 

Bij ons bezoek aan de school in Namutumba vorig jaar oktober hebben we onze Principal (hoofd van de school) op staande voet moeten ontslaan voor wanbeleid.

Het is niet de bedoeling om hier nu dieper op in te gaan, maar verder werken met hem was niet meer mogelijk en zou de ondergang van de school betekend hebben.

Wij zijn in oktober gestart met een nieuw schoolbestuur en hebben dit bestuur de kans gegeven de laatste trimester van dat schooljaar af te werken. Onze bedoeling was, na een goed resultaat, met dit schoolbestuur het schooljaar 2018 verder te gaan. 

Daar we dit jaar (nog) geen voldoende berichten kregen over het verloop van het nieuwe schooljaar, waren we genoodzaakt om zelf polshoogte te gaan nemen. We moesten namelijk op 15 maart onze subsidieaanvraag gaan verdedigen in gemeente Hove, dus er was geen tijd te verliezen.

En als Mozes niet naar de berg komt …… moet de berg zelf gaan reizen hé. 

Holderdebolder zijn we op 4 maart ’18 vertrokken voor negen dagen, met een vrij druk programma op een korte tijd.

… Naar Afrikaanse gewoonte ... liepen onze geplande afspraken de eerste dagen al flink fout.

Toch waren we verwonderd toen we op woensdag 7 maart in onze school aankwamen. Groot was onze verbazing over de aanpak van het nieuwe bestuur.

Eerst verschoten we van het aantal kinderen …. Liefst 183 nu i.p.v. 81 op het einde van het voorbije schooljaar.

Onze kleuterklasjes zitten bomvol! Ook in elke klas van de lagere school is er een groei van studentjes.

De informatie die we o zo graag geweten hadden hing gewoon aan de muur in het office, aantal leerkrachten, lessenroosters, namen van school comité enz. Bij de vraag waarom deze nog niet door gestuurd was kwam het antwoord …. Ja maar die lijsten zijn nog niet compleet??? 

Het schoolbestuur besefte blijkbaar niet dat dit voor ons belangrijke informatie is zodat we weten dat de school werkt. 

Er is een headteacher aangesteld en een “boekhoudster” die alles noteert wat in en uit komt en er is een nachtwaker. 

Ook door de ouders zelf is er een oudercomité opgericht en zij kijken uit hoe en op welke manier ze de school kunnen helpen. 

Die woensdag planden we een oudervergadering voor de dag erna. We zegden aan de kinderen dat ze deze boodschap thuis moesten vertellen.

Dus op donderdag 8 maart grote vergadering …. Onze schooldirecteur kwam in opstand ….

In Oeganda is vrouwendag een officiële feestdag en dan kan het niet dat je een schoolbijeenkomst inricht … te laat … den tamtam was al aan ’t rondgaan, Mama Ria en Herman wilden de ouders op donderdag spreken, punt amen uit.

Liefst 128 ouders, papa’s en mama’s waren aanwezig op de vergadering! De mensen waren blij dat wij terug waren, de angst was er dat de Belgische sponsors zouden afhaken. Er waren voor ons ook een pak nieuwe ouders die met ons kwamen kennis maken.

Onze aanwezigheid, het nieuwe schoolbestuur en de nieuwe organisatie gaf hen (terug) vertrouwen in de school. 

Er werd nogmaals uitgelegd hoe belangrijk het is de betrokkenheid van de ouders, de gemeenschap rond de school dus, het betalen van het schoolgeld enz. voor het behoud van de school en dat de school niet kan werken enkel op de sponsoring van buitenaf.

Er kwamen wederzijdse vragen ….. en een gekwetter in het Oegandees.

De vergadering werd afgesloten met voor ieder een soft drankje, een water en een soort smoutenbol.

Daarna zong Ria samen met de aanwezige kinderen nog enkele liedjes voor de ouders. Die hadden er duidelijk plezier in.

We hebben ook nieuwe bekers en borden aangekocht, een welgekomen geschenk. Nu kunnen de kinderen allen tezamen eten.

Onderweg naar de school kochten we een doos met 200 appels, een gezonde snack voor elk kindje. Vele van die kleuters hadden blijkbaar nog nooit een appel in hun handjes gehad. 

Ook lieten we geld achter voor de start van de reparatie van het dak van de open zitplaats. Deze was niet meer stabiel genoeg om de veiligheid van de kindjes te garanderen. 

Alle klaslokalen zijn nu benut, er is zelfs een leerjaar dat momenteel onderwijs krijgt in de open eetplaats.

Met de plotse overweldigende stijging van het aantal kinderen is er dringend noodzaak aan nieuwe bijkomende klaslokalen. In de toekomst zullen er ook meer zitbankjes, kasten en schoolmateriaal moeten bijkomen. 

Ondertussen zijn sommige speeltuigen “voorlopig” hersteld. We hebben nu nog één klimrekje, één schuifaf, een wipplank en een molentje met vijf stoeltjes. Dit alles voor al onze kindjes!! 

De nieuwe registratie van de school is rond. Dankzij deze registratie is er in Oeganda een nieuwe bankrekening geopend op naam van de school.

Men zal voortaan met meerderen moeten zijn om deze rekening te beheren en we hebben daar bovenop nog een onafhankelijk persoon die hier controle op uitvoert.

De schoolpoort is hersteld, maar er is een keukenbrand geweest en daar moet het houtwerk van het dak nog vernieuwd worden. Ook onze grote parabool voor solarcooking heeft jammer genoeg de brand niet overleefd.

Zoals je merkt, weer veel werk aan de winkel en voor ons een boost om er opnieuw volop voor te gaan.

Onze planning is om op het einde van dit schooljaar weer aanwezig te zijn in Namutumba, dit hebben we ook aan de ouders verteld. We willen met onze eigen ogen zien, dat de vele beloften die we kregen ook werkelijk waargemaakt zijn. 

Zoals jullie merken heeft onze school een stevige financiële boost nodig, daarom onze oproep naar jullie toe…… is er iemand onder jullie (onze vele sympathisanten) die goede contacten heeft met een school of organisatie die wel eens graag een voordracht over Uganda wil krijgen en waardoor we dan weer extra centjes kunnen bij elkaar krijgen ….. AUB neem contact op met ons. Of heeft er iemand een KEITOF IDEE voor een benefiet!!!!

Alle ideeën zijn van harte welkom… Ook een kindje sponsoren kan nog altijd!!! 

Dat de ouders terug meer vertrouwen hebben in de nieuwe opstart van dit schooljaar blijkt duidelijk aan de enorme toename van het aantal kinderen. De extra motivatie is er nu gekomen nadat wij terug aanwezig waren. Ons gevoel dat het hoognodig was om onze school te bezoeken was dus terecht. Men verwacht ons terug voor het einde van het schooljaar, half november. Dit is voor iedereen een stimulans om er echt voor te gaan met de beperkte middelen dat ze hebben en wij ….. wij hopen samen met jullie hulp om van de school in Namutumba een succes verhaal te maten, zodat in de toekomst de Mama Ria Nursary and Education Center op eigen benen kan staan. Wij hebben er alvast terug zin in.

 

Nog vele groeten                                           WEEBALE NYO = HARTELIJK DANK

Ria en Herman.


15-03-2018 om 00:00 geschreven door Ria & Herman  


>> Reageer (0)


Archief per jaar
 • 2018
 • 2017
 • 2016
 • 2015
 • 2014
 • 2013
 • 2012
 • 2011
 • 2010
 • 2009
 • 2008

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek
 • proficiat gewenst
 • afscheid
 • Nog Nieuws?
 • lieve t ria en n herman
 • Proficiat

  Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!