'Ola Olympia'

Tombo in Peking & London
    Het vervolg van het eerste olympisch avontuur van een sportjournalist
    11-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SHENYANG: Piet De Mol wacht nog op de eerste overwinning

07.04.2012 Tianjin Sonjiang - Shenyang Shenbei FC: 1-1

Tianjin speelde vorig week tegen Shenzhen de openingswedstrijd in zijn nieuwe stadion. Een echt voetbalstadion: geen atletiekpiste rond het veld, dat is in China meestal wel het geval. Echt schitterend. Enkel de grasmat is niet van de beste kwaliteit. Wij waren best tevreden over de prestatie van onze ploeg vorige week tegen Shanghai. We starten met dezelfde ploeg en behouden ook de zeven zelfde bankzitters.

Geen wedstrijd voor laatkomers. N een kwartier staat de eindstand al vast. Vanaf de eerste minuut is duidelijk (we wisten het ook al van de beelden van de vorige wedstrijden van Tianjin) dat het een match zal worden op het scherp van de snee. Vooral de Braziliaanse aanvoerder van Tianjin, Alex, steekt het vuur aan de lont. In de openingsminuut al zou rood, voor natrappen op How, op zijn plaats geweest zijn. De scheidsrechter leed aan tijdelijke blindheid, de eerste maar zeker niet de laatste keer in dit duel. Wij komen in de achtste minuut via José op 0-1. José trapt een scherpe vrijschop van Li keihard in. Lang kunnen we niet genieten van de voorsprong. Vijf minuten later kopt het nummer 6 van Tianjin van dichtbij, ook na vrije trap, de gelijkmaker binnen.

Goed voetballen laat de hobbelige staat van het veld niet toe, strijd wel. Zowel Tianjin als wij gaan er bij elk duel stevig in, te stevig. De scheidsrechter doet zijn best, deelt veel gele en op het eind ook een rode kaart uit, voor de net ingevallen nr.21 van Tianjin. Als de spelers niet mee willen, kan de brave man de wedstrijd ook niet omtoveren tot een fair spektakel. We krijgen na onze beste aanval in de tweede helft nog één mooie kans om de drie punten te pakken, Di trapt jammerlijk genoeg nipt naast. 1-1, al bij al een juiste uitslag. Dat onze ploeg kan voetballen, heeft ze vorig week bewezen. Vandaag tonen ze dat ze er ook kunnen voor vechten. Als we de komende wedstrijden het voetballen kunnen combineren met de correcte vechtlust, dan kan de eerste overwinning niet lang uitblijven. Hopelijk komt die er in Chongqing al. We spelen er tegen FC Chongqing, dat is niet mijn ex-club, Lifan Chongqing, daar spelen we binnen enkele weken tegen.

08.04.2012

We werken ook op Pasen. Om 10u speelt onze tweede ploeg tegen Tijangin. Nu, in een schitterend zonnetje naar de wedstrijd kijken, is eigenlijk niet werken hé. Ook hier is de eindstand 1-1. De spelers en de Chinese staf zijn vrij tot dinsdagmorgen. Dan vliegen we naar Chongqing. We logeren in de buurt van het oefencomplex van Lifan. We trainen op de velden van het oefencomplex van Lifan. ’t Zal fijn zijn de mensen van mijn ex-club terug te zien en in de toffe buurt waar ik woonde nog eens te kunnen wandelen en zeker ook lekker te gaan 'hotpotten', heerlijk pikant eten.