Tombo in Peking & London
    Het vervolg van het eerste olympisch avontuur van een sportjournalist
    29-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Piet De Mol en Chongqing Lifan mogen kruis maken over behoud
    De overlevingsstrijd van Piet De Mol met Chongqing Lifan is voorbij. Het is niet gelukt om de nieuwkomer in de hoogste Chinese voetbalklasse te houden. Lifan verloor bij Changsha met 2-1. "Voor onze laatste inhaalwedstrijd is onze nr. 29 niet beschikbaar wegens schorsing", vertelt Piet met een zachte stem. "We logeren op wandelafstand van het stadion. ’t Is weer een echte voetbaltempel, gevuld met 25.000 mensen. In het aanvangskwartier zijn we heer en meester, met een paar halve kansen. Als onze nr. 5 Lee na een half uur uitvalt met een blessure moeten we herschikken. De organisatie staat achterin nog niet op punt, geharrewar voor ons doel: 1-0. Ook de ruststand.

Tijdens de rust moeten we ook onze organisator van de verdediging nr. 3 Kong Kong wisselen. De snelle opeenvolging van wedstrijden laat zich nu serieus gevoelen. Bovendien had de Chinese federatie het schitterende idee om voor deze wedstrijd een buitenlandse scheidsrechter aan te duiden. Hij komt uit Korea. Waarschijnlijk waren ze vergeten (ik wil helemaal niet aan kwaad opzet denken) dat er bij Changsha drie Koreanen spelen en dat er in hun technische staf ook twee Koreanen werken. ’t Klinkt te makkelijk, en dat is het ook, maar het was wel te merken.

In de tweede helft spelen we Changsha van het kastje naar de muur, kansen genoeg, maar scoren lukt niet. De scheidsrechter breekt ook heel veel aanvallen af, geeft nooit balvoordeel en haalt zo te dikwijls de snelheid uit onze acties. Uit een door niemand anders geziene fout scoort de aanvoerder van Changsha kort na het uur nog een tweede keer. 2-0. En nog geven we niet op. We komen vijf minnuten voor tijd op 2-1. Met het irritant overdreven tijdrekken, van ondermeer zijn landgenoten, kan onze Koreaanse vriend natuurlijk ook geen rekening houden. We krijgen slechts drie minuten extra tijd. De TV-beelden, die we net bekeken, maken bovendien duidelijk dat er in de toegevoegde tijd wel degelijk een strafschopfout op nr.14 Huan was … en dat de gele kaart die hij kreeg voor een zogezegde schwalbe de partijdigheid nog meer in de verf zet. De ontgoocheling is groot, maar -ook al hebben we het niet meer in eigen handen- er is nog altijd een waterkansje dat we in de Super League kunnen blijven."