Foto
Inhoud blog
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • TRIATLON: Simon De Cuyper 25ste in laatste oefengalop
  • FOTO: ondertussen hier een beetje verder in London
  • ALGEMEEN: vier atleten nemen deel onder olympische vlag
  • SURFEN: derde Olympische Spelen voor Sigrid Rondelez
  • ZEILEN: Wannes Van Laer op ontdekkingstocht in London
  • HOCKEY: nationale teams komen aan in London
    Heeft iemand een leuk verhaal over China? Doorsturen die handel!
    Foto

    UIT DE BUIK VAN DE SPELEN:

    Foto

    Joerie Devreese
    'Ola Olympia'

    Tombo in Peking & London
    Het vervolg van het eerste olympisch avontuur van een sportjournalist
    26-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SINGAPORE: IOC-voorzitter Jacques Rogge aangenaam verrast

    Vooraleer hij op het vliegtuig stapte naar het Chinese Nanjing om de tweede editie van de Youth Olympic Games in 2014 te gaan voorbereiden, toonde IOC-voorzitter Jacques Rogge zich een uiterst tevreden man over de organisatie van de eerste editie van de Youth Olympic Games in Singapore. "Ik ben aangenaam verrast door het niveau van de organisatie in Singapore. We hebben 2,5 jaar gewerkt om alles tijdig klaar te krijgen. Ik heb alle 26 sporten bekeken en sommige zelfs meerdere keren", aldus de IOC-voorzitter. Rogge was eveneens tevreden over de vernieuwingen in de sporten. De basketduels met 3 tegen 3, de duels tussen kanoërs en kajakkers en de gemengde proeven in verscheidene sporttakken werden door hem zeer gesmaakt. Ook op het vlak van de media verliep alles naar wens. 1.900 journalisten waren ter plekke aanwezig, evenals 160 televisiezenders die de beelden wereldwijd hebben uitgezonden. Maar bovendien werd er gretig gebruik gemaakt van populaire websites zoals Youtube, Facebook, Flickr en Twitter. Daardoor werd er volgens het IOC een zeer jong doelpubliek bereikt.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SINGAPORE: delegatieleider Gert Van Looy blikt tevreden terug

    België behaalde op de zopas afgelopen eerste editie van de Youth Olympic Games in Singapore acht medailles, waaronder drie gouden. Een mooi resultaat, maar delegatieleider Gert Van Looy stelde voor aanvang van de Jeugdspelen de evaluatie van de jonge atleten en de ervaring die ze konden opdoen centraal als doel. "En dat doel hebben we zeker bereikt", blikte de tevreden delegatieleider terug op de voorbije weken. "Ik wilde voor aanvang van de Jeugdspelen niet teveel waarde hechten aan het behalen van medailles, alhoewel ik wel besef dat medailles voor extra motivatie bij de atleten kunnen zorgen. Belangrijker is het feit dat we tijdens de komende weken de atleten afzonderlijk kunnen evalueren en kijken waar we nog verbeteringen kunnen aanbrengen. 70% van hen zal immers aan een carrière op topniveau beginnen. Maar zelfs als sommigen onder hen niet zullen deelnemen aan de Spelen van 2016 in het Braziliaanse Rio de Janeiro, zijn ze vandaag nog de motor van een dynamiek waaraan de topsport nood heeft", aldus Van Looy. De tweede editie van de Youth Olympic Games vindt in 2014 in het Chinese Nanjing plaats.

    Goud (3): volleyploeg meisjes, Nicola Philipaerts (ruitersport/Europese jumpingploeg), Lola Mansour (judo/-78kg)
    Zilver (2): Toma Nikiforov (judo/-100kg), Lola Mansour (judo/gemengde landenploeg)
    Brons (3): hockey jongensploeg, Hermien Pieters (Kano/Kajak/sprint K1), An-Sophie Mestach (tennis, dubbelspel meisjes met Timeas Babos/Hon)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SINGAPORE: alle Belgische resultaten van de donderdag
    VOLLEYBAL
    De Belgische meisjes hebben goud veroverd op de Youth Olympic Games in Singapore. In de grote finale versloegen de Golden Girls de Verenigde Staten met 3-1: 17-25, 25-20, 25-18 en 25-12 na 1 uur en 34 minuten. Da's een mooie revanche voor de nipte 3-2 nederlaag uit de groepsfase. Julien Van de Vyver, de coach van de Belgische volleybalmeisjes, was bij Belga uiteraard bijzonder tevreden met de gouden plak. "Goud winnen is niet niks", begon Van de Vyver. "Als je weet hoeveel deze ploeg getraind heeft om dat te bereiken. Op een gegeven moment heb ik hen gezegd dat we hier voor het goud moesten gaan. We hadden enkele maanden geleden enkele geblesseerden en wisten dat deze competitie er één op hoog niveau zou worden. De groepsgeest van dit team is enorm."

    "De Amerikaanse meisjes zijn fysiek veel sterker, maar ik heb mijn speelsters gevraagd om sneller en gevarieerder te spelen. We serveerden ook beter en alles begon te lukken. Op tactisch vlak hebben we een lengte voor op de Amerikanen en daardoor hebben we de wedstrijd gewonnen. Het vrouwenvolleybal heeft een grote toekomst voor zich. Met het potentieel dat we hebben, kunnen we op een mooie prestatie rekenen tijdens de Olympische Spelen van Rio in 2016. Maar daarvoor moet men ons wel blijven steunen en vertrouwen geven", vond de coach. Van de Vyver was ook zeer te spreken over de uitstekende organisatie en het publiek in Singapore. "Het publiek heeft ons naar de zege gestuwd. Je zag dat zelfs de speelsters aan de toeschouwers vroegen om hen aan te moedigen. Zelfs de Singaporezen riepen 'Belgium'".

    De volleymeisjes worden op zaterdag 28 augustus gehuldigd door de Vlaamse Volleybond (VVB). Zaterdag worden ze omstreeks 9 uur in de aankomsthal van Zaventem verwacht, waar een delegatie van de raad van bestuur van de VVB hen zal opwachten. Daarna zullen ze met een bus naar het Eurovolleycenter (EVC) in Vilvoorde gebracht worden, waar een ontbijtbuffet met bijhorende receptie wacht. Volgende week is het opnieuw bittere ernst, want dan staat het EK voor junioren in Servië op het programma.


    25-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SINGAPORE: alle Belgische resultaten van de woensdag

    HOCKEY
    De Belgische jongens hebben de bronzen medaille veroverd op de Youth Olympic Games in Singapore. In de kleine finale won de ploeg van Philippe Goldberg met 4-1 van Ghana. In de voorronde hadden ze de Ghanezen al met 6-3 verslagen. Na een kwartier stonden de jonge Belgen 0-1 achter, maar nog voor de rust wisten ze die achterstand weg te werken dankzij doelpunten van Alexander Hendrickx en Gaëtan Perez. In de tweede helft dikten Louis Rombouts en opnieuw Perez de score nog verder aan.

    KANO
    Hermien Peters kon zich niet plaatsen voor de halve finales van de K1 slalom. In de kwartfinales moest de 15-jarige Peters het afleggen tegen de Australische Jessica Fox, de latere winnares van de competitie. In de algemene stand eindigde Peters op de zevende plaats.

    ZEILEN
    Andrea Vanhoorne is 15de geworden in de eindstand van de Techno 293-klasse. Vanhoorne eindigde in de 16de/laatste regatta op de 17de plaats. De eindoverwinning was voor de Thaise Siripon Kaewduang-Ngam.

    JUDO
    Toma Nikiforov geeft verstek voor het gemengde landentornooi. Nikiforov sukkelt al geruime tijd met een knieblessure, maar dat belette hem niet om zilver te pakken in de klasse tot 100 kg. In de halve finales blesseerde hij zich echter ook aan de schouder en de medische staf van de Belgische delegatie besliste om geen risico te nemen.


    24-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SINGAPORE: alle Belgische resultaten van de dinsdag
    VOLLEYBAL
    De nationale meisjesploeg heeft zich in Singapore geplaatst voor de finale van de Youth Olympic Games. Ze won in de halve finale van Peru, de winnaar uit de andere poule, met 3-1: 25-19, 19-25, 25-21 en 25-22, na 1 uur en 44 minuten. België speelt in de finale tegen de Verenigde Staten. In de andere halve finale haalde de VS het van Japan met 3-0 (25-20, 25-23 en 25-23). België en de VS speelden in de groepsfase al tegen elkaar. Toen verloren de Belgen met 3-2.

    PAARDENSPORT
    Nicola Philippaerts (17) is als 23ste geëindigd in de individuele jumpingcompetitie. Philippaerts, die eerder met Europa goud won in de teamcompetitie, kreeg met Gippsland Girl in de tweede ronde 12 strafpunten. Zondag had hij in de eerste ronde 8 strafpunten gekregen. Het goud ging na een jump-off met acht ruiters naar de Uruguayaan Marcelo Chrico (Links Hot Gossip).

    ZEILEN
    Andrea Vanhoorne is twee plaatsen gezakt in de Techno 293-klasse. Ze is nu 15de. Dinsdag werd onze landgenote 15de in de negende regatta en 14de in de tiende. Maar achteraf werd ze geschrapt uit de uitslag van de negende regatta. Ze vaart wel een heel regelmatige koers.

    KANO
    Hermien Peters (15) heeft zich geplaatst voor de vierde ronde (kwartfinales) van de K1 slalom. Nadat Peters in de chronoproef als negende was geëindigd, versloeg ze in de eerste ronde de Chinese Jleyl Huang en in de derde ronde de Singaporese Nan Feng Wang. De tweede ronde was een herkansingsronde. Woensdag worden de vierde en de vijfde ronde en de medaillestrijd afgewerkt. Hermien Peters heeft al een olympische medaille op zak. Op de K1 sprint won ze zondag brons.

    TAFELTENNIS
    Emilien Vanrossomme heeft zich in de teamcompetitie geplaatst voor de volgende ronde. Vanrossomme, die in het enkelspel in de kwartfinales werd uitgeschakeld, speelde als lid van Europa 2 drie enkel- en dubbelwedstrijden. Zowel tegen Inter Continentaal 3 als Europa 6 won hij zijn duels, tegen Frankrijk verloor hij twee keer. Met Europa 2 eindigde Vanrossomme als tweede in de groep.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Viervoudig olympisch schansspringkampioen moet 16 maanden de cel in

    Viervoudig olympisch kampioen schansspringen Matti Nykanen (47) is door een rechter in het Finse Pirkanmaa veroordeeld tot een gevangenisstraf van 16 maanden. Op kerstdag 2009 viel Nykanen zijn vrouw aan met een mes. Zij raakte daarbij gewond aan haar gezicht en haar handen. Nykanen, die al verschillende keren werd veroordeeld wegens mishandeling en geweldpleging, moet zijn slachtoffer ook een schadevergoeding van 6.600 euro betalen én opdraaien voor 3.600 euro advocaatkosten.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kunstschaatser Plushenko moet kruis maken over Sotchi 2014

    Kunstschaatser Evgeni Plushenko (27) mag van de Internationale Federatie ISU niet deelnemen aan de Olympische Winterspelen van 2014 in Sotchi. De olympisch kampioen van 2006 en drievoudige wereldkampioen krijgt de sanctie omdat hij zonder toestemming van de ISU heeft deelgenomen aan demonstratiewedstrijden. De Rus had zich in maart officieel afgemeld voor het WK in Turijn wegens een blessure, maar ondertussen schaatste hij wel demonstratiewedstrijden. Toen de ISU hiervan op de hoogte werd gebracht, kreeg Plushenko drie weken om zich te verantwoorden, maar die termijn verstreek volgens de ISU zonder dat de Rus van zich liet horen. Plushenko, die op de Spelen van dit jaar in Vancouver als tweede eindigde, heeft intussen wel al aangekondigd tegen de uitspraak in beroep te gaan. Hij wil van de Spelen in 'zijn' Sotchi immers het orgelpunt uit zijn carrière maken.


    23-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SINGAPORE: alle Belgische resultaten van de maandag

    JUDO
    Op de Youth Olympic Games in Singapore heeft Lola Mansour (16) goud veroverd in de klasse tot 78 kg. In de finale versloeg ze de Duitse Kubin met een golden score (yuko). Eerder op de dag had Mansour ook al gewonnen van de Servische Tuba, de Bosnische Savic en de Sloveense Potocnik. Ook Toma Nikiforov (17) drong tot in de finale, in de klasse tot 100 kg, maar hij verloor die met een dubbele yuko van de Japanner Igarashi. Nikiforov (17) haalde het achtereenvolgens van de Kirgiziër Toktogonov, de Iraniër Nasirpourdizaji en de Duitser Piepke. België telt nu vijf medailles na de podiumplaatsen van ruiter Nicola Philippaerts, tennisster Ann-Sophie Mestach en kanovaarster Hermien Peters.

    ZEILEN
    Andrea Vanhoorne staat vandaag op de 13de plaats in de Techno 293-klasse. Er waren twee regatta's, de zevende en de achtste. Ze finishte twee keer als 14de en klom daarmee een plaats in het klassement.

    ATLETIEK
    Arnaud Art (17) werd zesde in de finale van het polsstokspringen. Art wipte bij zijn tweede poging over 4,85m, maar faalde daarna drie keer op 4,95m. Zijn persoonlijk record bedraagt 5,00m. Het goud ging naar de Spanjaard Didac Salas (5,05m).

    HOCKEY
    De Belgische jongens hebben hun laatste voorrondeduel tegen Pakistan met 2-3 (rust: 1-1) verloren. Topschutter Alexander Hendrickx maakte beide Belgische goals. Door het verlies grijpt België, dat 3 van de 5 voorrondematchen won, naast de finale om het goud tegen groepswinnaar Australië. Wie de tegenstander in de kamp om brons wordt, hangt af van het resultaat tussen Ghana en Singapore.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cédric Van Branteghem houdt er vrijdag mee op

    Cédric Van Branteghem zet op 31-jarige leeftijd een punt achter zijn carrière. Van Branteghem was jarenlang de beste Belgische loper op de 400 meter. Met de aflossingsploeg boekte de Gentenaar, die twee keer deelnam aan de Olympische Spelen, ook enkele successen op grote tornooien. Op de Memorial Van Damme van 2003 schreef Van Branteghem een stukje geschiedenis door het 27 jaar oude 400m-record van Fons Brydenbach met twee honderdsten aan te scherpen.

    Cédric Van Branteghem, die de voorbije jaren geregeld sukkelde met blessures, won ook twee keer de Gouden Spike als beste Belgische mannelijke atleet, in 2002 en 2003. Vrijdag loopt de Gentenaar met de Memorial Van Damme zijn laatste wedstrijd.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijfkampers schieten in Londen 2012 met lasergeweren

    De atleten die op de Olympische Spelen van 2012 deelnemen aan de moderne vijfkamp, zullen voor het eerst lasergeweren gebruiken. Dat is beslist na succesvolle tests tijdens de Olympische Jeugdspelen in Singapore. Tot dusver schoten de atleten met conventionele wapens. "De tests op de Jeugdolympiade waren zo'n succes, dat we het nieuws nu officieel kunnen meedelen", zegt Klaus Schormann, voorzitter van de Internationale Unie van de Moderne Vijfkamp (UIPM). De profatleten zullen de lasergeweren al vanaf begin volgend jaar gebruiken tijdens de wereldbekerwedstrijden.


    22-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SINGAPORE: alle Belgische resultaten van de zondag

    KANO
    Hermien Peters heeft brons veroverd in de K1 op de Youth Olympic Games in Singapore. De amper 15-jarige Peters klopte in de wedstrijd om de derde plaats de Spaanse Monleon. Eerder op de dag won Peters tegen de Poolse Bruska in de vierde ronde en verzekerde zich zo van een plaats in de halve finales. In die halve finales verloor ze van de Hongaarse Farkasdi. Het is meteen de derde medaille voor België op deze Youth Olympic Games. Ruiter Nicola Philippaerts pakte vrijdag met de Europese jumpingploeg al goud. Tennisster Ann-Sophie Mestach veroverde zaterdag brons in het dubbelspel bij de meisjes.

    WIELRENNEN
    Boris Vallee was de beste in de wegrace. De 17-jarige renner uit Verviers legde de 48 kilometer af in 1 uur 5 minuten en 42 seconden en was daarmee twee seconden sneller dan de Portugees Ferreira Reis. De derde plaats was voor de Italiaan Marini. In het landenklassement eindigt België na zeven disciplines op de vierde plaats. De overwinning is voor Columbia, voor Italië en Nederland. Laurens Sweeck eindigde op de 29ste plaats, Matthias Somers op de 66ste. "Ik droom al lang van deze overwinning en ik wist dat het mogelijk was", verklaarde een overgelukkige Vallee na afloop. "Toen ik besefte dat ik gewonnen had, dacht ik aan alle mensen die me al zo lang steunen. Mijn familie, mijn trainer, mijn vrienden en supporters. Ik heb ongeveer 600 supporters die me volgen en me regelmatig komen aanmoedigen. Ik wil van deze gelegenheid gebruik maken om hen te bedanken", aldus Vallee.

    TAFELTENNIS
    Emilien Vanrossomme heeft zich niet kunnen plaatsen voor de halve finales bij de jongens. De 16-jarige Vanrossomme verloor in de kwartfinales in vier sets (11-6, 11-7, 10-12, 11-8, 11-6) van de Fransman Gauzy. Vanrossomme werkte eerder op de dag zijn laatste twee groepswedstrijden af. Tegen de Taiwanees Tzu-Hslang Hung verloor hij met 3-1 en tegen de Tsjech Bajger won hij met 3-2. Onze landgenoot eindigde zo als tweede in zijn groep.

    TURNEN
    Thomas Neuteleers werd vijfde in de finale van de brug met gelijke leggers. Neuteleers totaliseerde 13,775 punten, de overwinning was voor de Oekraïner Oleg Stepko (14,400 punten).

    PAARDENSPORT
    Nicola Philippaerts (Gippsland Girl) staat op de gedeelde 16de plaats na afloop van de eerste manche in de individuele jumpingcompetitie. De 17-jarige ruiter kreeg acht strafpunten in de eerste manche, negen ruiters bleven foutloos. De tweede manche staat dinsdag op het programma.

    VOLLEYBAL
    De Belgische meisjes verloren hun tweede wedstrijd in groep B met 3-2 (25-22, 15-25, 25-20, 18-25, 15-11) van de Verenigde Staten. Hun eerste wedstrijd wonnen ze zaterdag met 3-0 tegen Egypte. In de halve finale neemt ons land het op tegen Peru, de andere groepswinnaar.


    21-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SINGAPORE: alle Belgische resultaten van zaterdag

    TENNIS
    Op de Youth Olympic Games in Singapore heeft An-Sophie Mestach aan de zijde van de Hongaarse Timea Babos brons gewonnen in het dubbelspel. Het duo, de eerste reekshoofden, versloeg in de troosting het Russische paar Darla Gavrilova/Yulia Putintseva met twee keer 6-2. In het enkelspel was Mestach vijfde reekshoofd, maar ze sneuvelde eerder deze week in de tweede ronde tegen Putintseva. België heeft na het brons van Mestach voorlopig twee medailles. Vrijdag behaalde Nicola Philippaerts goud als lid van de Europese jumpingploeg.

    TAFELTENNIS
    Emilien Vanrossomme (16) heeft ook zijn openingsmatch in de tweede groepsfase gewonnen. Hij haalde het van de Zuid-Koreaan Kwang Song Kim met 12-14, 11-6, 11-1 en 11-8. Zondag speelt Vanrossomme tegen de Taiwanees Tzu-Hslang Hung en de Tsjech Ondrej Bajger. Eerder op de dag won Vanrossomme ook al zijn drie wedstrijden uit de eerste groepsfase: tegen de Indiër Das, de Italiaan Mutti en de Oostenrijker Leitgeb.

    VOLLEYBAL
    Winst was er ook voor de Belgische meisjes in hun eerste wedstrijd in poule B. 3-0 werd het tegen Egypte. De setstanden waren 25-11, 25-12 en 25-10. Zondag speelt het team van coach Julien Van de Vyver haar tweede en laatste groepsmatch tegen de Verenigde Staten. De top 2 van de twee groepen plaatst zich voor de halve finales. De nummers 3 spelen voor de vijfde en zesde plaats.

    KANO
    Hermien Peters (15) heeft zich geplaatst voor de vierde ronde van de sprint. Peters versloeg in een rechtstreeks duel eerst de Tunesische Ben Ismail Afef en daarna de Oekraïnse Kichasova. Zondag neemt ze het in de vierde ronde op tegen de Poolse Bruska. Wint ze die wedstrijd, dan staat ze in de halve finales. In de sprintproef tegen de chrono werd Peters vierde, dinsdag staat de slalom tegen tijd op het programma.

    HOCKEY
    De Belgische jongens hebben hun vierde wedstrijd gewonnen. Ze versloegen Ghana met 6-3 (rust: 2-1). Alexander Hendrickx (4x), Arno Devreker en Louis Rombouts maakten de doelpunten. Voor België was het de derde overwinning in vier matchen. Maandag spelen de Belgen hun laatste voorrondeduel tegen Pakistan. De eerste twee landen spelen de finale om het goud, de nummers drie en vier strijden om het brons.

    TURNEN
    Thomas Neuteleers (17) is vierde worden in de grondfinale. Met 13,850 punten kwam hij 0,450 punten te kort voor brons. Het goud ging naar de Cubaan Ernesto Vila Sarria (14,575 punten). Woensdag eindigde Neuteleers tiende in de allroundfinale, zondag neemt hij deel aan de finale van de brug met gelijke leggers.

    ATLETIEK
    Bram Ghuys (17) eindigde als vijfde in de finale van het hoogspringen. Ghuys wipte bij zijn tweede poging over 2,14m, een verbetering van zijn persoonlijk record met 1 cm. Daarna faalde hij drie keer op 2,17m. Het goud ging naar de Israëliër Kroytor met een sprong 2,19m.


    20-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SINGAPORE: Nicola Philippaerts bezorgt België eerste medaille

    Nicola Philippaerts (17) won als lid van de Europese jumpingploeg goud op de Olympische Jeugdspelen en bezorgde België zo een eerste medaille in Singapore. De jonge ruiter reageerde na afloop uitgelaten. "Dit is echt waar fantastisch! Ik ben zo gelukkig. Het is een gouden medaille, de eerste uit mijn nog korte carrière en ik win ze bovendien in een olympische context. Ook leuk en erg anders dan normaal is dat ik de medaille behaalde in een team met ruiters uit andere landen en met paarden die we vooraf niet kennen", vertelde hij.

    Nicola, die in 2009 al vice-Europees kampioen jumping bij de junioren werd, is de zoon van de bekende ruiter Ludo. Of hij in de voetsporen zal treden van zijn erg succesvolle vader en bijvoorbeeld ook wil scoren op de echte Olympische Spelen, laat hij voorlopig in het midden. "Het is nog te vroeg om daar al uitspraken over te doen. Er kan nog zoveel gebeuren. Het hangt niet alleen van mezelf af, maar onder andere ook van de paarden waarmee ik zal werken."


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SINGAPORE: alle Belgische resultaten van de avondsessie

    ZWEMMEN
    Op de Youth Olympic Games in Singapore is Jolien Vermeylen als zevende geëindigd in de finale van de 200m schoolslag. De 16-jarige Vermeylen klokte in de finale af na 2'34"20, bijna een seconde sneller dan in de reeksen. Het goud was voor de Australische Emily Selig in 2'27"78.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SINGAPORE: alle Belgische resultaten van de ochtendsessie

    HOCKEY
    Op de Youth Olympic Games in Singapore hebben de Belgische jongens hun derde wedstrijd verloren. Ze gingen met 6-3 (rust: 2-2) onderuit tegen Australi. Voor België scoorden Alexander Hendrickx (2x) en Benjamin van Dam.¨Eerder deze week hadden de Belgen hun eerste twee matchen gewonnen. Zaterdag wacht een duel tegen Ghana, maandag treft België Pakistan. De eerste twee spelen de finale om het goud, en de nummers drie en vier strijden om het brons.

    PAARDENSPORT
    De Europese jumpingselectie, met onder hen Nicola Philippaerts, heeft de teamcompetitie gewonnen. Het Europese team was samengesteld uit vijf ruiters: Nicola Philippaerts, Wojciech Dahlke (Pol), Valentina Isoardi (Ita), Carian Scudamore (GBr) en Martin Fuchs (Zwi). Na twee omlopen stonden Europa, Australasia (Australië en Azië) en Afrika ex aequo met 8 strafpunten. In de barrage totaliseerde Europa 4 strafpunten in 141.03 sec., Australasia 4 strafpunten in 154.26 sec. en Afrika 24 strafpunten. De pas 17-jarige Nicola Philippaerts had zowel in de eerste als in de tweede omloop één springfout met zijn geleende merrie Gippsland Girl. Zondag en dinsdag worden de eerste en de tweede omloop voor de individuele medailles gereden.

    ZWEMMEN
    Jolien Vermeylen (16) heeft zich geplaatst voor de finale van de 200m schoolslag. Ze eindigde in haar reeks als derde in 2'35"13, de zevende chrono van de acht finalisten. De finale wordt vrijdagmiddag gezwommen.
    Op de 200m rug werd Bastien Soret (18) uitgeschakeld in de reeksen met 2'09"56, de vijfde van zijn reeks en de 16de tijd op 19 deelnemers.

    BOOGSCHIETEN
    Zoé Gobbels is uitgeschakeld in de kwartfinales. De Limburgse ging met 6 tegen 2 onderuit tegen de Mexicaanse Mariana Avitia (score: 108-105). Eerder op de dag had Gobbels in de achtste finales de Indische Seema Verma verslagen met 7 tegen 3. Zoé Gobbels (18) kroonde zich vorige maand in het Hongaarse Visegrad tot wereldkampioene in de recurve (olympische boog) bij de junioren.

    ZEILEN
    Andrea Vanhoorne staat na de twee vrijdag gevaren regatta's in de Techno 293-klasse op de 14de plaats. Ze finishte als 14de en achtste in de vijfde en zesde regatta. De Thaise Siripon Kaewduang-Ngam leidt.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olympisch kampioen hamerslingeren Harold Connolly is overleden

    De voormalige Amerikaanse atleet Harold Connolly is woensdag op 79-jarige leeftijd overleden, meldt de Amerikaanse atletiekbond. Connolly won op de Olympische Spelen van 1956 in Melbourne goud in het hamerslingeren en was ook wereldrecordhouder. Hij nam in zijn carrière vier keer op rij deel aan de Spelen, van 1956 tot 1968.


    19-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SINGAPORE: alle Belgische resultaten van de donderdag

    TRIATLON
    Thomas Jurgens en Charlotte Deldaele maakten geen deel uit van de top-3 van de teams in de gemengde aflossing triatlon op de Youth Olympic Games in Singapore. Jurgens zat in het team Europa 4, dat zevende werd, terwijl Deldaele met Europa 5 op de tiende positie eindigde. Het goud ging naar Europa 1, bestaande uit de Hongaarse Eszter Dudas, de Portugees Miguel Valente Fernandes, de Israëlische Fanny Beisaron en de Oostenrijker Alois Knabl. In de individuele triatlon werd Deldaele eerder op de Games 16de, Jurgens 17de.

    ATLETIEK
    Arnaud Art heeft zich geplaatst voor de finale van het polsstokspringen. De 17-jarige Art, die vorig jaar goud veroverde op de EJOF in het Finse Tampere, ging bij zijn eerste pogingen over 4m45 en 4m60 en bij zijn tweede poging over 4m70, voldoende voor de zesde plaats in de kwalificaties. Arts persoonlijk record staat op 5m00. De finale staat maandagavond op het programma.

    WIELRENNEN
    België is gezakt van de vierde naar de vijfde plaats in het landenklassement. In de BMX-wedstrijden sneuvelde Mattias Somers nipt in de kwartfinales bij de jongens, waardoor hij pas 17de werd. Bij de meisjes deed Tori Van de Perre het een stuk beter, met de zesde plaats in de finale. Na vijf van de zeven disciplines staat Colombia op kop met 94 punten, gevolgd door Nederland (121 ptn), Denemarken (124), Italië (138) en België (161).

    TENNIS
    An-Sophie Mestach heeft zich aan de zijde van de Hongaarse Timea Babos niet kunnen plaatsen voor de finale van het dubbelspel. De twee, topreekshoofden in Singapore, verloren in de kwartfinales in de supertiebreak van het Chinese paar Tang Hao Chen/Zheng Saisai: 3-6, 6-3 en 10-7. De wedstrijd om het brons staat vrijdag op het programma.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SINGAPORE: alle Belgische resultaten van de avondsessie

    TENNIS
    An-Sophie Mestach heeft zich aan de zijde van de Hongaarse Timea Babos geplaatst voor de halve finales van het dubbelspel op de Youth Olympic Games in Singapore. Het duo, topreekshoofd in Singapore, versloeg in de tweede ronde het Japanse paar Sachie Ishizu/Emi Mutaguchi in de supertiebreak: 4-6, 6-3 en 14-12. Voor een plaats in de finale moeten Mestach en Babos voorbij het Chinese paar Tang Hao Chen/Zheng Saisai.

    TURNEN
    Thomas Neuteleers is tiende geworden in de allroundfinale artistieke gymnastiek. Met 81,500 punten scoorde hij 2 punten minder dan maandag in de kwalificaties; Toen werd ie achtste. Het goud ging naar de Japanner Yuya Kamoto met 86,350 punten. De 17-jarige Neuteleers turnt zaterdag nog de grondfinale en zondag de finale van de brug met gelijke leggers.

    HOCKEY
    De Belgische jongens wonnen ook hun tweede wedstrijd. Ze versloegen het organiserende land met 7-1 (rust: 3-0). De doelpunten werden gemaakt door Arno Devreker (4x), Nicolas de Kerpel, Gaetan Perez en Dimitri Cuvelier. Dinsdag won België zijn openingsmatch met 9-0 tegen Chili. Vrijdag wacht Australië, zaterdag Ghana en maandag Pakistan. De eerste twee spelen de finale om het goud, en de nummers drie en vier strijden om het brons.


    18-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SINGAPORE: alle Belgische resultaten van de ochtendsessie
    WIELRENNEN
    België is opgerukt naar de vierde plaats in het landenklassement op de Youth Olympic Games in Singapore dankzij de zesde plaats van Boris Vallée in de tijdrit bij de jongens. De snelste in de tijdrit over amper 3,2 km was de Portugees Rafael Ferreira Reis in 3'56"64. Vallée finishte op 10 seconden. Na drie van de zeven disciplines staat Italië op kop met 38 punten, gevolgd door Colombia (53 ptn), Polen (65) en België (71).

    Het wielrennen is in Singapore een landencompetitie, met 32 landenteams die strijden om 1 gouden, 1 zilveren en 1 bronzen medaille. Elk team bestaat uit 3 jongens en 1 meisje. De jongens komen elk uit op 1 onderdeel (BMX, mountainbike of tijdrit) en rijden allemaal de wegwedstrijd. Het meisje doet mee aan de onderdelen BMX, mountainbike en tijdrit. Donderdag starten Mattias Somers en Van de Perre in de BMX. Zondag staan nog de tijdrit bij de meisjes en de wegrit bij de jongens op het programma.

    PAARDENSPORT
    Europa, met onze landgenoot Nicola Philippaerts, staat na de eerste ronde van het jumpingconcours gedeeld eerste. De scores van drie van de vijf combinaties van elk team tellen mee en Europa staat samen met Afrika en het Australisch-Aziatische team op kop met 4 strafpunten. Nicola Philippaerts, zoon van Ludo, liet in de eerste ronde met zijn paard Gippsland Girl 4 strafpunten optekenen. Vrijdag staat de tweede ronde op het programma en zondag en dinsdag worden de individuele jumpingwedstrijden gehouden.

    ROEIEN
    Skiffeur Jean-Benoit Valschaerts is uiteindelijk 14de geworden, na zijn tweede plaats in de C-finale. Bij de meisjes werd Eveline Peleman vierde in haar C-finale, goed voor de 16de plaats in de eindstand.

    BOOGSCHIETEN
    Zoé Göbbels heeft zich geplaatst voor de achtste finales. In de kwalificaties eindigde ze op de 12de plaats en daarna versloeg ze in de eerste ronde van de rechtstreekse uitschakeling de Poolse Wojnicka (21ste in kwalificaties) met 7-1. De 18-jarige Göbbels, die vorige maand in Hongarije wereldkampioene veldboogschieten bij de junioren (recurve) werd, komt in de achtste finales uit tegen de Indische Seema Verma, vijfde in de kwalificaties.

    In het gemengd dubbel werd Zoé Göbbels uitgeschakeld. Samen met de Tsjech Frantisek Hajduk verloor ze in de 16de finales met 6-2 van de Chinees Siyue Luo en de Wit-Russin Iryna Hul.

    ZEILEN
    Andrea Vanhoorne staat na de derde en de vierde regatta in de Techno 293-klasse op de 14de plaats. Dat is een plaats minder goed dan gisteren. De vijfde regatta werd verplaatst naar vrijdag.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TIANJIN: Patrick De Wilde ruim aan de leiding halfweg de competitie



    'Tijdje geleden dat we nog iets lazen van Patrick De Wilde', hoor ik u denken. Dat klopt. Tianjin Songjian Football Club had eerst een vrij weekend en ondertussen is de eerste helft van het seizoen afgewerkt. En de coach uit het Oost-Vlaamse Massemen heeft absoluut geen reden om te klagen op sportief vlak. "Zeker niet", vertelt Patrick vanuit China. We wonnen onze laatste twee wedstrijden, goed voor 20 op 24, en bouwden zo een voorsprong op van 10 punten op onze eerste achtervolger. We hebben nu tegen de vier andere ploegen in onze reeks twee keer gespeeld. In de terugronde krijgen we hetzelfde programma voorgeschoteld. Daarna beginnen de playoffs. Het zou al raar moeten lopen dat we daar niet bijzijn. We wonnen zes keer en speelden twee keer gelijk, met een doelsaldo van 17-3."

    Op de zevende speeldag in de China League 2 haalde Tianjin Songjian Football Club het met 0-1 in de topper bij Guizhou. "De armste provincie van China en dat merk je in het straatbeeld", herinnert Patrick zich. "Dat doet een mens toch wat. Het is ook de bakermat van sanitaire benodigdheden. Ongelooflijk, hier zie je dus straten vol met winkels met sanitaire benodigheden voor de modernste badkamers. Heel bizar. Wij begonnen niet goed aan de topper. En de 1-0 achterstand was bijna een feit, maar hun kans strandde via de vingertoppen van onze doelman op de paal. Dat was het signaal om wakker te worden, want we reageerden met twee loeiers op de dwarslat.

    Tijdens de pauze heb ik een extra aanvaller ingebracht en de tweede helft was helemaal van ons. Een prachtige combinatie door het midden leverde ons de 0-1 op. Nadien lieten we een grotere kloof liggen, waardoor de dreiging in de wedstrijd niet verdween. Het werd uiteindelijk een verdiende 0-1 overwinning. We konden 's anderendaags de lange terugreis van zes uur -met twee vluchten- met de glimlach inzetten."

    Vorig weekend nam onze landgenoot het op tegen de nummer 3 uit het klassement. Nu was het verschil groter: 4-1. "Ja, ruime cuifers, dat wel, maar het was onze slechtste eerste helft van het seizoen", briest De Wilde. "En toch moeten we de rust ingaan met een 2-0 voorsprong. Sichuang was echt gekomen om oorlog te voeren. In de eerste helft mocht hun trainer al naar de tribune en ze incasseerden vier gele en één rode kaart. Ook wij zagen een speler verdwijnen. Onze centrale verdediger liet zich in het tumult verleiden om iemend te duwen en ging theatraal tegen de grond. Ondanks de 4-1 winst maken we een mindere beurt met één keer rood, één keer geel en drie geblesseerde spelers. Dergelijke wedstrijd is in Europa absoluut niet mogelijk, zo brutaal! Na de 2-1 moesten we vijf minuten pompen of verzuipen, maar uiteindelijk konden we het verschil maken. De derde goal was een prachtige rechtstreekse vrije trap à la Beckham in zijn topmomenten!"

    Tussen beide wedstrijden door is Patrick even naar het ziekenhuis geweest. Een stekende hoofdpijn. "Ik ben er twee dagen geweest voor lichte draaiingen ook. Ze hebben me eventjes aan de baxter gelegd en ik voelde me prompt beter. Ja, hier in China leggen ze direct een infuus voor om het even wat. Je ondergaat het, want ze gaan prat op hun 5000 jaar oude geschiedenis. Ze stralen zelfvertouwen uit! Al is zo'n hospitaal niet te vergelijken met ééntje van bij ons. Vooral minder luxueus, als het maar efficient is! Soms vergeet dat ik nog niet zo lang geleden een zware operatie heb ondergaan en ik ga teveel op in de inwendige emotie."




    Foto

    Archief per jaar
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008

    E-mail mij

    Druk hier om te mailen.


    olympische links
  • Joerie Devreese
  • BOIC
  • Belgian Sports Technology Club

  • Links van olympische atleten
  • Ilse Heylen
  • Elco Van der Geest
  • Olivier Cauwenbergh
  • Eline Berings
  • Kristof Beyens
  • Kim Clijsters
  • Tim Maeyens
  • Bobslee België
  • Jerke Van den Bogaert
  • Karen Persyn

    Olympische atleten
  • Sven Nys
  • Evi Van Acker
  • Dirk Van Tichelt
  • Mouha-Gielen
  • Tom Van Geneugden


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs