Inhoud blog
  • groenten : rabarber
  • groenten: rabarber,wat kan ik ermee ?
  • kruiden : smaak en gebruik van maggie
  • kruiden : lavas of maggiekruid
  • groenten : pastinaak in de keuken
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    mijn tuintje
    groenten, fruit en kruiden uit eigen tuin
    22-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.groenten : rabarber
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Rabarber is zeker geen onbekende plant.

    Het is een groente, met een unieke smaak, waardoor de plant vooral populair is voor moes, confituur, gebak en wijn. Dit gebruik van rabarber zou doen vermoeden, als je de groeiwijze van de plant niet zou kennen, dat het een fruitsoort is.
    Rabarber is een meerjarige plant en blijft verschillende jaren op dezelfde plaats in onze tuin aanwezig. Dankzij de sterke, vlezige wortelstokken kan de plant koude winters overleven. De bovengrondse delen van de plant sterven ’s winters. In de vroege lente komen de bladeren van onze rabarberplant opnieuw tevoorschijn. De bloemstelen,

    die regelmatig opschieten, worden best verwijderd. Ze nemen te veel reservevoedsel van de plant.
    Elke 4 à 5 jaar moet je rabarber snoeien of delen, anders worden de stengels kleiner en stakig. Snoei de kroon zo dat er 4 of 5 scheuten overblijven. Of graaf de rabarberplant uit en deel hem. Zo zal je van een rijkelijke oogst kunnen genieten!

    Aan rabarber wordt een heleboel gezonde eigenschappen toegeschreven:
    Rabarber is een groente, rijk aan vitamine B, C en minerale zouten (kalium, calcium, magnesium, enz.). Bovendien bevat rabarber heel weinig calorieën . In rabarber bevindt zich oxaalzuur. Deze stof bindt zich met calcium en dat betekent dat je opname van calcium hierdoor verminderd.
    -l
    axerend (na langdurig gebruik stoppend)
    -Bevordert darmperistaltiek
    -Bevordert slijmsecretie van dikke darm
    -Vermindert water re-absorptie in dikke darm
    -Galdrijvend
    -Tonicum (algemeen versterkend)
    -Maagversterkend
    -Eetlustopwekkend
    -Samentrekkend middel.

    -Opgelet! Hebt u last van reuma, jicht of nierstenen? Eet dan liefst geen rabarber, de groente bevat immers veel zuringzuur..

     

    22-05-2012 om 20:53 geschreven door zoetje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.groenten: rabarber,wat kan ik ermee ?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Crumble van rabarber

    Ingrediënten
    4 bruine suiker
    2 rabarberstelen
    100 gr
    bloem
    100 gr boter
    1 th lepel kaneel
    100 gr suiker

    Bereidingswijze
    Meng bloem, suiker en boter samen (crumble beslag).
    Snijd de rabarber in brunoise. Meng de fijngesneden rabarber met bruine suiker en wat kaneel.
    Schik in een crumblekommetje en overstrooi met het crumblebeslag. Zet 15’ in een oven van 180°.

    22-05-2012 om 20:31 geschreven door zoetje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    21-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kruiden : smaak en gebruik van maggie

    Smaak van de Lavas ( Maggiplant )

    De Lavas laat een zoutachtige smaak achter, maar dan met wat heerlijke aroma. Voor in de keuken is de Lavas echt een aanrader. Zeker voor mensen die zoutloos moeten eten.
    De verse bladeren geven een pittige smaak aan soep, saus, roereieren, spinazie, wortelen en aardappelen. Ook fijn versnippert geeft het aan salades een fijne aromatische en pittige smaak. Ook bij runds- en lamsvlees is lavas een smaakmaker, deze gerechten zijn bovendien beter verteerbaar. Vervang eens selder door lavas in mosselen….. van een pittige smaak gesproken .Bladeren mogen meegekookt worden zonder smaakverlies, liefst in vers (droog kan niet, invriezen kan nog net). Lavas is sterk aromatisch en wordt daarom met mate gebruikt

    Wortelen met lavas, een originele rauwkostsalade bij de barbecue.

    Benodigdheden voor 4 pers.

    2  koffielepels lavasbladeren
    6 à 8 geraspte wortelen
    2 geraspte wortelen
    250 g halfvolle yoghurt

    2 koffielepels mayonaise
    slablaadjes
    1 ui (in ringen gesneden)
    bieslook (naar smaak)

    Bereidingswijze:
    Meng de geraspte wortelen, appelen, lavas (eerst zéér fijn hakken), mayonaise en yoghurt (kan vervangen worden door een geutje room) goed door elkaar samen met wat peper en zout (naar smaak) .
    Versier bij het serveren met de uienringen, bieslook en jonge lavasblaadjes.

    21-05-2012 om 21:52 geschreven door zoetje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kruiden : lavas of maggiekruid
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Lavas/maggikruid (Levisticum officinale)

    Je moet er wel ruimte voor hebben... Lavas kan zo’n twee meter hoog worden. Deze winterharde plant heeft holle stengels met frisgroene blad, dat een selderijachtige geur heeft. Tegen het einde van de zomer verschijnen er lichtgele bloempjes.
     Geef de plant een plekje in de zon of halfschaduw. De bladeren kunnen gebruikt worden om een pittige smaak te geven aan soepen en stoofschotels.
    Daarbij heeft de Lavas ook nog een uitgebreide geneeskrachtige werking.
    De wortels van de Lavas kunnen gedroogd worden, het blad van de Lavas is niet geschikt voor bewaren. Het lavas blad verliest te snel zijn smaak bij bewaring.

    Geneeskrachtige eigenschappen

    Lavas is niet alleen een gewaardeerd keukenkruid maar ook in de volksgeneeskunde.
     De aftreksels van de bladeren en de wortels werken maagversterkend en helpen bij buikkrampen en een opgeblazen gevoel.

    Lavasthee van de bladeren bevordert de spijsvertering, wekt de eetlust op en helpt bij het verzachten van de hoest.

    Thee van de fijngesneden en gedroogde wortels is dienstig tegen waterzucht en gezwollen voeten. Ook bij klachten aan de urinewegen kan lavas verlichtend en genezend werken en verhoogt het de urineafdrijving.

    Uitwendig  aftreksel  van blad geeft een zuiverende werking op de huid.

    Tegen de hoest werkt het beste in combinatie met warme melk. Verwarm de melk en drink die door de holle stelen van de Lavas. Hierdoor komen de werkzame medicinale stoffen tegen keelpijn vrij.

    21-05-2012 om 21:46 geschreven door zoetje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (6 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.groenten : pastinaak in de keuken

    Pastinaak in de keuken.
    Pastinaak kan worden verwerkt in soepen, sausen en salades, of als warme groente worden klaargemaakt. Pastinaak is heerlijk in stamppotten en stoofschotels. Ook gestoomd is hij lekker, en in quiches gecombineerd met gewone wortelen zijn ze een echte aanrader.
    Schil de wortels met een dunschiller, snijd ze in reepjes, blokjes of plakjes en kook of stoof ze in 20 minuten gaar.

    lekkere simpele soep gemaakt Pastinaak met blauwaderkaas:

    20gr. boter, 1 grote ui gesnipperd, 500 gr pastinaak, 2 aardappels, 1 liter groentebouillon, 125 gr blauwaderkaas, zout en peper.

    Smelt de boter in een braadpan. Bak de uiensnippers tot ze glazig zijn. Voeg de geschilde en in stukken gesneden pastinaak en aardappels toe en de bouillon. Breng aan de kook en laat in ongeveer 30 minuten gaar koken. Roer 100 gram blauwader kaas door de soep en laat even smelten. Pureer de soep met de staafmixer. Maak op smaak met zout en peper. Als de soep erg dik is wat water toevoegen. Serveer de pastinaak soep met de rest van de blauwaderkaas in kleine brokjes erop.

    21-05-2012 om 19:49 geschreven door zoetje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.groenten : pastinaak
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Pastinaak, een vergeten smaak.

    Pastinaak is een witte wortel met een pittige smaak. De groente is zoeter dan een gewone wortel en is ook iets zachter van textuur, en is wintervast.
    Pastinaak is rijk aan vitamine C, calcium en ijzer. De wortel bevat inuline, net als aardpeer: een ferment dat insulineachtig werkt. Dit maakt de groente zeer geschikt voor diabetici.

    Zaaien

    eind april/begin mei, 1 - 1½ cm diep. Kiemt langzaam, na 3 – 4 weken

    Uitplanten

    n.v.t. wel uitdunnen op 15 cm

    Oogst

    Vanaf begin oktober, maar de smaak wordt beter na de vorst.

     Pastinaak kiemt vrij traag (gemiddeld twee weken) en is door de lange groeiduur pas oogstbaar in de herfst en de winter. Vorst bevordert de zoete smaak van de wortels.
    Pastinaak wordt jong of volgroeid geoogst.

    21-05-2012 om 10:05 geschreven door zoetje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.weetjes
    plant tijm in je tuin en houd zo de slakken weg.

    21-05-2012 om 09:09 geschreven door zoetje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kruiden : tijmsiroop
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     Tijmsiroop : is overheerlijk om drinken en helpt uitstekend bij winterse kwaaltjes zoals ontsteking van de luchtwegen. Tijm bevat « thymol » , een prima ontsmettingsmiddel met antibacteriële eigenschappen
    Tijmsiroop versterkt de longen en is daarom aangewezen bij bronchitis door zijn bronchiën verwijdende eigenschappen. Ook bij hoestbuien, verkoudheden, griep en keelpijn kan deze siroop verlichting brengen.
     Ook ons afweersysteem reageert prima op tijmpreparaten die de verhoogde aanmaak van witte bloedlichaampjes bevorderen

    Ingrediënten :
    100 g verse tijm
    200 g rietsuiker of kandijsuiker
    6 dl water
    Bereidingswijze :
    Spoel de vers geplukte tijm met veel water. Laat de tijm vervolgens tien minuten koken in het water (ongeveer 6 dl) . Zeef het ingekookte tijmsap en giet over in een andere kookpot, doe er de suiker bij, laat opnieuw gedurende een kwartier inkoken tot er een siroopachtige emulsie overblijft. Giet de siroop in steriele flessen (voorverwarmd : om het barsten van de flessen te voorkomen). Sluit de flessen na het afkoelen en bewaar ze op een koele, donkere plaats (kelder – koelkast).

    12-05-2012 om 00:00 geschreven door zoetje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kruiden : oogsten en werking van tijm
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Oogsten van de Tijm.
    Het oogsten van tijm kan door in de zomer de bladeren te plukken. Deze zijn het best wanneer Tijm in bloei staat. Om deze te bewaren kunnen de bladeren worden gedroogd of er kan tijmazijn of tijmolie van worden gemaakt.

     Geneeskrachtige werking van Tijm.
    Slijmoplossend, bevordert daardoor hoesten
    Krampstillend, tegen winderigheid
    Spijsvertering bevorderend
    Anti- transpirerend
    Regulerend op de menstruatie cyclus
    Tegen hoofdpijn, verlicht ook de hoofdpijn van een kater
    Schimmelwerend, ook tegen voetschimmel
    Anti - roos. Hiervoor een Tijm aftreksel als spoelmiddel gebruiken na het wassen van de haren.
    Tegen infecties

    12-05-2012 om 00:00 geschreven door zoetje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kruiden : tijm in mijn tuin
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tijm is een winterhard, groenblijvend struikje met fijne, aromatische blaadjes. In de zomer verschijnen er piepkleine, paarse bloempjes. De verse of gedroogde blaadjes kunnen – met takje en al - meegekookt worden in gerechten.

    Kweken van Tijm.
    Tijm moet op grond staan die goed water doorlatend is, Het liefste kalkhoudend. Tijm groeit graag in het zonnetje.  De Tijm is licht vorstgevoelig, hierdoor moet de Tijm bij strenge winters wat beschermd worden. Een zeer beschutte plaats geeft zeker meer overlevingskansen voor de Tijm.

    12-05-2012 om 00:00 geschreven door zoetje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 21/05-27/05 2012
  • 07/05-13/05 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!