'Ola Olympia'

Tombo in Peking & London
    Het vervolg van het eerste olympisch avontuur van een sportjournalist
    26-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kansen op het behoud stijgen weer een beetje voor Piet De Mol

Piet De Mol is met zijn Chinese eersteklasser Chongqing Lifan in een hevige degradatiestrijd verwikkeld. De nieuwkomer weert zich als ee nduivel in een wijwatervat om te overleven. Chongqing ging alvast met 1-2 winnen bij Shaanxi. "We moeten voor deze nieuwe alles of niets wedstrijd ons nr. 5 Lee (gekwetst) en nr.7 Wu (geschorst) missen", begint Piet zijn terugblik. "We spelen om 15u30. In Shaanxi is het in tegenstelling tot in Chongqing nog vrij warm: 25 graden. Geen studieronde in deze wedstrijd: zowel Shaanxi als wij vliegen er vanaf de eerste minuut in. Na vijf minuten heeft de zwakke scheidsrechter al drie gele kaarten getoond. Op de tiende minuut is het raak. Onze nr. 29 stuurt José de diepte in. Met een listig balletje geeft hij hun keeper geen schijn van een kans: 0-1. Shaanxi neemt nu echt het initiatief, mede dankzij de belachelijk veel vrije trappen die ze 'krijgen'. Het werk van Nico De Bree met de keepers begint meer en meer zijn vruchten af te werpen. Enkele weken terug kwam onze doelman nooit van zijn lijn. Vandaag plukt hij tot voorbij de penaltystip de ballen voor de aanstormende spitsen. Ruststand: 0-1.

We moeten tijdens de rust onze nr. 14 Huan, last in de lies, vervangen. Hij is één van de beste spelers van de Chinese Super League. We kunnen hem niet missen. Na onze competitie hier zou Huan graag naar België komen voetballen. Ook onze jonge verdediger nr. 24 Chu, een klasbak, wil via België graag carrière maken in Europa. Ik ga beide spelers helpen waar het kan. Nr. 17 Kris vervangt Huan. Ook in de tweede helft is het bijna letterlijk vechten voor elke vierkante meter. De beste kans in de aanvangsminuten is weer voor José. Jammer genoeg raakt hij de scherpe voorzet van nr. 8 Fan onvoldoende met het hoofd. In de 71ste minuut krijgt hun nr. 16 zijn tweede gele kaart. De ref laat hem aanvankelijk gewoon op het veld. Pas na het nemen van de vrije trap, na aandringen van onze bank en de vierde scheidsrechter, toont hij uiteindelijk rood voor nr. 16. Veel en lang profijt kunnen we hier niet uit halen. Een kwartier voor tijd kopt de lange spits van Shaanxi de zoveelste hoekschop binnen, 1-1. Twee minuten later krijgt onze nr. 29, terecht, zijn tweede gele kaart. Tien tegen tien dus. Nee, dat klopt niet helemaal … tien plus de scheidsrechter tegen 10. Ook de lijnrechter die voor onze dugout loopt, verstopt zijn verbazing niet meer bij de onbegrijpelijke beslissingen van de 'brave' man in ’t zwart.

Negen minuten voor tijd kapt onze nr. 8 Fan zich mooi vrij en trapt onhoudbaar binnen: 1-2. ’t Zijn nog lange minuten: 9 … plus 6 extratijd. We zijn uiteindelijk de verdiende winnaar, daar legt de trainer van Shaanxi zich sportief bij neer. Na de wedstrijd rijden we heel snel, onder politiebegeleiding, naar ons hotel. Inpakken, eten en nog sneller naar de luchthaven. We wisten toen nog niet dat de vlucht anderhalf uur vertraging zou hebben. Rond middernacht zijn we in het sporthotel. Tijd voor een feestje is er niet, want we spelen over een paar dagen al onze volgende wedstrijd. Opnieuw op verplaatsing tegen Changsha. De kansen op de redding zijn wat gestegen ... er wachten ons nog drie lastige matchen."