Twelve Points...Douze Points...Kiev 2017...

Deze website wordt niet meer geüpdatet! Volg ons via https://twitter.com/12_TPDP_12.....

16-02-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Beat da Bompaz' : vanavond nemen de kindere Planckaert het op tegen de 'oudjes'.

In het tweede seizoen van 'Beat da Bompaz' (vtm) dagen een nieuwe lading straffe 65-plussers de bekende jeugd van tegenwoordig negen weken lang uit in een reeks vermakelijke en spannende duels. Voor eens en voor altijd willen da Bompaz komaf maken met de vooroordelen die er bestaan over senioren en strijden ze vol overgave voor de eer van hun generatie. Per aflevering geven drie Bompaz - zowel vrouwen als mannen - het beste van zichzelf in drie individuele proeven tegen drie jonge bekende Vlamingen, om zo voordelen te sprokkelen om nog gewapender aan de finale groepsproef te verschijnen. Wie die wint, mag zich die week de sterkste generatie noemen.

In dit tweede seizoen zitten een aantal opvallende nieuwigheden : elke week staan de proeven in het teken van 1 overkoepelend thema : de Highland Games, de vier natuurelementen, de Olympische Spelen, paardenkracht, zwaartekracht, circus,… Stuk voor stuk zijn de proeven bestaande disciplines en bovendien nemen de kandidaten voor de afsluitende groepsproef deel aan een bestaand evenement. De bommaz en bompaz tenslotte, zijn niet langer kampioenen in hun discipline maar straffe allrounders, 65-plussers die in hun familie en vriendenkring bekend staan als straffe senioren.

Net zoals vorig seizoen leidt Evi Hanssen de spannende proeven in goede banen en probeert ze het fanatieke enthousiasme van zowel het jonge als het oudere geweld in te tomen… of net niet.

"Eigenlijk is het onlogisch : we leven in een maatschappij die steeds grijzer wordt, en tegelijkertijd dwepen we met jeugdigheid. Oud omschrijven we als grijs en rimpels. Bij jong denken we aan fris en knap. Wel, in 'Beat da Bompaz' worden die vooroordelen door elkaar geklutst. Het resultaat is opnieuw een spannend én vermakelijk seizoen van 'Beat da Bompaz' vol humor, ontroering en teamspirit. Want naarmate je ouder wordt, word je wijzer... Maar niet minder competitief."

* vijfde aflevering - maandag 16 februari 2015 :

 Stephanie, Francesco en Junior Planckaert nemen het op tegen de 71-jarige ex-wereldkampioen roeien Ludwig, de 65-jarige ex-basketballer Alain en de 68-jarige taekwondo-beoefenaar René. Het thema van vandaag is 'circus'. Volgende disciplines staan op het programma : messenwerpen, acrobatisch cocktails maken, lopen op een bal en een eigen straattheatervoorstelling maken om zo veel mogelijk geld op te halen.

'Beat Da Bompaz', de vijfde aflevering van het tweede seizoen vanavond, maandag 16 februari 2015, tussen 20.35 en 21.35 op vtm. (bron en foto's : vtm)

16-02-2015 om 12:55 geschreven door Redactie  


15-02-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'So You Think You Can Dance' : zesde seizoen gaat vanavond van start op vtm.

 Vandaagzondag 15 februari 2015, om 20.35 start bij vtm de zesde editie van de populaire danswedstrijd 'So You Think You Can Dance'. Meer dan duizend dansers van West-Vlaanderen tot het verre Groningen wagen hun kans in de zoektocht naar de meest favoriete danser van de Lage Landen.

De kandidaten hebben maar één doel voor ogen : het felbegeerde bootcampticket bemachtigen. Aan Dennis Weening en Eline De Munck om de dansers een voor een doorheen de audities te loodsen in de indrukwekkende Philharmonie-schouwburg in Haarlem, Nederland.

* eerste aflevering - zondag 15 februari 2015 :

 De 21-jarige Gill uit Leuven is een van de vele kandidaten op de eerste auditiedag. De zotte spring-in-'t-veld is met haar hele bende vriendinnen naar Haarlem afgereisd in de hoop op een goede afloop en misschien wel een klein feestje. Hoewel Dan en Jan fan zijn van haar stijl, ligt de lat zo hoog dat zelfs een mooie auditie als die van Gill niet zomaar garant staat voor een bootcampticket.

Ook de 25-jarige Merci uit Amsterdam treedt aan op de eerste auditiedag. Door zware drugsproblemen thuis, leefde hij van zijn 16 tot zijn 21 jaar op de straat. Gaandeweg ontdekte hij zijn talent voor dans. Al wat Merci heeft moeten meemaken in zijn jeugd, komt zo pijnlijk hard tot uiting in zijn auditie dat het de hele zaal naar de keel grijpt.

Julie uit Haacht is nog maar 17 jaar, maar danst nu al 22 uur per week omdat ze hoopt het ooit professioneel te kunnen maken als danseres. Ze doet mee om te ontdekken of ze moet kiezen voor een opleiding Dans of Rechten, een keuze waar vele jonge getalenteerde dansers voor staan. Ook de 20-jarige Fabian uit Amsterdam is erg ambitieus. Nu al heeft hij zijn eigen YouTube-kanaal waarop hij zijn dansmoves met de wereld deelt. Zijn droom is om ooit bij Chris Brown te dansen.

Ook de 19-jarige Jennifer uit Maastricht mag auditie doen voor de jury en dat is allesbehalve evident. Niet omdat ze geen goede danseres is – integendeel, maar omdat ze twee verschillende fysieke beperkingen heeft : scoliose of een ruggenwervel die in een S-vorm groeit, en spondylitis of een ontsteking in de ruggenwervel die zenuwknellingen veroorzaakt. De jury staat versteld van haar doorzettingsvermogen, maar is haar auditie ook goed genoeg?

De 17-jarige Seppe uit Limburg heeft zijn andere sport – voetbal – laten varen om zich op het dansen te storten. Met zijn auditie hoopt hij een bevestiging te krijgen van de jury dat hij de juiste keuze heeft gemaakt. Heel anders ging de inschrijving voor 'So You Think You Can Dance' van Sarah uit Amsterdam : ze werd plots wakker met het idee om auditie te doen. Met haar indrukwekkend gespierde lichaam én haar danstalent duurt het niet lang voor ze de hele zaal imponeert.

De 19-jarige Laurins uit Zwevegem groeide op met dans dankzij zijn grootouders die een eigen dansschool hadden. Twee jaar eerder deed deze hiphopper ook al auditie, helaas zonder succes. Na zijn deelname aan 'Belgium's Got Talent', waagt hij dit jaar met plezier nog eens zijn kans. Ook de discodames Ann-Sofie en Lynn komen uit West-Vlaanderen. Ze doen auditie als duo in de volgens hen zwaar onderschatte stijl disco. Aan hun felroze outfits zal het alvast niet liggen, maar zijn ze ook goed genoeg voor een bootcampticket?

 #STYCYD

Haarlem wordt het toneel van de audities van dit nieuwe seizoen… en dat zullen ze daar geweten hebben. Op 
vtm.be is nu al te zien hoe de kandidaten al dansend de stad overnemen. Zij zijn er duidelijk klaar voor!

Tijdens de aflevering kan je via
vtm.be en de VTM app nog steeds per auditie stemmen of je ze HOT or NOT vindt. De eindscores krijg je op het scherm te zien tijdens de uitzending. Na afloop van de aflevering op antenne, gaat het online nog verder. Daar vind je vanaf de start van de auditieafleveringen alle fragmenten mét jurycommentaar en wekelijks nog meer exclusieve beelden achter de schermen.

'So You Think You Can Dance' de eerste aflevering van het zesde seizoen, vanavond zondag 15 februari 2015 tussen 20.35 en 22.05 bij vtm. (bron, logo en foto's : vtm)

15-02-2015 om 10:48 geschreven door Redactie  


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ESF 2015 : vanavond wordt de Servische kandidaat voor Wenen gekozen.

 Vanavond, zondag 15 februari 2015, komen we te weten wie er in mei namens Servië naar Wenen mag afzakken om er deel te nemen aan de zestigste editie van het Eurovisie Songfestival.

Eind september vorig jaar maakte de nationale omroep RTS bekend dat het Vladimir Graić gevraagd had om drie liedjes te schrijven voor een nationale selectie. Deze drie nummers zullen tijdens 'Odbrojavanje za Beč' ('Countdown naar Wenen') door drie verschillende artiesten ten gehore worden gebracht.

Graić is niet aan zijn proefstuk toe want hij schreef de voorbije jaren reeds twee Songfestivalinzendingen. Zo is hij verantwoordelijk voor "Molitva", het nummer waarmee Marija Šerifović in 2007 het Balkanland een eerste overwinning bezorgde. Drie jaar geleden was hij verantwoordelijk voor de Sloveense inzending "Verjamem", het nummer waarmee Eva Boto in de tweede halve finale op een zeventiende en voorlaatste plaats strandde.

Eind oktober maakte de omroep bekend dat twee van de drie artiesten bekende namen zouden zijn en dat de derde en laatste artiest via een aantal audities zou worden geselecteerd. Jonge, getalenteerde, artiesten kregen tot en met maandag 10 november de tijd om zich bij de omroep aan te melden. In de tweede helft van de maand volgden er audities in zes Servische steden (Niš, Zaječar, Kragujevac, Užice, Novi Sad en Belgrado).

Na deze audities werden dertig kandidaten weerhouden en daarvan traden er tien aan op zondag 14 december tijdens een speciaal programma ('Nedeljno popodne'). Aan het einde van die show zou er één kandidaat worden aangeduid maar de keuze van de vakjury (Vladimir Graić, Leontina Vukomanović, Aleksandar Kobac en Dragan Ilić) viel uiteindelijk op twee kandidaten : Danica Krstić en Goga Stanić. Zij zouden in eerste instantie aantreden als duo, maar er kon geen overeenkomst worden gesloten met Goga Stanić. De andere twee namen zijn die van Aleksa Jelić en Bojana Stamenov.

Voorafgaand aan de nationale selectie was er gisterenavond, zaterdag 14 februari, een uitzending waarin de drie kandidaten alvast werden voorgesteld en waarin ze eveneens nationale en internationale hits ten gehore brachten. Tijdens het programma was er ook een lottrekking met betrekking tot de volgorde van optreden tijdens de nationale finale van vanavond.

* de drie finalisten :

01. "Vodi me" door Aleksa Jelić.
02. "Suze za kraj" door Danica Krstić.
03. "Ceo svet je moj" door Bojana Stamenov.

Vanavond brengen de drie deelnemers hun liedje en hun lot ligt dan in de handen van een vakjury (50%) en de kijkers thuis (50%). Tijdens de uitzending brengen artiesten uit de regio ook liedjes die te maken hebben met het Eurovisie Songfestival. De uitzending, uitgezonden via het eerste net van de Servische omroep, start rond de klok van 21.00 en wordt in goede banen geleid door Maja Nikolić. Deze uitzending kan ook via het internet worden gevolgd en dat kan via deze link of via de website van Eurovision.tv (klik hier). (bron en logo : RTS ; foto kandidaten : Slobodan Sarić, RTS)

15-02-2015 om 10:18 geschreven door Redactie  


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ESF 2015 : vanavond halve finale Letse Songfestivalselectie, 'Supernova 2015'.

Vanavond, zondag 15 februari 2015, gaat de Letse nationale omroep LTV verder met haar zoektocht naar de inzending voor de zestigste editie van het Eurovisie Songfestival.

Begin november raakte bekend dat
LTV ook dit jaar via een nationale selectie op zoek gaat naar de kandidaat voor de zestigste editie van het liedjesfestival dat in mei zal gehouden worden in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.

'Dziesma', zoals de nationale selectie de voorbije jaren heette, ging wel op de schop en wordt vervangen door 'Supernova'. Tussen maandag 03 november en woensdag 10 december ging de omroep op zoek naar inzendingen, vooral diegene die ook buiten Letland op waardering (en punten) kunnen rekenen.

Op donderdag 11 december raakte bekend dat LTV in totaal 98 liedjes had ontvangen en dat 123 artiesten (solisten, duo's en groepen) zich hadden aangemeld. Een interne internationale vakjury (Peo Nylén, Michael Jay en Jarkko Nordlund) ging nadien aan de slag en selecteerde de twintig liedjes. Oud-festivaldeelnemer Kaspars Roga (drummer van Brainstorm, ESF 2000), Guntars Račs, Dons (Letse selectie 2010-2014) en Ieva Kerēvica selecteerden de twintig kandidaten tijdens audities die doorgingen op maandag 05 januari. Deze vier maken ook tijdens de liveshows deel uit van de vakjury.

Er komen in totaal vier uitzendingen (twee voorrondes, halve finale en finale) om de kandidaat en het nummer voor Wenen te selecteren. Vandaag, zondag 15 februari, vindt de halve finale plaats met acht kandidaten die zich de voorbije twee weken wisten te plaatsen. De helft van dit aantal zal doorstoten naar de finale die volgende zondag, 22 februari, zal doorgaan.

* geplaatst voor de halve finale :

- "Sundance" (Ainārs Majors, Arnolds Kārklis) door ElektroFolk (vakjury).
- "Nefelibata" (Marija Mickeviča) door MNTHA (vakjury).
- "It's the Night" (Antra Stafecka, Kerija Kalēja) door Antra Stafecka (televoting).
- "Ziemā" (Jānis Ķirsis, Inga Pizāne–Dilba) door Framest (televoting).

- "Your Eyes" (Ingars Viļums) door Rihards Bērziņš (vakjury).
- "Home" (Andris Kivičs) door Euphony (vakjury).
- "Take Me Down" (Miķelis Ļaksa) door Markus Riva (televoting).
- "Love Injected" (Aminata Savadogo, Kaspars Ansons) door Aminata (televoting).

Uit de halve finale stoten vier kandidaten door naar de finale : twee aangeduid door de vakjury en twee door de kijkers die door middel van televoting hun voorkeur kenbaar maken. Daarnaast kan er tijdens de uitzending via de sociale media gestemd worden op het internet. De vakjury heeft het recht om een uitgeschakeld liedje alsnog in de wedstrijd te houden en te koppelen aan een artiest die zich weet te plaatsen voor de volgende ronde, en dit indien de jury meent dat het liedjes potentiëel heeft.

De halve finale, gepresenteerd door Ketija Šēnberga en Toms Grēviņ, wordt vanavond uitgezonden via het eerste net van de nationale omroep en dit tussen 20.20 en 23.00 (tussen 21.20 en middernacht plaatselijke tijd). Ook via het internet kan de uitzending worden gevolgd (klik hier). (bron en logo : LTV)

15-02-2015 om 09:59 geschreven door Redactie  


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Thuis' : Peter heeft minder goed nieuws voor Eddy en krijgt het aan de stok met Frank.

Wie kon Peggy tegenhouden om de grootste fout van haar leven te maken? Wie was het mysterieuze slachtoffer dat betrokken was bij het ongeval? Overleefden Mayra en Marianne de val van de trap na hun ultieme confrontatie? En slaagden Tom en Judith erin om Emma op tijd te vinden en ongedeerd naar huis te brengen? Na drie maanden nagelbijtend afwachten, volgen de verlossende antwoorden sinds maandag 01 september 2014 in het twintigste seizoen van 'Thuis'. Of … wordt het nu net ingewikkelder?

Samen met de school ging op 01 september ook het nieuwe seizoen van 'Thuis' van start. Na drie maanden aftellen kregen de kijkers daarin de antwoorden op de vele vragen waarmee ze voor de zomer achterbleven.

DOODGEZWEGEN, HET VERHAAL VAN LOWIE

Sinds 04 oktober 2014 ligt 'Doodgezwegen' in de rekken, een boek over het 'Thuis'-personage Lowie, die samen met zijn moeder Leontien vluchtte voor zijn vader Luc. Ze vertrokken naar het verre Mexico en verdwenen zo plots uit de reeks.

Zelfs nu Lowie al een aantal jaar terug in België is, bij zijn vader, weet niemand echter wat er al die tijd in Mexico is gebeurd. "We hebben vaak niet genoeg tijd om het hele verhaal te vertellen, met dit boek krijgen we die kans wel," zegt Wim Janssen, producer van 'Thuis'.

'Doodgezwegen' brengt net dat tikkeltje meer. Waar de kijker er op het scherm het raden naar heeft naar wat er in Mexico is gebeurd, staat de lezer al enkele stappen dichter bij het achterhalen van de waarheid.

"Zelfs ik ben meer te weten gekomen over Lowieke", zegt acteur Mathias Vergels, Lowie in 'Thuis'.

Het boek brengt ook nieuwe gebeurtenissen aan het licht, die vragen zullen doen rijzen bij jong en oud over wat de toekomst nog zal brengen.

Wij brengen ook dit seizoen, telkens op zondag, al een korte inhoud van de afleveringen die er de komende week worden uitgezonden.

* INHOUD 'THUIS' - AFLEVERING 3.716 TOT EN MET 3.720.

Lowie maakt een belofte tegenover Jana. Peggy doet Renzo een voorstel en belooft Rosa dat ze zich zal gedragen. Olivia wil het goedmaken met Lowie. Peter heeft minder goed nieuws voor Eddy en krijgt het aan de stok met Frank.

- maandag 16 februari - aflevering 3.716 : Lowie maakt een belofte tegenover Jana. Sam voelt zich niet goed. Frank zit in met Eddy. Peggy doet Renzo een voorstel. Waldek krijgt goed nieuws. Paulien wil zich nog meer toeleggen op fotografie en legt dit voor aan Jens.

- dinsdag 17 februari - aflevering 3.717 : Olivia voelt zich schuldig. Eddy is babysit van dienst en vraagt een wederdienst van Peter. Peggy en Femke blijven elkaar uitdagen. Renzo wil Femke uit de nood helpen. Ann krijgt teleurstellend nieuws over Geert. Waldek en Rosa vinden elkaar.

- woensdag 18 februari - aflevering 3.718 : Ann en Mayra worden verrast. Olivia en Lena hebben een gesprek over de toekomst. Nancy zet Eddy onder druk en hij wordt echt wanhopig. Renzo neemt Nancy is vertrouwen. Olivia wil het goedmaken met Lowie en Jana is daar getuige van.

- donderdag 19 februari - aflevering 3.719 : Lowie heeft het niet gemakkelijk. Peter nodigt Tom uit. Ann gaat een moeilijk afscheid tegemoet. Eddy voelt zich nutteloos. Adil wil een feestje geven samen met Paulien. Luc heeft een vraag voor Femke. Simonne troost Frank.

- vrijdag 20 februari - aflevering 3.720 : Peggy belooft Rosa dat ze zich zal gedragen. Nancy lobbyt voor een job voor Eddy. Sam krijgt schokkend nieuws te horen. Olivia, Lowie, Jana en Toon amuseren zich op de fuif van Adil en Paulien. Peter heeft minder goed nieuws voor Eddy. Femke heeft veel werk.

'Thuis', het twintigste seizoen, telkens van maandag tot vrijdag rond de klok van 20.10 op Eén. De reeks is eveneens beschikbaar via 'Ooit Gemist'. (bron, logo en foto's : Eén)

15-02-2015 om 09:49 geschreven door Redactie  


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Familie' : Rita licht de familie in over haar plannen en Thomas komt in nauwe schoentjes te zitten.

Op maandag 25 augustus 2014 ging het nieuwe seizoen van 'Familie' van start. Dit seizoen worden de afleveringen klokvast uitgezonden om 19.55, telkens van maandag tot en met vrijdag.

"Er is geen weg terug, we zijn er voor elkaar…" Heel wat trouwe Familie-adepten kunnen de beginwoorden van de generiek uit hun favoriete reeks naadloos aanvullen en vlotjes meezingen. Hen stond op vrijdag 14 november 2014 een leuke verrassing te wachten, want sindsdien wordt de nieuwe generiek elke weekavond op de kijker losgelaten. En daarin spelen voor het eerst ook de 'Familie'-fans zélf een rol.

Het vertrouwde 'Familie'-deuntje bleef behouden, maar werd voorzien van een nieuw arrangement onder leiding van topmuzikant Hans Francken. De song werd bovendien ingezongen door de jonge talenten Mikael Ophoff uit Antwerpen en Eva De Geyter uit Zonhoven, het duo dat in het voorjaar van 2014 nog voor een kippenvelmoment zorgde in de 'Battles' van 'The Voice van Vlaanderen'.

Bij nieuwe muziek horen natuurlijk nieuwe beelden van de 'Famili'e-personages. Maar er is meer, want voor het eerst krijgt ook de kijker een belangrijk aandeel in de begingeneriek. Via vtm.be konden kijkers een foto van zichzelf insturen en deze selfies worden sinds vrijdag 14 november 2014 dagelijks in de generiek geïntegreerd. Elke dag pronkt de foto van een andere kijker naast die van de friends, Mieke (Caroline Maes), Niko (Jo Hens), Zjef (Jan Van den Bosch) en Evy (Marianne Devriese). Zo komt de kijker alweer een tikkeltje dichter bij zijn of haar favoriete personages te staan.

Ook dit seizoen, telkens op zondag, brengen wij al de korte inhoud van de afleveringen van het vierentwintigste seizoen die de komende week op het scherm zullen komen.

* INHOUD 'FAMILIE' - AFLEVERING 5.451 TOT EN MET 5.455.

- maandag 16 februari - aflevering 5.451 : Véronique is erg aangedaan door wat ze heeft ontdekt. De situatie brengt haar wel op een nieuw idee. Guido en Emma staan voor een groot dilemma. Nena duikt opnieuw op en is helemaal ontredderd. Niko beseft dat ze haar isolement niet meer aankan en op het punt staat te breken. Leens vertrouwen in Faroud wankelt. Ook het vertrouwen tussen Stefanie en Thomas is nog altijd zoek.

- dinsdag 17 februari - aflevering 5.452 : Thomas gaat ver om alle bewijzen die Andy tegen hem heeft in handen te krijgen. Guido en Emma slagen er maar niet in een knoop door te hakken en ze besluiten Leen in vertrouwen te nemen. Niko gaat in tegen de regels van zijn straathoekwerk en wil Nena helpen. Peter is niet te spreken over Evy's nieuwe plan.

- woensdag 18 februari - aflevering 5.453 : Guido heeft zijn vader iets op te biechten. Niko verdiept zich verder in het leven van Nena en vindt enkele aanknopingspunten. Leen is dolblij nu Farouds undercoveropdracht voorbij is. Rita licht de familie in over haar plannen. Peter licht Bart in over de nachtmerrie die hij had.

- donderdag 19 februari - aflevering 5.454 : Stefanie gaat de confrontatie aan met Thomas, die haar vanalles op te biechten heeft. Linda en Jan proberen een gesprek aan te gaan met Frank, maar dat draait uit op een dovemansdiscussie. Rudi is het beu om meegesleurd te worden in de oorlog tussen June en Véronique. Evy helpt Niko bij de zoektocht naar Nena's familie. Jan heeft het moeilijk.

- vrijdag 20 februari - aflevering 5.455 : Rita heeft een geschikte poetsvrouw gevonden om haar te vervangen. Véronique is bang voor een nieuwe aanval van June. Thomas zit in nauwe schoentjes en keert terug naar de boot van Andy om sporen te wissen. Daar wacht hem echter een onaangename verrassing.

'Familie', van maandag tot en met vrijdag, telkens tussen 19.55 en 20.35 op vtm. (bron, logo en foto : vtm)

15-02-2015 om 09:38 geschreven door Redactie  


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'David' : blaast Sofie de verloving met Pieter af of toch niet?

Sinds maandag 01 september 2014 zendt vtm de telenovelle 'David' opnieuw uit. 'David' is een romantisch liefdesavontuur. In het begin van het verhaal slaat de 12-jarige David tijdens een exotische bootvakantie overboord. Zijn familie zet meteen allerlei zoekacties op, maar tevergeefs. Ze moeten aanvaarden dat hun zoon verdronken is. Alleen is dat niet zo. David (Jeroen Van Dyck), die aan geheugenverlies lijdt, is aangespoeld op een onbewoond eiland. Daar wordt hij vijftien jaar later bij toeval ontdekt door Sofie (Nathalie Meskens). Meteen de start van een uniek liefdesavontuur.

'David' is de derde telenovelle van vtm, na 'Sara' en 'Louislouise' en is in tegenstelling tot de vorige twee integraal een origineel concept van Hugo Van Laere, die ook de scenario's van 'Sara' voor zijn rekening nam. De reeks wordt geproduceerd door Eyeworks en een overzicht van de personages krijg je hier.

De begingeneriek van 'David', "Nature boy", wordt gezongen door Brahim (Eurosong 2006-2008, coach 'Junior Eurosong 2012'). Het nummer dateert al uit 1948 en was destijds een grote hit voor Nat King Cole. Het liedje werd later nog gezongen door enkele groten uit de muziekwereld : Harry Connick Jr, Miles Davis, José Feliciano, Cher, Céline Dion (ESF 1988), en nog vele anderen.

Wij geven telkens op zondag al een korte inhoud van de afleveringen die er de komende week worden uitgezonden.

* INHOUD 'DAVID' - AFLEVERING 122 TOT EN MET 126.

- maandag 16 februari - aflevering 122 : Pieter weet dat hij gisteren te ver is gegaan en hij probeert Sofie te paaien met een boeket. Feit is wel dat hoe dichter het verlovingsfeest komt, hoe minder Sofie David kan loslaten. Voor Pieter is dit een doorn in het oog en hij schakelt Delphine in. Robby bereidt David voor op zijn theoretisch rijexamen. Alles gaat goed, tot Tim naar de schuur komt. Hij en Robby krijgen kletterende ruzie, maar dit keer lijden de studies van Tim er niet onder. Andrea dringt bij haar zoon aan om naar de dokter te gaan, want Sander is al veel te lang moe. David beseft steeds beter wat geld en wordt er inhalig door.

- dinsdag 17 februari - aflevering 123 : Vandaag vieren de families Klaerhout en Wellens de verloving van Sofie en Pieter. De gasten worden ontvangen in de feesttent, die in de tuin van Sofies ouderlijk huis staat. De receptie is nog maar net aan de gang of er komen enkele moeilijkheden naar boven in de relatie van Sander en Lotte. Ook tussen Maarten en Hannelore, die door Herman is uitgenodigd, is de spanning te snijden. Tim heeft dan weer alleen oog voor Robby, die het duidelijk goed kan vinden met de zoon van Frederik. En Delphine gebruikt haar charmes om David in te palmen. Ondertussen krijgt Sofie een acute aanval van koudwatervrees. Blaast ze de verloving met Pieter af?

- woensdag 18 februari
- aflevering 124 : Tijdens het feest waarschuwt Sofie haar jongere zus dat ze David met rust moet laten. Tim laat Laura de ganse avond aan haar lot over. En Herman ziet met lede ogen dat Andrea en Frederik het zeer goed met elkaar kunnen vinden. Sander is bang om Lotte kwijt te geraken en hij is jaloers op haar en David. Hannelore geeft aan Maarten toe dat ze vooral voor hem is teruggekomen. Na het feest breekt oma Klaerhout haar heup en ze moet in het ziekenhuis worden opgenomen.

- donderdag 19 februari
- aflevering 125 : Pieter is bang om Sofie te verliezen aan David en hij stelt voor om een citytrip te maken. Sofie reageert niet enthousiast. Heeft het feit dat Delphine bij David heeft geslapen hier iets mee te maken? Of maakt ze zich teveel zorgen over haar oma, die vandaag aan haar heup wordt geopereerd? Feit is dat David door de bezorgde blikken van de Klaerhouts over leven en dood gaat nadenken en beslist om alle leven uit het leven te halen. Zijn ?pluk de dag?-motto klinkt bij Delphine als muziek in de oren. Andrea spreekt met Frederik af om op restaurant te gaan. Quinten bezoekt Laura en vraagt haar of zij haar relatie met Tim nog wel ziet zitten.

- vrijdag 20 februari
- aflevering 126 : Pieter heeft een citytrip naar Rome geboekt. Sofie heeft het moeilijk om enthousiast te zijn, zeker nu David en Delphine zich samen amuseren. Ze heeft het ook moeilijk om van iedereen te horen dat haar leven vastligt nu ze met Pieter gaat trouwen. Ludo nodigt Andrea uit voor een glas in de Barresto. Ze amuseren zich samen en Andrea vergeet haar afspraak met Frederik. Robby bereidt David voor op zijn theoretisch rijexamen. Tim denkt na over zijn toekomst.


'David', telkens van maandag tot en met vrijdag tussen 16.40 en 17.15 op vtm. (bron en foto : vtm)

15-02-2015 om 01:30 geschreven door Redactie  


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Wittekerke' : Marcel wil jongensdroom realiseren en de wereld rondvaren.

Op dinsdag 31 augustus 1993 maakte Vlaanderen voor de eerste maal kennis met de inwoners van het fictieve kuststadje 'Wittekerke'. Vijftien seizoenen en 1.067 afleveringen later viel op dinsdag 26 augustus 2008 definitief het doek over deze populaire Vlaamse reeks. Oorspronkelijk was 'Wittekerke' gebaseerd op het Australische 'E-Street' maar de serie overschreed het aantal afleveringen (vijftig) en vaarde zo gedurende bijna vijftien jaar haar eigen koers.

In die vijftien jaar passeerden heelwat acteurs de revue en zo maakten onder meer Pascale Michiels (backing vocal Belgische inzending ESF 1996), Davy Gilles (De Gouden Zeemeermin 1996, Eurosong 1999), Danaë Van Oeteren (Eurosong 2002), Anneleen Liégeois (Eurosong 2004), Els de Schepper (Eurosong 2006), Nicolas Caeyers (Eurosong for Kids 2006) en Stan Van Samang (lid vakjury 'Junior Eurosong 2010') voor korte of langere tijd hun opwachting in de reeks.

Voor de fans van 'Wittekerke' is er heel goed nieuws want vtm zendt sinds dinsdag 02 april 2013 de reeks opnieuw uit en dit vanaf de allereerste aflevering die twintig jaar geleden op het scherm kwam. Voortaan heb je tussen maandag en vrijdag rond de klok van 14.10 afspraak met de bewoners van het kuststadje.

We zetten telkens op zondag al een korte inhoud van de afleveringen die er de komende week worden uitgezonden.

* INHOUD 'WITTEKERKE' - AFLEVERING 455 TOT EN MET 459.

- maandag 16 februari - aflevering 455 : Marcel heeft niet het gevoel dat hij echt leeft. Hij is het beu om elke dag naar het gezeur van de klanten te moeten luisteren en verlangt naar het moment waarop hij de boel de boel kan laten en van het leven kan genieten. Frank is in alle staten wanneer Celine zich door haar vader laat vervangen voor een belangrijke vergadering. Na haar gesprek met Jonas besluit Dina haar papa toch op te zoeken in het ziekenhuis. Joke is boos op Luc omdat hij Anja heeft laten stikken voor hun avondje uit. De cafébazin vermoedt dat de agent opnieuw in het lunapark heeft gezeten en raadt hem aan hulp te zoeken voor zijn gokverslaving.

- dinsdag 17 februari - aflevering 456 : Joke weet dat Marcel het café beu is en stelt hem voor om met vakantie te gaan. Hij wil hun leven echter een totaal andere wending geven en het kuststadje voorgoed verlaten. Sinds hij zijn dochtertje Dina heeft gezien, heeft Daniël het vechten opgegeven en is hij opnieuw in een coma gevallen. Sam weet dat het einde onafwendbaar is en ze neemt op zeer emotionele wijze afscheid. Jan gaat kapot aan de onzekerheid of Jonas al dan niet zijn zoon is en hij vertelt aan zijn ex-vrouw Miriam dat hij een DNA-onderzoek wil.

- woensdag 18 februari - aflevering 457 : Marcel is nog altijd vastbesloten om een wereldreis te maken en hij koopt stiekem een boot. De commandant licht Nellie in over de problemen van Sam en Frank. De oude man maakt zich zorgen over zijn dochter, die sinds de dood van Daniël alle levenslust heeft verloren. De commandant vreest dat een breuk onafwendbaar is. Sneyers wil het mysterie ophelderen van de onverklaarbare huiduitslag die verschillende kinderen in Wittekerke hebben. De onzekerheid vreet aan Jan en hij reageert zijn angst en frustratie af op Jonas.

- donderdag 19 februari - aflevering 458 : Marcel meent het dat hij zijn jongensdroom wil realiseren en de wereld wil rondvaren. Het is echter zeer de vraag of Joke haar familie, vrienden en het café wil achterlaten. Hoewel hij kneuzingen, bloeduitstortingen en een lichte hersenschudding heeft, ontslaat Luc zichzelf uit het ziekenhuis. Tussen Frank en Sam gaat het nog altijd niet goed. Hij heeft zelfs de nacht op kantoor doorgebracht. Sam is er niet langer van overtuigd dat haar relatie deze crisis zal overleven en informeert naar de gevolgen van een definitieve breuk voor Dina. Sneyers onthult tijdens zijn radioprogramma dat de kinderen de onverklaarbare huiduitslag op het speelplein van de gemeente hebben opgelopen.

- vrijdag 20 februari - aflevering 459 : Luc ligt opnieuw in het ziekenhuis nadat hij in De Schorre flauw was gevallen. Zijn timing is zeer slecht, want Max heeft de handen vol met de gewelddadige moord. Jan en Miriam besluiten Jonas niets te vertellen over de resultaten van het DNA-onderzoek. Tijdens de gemeenteraad wordt Georges zwaar aangepakt over de verontreinigde grond van het speelpleintje. Vooral Der Deyn spaart de burgemeester niet. Joke hoopt nog altijd dat ze Marcel zal kunnen overhalen om toch in Wittekerke te blijven en vooral wanneer ze van Cyriel verneemt dat de herstellingen aan de boot lang zullen duren.

'Wittekerke', sinds dinsdag 02 april 2013 telkens van maandag tot en met vrijdag, op vtm en dit rond de klok van 14.15. (bron en foto's : vtm)

15-02-2015 om 00:49 geschreven door Redactie  


14-02-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ESF 2015 : María Ólafsdóttir gaat voor IJsland naar het Eurovisie Songfestival.

In IJsland vond eerder vanavond, zaterdag 14 februari 2015, de finale plaats van 'Söngvakeppni Sjónvarpsins 2015', de nationale selectie voor de komende editie van het Eurovisie Songfestival.

RÚV ging tussen vrijdag 26 september (12.00 plaatselijke tijd, 14.00 Belgische tijd) en maandag 27 oktober 2014 (11.59 plaatselijke tijd, 13.59 Belgische tijd), op zoek naar inzendingen voor de nationale selectie maar uit uiteindelijk werd de deadline verplaatst van maandag 20 naar maandag 27 oktober. In totaal ontving de omroep 258 liedjes en daarvan werden er twaalf geselecteerd.

Op donderdag 08 januari jongstleden werden de namen bekendgemaakt van de twaalf kandidaten die dit jaar strijden om het ticket richting Oostenrijk alwaar in mei de zestigste editie van het jaarlijkse liedjesfestival zal plaatsvinden.

Vanavond ging de finale door met in totaal zeven deelnemers. De voorbije twee weken hadden reeds twee halve finales plaatsgevonden met telkens zes kandidaten waarvan er drie via televoting doorstootten naar de finale. Aan het einde van de tweede halve finale, vorige week zaterdag, werd een zevende finalist toegevoegd (Haukur Heiðar Hauksson) en dit via een wildcard van een vakjury.

Tijdens de finale bepaalden een vakjury (Einar Bárðarson, Jóhanna Guðrún Jónsdóttir, Sigríður Thorlacius, Stefán Hilmarsson en Valdimar Guðmundsson) en de kijkers thuis tijdens de eerste stemronde welke twee kandidaten doormochten naar de 'superfinale'. In die 'superfinale' was het dan enkel aan de kijkers om de kandidaat voor Wenen aan te duiden.

* deelnemers finale 'Söngvakeppni Sjónvarpsins 2015' (tussen haakjes de namen van de tekstschrijvers/componisten) :

01. "Fly" ("Fyrir alla") (tekst : Daníel Óliver Sveinsson, Einar Ágúst Víðisson ; muziek : Daníel Óliver Sveinsson, Jimmy Åkerfors) door CADEM (Daníel Óliver, Emelie Schytz, Caroline Waldemarsson).
02. "Feathers" ("Fjaðrir") (tekst en muziek : Hildur Kristín Stefánsdóttir, Guðfinnur Sveinsson) door SUNDAY (Hildur Kristín Stefánsdóttir, Guðfinnur Sveinsson, Vignir Rafn Hilmarsson, Helga Kristín Ingólfsdóttir).
03. "Piltur og stúlka" (tekst en muziek : Björn Þór Sigbjörnsson, Tómas Hermannsson, Björn Jörundur Friðbjörnsson) door Björn og félagar (Björn Jörundur Friðbjörnsson, Unnur Birna Björnsdóttir, Hafrún Kolbeinsdóttir, Pétur Örn Guðmundsson).
04. "Unbroken" ("Lítil skref") (tekst en muziek : Ásgeir Orri Ásgeirsson, Pálmi Ragnar Ásgeirsson, Sæþór Kristjánsson) door María Ólafsdóttir.
05. "Dance Slow" ("Í kvöld") (tekst en muziek : Elín Sif Halldórsdóttir) door Elín Sif Halldórsdóttir.
06. "Once Again" ("Í síðasta skipti") (tekst : Pálmi Ragnar Ásgeirsson, Ásgeir Orri Ásgeirsson, Sæþór Kristjánsson, Friðrik Dór Jónsson ; muziek : Pálmi Ragnar Ásgeirsson, Ásgeir Orri Ásgeirsson, Sæþór Kristjánsson) door Friðrik Dór.
07. "Milljón augnablik" (Karl Olgeir Olgeirsson, Haukur Heiðar Hauksson ; muziek : Karl Olgeir Olgeirsson) door Haukur Heiðar Hauksson.

* geplaatst voor de superfinale :

- "Once Again" ("Í síðasta skipti") door Friðrik Dór.
- "Unbroken" ("Lítil skref") door María Ólafsdóttir.

Net als de voorbije vier jaar moesten alle nummers tijdens de nationale selectie in de eigen taal worden gebracht. Tijdens de finale gold de vrije taalkeuze en moest het nummer ten gehore worden gebracht in de taal zoals die in Wenen tijdens het Eurovisie Songfestival zou gaan klinken.

 De overwinning ging naar María Ólafsdóttir die op donderdag 21 mei eerstkomende met "Unbroken" zal aantreden in het tweede deel van de tweede halve finale van de zestigste editie van het Eurovisie Songfestival. (bron en logo : RÚV)

14-02-2015 om 23:39 geschreven door Redactie  


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ESF 2015 : Litouws liedje voor Wenen is bekend, volgende week kennen we de artiest.

 Volgende week zaterdag, 21 februari 2015, eindigt in de Baltische staat Litouwen de zoektocht naar de kandidaat voor de komende editie van het Eurovisie Songfestival.

Eind oktober jongstleden maakte LRT bekend dat het dit jaar grotendeels dezelfde selectieprocedure hanteert om de kandidaat aan te duiden voor de zestigste editie van het jaarlijkse liedjesfestival, dat in mei zal gehouden worden in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.

Tussen maandag 03 november en maandag 15 december jongstleden konden geïnteresseerden zich bij de omroep aanbieden. Enkel Litouwse onderdanen (of buitenlanders met een geldige verblijfsvergunning) mogen deelnemen aan de nationale selectie.

Sinds begin dit jaar gaat men op zoek naar de meest geschikte kandidaat alsook het nummer. Net als vorig jaar komt er opnieuw een gescheiden zoektocht naar artiest en liedje.

Vanavond, tijdens de zevende en voorlaatste show, werd het liedje geselecteerd waarmee de kandidaat (die volgende week wordt gekozen) zal aantreden tijdens de tweede halve finale op donderdag 21 mei eerstkomende. Er waren nog nog drie van de twaalf kandidaten in de running om het ticket richting Wenen in de wacht te slepen. Dit trio (Mia, Monika Linkytė en Vaidas Baumila) bracht elk hun versie van de liedjes die werden geselecteerd. De voorbije weken konden de kijkers stemmen op de twaalf liedjes en ook een vakjury kende haar punten toe. Dit leverde uiteindelijk nog drie liedjes op.

* de drie geselecteerde liedjes (tussen haakjes de namen van de componisten/tekstschrijvers) :

01. "The Right Way" (Tina Almqvist Hilli, Daniel Persson).
02. "This Time" (Vytautas Bikus, Monika Liubinaitė).
03. "Dangerous (S.O.S.)" (Camilla Gottschalck, Christina Schilling, Henrik Szabo, Daniel Nilsson, Amir Aly).

Zowel de vakjury als de kijkers thuis gingen voor het enige nummer van eigen makelij en dus kwam "This Time" van Vytautas Bikus en Monika Liubinaitė als winnaar uit de bus. De tweede plaats was voor het liedje "The Right Way" en "Dangerous (S.O.S.)" werd derde en laatste.

Volgende week zaterdag, 21 februari, komen dan te weten wie het nummer in Wenen ten gehore mag brengen en het is niet geheel uitgesloten dat Monika Linkytė en Vaidas Baumila als duo worden afgevaardigd. Ze brachten dit nummer vorige week al samen en kregen toen reeds hoge punten. (bron en logo : LRT)

14-02-2015 om 22:43 geschreven door Redactie  


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ESF 2015 : vanavond voorstelling kandidaten Servische selectie Eurovisie Songfestival.

 Morgen, zondag 15 februari 2015, komen we te weten wie er in mei namens Servië naar Wenen mag afzakken om er deel te nemen aan de zestigste editie van het Eurovisie Songfestival.

Eind september vorig jaar maakte de nationale omroep RTS bekend dat het Vladimir Graić gevraagd had om drie liedjes te schrijven voor een nationale selectie. Deze drie nummers zullen tijdens 'Odbrojavanje za Beč' ('Countdown naar Wenen') door drie verschillende artiesten ten gehore worden gebracht.

Graić is niet aan zijn proefstuk toe want hij schreef de voorbije jaren reeds twee Songfestivalinzendingen. Zo is hij verantwoordelijk voor "Molitva", het nummer waarmee Marija Šerifović in 2007 het Balkanland een eerste overwinning bezorgde. Drie jaar geleden was hij verantwoordelijk voor de Sloveense inzending "Verjamem", het nummer waarmee Eva Boto in de tweede halve finale op een zeventiende en voorlaatste plaats strandde.

Eind oktober maakte de omroep bekend dat twee van de drie artiesten bekende namen zouden zijn en dat de derde en laatste artiest via een aantal audities zou worden geselecteerd. Jonge, getalenteerde, artiesten kregen tot en met maandag 10 november de tijd om zich bij de omroep aan te melden. In de tweede helft van de maand volgden er audities in zes Servische steden (Niš, Zaječar, Kragujevac, Užice, Novi Sad en Belgrado).

Na deze audities werden dertig kandidaten weerhouden en daarvan traden er tien aan op zondag 14 december tijdens een speciaal programma ('Nedeljno popodne'). Aan het einde van die show zou er één kandidaat worden aangeduid maar de keuze van de vakjury (Vladimir Graić, Leontina Vukomanović, Aleksandar Kobac en Dragan Ilić) viel uiteindelijk op twee kandidaten : Danica Krstić en Goga Stanić. Zij zouden in eerste instantie aantreden als duo, maar er kon geen overeenkomst worden gesloten met Goga Stanić. De andere twee namen zijn die van Aleksa Jelić en Bojana Stamenov.

Voorafgaand aan de nationale selectie komt er vanavond, zaterdag 14 februari, een uitzending waarin de drie kandidaten nader worden voorgesteld en waarin ze eveneens nationale en internationale hits ten gehore zullen brengen. Tijdens het programma is er ook een lottrekking met betrekking tot de volgorde van optreden tijdens de nationale finale van morgen.

Morgenzondag 15 februari, brengen de drie deelnemers hun liedje en hun lot ligt dan in de handen van een vakjury (50%) en de kijkers thuis (50%). Tijdens de uitzending brengen artiesten uit de regio ook liedjes die te maken hebben met het Eurovisie Songfestival. De uitzending, uitgezonden via het eerste net van de Servische omroep, start rond de klok van 21.00 en wordt in goede banen geleid door Maja Nikolić. Deze uitzending, alsook de finale morgenavond, kan ook via het internet worden gevolgd en dat kan via deze link. (bron en logo : RTS ; foto kandidaten : Slobodan Sarić, RTS)

14-02-2015 om 12:38 geschreven door Redactie  


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ESF 2015 : wie gaat voor IJsland naar het Eurovisie Songfestival in Wenen?

In IJsland vindt vanavond, zaterdag 14 februari 2015, de finale plaats van 'Söngvakeppni Sjónvarpsins 2015', de nationale selectie voor de komende editie van het Eurovisie Songfestival.

RÚV ging tussen vrijdag 26 september (12.00 plaatselijke tijd, 14.00 Belgische tijd) en maandag 27 oktober 2014 (11.59 plaatselijke tijd, 13.59 Belgische tijd), op zoek naar inzendingen voor de nationale selectie maar uit uiteindelijk werd de deadline verplaatst van maandag 20 naar maandag 27 oktober. In totaal ontving de omroep 258 liedjes en daarvan werden er twaalf geselecteerd.

Op donderdag 08 januari jongstleden werden de namen bekendgemaakt van de twaalf kandidaten die dit jaar strijden om het ticket richting Oostenrijk alwaar in mei de zestigste editie van het jaarlijkse liedjesfestival zal plaatsvinden.

Vanavond zijn we toe aan de finale met in totaal zeven deelnemers. De voorbije twee weken vond twee halve finales plaats met telkens zes kandidaten waarvan er drie via televoting doorstootten naar de finale. Aan het einde van de tweede halve finale, vorige week zaterdag, werd een zevende finalist toegevoegd (Haukur Heiðar Hauksson) en dit via een wildcard van een vakjury.

Tijdens de finale bepalen een vakjury (Einar Bárðarson, Jóhanna Guðrún Jónsdóttir, Sigríður Thorlacius, Stefán Hilmarsson en Valdimar Guðmundsson) en de kijkers thuis tijdens de eerste stemronde welke twee kandidaten doorstoten naar de 'superfinale'. In die 'superfinale' is het dan enkel aan de kijkers om de kandidaat voor Wenen aan te duiden.

* deelnemers finale 'Söngvakeppni Sjónvarpsins 2015' (tussen haakjes de namen van de tekstschrijvers/componisten) :

01. "Fly" ("Fyrir alla") (tekst : Daníel Óliver Sveinsson, Einar Ágúst Víðisson ; muziek : Daníel Óliver Sveinsson, Jimmy Åkerfors) door CADEM (Daníel Óliver, Emelie Schytz, Caroline Waldemarsson).
02. "Feathers" ("Fjaðrir") (tekst en muziek : Hildur Kristín Stefánsdóttir, Guðfinnur Sveinsson) door SUNDAY (Hildur Kristín Stefánsdóttir, Guðfinnur Sveinsson, Vignir Rafn Hilmarsson, Helga Kristín Ingólfsdóttir).
03. "Piltur og stúlka" (tekst en muziek : Björn Þór Sigbjörnsson, Tómas Hermannsson, Björn Jörundur Friðbjörnsson) door Björn og félagar (Björn Jörundur Friðbjörnsson, Unnur Birna Björnsdóttir, Hafrún Kolbeinsdóttir, Pétur Örn Guðmundsson).
04. "Unbroken" ("Lítil skref") (tekst en muziek : Ásgeir Orri Ásgeirsson, Pálmi Ragnar Ásgeirsson, Sæþór Kristjánsson) door María Ólafsdóttir.
05. "Dance Slow" ("Í kvöld") (tekst en muziek : Elín Sif Halldórsdóttir) door Elín Sif Halldórsdóttir.
06. "Once Again" ("Í síðasta skipti") (tekst : Pálmi Ragnar Ásgeirsson, Ásgeir Orri Ásgeirsson, Sæþór Kristjánsson, Friðrik Dór Jónsson ; muziek : Pálmi Ragnar Ásgeirsson, Ásgeir Orri Ásgeirsson, Sæþór Kristjánsson) door Friðrik Dór.
07. "Milljón augnablik" (Karl Olgeir Olgeirsson, Haukur Heiðar Hauksson ; muziek : Karl Olgeir Olgeirsson) door Haukur Heiðar Hauksson.

Net als de voorbije vier jaar moesten alle nummers tijdens de nationale selectie in de eigen taal worden gebracht. Tijdens de finale geldt de vrije taalkeuze en moet het nummer ten gehore worden gebracht in de taal zoals die in Wenen tijdens het Eurovisie Songfestival zou gaan klinken.

De finale, rechtstreeks vanuit het Háskólabíó in de hoofdstad Reykjavik, wordt net als de halve finales in goede banen geleid door Ragnhildur Steinunn Jónsdóttir, Guðrún Dís Emilsdóttir en Salka Sól Eyfeld.

De finale van 'Söngvakeppni Sjónvarpsins 2015' start om 20.45 (19.45 plaatselijke tijd) en duurt tot 22.55 (21.55 plaatselijke tijd). De liedjes kunnen reeds beluisterd worden via de festivalpagina van de website (klik hier) en de finale vanavond kan ook bekeken worden via het internet (klik hier). (bron en logo : RÚV)

14-02-2015 om 12:20 geschreven door Redactie  


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Festival di Sanremo 2015 : vanavond de finale van de vijfenzestigste editie met zestien kandidaten.

Vanavondzaterdag 14 februari 2015, zijn ze in Italië toe aan de vijfde en meteen ook laatste avond van de vijfenzestigste editie van het inmmens populaire 'Festival di Sanremo'.

Dit jaar wordt het festival vanuit het buitenland waarschijnlijk met grotere belangstelling dan andere jaren gevolgd want op maandag 29 september 2014 liet de Italiaanse nationale omroep
RAI weten dat de winnaar van deze editie naar het Eurovisie Songfestival mag gaan. Het is wel zo dat de winnaar mag afzien van deelname aan het Eurovisie Songfestival en dan zal er op zoek worden gegaan naar een vervanger, iemand die ook deelnam aan het 'Festival di Sanremo'.

Sinds het land in 2011 opnieuw deelneemt aan het Eurovisie Songfestival werd steeds een deelnemer van het nationale festival, waarop het Eurovisie Songfestival is gebaseerd, afgevaardigd, behalve vorig jaar toen er werd gekozen voor Emma. Zij won eerder reeds het 'Festival di Sanremo' en enkel in 2013 ging de winnaar, namelijk Marco Mengoni. De winnaar mag in de maand mei dan aantreden tijdens de finale van de zestigste editie van het Eurovisie Songfestival. Als één van de 'Big 5' is Italië meteen verzekerd van een plaats in de finale.

Op zondag 14 december maakte presentator Carlo Conti de namen van de twintig kandidaten bekend tijdens het programma 'L'Arena' (gepresenteerd door Massimo Giletti). Onder hen vinden we maar liefst drie oud-Songfestivaldeelnemers waaronder de in ons land geboren Lara Fabian die in 1988 voor Luxemburg deelnam aan het jaarlijkse liedjesfestival. Met "Croire" strandde ze op een vierde plaats. Daarnaast wagen ook Nina Zilli (ESF 2012) en Raf (ESF 1987) hun kans.

De twintig kandidaten maakten dinsdag- en woensdagavond voor de eerste maal hun opwachting en op beide avonden kon er ook gestemd worden. Alle kandidaten bleven in de running voor een tweede optreden, gisteren. De reeds behaalde stemmen telden wel mee voor de uitslag en aan het einde van deze uitzending moesten vier van hen het strijdtoneel verlaten.

* uitgeschakeld na uitzending van vrijdagavond :

- "Vita d'inferno" (Fabrizio Biggio, Francesco Mandelli, Martino Ferro) door Biggio & Mandelli.
- "Voce" (Lara Fabian, Fio Zanotti, Cristiano Cremonini) door Lara Fabian.
- "Libera" (Francesco Silvestre, Enrico Palmosi) door Anna Tatangelo.
- "Come una favola" (Raffaele Riefoli, Saverio Grandi, Emiliano Cecere) door Raf.

* de zestien finalisten (tussen haakjes namen componisten/tekstschrijvers) :

01. "Una finestra tra le stelle" (Francesco Silvestre) door Annalisa Scarrone.
02. "Adesso è qui (Nostalgico presente)" (Malika Ayane, Gino De Crescenzo, Alessandra Flora, Giovanni Caccamo) door Malika Ayane.
03. "Che giorno è" (Federica Camba, Daniele Coro, Marco Masini) door Marco Masini.
04. "Straordinario" (Ermal Meta, Gianni Pollex) door Chiara Galiazzo.
05. "Sogni infranti" (Gianluca Grignani) door Gianluca Grignani.
06. "Fatti avanti, amore" (Filippo Neviani, Luca Chiaravalli, Andrea Bonomo, Luigi Fazio) door Nek.
07. "Sola" (Maria Chiara Fraschetta) door Nina Zilli.
08. "Il mondo esplode tranne noi" (Piero Romitelli, Davide Simonetta) door Dear Jack.
09. "Un attimo importante" (Alex Britti) door Alex Britti.
10. "Oggi ti parlo così" (Moreno Donadoni, Roberto Casalino, Massimiliano Dagani, Alessandro Erba, Marco Zangirolami, Oscar Perticoni) door Moreno.
11. "Il solo al mondo" (Francesco Silvestre) door Bianca Atzei.
12. "Io sono una finestra" (Grazia Di Michele, Raffaele Petrangeli) door Grazia Di Michele & Mauro Coruzzi.
13. "Grande amore" (Francesco Boccia, Ciro Esposito) door Il Volo.
14. "Buona fortuna, amore" (Francesco Tarducci, Orazio Grillo) door Nesli.
15. "Un vento senza nome" (Irene Grandi, Saverio Lanza) door Irene Grandi.
16. "Siamo uguali" (Lorenzo Fragola, Federico Leonardo Lucia, Fausto Cogliati) door Lorenzo Fragola.

Gisterenavond was er ook de finale van de wedstrijd, 'Nuove Proposte', oftewel de nieuwelingen. In deze categorie traden de voorbije woensdag- en donderdagavond acht kandidaten aan die hun liedje voorstelden. Gisteren maakten de vier overblijvende kandidaten opnieuw hun opwachting tijdens twee duels. De winnaars van beide duels streden tijdens de finale om de overwinning.

* deelnemers 'Nuove Proposte' (tussen haakjes namen componisten/tekstschrijvers) :

01. "Galleggiare" (Serena Brancale) door Serena Brancale.
02. "Ritornerò da te" (Giovanni Caccamo) door Giovanni Caccamo.
03. "Oltre il giardino" (Gabriele Rosciglione) door Kaligola.
04. "Elisa" (Matteo Gabbianelli) door KuTso.
05. "Qualcosa da decidere" (Enrico Nigiotti, Samuel Galvagno) door Enrico Nigiotti.
06. "Io non lo so cos'è l'amore" (Bungaro, Cesare Chiodo, Giacomo Ronco) door Rakele.
07. "Credo" (Erika Mineo, Salvatore Mineo) door Amara.
08. "Ritornerai" (Chantal Saroldi, Andrea Bonomo, Manuela Speroni) door Chanty.

- uitslag eerste avond 'Nuovo Proposte' :

01. "Elisa" door KuTso (59%) <-> "Oltre il giardino" door Kaligola (41%).
02. "Qualcosa da decidere" door Enrico Nigiotti (52%) <-> "Ritornerai" door Chanty (48%).

- uitslag tweede avond 'Nuovo Proposte' :

01. "Ritornerò da te" door Giovanni Caccamo (68%) <-> "Galleggiare" door Serena Brancale (32%).
02. "Credo" door Amara (58%) <-> "Io non lo so cos'è l'amore" door Rakele (42%).

- uitslag finaleavond 'Nuovo Proposte' :

01. "Credo" door Amara (42%) <-> "Elisa" door KuTso (58%).
02. "Qualcosa da decidere" door Enrico Nigiotti (48%) <-> "Ritornerò da te" door Giovanni Caccamo (52%).

03. "Elisa" door KuTso (44%) <-> "Ritornerò da te" door Giovanni Caccamo (56%).

WINNAAR : "Ritornerò da te" (Giovanni Caccamo) door Giovanni Caccamo.

Carlo Conti zal ook tijdens de laatste avond worden bijgestaan door zangeressen Arisa en Emma (ESF 2013), beiden oud-winnaressen van het festival, en vanavond maken Gianna Nannini, Pfm, Giorgio Panariello, Enrico Ruggeri, de cast van de musical 'Romeo e Giulietta', Ed Sheeran, Will Smith en Margot Robbie hun opwachting. Alle uitzendingen beginnen rond de klok van 20.45 en eindigen rond de klok van 01.00 (Italiaanse tijd!). Deze editie van het 'Festival di Sanremo' is te volgen via het eerste net van de Italiaanse omroep (Rai Uno) alsook via het internet. (bron en logo : RAI)

14-02-2015 om 11:43 geschreven door Redactie  


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ESF 2015 : Estse selectie 'Eesti Laul 2015' gaat vanavond verder met tweede halve finale.

De Estse nationale omroep zet vanavond, zaterdag 14 februari 2015, haar zoektocht verder naar de inzending voor de komende editie van het Eurovisie Songfestival.

ETV
ging tussen woensdag 17 september en maandag 01 december (15.00 plaatselijke tijd, 14.00 Belgische tijd) op zoek naar inzendingen voor 'Eesti Laul 2015'. In totaal ontving de omroep maar liefst 219 inzendingen, een stijging van dertig eenheden ten opzichte van vorig jaar, meteen goed voor een absoluut record. Zowel componisten, tekstschrijvers als artiesten moeten over de Estse nationaliteit beschikken of in het land belastingen betalen.

Een interne vakjury (Erik Morna, Toomas Puna, Owe Petersell, Siim Nestor, Kaupo Karelson, Valner Valme, Lenna Kuurmaa, Ago Teppand, Anne Veski, Ingrid Kohtla en Mingo Rajandi) ging meteen aan de slag en op donderdag 04 december werden de namen van de twintig geselecteerde kandidaten wereldkundig gemaakt tijdens het programma 'Ringvaade' (19.00-20.05 plaatselijke tijd, 18.00-19.05 Belgische tijd). Een week later, op donderdag 11 december, raakte ook de indeling van de beide halve finales bekend alsook de volgorde van optreden.

* deelnemers tweede halve finale 'Eesti Laul 2015' (tussen haakjes de namen van de componisten/tekstschrijvers) :

01. "Light Up Your Mind" (tekst en muziek : Anett Kulbin, Paul Neitsov, Jorven Viilik) door Wilhelm.
02. "Tiiu talu tütreke" (tekst en muziek : Allan Kasuk) door Kruuv.
03. "Kuum" (tekst en muziek : Raimo Ugast, Jaanika Merelaht) door Demie feat. Janice.
04. "Kellega ma tutvusin?" (tekst en muziek : Fredy Schmidt, Andero Nimmer) door NimmerSchmidt.
05. "Goodbye to Yesterday" (tekst en muziek : Stig Rästa) door Elina Born & Stig Rästa.
06. "Burning Lights" (tekst en muziek : Daniel Levi Viinalass) door Daniel Levi.
07. "This Is Our Choice" (tekst en muziek : Jaanus Saago, Triin Niitoja) door Triin Niitoja & John4.
08. "Idiot" (tekst en muziek : Alan Olonen) door Kali Briis Band.
09. "Minu päike" (tekst en muziek : Mikk Tammepõld, Luisa Värk) door Luisa Värk.
10. "Kolm päeva tagasi" (tekst en muziek : Mariliis Jõgeva) door Mari.

* reeds geplaatst voor finale 'Eesti Laul 2015' (tussen haakjes de namen van de componisten/tekstschrijvers) :

- "Superlove" (tekst en muziek : Vahur Valgmaa) door Elisa Kolk.
- "Unriddle Me" (tekst en muziek : Jon-Arnold Mikiver, Robert Linna, Rain Joona, Markko Reinberg) door Elephants From Neptune.
- "Troubles" (tekst en muziek : Robin Juhkental & The Big Bangers) door Robin Juhkental (ESF 2010) & The Big Bangers.
- "Üle vesihalli taeva" (tekst en muziek : Olav Osolin) door Maia Vahtramäe.
- "Exceptional" (tekst en muziek : Kristina Bianca Rantala) door The Blurry Lane.

Uit elke halve finale stoten vijf deelnemers door naar de finale die op zaterdag 21 februari zal plaatsvinden. Tijdens de halve finales ligt het lot van de kandidaten in de handen van een vakjury (50%) en de kijkers thuis (50%) die door middel van televoting hun voorkeur kenbaar maken.

Tijdens de finale zijn er twee stemrondes : in een eerste stemronde kiezen de vakjury en de kijkers drie (in plaats van twee) 'superfinalisten'. In de superfinale ligt het lot van het trio dan volledig in de handen van de kijkers thuis die uiteindelijk de kandidaat voor Wenen zullen aanduiden.

Beide halve finales werden reeds ingeblikt (vrijdag 30 januari en zondag 02 februari) en worden in goede banen geleid door Helen Sürje en Indrek Vaheoja. De tweede halve finale wordt vanavond uitgezonden tussen 20.35 (21.35 plaatselijke tijd) en 22.10 (23.10 plaatselijke tijd) en kan rechtstreeks via het internet worden gevolgd (klik hier). De twintig liedjes kunnen reeds beluisterd worden via de website van de omroep (klik hier). (bron en logo : ETV)

14-02-2015 om 11:12 geschreven door Redactie  


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ESF 2015 : vanavond eerste halve finale Hongaarse Songfestivalselectie 'A Dal 2015'.

Ook dit jaar gaat de Hongaarse nationale omroep (MTV) via een nationale selectie op zoek naar de kandidaat voor de komende editie van het Eurovisie Songfestival. Voor de vierde maal op rij zal via 'A Dal' de artiest en het nummer worden gekozen dat voor het land zal deelnemen aan de zestigste editie van het liedjesfestival.

Geïnteresseerden konden zich tussen woensdag 01 oktober en zaterdag 15 november aanmelden en uiteindelijk kreeg de omroep meer dan 350 inzendingen binnen. Een tienkoppige (interne) vakjury ging aan de slag en selecteerde in totaal dertig liedjes die mogen deelnemen aan 'A Dal 2015'.

De voorbije weken vonden er reeds drie voorrondes (met telkens tien kandidaten) plaats en vanavond, zaterdag 14 februari, gaat de eerste halve finale op antenne, de tweede halve finale is volgende week zaterdag, 21 februari. Een week later, zaterdag 28 februari, komen we dan te weten wie er aan het Eurovisie Songfestival mag deelnemen.

Het lied voor Wenen zal gekozen worden door een vakjury (Pierrot, Jenő Csiszár, Magdi Rúzsa en Philip Rákay) en door de kijkers thuis die door middel van televoting hun voorkeur kenbaar zullen maken.

Het aantal van dertig kandidaten is inmiddels herleid tot achttien zodat er dus aan elke halve finale negen kandidaten zullen deelnemen. Uit elke halve finale stoten vier deelnemers door naar de finale. Zowel de vakjury als de kijkers thuis (via een app) sturen twee kandidaten door en van de resterende zeven kandidaten sturen de kijkers (via sms) nog eens twee deelnemers door.

* deelnemers eerste halve finale 'A Dal 2015' :

01. "Woke Up This Way" (tekst en muziek : Miklós Malek, Dimitri Ehrlich) door Timi Antal.
02. "Wars for Nothing" (tekst : Sára Hélène Bori ; muziek : Áron Sebestyén) door Boggie (Boglárka Csemer).
03. "Time Is Now" (tekst : András Kenyeres ; muziek : András Kenyeres, Szabolcs Szipszer, Gábor Lipi) door Karmapolis.
04. "Beside You" (tekst : Johnny K. Palmer ; muziek : Zoltán Mujahid, László Csöndör Diaz) door Zoltán Mujahid.
05. "Homelights" (tekst : Zoltán Szilveszter Ujvári ; muziek : Péter Krajczár, Zoltán Szilveszter Ujvári, Sándor Nyujtó) door New Level Empire.
06. "Kicsi a világ, de nagy világ" (tekst en muziek : Tamás Kálmán) door Pankastic!.
07. "Keep Marching On" (tekst : Ida Wardahl ; muziek : George Németh, Erik Fijeld, Ida Wardahl) door Spoon.
08. "Give Me Your Love" (tekst : Kata Kozma ; muziek : Ádám Szabó, Tamás Bori, Tamás Katona) door Ádám Szabó.
09. "Gyémánt" (tekst en muziek : Hrutka Róbert) door Vera Tóth.

Net als voor de selectie van vorig jaar is het zo dat de nummers niet enkel in de eigen landstaal moeten gezongen worden, maar dat ze ook mogen vertolkt worden in het Engels of in één van etnische talen die in het land erkend zijn.

De eerste halve finale van 'A Dal 2015' gaat vanavond van start om 20.25 en wordt rechtstreeks uitgezonden via het eerste net van de Hongaars omroep. De nationale selectie kan ook worden gevolgd via het internet en dat kan via deze link (klik op ÉLŐ en dan op M1 of Duna World) alsook via de website van 'A Dal 2015'. Na afloop (rond de klok van 22.25) is er op het tweede net nog 'A Dal +' waarin gedurende een half uurtje wordt nagekaart over deze halve finale. Alle uitzendingen worden in goede banen geleid door Csilla Tatár die vanuit de greenroom het gezelschap krijgt van Levente Harsányi. Deze laatste leidt nadien ook 'A Dal +' in goede banen. (bron en logo : MTV)

14-02-2015 om 10:41 geschreven door Redactie  


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ESF 2015 : vanavond tweede voorronde 'Melodifestivalen 2015' met Marie Bergman, Sanne Salomonsen en Magnus Carlsson.

Vandaag, zaterdag 14 februari 2015, zet de Zweedse openbare omroep SVT haar zoektocht verder naar de kandidaat voor de komende editie van het Eurovisie Songfestival.

Tussen zaterdag 07 februari en zaterdag 14 maart vindt de Songfestivalselectie plaats met achtentwintig deelnemers en dit netjes verdeeld over vier voorrondes. Na de vierde en laatste voorronde volgt er nog een herkansingsronde (zaterdag 07 maart) alvorens we midden maart te weten komen wie er naar de Oostenrijkse hoofdstad Wenen mag afreizen.

Net als de voorgaande jaren zijn er dus vier voorrondes
waarbij de nummers één en twee zich meteen plaatsen voor de finale in Stockholm op zaterdag 14 maart eerstkomende. De nummers drie en vier krijgen op zaterdag 07 maart nog een herkansing tijdens 'Andra chansen', waarbij er nog vier tickets worden uitgedeeld voor die finale.

* deelnemers tweede voorronde - zaterdag 14 februari 2015 - Malmö :

01. "Forever Starts Today" (tekst en muziek : Aleena Gibson, Anton Malmberg Hård af Segerstad, Fredrik Kempe) door Linus Svenning (MF 2014).
02. "Där och då med dig" (tekst en muziek : Emelie Irewald) door Emelie Irewald.
03. "Groupie" (tekst en muziek : Anton Malmberg Hård af Segerstad, Kevin Högdahl, Maria Smith, Viktor Thell) door Samir & Viktor.
04. "If I Was God For One Day" (tekst en muziek : Thomas G:son, John Gordon, Jacob Widén) door Neverstore.
05. "Nonetheless" (tekst en muziek : Andreas Stone Johansson, Allison Kaplan) door Marie Bergman (ESF 1971-1972-1994) & Sanne Salomonsen (MF 2005).
06. "Möt mig i Gamla stan" (tekst en muziek : Thomas G:son, Lina Eriksson) door Magnus Carlsson (MF 2000-2001-2002-2003-2005-2006-2007).
07. "Don't Stop Believing" (tekst en muziek : Miss Li, Sonny Gustafsson) door Mariette.

* reeds geplaatst voor de finale :

- "Sting" (tekst en muziek : Sam Arash Fahmi, Fredrik Kempe, Hamed "K-one" Pirouzpanah, David Kreuger) door Eric Saade (MF 2010, woordvoerder ESF 2010, ESF 2011, host greenroom ESF 2013).
- "Can't Hurt Me Now" (tekst en muziek : Aleena Gibson, Fredrik Thomander) door Jessica Andersson (ESF 2003, MF 2004-2006-2007-2010).

* reeds geplaatst voor herkansingsronde 'Andra chansen' :

- "Hello Hi" (tekst en muziek : Emma Nors, Palle Hammarlund, Jimmy Jansson) door Dolly Style.
- "Det rår vi inte för" (tekst en muziek : Behrang Miri, Albin Johnsén, Måns Zelmerlöw, Tony Nilsson) door Behrang Miri (MF 2013) feat. Victor Crone.

Na een eerste stemronde blijven er nog vijf nummers in de running. In de tweede stemronde behouden deze liedjes de tijdens de eerste ronde uitgebrachte stemmen. Na afloop hiervan is de nummer vijf meteen uitgeschakeld, de nummers drie en vier stoten door naar de herkansingsronde op zaterdag 07 maart, de nummers één en twee plaatsen zich rechtstreeks voor de finale, een week later.

Oud-Songfestivaldeelneemster Sanna Nielsen (MF 2001-2003-2005-2007-2008-2011, ESF 2014) en Robin Paulsson zullen 'Melodifestivalen 2015' gedurende zes weken in goede banen gaan leiden.

De tweede voorronde van 'Melodifestivalen 2015', wordt vanavond, zaterdag 14 februari, rechtstreeks uitgezonden via het eerste net van de Zweedse omroep en dit tussen 20.00 en 21.30. De uitzending kan ook via het internet worden gevolgd en dat kan via deze
link. Daar kunnen ook al fragmentjes van de nummers worden beluisterd en vanaf 14.00 komen er ook langere versies beschikbaar. (bron, logo en foto : SVT, Janne Danielsson)

14-02-2015 om 10:18 geschreven door Redactie  


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ESF 2015 : vanavond kennen we het Litouwse liedje voor Wenen.

Vandaag, zaterdag 14 februari 2015, gaat in Litouwen de zoektocht verder naar de kandidaat voor de komende editie van het Eurovisie Songfestival. Wie het land mag vertegenwoordigen komen we volgende week te weten, vanavond kennen we alvast al het liedje waarmee hij/zij zal aantreden in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.

Eind oktober jongstleden maakte LRT bekend dat het grotendeels dezelfde selectieprocedure zal hanteren om de kandidaat aan te duiden voor de zestigste editie van het jaarlijkse liedjesfestival, dat in mei zal gehouden worden in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.

Tussen maandag 03 november en maandag 15 december jongstleden konden geïnteresseerden zich bij de omroep aanbieden. Enkel Litouwse onderdanen (of buitenlanders met een geldige verblijfsvergunning) mogen deelnemen aan de nationale selectie.

Sinds begin dit jaar gaat men op zoek naar de meest geschikte kandidaat alsook het nummer. Net als vorig jaar komt er opnieuw een gescheiden zoektocht naar artiest en liedje.

Vanavond, tijdens de zevende en voorlaatste show, zijn nog drie van de twaalf kandidaten in de running om het ticket richting Wenen in de wacht te slepen. Dit trio (Mia, Monika Linkytė en Vaidas Baumila) brengen elk hun versie van de liedjes die werden geselecteerd. De voorbije weken konden de kijkers stemmen op de twaalf liedjes en ook een vakjury kende haar punten toe. Dit leverde uiteindelijk nog drie liedjes op.

* de drie geselecteerde liedjes (tussen haakjes de namen van de componisten/tekstschrijvers) :

01. "Dangerous (S.O.S.)" (Camilla Gottschalck, Christina Schilling, Henrik Szabo, Daniel Nilsson, Amir Aly).
02. "The Right Way" (Tina Almqvist Hilli, Daniel Persson).
03. "This Time" (Vytautas Bikus, Monika Liubinaitė).

Ook tijdens deze show ligt het lot van de kandidaten in de handen van een vakjury (Ramūnas Zilnys, Rosita Čivilytė, Gintaras Rinkevičius en Darius Užkuraitis), de kijkers thuis en een driekoppige internationale jury bestaande uit Ralfs Eilands (Letland), Lela Tsurtsumia (Georgië) en René Romkes (Nederland). De punten van deze drie jury's worden samengeteld.

De nationale selectie wordt dit jaar in goede banen geleid door Simona Nainė en Arūnas Valinskas. De zevende en voorlaatste show wordt uitgezonden via het eerste net van de nationale omroep tussen 20.00 en 21.40 (21.00-22.40 plaatselijke tijd) en kan ook via het internet worden gevolgd (via LRT of via LRT Lituanica). (bron en logo : LRT)

14-02-2015 om 10:15 geschreven door Redactie  


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ESF 2015 : vanavond tweede voorronde Finse Songfestivalselectie 'UMK 2015'.

Vanavond, zaterdag 14 februari 2015, zet de Finse nationale omroep YLE haar zoektocht verder de kanddiaat voor de zestigste editie van het Eurovisie Songfestival.

Aan de nationale selectie nemen dit jaar in totaal achttien kandidaten deel, die netjes werden verdeeld over drie voorrondes. Uit elke halve finale stoten drie van de zes kandidaten door naar de finale die op zaterdag 28 februari zal plaatsvinden. Eerder maakte de omroep al bekend dat de vakjury niet zou terugkeren en daardoor zou het lot van de kandidaten enkel in de handen van de kijkers liggen. Inmiddels maakte de omroep bekend dat er tijdens de finale alsnog een vakjury zal zijn.

* deelnemers eerste halve finale - zaterdag 14 februari 2015 :

01. "Lions and Lambs" door Jouni Aslak.
02. "Love It All Away" door Eeverest.
03. "Truth or Dare" door Otto Ivar.
04. "Heart Of Light" door Opera Skaala.
05. "Ostarilla" door Shava.
06. "Mustelmat" door Siru.

* reeds geplaatst voor de finale :

01. "Crossroads" door Satin Circus.
02. "Aina mun pitää" door Pertti Kurikan Nimipäivät.
03. "No voy a llorar por ti" door Norlan 'El Misionario'.

In tegenstelling tot de voorgaande edities zullen alle uitzendingen, gepresenteerd door Rakel Liekki en Roope Salminen, rechtstreeks worden uitgezonden. De tweede voorronde gaat van start om 20.00 (21.00 plaatselijke tijd) en wordt rechtstreeks uitgezonden via het tweede net van de Finse omroep (TV2). Ook via het internet kan deze uitzending worden gevolgd en dat kan via deze link. De videoclips van de achttien liedjes staan inmiddels ook reeds online op de website van de Finse omroep (klik hier). (bron en logo : YLE)

14-02-2015 om 10:11 geschreven door Redactie  


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Vers van de pers' (14-02-2015).

Op deze zaterdag 14 februari hebben we een speciale aflevering van 'Vers van de pers'. Op deze Valentijnsdag brengen we een ode aan de liefde.

Vorig jaar vroeg Radio 2 aan vijf Bekende Vlamingen om een liefdeslied in hun dialect te brengen. Dit leverde vijf verrassende songs op van Maaike Cafmeyer, Karen Damen (Eurosong 1999, lid vakjury 'Junior Eurosong 2007'), Belle Perez (Eurosong 1999-2006), Born Crain en Udo (teruggetrokken 'Eurovision 2011', Eurosong 2014).

Wegens groot succes, sprak de zender ook dit jaar vijf artiesten aan met de vraag om een song te maken over 'de liefde'. Iets was ze met veel plezier (én liefde) hebben gedaan, ook deze keer in hun eigen dialect.

De nummers werden geschreven door vijf bekende artiesten : Bart Herman (West-Vlaanderen), Els de Schepper (Oost-Vlaanderen), Guy Swinnen (Vlaams-Brabant), Andrea Croonenberghs (Limburg) en Barbara Dex (Antwerpen).

West-Vlaanderen : Bart Herman (Eurosong 1993) - "Den 1ste pieper".

Herinner jij je je eerste "pieper" (kus)? Bart Herman alvast wel. "Een beetje bizar, maar wel bijzonder grappig." Bart schreef er een liedje over. Niet over zijn eerste pieper, maar over een vrouw die hij graag voor de eerste keer zou willen zoenen. Is ze echt of niet? Dat laat hij in het midden.

"De eerste kus met een geliefde vind ik zeer erotisch. Het is iets dat je nog nooit hebt beleefd. Orgastisch eigenlijk". De eerste woorden van zijn song kwamen dan ook meteen vanzelf. En het is een klein, intiem liedje geworden. Heel herkenbaar. Het doet je spontaan glimlachen. Een Valentijnslied met een lichte countrysaus.

Oost-Vlaanderen : Els de Schepper (Eurosong 2006) - "Zot van Oa".

Wie konden we beter vragen om het Valentijnslied voor Radio 2 Oost-Vlaanderen te zingen dan een romantische ziel als Els de Schepper? "Het nummer gaat over een langere liefdesrelatie", vertelt Els. "Iemand zegt tegen z'n partner : 'Zoveel jaren later is er nog altijd vuurwerk tussen ons, en ben ik nog altijd zot van jou'".

De muziek is geschreven door Stefaan Fernande, die in het verleden ook al heel wat nummers schreef voor Clouseau (Eurosong 1989, ESF 1991). Voor de tekst werkten Stefaan Fernande en Els de Schepper samen. De opnames van het Valentijnslied gebeurden niet in een klassieke, koele radiostudio, wel in een idyllisch boerderijtje in Hansbeke, tussen de velden.

Els de Schepper noemt zichzelf "de koningin van de kerstversiering", en ze toverde de opnamestudio om tot een gezellige plek vol lichtjes, pluimpjes, parelkettingen en véél rood. In totaal namen de opnames vier dagen in beslag, want eerst kwamen een drummer, strijkers, een hoornspeler en een gitarist de muziek inspelen. En daarna was het dus de beurt aan Els de Schepper om het liedje in te zingen. Valentijn viert Els liever niet alleen op 14 februari : "Ik probeer de mensen om me heen veel vaker te zeggen dat ik hen graag zie".

Vlaams-Brabant : Guy Swinnen - "Dadich oech gejere zien".

Dadich oech gejere zien dat weet ge wel. Guy Swinnen beschrijft in zijn Valentijnslied een langdurige liefdesrelatie. Een liefde die, naar eigen zeggen, heel diep zit en niet kapot te krijgen is. Ver moest Guy alvast niet zoeken, want hij haalde voldoende inspiratie uit zijn eigen liefdesleven. Enerzijds is het liedje een ode aan zijn huidige vrouw, anderzijds komt ook zijn eerste lief aan bod. Geen typisch liefdeslied, maar een up-temponummer in het Diesters dialect.

Swinnen : "Ik heb geprobeerd om enkele bekende plekjes in Diest in de tekst te verwerken. Het is een liefdesliedje dat een gelukkige langdurige relatie beschrijft met een vleugje nostalgie en jeugdherinneringen. Ik wilde er perse geen ballad van maken, vandaar dat ik gekozen heb voor een pop-rock arrangement. En wie is er beter dan de Guy Swinnen Band om zo'n nummer op te nemen? Ik ben met hen in The Dungeon in Lier gaan opnemen met Filip Goris als technieker en mixer."

Limburg : Andrea Croonenberghs (commentatrice ESF 1998, voorzitter vakjury 'Eurosong 2002') - "Gelèk".

Hoewel Andrea Croonenberghs een geboren en getogen Genkenaar is, spreekt ze het Genker toch niet vloeiend. Niet zo verrassend aangezien Andrea als omroepster de kijker wekelijks in vlekkeloos Vlaams toespreekt. Maar voor het Limburgse Valentijnslied heeft ze zich volledig ondergedompeld in het dialect van haar geboortestreek. Gelukkig kreeg ze wat hulp van De Rollezengers, een mannenkoor dat oude Genkse volksliederen zingt. En het resultaat mag er wezen. "Gelèk", Genker voor "geluk", is een nummer over de eenvoud van gelukkig zijn en hoe liefde soms in de kleine dingen zit.

Antwerpen : Barbara Dex (ESF 1993, Eurosong 2004-2006, lid Belgische vakjury ESF 2010) & Petticoat - "Ik zen zoe blij".

Met de Geelse meidengroep Petticoat en producer Tom Van Stiphout vond Barbara Dex goede bondgenoten voor een blij en up-tempo-liedje. Want dat moest het absoluut zijn voor Barbara. Ze is immers nog altijd superblij met haar man Patrick, met wie ze dit jaar 15 jaar getrouwd is.

Wie de nummers wil kopen kan dat via deze link en hier krijg je meer over de vijf liedjes.

Een nieuwe afspraak maken we voor aanstaande zaterdag. Ondertussen wensen we je alvast heel veel luisterplezier!

14-02-2015 om 09:48 geschreven door Redactie  


13-02-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Het Beste van X-Factor Worldwide' : werd de droom van Matt Cardle werkelijkheid of niet?

Krachtige en zwoele stemmen, prachtige zangeressen en stoere zangers, schattige kinderen en frisse mannen of vrouwen op leeftijd, … werkelijk alle soorten van kandidaten wagen hun kans in 'X-Factor'. Niet alleen in België, maar in 47 landen over de hele wereld. De leukste, ontroerendste, mooiste en meest bijzondere audities van over de landsgrenzen en seizoenen heen zie je sinds vrijdag 23 januari 2015 om 20.35 zes weken lang bij vtm in 'Het Beste van X-Factor Worldwide'.

In deze internationale zangwedstrijd is er meer nodig dan enkel een steengoede stem of een sexy look. De jury gaat op zoek naar zangtalent met dat ietsje meer : de zogenaamde 'X-Factor'. Alles begint met een goede auditie. En bij 'X-Factor' mag werkelijk iedereen zijn of haar kans wagen. Alleen, als duo, als trio of zelfs met een heel koor, alles kan.

Opvallend bij 'X-Factor' is bovendien de rol van de jury. De kandidaten worden niet alleen beoordeeld, maar ook begeleid door de juryleden in de aanloop naar de liveshows. Alleen daarom al schrijven vele kandidaten zich in, want de juryleden zijn niet de minste. Denk maar aan Britney Spears, Nicole Scherzinger en Katy Perry in Groot-Brittannië, of Ronan Keating (presentator ESF 1997), Natalie Imbruglia en Mel B in Australië. Hét juryfenomeen van 'X-Factor' in zowel Engeland als Amerika is Simon Cowell.

De wieg van het programma stond in Groot-Brittannië, waar de show in 2004 voor het eerst op antenne ging. Het format is er al aan zijn elfde seizoen toe, maar veroverde intussen ook al de rest van de wereld. Zo betekende 'X-Factor' winnen in 2008 de start van een wervelende carrière voor Alexandra Burke en in 2006 was het de internationale doorbraak voor Leona Lewis. In eigen land was het programma ook de springplank naar een muzikale carrière voor Udo (teruggetrokken 'Eurovision 2011', Eurosong 2014) in 2005 en Tom Dice (ESF 2010, lid vakjury 'Junior Eurosong 2011', lid Belgische vakjury ESF 2012) in 2008, maar hét grootste succesverhaal uit de geschiedenis van het programma is zonder twijfel One Direction.

De meest memorabele momenten uit onder meer Groot-Brittannië, Amerika Australië, Italië, China, Georgië, Polen, Portugal, Hongarije, Bulgarije en Nederland worden gebundeld in zes afleveringen van 'Het Beste van X-Factor Worldwide'.

* vierde aflevering - vrijdag 13 februari 2015 :

Ook in de vierde aflevering gaan dromen in vervulling. De zestienjarige Amerikaan Carlos Guevara lijdt aan een ernstige vorm van het syndroom van Gilles de la Tourette, maar muziek is en blijft zijn uitlaatklep en houvast. Carlos doet een geweldig auditie en is zonder twijfel een mooi voorbeeld voor al zijn lotgenoten. In Engeland doet in 2010 onder meer de 27-jarige Matt Cardle auditie. Hij is zijn job als schilder grondig beu en hoopt dat het programma de start kan zijn van een nieuw leven. Werd de droom van Matt werkelijkheid en mag hij zijn schilderjas voorgoed aan de haak hangen?

'Het Beste van X-Factor Worldwide', de vierde aflevering vanavond, vrijdag 13 februari 2015, tussen 20.35 en 21.40 op vtm. Wie deze aflevering heeft gemist krijgt aanstaande woensdag, 18 februari, een nieuwe kans tussen 23.10 en 00.10. (bron en logo : vtm)

13-02-2015 om 22:23 geschreven door Redactie  




VOLG ONS OOK OP TWITTER & FACEBOOK.



Blog tegen de wet? Klik hier.
Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs